Dodaj do ulubionych

Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 13:17
Hej, mam pytanie do studentów wszystkich specjalności, choć głównie finansów.
Czy słyszał ktoś z was o kursach CIMA i ACCA? Jaki dyplom po nich się
otrzymuje? Jak można zrobić taki kurs? Czy uczelnia pomaga chętnym? No i ile
to kosztuje...? Dzięki za wszelkie posty.
Obserwuj wątek
    • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.09.08, 13:20
      Jeśli jesteś studentem, to najlepiej zapytaj na swojej uczelni. Wiem, że
      studenci kierunków finansowych mają pewne zwolnienia z początkowych egzaminów.
      Niestety CIMA to nie kurs, tylko dyplom albo raczej kwalifikacje i to uznawane
      na całym świecie, więc musisz się przygotować na dużą ilość wiedzy do
      przyswojenia... ale jak jesteś ambitny to warto.
    • inz_mech Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.09.08, 13:21
      Tego nie robi sie na studiach podyplomowych?
      • Gość: A. Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 15:40
        Nie, to są kursy zakończone egzaminami.
      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 03.09.08, 11:30
        Jak długo trwa zrobienie całego kursu?
        • Gość: W. Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 16:00
          Ze strony E&Y:

Program ACCA składa się z dwóch części. Każda z części obejmuje
          różne tematy z dziedziny zarządzania i finansów, przygotowując do
          zaliczenia 14 egzaminów. Liczba dni szkoleniowych jest różna dla
          poszczególnych etapów. Uczestnicy kursów powinni dodatkowo
          przeznaczać minimum osiem godzin tygodniowo na samodzielną
          naukę.

Od momentu rozpoczęcia programu do chwili zdania ostatnich Papers,
          czas trwania programu wynosi średnio od 2,5 do 4 lat. Od momentu
          rejestracji w ACCA jako student programu ACCA Qualification,
          organizacja daje maksymalnie 10 lat na zaliczenie wszystkich
          egzaminów.

Absolwenci kierunków ekonomicznych mogą ubiegać się w ACCA o
          zwolnienia z niektórych egzaminów. Zwolnienia możliwe są tylko w
          części Fundamentals. Nie są przyznawane żadne zwolnienia w części
          Professional.

training.ey.com.pl/eyp/web/training.nsf/resources/ACCA.pdf/$FILE/ACCA.pdf
          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 04.09.08, 10:18
            Dzięki. Wiesz może jak to wygląda z CIMA?
            • Gość: marcin Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 11:54
              Z CIMA pewnie jest podobnie. Tak wysokie kwalifikacje muszą mieć wysokie
              wymagania w stosunku do kandydatów.
              • Gość: groszek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:54
                Nie ma się co dziwić wymaganiom. To nie matura.
                • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 09.09.08, 09:46
                  No matura może nie, ale zasadniczo składa się z trzech poziomów, to tak jak
                  trochę nasza matura.
                  • Gość: belfer Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 11:49
                    Ludzie, nie porównujcie matury do międzynarodowego certyfikatu! Aż strach
                    pomyśleć co będzie kiedy ci, którzy mają już dziś problem z przekroczeniem 30%
                    progu maturalnego zabiorą się za poważniejsze egzaminy, chyba instytucje
                    egzaminacyjne splajtują.
                    • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 12.09.08, 13:22
                      Nie splajtują, tylko będzie tak duża konkurencja że ci ambitniejsi będą zmuszeni
                      wziąć się do pracy, żeby coś osiągnąć.
                      • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 18.09.08, 15:25
                        Trzeba wziąć pod uwagę to, że nie każdy może robić Cima - do tego jest
                        potrzebne doświadczenie, przynajmniej trzech lat w finansach (jak się wchodzina
                        wyższy poziom egzaminow)
                        • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.09.08, 10:37
                          cima jest dla osob które wiedza co chca osiągnąć w zyciu, bo nie ma
                          najmniejszego sensu zacząc a po pierwszym egzaminie zrezygnowac.
                          • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 30.09.08, 13:16
                            to byloby wyrzuceniem pieniędzy w bloto
                            • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 01.10.08, 14:39
                              chyba, ze ktos ma ich nadmiar, a to się rzadko zdarza, bo raczej wszyscy
                              narzekają na ich brak. A co do cimy to jestem zdania ze warto spróbowac i się
                              postarac żeby zdobyc dyplom!
                              • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.10.08, 13:54
                                no a zrobienie takiego certyfikatu może pomoc w zdobyciu większej ilości pieniędzy,
                                • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 07.10.08, 15:19
                                  i kółko się zamyka. Masz lepsza prace i wieksza kase
    • Gość: Leon Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:02
      Studiuję prawo ale po tym co usłyszałem od studentów o zachowaniu tego pana to prostu włosy mi z głowy wychodzą i skóra cierpnie. To jakiś koszmar i horror. Uniwersytet Jagielloński po prostu zszedł na psy. Słyszałem jak studenci na I roku administracji niestacjonarnej na WPiA na UJ narzekali między sobą na karygodne zachowanie jakiegoś młodego doktoranta z Katedry Teorii i Filozofii Prawa UJ, który wyżywa się na studentach kiedy robi im kartkówki na ćwiczeniach z Podstaw prawoznawstwa i traci czas na takie tematy jak prawa zwierząt, aborcja czy eutanazja. Raz przyszedł do nich na ćwiczenia chwiejnym krokiem i czuć było od niego alkohol. Podobno był bardzo wstawiony(pijany), wręcz nie mógł ustać. I to ma być porządny wykładowca.
      • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 08.10.08, 14:55
        ha, i tacy sie zdarzaja. No to macie niezle widowiska na zajeciach?!
    • Gość: marta Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.cable.ubr06.harb.blueyonder.co.uk 10.10.08, 20:30
      Ja wlasnie zaczelam CIME w UK i jestem po pierwszym egzaminie - Financial
      Accounting - uczylam sie moze miesiac, niespecjalnie intensywnie, z przerwa na
      wakacje, z jednej ksiazki kupionej przez Internet - Kaplan, sama w domu,
      otrzymalam 84%, wystarczy 50% zeby zaliczyc. Ksiazka przygotowala mnie bardzo
      dobrze. Podobno kursy to strata pieniedzy bo czytaja ksiazki i moze tylko wiecej
      zadan. Pierwsze 5 egzaminow to testy komputerowe i wynik masz zaraz po
      skoczeniu. Po studiach ksiegowych i ekonomicznych mozna dostac zwolnienia -
      szczegoly na stronie CIMA. Managerial i strategic level to juz pisanie jakiegos
      eseju i rozwiazaywanie case study, nie wypowiadam sie bo jeszcze nie
      podchodzilam. Jest mnostwo materialow, teraz sama nie wiem czy nie sprobowac
      innych. Na kurs nie pojde bo samo-nauka dziala. Kwalifikacje ciekawe i inny
      learning system niz na polskich uczelniach. Mnostwo case studies i przykladow z
      zycia. Nie moge sie doczekac managerial level :) Polecam!
      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 15.10.08, 10:48
        A jakie skonczylas studia?bo jeżeli w tych kierunkach to na pewno było ci
        latwiej. Ale na szczescie wszyscy maja szanse, nawet ci bez wyższego
        wykształcenia. Tylko z tego co gdzies przeczytałem wchodząc na wyższy stopien
        trzeba mieć co najmniej 3 lata doświadczenia w branzy finansowej.
        • Gość: fiolka Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 15:48
          to kazdy moze zaczac?
          • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 23.10.08, 09:48
            z tego co mi wiadomo, to tak nie ma żadnych przeszkód, tylko musisz znać angielski.
            • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 28.10.08, 13:43
              bo z tego co wiem, to wszystkie egzaminy sa w jezyku angielskim
              • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 04.11.08, 10:08
                właśnie dlatego!
                • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 06.11.08, 11:47
                  i chyba musisz miec doswiadczenie w finansach?!
                  • Gość: mimi Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 193.120.116.* 15.11.08, 23:22
                    skonczylam fib, cime rozpoczelam w irlandii - zwolnili mnie z 4 egz
                    na poziomie certificate, zaczelam kursy na managerial i bardzo je
                    sobie chwale - podkresle ze poziom certificate to podstawy - zarowno
                    w polsce jak i tu w irlandii wszyscy bardzo wysoko oceniaja bpp...
                    powodzenia bo droga dluga i ciernista dla poczatkujacych, jednakze
                    przy odpowiedniej organizacji czasu oraz finansow (jak i przy
                    obiektywnej ocenie swoich mozliwosci oczywiscie;) jak najbardziej do
                    pokonania;)
                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 18.11.08, 11:58
                    czyli jedno słowo: WARTO?!
                    • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 19.11.08, 11:44
                      na pewno warto,a masz jakieś wątpliwości?!?!
                      • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 20.11.08, 11:32
                        to że warto jest pewne, ale trzeba sie odpowiednio przygotowac
                      • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.11.08, 10:08
                        nie mam, nie mam, ale chce sie upewnic czy inni maja?!
                        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.12.08, 13:05
                          ciekawy jestem czy mają?!
                          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 03.12.08, 10:50
                            osoby ktore nie sa swiadome ze kursy i certyfikaty pomagaja w zdobyciu lepszej
                            pracy nie maja szans na lepsze stanowisko w firmie, a ze znalezieniem pracy tez
                            moga miec problemy,
                            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 09.12.08, 10:24
                              no tak, a zdobywajac certyfikaty międzynarodowe można być wręcz pożądanym przez
                              duże firmy
                              • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 11.12.08, 09:56
                                certyfikaty takie jak CIMA czy ACCA sa bardzo porządane, i posiadacz na pewno
                                zajmie inna pozycje firme i inne stanowisko
                                • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 16.12.08, 10:32
                                  Cima jest na prawde porzadamym certyfikatem.
                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 17.12.08, 13:18
                                    nie ma sie co dziwic bo jest znana na calym swiecie
                                    • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 18.12.08, 09:54
                                      poza tym nie wiele posiada taki certyfikat wiec to dodatkowo podnosi jej prestiż
                                    • Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 19.12.08, 00:45
                                      Ktory bys polecil osobiscie? ACCA czy CIMA? Wiekszosc moich
                                      znajomych robi ACCA i tak sie wlasnie zastanawiam co byloby
                                      korzystniejsze?
                                      • mszyca123 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 19.12.08, 15:15
                                        zalezy co robisz w pracy czy tez w ktorym kierunku sie chcesz rozwijac.
                                        Najczesciej osoby z dzialow finansowym m.in ksiegowi wybieraja ACCA a osoby
                                        ktore parcuja w dzialach wspolpracujacych z finansami jak kontroling to CIMA.
                                        CIMA skupia sie bardziej na rachunkowsci zarzadczej i zarzadzaniu strategicznym.
                                        Jest tam wiecej podejmowania decyzji na podstawie sprawozdan finansowych a nie
                                        sporzadzanie sprawozdan. ACCA to w duzym stopniu rachunkowosc finansowa i
                                        konsolidacje.
                                        • Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 19.12.08, 23:14
                                          Od 2 lat pracuje jako ksiegowy funduszy inwestycyjnych, ale
                                          chcialbym podniesc swoja wartosc na rynku ktory obecnie robi sie nie
                                          za ciekawy, a jeden z tych dyplomow wzmocnilbym moja pozycje. Wielu
                                          moich znajomych robi ACCA, nie znam nikogo z CIMA. A moze
                                          polecilabys cos innego?
                                          Dzieki:)
                                          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 06.01.09, 10:11
                                            je jestem zdecydowanie za CIMA!daje wieksze mozliwosci, tym bardziej, ze nie
                                            jest znana jeszcze w Polsce podnosi twoja wartosc jaka pracownika!:)
                                            • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 07.01.09, 11:08
                                              ACCA jest bardziej znane i wiecej osob tym kursem jest zainteresowane, dlatego
                                              cima jest bardziej pozadana
                                              • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 08.01.09, 10:20
                                                krótko mówiąc na razie nie niewiele osob podchodzi do tego certyfikatu
                                                • Gość: K. Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:38
                                                  Cytując wypowiedź z goldenline:

"Podstawową różnicą między ACCA a CIMA jest to, że ACCA daje Ci
                                                  możliwość samodzielnego prowadzenia księgowości (w Anglii), a po
                                                  egzaminie uzupełniającym (?) dostajesz też biegłego rewidenta w
                                                  Polsce (chyba teraz to nawet jest z automatu ale nie jestem pewien).
                                                  W skrócie więc po ACCA'ju jesteś Księgowym. A różnic jest sporo
                                                  szczególnie na wyższych poziomach gdzie w ACCA'ju więcej uwagi
                                                  poświęca się na Audyt, Procedury i wszystkie standardy rachunkowości.
                                                  CIMA to w skrócie MBA dla finasistów. Dużo nacisku na myślenie
                                                  strategiczne, systemy, podejmowanie decyzji, ocenę projektów, itd. W
                                                  Anglii, gdzie jestem w tej chwili CIMA jest bardziej poszukiwanym
                                                  dyplomem zawodowym niż ACCA. Każdy (prawie) może być Księgowym - nie
                                                  każdy może być natomiast specjalistą od Zarządzania Finansowego."

• Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 08.01.09, 20:32
                                                    Dzieki za b dobre wyjasnienie:) Miales jakies zwolnienia z 1st etapu
                                                    cimy? ja jestem po zarzadzaniu z pol nie wiem czy dostalbym jakies
                                                    zwolnienia;/ nie orientujesz sie moze czy lepiej isc na kurs czy
                                                    raczej jest to do przejscia tzn cert level uczac sie w domu z
                                                    ksiazek albo online course? ja z racji tego ze nie za bardzo mam jak
                                                    chodzic na zajecia a w weekendy to raczej nie sa prowadzone
                                                    wyklady;/
                                                    Pzdr,
                                                    Radek
                                                  • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 13.01.09, 11:56
                                                    Jezeli nie masz czasu na pójście na kurs, to z tego co wiem dostepne sa w
                                                    internecie, a wtedy możesz je dostosować do rozkładu swojego dnia
                                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 14.01.09, 11:33
                                                    kursy online sa fajne bo mozesz ze dostosowac do swoich zajec, a przy tym nie
                                                    wychodzisz z domu
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 15.01.09, 12:26
                                                    ale jak znasz angielski to są nie potrzebne i te sama kase mozesz przeznaczyc na
                                                    kursy przygotowujace do egzaminów
                                                  • Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 16.01.09, 00:41
                                                    Znam ang to nie problem ale czas, bo w ciagu dnia tzn po 18 (tak jak
                                                    normalne kursy sa prowadzone) to ja jestem w pracy, ewentualnie
                                                    moglbym w weekendy ale w tym wypadku automatycznie mam miej czasu na
                                                    nauke (bo glownie w te dni jest mnostwo czasu) Kursy sa o wiele
                                                    drozsze niz home study/online;/ a ty jaka opcje wybrales? placiles
                                                    sam za kurs czy raczej pracodawca? jesli home study to jaka jest ich
                                                    skutecznosc?
                                                    Dzieki za odp
                                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 21.01.09, 09:43
                                                    wszystko zależy od firmy przeprowadzającej te kursy, na pewno nie są one w
                                                    trybie dziennym, bo przecież wszyscy chcący zdobyć CIME pracują!Musisz poszukać,
                                                    min w Polsce BBP zajmuje się tym i myślę, że można się dogadać! A zaczynasz?! Bo
                                                    początkowe egzaminy na pewno można zdać z książek, przygotowując się samemu!
                                                  • Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 21.01.09, 22:10
                                                    Tak tylko musze sie zarejestrowac, zastanawiam sie czy warto wykupic
                                                    w bbp tylko revision, czekam tylko na tlumaczenie dyplomu ktory
                                                    musze im przeslac bo moze dostane jakies zwolnienia, obym je
                                                    dostal;/ wystarczy przerobic zadania z ksiazek i jest szansa na
                                                    pchniecie 1st etapu? a ty juz po czy w trakcie?

Pzdr,
                                                    Radek
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.01.09, 00:02
                                                    z tego co wiem, to po takich studiach na pewno dostaniesz zwolnienia:)
                                                  • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 27.01.09, 10:17
                                                    ja też tak myslę, i to zapewne nie jedno!
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.01.09, 10:37
                                                    jest przynajmniej czas do przygotowania sie do kolejnych egzaminów
                                                  • Gość: Ela Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 213.25.208.* 31.01.09, 21:54
                                                    A ile kosztuje taki kurs CIMA? czy to jakoś etapami się płaci?
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 03.02.09, 09:38
                                                    na poczatku placisz oplaty wstepne, a potem za egzamony!:)nie wszystko na raz
                                                  • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 04.02.09, 10:30
                                                    Nie naraz bo nie wiadomo do ilu egzaminów bedziesz chciała podejsc itp
                                                  • Gość: bgr Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.ruch.com.pl 11.02.09, 16:02
                                                    A Czy ktoś wie ile zwolnień można otrzymać w CIMA, gdy się ma ACCA?
                                                  • Gość: Radek Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 217.173.101.* 12.02.09, 00:51
                                                    Czy ktos moze mi doradzic ktore materialy do Cimy sa korzystniejsze:
                                                    te oferowane przez BBP czy przez Cime?

Dzieki
                                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 12.02.09, 12:26
                                                    Materiały BBP pochodzą od CIMY wiec jest to to samo!Jedynie BBP robi dodatkowo
                                                    kursy, szkolenia przed egzaminami!
                                          • Gość: Kris Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.houston.hp.com 13.02.09, 10:49
                                            Jesli jestes ksiegowym funduszy i interesuja Cie inwestycje to w tej
                                            branzy polecam kurs CFA.
                      • Gość: bbbb Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 10:48
                        jak myslicie, kto pomoze mi sfinansować CIME, chciałabym znaleźć sponsora
    • Gość: ola Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 16:42
      tutaj znajdziesz szczegółowy opis tych kwalifikacji:

www.karierawfinansach.pl/praca/acca,kategoria-opis/
      www.karierawfinansach.pl/praca/cima,kategoria-opis/
      • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 17.02.09, 10:39
        wszystko zalezy o chcesz uzyskac po takim kursie, i na jaki kierunek dokładnie
        jestes nastawiony!
      • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 18.02.09, 09:50
        z tego co wiem szczegółowe informacje znajduja sie tez na stronie BPP!
        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 19.02.09, 09:57
          www.bpp.pl/
        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 19.02.09, 10:12
          tak, tam jest wszystko dokładnie opisane, jak ktos jest zainteresowany to warto
          poczytać!:)
          • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.02.09, 09:43
            tak ciekawe...
            • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.02.09, 10:07
              jest tam napisane wszystko co warto wiedzieć przed przystapieniem
              • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 04.03.09, 10:48
                przed przystapieniem,ale i ogolne informacje,jezeli ktoś sie chce czegoś
                dowiedzieć;)
    • Gość: COOL Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 10:54
      mam takie drobne pytanie:Chcialabym podnieść swoje kwalifikacje i uzyskac
      dokument potwierdzajacy moja wiedze dla dalszych potencjalnych pracodawcow w UK.
      Na ogol w
      ofertach pracy pojawia sie CIMA,i mam takie pytanie czy Ktos
      moze napisac blizej co nalezy zrobic aby uzyskac taki certyfikat?
      • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 12.03.09, 12:43
        przede wszystkim musisz poczytac troche o takich kursach, czy sa na pewno dla ciebie
        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 20.03.09, 09:23
          no tak, bo do ich zdobycia niezbedne sa odpowiednie umiejetnosci i wiedza!
          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 20.03.09, 10:09
            własnie!
            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 22.03.09, 09:46
              a jak tego nie posiadasz zapomnij?!
              • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 24.03.09, 10:09
                no może bez przesady, ale na pewno bedzie ciezko! Jednak posiadanie takiego
                certyfikatu jest wyróżnieniem.
                • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.03.09, 09:58
                  ale uczyć sie trzeba!
                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.03.09, 10:34
                    tak piszecie o tym ze trzeba sie uczyc, ale chyba kazdy kto podejmuje sie
                    takiego zadania jest tego w pełni swiadomy
                • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.03.09, 10:06
                  na pewno to wielkie wyróznienie, na ktore trzeba ciezko zapracować!
                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.03.09, 18:45
                    macie racje!
                    • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.03.09, 18:53
                      jak zawsze zreszta:)
                      • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 31.03.09, 10:00
                        niech zyje skromność
                        • Gość: bbbba Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.09, 10:50
                          jak myslicie, kto pomoze mi sfinansować CIME, chciałabym znaleźć sponsora. Czy
                          warto na poczatek sie zarejestrowac?
                          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 01.04.09, 12:58
                            na początek na pewno warto się zarejestrować! może pracodawca sfinansuje Ci
                            częściowo Cimę?! zawsze warto sprobować
                            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.04.09, 11:11
                              Tak, zawsze warto spróbować, a jeżeli jestes cenionym pracownikiem, to ne pewno
                              będzie im zależało abyś pozostał w firmie
                              • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 03.04.09, 10:30
                                cenione sa osoby które potrafia cos w zyciu osiagnac!:)
                                • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 03.04.09, 10:57
                                  i czegos sie dorobic:)
                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 07.04.09, 10:20
                                    wiecej pieniążków?!
                                    • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 08.04.09, 10:57
                                      też:D
                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 16.04.09, 11:09
                                    ale można to różnie interpretować!
                                    • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 22.04.09, 14:06
                                      niby jak?! pieniadze to pieniadze!
                                      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 22.04.09, 15:35
                                        jak to się mówi: 'pieniadze to nie wszystko'
                                        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 28.04.09, 12:58
                                          niby nie wszystko, ale są ważne. Trzeba miec za co żyć
                                          • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.04.09, 11:12
                                            tak, a dobra praca zapewnia dobra pensje, i mozliwosc utrzymania siebie i rodziny!
                                            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.04.09, 15:00
                                              co racja, to racja.
                                              • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 30.04.09, 10:23
                                                A żeby to osiągnąć trzeba być odpowiednio przygotowany!
                                                • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 05.05.09, 10:59
                                                  do pracy?!
                                                  • Gość: Zgoog Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 168.224.160.* 11.05.09, 16:45
                                                    A dla mnie to jest kolejny przyrzad do nakrecania edukacyjnej fobii.
                                                    Kiedys wystarczala szkola srednia, potem studia, potem studia na
                                                    renomowanej uczelni, a teraz ACCA, CIMY, i inne cuda. A pracodawcy
                                                    to juz sami nie wiedza czego oczekiwac od pracownikow. Ale skoro
                                                    pojawilo sie cos takiego jak CIMA czy ACCA, to czemu nie - wpiszmy
                                                    do wymogow. Bzdura! Znam kilka osob ktore zapisaly sie na kursy,
                                                    podchodza do egzaminow po wykuciu wiedzy z opaslych tomow, szczyca
                                                    sie tym, a jak przychodzi co do czego to w praktyce prostych rzeczy
                                                    nie umieja zrobic. Bo mozg samoistnie nie dziala. Wtedy jest ubaw po
                                                    pachy!
                                                  • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 13.05.09, 11:05
                                                    ale te kursy to przede wszystkim wiedza praktyczna!!!
                                                  • Gość: buuk Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.09, 11:05
                                                    a co to?
                                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 19.05.09, 11:29
                                                    Zgoog wow, jeżeli znasz kilka osób które zapisały sie na te kursy to obracasz
                                                    sie w świecie finansistów...W takim razie powinieneś wiedzieć, jakie możliwości
                                                    daje CIMA czy ACCA
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 20.05.09, 10:22
                                                    Te certyfikaty opierają się w większości na praktyce.
                                                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 21.05.09, 18:47
                                                    To nie tylko tzw "papierek". Szkolenia miedzynarodowe dają możliwość
                                                    rozwoju i zaistnienia w świecie fifnasistów.
                                                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 23.05.09, 21:20
                                                    Dają szanse na rozwój, lepszą prace, a tym samym wieksze zarobki i
                                                    bezkonkurencyjność.
    • Gość: Kaś ** Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.09, 18:31
      Ja nigdy nie słyszałam o takich kursach.
      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.05.09, 20:10
        to kursy dla księgowych, chociaż nie tylko!Jeżeli Cie interesują to
        poczytaj na ten temat troche!
        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.05.09, 09:52
          ciekawy temat nawet jezeli nie chcesz podchodzic do niego.
    • Gość: Janusz Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? IP: 193.123.78.* 26.05.09, 11:50
      Wyjechałem do angli 2,5 roku temu. Absowlent UE Wrocław... Znalazłem
      pracę jako asystent głównego księgowego... po pół roku sostałem dość
      mocna sugestię zrobienia ACCA lub CIMY. Oba kursy były dla mnie
      jednakowo obce a angileski niezbyt mocny :-/ ... Zdecydowałem się na
      CIMA bo to ciekawsze od czystej kiegowości... Szef refunduje mi
      połowę moich kosztów na kurs.... i całym sercem popiera :)

Z racji skończenia UE /Uniwersytetu Ekonomicznego/ dostałem
      zwolnienie z podstwowej CIMY - 5 Ezgaminów. Obecnie skończyłem kurs
      Managers'kiej CIMY na jednym z Uniwerków co pomogło mi znacznie w
      podciągnięciu jezyka. 2 Egzaminy mam za sobą 2 zdawałem w zeszłym
      tygodniu dwa przede mną... :D

Kurs dla mnie jest trudny głównie ze względu na jezyk. Materiał
      objętosciowo wyglada dość imponująco książki mają co najmniej po 500-
      700 stron do jednego egazminu... Dobrze jest skorzystać z materiałów
      pomocniczych BPP.

Egzaminy CIMA Managerskiej to ok 25-30% test + 25-30% pytania z
      opisem na 1-2 strony + 40-50% / przypadki - case...
      Zaczałem kurs w grupie 20 osób zostało 7 ;)

Jeśli ktoś ma rodzinę i niezbyt duzo wolnego czasu lepiej zdawać
      egzaminy na sposób jeden egzamin na pół roku /egzaminy sa maj-
      listopad/ Zrobisz kurs w trzy lata /to rok dłużej niz standart/ a
      mozna oszczedzić pieniądze i nerwy.

Po CIMI'e Strategicznej uzyskujesz tytuł Magistra w Anglii. Tam na
      Egazminach są do analizy dwa przypadki po 50%

Na Top CIMI'e jest jednem przypadek decyzyjny i twoja pracę
      komisja...

W polsce koszt kursu CIMY jest większy od kosztu w Anglii... a
      zarobki średnio mniejsze... Najlepiej wyjechac tu zrobić CIME i
      ewentualnie wrócić ...

• lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 26.05.09, 13:06
        mozna tez poprosić pracodawcę tak jak w Twoim przypadku o dofinansowanie...
        • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 27.05.09, 10:04
          Pracodawców zawsze można przekonać odpowiednimi argumentami. Osoba studiujaca
          CIME w firmie to duzy skarb.
        • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 28.05.09, 13:02
          dobry pomysł.
          • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 01.06.09, 10:16
            Ja mam zawsze dobre pomysły:D
            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 09.06.09, 11:18
              nie wątpimy :)
              • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 16.06.09, 10:31
                Trzeba jednak wziac pod uwage to, ze nie wszyscy pracodawcy będą od razu chetni.
                • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 16.06.09, 15:26
                  wszystko zalezy od Twojej pozycji w firmie.
                  • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 17.06.09, 11:34
                    wszystko zależy od pozycji, osiągnięć i wkładu jaki wniosłeś do firmy
                    • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 23.06.09, 14:40
                      tak to podejrzewam bedzie najważniejsze. Zawsze jednak warto spróbować.
                      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 25.06.09, 12:09
                        Dokładnie, a teraz kiedy ciezko o porzadna dobrze płatna prace, dodatkowe
                        umiejetności i certyfikaty beda niezwykle wazne.
                        • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 30.06.09, 11:09
                          Masz racje o pracę coraz gorzej, a nic nie zapowiada zmian na lepsze.
                          • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 01.07.09, 10:59
                            trochę optymizmu!
                            • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.07.09, 11:37
                              w dzisiejszych czasach o to bedzie trudno!:)
    • b.montana Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 02.07.09, 23:07
      ACCA- warto zacząć myśleć już w trakcie studiów, ale wątpie, żeby przeciętnego studenta było na to stać :)
      poza tym mało która z firm w Polsce orientuje się z czym to się je- ACCA potrzebna głównie do zaczepienia się w międzynarodowych korporacjach lub za granicą.
      pilnowałam w tym roku na egzaminach ACCA i widziałam, że większość ludzi zdających była ok.30, 35 roku życia. Przygotowania do jednego modułu zajmują ok. 4 miesięcy intensywnych przygotowań, chyba nie ma sensu marnować lat studenckiej beztroski na coś, za co (być może) później zapłaci nam pracodawca.
      • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 08.07.09, 13:02
        Oczywistością przynajmniej dla mnie jest to, że efekt nie pojawi się od razu.
        Zawsze trzeba trochę poczekać.
        • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 22.07.09, 10:57
          Kilka lat nauki, a potem praca i zastosowanie zdobytych umiejętności.
          • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 28.07.09, 13:45
            Niestety niczego się nie osiągnie bez ciężkiej pracy. Chyba, że ktoś ma wielkie
            szczęście!;-)
            • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 28.07.09, 16:05
              praca.wp.pl/kat,18453,title,Poziom-wyksztalcenia-a-wynagrodzenia-pracownikow,wid,11320018,wiadomosc.html?ticaid=1876e
              co o tym myślicie?!
              • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.07.09, 09:41
                jak dla mnie stanowczo zawyżone!
                • lukasik25 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.07.09, 11:22
                  To zależy od stanowiska, ale te podstawowe na pewno.
                  • wojtasz83 Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 29.07.09, 19:31
                    Niektórzy mają jeszcze więcej.
                    • charlesg Re: Kto słyszał o kursach ACCA i CIMA?? 30.07.09, 09:36
                      To wszystko też uzależnione jest od stanowisk.
              • marianpen ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces ;-)? 30.07.09, 13:49
                Hej, pracuję i mam bejbi (4 lata) i zastanawiam się ile średnio
                godzin w tygodniu trzeba minimum poświęcić, by to miało sens. Chodzi
                o 1 egzamin.
                Jakie macie doświadczenia ?
                Dzięi za uwagi.
                • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 04.08.09, 11:31
                  Wszystko zależy jak szybko przyswajasz wiedzę:)a przede wszystkim od egzaminu do
                  którego przystępujesz.
                  • charlesg Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 05.08.09, 10:21
                    mysle ze trzeba poswiecic ok 8-10 godzin
                    • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 05.08.09, 11:53
                      Czasu trzeba poświęcić dość sporo.
                      • wojtasz83 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 06.08.09, 11:40
                        nauki jest sporo, wraz ze wzrostem poziomu egzaminów zwiększa się czas który
                        musimy poświęcić na przygotowanie.
                        • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 19.08.09, 13:37
                          a co jeszcze może sie przydac w znalezieniu pracy?
                          • charlesg Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 02.09.09, 09:22
                            Kazde dodatkowe umiejetnosci.
                            • wojtasz83 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 02.09.09, 10:18
                              I jak to sie mówi, każde dodatkowe 'papierki'
                              • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 02.09.09, 11:12
                                Własnie, czesc ludzi podchodzi do kursów czy szkoleń w taki sposób. A liczy sie
                                tak naprawde co z tego wyniesiemy.
                                • charlesg Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 02.09.09, 12:19
                                  Bo niektóre "papierki"nie jest trudno zdobyć, ale żeby to potwierdzało nasze
                                  umiejetnosci.
                                  • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 02.09.09, 13:32
                                    I tak wiekszośc uwaza inaczej.
                                    • Gość: Maciuś Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.09, 13:48
                                      Zastanawiam sie nad tym co przeczytałem, i stwierdzam, że ludzie maja różne
                                      podejście do nauki i pracy. Moim skromnym zdaniem przez całe życie powinniśmy
                                      się kształcić. Każda dodatkowa umiejętność, pozwala nam na wyższą samoocenę i
                                      daje pewność siebie.
                                      • lukasik25 Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 09.09.09, 10:37
                                        Niektórzy pracy nie szanują, twierdzą, że jak nie ta to będzie następna. A teraz
                                        tak łatwo jej nie znają. Co raz więcej osób traci pracę kazdego dnia. Jak masz
                                        coś zaoferowania firmie to może coś znajdziesz.
                                        • charlesg Re: ACCA - ile przeciętnie godz/tydz daje sukces 10.09.09, 12:09
                                          Niedawno jeszcze bezrobocie było lekko powyżej 9% a teraz dochodzi do 11%.
                                          Konkurencja coraz większa.
                                          • wojtasz83 doświadczenie czy nauka. 14.09.09, 10:20
                                            I tak w Polsce nie jest najgorzej z bezrobociem, ale i tak szaraczek ma marne
                                            szanse na znalezienie pracy.
                                            • lukasik25 Re: doświadczenie czy nauka. 22.09.09, 09:43
                                              Bez przesady, znaleźć prace może każdy. Liczy się wykształcenie i doświadczenie.