agusiah 18.09.09, 13:19 Poradźcie proszę, czy jest sens jechac do Egiptu na podstawowy kurs? Czy lepiej zrobic go w Polsce? Jakie wady i zalety mają oba rozwiązania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielg Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 21.09.09, 20:50 zrób basen i teorie tutaj a reszte tam, tak chyba najrozsadniej znajdz porzadnego instruktora któremu bedzie chciało sie solidnie nauczyc Ciebie podstaw, w egiptowie to raczej cięzkie, tam liczy się czas pozdrawiam Gezesiek Odpowiedz Link
tu_droplet Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 22.09.09, 13:53 też jestem za basenem w Polsce. Można sobie zaoszczędzić przechorowany basen hotelowy w pełnym słońcu. Zabiera się z sobą PADI Referral i zaoszczędzone dni basenowe można już spędzić na turystyce. Tak zrobiłem przynajmniej dziecku. Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 10:03 Tak chyba zrobię. Zwłaszcza że zaczynam kurs teraz, a wody otwarte w Polsce w październiku to chyba słaba frajda. W każdym razie teorię i basen robię w Polsce:) Odpowiedz Link
bikeros99 Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 14:14 Ja nurkowałem we wrześniu w Hurghadzie i było extra, podobno w Egipcie jest taniej zrobić kurs nurkowania oczywiście jak się jest na wczasach. Najlepiej weż ze sobą swoją maskę bo te co mają nie są pierwszej nowości:) Troszę wody mi się dostało pod maskę i prawie bym spanikował ale spoko, instruktorzy OK tylko trzeba znać angielski polecam niezapomniane wrażenia. Odpowiedz Link
grogreg Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 16:35 A gdzie będziesz głównie nurkować? Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 17:39 Tak naprawdę to nie wiem - chciałabym głównie w wodzie z kolorowymi rybkami:), ale to by się ograniczało do 1, góra 2 niedługich wyjazdów w roku. I nie wiem, na ile nurkowanie mnie wciągnie i mi się spodoba. Zafunduję sobie OWD, potem już powinnam wiedzieć więcej na temat swoich preferencji? Jak się znam, to jeśli mnie wciągnie, to wszędzie, w Poolsce też... Odpowiedz Link
dongpong Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 19:01 Ja zrobiłem tak jak mi ProNury na łodzi 4lata temu poradzili, jak robiłem intro w Hurghadzie.Czy mam zamiar pływać w akwarium(egipt itp) czy kałuży(polska) :). Jasne że wole w akwarium ,i za rok zrobiłem kurs w Egipcie i nie żałuje, po powrocie mój brat i paru kumpli obejrzeli zdjęcia,filmiki no i poszli na kurs basenowy z zamiarem dokończenia w egipcie. No i co , i lipa wszyscy jak jeden zgłupieli w wodzie hihi. A o co chodziło: - zanurzenia( nie potrafili się zanurzyć -ten sam instruktor co w PL) - głębokość (na basenie max 1.8m) - prądy (a lekkie były ale były) - cena I praktycznie robili wszystko od początku tak jak na kursie w Egiptowie:). Ogólnie MOIM ZDANIEM I ZNAJOMYCH (ok 12osób),ale to jest moje zdanie bo zaraz się posypie od ProNurów. Dlaczego lepiej? - naturalne warunki, zanurzenie po przećwiczeniu na ok3m jak i reszta kursu na max5-6m - wynurzenie- nie jak spławik - na 1nurku ćwiczenia na 2 oswojenie się z tym czego się uczyło. można odrazu się troszkę opływać. - widoki -cena 1/2 co w pl -wrażenia, widoki. Polecam egipt. Nurałem w Polsce dwa razy i więcej nie zamierzam. Mam OWD+ean, i jakieś 70 nurów,w tym dwa w Polsce. Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 19:36 Czy rzeczywiście cena kursu w Egipcie jest niższa niż w Polsce? W Polsce to około 1200, jak to wygląda w Egipcie? Musiałoby być poniżej 300 euro. Odpowiedz Link
dongpong Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 23.09.09, 20:01 260 $ -sprawdź sobie tu sevadivers.com/inc/cennik.html A w Polsce kup sobie tylko podręcznik" Open Water Diver Manual"jest w prawie każdym sklepie nurkowym ,badź allegro i poczytaj bo poco tracić czas na wypoczynek:) Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 26.09.09, 14:26 Pooglądalam sobie ich stronę- wygląda super. Dziękuję. Skorzystam jeśli nie na kursie (coś mi drogo loty wychodzą, to chyba trzeba kupić najtańszą pobytówkę i z niej nie skorzystać?), to na pewno się wybiorę, może zimą. Fajne. Odpowiedz Link
blue.manta Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 28.09.09, 14:22 oczywiście przyjemniej w Egipcie, bo: 1. kolorowo 2. ciepło (a zatem wygodniej, bo masz na sobie tylko overal - piankę bez ocieplacza, kaptura, rękawic itp.) 3. taniej 4. jedyna w swoim rodzaju pamiątka z wakacji - certfikat OWD itp., itd. ALE: 1. jeśli masz zamiar nurkować kiedykolwiek w polskich wodach (a zatem dużo chłodniejszych i o znacznie mniejszej widoczności), to w myśl jednej z zasad nurkowych ,,Nie nurkuj w gorszych wodach niż te, w których robiłes kurs", lepiej zrobić kurs w Polsce i to latem, przy dość słabej widoczności (wówczas wody kwitną) - mało to przyjemne, ale po takiej szkole wejście do morza to bułka z masłem i pozostaje już tylko delektowanie się widokami a nie walka z inflatorem czy maską 2. to nieprawda, że w Polsce podstawy robisz do max 1.8 głębokości. Wystarczy znaleźć centrum nurkowe, które swoje zajęcia prowadzi na basenach głębszych, a takie są. Dzięki temu nie dość, że po kolei oswajasz się ze sprzętem na głębokościach 1,2-3,0 m (a zatem możesz już poćwiczyć wyrównywanie ciśnienia w uszach w tak przyjaznym miejscu jak basen a nie od razu w wielkim i przerażającym niektórych morzu) 3. jak już ktoś wcześniej wspomniał, w Egipcie liczy się czas, a zatem pewne punkty szkolenia traktuje się po macoszemu, a to niestety czasem się mści w przyszłości 4. fakt konieczności poświęcenia czasu na naukę teorii w Egipcie pomijam, bo znam takich, którzy podręcznik do OWD traktowali jako lekturę przybasenową i nie narzekali, a zatem jak kto lubi... Reasumując: moim skromnym zdaniem najlepiej jest zrobic kurs w Polsce lub ewentualnie teorie i basen a na Egipt zostawic sobie drugą część kursu czyli wody otwarte. Jedno jest pewne: cokolwiek wybierzesz, to i tak zrobisz dobrze, BO ZACZNIESZ NURKOWAĆ! :-))) i to jest najpiękniejsze! Miłych wrażeń i wielu wspaniałych nurków Odpowiedz Link
jakubmal Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 29.09.09, 12:59 Gdybyś się decydowała to poniższe dodoałam też w wątku "jaki koszt OWD"... A może jesteś zainteresowana zrobieniem tego kursu w Egipcie???? :) Szukam chetnej osoby na grudzień (termin do negocjacji :):):)). Zorientowałam się i Kurs OWD w Hurghadzie kosztuje 315$. W tym: - Pomoce naukowe (wideo, książka), - Cztery nurkowania z łodzi, - Transfer z hotelu i do hotelu, - Sprzęt (maska, płetwy, pianka, bcd, automat, butla), - Lunch na łodzi i 2 napoje. No i oczywiście certyfikat. Wszystko potwierdziłam mailowo z chłopakiem z tego biura. Na stronie www.koralowemorze.com/index.php informacje o samym centrum. Do tej kwoty trzeba jeszcze doliczyć koszt zakwaterowania i przelotu i byłoby to ok 1700 zł na głowę za 7 dni. Co Ty na to? Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 29.09.09, 21:09 Jakubmal, już w zasadzie się zdecydowałam zacząć kurs w Polsce, chciałabym zrobić teorię i baseny, bo jednak pewniej sie będe czuła jak mnie ktoś poprowadzi za rękę po kafelkach i w chlorowanej wodzie;). Ale kończyć kurs chcę w Egipcie, tylko nie wiem, czy już w grudniu dam radę finansowo, bo to z przelotem grubo ponad 3 tys. jednak wychodzi. Odpowiedz Link
jakubmal Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 29.09.09, 21:31 agusiah, pewnie tak kosztowo wyjdzie... Mnie też to martwi ale jak nie zrobię kursu w jednym rzucie to nie zbiorę się później drugi raz. Łatwiej jest mi się teraz zorganizować raz a porządnie niż dzielić to na dwa. Szkoda, że nie dasz rady :(:(. We dwie jakoś raźniej ale nie takie rzeczy sama robiłam :):):):) Jakbyś zmieniła zdanie to mój adres to kolibermj@neostrada.pl Odpowiedz Link
wojtek37k Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 30.09.09, 19:31 W Egipcie jak już ktoś wspominał jest taka prawie przemysłowa fabryka nurków , pierwsza , zasadnicza i najważniejsza różnica w szkoleniu jest taka , że co prawda i w Polsce , i w Egipcie dostajesz ten sam certyfikat po zakończeniu kursu Padi OWD , upoważnia on do samodzielnego , partnerskiego nurkowania , bez dozoru nurka zawadowego - niestety po szkoleniu egipskim samodzielnym nurkiem raczej się nie jest , natomiast ja swoje 6 nurkownie na wodach otwartych , wykonałem partnersko bez nadzoru i przewodnika nurkowego , tak samo było z moimi dziećmi i żoną . Od każdej zasady oczywiście są wyjątki w jedną i drugą stronę , ale reguła jest taka jaką przedstawiłem . Co do opinii tutaj , że na głębokości 1,8-2,0m w basenie to nie nauka , a i owszem nauka , na płytkiej wodzie każde ćwiczenie typu np zawis jest trudniejsze do wykonania i jeśli uda się wykonać je prawidłowo na tak płytkiej wodzie , oznacza to , że osoba ucząca się na głębszej wodzie poradzi sobie z pewnością , bo później bedzie łatwiej . Ci co uczą się ćwiczeń z pływalności na głębokiej wodzie , to są właśnie Ci których wywala na powierzchnię na przystankach bezpieczeństwa i przy przepływaniu nad płytką rafą :-) . Co do ceny kursu , ceny w Polsce kształtują się na poziomie 1100-1200 zł , w cenę kursu są wliczone 4-5 wykładów 2-2,5h każdy , 4 zajecia basenowe + 4 omówienia zajęć basenowych przed wejściem i po wyjsciu , 4 nurkowania na wodach otwartych + omówienia jak przy basenie , podręcznik po polsku na własność (koszt samego podręcznika ok. 160 zł) i certyfikat . W Egipcie kurs jest tanśzy lecz wykładów nie ma praktycznie , albo materiały na DVD , albo krótkie pogadanki na łodzi w przerwie między jednym nurkiem , lunchem , a drugim nurkiem , podręcznik jest ci ewentualnie wyporzyczony jeśli w ogóle jest , często certyfikat nie jest wliczony w cenę kursu podawanego w cenniku , za każdym razem trzeba się o tym upewnić . Ktoś napisał , że w Egipcie jest łatwo i przyjemnie , a ma być skutecznie , fachowo i bezpiecznie , tak aby każdy został samodzielnym nurkiem , do czego upoważnia certyfikat OWD Padi Odpowiedz Link
wojtek37k Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 30.09.09, 19:46 Ach jeszcze jedno , robiąc kurs w Polsce jesteś wprowadzany/a odrazu do pewnej grupy nurkowej , osób o podobnych fascynacjach do twoich , z takimi z którymi możesz umówić się na weekend na nura , takich którzy Cię znają i nie będą się bali z Tobą zanurkować , masz ponadto dostęp do pewnej i taniej wyporzyczalni sprzętu nurkowego , przecież nie każdy ma wszystko zaraz na własność - chodź z czasem to konieczność , w końcu masz gdzie rozwijać swoją karierę nurkową przez kurs AOWD i Rescue oraz wszelkiej maści specjalizacjami . Ja widziałem kurs Rescue w Egipcie to myśłałem że mi się zajady zrobią ze śmiechu , takich fachowców po nim kształcili :-) . Po takim szkoleniu napewno wyciągną z wody manekin , ale nie swojego partnera :-( Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 02.10.09, 20:46 ja się zgodzę z wojtkiem - szkoleniu w egipcie daleko do fachowości. Nurkując w grupie (i to tylko w Egipcie) dokładnie widać, kto robił kurs w Polsce, a kto w Egicie... umiejetności zdobyte tam... no poniżej krytyki.... W Polsce nie zeszłabym pod wodę z osobą po kursie egipskim. Z całym szacunkiem - wiem, że moga byc osoby, które nurkują dobrze po kursie zrobionym w E., ale ja jeszcze takich nie spotkałam. Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 04.10.09, 21:14 Staneło na kursie w Polsce, na pewno teoria (już pozaliczałam) i baseny tu. Zobaczę co z wodami otwartymi. Dziękuję wszyskim za cenne rady, bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam:), będę tu często zaglądać. Odpowiedz Link
jakubmal Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 04.10.09, 21:35 Aga a gdzie zrobiłaś teorię? W jakim klubie? Odpowiedz Link
miriam_73 Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 05.10.09, 11:43 A ja bym nie uogólniała, bo fuszerki i pogoń za kasą mozna trafić zarówno i w PL jak i w Egipcie. Być moze ja miałam jakieś wyjątkowe szczęście, ale robiąc kurs w Egipcie dostałam nieźle "w kość" (w bardzo pozytywnym sensie) i mowy nie było, żeby cokolwiek zaliczyć na ładne oczy. Uczyłam się na tzw. wodach basenopodobnych. Co do ceny to ta kwestia nie miała dla mnie znaczenia - miało być profesjonalnie, dobrze, bezpiecznie i solidnie. Widac jakiś dziki fart miałam, bo tak było - od początku do końca. A może to jednak kwestia ludzi, u których się człowiek szkoli a nie miejsca, hmmm...? Odpowiedz Link
agusiah Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 12.10.09, 23:44 Dzisiaj pierwszy raz oddychałam pod wodą:). Magiczne doświadczenie. Super! ogromnie mi sie podobało, chcociaż oglądałam tylko płytki w basenie:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
jakubmal Re: OWD - w Posce czy w Egipcie? 20.10.09, 14:38 :):):):) Ja już zaczęłam odliczanie za 37 dni wylot za 38 dni zaczynam kurs :) Udanej zabawy. Jak wrócisz koniecznie opisz wrażenia! Odpowiedz Link