Dodaj do ulubionych

O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja.

16.10.08, 00:36
W miesiącu wrześniu wybraliśmy się do miejscowości Jezera w Chorwacji (wyspa
Murter. Ma tam swoją siedzibę baza pod patronatem Nautilus z Krakowa ul.
Konfederacka 14, 30-306 Kraków. Nurkowania tam to porażka!
Wcześniej zażądano wpłaty za 10 nurkowań (1150 PLN) a nie zaliczki. Nurkowania
nie odbywają się z ekskluzywnych łodzi nurkowych tylko ze śmierdzących kutrów
rybackich (na Kornati był Tomisa - jak ktos chce obejrzeć fotki to wyślę). Na
Kornatach nie było żadnego lunchu - jak to można wyczytać na necie. Na żadnym
nurkowaniu nie było przewodnika!Butle trzeba tachać samemu!
Za pięć nurkowań (+ jacket, na dwa nurkowania się zapisałem ale mnie nie było
ze względów zdrowotnych - katar, ból ucha) zapłaciłem 1050 PLN!. ..czyli
prawie 60 Euro za 1 nurkowanie.Oszustwo!!! do potęgi N!
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 18.10.08, 14:29
      Do reszty informacji odnosił się nie będę , nie miałem przyjemności
      nurkowania w tej okolicy z tą bazą , ale butle zawsze noszę sam :-)
    • syrenka74 Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 22.10.08, 19:50
      Butle to nawet ja noszę sama królewiczu ;-)) a co do łodzi Tomisa - to jest extra. Organizacyjnie były pewne nieporozumienia ale szef bazy jest "człowiekiem pokojowo nastawionym" i chętnie wynagradza zaistniałe niedociągnięcia ;) więc przywiozłam z wyjazdu jak zwykle miłe wrażenia...
      • crusader1 Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 22.10.08, 20:30
        Nie wiem gdzie wy ludzie nurkujecie ale ja jeszcze nie pracowalem w bazie
        nurkowej gdzie za 60 euro od nura klijent bylby zmuszony do taszczenia butli na
        lajbe.

Zreszta przy tej cenie to poza grecja nie bylem z w jakimkolwiek miejscu gdzie
        przy tej cenie DM lub instruktor nosil by butle na lajbe.
        • wojtek37k Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 24.10.08, 15:23
          Tak to prawda , ale niekoniecznie w Chorwacji . Tam bardzo często
          masz łódki nie przystosowane do nurkowania , tylko po lekkiej
          adaptacji . Jak nurkowałem u nich , to sprzęt klorowałem na
          betonowym nadbrzeżu , a sklarowanego sprzętu to ja już nikomu nie
          pozwalam nawet nosić , tylko do łodzi smaruję z nim sam . Niestety
          tam organizacja nurkowania nie wygląda tak jak w np. Egiptowie czy
          Azji , to niestety bardziej przypomina Polskę . Można to kochać lub
          nie , ale zanurkować warto , bo co nieco można tam zobaczyć . Jeśli
          takie rzeczy trafiają się mocno niezorientowanym , to są później
          wpisy na forum . Pamiętam jak ktoś kiedyś napisał , że w Egipcie to
          słabo w porównaniu Tajlandią , ja pytam dlaczego , osoba odpowiada ,
          że w Tajlandii płacąc za nurkowanie , wyporzyczenie ekwipunku jest w
          cenie , a w Egipcie nie . Czytam i myślę , że większej bzdury nie
          przeczytałem . Finał był taki , że osoba ta , w Tajlandii to robiła
          kurs OWD , gdzie sprzęt jest chyba wszędzie na świecie wliczony w
          cenę , a w Egipcie kupiła zwykły pakiet nurkowy na 5 dni .

:-)
          • crusader1 Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 11.11.08, 15:27
            Tylko ze cena wysoka jak za jakosc uslugi...

Ale wracajac do Tajlandi versus Egipt to odkad tam pracowalem to
            czesto w Tajlandi sprzet jest wliczony w cene. Jak masz swoj to
            daja ci znizke od ceny. Tak bylo w mojej firmie. Wiele cen jest ze
            sprzetem.

Poza tym odkad pracuje w Egipcie musze stwierdzic ze na plus:

- nurkowanie w Egipcie jest fajne czesto lepsze niz w Tajlandii
            - blisko do polski wiec tani przelot i czesto taniej tez w centrach
            - place dla pro dobre

Na minus:

- profesjonalizm to pozal sie boziu w wiekszosci miejsc poza
            elitarnymi
            - troska o sprzet fatalna
            - atmosfera w centrach do bani w porownaniu z Tajalandia

Nie chce urazac wszystkich bo jest wielu dobrych i starajacych sie
            instruktorow ale ogolnie obraz tego jest taki sobie. I chyba z tego
            tez wynika decyzja tego aby wiekszosc uslug wlaczyc w cene a potem
            dawac znizki. Poza tym to logika w azji jest taka aby dbac o
            klijenta bo to daje kase. Zas w egipcie aby brac kase jek sie da...
    • di-ve Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 25.03.15, 12:31
      hmmm tak czytam i zastanawiam się, jakie doświadczenie ma autor tekstu, wypisując takie kwiatki..:) z tego, co orientuję się, pakiet nurkowy 5 dniowy ( czyli 10 nurkowań z łodzi) kosztuje 260 Euro. Przy zakupie wcześniej i przedpłacie za cały pakiet z góry jest możliwość uzyskania lepszej ceny . jeśli na miejscu wyskoczy problem, taki jak ból ucha itp, to przecież można się dogadać i zanurkować kolejnego dnia. ale jest też inna sprawa, której bynajmniej autor w ogóle nie rozumie - jesli za cos przedpłacasz a nie wykorzystasz w całości z przyczyn nie leżących po stronie organizatora, to twoja strata. Ból ucha, czy kac powczorajszy - trudno się mówi. Zawsze jest wybór - dokupowanie kolejnych dni na miejscu bez ryzyka, ze nie wykorzystasz - ale wychodzi to drożej lub zakup pakietu po niższej cenie ale bez rekompensaty w takiej sytuacji, jak Twoja. W każdej bazie w Chorwacji tak to działa. Wyobraź sobie, że bez względu na to, czy zanurkowałeś, czy nie tego dnia - przewodnik i tak był dla Ciebie w gotowości tak? Ktoś go musiał opłacić. Butla dla ciebie napelniona, miejsce na łodzi zajęte. Acha i jeszcze jedno - w trakcie wypłynięcia robi sie dwa nurkowania- tak jest w pakiecie. Jeśli z własnej woli zrobisz tylko jedno, to wtedy wydaje ci sie, ze to jedno kosztuje krocie;) Od siebie dodam, że łódź Tomisa jest aktualnie najlepiej przystosowana łodzią dla nurków w tej części Chorwacji, sa wygodne ławki z miejscami na butle a jedyne zapachy, jakie się rozchodzą, to zapach lunchu z kuchni pokładowej :D Każdy ma wybór, czy ten lunch zamawia i za niego płaci, czy nie!
      Wizja tragarzy sprzętu rzeczywiście świetnie pasuje do egiptowa i niech tam najlepiej zostanie:) Fora rozpisują się o tym, jak egipscy przewodnicy traktują sprzet nurkowy. W świetle tych doświadczeń mam całkiem sporą frajdę przygotowując sobie sprzęt samemu i przede wszystkim pewnośc, że niczego nie zapomnę. Ja w każdym razie i wielu mi podobnych jestem bardzo zadowolony z tej bazy nurkowej!
    • jollydiver.com Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 06.10.15, 12:23
      Mieliśmy w tym roku (dokładnie w czerwcu) okazję nurkować z bazą Nautilus z Krakowa i złego słowa nie możemy powiedzieć. Łódź Tomisa jest całkiem nieźle przygotowana dla nurków, przede wszystkim jest ona duża. Plus, bo nawet spora ilość nurków przebywających jednocześnie na łodzi może komfortowo przygotowywać się do wejścia do wody. Natomiast samo klarowanie sprzętu na nabrzeżu i wniesienie go na łódź, to raczej nie dramat a europejski standard.

Jeśli chodzi o opłatę, to zarówno za nurkowania jak i bicie butli czy noclegi płaciliśmy dopiero na pożegnanie a cena nie odbiegała od konkurencyjnych baz.

Generalnie serdecznie dziękujemy w tym miejscu Gosi, dzięki której mogliśmy wziąć udział w jednym z ciekawszych nurkowań wrakowych - na odnalezionej zaledwie rok wcześniej jednostce Junkers Ju-87 Stuka. Ekipa tak przełożyła planowane nurkowania byśmy zdążyli dojechać na wypłynięcie właśnie na ten wrak. Pozdrawiamy serdecznie!

Dla zainteresowanych film z tego nurkowania:
      vimeo.com/132139664

Natomiast o samym wraku przeczytacie tutaj:
      Wrak bombowca Junkers Ju87 Stuka Chorwacja
    • zanuram Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 21.03.18, 11:02
      A ja powiem tak: baza jak baza, nurkowałem wiele lat temu oraz niedawno ponownie, co zauważyłem - zaniedbana tak, odpadający tynk, kurz i brud. Cennik dostępny więc każdy widzi. Łódź jaka jest tez kazdy widzi ( co prawda chwalą się, ze jest długa na 30 m a w rzeczywistości ma 23m a 7 metrów raczej robi tu różnicę). Klient w dzisiejszych czasach lubi być zaopiekowany a tu jesli chodzi o przewodników pod wodą - bieda. Albo nie ma przewodnika albo jakiś przygodny, który nie trafia na wrak lub gubi osoby z grupy. Ogólnie określę tę bazę jako jeden wielki bałagan, o sprzęcie nie wspomnę. Szef niestety nie nadrabia wdziękiem... W tym roku wydam ciężko zarobione pieniądze gdzie indziej.
    • michal_s9 Re: O bazie nurkowej na wyspie Murter-Chorwacja. 15.05.18, 11:17
      Polecam te bazy nburkowe w Chorwacji:
      blog.iliveunderwater.com/pl/?s=chorwacja
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/gdzie-nurkowac-w-chorwacji/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-zrodlo-rzeki-cetina/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-okolice-wyspy-krk/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-dugi-otok-kornati/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-pula-polwysep-istria/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-pag/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-wyspy-vis-hvar-brac/
      blog.iliveunderwater.com/pl/index.php/2018/03/23/nurkowac-chorwacji-rab/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka