Dodaj do ulubionych

Jadłodajnia czyli...

14.06.13, 22:04
Skupisko wszelkich przepisów...

Mam fajny przepis na karkówkę na imprezę by zachwycić gości
duża brytfanka - taka jak do sernika
Karkówkę tak z 1,8 kg w zależności ile gości można mniej można więcej - pokroić w plastry
3 spore cebule - w pół pióra czyli pół plasterki
sól
pieprz
ser - gołda starty na tarce - tak min 30 dkg
średni słoik majonezu

karkówkę układamy w brytfance na to sól pieprz majonez cebula i ser żółty tak solidnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 min aż ser się upiecze tzn będzie złoto brązowy - podajemy z - jak na obiad to z ziemniakami frytkami (choć są "ciężkie") a dla gości może być śmiało z pieczywem - czosnkowym czy zwykłym
Koleżankom mówimy że napracowałyśmy się że padamy z nóg wink
Do tego pasuje raczej lekka sałatka typu mix sałat pomidorki koktajlowe ser "macarella" - mini i fajny lekki winegret
ja robię taki - nie pytajcie mnie o proporcje - biorę słoik taki po dżemie czy właśnie umyty po majonezie wlewam tak 1/3 oliwy czy oleju dodaje sól czosnek dużą łyżkę miodu łyżeczkę z czubkiem musztardy (nie konieczna ale daje ostrość) i ocet balsamiczny też kilka kropel lub sok z cytryny - zakręcam wstrząsam i mam świetny dresing....
Obserwuj wątek
    • algaria bajadera - plaża 19.06.13, 18:25
      Na wyraźna prośbę zamieszczam ciacho na upały szybkie łatwe bez pieczenia

      Potrzebne będą :
      2 słoiki kwaśnego dżemu lub powideł
      około 8 -9 paczek (pojedynczych) herbatników lub 5 podwójnych lub "biedronkowych" tych długich 2
      3/4 szkl cukru można ciut mniej
      1/2 szkl mleka
      1 kostka czyli 250 dkg margaryny czy innej kasi masła roślinnego
      3-4 łyżki kakao
      zapach rumowy

      Mleko cukier kakao margarynę podgrzewamy ale nie gotujemy - ot do rozpuszczenia tłuszczu jak trochę przestygnie ale ciut wrzucamy do masy dżemy i pokruszone herbatniki - ja w nie walę tłuczkiem do mięsa jak jeszcze są w opakowaniu. Mieszam masę i już... spotkałam się z masą wylaną do tortownicy , do prostokątnej mniejszej blachy, do keksówki, (blaszki wszelakie należy wyłożyć papierem lub folia spożywczą) do pucharków, formowaną w kulki - można oczywiście do masy czy na wierzch dodać wiórków kokosowych czy innych rodzynek. Po przyjęciu odpowiedniej formy Bajadera-plaża musi schłodzić się w lodówce.. także można zrobić ją wieczorem a rano jak znalazł smile
      Smacznego
      • leda-is-one Re: bajadera - plaża 19.06.13, 22:28
        algaria dziękuję-własnie czegoś takiego trzeba mi było na sobotnich gości ,proste,łatwe i na pewno smaczne'-)
        • babowa Re: bajadera - plaża 19.06.13, 22:33
          suswał smaczny
          big_grin
          • algaria Re: bajadera - plaża 19.06.13, 22:48
            Ja ci dam gniot!!
            dawaj tu przepisa jakiego żebym to ja mogła teraz po krytykować tongue_out
            • ja-tekla babowa! 20.06.13, 07:28
              a gdzie ciasto od babowej?!
              sorki, nie umiem przekleic ;-(
              • algaria drożdżowe bez zagniatania al'a suswał babowej ;) 20.06.13, 11:57
                a to ja wrzucę

                Zachowałam oryginalna pisownię od "Babowej"
                przepis na drożdzowca, bez ZAGNIATANIA.

                10 dkg świeżych drożdzy, jest to cała kosteczka
                3/4 szklanki cukru + zawartość jednego opakowania cukru waniliowego
                4 duże jajka roztrzepane widelcem
                3/4 szklanki oleju
                3/4 szklanki mleka
                4 szklanki mąki

                owoce dowolnego rodzaju, z kilogram mniej więcej

                na kruszonkę:
                150 g mąki
                100 g cukru
                pół kostki masła

                bierzecie duży gar i układacie/wlewacie warstwowo:
                * pokruszone drożdże
                * na to cukier z cukrem waniliowym
                * na to rozkłócone jajka
                * na do olej dobrze ciepły, ale nie gorący
                * na to mleko dobrze ciepłe, ale nie gorące
                * i na to wszystko 4 przesiane szklanki mąki

                przykrywacie gar ściereczką i idziecie zrobić manicure czy coś tam, w każdym razie wracacie pół godziny później, mieszacie dużą łyżką wszystko, co znajdziecie w garze, wykładacie na blachę rozsmarowując natłuszczonymi dlońmi i sypiecie owoce.
                Na owoce nakładacie równie prostacką kruszonkę:

                - pół kostki masła stopić, wrzucić do tego mąkę z cukrem, rozbełtać widelcem i posypać ciasto. Bez brudzenia rąk.

                I tak przygotowane ciasto wsuwacie do ZIMNEGO piekarnika na 40-50 minut, a temperaturę ustawiacie na 180'C

                Ja piekę dokładnie 46 min - i ustawiam piekarnik programu góra dół - takie dwie równoległe poziome kreski - ale wiem że też wychodzi w prodiżu i piekarniku gazowym
    • bronxi Ciasto z musem truskawkowym 26.06.13, 19:59
      Przepis na blaszke o wymiarach 20 x 24

      Najpierw nalezy upiec biszkopt, bo zapewne każdy ma swój sprawdzony biszkopt smile

      Pozostałe składiki:
      Budyń:
      - 2 budynie waniliowe
      - 3 szklanki mleka
      - 2 łyżki cukru

      Mus truskawkowy:
      - 700 g truskawek
      - 2 łyżki cukru pudru
      - 14 g żelatyny
      - 1/3 szklanki orącej wody

      1. Przygotować wypróbowany biszkopt smile

      2. Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklance mleka, resztę mleka zagotować. Do otująceo mleka dodać rozmieszany budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na jakiś czas do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na biszkopt i zostawic do całkowitego wystudzenia.

      3. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystynięcia. Truskawki zmiksować razem z cukrem na mus. Wystudzoną żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek i wymieszać. Wylać na zimny budyń i wstawić do lodówki do czasu, aż mus stężeje.

      SMACZNEGOsmile
      • marikaneczka prócz słodkości inne przepisy też wchodzą w grę? 27.06.13, 02:51

        • algaria Re: prócz słodkości inne przepisy też wchodzą w g 27.06.13, 13:27
          Oczywiście - ja np wrzuciłam karkówkę z majonezem smile
          • babowa cukinie z cebulka jako przystawka, mniam 30.06.13, 16:40

            np ta ja pochwale sie i puszcze w eter mała przystawke z cukinii
            mozna ja podac do miesa np z grila, ja lubie z grzankami lub nawet na zimno na chleb

            cukinie mniejsze, cebula, peprincino, anchois

            cukienii ile macie, jesli tak z 1,5 kg to podobna ilosc cebuli
            ja to robie na oko, wiec tu trzeba samemu sie wczuc i zdecydowac
            cukinie kroimy w plasterki lub kwadrat jak komu wygodnie, podobnie z cebula
            kladziemy to na duza blache z piekarnika, obficie skrapiamy oliwa , dodajemy paopryczke suszona peproncino i do piekarnika
            i tak dusimy nawet z 40 min, co jakis czas mieszajac
            to nam sie tam porozpada ale w niczym to nie przeszkadzasmile
            pod koniec dodajemy anchois tak z 4 fileciki , jak kto lubi i mieszamy
            jesli uznamy, ze mało slone to polewamy oliwa ze słoiczka z anchois
            to jest przepyszne !!
            smacznego

            aa i to nie moze byc suche, tam oliwa musi byc wyczuwalna, jak sie lekko przypali to nie szkodzismile
            sprobujcie, warto
            • algaria Babowa dawaj.. 30.06.13, 17:00
              O matko ! Jakie jadło - a mówiłaś żeś noga w kuchni i mąż główny kucharz w rodzinie - KŁAMCZUCHA tongue_out
              Dawaj babowa przepis na makaron z pistacjami coś mi się chwaliła ostatnio i smaku narobiłaś aaa i jeszcze na ciasto Waciaka (nie mylić z Wackiemwink ) czy inną Watolinę - dawaj przepis
    • algaria Waciak babowej 30.06.13, 20:51

      Dobrze że mi ta stara skleroza (babowa) podała przepis na GG i pamiętała kiedy - przekopałam archiwum i odzyskałam .. Zachowałam oryginalna pisownię wink i fragment rozmowy

      babowa:
      WATOWIEC- WATOWIEC

      7 białek, 1 szklanka cukru- utrzec do białosci
      do tego dodac 1 szklanke maki i 2 łyzeczki proszku do pieczenia
      wylac do formy i piec 25-30min

      MASA

      1,5 szklanki dobrej smietany u trzepac z 1 szklanka cukru
      dodac 2 łyzki zelatyny, rozpuszzonej w pol szklanki wody.
      Rozpuscic 2 galaretki w roznych kolorach, pokroic w kostke.
      Placek przekroic na poł, przełozyc masa

      to jest pyszne

      algaria
      ale nie trujące? wink tongue_out


      babowa
      oj
      ty przezyjeszwink


      Dodatkowe pytania i wszelakie wątpliwości proszę kierować do właścicielki przepisu wink
      • ja-tekla babowa! 03.07.13, 07:58
        ten przepis dostalam kiedys od kolezanki z mych stron rodzinnych smile i gdzies sie zawieruszył...
        a teraz go odzyskuję dzięki babowejsmile tys kucharka cudna, babowawink
    • freya_v Szaszłyki z sobotniego grilla:-P 01.07.13, 09:49
      Do dużej miski wkroiłam:
      -schab (lepsza karkówka ale nie miałam akurat)
      -papryka czerwona
      -cebula dymka(młoda z własnego ogródka)
      -pieczarki
      -cukinia
      -małe pomidorki

      zalać nie wielką ilością oleju i dobrze przyprawić.

      Ja kocham przyprawysmile przyprawa do grilla by wystarczyła ale można dodać np troszkę majeranku bądź przyprawy do kurczaka (dla złotawego kolorku) wiedźma może z przyprawami kombinować do woliwink
      • leda-is-one Re: Szaszłyki z sobotniego grilla:-P 03.07.13, 06:44
        ...jasne,wiedźma może i musi przyprawami kombinować..kuchnia wiedzmy bez ziół ł to nie kuchnia ..
        ja kombinuje.wole kombinować niż kupować gotowce.majeranek /i kminek /zawsze dodaje do kapuścianych i fasolowych potraw ,potem można bez sensacji żołądkowo-jelitowych bezkarnie spożywać bez względu na wiek.kminek do bigosu np daje na początku a majeranek na końcu

        jak napisałaś frey-u wieprzowina też lubi majeranek.przepis kupuje i na przystawkę babowej też.wypróbowałam już kilka przepisów algarii /ostatnio placek z dżemem z herbatnikami/

        Mimo miłości do kombinacji i improwizacji kuchennych,od lat bazuje na jednym gotowcu który po swojemu ulepszam,są to zioła prowansalskie,te miewam zawsze w gotowym zestawie,dodaje tutaj majeranek jeszcze.mieszam np z vegetą.czosnkiem przepuszczonym przez praskę lub posiekanym z solą.z odrobina oliwy i tym nacieram kurczaka . schab lub karkówkę.
        Oczywiście soli i pieprzu do smaku.ale z sola uwazac bo jest w wegecie;
        Nacieram tą miksturą kurczaka np i zostawiam na pół godziny,potem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika,można wkroić za pol godziny ziemniaki/pieczarki tez/i jest gotowe danie na smaczny obiad
        /ziemniaki polewam wcześniej odrobina oleju lub oliwy wymieszanej z solą i kminkiem/
        tak mi przyszedł do głowy ten kurczak,najpopularniejsze jadło serwowane przez kawalerskie jeszcze kuchnie moich synów i teraz z tego ich partnerki nie zrezygnowaływink

        Na końcu pieczenia naczynie dla zrumienienia kurczaka/mięsa innego /odkrywamy.i pilnujemy żeby ziemniaki się nie przypaliły.stąd ta oliwa z która je mieszamy przed włożeniem do naczynia z kurczakiemwink
    • leda-is-one Rizotto,ry,z cukinia i inne warzywa... 03.07.13, 07:35
      Podam Wam przepis na oszczedno-czasowe rizotto
      Po pierwsze, sposób w jaki przyrządzam ryz od lat.do wszelkich potraw gdzie ma być na sypko/ do gołąbków też/ryż mamy bankowo ugotowany,smaczny i nieprzypalony/sposób znam od lat ale nie wiem czyjego jest autorstwa.

      -ryż/np 1szklanka
      -2szklanki wody
      -sól.odrobina masła oliwy lub oleju/ćwiartka cebuli ząbek czosnku szczypta kurkumy na kolor.to wg uznania i smaków/

      Wodę z sola i uznaną reszta zagotowujemy.wsypujemy ryż,mieszamy około minuty.tak żeby widać było ze to się z ryżem zagotowało też.Następnie przykrywamy szybko naczynie.zawijamy /szybko/w ręcznik i wkładamy pod kołdrę.pierzynę lub ,zawijamy w gruby koc.Za godzinę mamy ryz gotowy.ale może i w tym termicznym środowisko być dłużej.bedzie nadal gorący.
      Ja go przygotowuje ok 2 godziny wcześniej,tutaj się ten sposób przyjął,jako jedno z niewielu dobrych rzeczy wg nich z Polski.Robię go co tydzień do risotta i gotowanej ryby.
      Przepis na rybę /autorstwa mojego/mogę innym razem podać.
      Ryż,jeżeli mamy mieć lekko rozklejony.np dla osoby na diecie,gotujemy tak samo tylko jeszcze dodajemy pół szklanki mleka do wody./ja tutaj robię mlekiem/.
      Cukinie do risotta-3 4 szt-,ucieram na dużych oczkach tarka/zawsze cukinia nieprzerośnięta .długości 20,góra 30 cm/duszę na odrobinie oliwy,z czosnkiem i dodaje dużo zielonej pietruszki.
      /tutaj cukinie zawsze się robi w tym zestawie,jeżeli jest duszona lub smażona,jeżeli gotowana a najczęściej na parze,polewa się oliwą i octem winnym.dodaje przyprawy czyli sól i pieprz.Tak podają włosi wszystkie warzywa do obiadu,w podstawowej lekkiej wersji/
      Ja mało smażonych potraw robię,ale cukinie do risotta można na końcu odkryć i niech się podsmaży delikatnie,można dodać białego wina,lub octu winnego do smaku.
      Jako że ryż mamy już gotowy.mieszamy na patelni z cukinią,można moment razem poddusić,dosmażyć.wyłożyć na talerze/to będzie ok 3 porcje duże/posypać utartym parmezanem obowiązkowo parmezan..minimum stołową łyżkę na jedna porcje i.. smacznego!

      Smakuje nawet jako danie samodzielne a z rybą jest już wykwintnym daniem.
      Tak samo przyrządzam groszek zielony do risotta.karczochy,kalafior,brokuły lub inne warzywa.cukinia jednak jest tu we Włoszech najpopularniejszym dodatkiem do risotta, .przed groszkiem zielonym.Dla siebie czasem przyrządzam risotto z pieczarkamiwinkleda

      ps.z kurkuma należy uważać.dodajemy dosłownie szczyptę, na koniec łyżeczki uzyskujemy ładny żółty kolor.więcej kurkumy psuje smak potrawy,smak sie robi kwaśny.np dodana też do rosołu w rozsądnej ilości daje złoty kolor.ale jeżeli przeholujemy,rosół do wyrzucenia.
      • babowa Re: Rizotto,ry,z cukinia i inne warzywa... 03.07.13, 17:33
        leda, dzieki za pyszny,lekki obiadsmile
        zrobiłam risotto, jest takie jak lubie i czuc w nim włochy
        to teraz jeszcze poprosze o ten przepis na rybe
        i w ogole, rzuc tu takimi prostymi włoskimi przepisami

        teklo miła, watowiec to stary przepis, jeszcze z zeszytu mamy
        ulubione ciaso z mojego dzieconstwa
        fajnie, ze znasz , lubisz a teraz sobie pojjeszsmile
        • leda-is-one Ryba gotowana-wersja light. 04.07.13, 07:22
          ....to teraz jeszcze poproszę o ten przepis na rybę ...
          babowa-mówisz maszwink
          -ciesze się ze risotto smakowało z ryba jest jeszcze lepsze,zresztą tą rybę czasem jemy tylko z ryżem/obowiązkowo z parmezanem.

          Rybę gotuje wg przepisu swojego autorstwa.kombinowałam,eksperymentowałam na diecie Dukanowej,aż wykombinowałam.Wyszłam z założenia ze skoro zupa rybna ma dużo cebuli to bazą smakowa musi być cebula..

          Ale po kolei..
          Rybę odmrażam/mam najczęściej pangę lub dorsza w płatach, morszczuk i mintaj tez moze być tylko nie w kostce- bo się rozlezie/
          posypując ją miksem ziół/rozmaryn,lub ta przyprawa rybna co jest w Polsce.tutaj mam tylko rozmaryn w ogródku/ z vegetą lub inna jarzynką i czosnkiem/może być granulowany/oraz skrapiam sokiem z cytryny. .Jeżeli nie mamy ziół na pierwszy raz ,może być i bez,najważniejsza jest cebula-/do gotowania/, czosnek,cytryna.
          Zazwyczaj ryby są oblodzone i głęboko zamrożone,wiec jeszcze podmrozone wkładam do garnka o niezbyt szerokim dnie ,żeby jak najmniej wody się zmieściło.woda ma tylko przykryć rybę i dodatki..jeden płat kroje na dwie lub 3 części,przykrywam duzą ilością cebuli.na 2 płaty, ,minimum jedna bardzo dużą cebula im więcej tym lepiej ryba smakuje,minimum jeden ząbek czosnku,sól w zależności od ilości wegety wcześniej posypywanej,można dać pół kostki jakiegoś rosołku/nie wołowego bo kolor będzie brzydki/najlepiej warzywnego,ale nie mus,ja dodaje troszeczkę oliwy a i dodaje rozmaryn w gałązeczkach w domu w Polsce dodawałam suszony lub tą przyprawę do ryb z torebki/jako ze wcześniej na zamrożonych płatach nie zawsze mogła się ta posypka wchłonąć..
          Moja panga/ze względu na cenę kupuje pangę,budżet jest nie mój/od zagotowania gotuje się na średnim ogniu około 10 minut,trzeba wyczuć czas,za mało,ryba będzie w środku surowa,za dużo ryba się rozlezie..ale tak około 10 minut dla pangi lub dorsza jest akuratnie.
          jeżeli lubimy cebule,kroimy ja w krążki coby ładnie się na talerzu prezentowała..
          bo po delikatnym wyciągnięciu ryby podbierakiem i umieszczeniu jej na talerzu,nakładam jeszcze na nią ta cebule,jak się nie rozgotowała/w zależności od ryby/
          na rybie kładę wiórki masła/lub oliwa znowu/i skrapiam cytryna.
          Mozna jeść i z chlebem i z makaronem../tu się wszystko je makaronem/ale najlepiej smakuje z ryżem.
          -jeżeli mamy taki rybny wywar i jeszcze z cebulką i może nam zostanie odrobinkę ryby/tak zaplanujmy żeby zostało/mamy na następny posiłek super zupę rybną.np z groszkiem ptysiowym podana.cebule i warzywa można zmiksować zostawić kawałeczki ryby.
          ja nie mając groszku ,jem czasem z makaronem lub pieczywem.
          -jasna sprawa że wiedźma eksperymentuje,więc dowolność ziół i ilości dodatków w wiedzmy rękach jest na wyczucie-ja czasem dodaje liść laurowy.lub ziele angielskie.a jak nie mam vegety to zioła prowansalskie jak gdzieś tam wspomniałam ,nigdy mnie nie zawiodą.SMACZNEGOwink
          Rozpisałam się ale przepis jest prosty tylko ja tak roboczo chciałam wszystko ująć,gaduła jestemwink
          Babowa no to do roboty,dziecków nie masz,eksperymentuj i pisz jak smakowało.
          Jasne ze będę pisać a jak mnie jeszcze wywołałaśsmile,obys nie pożałowała.wink)
          ..będę pisać o prostocie smacznej kuchni włoskiej,bo ja mam styczność z dość prosta kuchnia.

          Dziewczyny,mnie brakuje przepisu na np waciak babowej /babowa wymysł coś/ bez pieczenia,nie mam piekarnika,dżemowiec plazowy algarii robiłam już w domu i tutaj w sobotę zrobię,ale dajcie coś prostego na spodach biszkoptowych/te mam możliwość kupić/i lub na herbatnikach czy biszkoptach.
          Robiłam też 3-Bita na herbatnikach.nieźle wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
          Napisze Wam przepis jutro ia za makarony i resztę później się wezmę..winkLeda


          • leda-is-one 3 BIT łatwe ,smaczne i piekne.... 05.07.13, 06:32

            Obiecałam wam wczoraj deser-ciasto na herbatnikach.,więc zapodaje przepis ,chociaż widzę ze ja tu ochmistrzynią wnet zostanęwink

            Produkty:
            -duża/podwójna/ paczka herbatników
            -masa krówkowa
            -3budynie śmietankowe lub waniliowe
            -3szklanki mleka
            -kostka masła/ale może być margaryna tez/
            -1/2 l.śmietany 30tki
            -3 śmietanfixy/2 też wystarczy/
            -cukier,cukier puder,twarda czekolada do starcia i posypania po wierzchu.

            wykonanie:
            wykładamy herbatnikami formę,na to dajemy budyń ciepły- ugotowany na mleku z odrobina cukru,czyli mniejszą ilością niż w przepisie na budyniu,ja dawałam po 1 łyżce stołowej na jedną torebkę budyniu,dla uproszczenia sobie i skrócenia czasu pracy wkładam masło do mleka na budyń i na tym "mlekomaśłe" gotuje ten budyń.konsystencją sie ie przejmujemy,na ciastkach się ładnie rozprowadzi.budyń znowu przykrywamy herbatnikami i na to wykładamy masę krówkową i znowu herbatniki i tu już ostatnia warstwa,ubite śmietanfixy ze śmietaną/ja miałam łaciatą/i cukrem pudrem..dowolnie jak ktos lubi słodko to 3 łyzki i więcej,ja dałam mniej ale i tak smakowało i było jakby moim wizytowym daniem, deserem na przyjęciu powitalnym.SMACZNEGO!
            a...i jeszcze ścieramy na tarku twardą czekoladę,najlepiej gorzką i posypujemy po wierzchu.

            Jaka forma???taka typowa średniej wielkości.w jakiej najczęściej się ciasto wypieka.może być tortownica lub jednorazowa typu-tacka aluminiowa.Leda

            • kashaa_35 Re: 3 BIT łatwe ,smaczne i piekne.... 05.07.13, 16:16
              Ciasto 3 bit znam i jest pyszne, natomiast chciałam Ci Ledo podziękować za przepis na cukinię i rybkę , przepyszne .... do tego mnóstwo czosnku smile
              W końcu jakiś nowy pomysł na obiad .
              Tak jak koleżanka,proszę o więcej takich przepisów smile
              Mam ochotę na ciasto waciak,muszę upiec. Przyznam, że nigdy w życiu tego nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje i podoba mi się nazwa..
    • algaria Ciasta dla Ledy i nie tylko 05.07.13, 18:30
      Przeszukałam swój zeszyt i znalazłam takie oto propozycje
      - Paluszki wiedźmy = kruche ciasteczka w kształcie paluchów
      - Śliwkownika - ciasto z suszonymi śliwkami
      - Brzoskwiniowe wyspy
      - Cycki murzynki
      - Marchewkowe
      - Śliwkowe z węgierek ale można i z wiśni i z innych takich owoców
      Aaaaa i mam takie placuszki - racuszki do smażenia na drożdżach nazywają się " Ruchanki na młodziach"

      ale że Leda prosiła o ciasta bez pieczenia to znalazłam taki
      - Tort jabłkowy Sylwii wink
      - Chatka Baby Jagi
      - Stefanka bez pieczenia

      Tort
      - 3 żółtka
      1 kostka masła (margaryny, masła roślinnego czy innej Kasi)
      1 szklanka cukru
      jabłka najlepiej kwaśne 3-4 zależności od wielkości
      biszkopty
      galaretka

      Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy po trochu masło do powstałego kremu wrzucamy starte surowe jabłka - na dno tortownicy układamy biszkopty na to masa jabłkowa a na nią tężejąca galaretka i do lodówy

      Chatka Baby Jagi
      około pół kg sera białego zmielonego
      1 kostka masła
      1 szkl cukru pudru
      2 żółtka
      3 paczki podwójne herbatników

      Masło z żółtkami utrzeć dodać cukier i ser biały- folię aluminiowa rozłożyć - umoczyć herbatniki w mleku i rozłożyć po 3 w rzędzie ale w z dłuż na środkowy rząd kładziemy masę serową i składamy przez folię boki by powstał trójkąt a w zasadzie ostrosłup czyli by ciastka się połączyły ze sobą- zamykamy folię i do lodówki.. po połączeniu możemy herbatniki polać polewą co by dach był ciemny i dopiero wtedy wkładamy do lodówki...ja to nawet kombinowałam że masę serowa dzieliłam na 2 i do jednej kakao i na herbatniki warstwy jedna na druga i dwukolorowy środek mi wychodził

      Stefcia

      Tu potrzeba herbatników też spoko - jakieś 5-6 podwójnych paczek
      4 łyżki kaszy manny
      1/2 l mleka cukier waniliowy
      1 kostka margaryny
      3/4 szkl cukru

      blaszkę wykładamy folią i na dno herbatniki
      Gotujemy kaszę na mleku czekamy aż ostygnie - masło utrzeć z cukrem dodawać po łyżce kaszy zmiksować i na herbatniki masę na masę warstwę herbatników na to polewa czekoladowa i do lodówki - z racji że tu herbatniki nie są niczym nasączone to czas oczekiwania na spożycie dłuższy

      Kurcze zapomniałam że Leda nie ma tam miksera .. Trudno pożyczy wink tongue_out
      • leda-is-one Re: Ciasta dla Ledy i nie tylko 05.07.13, 19:09
        Dziękuje algaria za odzew szybki,mam mikser jakiś zabytkowy ,wolno ale miksuje,najwyżej się zrujnuje i u chińczyka kupie szybszy.będę informować co mi wyszłowink
        /a ciekawam tych ruchanek??????/
    • bronxi CALZONE 06.07.13, 15:24
      składniki:
      450 g mąki pszennej
      1 łyżeczka soli
      16 g świeżych drożdży
      250 ml ciepłego mleka

      Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać drożdże ( z świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w Srodku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować w kulę naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręcznikiem i zostawić na ok 1,5 godziny.
      Po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o śrdnicy ok. 20 cm. a połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok 1 cm i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni przez 25 minut, aż do mocnego zrumienienia.

      NADZIENIE:
      podwójna pierś z kurczaka,
      cebula pokrojona w kostkę
      2 ząbki czosnku
      500 g pokrojonych pieczarek
      pomidory bez skóry
      pół puszki kukurydzy
      przyprawy, oliwa
      - 300 g startego sera żółtego

      Kurczaka kroimy w kostkę , mieszamy z przyprawami i odrobiną oliwy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy cebule i czosnek.
      Dodajemy przygotowanego kurczaka i smazymy go przez kilka minut . Dodajemy pieczarki i pomidory i dusimy wszystko aż wyparuje większośc wody z warzyw.kolejnym krokiem jst dosypanie kukurydzy i według uznania doprawić

      SMACZNEGO smile

    • algaria Historia jest taka - popełniłam 06.07.13, 22:49
      Babowej - Waciaka

      i się nie otrułam.... jeszcze wink

      Fajne lekkie ciasto - czasochłonne bo to wszystko albo stężeć, ostygnąć albo naciągnąć a w upał to na to czasu trzeba Polecam mniej cukru.
      Wyszło super ciacho - podobno jutro będzie jeszcze lepsze Spróbuje jak dożyje po dzisiejszej konsumpcji wink tongue_out
    • algaria Leniwe "kopytki" 20.07.13, 15:56
      Któraś chciała przepis - ja nie znam proporcji bo ich nie stosuje ale podam

      Przepis podstawowy
      Ugotowane i ostudzone ziemniaki - przeciśnięte przez praskę lub zmielone ( mielić zimne bo gorące stępią noże w maszynce szybciej niż wyleci 1 ziemniak)
      Do ostudzonej masy ziemniaczanej dodaję 2 jaja mąki zwykłej i i mąki ziemniaczanej - tej to z 1/2 szl - mąkę zwykłą to podsypujemy - to na kopytka jeśli chcemy leniwe to ja do masy ziemniaczno jajeczno mącznej dodaje serek homogenizowany waniliowy tak 0.5 kg chyba że robimy mało to mniejszy kubek - to na leniwe - teraz całą masę szybko zagniatamy dosłownie by się składniki zmieszały bo im dłużej gnieść będziemy tym ciasto zrobi się rzadkie i trzeba będzie mąki dodawać.

      na posypanej mąką stolnicy desce czy blacie urywamy kawałek ciasta robimy wałek i lekko przyklepujemy i kroimy w charakterystyczna "kostkę" gotujemy we wrzącej wodzie od wypłynięcia max 3 mnin

      Do jednych i drugich możemy na masłem przesmażyć bułkę tartą leniwy posypujemy cukrem "kopytki" jak chcemy też wink big_grin

      Smacznego
    • algaria cukinia faszerowana 04.08.13, 11:36
      Synuś przytargał mi 2 olbrzymy takie z 50 cm każdą na risotto Ledy się nie nadawały - to je nafaszerowałam..

      Farsz - mięso mielone ok 0,5 kg podsmażyłam z przyprawami czosnek sól pieprz papryka, z cebula i papryką surowa a także z pomidorami z puszki i 2 łyżeczkami przecieru - farsz musi mieć wyraźny smak bo cukinia sama w sobie jest mdła...
      Cukinię przecięłam na pół wydrążyłam pestki odcięłam końcówki posoliłam popieprzyłam i skropiłam oliwą - wsadziłam na około 10-15 min do piekarnika
      wyjęłam położyłam ciepły farsz i przykryłam serem żółtym - dość grubo i znów na 20 min do piekarnika... podałam z ziemniakami i surówką
      • nielaik kawa według pięciu przemian 04.08.13, 19:32
        Gotujemy w tygielku i najlepszy jest emaliowany (od biedy moze byc rondelek / garnuszek - tez emaliowany)
        + gotujemy wode + wsypujemy kawe (gotujemy) = smak gorzki - OGIEŃ
        + dodajemy miod (ew. lukrecje) i gotujemy = smak slodki - ZIEMIA
        + przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, gozdziki (gotujemy) = smak ostry - METAL
        + sok z cytryny = smak kwasny - DREWNO
        + zimna woda = smak slony - WODA
    • seneka76 Re: Jadłodajnia czyli... 17.08.13, 15:07
      O, najbardziej lubie takie potrawy, zeby sie nie narobic, ale dobre wrazenie zrobic hehe
      To ja na poczatek zapodam OKONIE W CHRUPIACYM CIESCIE (szybko, latwo i na temat).
      Skladniki:
      - 60 dag okoni
      - sredniej wielkosci cebula
      - 3 szklanki maki
      - mleko
      - sol
      - ok. 10 dag wedzonego boczku.

      Wypatroszone okonie przelozyc plastrami cebuli i odstawic na godzine.
      Z mleka maki i szczypty soli przyrzadzic ciasto o konsystencji bardziej gestej niz ciasto nalesnikowe
      Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni. Okonie otaczac w ciescie i smazyc w tluszczu z wytopionego boczku.
      W ten sam sposob mozna przyrzadzic inne ryby, np. plotki, sledzie.
      Polecam. Robi sie raz dwa, a smakuje na piatke.
    • nagietek123 Re: Jadłodajnia czyli... 04.09.13, 21:47
      No cóż, nie realizuję się specjalnie w kuchni, ale bardzo lobię taki deser, który może być śniadaniem.
      Gotuje ryż na sypko (gotuję z pół garnka i mam na kilka razy). Ryż wkładam do miseczki (lub kilku - jeśli mam gości), na to dokoła śmietana (w sumie ze 3 łyżki), posypuję ja cukrem, a na środek kładę konfitury mojej produkcji, np. z czarnej porzeczki, z jagód, z malin. Do tego mogą być świeże owoce. Druga wersja - zamiast na dole ryżu może być pokruszony twaróg.
      Polecam, smaczne i pożywne smile

    • algaria Ciasto marchewkowe 13.09.13, 19:23
      O które prosiła mnie babowa..
      Dawno temu pracowałam w barze kanapkowo- sałatkowym a to ciacho razem z ciastem bananowym było specjalnością zakładu

      350 g mąki czyli 2 szklanki i 1/4
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      1/2 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczka soli
      330 g cukru czyli 1,5 szklanki
      5 jajek
      230 g oleju czyli 1 szklanka
      1/2 kg marchwi
      rodzynki
      orzechy włoskie
      migdały

      miksujemy jajka z cukrem dodajemy olej mąkę proszek sodę i cynamon - miksujemy jak ciasto będzie za gęste można dodać 1/2 szklanki mleka Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach jarzynowych - przepis jest na tortownicę lub na 1/2 dużej blachy na większą keksówkę - w każdym razie nie jest to na blachę sernikową.
      Piekarnik rozgrzany do 200 st proponuje po 40 min sprawdzić czy ciasto już się upiekło

      Ciasto można ozdobić białą polewą zrobioną z serka "filadelfia" serka białego zmielonego.
      200 g serka naturalnego
      50 g cukru pudru czyli 1/4 szklanki
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      2-3 łyżki masła
      1 łyżeczka soku z cytryny
      ser ucieramy z masłem dodajemy cukry i na końcu dodajemy sok z cytryny... Polewą smarujemy zimne ciasto..
      Smacznego
      • nielaik ciastka z masłem ochrzechowym 16.09.13, 18:18
        Składniki na 25 ciastek:



        * 100 g miękkiego masła

        * 140 g masła orzechowego

        * 180 g cukru

        * 1 jajko

        * 220 - 230 g mąki

        * 1/4 łyżeczki sody

        * cukier do obtaczania

        Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy masło orzechowe. W sumie ubijamy je razem ok 5 minut. Dodajemy jajko i kontynuujemy ubijanie kolejne 2 minutki. Mąkę łączymy z sodą i dodajemy do masy maślanej. Już bez pomocy miksera zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

        Z ciasta formujemy kulki, odrobinę większe niż orzech włoski (u mnie każda miała 30 g) i obtaczamy je w cukrze. Kule układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10 - 12 minut.widok ciastek dla tych którzy nie widzą przepisu i nie mogą sobie wyobrazić, że to jest coś nieziemskiego. Uwielbiam je, zwłaszcza do kawy. Nie zapomnijcie obtoczyć cukrem, bez tego msz są nie takie jak trzeba.
        • kita32 chleb na zakwasie 20.10.13, 19:07
          Przepis od Zosi na chleb na zakwasie:

          Składniki na 1 porcję:
          - ½ kg mąki wrocławskiej lub poznańskiej (te są wypróbowane);
          - 400 g mąki żytniej (1/2 mąki z Polomarketu, bo ich mąka ma 800g);
          (Ja wykorzystuję różne mąki – orkiszowe, razowe – zachowując zasadę „trochę więcej pszennej niż żytniej” i odmierzam mąkę dużym kubkiem na 200 g mąki.)
          - 1+ ½ płaskiej łyżki soli;
          - 1 łyżka cukru (np. trzcinowego);
          - 3 łyżki oleju (np. z pestek dyni);
          - zakwas – 3 łyżki po odleżeniu w lodówce w słoiku z niedomkniętą pokrywką przez okres od 1 do 4 tygodni (w przepisie Doroty do tygodnia);
          - 3 + ¼ szklanki letniej wody (właściwie po prostu tyle ile trzeba, żeby ciasto się urabiało);
          Dodatki:
          - sezam (1/3 szklanki);
          - słonecznik (1/3 szklanki);
          - pestki dyni (1/3 szklanki);
          - siemię lniane (nie mielone) (1/3 szklanki);
          - otręby pszenne lub orkiszowe lub inne (1 szklanka);
          - inne dodatki np. mak lub/i nasiona amarantusa;

          Suche składniki należy wymieszać w misce, dodać olej i zakwas wymieszany z wodą (najlepiej wodą przepłukiwać słoiczek z zakwasem i roztwór wody z zakwasem dolewać do miski).
          Razem wymieszać drewnianą łyżką (lub ręką wygnieść). Odłożyć 3 łyżki do słoika i odstawić do lodówki w niedomkniętym słoiku na następny raz. (W przepisie Doroty zakwas (5 łyżek) wkłada się do lodówki po 1 godzinie od urobienia ciasta.)
          Wysmarować dwie (średniej długości) blachy masłem .

          Ciasto przełożyć do blach i odstawić w miejsce bez przewiewów, przykryć z góry ręczniczkiem. Na wyrośnięcie trzeba poczekać (z początku ciasto długo nie rośnie) od 7 godzin - gdy jest ciepło, do 12 godzin - gdy jest zimno. (Przerośnięte ciasto, gdy już tak wyrośnie, że zacznie się trząść – może opaść.)

          Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 175^-180^ C. (Ja piekę przez 1 godzinę lub 1 godzinę i ok. 10 min – mam chyba mocniejszy gaz niż Zosia no i kuchenkę mam bez termometru, więc nie wiem w jakiej temperaturze piekę. Po 2 godz. pieczenia chleb mi się „kurczy” i ma bardzo twardą skórkę.) Zosia radzi, by po godzinie pieczenia przykryć blachy papierem do pieczenia, żeby się góra nie spaliła. (Dobrze jest blachy ustawiać w piecyku w poprzek, albo po 1 godzinie odwracać – żeby równomiernie się piekły.)
          Pieczony chleb przez godzinę (tak jak ja to robię) jest po wyjęciu z foremek wilgotny – można go postawić na ruszcie piecyka, żeby szybciej dosechł.
      • prognosis Re: Ciasto marchewkowe 25.11.13, 02:15
        Dzięki za ten przepis, mąż ostatnio zamęcza mnie o ciasto marchewkowe, gdzieś popróbował i mu zasmakowało, sama nigdy nie piekłam takiego
        • algaria Re: Ciasto marchewkowe 25.11.13, 15:46
          Ostatnio jak piekłam młodemu na imprezę studencką to wzbogaciłam ciasto czubatą łyżką od zupy kakao.. można dodać rodzynki - u mnie nikt ich w cieście nie lubi to nie dodaje.. a na Święta wzbogacam przyprawą piernikowa i marchewkowe udaje piernik wink
    • prognosis Re: Jadłodajnia czyli... 24.10.13, 01:35
      Proponowałabym ten wątek "jadłodajnia" przyszpilić smile
      Raczej nic nowego, ekstrawaganckiego nie podam, ale moja rodzina ostatnio zasmakowała w kaszy jaglanej ( można o jej właściwościach poczytać w necie)
      Klasyczna zupa, jak krupnik
      - 3 skrzydełka
      - włoszczyzna mrożona - w słupki
      - 2 listki laurowe
      - 6 ziarenek ziela
      - 100 gram suchej kaszy jaglanej
      - ząbek czosnku
      - 4 duże ziemniaki
      - natka
      Wszystko razem gotujemy, na koniec natka.... pycha smile
      • prognosis Re: Jadłodajnia czyli... 24.10.13, 01:55
        SZkoda że nie można tu edytować postów... oczywiście ziemniaki pokrojone w kostkę smile
      • leda-is-one Re: Jadłodajnia czyli... 24.10.13, 07:33
        Ja tą zupę pamiętam z dzieciństwa,uwielbiałam jej smak i myślałam ze go tylko będę mogła we wspomnieniach czuć, a tu niespodzianka.
        Prognosis,dziękuje za przepiswink
        jak tylko dopadnę tutaj kasze jaglana ,zaraz gotuje.pycha.
        • algaria prognosis :) 24.10.13, 11:59
          Jadłodajnia jest wyróżniona we wstępie do forum - nad proponowanymi blogami - świeci na niebiesko aż w oczy razi także nawet jak spadnie to jest pod ręką big_grin
          • nagietek123 Zupa krem z dyni 27.10.13, 07:06
            Jadłam wczoraj u przyjaciółki, pycha. Ponadto jaka pożyteczna: prowitamina A, Bo1, B2, C, fosfor, żelaza, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna!
            Składniki: pół kg miąższu pokrojonego w kostkę. Wywar z warzyw lub kostka rosołowa, czosnek, imbir, ziele angielskie, listek laurowy, śmietana z mąką do zagęszczenia (lepiej mleczko kokosowe).
            Wywar z warzyw ugotować, dodać dynię - całość zmiksować (przedtem wyjąć ziele i listek). Na maśle usmażyć drobno pokrojony czosnek i starty imbir. Dodać i zagęścić śmietaną (jogurtem, mleczkiem kokosowym) rozmieszaną z łyżka maki.
            Jako przyprawy można też użyć kurkumy, gałki muszkatołowej, ale ja jadłam wersję opisaną wyżej - naprawdę pyszna - na HALLOWEEN jak znalazł!!!
          • prognosis Re: prognosis :) 29.10.13, 21:54
            Przepraszam teraz dojrzałam

            algaria napisała:

            > Jadłodajnia jest wyróżniona we wstępie do forum - nad proponowanymi blogami - ś
            > wieci na niebiesko aż w oczy razi także nawet jak spadnie to jest pod ręką big_grin
            • algaria Re: prognosis :) 29.10.13, 22:16
              Nikt jej nie zauważa dlatego tłumaczę gdzie ją można znaleźć i zapraszamy do korzystania smile
    • algaria Ciasto bez pieczenia 28.10.13, 17:56

      Ukradziony przepis z jakiejś strony smile

      Składniki:
      • 3 paczki herbatników po 200 g (potrzebne ok 500 g)
      • 3 paczki budyniu śmietankowego (po 40 g) polecam "Twój deser" z Biedronki
      • 1 l mleka 3,2%
      • 5 łyżek cukru
      • 100 g masła
      • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (polecam Bakalland)
      • mleko do namaczania herbatników
      • 1,5 szklanki cukru pudru
      • pół łyżeczki margaryny
      • 3 krople olejku do ciast ( ja użyłam pomarańczowego)
      • 2 łyżeczki kakao ciemnego
      • przegotowana woda (potrzebna do wyrobienia polewy, nie da się określić ile jej się użyje, polewa musi być płynna)
      Przygotowanie:
      Formę do ciasta ( 20x 30 cm) wykładamy folią aluminiową. Namaczamy herbatniki w mleku i układamy w blasze. 3/4 l mleka i masło zagotowujemy. 1/4 mleka, 5 łyżek cukru i 3 opakowania budyniu trzeba dokładnie rozmieszać a następnie dodać do gotującego się mleka. Budyń mieszamy aż do uzyskania masy budyniowej. Studzimy. Na herbatniki wykładamy połowę budyniu, następnie kolejną warstwę namoczonych herbatników. Następnie smarujemy masą krówkową. Na masę krówkową kolejne herbatniki maczane w mleku a następnie budyń. Na sam koniec kolejna warstwa herbatników maczanych w mleku. Na koniec przygotowujemy polewę. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kakao, pół łyżeczki margaryny, 3 krople olejku do ciast i odrobinę wody. Mieszamy, jeśli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę wody. Polewa powinna być płynna. Polewamy ciasto i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


      Ja bym użyła krem karpatka gotowy w 5 min i gotowej polewy czekoladowej - co by szybciej było - krem się tylko miksuje z mlekiem i gotować studzić nie trzeba a polewę w mikrofali rozgrzać i już
    • easy_busy Kasza gryczana - sposób gotowania polecam!! 29.10.13, 17:39
      Podam super przepis na kaszę gryczaną (sposób przyrządzenia kaszy sprawił, że ją polubiłam)

      1 szklanka kaszy gryczanej
      1 jajko
      0,5 kostki masła
      0,5 l wody

      W rondlu rozetrzeć kaszę z surowym jajkiem, podsmażyć mieszając tak długo aż wszystko się lekko zarumieni. Dodać 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki masła i 0,5 l wody. Gotować na małym ogniu ok 20 min. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Kasza jest równo ugotowana, sypka i pyszna.

    • easy_busy Nalewka z aronii 29.10.13, 17:43
      A to przepis na czasie, może komuś się przyda...

      1,5 kg aronii
      2 l wody
      60 szt liści wiśni

      To wszystko gotować 20 min. i przecedzić przez ściereczkę

      Do soku dodać:
      3,5 kg cukru
      20 g kwasku cytrynowego

      Z tym tylko doprowadzić do wrzenia.

      Po ostudzeniu wlać 1 l spirytusu, wymieszać i rozlać do butelek. Powinno wyjść ok. 7 butelek po 0,5 l.
      • algaria Re: Nalewka z aronii 29.10.13, 21:42
        No wreszcie coś konkretnego - ta naleweczka big_grin Mam chęć na "pigwówkę "
        • nagietek123 Re: Nalewka z aronii 30.10.13, 07:52
          Myślę, że ten przepis mogę wykorzystać dodając rajskie jabłuszka, które mi obficie obrodziły wink
          Dla ozdoby dodam trochę całych - z ogonkami na dodatek smile
    • algaria Paluszki wiedźmy 29.10.13, 22:20
      Czyli ciasteczka na Halloween - przepis wypróbowałam ja i bobowa u siebie w pracy smile

      Paluszki wiedźmy

      Składniki:
      • 225 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
      • 2 i 2/3 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3/4 szklanki obranych migdałów

      Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
      Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.
    • leda-is-one Zupy pyszne -nie tylko dla wegetarian:-) 03.11.13, 07:10
      Z racji mojego lenia wklejam przepisy w formie jakie mi napisała moja przyjaciółkasmileona jest wegetarianka,zupy te uwielbiam i od nowa ja poprosiłam o przepisy/chociaż jej wykonanie nie ma konkurencji/ bo zapomniałam.natknęłam się na soczewice tutaj a i dynia jest bardzo popularna we Włoszech-będę sobie dogadzać.
      Jako że z przyjaciółmi lubię się dzielić,wklejam Wam te przepisy-zgodę dostałam/ Marzena/imię zmienione/ nas chyba podczytuje...przynajmniej jest zachęcanawink.


      dyniowa;
      kroje ze 2 cebule w kostkę i daje na oliwę z oliwek do tego ścieram trochę gałki muszkatołowej i to się smaży na złoty kolor jak już jest cebula zeszklona , to daje do tego pokrojone ziemniaki w kostkę i marchew , liść laurowy i ziele angielskie , podlewam wodą i to mi się gotuje .W międzyczasie dodaję zioła wedle uznania , sol , pieprz , przyprawę , albo kostkę rosołowa, daje tez kurkumę zresztą ja kurkumę do wszystkiego dodaje smileJak już jest marchew i ziemniaki podgotowane dodaje pokrojoną dynię w kostkę i to wszystko mi się razem gotuje aż wszystko będzie miękkie . jak już jest ugotowane wyłączam , daje zielona pietruszkę i dodaje tez czosnku ze dwa ząbki i to wszystko abo blenderuje i robię taka papkę , a jak nie to durszlakiem do ziemniaków jeszcze bardziej rozdrabniam - gotowe możesz do tego dodawać malutkie ptysie takie kulki - wiesz
      no i ja sobie wyciskam zawsze troszkę cytryny jak mam już na talerzu - taka mi smakuje
      uwielbiam ta zupę.

      soczewicowa
      ...soczewice to należy ją przebrać , bo czasem mogą być kamyczki , albo grudkowany piasek , wiec przebierasz , potem płuczesz ze dwa razy i w trzeciej wodzie moczysz chwilkę ... stawiasz na ogień , kroisz marchewkę , pietruszkę , dajesz zioła wedle uznania , sól , pieprz , możesz kostkę rosołową i to się gotuje .Jak już jest soczewica miękkawa to dajesz przecier pomidorowy tak żeby zabarwic i drobno w kostkę pokrojoną cebule , to się dogotowuje aż soczewica i cebula będzie miękka daj tez kurkumy razem z ziołami do gotowania . Na końcu jak już wyłączysz to zalewasz oliwa z oliwek i wyciskasz ze dwa trzy ząbki czosnku . Możesz dać z łyżkę octu jabłkowego albo wycisnąć cytrynę - tak do smaku ..
      SMACZNEGO
      • algaria ciasto Lion 03.11.13, 11:56
        Zaczerpnięty z bloga kasiaaaa24 "Gotuję, bo lubię"

        Składniki:

        * ok. 350 g herbatników (1,5 dużego opakowania)

        * 1 puszka masy krówkowej (500 g)

        Masa z batonami:

        * 500 g mascarpone

        * 250 ml kremówki (36%)

        * 5 dużych batonów Lion (XXL)

        * 4 łyżki cukru pudru

        Warstwa śmietanowa:

        * 600 ml kremówki

        * 3 zagęstniki do śmietany (fixy)

        * 2 łyżki cukru pudru

        Dodatkowo:

        * 50 g gorzkiej czekolady



        Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Masa o wiele łatwiej będzie się nakładać, jeśli dokładnie i energicznie wymieszacie ją trzepaczką.

        Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy (początkowo na wolnych obrotach, aby zbytnio nie chlapało, a następnie na najszybszych) do chwili, aż masą będzie gęsta (znacznie gęściejsza niż bita śmietana). Do gęstej masy dodajemy pokrojone w plasterki batony. Masę nakładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

        Na trzeciej warstwie ciastek umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny, aby herbatniki zmiękły.
        • nielaik Piernik ze śliwkami wilgotny i miękki 11.11.13, 11:15
          •12 suszonych śliwek (jeśli nie mam zastępuję rodzynkami, orzechami, kandyzowanymi owocami czy innymi bakaliami, które pasują do piernika, ja polecam śliwki, bo z nimi to ciasto jest naprawdę wyśmienitewink)
          •125 g margaryny (pół kostki takiej 250-gramowejsmile)
          •3 szklanki mąki (biorę zwykłą pszenną typu 500, moja szklanka ma poj. 250 ml)
          •2 łyżeczki sody
          •3 łyżki ciemnego, mocnego kakao
          •2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
          •solidna szczypta chilli lub pieprzu cayenne
          •4 całe jajka
          •1 szklanka cukru
          •1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
          •1/2 szklanki dobrego gatunkowo miodu
          •4 łyżki gęstego dżemu lub powideł (ja zazwyczaj daję dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)
          •do przełożenia ciasta (jeśli mam ochotę je przełożyćwink):
          - 1/3 słoika gęstego dżemu lub powideł (dowolne, ja zazwyczaj daję dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)
          - 1/2 łyżeczki cynamonu
          - 1 czubata łyżeczka ciemnego, mocnego kakao
          •ulubiona polewa czekoladowa lub lukier do przyozdobienia ciasta –patrz np. Polewa czekoladowa –najszybsza, ale pyszna lub Jak zrobić ciemną i błyszczącą polewę czekoladową

          Śliwki drobno siekam i odstawiam na bok.

          Natłuszczam i przyprószam bułką tartą 2 keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 160 st. C

          Margarynę roztapiam i odstawiam do przestygnięcia. Ja wkładam do miseczki i roztapiam w mikrofali.

          Do miski wsypuję mąkę, sodę, kakao, przyprawę do pierników, chilli lub cayenne i mieszam dokładnie najlepiej z pomocą rózgi / trzepaczki, bo wówczas uzyskuję taki efekt przesiania mąki przez sito (jest spulchniona).

          Do miski wbijam jajka, dodaje cukier i dokładnie ucieram na puszysty kogel-mogel. Najlepiej mikseremwink Dodaję jogurt, miód i dokładnie miksuję, po czym cały czas mieszając / miksując, dodaję stopniowo przygotowane wcześniej składniki suche. Gdy ciasto jest już gładkie i bez grudek, dodaję dżem lub powidła, przestudzoną margarynę oraz przygotowane wcześniej śliwki i dokładnie miksuję.

          Ciasto przelewam do keksówek i wstawiam do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piekę na drugiej półce od dołu przez jakieś 50-60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc pod koniec uważnie obserwuję ciasto, by elastycznie zdecydować o chwili jego wyjęcia (sprawdzam patyczkiem). Upieczone wyjmuję z piekarnika, wyjmuje delikatnie z foremek i zostawiam do wystygnięcia na metalowej kratce.

          Można podawać w całości lub przełożyć, by wzbogacić jego smak. Jeśli chcę przełożyć piernik dżemem: do miski dodaję gęsty dżem, cynamon, kakao, dokładnie mieszam. Piernik przekrawam na 2 lub 3 warstwy i każdą z nich smaruję przygotowaną masą dżemowo-czekoladową. Następnie te warstwy składam ponownie w 1 kawałek ciasta i gotowewink
          Przygotowuję polewę czekoladową i dość obficie smarują nią ciasto.


          gotuj.skutecznie.tv/2011/04/miekki-i-wilgotny-piernik-ze-sliwkami/
          Filmik dla tych co potrzebują śmiałości do wykonania piernika.
          Mnie wyszedł, zrobiłam go bez śliwek posypany cukrem pudrem. Nawet dwie lewe ręce go wykonają.
          • algaria Re: Piernik ze śliwkami wilgotny i miękki 11.11.13, 11:48
            Rewelka Dzięki - szukałam czegoś - ala piernik - bo nie chce mi się robić ciasta na 3 miesiące przed świętami, a i tak będzie miękki z na Wielkanoc za 2 lata wink - zwykle za mój pseudo piernik robi ciasto marchewkowe - które nie chwaląc się ostatnio zrobiło furorę na otrzęsinach studenckich.. ale wiadomo student zawsze głodny to mu wszystko smakuje wink
          • prognosis Re: Piernik ze śliwkami wilgotny i miękki 25.11.13, 02:13
            Muszę wypróbować ten przepis, Świętami zaczęło pachnieć smile
    • prognosis Piernik, który zawsze się udaje 25.11.13, 02:11
      3 jajka,
      szklanka cukru,
      szklanka miodu,
      szklanka kawy rozpuszczalnej,
      3 szklanki mąki,
      ¾ szklanki oleju,
      opakowanie przyprawy do piernika,
      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      tłuszcz i bułka tarta do posypania formy.

      Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, ucierając dodać miód, gorącą kawę i olej. Stopniowo dodawać mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z ubitych białek. Ciasto przełożyć do keksówek. Piec w 200stopniach ok 40 min. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, jak będzie suchy to znak że ciacho jest już dobre.
      Ostudzone przekroić na 2 lub 3 placki, posmarować powidłami śliwkowymi. Złożyć i całość polać czekoladą.
      Te proporcje dają mi 2 pierniki upieczone w 2 keksówkach o długości 28cm.

      Można też dodać do masy posiekane orzechy włoskie by go wzbogacić. Ten piernik zawsze się udaje.

      Tak jeszcze na marginesie, macie dziewczyny sprawdzony przepis na gofry? Robiłam ostatnio z ciasta naleśnikowego, ale to nie to sad
      • algaria Gofry Janusza 25.11.13, 12:14
        Ja mam taką starą prawie przemysłowa gofrownicę - nagrzewa się długo - prądu zżera tyle co wszystkie urządzenia w domu ale gofry wychodzą cudne smile
        Oto przepis - nazywa się Gofry Janusza - przepis znaleziony w internecie i wypróbowany wielokrotnie

        2 żółtka i 1 całe jajko
        1 cukier waniliowy
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        2 łyżki cukru
        2 szkl mąki
        szczypta soli
        0,5 szkl oleju
        0,5 l mleka

        Wszystko razem wymieszać mikserem na konsystencję gęstej śmietany - No i jazda bez sentymentów - tak mam w przepisie wink

        Smacznego smile
        • prognosis Re: Gofry Janusza 25.11.13, 18:16
          Dziękuję w tym tygodniu będę musiała zrobić, moi panowie jakiejś fazy na słodkie dostali smile
          • nielaik ciasto z mlecznym budyniem i jagodami 30.11.13, 15:14
            1. Zagnieść ciasto




            Składniki:

            4 szklanki mąki
            czubata łyżeczka proszku do pieczenia
            szklanka cukru pudru
            300 g masła / margaryny (u mnie pół na pół)
            6 żółtek
            2 łyżki gęstej śmietany
            Do dużej miski przesiać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Masło/margarynę pokroić w kostkę i dodać do mąki - rozgniatać palcami aż powstaną nieduże grudki. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę, a kolejno wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić: 1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, zaś 2/3 przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepić nim jej dno. Blachę (25x36 cm) włożyć do lodówki.

            2. Przygotować mleczny budyń




            Składniki:

            600 ml mleka
            16 łyżek mleka w proszku (u mnie pełne, prawie kopiaste)
            6-12 łyżek cukru (6 w zupełności wystarczy)
            2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 3 pełne)
            Do średniej wielkości garnka wsypać mleko w proszku i cukier, po czym wymieszać składniki. Następnie zalać je 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać całość. Jeśli nie uda się pozbyć wszystkich grudek, to nic takiego - rozpuszczą się w trakcie podgrzewania mleka. Garnek umieścić na palniku i podgrzewać do zagotowania - cały czas pilnując i mieszając*. W międzyczasie resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko zacznie bulgotać, wlać mleko z mąką i mieszać aż do zgęstnienia. Odstawić do przestygnięcia.




            Mój budyń wyszedł bardzo gęsty, ale taki też polecam - dzięki temu ciasto się ładnie kroi i prezentuje, a w smaku i tak jest znakomity.

            Dodatkowo:

            500 g borówek
            cukier puder do posypania


            Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - ja piekłam w 160 przy termoobiegu. Wyjąć blachę z lodówki i wyłożyć na ciasto budyń. Następnie wysypać borówki, a na koniec zetrzeć na nie kawałek ciasta, którym był w zamrażalniku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (lub nawet trochę krócej/dłużej w zależności od piekarnika) - aż wierzch się ładnie zarumieni.
            Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

            Dzisiaj robię je z malinami, muszę powiedzieć że ciasta z jagodami i malinami należą do moich ulubionych. Do kawy idealne i na poprawę humoru.

            Zdjęcie dla tych co nie umieją sobie wyobrazić
            Zachęta do wykonania ciasta trochę pracy, ale warto.






    • algaria Muffiny z budyniem 30.11.13, 20:55
      Gotuję budyń - trochę mniej mleka niż w przepisie na torebce bo musi być gęsty
      Nastawiamy piekarnik na około 180 - 200 st

      Biorę 2 miski

      Do 1 wrzucam
      2 szkl mąki
      1/3 szkl cukru
      szczypta soli
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      można cukier waniliowy
      można kakao
      można wiórki kokosowe
      do miski nr 1 wsypujemy wszelakie produkty sypkie
      Mieszamy łyżką

      Do miski nr 2 wlewam

      1 szkl mleka
      1 jajko
      1/2 szkl oleju
      bełtam by się połączyły

      Mokre dolewam do suchego i łyżką energicznie łączę ale tylko by się dobrze wymieszało - im więcej grud tym lepiej..

      Biorę blaszkę czy foremki - na dno wkładam trochę ciasta , dodaję łyżkę ugotowanego gorącego budyniu i przykrywam znów ciastem
      Wkładam na 17 min do piekarnika ale przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy się upiekło
      i ot cała filozofia smile

      Te ze zdjęcia robiłam osobno 2 kolory ciasta - 2 kolory budyniu i miałam 2 blaszki każda na 12 muffinów - bo ciasta właśnie jest na 12 muffinów

      Smacznego szybkiego i niedrogiego smile
      • szaman.ka Re: Muffiny z budyniem 04.12.13, 21:11
        W podzięce Algarii i innym za dobre wróżby podam kilka przepisów.Zbliża się okres świąteczny i karnawał podam wiec kilka przepisów,którymi może któraś będzie chciała zabłysnąć przed gośćmi.

        Zacznę od ciepłych i zimnych przekąsek.

        Kurczak po katalońsku :
        składniki na 4 osoby:
        1 sprawiony kurczak ok.1,5 kg
        75 dag pomidorów,
        10 dag gotowanej szynki,
        5 dag czarnych oliwek,
        5 dag oliwek nadziewanych papryką,
        2 cebule,2 ząbki czosnku,
        1 czerwona i jedna zielona papryka,
        4 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,1 pęczek świeżego tymianku,sól ,pieprz.

        1.Kurczaka podzielić na osiem części,umyć osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w grubą kostkę.Czosnek obrać,drobno posiekać.Paprykę oczyścić,opłukać i podzielić na ćwiartki i pokroić na kawałki.Szynkę pokroić w kostkę.
        2.Pomidory umyć,oczyścić ,naciąć na krzyż,sparzyć wrzątkiem,a następnie zalać zimną wodą i zdjąć skórkę.Podzielić na ćwiartki,usunąć nasiona.Mąż pokroić w kostkę.
        3.Oliwę wymieszać ze szczypta soli oraz pieprzu,posmarować nią kawałki kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni,a po zdjęciu z niej ,zabezpieczyć przed wystygnięciem.
        4.Cebule,czosnek,szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu,dodać pomidory,całość zagotować.Kawałki kurczaka przełożyć na patelnię,dusić w sosie pomidorowym około 40 minut.
        5.Czarne oliwki przekroić na pół,usunąć pestki,dodać do mięsa razem z oliwkami nadziewanymi papryką.Całość ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem.Tymianek umyć,osuszyć,(kilka gałązek odłożyć do dekoracji)oderwać listki od gałązek,wsypać do mięsa.

        Rada: Jeśli nie mamy świeżego tymianku,możemy go zastąpić 1 łyżeczką suszonego ziela.

        Serowe trójkąty :
        składniki na 4 porcje:
        3 serki camembert ,8 rzodkiewek,2 żółte papryki,kilka gałązek szczypiorku,2 łyżki oliwy,sól,pieprz,

        1.Paprykę,rzodkiewkę i szczypiorek umyć,a następnie pokroić w drobną kostkę.Całość doprawić solą i pieprzem po czym wymieszać z oliwą.

        2.Każdy serek pokroić w poprzek na pół i następnie podzielić te dwa kółka na trójkąty.

        3.Na każdym trójkącie położyć niewielką ilość warzyw,przykryć drugim kawałkiem sera.Wierzch udekorować pokrojonymi warzywami.

        Rada:Aby nadzienie lepiej się trzymało,zamiast oliwy można dodać dwie łyżki serka homogenizowanego albo majonezu.

        Sałatka marchwiowo-pomarańczowa


        Składniki na 6 osób: 1/2 marchwi,2 pomarańcze,1 papryka pomarańczowa
        sos- 5 łyżek oliwy,3 łyżki soku z cytryny,1 łyżeczka musztardy,5 łyżek soku z pomarańczy,2 ząbki czosnku,sól,ostra papryka

        1.Marchewkę umyć, obrać,a następnie zetrzeć na długie wiórki.
        2.Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać i połączyć z marchewką.
        3.Dodać jedną pomarańczę pokrojoną w ćwierć plasterki i całość delikatnie wymieszać.
        4.Sałatkę przełożyć do miseczki i przybrać półplasterkami pomarańczy i pomarańczową papryką pokrojoną w poprzek w wąskie paski.Do tej sałatki można dodać 1 pęczek posiekanego koperku.Sałatka jest wtedy jeszcze lepsza.
        Rada: Jeśli marchewka jest za mało soczysta może się okazać,że sosu jest za mało i trzeba go dorobić.Sałatka musi być mokra.

        Seler panierowany w sosie serowym

        Składniki na 4 osoby :
        40 dag selera korzeniowego,13 dag solonych orzeszków ziemnych,10 dag żółtego sera typu
        gouda, 2 żółtka,5 łyżek mąki (ok.5dag),4 łyżki masła lub margaryny,1 szklanka mleka,1 mała główka sałaty,1 duża cebula, 2-3 białego octu winnego,2 łyżki oleju,sól,pieprz,odrobina cukru,grubo mielony pieprz.kilka plasterków cytryny.
        1.Seler obrać opłukać,pokroić w cienkie plasterki.(większe można przeciąć na połówki)Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok.8 minut na małym ogniu.
        2.Orzeszki ziemne zemleć lub bardzo drobno posiekać.Żółtka rozmącić widelcem.Seler odcedzić,dokładnie odsączyć na sitku.Odlać 1./2 szklanki wywaru od innego naczynia.
        3.Tak przygotowane plasterki selera panierować w mące(2 łyżki mąki odłożyć) żółtkach i orzechach.Mocno docisnąć panierkę.
        4.Z reszty maki i połowy tłuszczu zrobić zasmażkę.Ciągle mieszają wlać mleko i wywar z selera,a następnie gotować na małym ogniu około 5 minut.Ser utrzeć na drobnej tarce i dodać do sosu ciągle mieszając.
        5.Sałatę oczyścić,umyć,osuszyć,po czym porwać na małe kawałki.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Ocet winny doprawić solą,pieprzem i odrobina cukru,a następnie dodać olej i cebulę.,wymieszać z sałatą.
        6.Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni i usmażyć na nim plasterki selera z obu stron na złotobrązowy kolor.Tak przygotowany seler ułożyć na półmisku,polać sosem i posypać grubo mielonym pieprzem.Udekorować plasterkami cytryny.Podawać z sałatą.
        Doskonałym dodatkiem będą też ziemniaki.

        Rada- Smażony seler znakomicie smakuje też z sosem pomidorowym,pieczarkowym lub chrzanowym.

        Sałatka z papryki po bałkańsku


        Po 3 pomidory i papryki,2 ogórki wężowe,10 dag sera solan lub oscypka,olej,ocet winny,sól.
        Wszystkie warzywa umyć.Pomidory pokroić w grube plastry,papryki po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w krążki.Ogórki( ze skórą) w talarki.łożyć warzywa na podłużnym półmisku rzędami.Polać olejem i octem,posypać pieprzem i startym solanem lub oscypkiem.
        Podawać jako samodzielną przystawkę.
        • babowa Re: Muffiny z budyniem 04.12.13, 22:02
          szamanko, zgłodniałam normalnie smile
          czescie korzystaj z porad dziewczyn i zapelniaj nasze kulinarne zbiory big_grin
          z wielka checia wyprobuje i kurczaka i te salatke marchwiowo- pomaranczowa i te sery tez
          no musi byc to pyszne

          http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
          • szaman.ka Re: Dania azjatyckie 04.12.13, 22:40
            Zupa Miso
            Składniki na 4 porcje: 1l bulionu rybnego,2 marchewki,4 grzyby shitake lub grzyby chińskie,4 dymki ze szczypiorkiem,klika glonów wakame,100 g serka tofu,4 łyżki pasty miso,opcjonalnie pietruszka.
            Glony namocz w cieplej wodzie.Marchewki i dymki umyj obierz i pokrój w słupki lub zapałkę.Dodaj wraz z pokrojonymi w plastry grzybami do wywaru.Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.Po zdjęciu z ognia dodaj pastę miso,pokrojone tofu oraz glony,Posyp posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

            Domowe sushi
            Składniki na 4 porcje:
            3 szklanki ryżu do sushi.3 szklanki wody,10 łatów prasowanego nori,1 awokado, 100 g wędzonego łososia,sos sojowy,opcjonalnie marynowany imbir,pasta wasabi,zaprawa do sushi: 6 łyżek octu ryżowego,3 łyżki cukru trzcinowego

            Dobrze wypłucz ryż.Przełóż osączony do garnka,zalej wodą przykryj i zostaw na 10 minut.Następnie postaw garnek z ryżem na gaz,szybko doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień na minimalny i gotuj około 15 min.aż woda wyparuje.Odstaw garnek na 10 min.Rozpuść cukier we wrzącym occie.Ostudź i wlej do ryżu.Dobrze wymieszaj.Ogórek i awokado pokrój w słupki,wędzonego łososia na kawałki.Na macie do sushi połóż prasowane nori,warstwę ryżu,pośrodku ułóż łososia z ogórkiem lub awokado.Zroluj całość i odstaw do lodówki na godzinę.Następnie pokrój w plastry i podawaj>jako dodatek możesz podać marynowany imbir i wasabi oraz obowiązkowo sos sojowy.

            Azjatyckie rożki

            Opakowanie papieru ryżowego.Nadzienie:cukinia,marchewka,ogórek,20 dag białej ryby, (np.sola,tilapia,sandacz,)2 łyżki świeżej kolendry,sól,pieprz,jajko,łyżka octu ryżowego,60ml soku z limonki,,łyżka cukru,ząbek czosnku,60ml wywaru z ryby,2 małe papryczki chili

            Cukinię,marchewkę ,ogórek i rybę pokroić w cienkie paseczki.( lub posiekać)Wymieszać z posiekaną kolendrą,solą i pieprzem.Pojedyńcze płaty papieru ryżowego namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie lub posmarować roztrzepanym jakiem.(Można też rozłożyć je na chwilę na nawilżonym,lnianym ręczniku kuchennym i przykryć drugim.)
            Na tak przygotowany papier nałożyć małe porcje warzyw i zwinąć w rożki.W rondelku wymieszać ocet,sok z limonki,cukier ,roztarty czosnek,wywar z ryby i posiekane papryczki,gotować około 15 min.aż sos zgęstnieje.Gotowe rożki ugotować na parze ( 15 minut) Podawać z pikantnym sosem.

            Życze smacznego !
            • szaman.ka Re: sałatka z ciecierzycy 05.12.13, 06:24
              SAŁATKA Z CIECIERZYCY, PAPRYKI I TUŃCZYKA W TOWARZYSTWIE CZARNYCH HISZPAŃSKICH OLIWEK
              składniki:
              2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
              2 upieczone papryki
              16 hiszpańskich zielonych lub czarnych oliwek
              2 puszki tuńczyka w oliwie
              dymka
              oliwa z oliwek
              ocet winny
              sól i pieprz do smaku
              SAŁATKA Z CIECIERZYCY, PAPRYKI I TUŃCZYKA W TOWARZYSTWIE CZARNYCH HISZPAŃSKICH OLIWEK - sposób przygotowania:
              Pieczoną paprykę pokrój w paski, dymkę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Włóż do salaterki posiekaną dymkę, paprykę, ciecierzycę, podzielone porcje tuńczyka oraz oliwki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem przyrządzonym z odrobiny oliwy, octu winnego, soli i pieprzu. Przed podaniem posyp majerankiem, oregano lub świeżą bazylią.
              • szaman.ka Re: Japoniec 05.12.13, 09:45
                Japoniec


                Ciasto:
                1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
                1/2 szklanki cukru (125g)
                1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
                1 jajko
                1 łyżeczka proszku do pieczenia
                Masa makowa:
                1/2 puszki masy makowej (400g)
                1 i 1/2 szklanki cukru (375g)
                5 jajek
                1 kostka do pieczenia Kasia (250g)
                600g jabłek
                8 łyżeczek kaszy manny
                2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8g)
                1 szklanka wyłuskanych orzechów, lub migdałów
                Cukier puder, lub biała polewa czekoladowa do dekoracji
                1Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski miksera i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto.
                2Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.
                3Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie.
                4Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.
                5Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając łyżką, rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
                6Masę przełóż na lekko podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 minut.
                Temperatura 180
                • szaman.ka Re: Japoniec 05.12.13, 10:00
                  Skopiowałam jeszcze parę łatwiejszych przepisów na wypieki świąteczne.-www.moje ciasto.pl
            • leda-is-one Re: Dania azjatyckie 05.12.13, 07:39

              Mniam...dzięki.zupę miso znam z młodości/makrobiotyka/ ale przepis mi się zawieruszył.
              adoptuje sałatkę bałkańska i z ciecierzycą,jak na już oczywiscie
              wink

              "Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
              • szaman.ka Re: Dania azjatyckie 05.12.13, 09:52
                Miodowe ciasteczka
                2 szklanki mąki
                ½ szklanki cukru pudru
                2 łyżki miodu
                1 jajko
                1/5 kostki Kasi
                1 łyżeczka cynamonu
                1 łyżeczka sody oczyszczonej
                1/3 szklanki śmietanki 30%
                1 białko
                cukier cynamonowy
                mąka do podsypania
                1Kasię i miód rozpuść w rondelku. Dodaj sodę i śmietankę.
                2Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.
                3Do mąki wlej rozpuszczoną z miodem Kasię i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem.
                4Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
                5Ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm. i wycinaj foremkami ciasteczka.
                6Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj białkiem i posyp cukrem cynamonowym. Ciasteczka piecz około 10 minut w 180 st
                • szaman.ka Re: Tort czekoladowy 05.12.13, 09:57
                  Tort czekoladowy
                  Ciasto:
                  4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)
                  3/5 szklanki cukru (150 g)
                  1 szklanka mąki (170 g)
                  6 łyżki kakao (60 g)
                  4 łyżki mleka
                  6 jajek
                  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (9 g)
                  Krem:
                  1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
                  3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g)
                  500 ml śmietanki 30 %
                  2 łyżki mleka
                  1 łyżka żelatyny
                  dodatkowo
                  200 g konfitury wiśniowej

                  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
                  2. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                  3. Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180 st.C.
                  4. Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z Kasią. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała.
                  5. Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego.
                  6. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostały krem przełóż do szprycy i udekoruj nim tort.

                  Temperatura 180°C Czas pieczenia 20 minut
                  • szaman.ka Re: Sałatka z kapusty pekińskiej 06.12.13, 09:40
                    Nie pamiętam dokładnych proporcji,ale można zrobić "po uważaniu". Z tej ilości, co podaję, wychodzi ogromna micha .

                    Składniki: główka kapusty pekińskiej,1 podwójny, duży filet z piersi kurczaka,2 zupki chińskie- rosołki z kurczaka -jeden pikantny,a drugi łagodny, świeży ogórek ,rzodkiewki,czerwona cebula, 2-3 mandarynki, pomidor,papryka ,2-3 jajka na twardo,papryka,puszka kukurydzy, zielenina,majonez.

                    Kapustę siekamy.Filety z kurczaka, doprawiamy i albo kroimy w cienkie paseczki jak do potraw chińskich,albo smażymy w całości i później kroimy.(ja preferuję ten drugi sposób)
                    Rosołki wsypujemy do miski i zalewamy małą ilością wrzątku.(Tylko taka ilość wody,by makaron z zupek całkowicie ją wchłonął.)Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut,aż makaron zmięknie i napęcznieje. Pozostałe składniki siekamy i dodajemy wraz z zupkami do kapusty.(Posiekaną cebulę dobrze jest na chwilę zamarynować w occie winnym, lub jabłkowym)
                    Majonez możemy doprawić łyżeczką musztardy, możemy też połączyć go z jogurtem,by sałatka była lżejsza.

                    Wprawdzie zupki chińskie nie należą do zdrowej żywności,ale raz na jakiś czas,chyba nie zaszkodzą..Sałatka jest bardzo smaczna.
    • libanuszka Sałatki 11.12.13, 11:15
      W podziękowaniu Szamance za dobre wróżby wrzucam kilka przepisów:


      Przepis na prostą sałatkę buraczkową
      2 słoiczki buraczków takie kuleczki ( do kupienia np w kauflandzie)
      5 jajek ( ugotowanych na twardo)
      1 cebula
      sól, pieprz
      majonez
      Buraczki, jajka, cebulę pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i majonez do smaku
      banalnie proste i pyszne


      Sałatka z arbuzem

      sałata lodowa
      pomidorki koktajlowe
      ogórek zielony
      ser feta
      arbuz
      pestki dyni lub słonecznika
      sos knor włoski

      Sałatę porwać na kawałki, pomidorki na połówki, ogórek zielony pokroić w półtalarki, ser feta i arbuz w kostki, zrobić sos według przepisu, pestki podprażyc na suchej patelni i smacznego


      sałatka z mango

      łagodna oliwa z oliwek
      musztarda dijon
      biały ocet winny
      imbir, biały pieprz
      świeża kolendra
      czerwona cebula
      mango
      orzechy nerkowca
      sałata lodowa
      Sposób przygotowania

      zrobić tradycyjny sos winegret: mieszamy oliwę z dobrej jakości musztardą (najlepiej Dijon) i białym octem winnym. Możemy go wzbogacić imbirem (świeżym lub sproszkowanym) i białym pieprzem, co podkreśli hinduski charakter potrawy. Całość energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie dość gęsty kremowy dressing. Dodajemy składniki sałatki: czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pęczek świeżej, porwanej palcami kolendry, pokrojone w kostkę mango, orzechy nerkowca, a na sam koniec sałatę lodową. Całość mieszamy.


      Składniki na sałatę z kurczakiem, czerwoną cebulą i granatem

      ocet z czerwonego wina
      olej musztardowy
      chilli, imbir, kumin (mielony)
      miód
      sok z cytryny
      czerwona cebula
      granaty
      kurczak pieczony w tandoorze (może być inny, np., grillowany)
      sałata lodowa
      Sposób przygotowania

      Najpierw - w dużym naczyniu - przygotowujemy dressing: ocet z czerwonego wina mieszamy z olejem musztardowym (olej musztardowy robi się z nasion gorczycy, można go kupić w sklepach internetowych, kosztuje około 30 zł/500 ml; gdy nie masz takiego oleju możesz go zastąpić oliwą, a do dressingu dodać musztardę, najlepiej w proszku). Następnie do sosu dodajemy przyprawy: chilli, imbir i mielony kumin, a na koniec miód i sok z cytryny. Całość mieszamy. Do gotowego dressingu dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę, owoce granatu (w proporcji mniej więcej pół na pół), kawałki kurczaka - najlepiej pieczonego w piecu tandoor, ale może też być grillowany, oraz porwaną sałatę lodową. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe! Przed podaniem sałatę posypujemy jeszcze ziarenkami granatu
    • libanuszka Pyszne i łatwe kruche ciasto z brzoskwiniami 11.12.13, 11:19

      250g mąki
      1/2 margaryny
      1/2 szkl. cukru pudru
      jajko
      cukier waniliowy
      łyżeczka proszku do piecz.

      ciasto wyrobić, przełożyć do dużej formy

      wyłożyć połówki brzoskwiń

      6x serek danio wanilinowy
      3 jajka
      3/4 szkl. cukru pudru
      budyń śmietankowy

      serki, żółtka, cukier utrzeć razem, dodać pianę z białek i budyń (proszek) można dodać aromat
      wylać na ciasto

      kruszonka:
      1/2 szkl. cukru pudru
      1/2 szkl. mąki
      1/4 kostki masła
      aromat
      mąka+cukier, wlać aromat + gorące roztopione masło - zagnieść
      do kruszonki można dodać wiórki kokosowe
    • algaria Faworki - borsuka - por favor 12.01.14, 14:32
      Potrzebne :
      2 jednakowe szklanki, miska, wałek
      Skład:
      sól - 1/2 łyżeczki
      do 1 szklanki wrzucamy żółtka (nie jajka) w ilości w zależności od tego ile chcemy zrobić faworków - z 6 żółtek wychodzą 3 duże półmiski
      do 2 szklanki piwo - do poziomu żółtek
      Mąka - na początek 2,5 szklanki
      Gęstość i elastyczność ciasta regulować mąką lub piwem..

      ciasto zagniatamy i od razu rozwałkujemy kroimy przeplatamy i smażymy ... ja smażę na smalcu - w szerokiej głębokiej patelni rozpuszczam 4 kostki
      W ciągu max godziny masz pyszna przyjemność
      Smacznego
      • szaman.ka Sałatka z brokułów 08.02.14, 10:29
        Składniki:
        1/4 szklanki octu balsamicznego,
        2 łyżki musztardy dijon,
        2 łyżki miodu,
        1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
        2 łyżki oliwy extra virgin,
        2 główki brokułów,
        1/2 szklanki całych migdałów,uprażonych i grubo posiekanych,
        1/2 szklanki suszonych żurawin
        125 g sera koziego pokruszonego.
        2 lyżki oleju lnianego

        Jeśli ktoś nie lubi surowych brokułów,to powinien je ugotować ( 4 minuty na parze),po czym przepłukać po d strumieniem zimnej wody i starannie odsączyć przed dodaniem do sałatki.
        W dużej misce utrzeć ocet z musztardą,miodem,sola i pieprzem.Dodać oliwę i olej i ubić widelcem i odstawić.
        Pokroić brokuły na różyczki i wrzucić do sosu.Z łodyg usunąć grubą skórkę obieraczką i utrzeć ją na tarce lub poszatkować na szatkownicy.
        Dodać posiekane łodygi,cebulę,migdały i żurawinę do miski .Wymieszać i posypać pokruszonym serem.

        P.S. Dodatek oleju lnianego nie jest konieczny,bo można go zastąpić oliwą,albo innym olejem,ale olej lniany jest bardzo zdrowy i ma lecznicze przeciwzapalne działanie z uwagi na potrzebne nam kwasy omega 3,których wszyscy spożywamy zbyt mało w naszej diecie.
        • babowa Re: Sałatka z brokułów 08.02.14, 21:55
          szamanko, chyba fajna salatka
          i nie ma czosnkusmile !!
          dzieki
          jutro chyba zrobiesmile
        • dzastirbiber Re: Sałatka z brokułów 12.05.15, 08:29
          pyszna sałatka
          ja robie z serem feta i zamiast migdalów dodaję prażone pestki sloneczznika i czosneczek dodajesmile
      • sucharek70 Re: Faworki - borsuka - por favor 06.03.16, 22:51
        Zupa chińska
        Tak na początek zeby Was nie wystraszyć z mieszaniem smaków smile
        To jest zupa chińska ale mojego autorstwa ,sa 100 razy lepsze i smaczniejsze w restauracjach ale ta jest moja sprawdzona dobra rozgrzewająca i zdrowa wiec...
        Podwójna pierś z kurczaka
        Papryka
        Cebula
        Imbir -korzeń
        Marchewka
        Grzyby mun
        Por
        Makaron ryżowy
        Sos sojowy
        Pędy bambusa,kiełki soi,ewentualnie mieszanka chińska
        Kurczaka kroimy na kawałki takie kostki macerujemy w sosie chińskim -dla mnie lepszy jest ciemny ale to metoda prób i błędów dojdzie sie do swojego smaku,posypuje cynamonem i smażę na oleju najlepiej ryżowy wytrzymuje wysoka temperaturę ale niekoniecznie,tylko podsmażamy aby zamknac mieso dodajemy cebule w piórka pora i paprykę,marchewkę na cienkie plasterki kroimy,i podlewamy woda kiedy sie podgotuje dodaje imbir starty na tarce ,taka ilośc hmm pol ziemniaka ?mozna skroić na małe kawałki nie bedzie takich włosków w zupie ,na koniec wsypuje grzyby ,wczesniej namoczone i ugotowane osobno,i makaron rownież zalany wczesniej - moja rodzina lubi gęsto wiec daje duzo zatrzepuje mąka ziemniaczana tez według uznania
        Jesli chodzi o dodatki czy przyprawy pełna dowolność zdarza sie ze dodaje bakłażana ,ale generalnie króluje czosnek ,trawa cytrynowa pieprz gruboziarnisty i sos sojowy
        SMACZNEGO!!!!!
        Jedna mam zasadę nie kupuje gotowców nie używam knorrow,gotowych sosów itp jedynie używam zestawów ziół (wiem tam tez sa konserwanty ale staram sie jak moge )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka