Dodaj do ulubionych

Zagadka - był obraz ale oblazł

22.01.14, 20:29
Skoro Leda rozwiązała swoja zagadkę - to ja zapodam następną

Natchniona zagadką Ing.. zapytam co za "arcydzieła" wiszą u mnie w sypialni

1 - obraz - co przedstawia, na czym malowany
2 - obraz - co przedstawia na czym malowany
3 "Nieobraz" tylko co, i skąd przywiezione..

Trudne?
I oto chodzi smile - zapraszam
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 22.01.14, 21:42
      Witam
      O, fajnie, że jesteś! A zatem pies na zagadki (to ja!)rusza do boju;-D
      1. 6 denarów, Księżyc
      2. 10 buław, Śmierć
      3. Królowa buław, 3 kielichów
      No to myślę...
      1. Karta brama (do czego ta brama?), monety błyszczące, ludzie się nimi dzielą bez zbędnych ceregieli. To jest też ziemia, ziemia bogata w złoża. I 6 jako cyfra mocno rodzinna. Tylko nie mów, że to zdjęcie rodzinne?;-P Bo mogą być też pejzaże, jako że to jednak matka - ziemia. Trzeba ją cenić, to i ona się odpłaci. Może być coś w stylu: góry, morza, kaniony, zachód słońca, cokolwiek, co ziemskie i w typie pejzażowym. Dobiorę później jeszcze jakąś kartę w tej sprawie. Księżyc? Może być zdjęcie, bo to iluzja, może być coś tkanego, bo "tka się piękne iluzje", może być akwarela, bo to farba wodna. Raczej wątpię, że powiesiłaś sobie akwarium na ścianie w sypialni;-D
      2. Buławy w sypialni... Hm. To pasuje bardzo;-P W 10 bym jednak widziała wizerunek człowieka zmęczonego raczej niż "nagrzanego". Czy to będzie przedstawienie człowieka śpiącego? Czy może przez te buławy mówi jakiś las (las kijów;-P) lub mandala? Albo, albo będzie to przedstawienie istoty dominującej nad człowiekiem. Może to być Bóg lub jakiś jego posłaniec. I Śmierć jako materiał... Hm, skóra to będzie? Czy coś co transformuje? Jakiś materiał też może być, bo martwe tkanki roślinne bym tu widziała. I dalej nie mam pomysłu.
      3. Królowa buław... No musi być jakaś kobieta, albo coś kobiecego. Coś, co rzuca się w oczy, jest ogniste w wyrazie, spektakularne, piękne, sceniczne. Skąd przywiezione? Z 3 kielichów. Ciepło, zabawa, winko, przyjaciele etc. To musi być Grecja lub coś w tym typie albo miejsce, gdzie byłaś na wakacjach i masz miłe wspomnienia stamtąd. I tu mam problem. Co może być takiego cudownego, szałowego, co można chcieć powiesić na ścianie? Czyżby wizerunek Słońca,jakiś talizman? Czy może coś drewnianego i ludycznego? Czy ceramika, bo wypalana w ogniu? Hm... Muszę się zastanowić, bo tu mam prawdziwą gonitwę myśli.
      I jeszcze dorzucę coś do 6 denarów. Patrz pkt nr 1. 9 mieczy... No to sobie polepszyłam. Ciemność widzę w 9 mieczy. Albo to ciemnia i na 100% zdjęcie, albo obraz jest utrzymany w takich ciemnych barwach. Księżyc, wilki wyją, jednym słowem noc. Noc jest na obrazie.
      Uff... Ale się zmęczyłam.
      Pzdr.
      Ing
    • nagietek123 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 23.01.14, 10:29
      To znajduje się na obrazie nr 1 - 2 kielichów,
      To jest materiał, na którym został namalowany - 7 kielichów, Paź denarów
      To znajduje się na obrazie nr 2 - Świat
      To jest materiał, na którym obraz nr 2 został namalowany - Kochankowie, Słońce
      To przedstawia dekoracja nr 3 - Paź kijów
      Z tego miejsca została przywieziona - 3 miecze, Śmierć, 5 kijów
      Nr 1 - Jakaś sielska scenka, może Twoje dzieci - w dziecięctwie? Coś niewinnego, nieskażonego brutalnym życiem wink
      7 kielichów - młoda dziewczyna leży w pościeli (płótno ?) i marzy, Paź denarów puka do drzwi (drewno? płyta?) Niech będzie drewno.
      Nr 2 Przedstawia coś dojrzałego, harmonijnego. Może Wasze ślubne zdjęcie?
      Nr 3 Tu coś ciężkiego, nawet przygnębiającego, coś, co wiąże się z transformacją (po artykule jestem zamieszonym w Wywieszce wink
      Może przywiezione z jakiegoś miejsca kultu? To albo krzyż, albo zegar. To jest smutne, raczej nie pasuje do tamtych obrazków i w ogóle do sypialni...
    • algaria Kto dołączy? 24.01.14, 12:00
      Bo w kolejce czeka już zagadka Ing smile
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 18:06
      Witam
      Poczekam, poczekam. Dajmy szansę wiedźmom. A tak w ogóle to: wiedźmy stawać do raportu;-P
      Gdzie jesteście, jak was tu nie ma i dlaczego nie ćwiczycie swoich zwojów? Babowa, Baba_Potwór, Leda, Kita i cała reszta towarzystwa. Odezwijcie się chociaż, że u was wszystko ok. I nie ma, że praca, dzieci i kuchnia!wink
      Pzdr.
      Ing
      • kashaa_35 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 18:50
        Pozdrawiam prosto z kina smile
        • babowa Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 19:11
          nie mam warunkow do rozkladania kart, rozmyslania
          najslodsza, najmlodsza dziecina skutecznie mi to uniemozliwia
          moje zwoje sa przerdzewiale
          i mam dzis ponad 100 lat
          • inguszetia_2006 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 19:23
            babowa napisała:
            nie mam warunkow do rozkladania kart, rozmyslania
            najslodsza, najmlodsza dziecina skutecznie mi to uniemozliwia
            Witam
            Czy twoja rodzina się powiększyła?;-D Ile ma lat najmłodsza dziecina? Moja jedyna dziecina ma 12 i gada przez skypa z chłopakami. I już mnie nie potrzebuje wieczorem. Tzn. potrzebuje, gdy wyciąga rękę po kasę;-P
            Pzdr.
            Ing
            • babowa Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 19:30
              ja mam 3 dzieciny
              14,12 i 4 lata
              zalapałam sie dzieki temu na znizke oplat za smieci
              4 latka to wicher w majtkach i bardzo ja te kolorowe karteczki kreca
              dosyc mam ganiania za nia i wysuplywania karty z tej lapiny
              jak padnie, a pada pozno,wtedy moge spokojnie zerknac w karty
              ale zem wiekowa ostatnio, to juz wieczorami nie mysle
              • algaria Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 20:50
                To się nie tylko na zniżkę na śmieci załapałaś - powinnaś mieć kartę dużej rodziny .. ja się zastanawiam czy se jednego nie dorobić by mieć zniżki ale... jak policzyłam - zysk ze zniżek a utrzymanie dziecia to jednak mi się nie opłaca figlować w wiadomym celu wink bez celu figle jak najbardziej opłacalne tongue_out
        • algaria Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 20:50
          A jaki film grają?
      • baba_potwor Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 24.01.14, 20:22
        Ja ostatnio jednocześnie tyram jak dziki osioł, wściekam się na klientów i choruję (a choroba z tych utrudniających myślenie). W skrzynce czeka kolejne zlecenie, ale zrobię je dopiero w niedzielę - dziś po prostu nie jestem w stanie.
    • algaria No dobra... 25.01.14, 12:53
      Białym mazurem czas zakończyć zabawę

Ing rozwaliła system.. opisała tak jakby u mnie w sypialni bywała - hmm zostawię to bez komentarza wink

Obraz nr 1
      Nad moim biurkiem wisi obraz malowany na płótnie przez nieznanego rosyjskiego malarza - tytuł "Wieczer" - przedstawia rozlewisko tuz po zachodzie słońca - połowa obrazu to ciemna ziemia- łąka - na granicy horyzontu majaczą pojedyncze drzewa - powyżej linii niebo lekko szaro złote
      Czyli ciemność, ziemia, pejzaż.
      Obraz nr 2
      Obraz malowany na drewnie - Ikona - w kolorze złotym, przedstawiająca Matkę Bożą z Jezusem na ręku. Obraz w podwójnej ramie i za szybką.

Boskość - tło malowane fakturą przypomina skórę.

Nieobraz nr 3

Moja ukochana miniatura maski weneckiej (takiej na cała twarz) - przywieziona z moich ostatnich panieńskich wakacji, które były jedne z fajniejszych. Oryginalna, włoska, ceramiczna, biała z namalowanym na niej turkusowym, brokatowym ptakiem.

Bezapelacyjnie wygrała Ing.. nagietkowi dziękuję za udział

Dla was obu przesyłam Uśmiech

https://www.ekartki.pl/cards_files/23/23004_Podaruj%C4%99%20Ci%20u%C5%9Bmiech....JPG
      • krakuskaa Re: No dobra... 25.01.14, 13:07
        , zdjęcia z bloga mogły jakoś pomóc Algario?wink
        smile
        • inguszetia_2006 Re: No dobra... 25.01.14, 13:17
          krakuskaa napisała:
          zdjęcia z bloga mogły jakoś pomóc Algario?wink
          Witam
          Niczego nie widziałam. Nie wiem, gdzie są te zdjęcia. Foch! Bardzo mi przykro, że myślisz, że jestem takim obrzydłym kłamczuchem, podglądaczem obrazów. Buuuu... idę wyć.
          Pzdr.
          Ing
          • krakuskaa Re: No dobra... 25.01.14, 14:41
            smile
            nic takiego ani nawet innego nie myślę o tobie Ingsmile, luzikwink foch jest absolutnie niepotrzebnysmile
      • inguszetia_2006 Re: No dobra... 25.01.14, 13:24
        Witam
        O Jezusie! To jest niemożliwe, po prostu. Niczego nie podglądałam. Foch razy dwa. A skórę wytrzasnęłam po tym, co Camaretto pisała. I myślałam, że to będzie d...pa a nie strzał w 10, ale spróbowałam mimo to ze skórą. Idę się fochować dalej. Czuję się obrażona w godności wróżkowej. Na serio. Jak mogłyście pomyśleć, że ja to widziałam?!!! Kurczę,sama też bym tak pomyślała, pewnie,ale zaufania więcej, proszę. Wyję dalej.
        Pzdr.
        Ing
        • kashaa_35 Re: No dobra... 25.01.14, 14:42
          Gratulacje dla zwyciezczyni !! Nie wyj !! Ogladalam ,, pod mocnym aniolem".... ciekawy byl smile na poczatku wszyscy sie smiali , a potem coraz mniej.
        • krakuskaa Re: No dobra... 25.01.14, 14:44
          nie płacz jużsmile, nie ma powodusmile, gratuluję wygranej w zagadcesmile
          zapraszam na kawkę--oczywiście wszystkie dziewczyny, śnieg za oknem pięknie pada, taka zima jest cudnasmile
          pozdrawiam cieplutko
        • babowa Re: No dobra... 25.01.14, 14:52
          inga, przestan
          normalnie trafilas jak slepa kura i tyle
          mnie tez sie to przydarza
          tongue_out

a na powaznie, masz zmysl i tyle
          i jeszcze wiedze i intuicje wink
          ing na prezydenta !

nie dramatyzuj, tylko pogodz sie z wygrana
          i nie wyj bo w tym wieku wory ci sie porobia
          i ja ci wierze slepo, po omacku i na czuja
          buzka
    • nagietek123 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 25.01.14, 14:43
      Moje karty były adekwatne, ale z ich interpretacją - zdecydowanie gorzej...
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 25.01.14, 16:52
      Witam
      No dobrze, już dobrzewink Przepraszam za fochy. I dziękuję za słuszne uwagi. Tak, ma rację Babowa, że mi się trafiło jak ślepej kurze ziarno;-D Bo tak właśnie było. Ale w ogóle dziewczyny to nie jest dobrze u mnie, bo mam dziś nastrój w 8 kielichów, 7 kielichów i 5 kielichów, a na dodatek jeszcze bym Księżyc i Śmierć dołożyła. Mieszanka mocno dołująca. Czuję jakiś dziwny niepokój, lęk, cholera wie, co. A wczoraj się głupio zachowałam w stosunku do bardzo życzliwej mi osoby, strzelając głupiego, beznadziejnie głupiego focha i teraz cierpię podwójnie. Powinnam zadzwonić i pogadać, a telefon waży jakby tonę, a na języku mam supełek. Trzeba przeczekać, ale jak jutro ma być tak samo jak dziś, to nie wychodzę spod kołdry i nie odzywam się do domowników, ani do nikogo. Miała która coś takiego? Czy to Saturn tak mi bruździ? Poczekam jeszcze z zagadką, bo wam zaburzę swoją aurą tok myślenia.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 25.01.14, 17:51
        Po 1 wpis na bloga był ponad rok temu i sama dokładnie nie wiem kiedy i trzeba by było dobrze grzebać by go odnaleźć - po za tym w sypialni oprócz w/w "arcydzieł", które brały udział w zagadce, na ścianach mam mnóstwo zdjęć - dzieciaków i siebie z borsukiem, dyplomów borsuka za pomyślne ukończenie sezonów, obraz na szkle malowany przez córkę w 2 kl podst. mój portret jako świnka wink i żyda pieniężnego, zegar - także ze zdjęć zamieszczonych na blogu można by opisać wszystko i nic.

Po 2 Ing - co nas nie zabije to nas wzmocni - Jak nastrój w Księżycu to Ci współczuję - miałam go jako energię tygodnia - tydzień temu - to wiem doskonale jak się czujesz, ale każdy Księżyc zachodzi i będzie dobrze - musi być

Po 3 Ing Nie płacz kupie Ci chechłacz.. to nie pierwsza zagadka, która rozwaliłaś.. a te miłe panie co tak głośno mówią mogły same wziąć się za jej rozwiązanie smile Czekałam, prosiłam, wołałam smile a tu nic...

Po 4 Smarzowskiego lubię - po jego Drogówce długo dochodziłam do siebie - mam wrażenie że on z filmu na film robi się coraz lepszy.
        • krakuskaa Re: Zagadka - był obraz ale oblazł 25.01.14, 19:11
          Do po 3. ja- mówię cichutko i z sympatiąsmile, ale to co myślę, a nie to co chce się słyszeć--tak mam po prostu.
          Zagadek nie znoszę i to się nie zmieniasmile, ale sobie czytam co piszecie. I mam nawet wniosek--każda karta w zagadkach ma nieskończoną liczbę znaczeń, i pewnie dlatego tak trudno pokazać jedną prawdziwą opcję kartami, czy to w zagadkach czy też w innych rozkładachsmile.
          pa pa pawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka