Dodaj do ulubionych

czy to tężyczka ?

17.08.13, 00:34
Od jakiego czasu nie czuje sie zbyt dobrze na poczatku bylo to tylko oslabienie i zmeczenie, potem napady leku i paniki, bezsennosc. Po jakims czasie zaczely slabnac mi miesnie i boje sie to idzie dalej i ze jest gorzej. Miesnie mam jak z gumy albo sa zesztywniale albo sa takie luzne w ogole mam uczucie zapadania sie zawrotow glowy a wczorajszej nocy obudzilam sie ze strasznym skurczami brzucha i nadpobudliwoscia ruchowa nog. Wczesniej 2 razy trafilam na pogotowie poniewaz nagle zaczely mi dretwiec rece i gardlo tam zrobili badanie na magnez potas i wapn ale wyszlo wszystko w porzadku wiec tezyczke wykluczyli. Na dzien dzisiejszy dalej jestem slaba, czuje sie taka otepiala, dalej mam problemy ze snem, chwilami zdarzaja sie dusznosci wlasnie wtedy keidy leze i jestem spokojna w nocy wystepuje nadpobudliwosc nog i mam rozne zrywy miesniowe ze mi skacza tak miesnie w roznych miejscach na nogach no i to uczucie zawrotow i zapadania sie jest najgorsze. Jestem rozdrazniona i zmeczona juz tym stanem a najbardziej wkurza mnie to oslabienie miesni teraz bardziej rak juz zaczynam myslec ze to moze jakies SM albo SLA i mam nerwy :(
Dodam ze poziom mojej wit D wynosi 6,3 gdzie norma zaczyna sie od 30. Czy moge miec ta tezyczke czy raczej szukac powodow gdzie indziej...
Obserwuj wątek
    • natder Re: czy to tężyczka ? 17.08.13, 14:02
      Masz duży niedobór witaminy d3 - pierwszego elementu, który warunkuje poprawne funkcjonowanie gospodarki wapniowo-magnezowej. Jak poziom witaminy D3 jest nieprawidłowy to można się podejrzewać o tężyczkę.
      Do diagnozy ważny jest wynik badania poziomu d3 i poziom parathormonu.
      Tężyczka utajona jest niedoborem witamin i minerałów w tkankach a nie we krwi - stąd poziom wapnia i magnezu we krwi może być prawidłowy.
      Jeśli wapń byłby poniżej normy - byłaby to już tężyczka jawna.
      Poszukaj neurologa, który wykonuje próby tężyczkowe - wynik badania jest jednoznaczny.
      Objawy o których piszesz mogą wskazywać na tężyczkę.
      • muktprega1 Re: czy to tężyczka ? 22.08.13, 15:22
        Moim zdaniem Kasiu nie masz nic do stracenia, żeby zacząć kurację, w swoim wątku opisałaś swoje objawy:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,143586915,145447013,Re_prosze_o_pomoc_bo_nie_daje_rady_.html
        sam niedobór wit D3 to poważne problemy z sercem, ja miałam tachykardię, migotanie przedsionków, wspierałam się propranololem, oczywiście SOR, a teraz nawet nie zauważyłam kiedy znormalniałam a lek leży sobie bezpańsko :)
        Przeczytaj sobie dokładnie info o braku magnezu i D3, ogromny wpływ
        • ada1 Re: czy to tężyczka ? 29.01.14, 14:57
          Powinnaś jak najszybciej rozpocząć suplementację witaminą D3. Przy tak dużym niedoborze zalecana jest nawet dawka 10000 jm. na dobę - po 3 miesiącach kontrolne badanie poziomu.
          Tu są najnowsze wytyczne:
          diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
          W polskich aptekach znajdziesz maksymalną dawkę 2000 jm w kapsułce, dlatego ja kupuję na allegro ze sprawdzonych firm najczęściej 5000 jm.

Pozdr.
    • kociubinska_hermenegilda Re: czy to tężyczka ? 01.02.14, 07:24
      Witaj, nie do końca zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Oczywiście, prawidłowe żywienie jest bardzo ważne, ale sama zbilansowana dieta niedoboru D3 się nie wyrówna. D3 powstaje w wyniku promieniowania UV. Dieta bogata w ryby nie rozwiąże problemu dużego niedoboru. Konieczna jest suplementacja witaminy.
    • muktprega1 Re: czy to tężyczka ? 02.02.14, 13:28
      > Tężyczka ma swoją przyczynę.

oczywiście, jest bardzo powszechna wśród np Hashimotek, dlaczego? Z powodu braku często wieloletniego - katalizatora (hormonów tarczycy) do przyjmowania z pożywienia różnych związków, stąd częste niedobory. niemożliwe do przyswojenia z pokarmu.
      Jeśli mam niedobory 9 D3 (n- > 30) nie jestem w stanie przyswoić jej z pożywienia bogatego w D3 ani w kąpielach słonecznych.
      Chociaż dieta wspomagająca oczywiście w Hashimoto jest ogólnie znana z forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka