ada1 05.11.13, 12:54 Witam, może orientujecie się, gdzie można zrobić w Warszawie badanie - poziom magnezu w erytrocytach MgEr? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada1 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 29.01.14, 14:42 Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany to takie badanie można wykonać w Synevo, trzeba tylko wcześniej umówić się na pobranie. Odpowiedz Link
ada1 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 31.01.14, 14:38 W końcu nie zrobiłam, cena mnie odstraszyła ;) Badanie było droższe niż próba tężyczkowa. Odpowiedz Link
monia_1990 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 10.02.14, 13:06 A mozesz powiedziec ile chcieli za te badanie. I w jakim miescie robia? Bo dzwonilam do oddzialu w tczewie i nie robili takich badan. Odpowiedz Link
ada1 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 13.02.14, 12:27 Dokładnie nie pamiętam ceny ale chyba coś ok. 300 zł. Wiem, że robią je w W-wie, tylko trzeba wcześniej się umówić na konkretny dzień, wtedy gdy jest wysyłka do Niemiec. Odpowiedz Link
kwietniowka2011 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 13.11.16, 18:18 wiem, że stary wątek, ale może kogoś zainteresuje próbę tężyczkową robiłam w gabinecie dr Torunśkiej, stamtąd dostałam skierowanie na badanie 17 parametrów w laboratorium Synevo na Dzikiej, cena 200zł stężenie w surowicy i w erytrocytach - Mg, Ca, magnez i wapń zjonizowany i jeszcze kilka innych Odpowiedz Link
kingsajz1973 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 10.02.17, 16:46 mam pytanie czy do tych badań trzeba się specjalnie przygotować tzn. trzeba odstawić magnez na jakiś czas? Odpowiedz Link
kwietniowka2011 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 11.02.17, 10:39 ja nic nie odstawiałam, próbę tężyczkową też robiłam na suplementacji jakbym odstawiła to chyba bym za przeproszeniem zdechła, skoro nawet na suplementacji mam bardzo dokuczliwe ataki Odpowiedz Link
anejaa Re: Poziom magnezu w erytrocytach 21.02.17, 09:34 Zalecają odstawić na 4 dni jeśli suplementujesz mg, ca, d3. Trzeba być na czczo. Odpowiedz Link
kingsajz1973 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 14.03.17, 19:22 ja nie odstawiłam suplementów i zrobiłam to badanie w Warszawie kosztuje dokładnie 219 zł. czekam na wynik. Czy ktoś się orientuję jak dalej wygląda leczenie tężyczki w momencie gdy wyjdą przesunięcia, co proponuje dr Toruńska? Odpowiedz Link
kwietniowka2011 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 22.03.17, 14:41 ja już tam nie poszłam, szkoda mi było kasy, poszłam do neurologa na nfz "pocieszył" mnie że trzeba nauczyć się z tym żyć, że będzie raz lepiej raz gorzej, dał skierowanie na kolejne badania (nie tak szczegółowe i część chyba trzeba będzie opłacić, jeszcze nie robiłam) i jeszcze jakiś antydepresant mi przepisał, który ponoć pomaga Odpowiedz Link
kingsajz1973 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 29.03.17, 09:32 witam, chciałam podzielić się informacjami dotyczącymi wyników badań poziomu pierwiastków w erytrocytach, wykonanych przez Synevo. Wyniki są zaskakujące! Przy całkowitej normie poziomie pierwiastków w surowicy, poziom w erytrocytach wszystkich pierwiastków śladowy. I tak dla przykładu poziom wapnia Ca2+ 0,15 przy normie (0,5-0,8mmol/l)... Byłam na wizycie u doktor Toruńskiej, przepisała wlewy kroplowe z magnezu i potasu na 10 tygodni i suplementacje doustną. Czekam na radykalną poprawę. Odpowiedz Link
muktprega1 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 02.04.17, 09:45 Dzięki, ze podzieliłaś się tą informacją. Wychodzi na to, ze tradycyjne badanie krwi coraz mniej przydatne, bo np -poziom żelaza nie odzwierciedla poziomu ferrytyny -poziom magnezu zawyżony -wapnia również.... Jestem ciekawa jak będziesz się czuła po tych 10 tygodniach, odezwij się potem proszę :) zobacz na opakowanie mg, co to za związek mg, jaka ilość, rozcieńczenie? Odpowiedz Link
kingsajz1973 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 25.05.17, 12:28 Witam po długie nieobecności na forum. Jestem już po drugiej wizycie u dr Toruńskiej i po 8 kroplówkach. Dwa miesiące to czas w którym poddana byłam intensywnej kuracji zarówno dożylnej jak i suplementacji doustnej. Dr Toruńska była nawet zdziwiona szybkością poprawy mojego samopoczucia i stanu zdrowia, aczkolwiek nie jest ona zupełna ale zauważalna. Może kogoś zainteresuje skład wlewów: 1 amp. 20% Mg So4 plus 2 mEg KCL W 500 ml 5% glukozy jeden raz w tygodniu. Jednak po połowie dawki czuję się znacznie lepiej, ze względu na potas kroplówka musi kapać bardzo powoli. Kontynuacja leczenia przez kolejne dwa miesiące. Odpowiedz Link
ksiezniczka.tezyczka Re: Poziom magnezu w erytrocytach 10.09.17, 14:10 Kingsajz1973, mogłabyś napisać, gdzie podają Ci kroplówki i jaki to jest koszt? Za wszelkie szczegóły byłabym bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link
anejaa Re: Poziom magnezu w erytrocytach 26.07.18, 08:52 Ja też jestem pacjentką dr. Też jestem po wlewach. Poprawa jest, aczkolwiek idealnie nie jest. Mogę w miarę funkcjonować, a było bardzo źle.... Odpowiedz Link
aniuta111 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 05.03.19, 09:08 Napisz proszę na jakiej podstawie dr Toruńska planuje leczenie? Czy konieczne jest badanie pierwiastków zjonizowanych w erytrocytach? Pytam bo w tej chwili w Polsce nie ma możliwości zrobienia tego badania a chcemy udać się do Pani dr i nie wiem czy jest sens. Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link
anejaa Re: Poziom magnezu w erytrocytach 20.05.19, 01:36 Dr zbiera wywiad, analizuje wyniki badań, całą historię choroby, bierze pod uwagę zgłaszane objawy oraz bada. Co do pierwiastków zjonizowany to jest możliwość ich zbadania w Polsce. Wapń zjonizowany praktycznie w większości laboratoriów robią. Trzeba podzwonić. Natomiast magnez w erytrocytach robią w Praskim Centrum Medycznym i Genomie (wysylkowo). Dr jest specjalistą od tężyczki, także jest sens skonsultować się i podjąć u niej leczenie. Odpowiedz Link
kar-mi1 Re: Poziom magnezu w erytrocytach 04.07.18, 23:55 Jakie dokładnie badania robiłaś? Możesz wymienić? Odpowiedz Link