ada1 29.01.14, 15:00 6 mg na 1 kg masy ciała to dosyć sporo. Magnezowe preparaty apteczne często zawierają niewielkie ilości magnezu :( Stąd moje pytanie, jakie preparaty magnezowe kupujecie i polecacie? Pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djpa Re: Jaki magnez wybrać? 29.01.14, 19:25 Zwykle te organiczne związki magnezu: mleczan, cytrynian są w tabletkach max 60mg jonów magnezu. Organiczne związki podobno lepiej się wchłaniają. Nieorganiczne można spotkać w większych dawkach, 100mg a nawet 400mg jonów. Te podobno gorzej się wchłaniają. Musisz sama wypróbować który magnez Ci służy. Myślę, że warto brać po 2 różne związki magnezu. Czyli nie trzymać się jednego preparatu, ale brać 2, a może nawet 3 różne związki magnezu. No i przede wszystkim dieta bogata w magnez. Pilnowanie witaminy D3 aby nie była za niska. Mi każdy magnez służy i działa (a kupuję najtańsze w przeliczeniu na ilość tabletek i dawkę), nawet tlenek. :) Odpowiedz Link
ada1 Re: Jaki magnez wybrać? 05.02.14, 11:08 Niedawno dowiedziałam się że należy unikać węglanu i tlenu magnezu, bo źle się wchłaniają i są lączone z kamieniami nerkowymi oraz sterynianu magnezu nawet jako wypełniacza, bo się wytrąca i upośledza wchłanianie. Dotychczas brałam właśnie węglan magnezu Neomag Forte. Teraz muszę poszukać innego preparatu :/ Odpowiedz Link
driszti Re: Jaki magnez wybrać? 19.02.14, 11:30 Magnez chelatowany jest najlepiej przyswajalny. Odpowiedz Link
anka_anka24 Re: Jaki magnez wybrać? 06.07.14, 15:54 Mi lekarz ostatnio kazał patrzeć na wchłanianie, mówił że najlepiej wchłania się mleczan/cytrynian magnezu www.magneb6.pl/wchanianie_magnezu.html Odpowiedz Link