Dodaj do ulubionych

Czy to tężyczka?

17.03.14, 11:51
Witam! Leczę się na hashimoto i nie mogę dojść do dobrego samopoczucia i poziomu hormonów. Miałam zrobić próbę tężyczkową ale miałam wątpliwości a to są niestety znowu koszty. Szczerze mówiąc mam dość płacenia za dodatkowe badania i wizyty lekarskie. Za chwilę okaże się że moja pensja wystarcza mi tylko na leczenie. Ale do sedna. Moje objawy obecnie: szybsza akcja sreca puls powyżej 80- przez dużą częśc dnia, bóle w klatce piersiowej, kłócie i tempy ból z tyłu pleców- jesto słaby ból. Pieczenie głownie pleców tak jakby ktoś przyłożył mi żelazko, drętwienie i marowienie głównie lewej ręki, dłoni, czasem twarzy, budzenie się w nocy, często mam czerwoną twarz i rozpalone policzki, mam uczucie rozczęsienia wewnętrznego, dygotania. Jestem drażliwa, mam kłopoty z koncentracją i czuję kulę w gardle. Miewałam kurcze mięśni i pociłam się mocno w nocy ale to było w styczniu po śmierci mamy- ja to zwaliłam na nerwicę. Mam zimne i sine dłonie. I jeszcze dziwna rzecz. Czuję co jakoś czas na ciele "bąbelki" delikatne pulsowanie, drżenie. Trwa to dosło 2 sekundy i pojawia się w różnych częściach ciała pos skórą i jest to punktowe. To chyba wszystko. Proszę napiszcie czy macie podobne odczucia i objawy. Czy jest sens robić próbę tężyczkową? Czy to jednak moja tarczyca i nerwica? Dziękuję i pozdrawiam Ewa.
Obserwuj wątek
    • natder Re: Czy to tężyczka? 17.03.14, 21:00
      Choroby tarczycy często idą w parze z tężyczką a ta z kolei prowadzi pod rękę nerwicę.
      Próba tężyczkowa jak najbardziej wskazana, potwierdzi albo wykluczy schorzenie.
      Leczenie nerwicy polecam z całego serca, sama korzystam z pomocy psychoterapeuty od kilku miesięcy - jestem innym człowiekiem ;)
      • driszti Re: Czy to tężyczka? 19.03.14, 14:00
        Fascykulacje, "wędrujący robaczek pod skórą", mogą być z powodu zaburzeń gospodarki elektrolitowej jak i niedoboru magnezu.

Jeśli szkoda ci kasy na próbę tężyczkową kup w aptece Orsalit dla dorosłych i magnez w dużej dawce. Poobserwuj organizm, czy będzie poprawa.

P.s. Tak mi się nasunęło po wątku Pau-pau - kleszcza to ty nigdy nie miałaś?
        • wega1975 Re: Czy to tężyczka? 20.03.14, 08:45
          Kleszcza nigdy nie miałam, magnez biorę ciągle bo miałam objaw "drygania" powieki.
          • driszti Re: Czy to tężyczka? 20.03.14, 12:08
            Może suplementujesz w zbyt małej dawce... Ile bierzesz tego magnezu na dobę?
          • driszti Re: Czy to tężyczka? 20.03.14, 12:38
            Wega, zapomniałam dodać, że chyba powinnaś udać się na konsultację do neurologa.
            Zerknij na przyczyny fascykulacji, od prozaicznych niedoborów witamin, po poważniejsze choroby.
            www.fascykulacje.tk/?s=przyczyny
            • sw.stefan Re: Czy to tężyczka? 04.06.16, 13:45
              No b12,jak jesteś wegetarianką to zbadaj,bo może być nieciekawie.
            • ugabuga666 Re: Czy to tężyczka? 11.06.16, 19:38
              A ja kompletnie odradzam udawanie sie do neurologa i badania przyczyn fascykulacji, zwlaszcza w internecie jezeli nie towarzysza temu powazne objawy neurologiczne
              Ja bym wolal nie wiedziec czym sa te "powazniejsze przyczyny", bo od tego mam nerwice i obsesje z ktorej nie wiem jak wyjde
              Dodam tylko ze tych "powazniejszych przyczyn" sie nie leczy wiec jest zero powodow zeby w tym grzebac
              Zyc w blogiej nieswiadmosci - to najlepsze co mozna zrobic
              Ja sie nazarlem magnezu i to nic nie daje
              Istnieje tzw BFS czy Lagodny Syndrom Fascykulacji, przy ktorym wystepuja bardzo czesto wspminane parestezje (pieczenie, mrowienie, mrowki etc)
              Udanie sie do neurologa to otworzenie puszki pandory
              Proba tezyczkowa to moim zdaniem strata pieniedzy, ja mam pozytywna i co mi z tego?
              Tego sie nie leczy, chyba ze jest to jawna tezyczka zwiazana z przytarczycami
              Jakos nie slyszalem zeby ktokolwiek protokolem wapno + magnez + d3 osiagnal jakiekolwiek postepy
              Lagodnych fascykulacji tez sie niestety nie leczy w zaden sposob, trzeba sie do nich przywyczaic, ale bedzie duzo latwiej nie wiedzac o tych "powaznych przyczynach"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka