Dodaj do ulubionych

I ja chyba mam tą tężyczkę

18.07.14, 18:54
Jestem w trakcie diagnozowania, nikt nie wie co mi jest , według mnie objawy pasują do tężyczki, mam typowe napady lękowe, omdlenia, mrowienie nóg i rąk, powieki mi drżą, ręce również, kołatania serca, bóle głowy, bóle w okolicach serca, zawroty głowy. Jeden narazie internista zasugerował ze to może być tężyczka. We wtorek jadę do neurologa który sie specjalizuje w tężyczce, mam nadzieje, że wreszcie ktoś mnie zdiagnozuje bo mam już dość :(
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 19.07.14, 07:46
      To koniecznie daj znać po wizycie. Spora część ludzi z Hashimoto ma te objawy, czy diagnozowałaś kiedyś tarczycę?
      Czy robiłaś laboratoryjne wyniki?
      • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 20.07.14, 14:16
        Tarczycy miałam badaną to znaczy te wszystkie tsh z krwi, teraz diagnozują mi serce, ale szczerze mówiąc to depresji dostaje jak chodzę po lekarzach, trafić na dobrego to jak znaleźć igle w stogu siana
    • driszti Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 20.07.14, 14:13
      Tężyczka często współtowarzyszy innym chorobom. Dlatego warto poświęcić, czas i pieniądze żeby już na początku dobrze się zdiagnozować i rozpocząć właściwie leczenie.
      • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 20.07.14, 14:18
        A jakim np: innym chorobom ? Miałam MRI mózgu , okazało się że miałam kiedyś mały udar , poza tym nic mi nie dolega, a raczej do tej pory nie dolegało, wesoła , aktywna sportowo kobieta zamieniła sie w zestresowana staruszkę :(
        • muktprega1 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 21.07.14, 09:06
          No to jednak napisz proszę wyniki tarczycowe wraz z normami, datami, jeśli miałaś ich kilka :)
        • driszti Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 21.07.14, 10:03
          magdak75 napisała:

> A jakim np: innym chorobom ?

Na przykład:
          - choroby tarczycy (samo TSH to za mało, może być prawidłowe, dlatego trzeba zrobić inne badania żeby mieć pełny obraz pracy tarczycy).
          - borelioza (często powoduje zmiany w mózgu)
          - zakażenia bakteriami atypowymi (bez ściany komórkowej), pierwotniakami itd.

Niedobory witamin też warto zbadać - poziom B12, D3.

• magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 21.07.14, 17:43
            D3 mam za mało, ale wg mojej neurolog nie widziała jeszcze osoby która by miała ta witaminę w normie
            tsh 3 mam, 2,11, robione w czerwcu w dniu pierwszego ataku.
            • muktprega1 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 21.07.14, 20:53
              TSH to hormon przysadki mózgowej a nie hormony tarczycy (Ft4 i Ft3)
              Jednym z powodów tężyczki jest niski poziom D3, magnezu, a ta pani neurolog, to chyba trochę niedouczona jest ;)

> D3 mam za mało, ale wg mojej neurolog nie widziała jeszcze osoby która by miała
              > ta witaminę w normie

to właśnie dlatego, że trafiają osoby chore, wiec nie mogła widzieć ;)
              • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 22.07.14, 14:28
                Byłam dziś u tej neurolog, zrobiła mi próbę tężyczkową i mam dodatnią, czyli jednak tężyczka, powiedziała, że nie jest jakaś bardzo silna ale jest, i na wyniki mojego magnezu z krwi też powiedziała że ciut za niski jest mimo że na badaniach mieści się w normie. Także zaczynam suplementowanie magnezu w dużych ilościach, wit D3 i wapń. Cieszę się w sumie, że mam diagnozę , za miesiąc kontrola.
                • muktprega1 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 23.07.14, 07:29
                  A wiesz, że wapń i D3 można razem? A magnez - 2h po albo przed D3?
                  Napisz proszę jaki jest Twój schemat leczenia, dawki, nazwy supli i czas dawkowania. Pozdrawiam :)
                  • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 23.07.14, 09:35
                    tego że wapń i d3 można razem nie wiedziałam , ale że magnez z daleka od wapnia to mi Pani doktor powiedziała
                    mój schemat leczenia
                    MagneB6 max 2X2tab rano i w południe
                    MagneB6 fast 1 saszetka na noc
                    Devikap 6 kr rano
                    Calcium Sandoz Forte 1tab (nie łączyć z magnezem , odstęp 2 godziny)
                    Mam tak przez miesiąc po miesiącu mam kontrole, antydepresenatów i antylękowych nie dostałam bo Pani doktor powiedziała, że spróbujemy bez.
                    Coś mówiła o tym wapniu, że musi mi dać wapń żeby organizm sobie nie pomyślał że ...... i tu nie usłyszałam, nie wiecie dlaczego konieczny jest wapń przy wit d3 ?
                    Po jakim czasie ustąpią objawy ?
                    • 3lilianna Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 28.10.14, 12:25
                      magdak75 napisała:

> tego że wapń i d3 można razem nie wiedziałam , ale że magnez z daleka od wapnia
                      > to mi Pani doktor powiedziała
                      > mój schemat leczenia
                      > MagneB6 max 2X2tab rano i w południe
                      > MagneB6 fast 1 saszetka na noc
                      > Devikap 6 kr rano
                      > Calcium Sandoz Forte 1tab (nie łączyć z magnezem , odstęp 2 godziny)
                      > Mam tak przez miesiąc po miesiącu mam kontrole, antydepresenatów i antylękowych
                      > nie dostałam bo Pani doktor powiedziała, że spróbujemy bez.
                      > Coś mówiła o tym wapniu, że musi mi dać wapń żeby organizm sobie nie pomyślał ż
                      > e ...... i tu nie usłyszałam, nie wiecie dlaczego konieczny jest wapń przy wit
                      > d3 ?
                      > Po jakim czasie ustąpią objawy ?
                      Witaj!
                      Od kilku miesięcy mam podobne objawy, miałam rezonans głowy by sprawdzić czy to nie stwardnienie rozsiane, badanie na boreliozę, scyntygrafię kości - nic. Znajoma mi podpowiedziała, że może to byc teżyczka utajona, więc zbadałam wit. D3 mam niską 24,3, choć mój neurolog mówi, że jest dobra! Możesz mi napisać jaką Ty miałaś wit D3? W jakim mieście znalazłaś specjalistę od tężyczki, u mnie chyba nie znajdę.
                      Pozdrawiam!
                    • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 06.11.14, 19:54
                      Magda i jak się czujesz w trakcie leczenia?
                      • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 08.11.14, 23:32
                        Hej :) no czuje sie lepiej , ale nie jest to jeszcze to co chciałabym osiągnąć. Coraz bardziej przyzwyczajam się do myśli że już nigdy nie będzie tak jak dawniej . Chodzę na terapie i niestety biorę antydepresant, nie dałam rady jak tezyczka położyła mnie całkowicie do łóżka, psychika mi pękła. Teraz wróciłam do pracy i uczę sie z nią żyć. Pewien endokrynolog mi powiedział że tezyczka będzie mi towarzyszyć do końca życia , nie wiem co o tym myślec. Teraz będę powtarzać badania to zobaczymy czy cos sie zmieniło .
                        • muktprega1 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 10:03
                          >Pewien endokrynolog mi powiedział że tezyczka będzie
                          > mi towarzyszyć do końca życia

Nie daj sobie wcisnąć takiego kitu!! Bo to jest bzdura, sama miałam objawy tężyczki z której wyszłam, ale jeszcze raz proszę zrób dla siebie badania tarczycy. U mnie tężyczka jako powikłanie z powodu nierozpoznanej i nie leczonej latami Hashimoto
                          Potrzebne koniecznie:
                          -USG tarczycy z dokładnym opisem i wymiarami płatów
                          - Ft4 i Ft3 - hormony tarczycy i wtedy również z jednego pobrania TSH (sam wynik TSH nie znaczy nic)
                          - przeciwciała a-TG oraz a-TPO
                          Te wszystkie badania są wystarczające do potwierdzenie lub wyeliminowania problemów tężyczki związanej z tarczycą.
                          • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 10:37
                            Hej :) Tarczyce miałam przebadana , łącznie z biopsją, bo mam guza na prawym płacie. Na chwile obecna Hasimoto nie ma, ale lekarka od biopsji mi powiedziała ze miała takie przypadki jak ja i z tego guza sie rozwinęło Hasimoto wiec kontroluje tarczyce co pewien czas.
                            • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 10:46
                              Magda, Twoja tężyczka nie bierze się z kosmosu.
                              Najczęściej jest wynikiem braku równowagi hormonalnej.
                              W takim wypadku można łykać suplementy do uśmiechniętej śmierci a i tak niedobory się nie uzupełnią z powodu upośledzonego wchłaniania minerałów i witamin.
                              Zrób badania o których pisze Muktprega wyżej - jak masz jakieś archiwalne wyniki badań to wrzuć je na któreś z tarczycowych forów.
                              Jaka jest aktualnie objętość twojej tarczycy?
                              • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 11:01
                                Robiłam wszystkie badania tarczycy , wg endokrynologa jest ok. Objętość, nie mam pojęcia. Moge wpisać tu wymiary to moze pomożecie wyliczyć objętość. Jeszcze mam teraz badane hormony kobiece czy nie przekwitam czasami .
                                • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 11:24
                                  No cóż, ja mam bardzo ograniczone zaufanie do endokrynologów. U nas leczy się wg bardzo przestarzałych standardów. Przede wszystkim endo leczą na podst. TSH, które tak naprawdę nie jest miarodajnym wyznacznikiem sytuacji hormonalnej organizmu.
                                  Możesz sie sprzeczać - albo wrzucić wyniki badań a my sobie popatrzymy jak wyglądają Twoje wyniki i jak wygląda Twoja tarczyca.
                                  Przedwczesne wygasanie czynności jajników może wynikać z niskiego poziomu hormonów.
                                  Jak u Ciebie z wagą, włosami, skórą, samopoczuciem fizycznym i psychicznym?
                                  Pamiętaj, że tężyczka nie jest samodzielną jednostką chorobową, zawsze jest skutkiem jakiegoś innego problemu zdrowotnego.
                                  • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 11:36
                                    Ok wrzuce po południu Wam moje wyniki tarczycy. Waga od pierwszego ataku tezyczki schudlam 5 kg i nie przytylam ani kg jedzac chałwe na kolacje. Włosy no wypadaja ale teraz tez taka pora. Sampoczucie psychiczne no coz jade na antydepresantach. Fizyczne pozostawia wiele do zyczenia niestety :-(
                                    • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 09.11.14, 11:39
                                      Test:
                                      www.chorobytarczycy.eu/test#0
                                      Ile masz punktów?
                                      • 3lilianna Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 10.11.14, 10:55
                                        Jeśli mogę się wtrącić, mi wyszło 39 z tego testu. Chyba czas porobić dokładne badania.
                                        • ewahum Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 13.11.14, 20:45
                                          Witam. Jestem z Gdańska i od pół roku wiem, że mam tężyczkę utajoną z powodu braku wit.D3, której poziom w czerwcu miała, - 8,5. Wszystko inne mam zdrowe i przebadane. O tym, że mam tężyczkę wiem, ponieważ od czasu menopauzy (mam 58 lat), czyli od 4 lat stale źle się czułam. Chodziłam po różnych lekarzach, którzy zgodnie potwierdzali nerwicę i nerwicę leczono, ale leczenie nie przynosiło efektów, więc zaczełam swoje objawy wpisywać w internet i wtedy pojawiła mi się nazwa TĘŻYCZKA. Jeszcze tego samego dnia zrobiłam sobie prywatnie próbę tężyczkową. która wyszła bardzo dodatnia. Następnie wszelkie inne badania, też prywatnie i okazało się, że mam za mało prócz wit.D3, jeszcze mam za mało wit.B12 i magnezu w niskich stanach. Od tamtej pory szukam lekarza, który zna się na tężyczce i mi pomoże. Lekarz rodzinny każe mi od czerwca tego roku wziąć 10 zastrzyków z wit.B12 i miałam brać później 1 zastrzyk B12 w miesiącu, ale mi nie przepisuje, chociaż przypominam. Poza tym biorę od czerwca po 4000 wit.D3, 2x Aspargin rano i 1 magnez z wit.B6 wieczorem, prócz tego CALPEROS 100 1 tab.dziennie, ATENOLOL50 2x dziennie, COAXIL 2x dziennie i od czasu do czasu AFOBAMu 1 tabl.. Badania są drogie i nie stać mnie na kolejne, a lekarza od tężyczki nie mogę znaleźć w Gdańsku, a czuję się tak sobie; mam lęki, źle śpię, bolą mnie kości, stawy, mięśnie, mam problemy z pamięcią. Proszę poradźcie mi, jak mam sobie pomóc, bo właściwie, to ja sama się leczę. Z góry dziekuję. Ewa
                                      • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 13.11.14, 21:11
                                        ja ma 35 punktów, ale , no właśnie , miałam przebadaną tarczycę i podobno mam zdrową , oprócz guza ,którego miałam biopsje i wyszła że jest to zmiana łagodna. Moje wymiary tarczycy prawy płat 44x14x11,5 (3,8 ml) , lewy płat 37x12x11 (2,7ml) natder możesz cos napisać od siebie :)?
                                        • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 14.11.14, 07:13
                                          Ależ bardzo Cię proszę! Twoja tarczyca ma 6,5 ml objętości a powinna mieć 14ml... czyli jest o połowę mniejsza niż u zdrowej osoby.
                                          Jaka jest struktura miąższu w twojej pomniejszonej o 50% tarczycy?
                                          Robiłaś badanie przeciwciał?
                                          Czy ktoś zlecił badania trójki tarczycowej?
                                          Który konował ci powiedział że jest ok?
                                          • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 18.11.14, 21:19
                                            natder :) dziękuje Ci bardzo !
                                            trójke miałam robioną i wyniki w normach , przeciwciała też mam w normie .
                                            Konował , no cóż endokrynolog z dobrą opinią mi tak powiedział, że tarczycę mam zdrową i nie mam się jej czego czepiać, usg ok , lekarka która robiła usg powiedziała że tarczyca ok. Ja już nie wiem co mam robić, z tego testu wyszło mi 25 :(
                                            • magdak75 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 18.11.14, 21:20
                                              przepraszam 35 !
                                              • natder Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 19.11.14, 07:07
                                                Wyniki w normach nie świadczą absolutnie o niczym! TSH ma normę do 4 gdzie już 2 jest wynikiem niedoczynnym.
                                                Sama widzisz po wyniku testu, że chyba nie wszystko z Tobą ok?
                                                Na twoim miejscu zrobiłabym trójkę tarczycową i zaczęła szukać dobrego endokrynologa, czyli takiego, który nie leczy tylko na podst. TSH.
                                                • ada1 Do Natder 01.12.14, 11:38
                                                  Natder, ma prośbę, mogłabyś zerknąć na moje wyniki badań tarczycowych. Też dostałam odpowiedź od endokrynolożk że "tu nie ma nic do leczenia" ale teraz to już nie wiem co o tym myśleć... :(

TSH Wynik 0,730 Norma od 0,27 do 4,2
                                                  Żelazo Fe 60,00 Norma od 3 do 193
                                                  FT4 1,29 Norma 0,93-1,7
                                                  anty TPO 7,71 Norma 0-34
                                                  kortyzol 11,96 Norm nie podano

USG tarczycy:
                                                  Płat prawy o wymiarach 17 x 16 x 51 mm z dwiema zmianami hipoechogenicznymi o wym. 3 mm i 3 mm.
                                                  Płat lewy o wymiarach 20 x 15 x 52 mm z dwiema zmianami hipoechogenicznymi o wym. 3 mm i 5 mm.
                                                  Węzły chłonne podżuchwowe i szyjne wzdłuż przebiegu mięśni MOS obustronnie odczynowe, do 13-15 mm.
                                                  Cieśń tarczycy grubości do 3 mm.

Na inne badania skierowania nie dostałam bo - "nie ma takiej potrzeby". Nie wiem czy mam robić na własny koszt ft3, ft4, aTG, co o tym sądzisz?
                                                  • natder Re: Do Natder 01.12.14, 17:17
                                                    Tarczycę masz w dolnej granicy normy jeśli chodzi o wielkość ale struktura miąższu nie do końca jednorodna. Wg mnie węzły chłonne odczynowe oznaczają że toczy się stan zapalny ale ja się na tym nie znam, nie podejmuję się oceniać, możesz podpytać na forach tarczycowych.
                                                    Przeciwciała masz, niby normie ale są. Niektórzy twierdzą że obecność przeciwciał niezależnie od ich wysokości świadczą o chorobie autoimmunologicznej.
                                                    Żeby ocenić pracę tarczycy brakuje poziomu ft3. Zawsze oznaczamy całą trójkę (ew. dwójkę ft4+ft3) - z jednego pobrania.
                                                  • ada1 Re: Do Natder 02.12.14, 16:02
                                                    Dzięki, w takim razie będę musiała zrobić jeszcze ft3, ft4 i tsh z jednego pobrania.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    A.
                                                  • muktprega1 magdak75 02.12.14, 16:03
                                                    I co z Twoją tarczycą, byłaś u endo? Jak zostałaś potraktowana?
                                                  • kali-na11 Re: Do Natder 04.12.14, 22:54
                                                    Witajcie,bardzo prosze opomoc.Podam wyniki,TSH 4,16,USG miazsz gruczolu nieco niejednorodny echogenicznie z przewaga utkania hipoechogenicznego,dochodz kiepskie samopoczucie.Czy to hashimoto,takmi zasugerowala pani dr.
                                                  • muktprega1 lali-na11 04.12.14, 23:14
                                                    Moja droga, zdecyduj się na jakim forum chcesz być i załóż swój osobisty wątek, bo piszesz wszędzie ;)

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,154022733,155778284,Re_Czy_to_choroba_autoimmunologiczna_.html
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,155726474,155778476,Re_Wyniki_Tsh_Prosze_o_interpretacje.html
    • slowik2222 Re: I ja chyba mam tą tężyczkę 13.02.15, 14:52
      Cześć wszystkim. Mam wizytę u neurologa za dwa miesiące. Moja historia jest jak u hypochondryka. Ogólnie jestem załamana i dodam że mieszkam w Anglii. Ta wizytę szczerze wymusilam. Zaczęło się jakieś 6 lat temu po laparoskopi. Zabieg sprawdzający droznosc jajników bo nie mogłam zajść w ciążę. Ogólnie wszystko ok tylko ze po tygodniu zaczęłam mieć zawroty głowy czułam się jakby w innym.ciele zaczęłam zauważać u siebie rzeczy których wcześniej nie widziałam takie jak kołatanie serca bóle głowy które mi wcześniej nie przeszkadzały. Przyszły straszne ataki paniki które uniemożliwia mi funkcjonowanie. Najgorsze były zawroty głowy kiedy się stresowalam. Lekarze po czasie zdjagnozowali mnie z migrena oczu oraz stwierdzili ze ogólnie to stres itd. Obecnie studiuje I jest coraz gorzej. W nocy miałam przypadki ze czułam skurcze mięśni w głowie i tak jakby cześć ciała mi się wykręcala. Stres minął te dziwne skurcze tez. Ale nogi mam cały czas jak z waty. Budzę się i jestem zmęczona. Te ciągle leki uczucie jakbym miała dostać skurcz w nogach ale nie do końca takie jakby motylki w mięśniach jakbym po siłowni była. W nocy czasem widzę zygzaki albo włosy latające jakieś takie jazdy. Mam też ucisk w klatce jakby mi coś na niej siedziało. Ucisk w uszach czasem jakbym była pod wodą widze za mgla czasem i ogólne zmęczenie. Czy ktoś z was też tak ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka