Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia

23.07.14, 20:30
Ja się chyba załamie, dziś pierwszy dzień leczenia wzięłam witd3 rano, potem dwie tabletki magneB6 max , potem Calcium Forte Sandoz i nic więcej bo :
po obiedzie dostałam ataku gorąca takiego że miałam wrażenie że zejde z uczuciem że z sercem coś nie tak
i teraz tak wogóle dziwnie się czuje jak biorę tyle magnezu , mam zmrowiałe palce u stóp, jest mi słabo, mam na codzień niskie ciśnienie , ale wcześniej wszystko było ok, i co robić w takiej sytuacji , poczytałam w necie i objawy mam książkowe hipercalcemii no i nie wiem co dalej robić, poradźcie coś, bo już przeryczałam pół dnia, na noc zamierzam mimo wszystko wziąć ten magne B6 fast. Prosze o rade.
Dodam że naprawdę byłam do tej pory bardzo aktywną osobą, jestem mamą trójki dzieci, nie mam czasu na takie samopoczucie po prostu, strasznie mnie bulwersuje ta słabość :(
Obserwuj wątek
    • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 21:56
      Na początku leczenia objawy mogą się nasilać.
      Masz wyniki badań? Poziom d3, wapnia, magnezu i parathormon?
      • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:00
        Mam :
        Witd3 25(OH) mam 22,70
        Magnez 0,79
        Wapń całkowity 2,42
        Parathormon 38,77
      • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:03
        Myślisz ze mimo tych ataków brać te leki ? U mnie jest o tyle problem ze mam takie objawy sercowe które wywołują u mnie straszny lęk , a jestem np sama w domu z dzieckiem 4 letnim :(
        Wykończę się tym dziadostwem :(
        • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:15
          Lęki i napady paniki z hiperwentylacją są jednym z objawów tężyczki.ow
          Ale równie dobrze może to być objaw nerwicy.
          Tężyczkę leczy się dwutorowo - farmakologia w celu uzupełnienia objawów + psychoterapia.
          Radziłabym nie ignorować tego drugiego tropu.

D3 sugerowałabym 7000j. codziennie.
          Magnezu 6 mikro na każdy kg ciała, wapnia 2 razy więcej.
          D3 rano, wapń i magnez w dwóch dawkach, magnez wieczorny tuż przed snem.
          Osobiście biorę slow-mag i mam o nim jak najlepsze zdanie.

Nie rezygnuj z leczenia - na początku organizm może szaleć, po prostu dostaje to, czego bardzo mu brak więc po chwilowej poprawie będą następować zjazdy - taki znak od organizmu: więcej!
          Ja leki biorę od roku, teraz jest już naprawdę dobrze.
          Tężyczkę leczy się około roku, do dwóch lat.
          Także nie spodziewaj się poprawy za 4 tygodnie.
          • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:20
            To leczenie mam od Dr. Toruńskiej, powiedziała po próbie tężyczkowej że nie jest to jakaś bardzo silna tężyczka, ale ewidentne jest. Dlaczego aż tyle wapnia ? Wapń mam w normie.
            • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:22
              A jak u Ciebie z zębami? Badałaś gęstość kości? Z kolanami nie masz problemów?
              • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:28
                Ja też zawsze miałam wapń w normie a poniżej widełek spadł u mnie dopiero po operacji tarczycy. Magnez też mialam ok mimo, że chorowałam na tężyczkę od bardzo wielu już lat, tylko nikt się nie skapnął.

Wapń we krwi mozesz mieć w normie bo organizm wyciąga go z kości. W takim niedoborze d3 uważam że nie ma szansy żeby z wapniem było w porządku. d3-wapń-magnez są jak klocki. Jeden element się przewróci to i reszta leży...
                • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 23.07.14, 22:53
                  Zęby mam super zdrowe , do dentysty chodzę okazjonalnie , kolana ok, do niedawna jeszcze biegałam po 8 km co drugi dzień dopóki tężyczka mnie nie dopadła :( a możesz cos napisać na temat leczenia psychotropami, moze masz namiary do jakiegoś dobrego lekarza psychiatry z okolic stolicy. Wzięłam magne b6 fast ponad pół godziny temu i już czuje mrowienie w nogach dłoniach i zalewa mnie pot :( ehhh a tak nawiasem mówiąc zrobię sobie badania na hasimoto bo u mnie w rodzinie sie zdarza, a zrobiłam taki test z netu i mi wyszło 29 :(
                  • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 24.07.14, 06:51
                    Nigdy nie brałam psychotropów i nie mam wiedzy na ich temat.
                    Mnie nie prowadzi psychiatra tylko psychoterapeuta.

Skoro podejrzewasz problemy z tarczycą jak najszybciej zrób badania - trójka tarczycowa +przeciwciała anty-TPO i antyTG, USG tarczycy.
                    • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 24.07.14, 06:52
                      Objawy choroby na początku leczenia mogą się nasilać i ty właśnie tego doświadczasz.
                      Jedne objawy będą sie wycofywać a będa pojawiać się inne.
                      Spokojnie, to minie.
                      • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 24.07.14, 08:34
                        Znaczy z tarczycą to pasują objawy, teraz miałam tylko Tsh3 robione wiec za mało żeby zdiagnozować Hasimoto. A ten psychoterapeuta , moze masz namiary na dobrego ze stolicy bądź okolic bo bez niego chyba to leczenie sie uda :(
                        • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 24.07.14, 09:22
                          Hej, niestety nie jestem ze stolicy i nie znam tamtejszych lekarzy więc nie pomogę.
                          Ja korzystam z terapii w Poradni Leczenia Uzależnień (terapia dla współuzależnionych i DDA) - normalnie na NFZ i jestem bardzo zadowolona.
                          • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 26.07.14, 16:11
                            Zrobiłam badania na tarczyce możecie zerknąć? , chyba wszystko w normie
                            Ferrytyna Ferrytyna 73,40ng/ml norma 13.00-150.00
                            TSH TSH 1,980µIU/ml norma 0.270-4.200
                            FT3 FT3 3,46 pg/ml norma 2.00-4.40
                            FT4 FT4 1,35 ng/dl norma 0.93-1.70
                            anty-TPO anty-TPO 8,70 IU/ml norma 0.00-34.00
                            anty-TG anty-TG 10,97 IU/ml norma 0.00-115.00

szukać dalej tarczycy czy dać sobie spokój ?
                            • muktprega1 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 27.07.14, 08:54
                              Wyniki tarczycowe mas w normie, ale....
                              masz przeciwciała to nic, ze poniżej norm. W prasie medycznej spotkałam się z uwagą, ze zdrowy człowiek w ogóle przeciwciała nie wytwarza, a ponadto to u mnie zaawansowanej Hashimotki - one pojawiają się i znikają, jak amplituda.
                              Tak jak radziła Natder - USG tarczycy będzie w Twoim przypadku rozstrzygającym badaniem, czy szukać gdzie indziej przyczyn samopoczucia. USG - z dokładnym opisem, 3 wymiarami tarczycy lub objętością.
                              • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 28.07.14, 23:24
                                Powiem szczerze, że po kilku dniach leczenia czuje sie gorzej niż przed :( psyche chyba zaczyna siadać. Najgorsze są dla mnie te objawy sercowe ze serce przestaje mi bić i robi mi sie słabo i ból w klatce piersiowej , one tak naprawdę mnie najbardziej niepokoją , reszta idzie wytrzymać, ale dodatkowo zaczęły mnie bolec mięśnie, stawy czego wcześniej nie miałam.
                                Proszę o info czy po witd3 tez przerwa dwugodzinną mam robić przed braniem magnezu ? Po z wapniem tam robię.
                                I napiszcie ze to przejdzie, chciałabym już zacząć biegać, chodzić do pracy itp
                                • natder Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 29.07.14, 06:59
                                  Tak będzie przez jakiś czas, nie panikuj. Stres zżera magnez którego i tak masz za mało.
                                  Weź sobie coś ziołowego na uspokojenie i absolutnie nie przerywaj kuracji.
                                  Te objawy to po prostu wołanie organizmu o więcej bo niedobory są bardzo duże.
                                  A jak chcesz wygrzebać się z nich możliwie jak najszybciej to redukuj ilość wysiłku fizycznego, nie pij kawy, herbaty, alkoholu.
                                  Uzupełnianie niedoborów trwa rok do dwóch lat.
                                  Także ważne jest także by uzbroić się w cierpliwość.
                                  Spokój i łykanie tabsów - to recepta na pokonanie teżyczki :)
                                  • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 29.07.14, 07:09
                                    Postaram sie wziąć w garść. A co z ta wit d3, robić przerwę miedzy magnezem a nią czy nie?
                                    • muktprega1 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 29.07.14, 08:19
                                      Trzymaj się Magdo, wytrwaj. Tak ,przerwa miedzy magnezem a D3 - 2 h
                                      • driszti Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 31.07.14, 15:22
                                        Diagnozuj się kobieto dalej kontynuując oczywiście leczenie. Bóle stawów i mięśni raczej po tym zestawie nie miną.
                                        1. USG tarczycy
                                        2. witamina B12
                                        3. atypówki
                                        4. borelioza
                                        5. Hbs, HCV
                                        Dużo siły i wytrwałości życzę.
                                        • magdak75 Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 31.07.14, 15:25
                                          A co to są atypówki ?
                                          • driszti Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia 31.07.14, 17:09
                                            Bakterie atypowe wewnątrzkomórkowe np: Chlamydie, Mykoplazmy, Riketsje itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka