Dodaj do ulubionych

Cierpniecie twarzy

20.07.15, 18:12
Witajcie,
Jakies 1,5 roku temu mialem probe tezyczkowa - ale wyszla ujemnie. Od czas udo czasu mam skurcze nog / drgania - wiec biore magnes 5-6 tabletek slowmagu dziennie od 2 miesiecy . Dodatkowo suplementuje 5000 vitaminy D3 gdyz poziom mam 17.

Dodatkowo Przez pare tygodni mialem spokoj - a dzis znowu pojawilo sie dziwne uczucie cierpniecia twarzy - warg / brak dobrego czucia na nosie.- czy to moze byc tezyczka - brac cos ekstra - wapno np?

dodatkowo mam zniesienie lordozy szyjnej i bole szyji czasem i hashimoto
Obserwuj wątek
    • driszti Re: Cierpniecie twarzy 22.07.15, 12:30
      Jeśli próba tężyczkowa wyszła ujemnie, to raczej nie jest tężyczka. Trzeba szukać dalej.
    • wojciech.pvb Re: Cierpniecie twarzy 31.07.15, 18:04
      a jakies sugestie ? Czy proba tezyczkowa mogla wyjsc zle gdy w miedzy czasie suplementowalem Magnez ?
      • rajst01 Re: Cierpniecie twarzy 23.08.15, 18:47
        Przed próbą wg wskazań 4 dni odstawiamy Mg i inaczej próba może być zafałszowana, przy tak niskiej D3 duże ryzyko Boreliozy
        o tżyczce i boreliozie na emg-neurolog.pl/
    • wojciech.pvb Re: Cierpniecie twarzy 02.08.15, 10:51
      Oto moje wyniki przy 10 kroplach devikapu i 6 tabletkach magnezu . Chyba zejde troche z iloscia kropel . Czy nadmiar Wapnia moze powodowac dziwne objawy ? Zelazo u mnie to hustawka.

Sód 141,31 mmol/l (136 145) N
      Potas 4,37 mmol/l (3,50 5,10) N
      Wapń całkowity 2,61 mmol/l (2,15 2,50) H
      Magnez Magnez 0,81 mmol/l (0,66 1,07) N
      Żelazo Żelazo 187,87 ?g/dl (59,0 158,0) H
      • driszti Re: Cierpniecie twarzy 04.08.15, 11:53
        Wapń całkowity wyszedł ci wysoki, dlatego trzeba sprawdzić wapn zjonizowany czyli prawdziwą wolna frakcje wapnia we krwi. Jeżeli masz podwyzszony wapn to następnym krokiem jest sprawdzenie parathormonu. Inną przyczyną hyperkalcemii może być nadmiar żelaza i wapnia w diecie. Jeśli wapń zjonizowany wyjdzie zbyt wysoki, to suplementowanie wit D może być ryzykowne. Poczytaj sobie w wit K2.

Inne przyczyny hyperkalcemii to nadmiar zelaza i wapnia w diecie. Watpie, ze to sa przyczyny u Ciebie.

Sprawdz czy rzeczywiscie masz nadmiar wapnia.
        • driszti Re: Cierpniecie twarzy 04.08.15, 11:54
          Sorry, coś mi się dwa razy wkleiło ;)
      • djpa Re: Cierpniecie twarzy 05.08.15, 14:03
        Myślę, że warto zrobić, zbadać parathormon. Po drugie warto odstawić wody mineralne (mają węglan wapnia). Pij wodę zwykłą, przegotowaną. I zmniejsz lub nawet odstaw Devikap do czasu wyjaśnienia za wysokiego wapnia. Poczytaj o K2 :)
        • wojciech.pvb Re: Cierpniecie twarzy 05.08.15, 15:37
          PTH mialem robiny z miesiac temu i byl w normie. A zelazo mi skacze od dawna - zmienie wode - zmniejsze D3 i zobaczymy za miesiac. W piatek mam wizyte u lekarza - to zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka