Dodaj do ulubionych

Co poczytania

28.04.16, 12:04
Ciekawy artykul, choc wymaga znajomosci angielskiego na dosc wysokim poziomie.

mdheal.org/magnesiu1.htm
Tu najwazniejsze, studium z 1959 roku czyli pol wieku a wiekszosc neurologow dalej traktuje ten temat jak nieistniejacy i utozsamia tezyczke tylko zaburzeniami wapnia i hormonow.

In 1959, Roselle and de Doncker [27] described the EMG in TS associated with chronic Mg deficiency. Since 1960, Durlach [20] has maintained that chronic Mg deficit is the commonest cause of TS. He divides the symptoms into five categories: (1) central manifestations of emotional lability, breathlessness and hyperventilation, tremor, headache, dizziness, insomnia and asthenia; (2) peripheral manifestations of paresthesia, formication, fasciculation, cramps, radicular pain and poor exercise tolerance; (3) organ-specific functional disorders producing palpitation, chest pain, pallor, diaphoresis, Raynaud's phenomenon, biliary dyskinesia or spastic colon; (4) 'trophic' phenomena with fragility of nails, hair and teeth; (5) acute crises characterized by hyperventilation, syncope, convulsion, carpal-pedal spasm

Ja mam wiekszosc symptomow wymienionych, bylem u reumatologa ktory zauwazyl u mnie fenomen Raynaud'a i wyslal na USG pod kontem RZS.
Tylko ze fascykulacje, parestezje i fenomem Raynaud'a nie lacza sie w RZS, za to jak widac laczy sie w tezyczke.
To studium to jedyna rzecz jaka znalazlem ktora laczy wszystkie moje symptomy w jeden zespol chorobowy
Jezeli ktos potrzebuje tlumaczenia tego co powyzej (bo calkiego artykulu przykro mi tlumaczyl nie bede, zajelo by mi to kilka ladnych godzin ze wzgledu na jego technicznosc) to prosze pisac, przetlumacze
Obserwuj wątek
    • wesyasih Re: Co poczytania 07.01.19, 23:01
      Borelioza jak nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka