Dodaj do ulubionych

Leczenie tężyczki (Wrocław)

13.09.16, 15:12
Czy ktoś mógłby polecić neurologa/endokrynologa specjalizującego się w w leczeniu tężyczki utajonej we Wrocławiu?

Silne objawy tężyczki w postaci w postaci zasłabnięć pojawiły się u mnie pod koniec kwietnia, choć z perspektywy czasu wiem, ze inne objawy były też dużo wcześniej. Miałam dużo szczęścia 'dzięki' źle dobranym lekom i znacznemu pogorszeniu zdrowia, bo w miarę szybko postawiono u mnie właściwą diagnozę, już na początku lipca miałam w ręku wynik badania EMG. Wybitnie dodatni. I tu się zaczynają schody. Leczenie rozpoczęłam na własną rękę i dzięki temu mogę w miarę normalnie funkcjonować. Wapń, wapń zjonizowany, PTH w normie, więc brałam tylko Mg - 300mg jonów dziennie. Do tego stwierdzono u mnie zapalenie tarczycy, prawdopodobnie Hashi, jestem w trakcie dobierania dawki - obecnie biorę Euthyrox 25. Do tego niski poziom potasu, D, żelaza, B12. Jestem po gastroskopii, czekam na ocenę wycinków. Mam całkiem rozgarniętą lekarkę pierwszego kontaktu, endokrynologa od tarczycy też. Ale z tężyczką jestem trochę pozostawiona sama. Moja neurolog, która co prawda dała mi skierowanie na badanie EMG, pierwotnie wyśmiała i jak nam wszystkim - chciała wcisnąć nerwicę i psychotropy. Kilka dni temu byłam z wynikiem (wcześniej była na urlopie) i jedyne co mi powiedziała, to że cieszy się, że się czuję lepiej. Serio. Żadnej dalszej diagnostyki, leczenia, badan kontrolnych - mam się więcej nie pokazywać i jeść dużo czekolady. Jestem trochę podłamana, bo póki co leczenie pomaga - powoli, powoli wracam do siebie, ale co dalej? Potrzebowałabym lekarza, który poprowadzi leczenie i pomoże pozbyć się na dobre tego cholerstwa. Do Warszawy do dr Toruńskiej mi trochę daleko. Ktoś coś doradzi?
Obserwuj wątek
    • natder Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 16.09.16, 08:28
      Ja spróbowałabym na własną rękę - magnez plus wapń i D3 - te dwa pierwsze dobrane do wagi, D3 stosownie do poziomu witaminy w organizmie.
      Naprawdę nie trzeba do tego wybitnego specjalisty.
      • lelhin Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 21.09.16, 19:29
        Jasne, to nie problem, leczę się sama od kilku miesięcy. Gdybym czekała na lekarzy, wciąż byłabym zombie ;) Ale co dalej? Na jakiej podstawie mogę uznać, że choroba minęła i można odstawić suple?
        • nikitka5 Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 28.10.16, 10:42
          Mam taki sam problem.Wyniki mam w normie,tylko d3 wynik 31 a to ponoć nisko.Biorę d3,magnez,potas bo też był niski plus wapń i myślę co dalej.Jak i kogo to leczyć?
          Neurolog każe iśc do psychiatry i leki brać na nerwicę.
          Też miałam zasłabnięcia, problemy ze wzrokiem, pieczenia,mrowienia glowy i nóg.Badanie emg mam 3 listopada i nie wiem na ile dni wcześniej trzeba odstawić witaminy i czy tylko magnez odstawić?
          • lelhin Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 28.10.16, 15:02
            Niech neurolog sam idzie do psychiatry ;) Nerwicę zostawiamy na koniec, jak wykluczy się podłoże biologiczne objawów. Ja nie odstawiłam nawet magnezu, bo o wizycie dowiedziałam się z dnia na dzień - i tak miałam wynik wybitnie dodatni. Pielęgniarka powiedziała tylko, żeby nie brać nic uspokajającego w dniu badania.
            • nikitka5 Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 04.11.16, 12:38
              Ja też mam tężyczkę, wczoraj potwierdzoną emg.Wyniki w normie, ale potas na skraju 3,5.
              Nie wiem gdzie leczyć się we Wrocławiu na tą chorobę.Mam też haszimoto,niedoczynność tarczycy i cukrzycę typ.2 ale cukry na metformaxie w normie są.
              Kiedyś chodziłam do enokrynolog dr Kosińskiej, ale wyjechała z Wrocławia.
              • nikitka5 Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 04.11.16, 12:39
                Dziś idę do psychiatry, pewnie da jakieś leki na lęki.Biorę magnez,potas,witaminę D i wapń.
                • lelhin Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 04.11.16, 15:06
                  Niedoczynność może być jedną z przyczyn tężyczki. Zapraszam na grupę tężyczkową na fb. Pomożemy :)
                  www.facebook.com/groups/Tezyczka/
              • asia.hermun123 Re: Leczenie tężyczki (Wrocław) 25.10.19, 17:56
                Polecam dr Waliszewską-Prosół w PremiumClinic we Wrocławiu - wspaniały neurolog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka