Dodaj do ulubionych

''Z tylu dróg..każdy ma prawo wybrać żle..."

20.04.14, 18:57
W niedawno otwartym wątku pt.: "Mini - teorie egzystencjonalne" napisałem.:

[" Zauważyłem, że czasami w różnych źródłach publikowane są omówienia poglądów, przekonań, lub relacji z własnych przeżyć, z własnego życia - które są niezwykle celne. Znajomość takich mini - teorii może być bardzo użyteczna. Postanowiłem aby w ramach wolnego czasu zamieszczać zapisy takich opublikowanych tekstów..."]

Obrałem sobie jako drugą lansowaną tu mini - teorię ułatwiającą rozumienie otaczającej nas rzeczywistości fragment tekstu dotyczącego Jacka Kaczmarskiego.
..........................................................

W dniu 12.04.2014 "Gazeta Wyborcza opublikowała artykuł pt.: Jacek Kaczmarski. Uwodziciel

Początek tego artykułu jest dostępny pod.:
wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785324,Uwodziciel.html

Obok wydrukowano także artykuł dotyczący działalności i życia Jacka Kaczmarskiego pt.: "Historii nie wyrzucimy na śmietnik". Artykuł ten jest dostępny pod

wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785347,Historii_nie_wyrzucimy_na_smietnik.html
Możemy znaleźć w nim następujący fragment.:

[" Dziennikarz .. Czy skłonność do autodestrukcji, która u Kaczmarskiego potęgowała się z czasem, też wzięła się z bezradności?

Odpowiada Jarosław Mikołajewski.:

- W każdym człowieku trochę tej skłonności jest, bo jak śpiewał Stanisław Staszewski: ''Z tylu różnych dróg przez życie/ Każdy ma prawo wybrać źle''. Ja mam taką hipotezę, że Jacek przez całe życie cierpiał z powodu odrzucenia. Rodzice oddali go na wychowanie dziadkom, i to u nich znalazł bezwarunkową miłość, oddanie, prawdziwy dom.

Jednak miłość dziadków nie była w stanie zastąpić tego największego daru, jaki człowiek może otrzymać - miłości rodziców, tego fundamentu naszego życia. A przecież myślał o nich zawsze, bo o czym innym świadczy dedykacja na tomiku pt. ''Tunel'' napisanym tuż przed śmiercią: ''Ukochanym Rodzicom''?

Była w nim jakaś otchłań, nie mógł złapać balansu - czegoś było za dużo, czegoś za mało. Może pod koniec życia dopiero zaczął łapać równowagę, znalazł właściwe miejsce i odpowiednią osobę. Ale było już za późno..."]
Wybrał jako mini - teorię, która warto znać ~ Andrew Wader
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka