Dodaj do ulubionych

Skandynawowie maja kota ..

20.04.14, 19:39

W niedawno otwartym wątku pt.: "Mini - teorie egzystencjonalne" napisałem.:

[" Zauważyłem, że czasami w różnych źródłach publikowane są omówienia poglądów, przekonań, lub relacji z własnych przeżyć, z własnego życia - które są niezwykle celne. Znajomość takich mini - teorii może być bardzo użyteczna. Postanowiłem aby w ramach wolnego czasu zamieszczać notatki do (czasami fragmenty) takich opublikowanych tekstów."]

Do takich teorii zaliczam także artykuł pt.: "Złe zachowanie". Jest on dostępny pod.:
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,15616884,Zle_zachowanie.html

Początkowe fragmenty artykułu są następujące.:

[".. Wiele osób pyta mnie, jak wygląda przeciętny mężczyzna, który kupuje seks, jakby to był ktoś, kogo należy się bać. A tymczasem ludzie, których spotykam, to zwykle dojrzali mężczyźni w wieku 35-50 lat z żonami i dziećmi, u szczytu kariery zawodowej. Niektórzy są bardzo bogaci, inni mają dochody na poziomie klasy średniej. To mogą być również księża, cieszący się popularnością politycy, policjanci, prawnicy.

W Szwecji policja ściga klientów, a nie prostytutki?

W 1999 roku weszła w życie ustawa, która mówi, że oferowanie usług seksualnych jest legalne, ale korzystanie z nich już nie. Przecież to klienci swoimi pieniędzmi kreują popyt na usługi prostytutek, które często są do tego zmuszane. W świetle prawa mężczyźni, kupując seks, popełniają zbrodnię przeciwko państwu, a prostytutki są jej świadkami. Za kupowanie seksu grozi kara do roku więzienia, jednak zwykle kończy się na karze pieniężnej.

Państwo postanowiło nie tylko karać tych mężczyzn, ale także przyjrzeć się ich motywacjom. Dlaczego to robią? Może tak naprawdę wcale tego nie chcą? Dlatego równolegle z organami ścigania ruszyła pomoc socjalna. Na początku wyłącznie w formie linii telefonicznej, na którą mężczyźni mogli zadzwonić i otrzymać wsparcie.
i dalej,....

Nie jesteś zbyt konserwatywny? Ludzie mają różne fantazje seksualne, zaspokajanie ich niekoniecznie musi być destrukcyjne.

Od kiedy mamy w Szwecji tę ustawę, wciąż słyszę, że jesteśmy konserwatywni - czy wy w ogóle lubicie seks? Oczywiście, że lubimy! .."]

Wg mnie jest to tekst wysoce wkurzający .. Jest to na temat inklinacji nowoczesnych społeczeństw aby reglamentować i kontrolować wszystko .. Ja nie wiem jakim to sposobem tam w Szwecji, Norwegii i Islandii nie dostrzegają, iż zachodzi bardzo "płynne przejście" rozpoczynające się od .. od mężczyzn utrzymujących żony, które nie pracują, albo mężczyzn wspomagających kochanki .. Czy nie należy ich także ścigać i wsadzać do więzienia ?

Jest ciekawe kiedy takie prawodawstwo dotrze do Polski .. Sadzę, że bardzo szybko .. przecież to jest bardzo ..po linii ..

Jako mini - teorię pomagającą "rozumieć świat" (w tym wypadku aby rozumieć Skandynawów), ... która warto znać wybrał.: ~ Andrew Wader
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka