super.222 29.01.14, 10:03 www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1568305,1,kawiarnia-literacka.read. . Tytuł zapożyczony od Tygodnika POLITYKA, jak również opowiadanie. Wklejać będę tutaj co ciekawsze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 29.01.14, 10:06 www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1568305,1,kawiarnia-literacka.read Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 01.02.14, 07:55 www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1560947,1,101-lat-niny-andrycz.read. . Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 01.02.14, 07:58 www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1560947,1,101-lat-niny-andrycz.read Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 12.02.14, 12:32 www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/ksiazki/1569931,1,recenzja-ksiazki-maria-nurowska-moj-przyjaciel-zdrajca.read Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 19.02.14, 20:07 Andrzej Żuławski i wydawca jego książki pt. "Nocnik" przegrali proces z Weroniką Rosati i będą musieli jej zapłacić 100 tys.złotych. Ponadto aktorka ma być przeproszona w specjalnym oświadczeniu opublikowanym w 'Fakcie" i "Gazecie Wyborczej". Sąd uznał, że Żuławski naruszył dobra osobiste Weroniki Rosati. Nakład książki został wycofany z dystrybucji, ale - podobno - można ją kupić w sieci za 150,- złotych. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 20.02.14, 08:41 www.newsweek.pl/milosc-iwaszkiewicza,53312,1,1.html Dzisiaj 20 lutego 2014 - 120 rocznica urodzin Jarosława Iwaszkiewicza. 2 marca 2014 - 34 rocznica śmierci. ------------- W linku: o miłości, zdradzie, śmierci ... bardzo ciekawe. A znalazłam dzisiaj, dlatego na gorąco wkleiłam. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: "Kawiarnia literacka" 20.02.14, 17:46 Kilka pozycji Żuławskiego czytałem , nie powiem żebym był zachwycony ,ale daje obraz typom charakterologicznym występującym w tym szoł biznesie . Nie jestem zachwycony uzewnętrznianiu problemów łóżkowych dorosłych ludzi . Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 15.04.14, 08:12 Fundacja Wisławy Szymborskiej (powołana przez Noblistkę) otrzymała od dilera Mercedes-Benz w Polsce samochód klasy C. W samochodach tej klasy zainstalowano audiobook, na którym Poetka czyta wiersze z tomu "Dwukropek". Prezes fundacji Michał Rusinek był uprzejmy odebrać kluczyki do jednego z egzemplarzy rzeczonego mercedesa. Mercedes-Benz był uprzejmy i dał. Ponieważ artykuł ukazał się na stronie GW pt. "Plotki z wyższej półki" nie czuję się upoważniona do komentowania, ani też do wklejenia linka z komentarzami innych - pod artykułem. Powiem tylko, że Wisławę Szymborską kochałam, kocham i kochać będę, a każda publikacja która narusza mój stan uczucia, sprawia mi przykrość. Powiem także, że tomik wiersz pt. "Dwukropek" nie trafił *pod strzechy*. Muszę kupić... Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" 23.04.14, 07:05 23 kwietnia 2014 Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Pomysł organizacji święta zrodził się w Katalonii w roku 1926. 23 kwietnia jest tam świętem narodowym i dniem ich patrona św. Jerzego, kiedy to mężczyźni obdarowywali kobiety czerwoną różą. Odwzajemniając się, kobiety obdarowywały książką ... Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - matura 2014 05.05.14, 19:48 Dzisiaj młodzież pisała z języka polskiego. Żołnierskie emocje bohaterów "Potopu" H.Sienkiewicza. Na podstawie przytoczonego fragmentu powieści omów stany emocjonalne, zachowania i sytuacje ukazanych w nim postaci. Fragment kieruje ku tematowi o wbijaniu na pal. Na całe życie zapamiętałam scenę z filmu "Potop", w której śliczna jak obrazek Irena Karel błaga na klęczkach żeby jej nie oddawał swoim żołdakom. I dlatego później wbito go na pal. Ale przecież nie byli to żołnierze tylko jakaś hołota. To skąd to określenie 'żołnierskie emocje' ? Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - TYM 15.05.14, 20:10 www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1580091,1,relacja-ze-spotkania-autorskiego-stanislawa-tyma.read Wszyscy piszą. W dzisiejszym wydaniu "Świat się kręci" prezentowała napisaną książkę Agata Passent córka Agnieszki Osieckiej. Ale czy można być dobrym pisarzem będąc celebrytką, albo kabareciarzem ? Doprawdy świat się kręci i staje do góry nogami. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - TYM 26.05.14, 19:22 W końcu udałam się do Biblioteki Miejskiej. Musiałam, bo jeszcze kilka dni takiego lekceważenia i mogłam zarobić karę. Zauważyłam na półce (z nowościami) grube tomisko - prawie 500 stron, a na okładce "Wiele demonów", autor Jerzy Pilch. Książka będzie moją lekturą na kilka najbliższych wieczorów, a podobno pogoda ma się popsuć, to pewnie i w dzień będzie mnie zabawiać. Okładki: - strona tytułowa - kobieta z zupełnie nagimi plecami, a na tych plecach gruba krwawa pręga, - strona druga okładki - "Pierwsza od pięciu lat powieść Jerzego Pilcha jest prawdziwym świętem opowieści. Mądrej i rozbuchanej, snutej arcybogatym językiem, pełnej zaskakujących zdarzeń i intensywnych detali; zaludnionej tyleż swojskimi, co dziwacznymi postaciami. Opowieści o sprawach ważnych, najważniejszych, ostatecznych. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Pilch 27.05.14, 20:15 Interesujące. Trochę magii. Jest wątek kryminalny. Kapitalnie przedstawione przesłuchanie świadka: Towarzysz jest świadom, że deliryczne omamy przychodzą trzeciego lub czwartego dnia po odstawieniu alkoholi? Towarzysz ma taką wiedzę? - Nie jestem towarzyszem. - Wolno panu. Powiedzmy, że używam tego słowa w pradawnym znaczeniu.Oczekuje pan przeprosin? Przyjacielu? - Skąd! Zadowala mnie pradawne znaczenie. ------ Zginęła jedna z córek pastora (miał ich dwie). Fragment przesłuchania wiejskiego obiboka i pijoka. Stara się przekonać śledczego, że widział ... a oni mu nie wierzą. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - nagroda Min. Kultury 29.05.14, 12:57 Dzisiaj od godziny 19-tej w TVP Kultura transmisja Gali Wręczenia Dorocznych Nagród ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Włączę i zobaczę, co dzieje się w kulturze. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - nagroda Min. Kultury 30.05.14, 17:28 Najbardziej ucieszyły mnie nagrody dla: - aktorki Stanisławy Celińskiej - pisarza Wiesława Myśliwskiego Największe zdziwienie wzbudził prowadzący konferansjerkę sam minister Bogdan Zdrojewski. I to jak prowadził !!! Wszystkie *gwiazdy* powinny uczyć się od pana ministra. O każdym z nominowanych wiedział tyle, że mógł zupełnie swobodnie przez kilka minut mówić do widowni bez żadnej ściągi. Największe nieporozumienie gali - o kobietach nie mówi się nieżyczliwie ... Na zakończenie minister Bogdan Zdrojewski pożegnany został jakimś dyplomem i kwiatami. Będzie przecież eurodeputowanym. Zapewnił, że w tamtejszym parlamencie także będzie dbał o kulturę, wykorzystując do tego zdobyte doświadczenie podczas 7-letniego ministrowania u nas. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: "Kawiarnia literacka" - nagroda Min. Kultury 30.05.14, 17:56 Byłam po raz drugi na spotkaniu z pisarzem Romanem Pankiewiczem. Na poprzednim spotkaniu promował swoją książkę o podróży po Islandii. Mówił wartko, ciekawie widać było, że przeżył tam piękną przygodę, którą dzielił się z czytelnikami. Dlatego ochotnie poszłam na spotkanie gdzie miał promować swoją książkę "Matuszka Rosija' Miałam okazję zwiedzać ZSRR i byłam ciekawa opowieści o Rosji. Rozczarowałam się. Pokazywał zdjęcia, które można oglądać w internecie w wątku " Rosja jest dziwna" Pokazywał na zdjęciach Moskwę i Rosję zdemoralizowaną, zapijaczoną, poobijane budynki, biednych ludzi, rozwalające się chaty na wyludnionych wsiach. Jego opowieści świadczyły o tym, że jest rusofobem. W tak wielkim kraju nie dopatrzył się niczego ciekawego czy też chce zbić kasę licząc na to, że nie lubimy naszych sąsiadów i chętnie poczytamy i ucieszymy się, że mają źle. Powiedziałam, że nie zaprosiłabym go do siebie do domu bo pokazał by tylko wady a wtedy trudno żeby liczył na moją sympatie. W bibliotece natrafiłam na książkę też o współczesnej Rosji napisaną przez Krystynę Kurczab-Redlich "Pandorioszka" z ogromną sympatią chociaż okrutnie prawdziwa. To już drugi dzień, kiedy nie mogę się oderwać . Śmiech i łzy, powrót do zabobonów i cudotwórców, stawianie na wielowiekową kulturę i przymierzanie się do wielkiego pustego świata. Świata pieniędzy i głupoty. To reportaże o współczesnej Rosji. Z taką książką o Rosji jeszcze się nie spotkałam. Gorąco polecam. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - do zapamiętania 30.05.14, 19:18 Dziękuję Ago - zanotowałam i przy najbliższej wizycie w bibliotece może uda mi się wypożyczyć. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - starszy Nowicki 05.07.14, 08:45 weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16260755,Jan_Nowicki___Ludzie_doczepili_sie_do_tej_mlodosci.html#TRwknd . . . Taki Robinson Kruzoe na czasy współczesne. Czyżby małżeństwo zawarte z Potocką okazało się nieudane? Nigdy mu nie wybaczę, że porzucił wieloletnią partnerkę - węgierską Martę. Jest jednak dla mnie jednym z nielicznych aktorów, którzy byli moimi idolami. Zaskakujące jest także w tym wywiadzie to wszystko, co mnie nurtuje w miarę upływu lat życia. PS. Nie wiedziałam, że napisał książkę o Ciechocinku. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Czesław Miłosz 14.08.14, 13:25 sobolewska.blog.polityka.pl/2014/08/14/dziesiec-lat-temu-zmarl-czeslaw-milosz/. . Jak ten czas leci. To już dziesięć lat. W tym czasie był także ROK poświęcony Pisarzowi, co usiłowałam propagować na innym forum, bez rezultatu. Wątek okazał się bardzo interesujący jedynie dla mnie. To za sprawą ROKU w mojej biblioteczce na stałe zagościła książeczka, a w niej "Zniewolony umysł" z okładką, na której wpisał się Adam Michnik tymi słowami: Nie było od czasu Kochanowskiego, a potem od czasu Mickiewicza pisarza, który bardziej odcisnął się na polskie kulturze więcej - na kształcie polskości. Dzięki niemu jesteśmy - mamy szansę się stać - Polakami innego gatunku; (...) Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: "Kawiarnia literacka" - Czesław Miłosz 14.08.14, 19:39 Oj teza bardzo ryzykowna . Ja nie uważam Miłosza za naj w poezji polskiej . Było kilku równorzędnych lub lepszych pisarzy . Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - kryminał 17.09.14, 09:27 www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1592781,1,zwycieskie-opowiadanie-w-konkursie-polityki-lato-z-kryminalem.read Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: "Kawiarnia literacka" - kryminał 17.09.14, 10:02 przeczytałem , lecę do kult.paryskiej do czasu strzyżenia golenia Ale ja nie lubię kryminałów minęło mi kiedyś Alexem się zaczytywałem i książkami przygodowymi Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Janina Paradowska i in 28.09.14, 11:10 www.polityka.pl/opolityce/1594119,1,janina-paradowska-w-gronie-przyjaciol-teatru-groteska.read. Nawet nie wiedziałam, że takie inicjatywy są realizowane. Ciekawe czym tak bardzo zasłużyła się dziennikarka teatrowi *Groteska*. Uzasadnienie bardzo lakoniczne. Ale dla macierzystej redakcji - splendor. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Janina Paradowska i i 28.09.14, 11:12 www.polityka.pl/opolityce/1594119,1,janina-paradowska-w-gronie-przyjaciol-teatru-groteska.read Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Wisława Szymborska 03.10.14, 09:19 3 października 1996 roku (18 lat temu) otrzymała Literacką Nagrodę Nobla. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - NIKE 05.10.14, 09:19 wyborcza.pl/magazyn/1,140955,16748637,Kto_zdobedzie_nagrode_liteacka_Nike.html#TRwknd. . waw2013: 'Mam podejrzenie, że czytelnicy wybrali pana Karpowicza dla zgrywy.' Zapowiada się niezły skandalik dzisiejszego wieczoru. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: "Kawiarnia literacka" - NIKE 05.10.14, 09:32 ja tam uważam że ludzie powinni wybrać dla kogo ta nagroda miałaby być . Czyli książki powinny leżeć w każdej bibliotece i kawiarni , poczekalni dworca i tp aby każdy mógł bez przeszkód zapozanć się z literaturą . Z przeczytanych pozycji urywków podobała mi się Modzelewskiego ,ale to bardziej ładna opowiastka , Pilch jak zwykle a z urywków pozostałych niewiele wynika . Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - NIKE 05.10.14, 09:41 Gdyby nie było tego konkursu, to pewnie nigdy bym się nie dowiedziała o istnieniu twórczym pana Karpowicza - nb. w głosowaniu wybrali go czytelnicy. Kapituła może być innego zdania i przyznać nagrodę panu Modzelewskiemu Z nominowanych znam tylko Jerzego Pilcha, ale przecież nie może tej Nagrody otrzymywać zbyt często, bo się *opatrzy*. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - NIKE 06.10.14, 07:37 Z jakiegoś ważnego - zapewne - powodu, telewizja nie transmitowała uroczystości na żywo, ale z dużym poślizgiem. W czasie oczekiwania na powtórkowe transmitowanie, dowiedziałam się kto tę Nagrodę zdobył i cała radość obcowania z wydarzeniem literackim, prysła jak bańka mydlana. Zapamiętałam, że w pierwszych dziesięciu minutach pani Grażyna Torbicka zapewniła publiczność iż sekretarz kapituły nie ma prawa głosowania. Tak wytrawna prezenterka popełniła błąd niewybaczalny, za każdym wypowiedzianym zdaniem oddalając się od pana Modzelewskiego. Wszyscy się starzejemy ... Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Nagroda Nobla 09.10.14, 13:20 Patric Modiano - pisarz francuski został laureatem tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie Literatury. To spora niespodzianka. Ale z nagrodami przeważnie tak bywa. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Nagroda Szmborskiej 25.10.14, 07:59 www.tvn24.pl/kto-dostanie-nagrode-im-wislawy-szymborskiej,481519,s.html Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Nagroda Szmborskiej 25.10.14, 08:36 Mój faworyt - Jacek Dehnel Warszawa Tutaj mieszkali. tutaj przewracali strony nut tang na cztery ręce i słuchali kronik przez radiolę w fornirze ze złotej czeczotki z pokoju do salonu powietrza przechodzi panna Hela lub Pola w eterycznej sukni, niebyła Felcia czerpie wprost z niebyłej studni a martwe dziecko martwe recytuje nazwy, wsłuchując się w szelesty bluzki z ektoplazmy. Tutaj, trochę w lewo od gałęzi lipy, na środku dwupasmowej, szumiącej ulicy był kredens, w nim łyżeczki, a dalej spiżarka, gdzie, bezpiecznie w skorupkach, ułożono jajka, gładkie i nakrapiane. Potem było życie, nie było trzech pięter i były piwnice, a tu, gdzie mnie próbujesz pocałować chyłkiem odłamek właśnie trafił trzyletnią dziewczynkę, a tu, gdzie mnie próbujesz całować ukradkiem, odłamek właśnie trafił jej skuloną matkę. Odpowiedz Link
super.222 Re: "Kawiarnia literacka" - Julia Hartwig 26.10.14, 07:42 Otrzymała nagrodę im. Wisławy Szymborskiej w roku 2014. A więc młodość i nowoczesność w poezji musiała ustąpić doświadczeniu. Może więc w następnym roku Jacek Dehnel będzie laureatem. Kapituła nagrody dokonała zapewne najwłaściwszego wyboru. Ponieważ nie miałam możności obejrzenia wczorajszej gali i wysłuchać uzasadnienia, to dzisiejszy przegląd prasy rozpoczęłam od tej informacji. "Ktoś powiedział, że każdy wiersz liryczny jest cząstką autobiografii, nawet jeżeli nic w nim nie ma z wyznań. Wierszy Julii Hartwig nie umiem czytać inaczej niż układając z nich autobiograficzną opowieść. Osobą, która opowiada jest kobieta z polskiej inteligencji, mająca za sobą doświadczenia lat wojny, dużo podróżująca, o znacznej wiedzy o sztuce, wyposażona w znajomość języków obcych, zadomowiona w trzech miastach: Warszawie, Paryżu, Nowym Jorku. Osoba ta jest też poetką, szukając określenia, wybrałbym przymiotnik: wykwintną przez co chyba rozumiem jej powściągliwość.Jej życie, tak jak ukazuje się w poezji, było pełne nieszczęść i klęsk, ale znalazła sposób, żeby mówić o tym jakby ogólnie, poprzez nazywanie zjawiających się przed nami obrazów. Jej głos jest równy, nie ścisza do szeptu, ani nie nasila się do krzyku. (Czesław Miłosz, 'Zeszyty Literackie", 2000/1) Wobec takiej rekomendacji, niczego już dodać nawet nie wypada. Wypada natomiast przeczytać kilka wierszy nagrodzonej poetki. Odpowiedz Link