Dodaj do ulubionych

Od jutra ostre pogotowie

17.12.14, 12:52
Pozostanie 7 dni do Wigilii . Każde z tych 7 dni mam już na cos innego przeznaczone , tym samym dobrze będzie jeśli się wyrobię ze wszystkimi robotami gospodarskimi big_grinbig_grin
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:40
      U mnie 2 godz. bieżące sprzątanie. A potem 2 kolacje wigilijne, święta w domu
      z synem i synową, bratem i wnukami - jeden student 2 metrowy, drugi w krakowskiej korporacji światowej. Będzie miło i rodzinnie.
    • super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:45
      Moja znajoma powiedziała mi, że zrobiła pierogi już w ubieglym tygodniu.
      Lekko podgotowała, przelała zimną wodą i do zamrażalnika włożyła na
      deseczce plastikowej żeby zmarzły na kość. Następnie zmrożone wsypała
      do woreczków foliowych i znów do zamrażalnika. Dogotuje w Wigilię.
      A ja - kurcze - zawsze robie w przedzień Kolacji, przez co wieczorem jestem
      padnięta. Kto ma jakis posób na przechowanie zrobionych piergów - proszę
      tutaj podać. Bo chcę robić pierogi już w tę sobotę! Z góry serdecznie dziękuję.
    • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:46
      czuk ..tak też swiętuj miło i rodzinnie.. pozdrawiam bo do mnei nie mozesz..wiem...
      • czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:53
        Pierogi kapuściano-grzybowe odbieram dziś , ze specjalistycznej jadłodajni.
        Zamrażarka czeka.
        • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:00
          Ciekawe jak one po rozmrożeniu się zachowują , ja farsz na pierogi i uszka zacznę robić w niedzielę , skończę w środę rano, do południa musze wykonać 150 uszek i tyleż pierogów ale ponieważ będę miał pomoc więc robota strzeli ino mig big_grinbig_grin wnuczka już obiecuje, że nie odpuści takiej gratki . Poprzednie i te święta ze mną przygotowywała wigilię i powiedizała, że takiej przygody dawno nie miała .
          • super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:30
            Nie chwal się Sagi tylko powiedz - zamrażasz czy nie zamrażasz?
            Bo jak skończysz w środę rano (??? big_grin) to do Wigilii przechowujesz
            ... jak? No powiedz.
            • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:35
              Nic nie mrożę , po prostu za szybko nie łączę ze sobą składników big_grin
              • czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 15:21
                Zamiast pogotowia, u nas :roztocze.net/freightlinery-fld-conventional-na-rynku-wielkim/
              • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 22:36
                wiem sagi metodę nie mrożenia stosuje- ja też-
                kapusta lubi kilka dni byc podgotowywana na pierożki- a z pozostalej robię duszoną bez ciasta zlazankami np albo zwyczajnei kapucha duszona z cebulką olejem i przyprawami łacznei znow z grzybkami- jak mi wśięta Wigilii nie zejdzie- to nalesniki pozniej w świeta pyszne- a gzrybki nawet w ostaniej chwili- miksujemy drobniutko do uszek
                lub pierozkow-
            • skiela1 Re: Od jutra ostre pogotowie 27.12.14, 01:36
              super.222 napisała:

> Nie chwal się Sagi tylko powiedz - zamrażasz czy nie zamrażasz?
              > Bo jak skończysz w środę rano (??? big_grin) to do Wigilii przechowujesz
              > ... jak? No powiedz.

Ja robie uszka z grzybami miesiac przed wigilia.
              Zamrazam surowe.Ukladam na desce warstwami przekladajac folia.Z pierogami taka sama zasada.Po zamrozeniu przesypuje do woreczka.
      • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:04
        Nie da rady to już tradycja , jutro demontuje całą kuchnię do glazury i terakoty i gruntownie sprzątam a youtubek będzei grał Chris Rea - Driving home for christmas big_grinbig_grin
        • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:17
          sagi napisalNie da rady to już tradycja , jutro demontuje całą kuchnię do glazury i terakoty i gruntownie sprzątam a youtubek będzei grał Chris Rea - Driving home for christmas big_grinbig_grin
    • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 09:08
      Własnie zabrakło mi środków czystości lecę po następne big_grinbig_grin
      • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 16:26
        Sagi,wiesz Ty co-
        brak mi slow
        --zobaczcie jak nasze wartości istnienia są zrożnicowane... mi brakowalo echa serca- dzis musiąlam udowodnic kardiolog
    • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 21:02
      Ledwo zipię , po całym dniu jednak chyba nie przeżyję tych świąt big_grin
      Dziś spędziłęm troszkę czasu w terenie pośród padającego deszczu i wiecie komunikacja pod zdechłym azorkiem , nie mogłem dostać się do dwóch autobusów linii 523 , czekania ponad 30 minut wreszcie stadnie przyjechało 3 autobusy i znów jazda 20 minut w korkach . Oczekiwanie na następny autobus wreszcie po 1 godzi 15 minutach dotarłem do domu i pomyśłąem że gdybym poszedł na piechotę to swobodnie bym przymaszerował jakies kilka minut przed czasem . Makabra .
      Jeszcze zdjęcie z jazdy a raczej oczekiwania na autobus.
      http://i58.tinypic.com/14dow3s.jpg
      • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 22:22
        to ja nie mialam takich problemów w Gdańskukolosalna jest rożnica,
        • super-ka Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 08:47
          >>> napisze do Hani <<< Ufffff
          • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 10:19
            Robi się pierniki - a kto ta Hania ? Już się bać czy za chwilę ? big_grinbig_grin:
        • super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 11:50
          W te pędy wyjaśniam, bo zrobiło sie trochę *ciasno*:
          Marii napisała:"... napiszę do Hani, co ona tak słabo dba o Ciebie SAGI////

Już tyle lat na forach i nadal nie wiem co oznaczają te kreseczki *////*,
          czy to pogróżki, czy jakieś inne znaki.
    • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 17:46

dzień się kończy a roboty nie ubywa ...
      • super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 19:20
        Było może na wczasy? big_grin big_grin
        • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 01:46
          co za człowiek z sagi? po co? taki nieeobliczaie
          • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 08:42
            SAGI , Hania to twoja prezydent,,,
            -----------superciu? mam nie klikać ,bo już ci ciasno?
            • super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 08:57
              (...)---------superciu? mam nie klikać, bo już ci ciasno?(...)

Ależ skądże znowu. Szczęśliwa jestem, że zaniedbujesz swoje forum
              po to, żeby moje *rosło w siłę*. Pisałam do kogoś innego ... big_grin
              • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 13:18
                [u]uper.222 napisała:

> (...)---------superciu? mam nie klikać, bo już ci ciasno?(...)
                >
                > Ależ skądże znowu. Szczęśliwa jestem, że zaniedbujesz swoje forum
                > po to, żeby moje *rosło w siłę*. Pisałam do kogoś innego ... big_grin

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                superko, ileż to można wciąz pisać i pisać w tym samym miejscu.. a juz juz, chcialas uszczypnąc- masz i masz to w sobie- ..ale coż, ja pokorne cielątko,czasem .. dwie matki sśięsmile
    • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 19:30
      MAm pasztet . Poczęstowałbym was ,ale jak , na razie oprócz słów nic nie lata internetem , teleportacji małych rzeczy nie przewidziano . Pocieszam się, że jeszcze dwa dni roboty, chociaż w pierwszy dzień świat piekę gęś , ale to już będzie plażowanie przy piekarniku big_grinbig_grin
      • super.halusia Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 19:35
        sagittarius954 napisał:

> MAm pasztet . Poczęstowałbym was ,ale jak , na razie oprócz słów nic nie lata i
        > nternetem , teleportacji małych rzeczy nie przewidziano . Pocieszam się, że jes
        > zcze dwa dni roboty, chociaż w pierwszy dzień świat piekę gęś , ale to już będz
        > ie plażowanie przy piekarniku big_grinbig_grin

To ja, poproszę tylko smalec z gęsi ponoć jest bardzo zdrowy.
        • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 22:55
          Sagi przysmaczek z dziecinnych lat- jeden raz miałam tylko gęś - bo z POdlasia bracia odwiedzili mnie chyba z rok po naszym ślubie-wowczas piekla ja teciowa- ale nei byla w smaku coś .. chyba nie umiala natomiast kiedyś mąż dostal "fuchę" gęś
    • sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:25
      Pieką się mięsiwa i chlupocze bigos big_grin
      • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:47
        Dobrze, mięso jak juz wiemod wielu lat- lepsze jest jak własnie porządnie wystygnie- wręcz "podmarznie".. fajniutko się kroi. ..nadal chyba bez bigosku? ale coś tak golabkow z grzybami postnych to się mocno chce.... można też zamrozić jak nei spalaszują- teraz wiele dni świąt-
        • marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:51
          ciekawe,czy znacie budyń postny- z zmielonego owsa- to się nocke moczy cedzi się i gotuje się- teraz takich samkow-to raczej nikt by nie jadł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka