sagittarius954 17.12.14, 12:52 Pozostanie 7 dni do Wigilii . Każde z tych 7 dni mam już na cos innego przeznaczone , tym samym dobrze będzie jeśli się wyrobię ze wszystkimi robotami gospodarskimi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:40 U mnie 2 godz. bieżące sprzątanie. A potem 2 kolacje wigilijne, święta w domu z synem i synową, bratem i wnukami - jeden student 2 metrowy, drugi w krakowskiej korporacji światowej. Będzie miło i rodzinnie. Odpowiedz Link
super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:45 Moja znajoma powiedziała mi, że zrobiła pierogi już w ubieglym tygodniu. Lekko podgotowała, przelała zimną wodą i do zamrażalnika włożyła na deseczce plastikowej żeby zmarzły na kość. Następnie zmrożone wsypała do woreczków foliowych i znów do zamrażalnika. Dogotuje w Wigilię. A ja - kurcze - zawsze robie w przedzień Kolacji, przez co wieczorem jestem padnięta. Kto ma jakis posób na przechowanie zrobionych piergów - proszę tutaj podać. Bo chcę robić pierogi już w tę sobotę! Z góry serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:46 czuk ..tak też swiętuj miło i rodzinnie.. pozdrawiam bo do mnei nie mozesz..wiem... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 13:53 Pierogi kapuściano-grzybowe odbieram dziś , ze specjalistycznej jadłodajni. Zamrażarka czeka. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:00 Ciekawe jak one po rozmrożeniu się zachowują , ja farsz na pierogi i uszka zacznę robić w niedzielę , skończę w środę rano, do południa musze wykonać 150 uszek i tyleż pierogów ale ponieważ będę miał pomoc więc robota strzeli ino mig wnuczka już obiecuje, że nie odpuści takiej gratki . Poprzednie i te święta ze mną przygotowywała wigilię i powiedizała, że takiej przygody dawno nie miała . Odpowiedz Link
super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:30 Nie chwal się Sagi tylko powiedz - zamrażasz czy nie zamrażasz? Bo jak skończysz w środę rano (??? ) to do Wigilii przechowujesz ... jak? No powiedz. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:35 Nic nie mrożę , po prostu za szybko nie łączę ze sobą składników Odpowiedz Link
czuk1 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 15:21 Zamiast pogotowia, u nas :roztocze.net/freightlinery-fld-conventional-na-rynku-wielkim/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 22:36 wiem sagi metodę nie mrożenia stosuje- ja też- kapusta lubi kilka dni byc podgotowywana na pierożki- a z pozostalej robię duszoną bez ciasta zlazankami np albo zwyczajnei kapucha duszona z cebulką olejem i przyprawami łacznei znow z grzybkami- jak mi wśięta Wigilii nie zejdzie- to nalesniki pozniej w świeta pyszne- a gzrybki nawet w ostaniej chwili- miksujemy drobniutko do uszek lub pierozkow- Odpowiedz Link
skiela1 Re: Od jutra ostre pogotowie 27.12.14, 01:36 super.222 napisała: > Nie chwal się Sagi tylko powiedz - zamrażasz czy nie zamrażasz? > Bo jak skończysz w środę rano (??? ) to do Wigilii przechowujesz > ... jak? No powiedz. Ja robie uszka z grzybami miesiac przed wigilia. Zamrazam surowe.Ukladam na desce warstwami przekladajac folia.Z pierogami taka sama zasada.Po zamrozeniu przesypuje do woreczka. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:04 Nie da rady to już tradycja , jutro demontuje całą kuchnię do glazury i terakoty i gruntownie sprzątam a youtubek będzei grał Chris Rea - Driving home for christmas Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 17.12.14, 14:17 sagi napisalNie da rady to już tradycja , jutro demontuje całą kuchnię do glazury i terakoty i gruntownie sprzątam a youtubek będzei grał Chris Rea - Driving home for christmas big_grinbig_grin Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 09:08 Własnie zabrakło mi środków czystości lecę po następne Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 16:26 Sagi,wiesz Ty co- brak mi slow --zobaczcie jak nasze wartości istnienia są zrożnicowane... mi brakowalo echa serca- dzis musiąlam udowodnic kardiolog Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 21:02 Ledwo zipię , po całym dniu jednak chyba nie przeżyję tych świąt Dziś spędziłęm troszkę czasu w terenie pośród padającego deszczu i wiecie komunikacja pod zdechłym azorkiem , nie mogłem dostać się do dwóch autobusów linii 523 , czekania ponad 30 minut wreszcie stadnie przyjechało 3 autobusy i znów jazda 20 minut w korkach . Oczekiwanie na następny autobus wreszcie po 1 godzi 15 minutach dotarłem do domu i pomyśłąem że gdybym poszedł na piechotę to swobodnie bym przymaszerował jakies kilka minut przed czasem . Makabra . Jeszcze zdjęcie z jazdy a raczej oczekiwania na autobus. Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 19.12.14, 22:22 to ja nie mialam takich problemów w Gdańskukolosalna jest rożnica, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 10:19 Robi się pierniki - a kto ta Hania ? Już się bać czy za chwilę ? : Odpowiedz Link
super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 11:50 W te pędy wyjaśniam, bo zrobiło sie trochę *ciasno*: Marii napisała:"... napiszę do Hani, co ona tak słabo dba o Ciebie SAGI//// Już tyle lat na forach i nadal nie wiem co oznaczają te kreseczki *////*, czy to pogróżki, czy jakieś inne znaki. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 20.12.14, 17:46 dzień się kończy a roboty nie ubywa ... Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 01:46 co za człowiek z sagi? po co? taki nieeobliczaie Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 08:42 SAGI , Hania to twoja prezydent,,, -----------superciu? mam nie klikać ,bo już ci ciasno? Odpowiedz Link
super.222 Re: Od jutra ostre pogotowie 21.12.14, 08:57 (...)---------superciu? mam nie klikać, bo już ci ciasno?(...) Ależ skądże znowu. Szczęśliwa jestem, że zaniedbujesz swoje forum po to, żeby moje *rosło w siłę*. Pisałam do kogoś innego ... Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 13:18 [u]uper.222 napisała: > (...)---------superciu? mam nie klikać, bo już ci ciasno?(...) > > Ależ skądże znowu. Szczęśliwa jestem, że zaniedbujesz swoje forum > po to, żeby moje *rosło w siłę*. Pisałam do kogoś innego ... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ superko, ileż to można wciąz pisać i pisać w tym samym miejscu.. a juz juz, chcialas uszczypnąc- masz i masz to w sobie- ..ale coż, ja pokorne cielątko,czasem .. dwie matki sśię Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 19:30 MAm pasztet . Poczęstowałbym was ,ale jak , na razie oprócz słów nic nie lata internetem , teleportacji małych rzeczy nie przewidziano . Pocieszam się, że jeszcze dwa dni roboty, chociaż w pierwszy dzień świat piekę gęś , ale to już będzie plażowanie przy piekarniku Odpowiedz Link
super.halusia Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 19:35 sagittarius954 napisał: > MAm pasztet . Poczęstowałbym was ,ale jak , na razie oprócz słów nic nie lata i > nternetem , teleportacji małych rzeczy nie przewidziano . Pocieszam się, że jes > zcze dwa dni roboty, chociaż w pierwszy dzień świat piekę gęś , ale to już będz > ie plażowanie przy piekarniku To ja, poproszę tylko smalec z gęsi ponoć jest bardzo zdrowy. Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 22.12.14, 22:55 Sagi przysmaczek z dziecinnych lat- jeden raz miałam tylko gęś - bo z POdlasia bracia odwiedzili mnie chyba z rok po naszym ślubie-wowczas piekla ja teciowa- ale nei byla w smaku coś .. chyba nie umiala natomiast kiedyś mąż dostal "fuchę" gęś Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:25 Pieką się mięsiwa i chlupocze bigos Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:47 Dobrze, mięso jak juz wiemod wielu lat- lepsze jest jak własnie porządnie wystygnie- wręcz "podmarznie".. fajniutko się kroi. ..nadal chyba bez bigosku? ale coś tak golabkow z grzybami postnych to się mocno chce.... można też zamrozić jak nei spalaszują- teraz wiele dni świąt- Odpowiedz Link
marii51 Re: Od jutra ostre pogotowie 23.12.14, 14:51 ciekawe,czy znacie budyń postny- z zmielonego owsa- to się nocke moczy cedzi się i gotuje się- teraz takich samkow-to raczej nikt by nie jadł Odpowiedz Link