Dodaj do ulubionych

pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona

11.11.09, 13:21
Ktoś z forum kardiologicznego przesłała mnie tutaj.

Od 8 miesięcy mam arytmię serca tachykardię i dodatkowe skurcze
komorowe w liczbie 10 000 na dobę. Arytmii tej dostałam w 6 miesiacu
ciąży. W chwili obecnej jestem 5 miesięcy po porodzie a arytmię
dalej mam, ktoś zasugerował, ze pomimo iż wyniki tarczycy mam w
normie to jednak moze tkwić w niej problem.

tsh 0,811( 0,27- 4,2) ft4 18,25( 12-22)

Poza tym od dawna wypadają mi włosy, a od paru dni kręci mi się w
głowie, czasami miewam migreny z tak zwaną aurą i ma wrażenie, że
wogole wzrok mi się pogorszył i ,że oczy mam bardziej wrażliwe.

Proszę o pomoc.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 13:24
      acha i ferrytynę mam 15, norma od 13 -150
    • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 13:55
      a gdzie masz badanie FT3?
      Pozostałe przedstawione badania informują
      o nienajlepszej kondycji tarczycy.
      Diagnozuj ją dalej.

Poczytaj pierwszą stronę forum - koniecznie.
      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 14:35
        Lekarka mi powiedizła, ze wystarczy ft 4- srał pies tych
        lekarzy....jutro zrobię ft 3 i przeciwciała. Ja już nie mam siły z
        tym sercemsad
        • devilyn Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 17:32
          Nie rób samego Ft3, tylko jeszcze raz Tsh, Ft3 i Ft4 z jednego
          pobrania.

PS. Ferrytyna wskazuje na anemię. Warto zrobić poziom wit. B12.
          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 17:54
            dziękuję pieknie za odpowiedzi. Witamina b 12 w samym środku.
            Chciąłam jeszcze napisać , że w siepniu poziom Tsh wynosił 2, 5.

Do nadczynnosci tarcZycy ie pasuje też fakt, ze nie mogę schudnąc po
            ciążysad
            • wierka-5 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 18:25
              Witam
              Bez zbadania wszystkich hormonów nie mozna stwierdzić czy to nadczynność czy niedoczynność. Przy tsh 2,5 raczej nie ma mowy o nadzczynności. Ja przy takim wyniku TSH miałam sporą niedoczynność.
              Ważne są wyniki wszystkich hormonów zrobione z jednej próbki krwi i USG tarczycy.
              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 18:47
                ja miaąłm takie tsh w sierpniu, teraz mam 0, 8, także bardzo mi się
                zmieniło. i głowa mnie coraz częściej boli, akiedyś bardzo rzadko....
    • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 18:53
      Wpisz datę i wynik witB12.U mnie serce łomocze,gdy jest około 20%
      normy.Radziłabym zbadac na wszelki wypadek poziom potasu(w moim laboratorium
      jest razem z sodem)i magnezu
      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 19:04
        no więc potas mam -4, 3, magnez zawsze na granicy i nie mogę
        podnieśćsad

b12- 26 czerwiec 2009- 443 ( 197-886)więc w sumie
        dawno......wydawało mi sie, ze w sierpniu robiłam, ale nie sądze,
        zeby mi jakoś drastycznie spadła....bo Ferrytynę miałam wtedy 18....
        • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 19:37
          Nie podajesz norm U mnie potas 4 to niewielki.Z powodu potasu 2 razy byłam w
          szpitalu .objawy były podobne do zawału.Przy magnezie 25% ciężko mi na
          sercu.Biore magnefar z wit b6
          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 19:54
            potas 4,3 (3,5-5,5) magnez 1, 88( 1, 6-2,6)- magezy już chyba
            wszytskie wybróbowałamsad i magnez nigdy nie przekroczył mi 2, 0.
            • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 21:46
              Oprócz badan na tarczycę sprawdz witB12.Ostatni wynik to 35%.Nie wiem czy brałaś
              coś,zeby żelazo podnieść.Dobrze byłoby sprawdzić poziom ferrytyny.Masz niski
              poziom magnezu tylko 28%.Oprócz potasu na serce ma duzy wpływ magnez.Zacznij
              brać znów jakiś preparat.Ale zwróć uwagę jaką ilość ;czystego" magnezu
              zawiera.Np Magnefar zawiera 500mg cytrynianu magnezu ale magnezu 60mg.Biorę
              teraz po 3-4 tabletki dziennie.Nie możesz powiedzieć ,ze wypróbowałaś nic nie
              dało i rezygnujesz.Trzeba te braki uzupełniać
              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 22:00
                no feeytynę mam bardzo niską bo 15 (13-150) i miałam ją badaną
                tydzień temu. Magnez cąły czas biorę inaczej to bym miała
                niedobory.Brałam długo Magnezin 500- 130 g czystego magnezu
                (mleczan), ale nic nie podnosił mi. Teraz znou chelat magnezu....a
                serce mi wariuje okropnie....
                • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 22:01
                  bardzo Ci dziękuję za zainteresowaniesmile
                • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 11.11.09, 22:48
                  Niedokrwistość ma niekorzystny wpływ na pracę serca.Jezeli jeszcze nie masz to
                  idż do rodzinnego po dobre tabletki np Sorbifer Durules .Ferrytyna =1,459% to
                  tyle co nic.
                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 08:28
                    tylko czy to już niedokrwistość? Hemoglobina 12, 7....
                    • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 10:50
                      tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=52189196
                      poczytaj o ferrytynie.
                      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 11:25
                        hmm...jak miałąm 18 to spytałam lekarki czy barć żelazo- powiedizął,
                        że nie, a ja się czuje ajkbym miała umrzeć i nawet na paznokciach
                        mam te prążki- jestem prawei wegetarianką.....Dzięki Hashi- tesssmile
                        Oby to było to Dziewczyny!Tak się juz bałam....
                    • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 10:55
                      ponoć najlepszy jest magnez chelatowy. najłatwiej sie wchłania. Firma Solgar ma
                      taki i ponoć produkty tej firmy są najlepsze, najczystsze i w ogólesmileI
                      najdroższe niestetysad nie mam osobistego doświadczenia, tylko zasłyszane
                      wiadomości.
                      Dzienna dawka przy uzupełnianiu niedoboru powinna wynosić 300mg jonów magnezu.
                      Czasem to nawet z 10 tabletek dziennie. Równolegle z magnezem trzeba
                      suplementować wapń bo żeby magnez się wchłonął musi być w odpowiednich
                      proporcjach z wapniem (2:1 chyba) no i magnezu nie można zażywać razem z wapniem
                      - musi być co najmniej godzina przerwy.
                      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 11:04
                        Dzięki Dziewczyny jesteście kochanesmile

Magnez firmy Solgar brałam przez 4 miesiące ciąży i nicsada cena
                        rzeczywiscie zabójcza 60 złsad
                        W tej chwili też biorę magnez chelatowy firmy olimp- jedna tabletka
                        zawiera 555 jonów magnezowych- zobaczymy jakie efekty.....

Z wapniem u mnei tez dziwnie, bo jak tylko zacznę brac też firmy
                        Solgar to od razu mam przekroczona dawkę tzn 10, 4( norma od 8, 4 do
                        10, 3), ja nie biore tylko jem jogurty i zólty ser i jajka to mam
                        koło 8, 8.

Może jak przestanę karmić to mi się polepszy ten magnez.....

Dzisiaj nie dam rady zrobić badańsad Nie mam z kim zostawić małej, a
                        po przychodniach nie chę jej ciągać...ale jestem ciekawa bardzo co
                        zmoja tarczycą..... A leki na tarczycę sa skutrczne tzn niwelują
                        objawy no kołatanie serca?

Pozdrawiamsmile
                    • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 11:27
                      Normy to tylko cyfry.A od czego ból głowy i wypadające włosy? U mnie we wrzesniu
                      ferrytyna =0,5% a włosy leciały tak,że w kuchni w czepeczku chodziłam.Dopiero
                      jak podciągnęłam ja tabletkami -prawie dwa opakowania Sorbifer D.(nie skończyłam
                      z powodu bólu zołądka)włosy zaczęły odrastac. Jesli chodzi o normy to w tamtym
                      roku karetka zabrała mnie z podejrzeniem zawału w srodku nocy.Ból był
                      niesamowity w klatce piersiowej.Zdretwiała mi ręka,usta, szczęka az do
                      ucha.Poleżałam kilkanaście godzin pod kroplówkami Dostałam potas i sód.Dobrze,że
                      nie potraktowali mnie jak histeryczkę,której trzeba dac relanium bo poziom
                      potasu=5,55% czyli mieścił sie w normie.W tym roku zaczęły mi sie podobne bóle w
                      klatce ale dużo słabsze przy poziomie 26,66%.Badania i ekg wykluczyły
                      serce.Pojechałam do szpitala bo była to niedziela Zgodziłam sie z młoda
                      lekarką,ze mogłam sie czymś zdenerwować wróciłam do domu i połnęłam kilka
                      kapsułek kaldyum.Póżniej na wizycie u mojej rodzinnej usłyszałam,że poziom
                      ponizej 30 % jest zdecydowanie nie dla mnie.Magnez i potas są ze sobą powiązane
                      a mój magnez to teraz tylko 25%.Podciagnę magnez to powinnam mieć spokój z
                      potasem. Inne problemy z sercem sprawia mi niski poziom wit b12.Wiosną to juz
                      bałam sie kłaść bo zaczynało tak łomotać ,ze strach.Teraz dostaję zastrzyki.
                      Sama musisz zobaczyc jakie są Twoje normy.Rób badania i zapisuj obok wyników jak
                      sie czujesz.Każdy jest inny.Niestety trzeba zainwestowac trochę pieniedzy ale to
                      jest konieczne
                      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 11:53
                        no mnie na ekg wychodzi tachykardia i dodatkowe skurczesad

a ile trwa uzupełnienie żelaza do jakiegos w miare normalnego
                        poziomu? i nie ma czegos na osłone zołądka np siemie lniane nie
                        pomoże?

Ja własnie spojrzałam, że w ciazy miała ferrytyne 30, wiec dwa razy
                        lepsza niz teraz i miałam tylko skurcze dodatkowe bez
                        tachykardii.....mnie dzisiaj w nocy zaczeła bolec i to mocno lewa
                        dłóń, poza tym bola mnie kolana, kark.....stopy po wstaniu....
                        • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 12:23
                          Przyczyna tachykardii moze być tarczyca ale też chore serce,stres.Rozumiem,że
                          byłaś u kardioologa. Pytasz o osłonę czy to znaczy,że masz chory zołądek? Ja
                          mam.Generalnie tabletki dają wszystkim po żołądku.Sa różne sposoby .Mało kto
                          bierze je na czczo.Rano łykamy tyroksynę a po niej 4 godziny trzeba odczekać
                          ,żeby wziąć żelazo.Brałam po jedzeniu i na noc.Są jeszcze zastrzyki np
                          Ferrum.,bolesne niestety. Brałam 2 razy w tygodniu a ostatnie dwa raz w
                          tygodniu.Dwa tygonie po ostatnim poziom ferrytyny=71,5% Najpierw przekonaj
                          lekarza ,żeby Ci przepisał a mogą być problemy.Nie daj sie ferrytynę masz bardzo
                          niską .Niezaleznie od tego diagnozuj tarczycę
                          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 12:33
                            tak, oczywiście jestem pod opieką kardiologa. Serce organicznie mam
                            zdrowesmile,ale te zaburzenia eytmu nie dają żyćsad
                          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 12:34
                            a Biofer nie wystarczy?
                            • miko1984 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 15:18
                              Normy są sztywne, dla wszystkich takie same, a przecież ludzie się
                              różnią. To nie jest powiedziane, że przy takich wynikach TSH i FT4
                              nie możesz mieć objawów nadczynności.
                              • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 15:58
                                miko1984 napisał:

że przy takich wynikach TSH i FT4
                                > nie możesz mieć objawów nadczynności.

w chorobach tarczycy OZNACZAMY FT4 I FT3
                                ZAWSZE RAZEM Z JEDNEJ PRÓBKI KRWI.
                                WÓWCZAS NIE BĘDZIE DYLEMATU CZY TO NAD CZY NIEDOCZYNNOŚĆ.
                                • miko1984 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 17:02
                                  Taki sposób cytowania mojej wypowiedzi:

> miko1984 napisał:
                                  >
                                  > że przy takich wynikach TSH i FT4
                                  > > nie możesz mieć objawów nadczynności.

może świadczyć, że uważam objawy nadczynności przy takich wynikach
                                  za niemożliwe, a kontekst mojego poprzedniego postu jest zupełnie
                                  odwrotny, tzn twierdzę, że przy takich wynikach jak najbardziej
                                  możesz mieć objawy nadczynności, czego sam jestem przykładem (czuję
                                  się dobrze dopiero przy niskim poziomie FT4 (TSH nie ma wtedy
                                  znaczenia, może wręcz skazywać na niedoczynność, nie sugeruję się
                                  TSH gdy biorę tyreostatyki).

• drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 17:39
                                    tera to ja juz sie pogubiałm z tą tarczycą...jakie badania mam
                                    porobić? Czy jest szansa, zę mam nadczynnośc, bo chyba o
                                    niedoczynności nie może być mowa przy tachykardii, a puls to mój
                                    główny problemsad
                                  • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 17:45
                                    mnie dokładnie chodziło o ft3,
                                    o którym Ty w ogóle nie piszesz.
                                    A to on decyduje o Twoim samopoczuciu.
                                    Na tej stronie:
                                    www.czytelniamedyczna.pl/postepy_nauk_medycznych-458
                                    również o tym napisali
                                    - Przy podejrzeniu nadczynności tarczycy należy wykonać następujące badania
                                    dodatkowe (1):
                                     stężenie TSH w surowicy – jest obniżone <0,1 mU/l;
                                     stężenie wolnej czterojodotyroniny (FT4) w surowicy – jest podwyższone;
                                     stężenie wolnej trijodotyroniny (FT3) w surowicy – jest podwyższone; badanie
                                    to należy wykonać, gdy stężenie TSH jest obniżone, a FT4 w normie;

Pzdr
                                    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 12.11.09, 18:01
                                      pisałam, zę Lekarka nie chciala mi go zrobić- miaąłm robione te 3
                                      hormony w ciąży i wtedy maiałm lepsze wyniki:

tsh 2,2 (0,27-4,2)
                                      ft3 4,45 ( 3.1- 6,8)
                                      ft 4 14,4 ( 12-22)

a teraz nie chcieli mi zrobicsad a tak mi sie wyniki tsh i ft 4
                                      rozjechałysad

w przyszłym tyg powtrze wszytskie 3, ale czy jeszcze cos zrobic?

np przeciwciała?
    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 13.11.09, 14:22
      no więc moja earka powiedziała,że miżelaza nie przepisze , bo ma
      ferrytynę w normie.....iże nie moge miec od tego problemów z sercem:
      ( nawet jesli ferrytynę mam tak bardzo niską- wkurzyłam się
      strasznie. Najchętniej zaniosłabym jej jakiś artykuł, zeby pokazac
      jej ,że się myli- macie jakis?Dziękujęsmile
      • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 14.11.09, 10:24
        mądre i piękne art. n/t niedokrwistości
        wkleja Coldsong nie wspomnę już o
        wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=52189196

Pzdr

Tess

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96473909,102878507,Re_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97796894,102217173,Re_do_coldsong.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101289632,101298375,Re_mam_juz_mysli_samobojcze_ratujcie_.html

poczytaj i wybierz.
    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 15.11.09, 09:30
      Hashi- dzięki, ale ja ledwo rozumiem te medyczne stwierdzenia...

A jeżeli ja nie mama obniżonych tych parametrów MCV, McH itd, a
      tylko niską ferrytynę- 15( 13-150) to mam anemię?

AJa ztyms ercem swoim zwariuję normlanie- wczoraj pół dnia
      przepłakałam- nie mogę się zajmowąc swoją 5 miesięczną córeczką
      normalniesad

Do tego w nocy miedzy piersiami pocę się okropnie- cąła mokrusieńka
      jestem i mam żółte stolce-hmm.....

Brak mi sił psychicznych przez to serce- Czy ktorejś tak szwankowało
      tylko przez anemię?i czy ja przy takiej ferrytynie napewno mam
      anemię?Z jedej strony odechciewa mi się żyć, a z drugiej tak bardzo
      chcę żyć normalniesad

• milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 15.11.09, 16:27
        Nie mozesz płakać.Stres szkodzi.Masz dziecko weż sie w garść .Idż do rodzinnej i
        poproś zdecydowanie o receptę na żelazo np Sorbifer Durules Nie daj sie pozbyć
        wypadają Ci włosy ,żle sie czujes a Twoja ferrytyna jest blisko dolnej normy
        1.5%.Normy są wyliczane na przypadkowych osobach i nie wiadomo jaka jest
        Twoja.Zachowuj się tak,żeby musiała się z Tobą liczyć.Czyli nie biadolić ,nie
        siedzieć na brzeżku krzesła w pozycji skulonej petentki.Masz być opanowana
        ,spokojna i żdecydowana Znam ten ból walki o swoje.Moja morfologia nie
        wyglądała zle a ja czułam sie coraz gorzej.20.04 2009 moj drugi(zrobiłam 3 co
        miesiac) wynik wit b12=(-6,07% )Dostałam skierowanie na morfologie i
        HGB=7,2(7,4-11,2) oraz HCT=0,347(),370-0,500) reszta była w normie.
        Odpowiadając na Twoje pytanie;
        1) moje serce łomotało ,jakby się gotowało,gdy sie położyłam-z powodu niskiej
        wit 12 (przy 14% łomot jest już bardzo duży)
        2)miałam objawy podobne do zawału z powodu niskiego potasu(musze mieć >30%)
        3)dusi mnie tak na secu przy magnezie =25%
        4)jeżeli uwaznie oglądnęłaś obrazki zamieszczone prze naszą koleżankę jest tam
        tachykardia jako objaw niedokrwistości
        5)zrób badania w kierunku tarczycy a jakie już dziewczyny pisały
        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.11.09, 09:43
          Widzialam, ze niedokrwistosc powoduje tachykardie, ale czy ja mam
          niedokrwistosc+ przepraszam,ze bez polskich znakow, ale cos z
          klawiatura mi sie zrobilo pojde jeszcre ray do lekarza
          A Bioferr folic nie wystarczy
          • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.11.09, 10:15
            Masz ferrytyne=1,5% normy czyli zapas w tkankach na wyczerpaniu.Moja była =0,5%
            a zelazo=40%,Nie przekonasz lekarza jezeli sama nie jesteś pewna ,ze ta
            ferrytyna jest za niska.Nie zastanawiaj sie czy masz czy nie masz
            niedokrwistości.Na pewno lepiej będziesz sie czuła i włosy zaczną odrastac,gdy
            bedzie ona znacznie wyższa np około50% normy
            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.11.09, 10:39
              poszłam zrobiłam hormony- boże jakie to drogie!!!!!Szczególnie te
              przeciwciała!!!!

Do lekrza mam wizytę dopiero 27- prywatnie- także na razie będę
              brala Biofersad a myslicie, ze po jakim czasie mogę zobaczyć pierwsze
              efekty jeśli chodzi o serce?
              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 12:26
                no i wyszło szydło z workasad

tsh -0,144 ( 0,350- 4, 940)
                ft3 - 4, 20 ( 1, 71- 3, 71)
                ft 4- 1, 45( 0,70 - 1, 48)

ferrytyna- 15
                magnez pomimo suplementacji ponizej normy 0, 74( 0,77- 1, 03)
                3 tyg temu tsh i ft4 miałam jeszcze w normie.

Błagam o pomoc nie wiem co robić- to nadczynnośc czy neidoczynność?
                Czy jak zaczne brac hormony o peoblmy z secem się skoncza, czy ja
                schudnę?
                • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 12:27
                  tpo 0,0( 0,0- 5, 61)
                  tg- 1, 90( 00-4,11)
                  • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 15:44
                    Ft4=96%
                    Ft3=124,5%
                    Tsh ponizej normy
                    przeciwciała wporządku
                    Wyglada to na nadczynnosć .Robiłaś usg?Jeżeli bardzo żle sie czujesz a nie
                    mozesz iśc wczwesniej do endo to idz do rodzinnego
                    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 16:18
                      jutro idę do endokrynologa, usg mam dopiero 4 grudnia- 2 lata temu
                      miałam usg tarczycy i ekstra specjalista Pan Etwartowski,
                      powiedział, że mogę przyjsc do niego za 25 lat , bo mam tak piękną
                      tarczycęsad

5 miesięcy temu urodziłam, czy może to być chwilowe szaleństwo
                      tarczycy,i jeszcze wszystko wróci do normy? A leki na tarczycę
                      pomagają na serce?
                      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 16:19
                        acha i po ciązy nie mogę schudnąćsad
                        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 16:51
                          a czy ma znaczenie to , że ma okres jak mialam okres(5 dzień) jak
                          robiłam te badania?
                          Ja wiem, że to sto pytań do, ale uwierzcie mi to mega cięzki rok dla
                          mnie ciągle coś się dzieje to ze mną, to z moim mężem, a ostatnio z
                          moją małą córcią i ja już naprawdę nie mam siłsad
                          • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 17:18
                            Już 12 pisałam,ze tarczyca moze byc przyczyną kłopotów z sercem.Będzie
                            dobrze.Postaraj się uspokoic.Niestety tak bywa,ze jak sie sypie to się
                            sypie.Życzę pomyślnego rozwiązania problemów
                            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 17:22
                              ja wiem, ze moze tylko czy jak się bierze leki to czy serce się
                              uspokaja? i co ztym badaniami w czasie okresu?
                              • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 18:22
                                nie ma znaczenia czy ma się okres czy nie. A zahamowanie produkcji hormonów
                                przez tyreostatyki powinno poprawić sprawę serca. Pewnie dostaniesz też jakiś
                                betabloker (np. Propranolol) Już do jutra niedaleko. Powodzenia, spisz sobie
                                może wszystkie pytania, które masz do lekarza na kartce, żebyś spokojnie mogła
                                go o wszystko wypytać.
                                • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.11.09, 18:38
                                  ja mam beta bloker przpisany, ale ja mam też łuszczycę i miałam
                                  nadzieję, ze nie bedę musiala brać tego g........ach jestem załamana:
                                  (
                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 02:58
                                    Nie moge spaćsad tętno 120, a ja zastaanawiam sie czy wiząc lek na
                                    sercesad Za godziny obudzi się moja coreczka , a ja nie będę mogła
                                    jej ankarmić jej kochaną piersią:. Mam pytanie- czy jeśli
                                    przeciwciałao tpo i tg mi wyszły w normie to znavczy tpo 0,0 , a tG
                                    1, 90(0,00-411) to powiinnam zrobić TRAB, jest szansa, ze to jest
                                    basedow?
                                    • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 09:37
                                      nie rozumiem dlaczego nie chcesz sobie pomóc
                                      i nie zażywasz przepisanego leku na serce.
                                      Masz problemy, z którymi nie potrafisz sobie
                                      poradzić; musisz powiedzieć o tym swojej bliskiej
                                      osobie, wyłączając małą córeczkę.
                                      Poza tym powtórz usg, które robiłaś dość dawno,
                                      a teraz po porodzie tarczyca może wyglądać
                                      zupełnie inaczej.
                                      I koniecznie z tymi wszystkimi wynikami i najlepiej
                                      z towarzyszącą osobą powinnaś udać się do endo.
                                      Nie odkładaj tej wizyty na potem bo tarczyca
                                      choruje i sama się nie "naprawi", będzie tylko
                                      coraz gorzej pracować.
                                      Wiem, że pewnie Ci ciężko i trudno się zmobilizować
                                      dlatego pisałam o pomocy bliskiej osoby.

Wróć do nas po wizycie u endo.

Trzymam za Ciebie kciuki i życzę wyboru dobrego lekarza.

Tess
                                      • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 15:47
                                        No więc tak dzisiaj w nocy wziełam concor cor, ale nie obiżył mi
                                        pulsu, tylko piękło mnie po nim wklatce. Nię chciąłm brąc leków, bo
                                        karmię dzieckosad. Po dzisiejszej nocy jednak będe chya musiała to
                                        zrobić , bo duzej już nie wytrzymamsad

Bylam dzisiaj u endokrynologa- dr Gaweł. Bardzo mi sie psodobał ten
                                        lekrz- jednk powiedizął, zę moje wyniki nie sa złe i nie sądzi by
                                        sensacje z sercem miały zwiazek z samą tarczycą. Jego zdaniem
                                        wszytsko po trochu się na to składa- niskim magnez, żelazo(ale bez
                                        przekonia to móił) tarczyca, apzede wsyztskim moje nerwy. Uważa, ze
                                        tarczyca też może szwankować przez moje nerwy. Przepisał mi na razie
                                        xanax, mam zminić conocor cor na proppranolol, ale to am mi zminić
                                        moja kakrdiolog i przepisał mi zelao sobifer. Czy słyszałyście, ze
                                        tarczyca szwnkuje prze znerwy, ajk cżłowiek wraca do spokoju to i
                                        tarczyca wraca do normy? Ja mam mętlik w głowie. Dzisiaj powtórzyłam
                                        badania(dziwnie że po dwóch dniach mi kazał tozrobić...) jeśli nadal
                                        bedą taki to mi przepisze minimalne dawki metizolu- mogłam przekęcić
                                        nazwę.....ach, ale mi ciężko
                                        • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 15:53
                                          oj uważaj z xanaxem - uzależnia i też pewnie karmić nie można. Na propranolu
                                          jest napisane że jak się karmi to trzeba skonsultować z lekarzem a więc nie jest
                                          to zabronione. A jakieś ziółka na ciebie nie działają? Validol jest taki trochę
                                          wyciszający serce.
                                          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 16:38
                                            kazął mi odstawić małą od piersi jeśli będe brala ten
                                            xanax...chciałam hydroksyzynę ale przpisał mi xanax..niestety
                                            validol, valerin czy sama valeriana , melisa itd leki homeopatyczne
                                            na mnie nie dzialająsad

Generalnie moja kardiolog uważa, ze ine należy karmić jeśli na stałe
                                            przyjmue się leki na serce.

• stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 17:42
                                              ja bym zaczela od propranolu i zobaczyla czy sa zmiany. ew xanax w razie
                                              wieeeelkiej potrzeby np jak zasnąć nie możesz i to np pół tabletki. i powtórz te
                                              badania. Jak się okaże że to tarczyca to nie będziesz xanaxu potrzebować.
                                              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 17:58
                                                ale ten lekarz uwąża, ze jeśli nawet tarczyca mi szwankuje to na 80%
                                                przez to, ze ejstem zestresowana wiecznie- także wtedy też będę
                                                potrzebowała.
                                                • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 18:55
                                                  ok, ja lekarzem nie jestem ale czemu akurat w 6 miesiącu ciąży złapały cię takie
                                                  objawy? był jakiś powód? wcześniej też miałaś jakieś nerwicowe akcje?
                                                  Z osobistego doświadczenia: od lat cierpię na zaburzenia lękowe z atakami
                                                  paniki. Też próbowałam ziół, homeo i innych czarówsmile i nic. Na nogi postawił
                                                  mnie efectin czyli lek antydepresyjny. Wszelkie leki typu benzodiazepin
                                                  uzależniają i zmulają. Można je stosować doraźnie i krótko. Nowoczesne leki
                                                  antydepresyjne przede wszystkim nie uzależniają, są w miarę bezpieczne i jest
                                                  ich tyle, że lekarz może dobrać pacjentowi lek w zależności od jego objawów.
                                                  Początek jest trudny ale po kilku dniach samopoczucie się poprawia. Lęki i
                                                  bezsenność odeszły w siną dal, mam energię, czuje się dobrze. Niebawem będę
                                                  odstawiać i mam nadzieje, ze okaże się, że przyczyną moich problemów była
                                                  właśnie tarczyca i 5cm guz, który na niej hodowałam przez wiele lat. Bo z moich
                                                  analiz zaczyna tak wynikać. Więc może lepiej zbadaj tarczycę dokładnie zanim
                                                  wkręcisz się w psychotropy.
                                                  • miko1984 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 19:32
                                                    Stapelia dobrze pisze. Ja myślałem, że jestem ekstremalnie nerwowy -
                                                    zresztą na to wskazywały objawy, a i lekarze tak twierdzili.
                                                    Prywatnie zrobiłem badania i wyszła nadczynność. Lekarz wprowadził
                                                    metizol i po ponad 2 tygodniach unormowała się praca serca i
                                                    potliwość. Nie wszystko to nerwy.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 19:54
                                                    miko a jakie zaburzenia pracy serca miałeś?

No ja badam tarczycę- za tydzień wpiątek usg, a jutro wyniki
                                                    powtórzonych badań- jeśli będa znowu kiepskie to od piatku dostaję
                                                    metizol w najmneijszej dawce.........

I nikt mi nie odpowiedizłą na pytanie dlaczego w 6 miesiacu ciązy
                                                    dostałam arytmii....sad a wczęsniej byłam nerwowa, ale nigdy nie
                                                    miałam problemów z sercem i nigdy nie miałam jakiś dzwiny jazd...za
                                                    to od 6 miesiaca ciąży co meisiąc mam lepsze- to serce po prostu
                                                    sprawia, ze nie umeim się niczym cieszyć, wciaz tylko się boję i
                                                    boję, nawet sny mama denerwujace, nigdy przyjemne. Rok temu byłam
                                                    zupełnie inną osobą......tera zjetsem smutną grubą babą, a rok temu
                                                    byłam ąłdną szczupła dziewczyną, która uwielbiała żartować...achsad
                                                  • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 20:05
                                                    tym bardziej nie wydaje mi się, że to zaburzenia nerwicowe. Moim zdaniem zostaw
                                                    na razie xanax, walnij propranolol, powtórz wyniki a jak się nie zmieniły to leć
                                                    po metizol, to może nie jest najzdrowszy lek świata ale można go odstawić jakby
                                                    co. A antydepresantów jak się zacznie łykać tak szybko się nie odstawia. O benzo
                                                    się już wypowiadałamsmile i łykaj tony magnezu, syp siemie lniane do wszystkiego
                                                    albo łykaj omega3. I bądź cierpliwa - tyle wytrzymałaś to jeszcze chwile wytrzymasz.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 18.11.09, 20:15
                                                    codzinnie piję smieę lniane- sama mielę, drożdzę(witaminy b),
                                                    magnez, potas,d niedawna żelazo. Na proporanolol nie mam jeszcz
                                                    ereceptysad

ale wąłśnie etarz czuję jak mi rośnie puls i czuję się coraz
                                                    bardziej zdenerowana- okropne to i nie umiem nad tym zapanowaćsad
                                                    Stapella, ale od paru meisiecy czuję się jak niermoalnasadDo tego amm
                                                    słuchajcie mega luki w pamieci- dzisiaj nie moglam sobie przypomnieć
                                                    jak się nazwya lekarz co usypia- anastazjolog. A przed ciaż pamieć
                                                    maiłąm superową. Ale w ciazy wyniki tarczycy miaąłm superowe....

A ten metizol to trucizna?

jutro idę jeszcze na wizytę do prof. Naumana.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 09:51
                                                    odebrałam dzisiaj powtórne wyniki sadsą jeszcze gorszesad
                                                    tsh 0,105 (0,27- 4,2)
                                                    ft3 8, 27 (3,1-6,7)
                                                    ft4 23, 7 (12-22)

Z dnia na dzień mi sie wyniki pogarszają-czy ktoś spotkał się zczyś
                                                    takim?JAk to możliwe?

Jestem załamanasad
                                                  • miko1984 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 10:42
                                                    Nie ma się co załamywać, mi też się pogarszały. FT4 urosło do 25
                                                    (norma 22), dalej już nie czekałem. Poszedłem do lekarza który
                                                    przepisał Metizol. Tak to prawda, nie jest to najzdrowszy lek
                                                    świata, ale po tym jak zadziałał i ulżył mi w moich objawach, nie
                                                    żałuję że go biorę. Od strony serca miałem bardzo przyspieszony
                                                    puls - wszystkie badania serca w porządku. Do tego pot lał się ze
                                                    mnie strużkami bez najmniejszego powodu.
                                                  • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 11:38
                                                    no właśnie, nie załamuj się bo w końcu masz jakiś konkret - pędem do lekarza po
                                                    metizol. Są naprawdę gorsze leki (np xanax - hehe cóż ja nie lubię tak tego
                                                    xanaxu)zobaczysz że za jakiś czas będziesz jak młody bóg.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 14:31
                                                    uważasz, zę xanax jest gorzy? Metizol chyba jest bardziej szkodliwy
                                                    dla innych narządów.
                                                    Posłuchalam jednak Ciebie z tym xanaxem i poprosiłam moją babcię
                                                    dentystkę na receptę na hydroksyzynę i najpier spróbuję tego, bo
                                                    xanax to rzeczywisćie lek z grubej rury, a ze mną jest źle , ale
                                                    chyba jaeszcze nie aż tak źlesmile
                                                    Poza tym zzacznę brąc propranolol plus ta hydroksyzyna i moze oba te
                                                    leki mnie wyciszą.....moze mi same hormony wróca do normy jak się
                                                    uspokoję- wierzyć w to?
                                                    Stapellaa Ty uważasz, zę te moje problemy z sercem to od tarczycy?

Dodatkowe skurcze zaczęły mi się 8 miesiecy temu w ciązy,
                                                    tachykardia 3 miesiace temu, a wyniki wtedy maiąłm jeszcze ok, czy
                                                    to możliwe, ze najpier miałam objawy tarczycowe, a potem wyniki
                                                    zaczęły mi spadać dopiero? Czy to mozliwe że juz w cazy miaąłm coś
                                                    nie tak z tarczycą, a wnyki książowe?

Dzisiaj idę do kolejnego endokrynologa - Naumana- podobno
                                                    świetny....zobaczymy co on powie...
                                                  • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 14:46
                                                    przede wszystkim uzależniającysmile metizol nie uzależnia a co do wątroby to wiesz
                                                    i tak się wszystkim trujemy co jemy i zażywamy więc trzeba starać się o tym nie
                                                    myśleć. Zresztą masz dostać małe dawki. Myślę że to bardzo prawdopodobne że
                                                    twoje problemy są spowodowane pracą tarczycy. Tarczyca nie produkuje hormonów
                                                    cały czas, co jakiś czas robi wyrzut. mogłaś wynikami nie trafiać akurat w ten
                                                    okres więc były dobre a tarczyca już zaczynała szaleć. Możliwe że właśnie tak
                                                    było z moim guzem. Z hydroksyzyną też uważaj ale wyobrażam sobie jak się czujesz
                                                    więc dopóki endo nie zadziała to zażywaj na noc. Hormony wrócą do normy jak
                                                    zadziałają leki i wtedy się uspokoiszsmile
                                                    Metizolu nie zażywa się długo, zwykle koło roku, potem przerwa i kontrola co się
                                                    dzieje. Oczywiście to bardzo indywidualna sprawa. Są np osoby co zażywają raz w
                                                    tygodniu bo tak małej daweczki potrzebują - głowa do góry!!
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 15:19
                                                    al eczy w zwiazku z tym powinnam przebadać moją córeczkę?

Czy wgołe choroby tarczycy są uleczalne czy powinnam się pogodzić,
                                                    zę będę z tym walczyć do końca życia?
                                                  • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 15:24
                                                    drizle..smile uleczalne, nie tym to innym sposobem. Uwierz lekarzowi, my tu nimi
                                                    nie jesteśmy, też mamy jakieś problemy z tarczycą i popatrz ile ludzi widzi
                                                    zmiany, poprawę. To nie jest ból głowy, który zniknie po jednym ibupromie. Idz
                                                    do lekarza, wysłuchaj go, zadaj mu pytania, podziel się swoimi lękami i
                                                    wątpliwościami, zapisz sobie wszystkie pytania, niech cię uspokoismile już dziś
                                                    będziesz po wizycie - ciesz się z tego!
                                                  • stapelia Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 19.11.09, 15:26
                                                    5247904 moje gg. Jak chcesz pojęczeć to wal śmiałosmile
    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.11.09, 21:33
      sluchajcie+ czy to wogole jest uleczalne
      • miko1984 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.11.09, 12:15
        No ja już wkrótce będę to próbował zabić jodem radioaktywnym. Liczę
        się z tym, że raczej wejdę w niedoczynność i może to zabrzmi głupio,
        ale chce w nią wejść.
        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 28.11.09, 10:06
          No więć zrobiłm wczorj usg tarczycy. Nie mam żadnych guzków, ale
          moja tarczyca jest w dolnej granicy normy. Jej wielkośc wskazuje
          bardziej na niedoczynność niż na nadczynność.

Zresztą tarczyca przez dwa lata mi bardzo zmalala, bo dwa lata temu
          miałam 45 mm oba płaty, a teraz 41 mm i 38 mm. Facet powiedizłą,z ę
          to początek hashimoto, ale gdy mu powiedziałam, zę nie amma żadnych
          przeciwciał ani tpo, ani tg czy trab to zgupiał i powiedizął,że
          jestem wyjątkowa z nadczynności i mąłaą tarczycą i tylko dobry
          rndokrynolog mi pomożesad A wy co o tym sądzicie?
          • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 28.11.09, 13:27
            Mozesz napisac dokładnie co jest na opisie usg
            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 28.11.09, 13:44
              Tarczyca:dolny zakres normy, wymiary płatów: P 41/15/9mm L -
              38/12/12mm. Echogeniczność tkanki gruczołowej równomierna
              prawidłowa, bez zaburzeń perfuzji w badaniu doplerowskim, W cłąości
              miąższu tarczycy nie stwierdzam obecności patologicznych guzków. Nie
              stwierdzam obecności wola zamostkowego, Wezły chłonne w okolicy
              tarczycy niepowiększone.

Dzięki za pomocsmile
              • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 00:56
                Tarczyca o pojemności 5,5 ml bardzo mała.Twoje wyniki powinny pokazywac,że
                jesteś w niedoczynności a wskazywały na nadczynnosc.Przeglądnęłam wątek i
                pisałas,że 19 listopada, idziesz na wizyte do prof.Neumana.Miał to byc kolejny
                endo ,do którego idziesz.Pózniej nie napisałaś ani słowa o tej wizycie
                • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 08:56
                  nie napisałam, bo w zasadzie nic isę ni dowiedziałam, Profersor
                  kaząl powtorzyć wszystkie badania za dwa tygodnie czyli w tej chwili
                  za tydzień, Jedyne co powiedizął to ,że jestem nietypowym
                  przypadkiem, bo nigdy nie widział kogoś z przeciciałami zero.Poza
                  propranolem narazie nie dał mi nic i nie biorę, pomimo, zę ten drugi
                  endo kazął brać metizol, ale przy takeij tarczycy?
                  A niedoczynnośći też można mieć takie szybkie tętno i nieregularne i
                  być ciągle takim zdenrowwanym?

Czyli juz jestem w niedoczynności? A Pan , który robił mi usg
                  powiedział, że to jeszcze norma.
                  • wierka-5 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 13:22
                    Sama na forum jestem od niedawna, ale długo choruję i wiem,ze przejściową krótkotrwałą nadczynnoscią może się objawiać haschimoto.
                    Sama miałam tak.Brałam propranorol, metizol i relanium. Zaznaczam moje Tsh wynisiło wtedy 0,01. Słyszałam,ze właśnie od takiego wyniku z produ z dwoma zerami wprowadza się metizol.To było dawno, badano tylko TSH i Ft4. Mnie nie zdiagnozowano dobrze- zostałam zakwalifikowana jako osoba z nadzcynnością. W związku z tym po operacji -guzki zimnne- nie dostałam eutyroxu- TSH w połowie normy tarczyca sobie poradzi. Czułam sie bardzoz żle i plątałam po wszystkich możliwych specjalistach, którzy nie widzieli choroby.
                    Nie wiem jakby sie to dla mnie skończyło, gdybym sama po przeczytaniu artykułu o tym,ze można miec niedoczynność mimo mieszczących się w normie hormonów, nie poszła do rodzinnego po eutyrox. Był zdziwiony bo ponoć po operacji zawsze sie go bierze.
                    Teraz moja wiedza jest większa i na pewno wiem,że od zawsze miałam typowe objawy niedoczynności.Mam hashimoto- potwierdziły to przeciwciała, ale one, jak dowiedziałam sie na forum nie zawsze wystepują.
                    Piszę po to, abyś nie dała się zaszufladkować jako osoba z nadczynnością. Masz małą tarczycę i nie tak znowu bardzo zawyżone hormony. Wiem jak dokucza tachykardia i myślę,że propranolol jest potrzebny. Leki uspakajające też.Z metizolem bym poczekała.
                    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 13:56
                      ło matko, czyli co homrony przejdą w niedoczynność? A co z
                      tachykardią, przecież w niedoczynności jest bradykardia?
                      Naprawdę można mieć hashimoto bez przeciwciał? Przecież tym właśnie
                      charakteryzują się chorobu autoimunologiczne do których należy
                      hashimotosad Jezu to co do konca życia będę z tym cholerstwemsad
                      Ja się gubie w tej tarczycy. Ja to mama jeszcze nadzieję, że mi tak
                      organizm po ciązy zwariował i jeszcze wsytzsko wróci do normy.
                      Proporanolol biorę, ale mimo to serce czasem przyspieszysad
                      • wierka-5 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 15:13
                        Witaj
                        Bardzo możliwe,ze to po ciąży i wszysto wróci do normy.
                        Bierz propranolol,a jak czujesz,że sobie nie radzisz to srodki uspakajajace najlepiej ziołowe. Ja brałam belergot bo cisnienie też mi wzrastało, a on uspokaja i obniża ciśnienie. Zrób badanie hormonów za jakiś czas. Poczytaj o objawach niedoczynności i nadczynności,ale o wszystkich ,a nie tylko tych sercowych.
                        Z tarczycą i objawami niestety nie zawsz jest ksiażkowo np:

niedoczynność zwykle kojarzona jest z niskim cisnieniem i pulsem, ale śą osoby, u których w niedoczynności cisnienie wzrasta-szczególnie rozkurczowe, są też z wysokim pulsem bo w wyniku choroby mają mało ferrytyny.
                        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 18:26
                          ale ja nadal nie rozumiem- jak przy chorobie, która jest
                          autoimunologiczna może nie być przeciwciał, skro organizm sam ma się
                          atakować? To poc zym się stwierdzą, zę to hashi? Sama mała tarczyca
                          wystarczy? I skśąd wiadomo , że to hashi, chyba przy zwykłej
                          nieoczynnośći tarczyca też jest mała? Ja się strasznie gubię w tej
                          tarczycy.....

Wy7glada na to, zę wsyztsko jest płynne czyli,żę objawy
                          niedoczynnosci mozna meić przy nadczynnosci i odwrotnie. Ja mam
                          wsztskei obajwy nadczynności poza chydnięciem, bo tyjęsad
                          • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 18:48
                            masz stwierdzone hashimoto,
                            przynajmniej tak piszesz.
                            Proponuję, abyś n/t swojej tarczycy
                            poczytała. Może na początek zaproponuję
                            Ci forum
                            forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
                            Poza tym wujek google, szczególnie w j. ang.
                            jest baaaaaaardzo pomocny.
                            Czasami myślę, że jesteś trollem bo albo
                            nie czytasz wypowiedzi dziewczyn, które poświęcają
                            Ci czas i odpowiadają, albo masz tak niską
                            koncentrację, że nie jesteś wstanie
                            zapamiętać tego co przed chwilą przeczytałaś.

Dodam tylko, że jest kilka odmian ch. Hashimoto.
                            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 29.11.09, 19:09
                              nie mam stwierdzonego hashi włąsnie- nikt nie wie co mi jest.....a
                              szukałam info o hashi i nigdzie poza własnie forum o hashi i tym
                              forum nie znalazłam info, żee hashi może być bez przeciwciał.

Czytam wypowiedzi bardzo dokładnie. I nie rozumiem dlaczego nazywasz
                              mnie trollemsadJestem po prostu znericowana i moze nie rozumiem
                              pewnych rzeczy np. jak można miec chorobę autoimunologiczną bez
                              przeciwciał...moze w takim razie jestem mało inteligentasad
                              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 04.12.09, 19:11
                                Moje dzisiejsze wyniki- moje cialo wariujesad

TSH: 0,331 (0,27-4,2)
                                FT 3: 4, 62 (3,1-6,8)
                                FT 4 : 18, 89 ( 12-22)
                                TPO: 6,89 < 34
                                TG: 28,5 < 115

ponadto zrobiałm Kortyzol i wynik jest chyba powyżej normy, bo
                                wynosi 751 nmol/l przy normach
                                7-10 171-536sad

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Co robić z tym kortyzolem, Czy mam zrobić tomografię głowy? Robiłam
                                już usg brzucha i nerki mam w porządku, czy moze usg brzucha nie
                                wystarcza do oceny nadnerczy? Dlaczego jest taki wysoki?

• drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 20:20
                                  Dziewczyny no więc dzisiaj po raz kolejny zrobiła badania.

TSH 5, 2 przy normie 2, 7 - 4, 2
                                  ATPO- 16 norma do 34,

Wieć chyba mam poporodowe zapalenie tarczycy.

Ale czy takie poporodowe zapalenie tarczycy mija?jakie mama szanse?
                                  • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 21:28
                                    przykro mi to napisać bo boisz się,
                                    że będziesz musiała całe życie walczyć
                                    z tarczycą, ale niestety tak będzie.
                                    Sama zauważyłaś, że Twoja tarczyca wariuje;
                                    bo Twoje schorzenie to hashimoto, a to jest
                                    taka właśnie choroba, trochę nieobliczalna.

Dlaczego hashimoto?
                                    1. masz b. małą tarczycę - 5ml, a norma dla
                                    kobiet zaczyna się od 13ml. Więc jak sama
                                    widzisz jest baaardzo mała.
                                    2. Hashimoto ma różne stadia choroby:
                                    bezobjawowe
                                    nadczynność
                                    niedoczynność.
                                    Ty prawdopodobnie masz już 2 pierwszw fazy
                                    za sobą. Podejrzewam, że FT4 i 3 są podobnie niskie
                                    jak wybujałe TSH.
                                    W/g mnie powinnaś koniecznie oznaczyć
                                    poziom FT4 i 3 /może być już bez TSH/
                                    i iść do endo po tyroksynę /eythyrox, letrox, in./.

Sądzę, że jesteś już na drodze zdrowotności
                                    czego b. Ci życzę; byłaś dość długo w trudnej
                                    sytuacji, ale teraz może być już tylko
                                    lepiej.

Pozdrawiam
                                    Tess
                                    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 21:49
                                      hmm...ale ja nie mam nadal podwyższonych przeciwciał a chyba już
                                      powinnam mieć- czy sie mylę, przy Hashi one chyba osiagają jakieś
                                      zawrotne wartośći....ja mam jednak nadzieję ,zżę to zpalenie
                                      poporodowe, bo mam podwyżsozny poziom tyroglobuliny, kóra poza
                                      tym,że jest markerem nowotworowym przy przerzutach to jest także
                                      podwyższona przy zapaleniach tarczycy......przynajmniej takie
                                      podejrzene ma mój endo....modlę sie by on miał rację iżeby to nie
                                      przeszło w Hashimotosad
                                      • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 22:03
                                        tak, zapomniałam Ci napisać,
                                        że są znane mi 2 rodzaje hashimoto -
                                        z p/ciałami tymi, które znamy TPO i TG
                                        i bez p/ciał.
                                        Ty masz ten 2 rodzaj, bez p/ciał.

W mojej rodzinie są obydwa rodzaje.

Zwróć uwagę ja już o tym przed chwilą pisałam
                                        i milaemalka również, że Twoja tarczyca jest
                                        malutka, właściwie napisałabym, że to jest już
                                        kikut.
                                      • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 22:06
                                        nie dokończyłam, że osobom bez p/ciał
                                        również tarczyca maleje, nie pytaj dlaczego
                                        bo nie wiem i chyba jeszcze nikt nie wie.

Natomiast ja mam już tylko kikut, który
                                        nie produkuje hormonów, taką pseudo tarczycę.
                                        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 22:24
                                          ale moja tarczyca ma większą chyba objętość wydaje mi sie ,ze 10
                                          ml....mam napisane,ze dolny zakres normy....nie wiem sama, no ale
                                          przecież zdarzaja sie poporodowe zapalenia tarczycy, ktore
                                          przechodzą...
                                          • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 22:32
                                            drizle81 napisała:

no ale
                                            > przecież zdarzaja sie poporodowe zapalenia tarczycy, ktore
                                            > przechodzą...

no, tak pewnie masz rację,
                                            nie mam argumentów.
                                            • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 16.12.09, 23:51
                                              Sprawdziłam jeszcze raz masz tarczycę o pojemności 5,5 ml.Na pewno nie pomyliłam
                                              sie przy liczeniu.Wiesz musisz pogodzić się z tym,że masz hasimoto.Twoja
                                              tarczyca znika.Nie wiadomo jak szybko to potrwa ale nie będzie pracowała
                                              wcale.Napisałam Ci wszystko co mogłoby pomóc.Poczytaj sobie na spokojnie
                                              wszystko od góry do dołu
                                              • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 00:10
                                                to dlaczego dwóch lekarzy uważa,że to raczej zapalenie.Załamałam się:
                                                (

• drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 08:50
                                                  jak sie liczy tą objętość?
                                                • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 09:46
                                                  drizle81 napisała:

> to dlaczego dwóch lekarzy uważa,że to raczej zapalenie

Zamiast pisać swoimi słowami zacytuję Ci
                                                  z tej strony:
                                                  resmedica.pl/archiwum/zdart11002.html
                                                  "Hashimoto jestprzewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy. Jest wiele rodzajów
                                                  zapalenia tarczycy. W zależności od przebiegu dzielimy je na ostre, podostre i
                                                  przewlekłe. Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy i
                                                  jedną z najczęstszych przyczyn wola, czyli powiększenia gruczołu tarczowego."
                                                  • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 10:11
                                                    pojemność tarczycy liczymy :
                                                    mnożysz wymiary płata lewego.wynik dzielisz przez 2,zamieniasz na ml
                                                    mnożysz wymiary płata prawego,wynik dzielisz przez 2,zamieniasz na ml
                                                    dodajesz
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 10:58
                                                    kurcze chrzanic lekarzy w atki razie- 2 lata temu maiąłm usg
                                                    tarczycy gdzie objętość wyszła mi 7, 5 ml- wymaiary to 45/12/13 i
                                                    45/14/13 i dwóch lekarzy wtedy powiedziało,że mam tak piękną
                                                    tarczycę iw ogóle, awedług tego co Wy piszecie to już maiąłm za małą
                                                    skoro norma od 11. Wtedy szukałam przyczyny puchniecia łydek i
                                                    usłysząłam,że to napewno nie tarczyca , bo ta mam super zdrową- wiec
                                                    o co chodzi? Zwariować możnasad
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 17.12.09, 13:58
                                                    a poziom tyroglobuliny w hashi jest wysoki czy niski?
                                                  • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 11:01
                                                    tyreoglobulinę oznaczamy w rakach tarczycy.
                                                    A przecież Ty nie masz takiego problemu
                                                    tylko hashimoto.
                                                  • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 11:04
                                                    ostatnio oznaczałaś TSH, które masz dość wysokie.
                                                    Ty po prostu jesteś w niedoczynności i tu tkwi
                                                    Twój problem.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 11:13
                                                    Tyroglobulina jest też podwyższona przy zapleniu tarczycy- zwałszcza
                                                    poporodowym- to powiediząło mi neizlaęznie dwóch lekarzysmile

A miałąm ją zbadaną przypadkowo, bo internista mi ją zlecił zamist
                                                    rzeciwciał, bo chciąłm mieć za darmo i mu dyktowałam co chcę, a on
                                                    źle napsisał.

Hashi- ja jeszcze nie mam postawionej diagnozy- napewno jestem w
                                                    niedoczynnoscismile

A stany niepokoju przy niedoczynnosci też się zdarzają?i czy
                                                    tyroksyna naprawdę podnosi tętno? I czy niedoczynnosć też moze
                                                    powodwać dodatkowe skurcze serca?

• hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 11:25
                                                    drizle81 napisała:

>
                                                    > Hashi- ja jeszcze nie mam postawionej diagnozy- napewno jestem w
                                                    > niedoczynnoscismile

wszystko co tu napisałaś to ewidentne hashimoto:
                                                    -objawy
                                                    - mała tarczyca
                                                    - wysokie TSH,
                                                    tu nie ma co gdybać, to po prostu hashimoto.

>
                                                    > A stany niepokoju przy niedoczynnosci też się zdarzają?

oczywiście, jest wiele osób mających te objawy.
                                                    właściwie można zapytać - kto ich nie ma w niedoczynności!?

i czy
                                                    > tyroksyna naprawdę podnosi tętno?

moją bliską osobę wysłałam na badania tarczycowe
                                                    z racji wysokiego tętna. Jest już na tyroksynie
                                                    bo ma hashimoto.

I czy niedoczynnosć też moze
                                                    > powodwać dodatkowe skurcze serca?

tzw. ayrtmia.
                                                    Też nic nowego.

Szukaj medyka, który przepisze Ci tyroksynę.
                                                    Szkoda każdego dnia w złym samopoczuciu.
                                                    Jest jedna zasada:
                                                    im dłużej jesteś w niedoczynności,
                                                    tak długo będziesz z niej wychodzić,
                                                    a Twoje TSH wywindowało ponad normę.
                                                    Oznacz hormony tarczycy FT4 i FT3,
                                                    które będą przydatne do monitorowania
                                                    choroby.
                                                    >
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 12:10
                                                    Hashi wiem,że Twoja wiedza jest o wile wiele większa nizmoaj an
                                                    temat tarczycy i dlatego zadaję tutaj pytania- jednak jeśli profesor
                                                    z 50 letnim stażem nie wiem czy ja mam hashimoto i drugi lekarz też
                                                    nie wie to mam nadziję, że się mylisz i jednak mam zwykłe
                                                    zapalenie......ale wiem,że mozesz mieć rację tylko póki co zostanimy
                                                    pryz tym,ze mam po prostu neidoczynnosć- jutro będę miała lekismile A
                                                    czym się różni novo od eurytoxxu? Objawy moje są także w zwykłej
                                                    neidoczynnosći, tak samo TSH wysokie...o rany....
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 24.12.09, 09:07
                                                    Dziewczyny prosze pomóżcie- od dzisiaj biorę tyroksynę- narazie w
                                                    dawce 12, 5 rzez 7 dni potem 25. Boja się,ze moje zaburzenia serca
                                                    się przez nią pogorsząsad i ja też się bojęsad, ale nie do tego
                                                    zmierzam, wiem ,ze mam ją brac na czczo , na 3 godz. przed pierwszym
                                                    posiłkiem., al enie spytałąm jak amm brac inne leki tzn biore ich
                                                    dośc sporo, bo: propranolol, magnez, wapń, potas, wiesiołek, koenzym
                                                    Q, selen, melisę, głóg, witaminę d 3. Jakim amma zrobić odstęp
                                                    czasowy i czy wogóle mam go robić? Boiorę też żelazo, ale to na noc.

Dziękuję.
                                                  • marsjanka1999 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 24.12.09, 09:41
                                                    wygląda na to, że masz ją wprowadzać w małych dawkach

nie sądzę, żebyś miała kłopoty z serduchem z tego powodu - ale jeśli się ich
                                                    boisz - możesz dzielić tabletki na ćwiartki - rozumiem, że dostałaś tabletki
                                                    25mg, prawda? czyli ze 2 dni bierzesz 1 ćwiartkę (6,25), potem dokładasz kolejną
                                                    (czyli razem 12,5) i po 4 dniach zwiększasz o kolejną ćwiartkę (czyli razem
                                                    18,75) itp.

tabletkę bierze się na czczo, pół godziny przed posiłkiem - popijać najlepiej
                                                    wodą (ale lepiej nie silnie mineralizowaną, bo np. wapń może zaburzać
                                                    wchłanianie leku)

potem ze 3-4h przerwy zanim weźmiesz inne tabletki - inaczej mogą zaburzać
                                                    wchłanianie tyroksyny

żelazo na noc, to dobry pomysł
                                                  • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 16:43
                                                    Masz hashimoto .Tarczyca 5,5 ml i to jest diagnoza.Skoncentruj sie na nauce jak
                                                    sobie dawkę ustalać bo będziesz brała tabletki już zawsze.
                                                  • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 17:06
                                                    to dlaczego mam napisane ,że tarczyca w normie? A poza tym co
                                                    atakuje mi tarczycę, że znika skoro nie mam przeciwciał? Czy przy
                                                    zwykłym zapaleniu nie może być mała tarczyca?
                                                  • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 21.12.09, 21:45
                                                    Nie jesteś jedyna bez przeciwciała.O ile pamiętam jedną z osób ,która ich nie ma
                                                    ,jest Aleksandra 01.Nie dziel włosa na czworo.Tarczyca jest za mała i nie
                                                    odrośnie.Naucz sie dawkować lekarstwa podobnie jak muszą sami to robić chorzy na
                                                    cukrzycę.
    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 17:23
      No więc byłam dziisaj u dwóch swoich endokrynologów. Jeden i drugi
      stanowczo powiedzilei, ze nie moze być hAshi bez przeciwciał i
      koniec. jesli chodzi o mnie to jeden powiedział, że uważą, zę to
      raczej nie hashi, a drugi Pab Prof powiedizał,że to się okazę za pól
      roku, albo nawet za rok. jeden i drugi powiedzieli,że tarczyca mozę
      maleć przy inych zapaleniach tarczycy nie tylko przy Hashi.
      Jeden i drugi pracuje w dużym Warszawskiem szpitalu. Pan Profersor
      jest ordynatorem od 25 lat. Moja babcia dzwoniął także do inego
      bardzo znanego endojrynolga- Profesora Pawlikowskiego i on również
      powiedział,że nie moze być Hashi bez przeciwciałi że tarczyca mozę
      sie troszke zmnijszyć przez różne zapalenia. Narazie nie mam
      diagnozy niestetysad i myślę, ze przez najblizsze 2 miesiace tej
      diagnozy nie bedzie- chyba,że mi bardzo skoczą przeciwciała.
      • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 18:41
        Dostałas tyroksynę?
      • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 19:46
        Z całym szacunkiem dla p. profesorów.
        Jeśli sądzą, że nie masz hashi,
        a wiele osób z n/forum mówi co innego,
        to może powinnaś pójść do takiego endo,
        który nie ma tytułu prof.
        Może on spojrzy na Ciebie innym okiem
        i postawi prawidłową diagnozę?
        Ja bym spróbowała.
        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 20:56
          Dzisiaj była u dwóch lekrzy tak jak napsiałam u jedego profesora u
          drugiego nie-ale obaj pracują w szpitalu.
          Żaden z nich nie postawił diagnozy czyli ani nie potwierdził ani
          nie wykluczył Hasimoto- cyli moge je jeszcze mieć, ale nie na 100%.
          Drugim Profesor rozmawiał z moją babcią przez telefon i nie stawiał
          mi wogóle diagnozy , a tylko powiedizał, ze przy hashi musza być
          przeciwciała i że tarczyca się trochę zmnijsza przy innych
          zapaleniach.obaj profesorowie mają 50 letnie staże i chyba by
          spotkali kogoś kto miał hashi i nie miał przeciwciał. Hashi sama
          napisałś,ze nie umeim czytać ze zrozumieniem, ale Ty też nie.
          myślę, z calym szacyunkeim dla twojej wiedzy, ze nie jest ona
          większa niż 3 endokrynologów, każdy z poelcenia i każdy podobno
          świetny.Być moze mam hashi, być może nie, mam 50 % na hashi, 50% na
          zwykłe zapalenie, a co z a tym idzie ty również masz 50% szansy,ze
          amsz rację. Profesor włąsnie pwoiedziął, zę jest to możliwe, młody
          raczej wykluczył, ale nie na 100%. I nie wie osób mimówi co innego,
          tylko dwie tak mówią TY i Minimalka- być moze macie rację być moze
          niesmile W każdym razie uważąm,że takie forum jest od tego by pisać co
          Ci się wydaje,a nie stawiać diagnozy i podważać słowa specjalistów i
          to 3 -tym bardziej,że moje objawy nie są typowe dla hashi i dlatego
          powinnyście być ostrożne, bo mozecie zrobić komuś krzywdę i co
          wtedy?

Tak tyroksynę dostałam, ale zanim ją wezmę mam poczekać na
          jutrzejsze wyniki tsh.

Na koniec: obie stawiacie diagnozy, żadna mi nie napisała co atakuje
          w takim razie tarczycę przy hashi skoro nie ma przeciwciał? I skąd
          widomo,że to choroba autoimunologiczna czyli,że organizm sam siebie
          atakuje?

Bo to ze tarczyca mała o tym nie świadczy....
          • hashi-tess Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:16
            drizle81 napisała:

W każdym razie uważąm,że takie forum jest od tego by pisać co
            > Ci się wydaje,a nie stawiać diagnozy i podważać słowa specjalistów i
            > to 3 -tym bardziej,że moje objawy nie są typowe dla hashi i dlatego
            > powinnyście być ostrożne, bo mozecie zrobić komuś krzywdę i co
            > wtedy?

Ja też bywałam u p. profesorów.
            B. ich szanuję, ale diagnozę postawił mi dr.
            Nie wątpię w umiejętności nikogo, ani p.prof,
            ani dr ani lek. medycyny.
            Każdy pewnie jest dobry na jakimś odcinku.
            Jednak powszechność chorób tarczycy nie idzie
            w parze z doświadczeniem lekarzy i rozwojem
            naukowym. Dlatego ważne są takie fora jak nasze.
            Oczywiście tarczyca u dorosłej kobiety wielkości
            5ml jest śmiesznie mała, jej właściwie nie ma,
            ale cóż, każdy ma swoją.
            Ja mam jeszcze mniejszą bo rok temu miała 3,5ml
            i uważam, że jest to kikut, który nie produkuje
            żadnuch hormonów. Moja bliska, bardzo bliska
            osoba - dorosła ma 9ml i bez zbędnych dyskusji
            u dobrego endo dostała l-tyroksynę.
            I ZAZNACZAM, również nie ma oznaczalnych p/ciał.

Nikt Ci na forum nie każe na siłę brać tyroksyny.
            Jesteś na forum i piszesz posty, a my Ci tylko
            odpowiadamy zgodnie z naszą wiedzą.

N/t leczenia chorób tarczycy przeczytaj
            moją sygnaturkę, tam wypowiada się lekarz
            z tyt. dr. Może to pomoże podjąć Ci decyzję,
            a w wyszukiwarkę forumową wpisz nazwisko
            lekarza, o którym piszesz - możesz poznać opinie,
            zresztą nie moje i nie Milaemalki.
      • marsjanka1999 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 20:58
        Tobie nie zmniejszyła się tarczyca "trochę" ty masz tarczycę jak dziesięciolatek
        - norma wielkościowa dla kobiet to 13-18 ml - ty masz 5,5 ml

jeśli konieczny Ci do szczęścia prof. endokrynologii - to w Warszawie polecam:
        prof. Słowińską-Srzednicką - bardzo rozsądna kobieta, albo dr. Ponikwicka - co
        prawda nie prof., ale dodatkowo kardiolog - i też patrzy bardzo kompleksowo na
        człowieka

ja mam wadę serca (wrodzoną) przy pierwszych dwóch ciążach miałam nadciśnienie i
        częstoskurcz - co "zawalano" na serce - źle odczytując wyniki badań tarczycy
        (oczywiście "święte" tsh miałam w normie, ale ft4 poniżej), dwie kolejne ciąże
        poroniłam - prof. Słowińska-Srzednicka powiedziała mi, że patrząc na moje
        ówczesne wyniki drugą córkę cudem donosiłam i urodziłam zdrową, powiedziała że
        najprawdopodobniej po pierwszych dwóch ciążach miałam poporodowe zapalenie
        tarczycy które niezdiagnozowane i nieleczone przeszło w hashi, że dwa poronienia
        to efekt niedoczynności (chociaż hormony jeszcze mieściły się w normach), teraz
        jestem w piątej ciąży (zaszłam w trakcie diagnozowania) - utrzymanej dzięki
        suplementowaniu tyroksyny, to już 24 tydzień ciąży - a ja nie mam nadciśnienia,
        ani częstoskurczu, nie tyję nadmiernie - jak to miało miejsce we wcześniejszych
        ciążach
        • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:25
          no mnie się trochę zmnijszyla- bo wcześniej też miałałm małą, ale
          lekrze mówili, że mam super tarczycę, a chodizłam do innych niz
          teraz- dobrze pójde do kolejnego, gdzi eta Pani ponikwicka
          przyjmuje? mam nadzieję, że w jej przypadku jak ktoś jej od
          wsyztskiego jest do niczego się nie sprawdza? i ta profesor też
          gdzie przyjmuje?

A te czestoskurcze masz tylko w ciaży?a są to komorowe czy
          nadkomorowe częstoskurcze czy moze nazywasz tak zwykąłą tachykardię?

Jezu ja też najbardziej chcę sie pozbyć mojej arytmii w postaci
          dodoatkowych skurczy komorowych, i wtedy moge meić to hashi nawet,
          ale mi wsyztsyc mówią, zę to nie od tarczycy, choć zaczęły się w
          ciąży....do tego mam aprę innych choróbsad większosć po ciazy i mnie
          dobja to wszytsko już.Marsjanko czy odezwał byś sie do mnie na gg?
          7351330. Dzięki
          • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:40
            o Naumanie jest bardzo mało na tym forum, ale raczej pochlebne
            opinie........Dziewczyny to co Waszym zdaniem mam szukać lekrza
            dotąd, ąż znajdę jakiegoś , który powie mi ,że mam hasimoto?
            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:43
              o Gawle i Pawlikowskim nic nie masad
          • marsjanka1999 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:50
            tu
            słowińska

a
            tu Ponikwicka
            tylko chyba nr mieszkania jest inny - jak zadzwonisz to
            wytłumaczy

obie patrzą bardzo kompleksowo, są rzeczowe i konkretne - ja, z uwagi na moje
            serducho, alergię i parę innych schorzeń jestem "uczulona" na konowałów - u obu
            tych lekarek mogłam normalnie rozmawiać, np. o tym co wyczytałam w internecie na
            temat hashi, niedoczynności itp. - bez kretyńskich uwag, tylko rzeczowo, po
            partnersku

napisz do mnie na gazetową pocztę - na tym kompie nie mam gg
          • milaemalka Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 22.12.09, 21:56
            Drizle Odpisywałam wbrew sobie dosyć długo chociaż nie mam zbyt wiele czasu.Sa
            osoby ,którym potrzebna jest pomoc i dlatego to robię.Nie widzę jednak sensu w
            dyskusji czy masz hashimoto czy nie.Twoja tarczyca się zmniejsza o czym świadczą
            dwa wyniki usg.Niech będzie ,że to nie hashimoto.Czy to coś zmieni? I tak maleje.
            Dzisiaj byłam u kardiologa nie śpię od kilku nocy bo budzi mnie ból w klatce
            piersiowej.Potas spada ale jest w normie i nie dadzą mi kroplówki . I tak się
            będę męczyć łykając po 9 kapsułek Caldyum aż trochę dojdę do siebie.Ale lekarze
            mają racje tylko ja mam takie faneberie ,że muszę mić potas min 4 a norma mówi
            ,że 3,5. I co mi z tego ekg i echa serca.Co mi z ich wiedzy,skoro nie potrawią
            mi pomóc
            • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 26.12.09, 19:55
              Dziewczyny biore tyroksynę od 3 dni- to chyba krótko bardzo, ale
              dzisiaj po jedzeniu zrobiło mi się duszno i wogóle jakas taka
              oszołominona jestem- tak mnei to trzyma do teraz...Czy to mozę być
              rekacja na tyroksynę czy raczej to reakcja na wahanie hormonów albo
              neidoczynnosć, czy mam się martwić i isc do lekrza-?Czy to normlane
              reakcje?

Wogóle gorąco i duszno potrafi mi sie zrobić przy pochylaniu się. ja
              już wariuję, bo nie wiem czy to hormony czy serce.....
              • marsjanka1999 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 26.12.09, 22:41
                moim zdaniem nie od tyroksyny, tym bardziej, że dawka 12,5 jest minimalna

poza ty ja też się od kilku dni nieszczególnie czuję ze względu na serducho, ale
                zwalałam to raczej ogólnie na pogodę

poza tym sprawdzałaś potas, ferrytynę i wit. B12?
                • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 27.12.09, 10:53
                  Witamina B12 wyszłą superowa powyżej środka normy, ferrytyna 37(
                  norma 13- 150) i cąły czas biorę żelazo, bo jak przestaję to od razu
                  spadasad. Potas i magnez mi znowu spadły, a już były przyzwoite.Niew
                  iem co amm z tym magnezem, ciągle mi spada i od razu więcej skurczy
                  dodoatkowych. Potas mam 4, 0(3, 5- 5, 5) a miałam już 4, 6 , a
                  magnez mam 1, 8 ( 16-2, 5) a miałam 2, 0. ja się boję ,że to
                  niewydolność serca te dusznośći.

Pytam o lek, bo np. przez pierwsze 10 dni brania propranololu też
                  mega dziwnie się czułam, a brałam najniższą dawkę dla
                  dorosłego.....ciągle kręciło mi się w głowie i byłam jakby taka
                  odurzonasmile
                  • marsjanka1999 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 27.12.09, 11:39
                    dlatego polecałam Ci dr. Ponikwicką - ona jedna zauważyła, że mam za niski
                    potas, mimo że w normie - wybieram się zresztą do niej po nowym roku na kontrolę
                    • drizle81 Re: pięknie prosze o pomoc- zrozpaczona 30.12.09, 20:30
                      zapisałam się do dr. ponikwickiej na przyszłą środęsmile Powiediząlm
                      jej jak ja chwilaisz na forum- mam nadzieję, ze nie będziesz miała
                      mi tego za złesmileZdam relacjesmileDziękismile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka