Dodaj do ulubionych

niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja wynikó

11.01.10, 18:37
Witam! czy mogłabym prosić o interpretację wyników,
tsh 7,58
ft4 1,05 (22% normy)
ft3 3,58 (73% normy)

czekam na wynik antyTPO i usg tarczycy

staramy sie z mężem o potomstwo ponad rok nieskutecznie czy wynik ft3 jest dobry, czy całość wyników może świadczyć o niedoczynności tarczycy, mam parę objawów tj jak senność czy marznięcie rąk, nóg ale pozostałych objawów nie obserwuje u siebie, nigdy nie leczyłam się na tarczycę, jestem osobą szczupłą, pozostałe wyniki krwi, cholesterolu, żelaza są rewelacyjne, czekam na jakieś propozycję jakie dalsze postępowanie przy takich wynikach i staraniach o dziecko
Obserwuj wątek
      • milaemalka Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.01.10, 13:08
        Suplementacja tyroksyny wpływa i na ft4 i na Ft3.Jezeli tyroksyny jest za mało
        wszystko idzie na bieżące potrzeby.W wynikach mamy wówczas Ft3 wyższe od
        Ft4.Dopiero ,gdy dawka jest wystarczająca jest co odkładac i Ft4 wzrasta. Daj
        sobie spokój z jodem ,joditem.Najpierw zrób usg,najlepiej u lekarza
        endokrynologa. Poniewaz masz wyniki wskazujace na niedoczynnośc na twoim miejscu
        wzięłabym 25 euthyroxu i zapisała się na wizyte prywatnie do endo.
      • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.07.10, 18:04
        moim zdaniem masz zdecydowanie za dużą dawkę tyroksyny.
        Koniecznie obniż ją do 25mg. FT4 nie powinno przekraczać
        normy, a Ty już w kwietniu miałaś je za wysokie.
        Twoje objawy to anemia z braku ferrytyny, wit.B12 i z nadczynności polekowej.
        Napisz jakie jeszcze bierzesz tabletki.
        Wpisz dokładny opis usg i napisz czy oznaczyłaś
        p/ciała TG.
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.07.10, 19:09
      Dziękuję za radę, co do przeciwciał Tg nie robiłam, 19 lipca mam mieć biosję
      guzka na prawym płacie, wtedy będę widziała jak moja tarczyca wygląda, co leków
      to ostatnio brałam tylko Castagnus z ziolowych leków i piłam Plusss z jodem i
      witaminami, vit b2, vit b6, wiesołek w kapsułkach oeparol, biorę też czasem
      loratadynę na alergię, to by było na tyle specifikówsmileczy ma to jakiś związek z
      tak złymi wynikami??
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 06.08.10, 18:22
      wracam ponownie do mojego wątku....
      byłam u lekarza 19 lipca i niestety niczego się nie dowiedziałam
      wynik z ostatniego lipca to dalej nadczynność TSH poniżej 0,004
      lekarz na wizycie zalecił mi branie euthyroxu w dawce 25 mg co drugi dzień przy
      takich wynikach, ja tabletek nie biore już od poczatku lipca a wynik TSH przez
      cąły miesiąc utrzymuje się na tym samym poziomie....w ulotce jest napisane że
      przy nadczynności nie stosuje się euthyroxu.....więc co mam robić?

      najpewniej to zmienić lekarza wiem....ale jakieś inne propozycje....widzę już że
      organizm się strasznie rozregulował..okres po 24 dniach przy okrsach po 30
      dniach, cholesterol ponad normę, LDL ponad normę, wysoki poziom cukru, ferrytyna
      poniżej normy, boję się że to nic dobrego dla mojego organizmu

      dziękuję za posty
      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 04.11.10, 14:19
        witam!

        Dzisiaj odebrałam wyniki badań tzn telefonicznie się dowiedziałam, że TSH wynosi 5,83
        a hormony wolne w polowie normy po 50%, ostatnio strasznie nerwowa się zrobiłam, okres co 26 dni bardzo skąpy, uczucie zimna nie zniknęło, senność w ciągu dnia, na przemienie wybuchy nerwowości i złości na wszystko a potem nagle słabość, strasznie mnie to męczy, co można z tym zrobić? PIć melisę? przyjmuję żelazo w preparacie Prenatal classic i euthyrox dawka 25, wizyta 18 listopada zmienić coś czy czekać do wizyty?pozdrawiam
    • madziulaw Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.08.10, 22:01
      witaj, bo nie wolno tak gwałtownie odstawić tyroksyny . organizm będzie ci
      głupiał na wszystkich płaszczyznach. Tess napisał ci abyś dawkę zmniejszyła do
      25. i moim zdaniem byłoby ok. teraz kiedy już odstawiłaś powinnaś wznowić
      przyjmowanie euthyroksu od 12,5 i badać się na tej dawce.

      hormony będą ci się obniżały raczej powoli. kiedy mnie lekarka obnizyła dawkę
      tyroksyny z powodu nadczynności --wyniki wróciły częściowo (!) do normy po jakiś
      6 miesiącach. tsh np zmienia się baaardzo powoli.

      nie napisałaś czy robiłaś przeciwciała tpg. jaka ci wyszła objętość tarczycy, bo
      nie pamiętam.
      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 19.08.10, 09:12
        Witam!
        Dziękuję za radę, dzisiaj odebrałam wyniki z 17.09.10
        nie biorę dalej tabletek
        tsh 2,12
        ft4 1,2 36% normy

        ft3 nie badałam anty TG też nie badałam, objętość tarczycy w normie,
        nie znam dokłądnego wyniku ale lekarz powiedział że jest w normie

        wizytę u lekarza mam dopiero na koniec listopada ostatnim zaleceniem
        było 25 mg co drugi dzień i chyba wrócę do tej dawki tak jak piszesz
        zacznę od 12,5 mg dziennie

        mam pytanie co jeszcze mogę zbadać, odnośnie planowanego potomstwa?
        • wierka-5 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 19.08.10, 11:37
          Według mnie za szybko odstawiłaś eutyrokx na podstawie jednego przekroczonego
          wyniku, FT4 i FT3. TSH spada powoli wiec trudno sie nim sugerować.
          Twoje TSH wzrosło i nadal będzie rosło jeśli to była niedoczynność, a Twoje
          pierwsze wyniki na to wskazywały.Juz teraz widać,że FT4 bardzo spadło.

          Koniecznie badaj razem wszystkie hormony, zrób przeciwciała i powtórz USG.
            • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.09.10, 21:39
              Witam!
              Zastanawiam się czy nie włączyć do leczenia bromergonu na obniżenie prolaktyny bo ostatni wynik był 29ng/ml a norma jest do 25ng/ml co o tym myślicie? Co do progesteronu to też masz rację bo moje okresy strasznie się skróciły i faza lutealna pewnie ma poniżej 10 dni to na pewno za mało bo powinno być od 12-14 dni, pracuję w aptece więc nie ma problemu żeby sobie zabrać leki, tylko nie wiem czy powinna to robić bez wiedzy mojej lekarki.
              co o tym myślicie?
                • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 04.11.10, 14:27
                  witam!
                  witam!
                  Dzisiaj odebrałam wyniki badań tzn telefonicznie się dowiedziałam, że TSH wynosi 5,83
                  a hormony wolne w polowie normy po 50%, ostatnio strasznie nerwowa się zrobiłam, okres co 26 dni bardzo skąpy, uczucie zimna nie zniknęło, senność w ciągu dnia, na przemienie wybuchy nerwowości i złości na wszystko a potem nagle słabość, strasznie mnie to męczy, co można z tym zrobić? PIć melisę? przyjmuję żelazo w preparacie Prenatal classic i euthyrox dawka 25, wizyta 18 listopada zmienić coś czy czekać do wizyty?pozdrawiam
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.02.11, 11:57
          Witam!
          w tamtym tygodniu odebrałam wyniki

          jestem w chwili obecnej na dawce 61,5 euthyroxu, do końca października na dawce 25, potem na dawce 50 do końca grudnia i od stycznia na 61,5 zgodnie z zaleceniem lekarza

          na dawce 25 mg miałam tsh ok 5
          w tamtym tygodniu odebrałam wyniki tsh 2,3

          antyTG w normie
          ferrytyna 25tys ( norma 20tyś do 200 tyś)

          czuję się dobrze nie mam kolatania serca, czuję że obniża się prolaktyna bo mam coraz mniejsze dolegliwości przed okresem wogóle nie mam PMS a kiedyś co miesiąc

          mam pytanie do dziewczyny które zaszły w ciąże przy niedoczynności tarczycy, co jeszcze jest nie tak że od ponad roku jestem na tabletkach euthyrox i 2 kresek ciągle nie ma???

          jakie powinnam jeszcze brać leki albo co powinna zbadać??

          pozdrawiam
          • medeath77 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 24.02.11, 20:58
            Widzę, że zmagamy się z podobnym problemem. Proponuję wykonać poziom prolaktyny po obciążeniu. Lekarz nie proponował rezonansu przysadki? Bromergon to silny lek i ma dużo skutków ubocznych. Z resztą wiesz, bo jesteś z branży farmakologicznej. Na pewno nie zażywałabym go na własną rękę. Jeśli bolą cię piersi spróbuj z Castagnus lub Mastodynon.
            JA zaszłam w ciążę dzięki bromergonowi ale dziś wiem, że raczej powinnam była leczyć się na niedoczynność, którą prawdopodobnie już miałam. Ty się leczysz, ale bez efektów. Może u Ciebie jest odwrotna sytuacja? Dziwi mnie, że lekarz nie zlecił zbadania poziomu prolaktyny po obciążeniu Metoclopramidum.
            • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 10.11.11, 12:25
              Witam wszystkich po długiej przerwie, ostatnia moja wizyta u lekarza była w styczniu wyniki
              TSH- (2,35) norma 0,4-4,0
              wolny testosteron 2,18 (norma 0-4,1 pg/ml)
              androstendion 1,19 ( norma 0,57-2,63) ng/ml)
              prolaktyna 22,1 (norma 1,9-25 ng/ml)
              progesteron 21 dzień cyklu 9,9 (norma 1,2-15,9 ng/ml)
              ferrytyna 25tys (norma od 20 tyś do 300 tyś)
              p/ ciała anty TG 4,70 ( norma od 0-34 IU/ml)
              wysokie ob =17

              dzisiaj odebrałam wyniki
              TSH= 2,08 (0,4-4 ) norma
              PROLAKTYNA 22 ( norma od 1,9-25)

              mam pytanie czy te wyniki są ok, ciąży nawet nie widać na horyzoncie, samopoczucie w miarę ok, czasem łykam żelazo, kwas foliowy

              problemem zaczynają być wypadające rzęsy i przesuszona skóra, ostatnio nawet pojawiają się lekkie stany depresyjne

              jestem od roku na dawce 61,5 ug euthyroxu ( dzielę na pół tabletki z dawki 125 ug) wizytę mam dopiero na styczeń luty 2012 czy powinna jeszcze coś zbadać, jakie macie sugestie?
              pozdrawiam
              • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.11.11, 21:44
                masz bardzo niską ferrytynę - powinnaś koniecznie
                zażywać żelazo.
                Poza tym nie wiesz jakie masz poziomy FT4 i FT3
                bo oznaczasz tylko TSH. Może zamiast prolaktyny
                choć raz oznacz hormony tarczycy, ale nie przysadki.
                I jeszcze jedno - TSH przy zażywaniu syntetycznej
                tyroksyny masz bardzo wysokie.
                • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.11.11, 10:12
                  Na badanie prolaktyny i innych hormonów dostałam skierowanie od ginekologa, endokrynolog u którego się leczę powiedział że mam bardzo ładny wynik TSH, nie zlecał mi robienia dodatkowych badań ft3 i ft4, bo powiedział że mam uregulowaną tarczycę ( wynik mieści się idealnie w środku zakresu tsh) to jak mogę mieć za wysokie tsh to jest nielogiczne??
                  • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 31.01.12, 17:44
                    witam ponownie wszystkichsmile

                    chciałabym się dowiedzieć co jest nie tak z moimi wynikami:

                    TSH 1,61 norma 0,4-4.0

                    ft3 3,86
                    91 % ( norma od 1.5-4.1)

                    ft4 1.1
                    27% norma od 0.8 -1.9

                    jestem na dawce 61,5 euthyroxu 1 raz w tygodniu biorę 75 dawkę,
                    ostatnio zauważyłam że czasem kłuje mnie serce i miewam czasem migreny nigdy tak nie miałam co może być przyczyną?? z góry dziękuję za wpisy
                    pozdrawiam

                    • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 01.02.12, 12:36
                      karlitos80 napisała:

                      > witam ponownie wszystkichsmile
                      >
                      > chciałabym się dowiedzieć co jest nie tak z moimi wynikami:
                      >
                      > TSH 1,61 norma 0,4-4.0
                      >
                      > ft3 3,86
                      > 91 % ( norma od 1.5-4.1)
                      >
                      > ft4 1.1
                      > 27% norma od 0.8 -1.9
                      >
                      > jestem na dawce 61,5 euthyroxu 1 raz w tygodniu biorę 75 dawkę,
                      > ostatnio zauważyłam że czasem kłuje mnie serce i miewam czasem migreny nigdy ta
                      > k nie miałam co może być przyczyną?? z góry dziękuję za wpisy
                      > pozdrawiam
                      >

                      ujednolić dawkę co 75mg codziennie.
                      Taka suplementacja hormonu nie jest korzystna.
                      FT3 masz bardzo wysokie w stosunku do FT4.
                      Na tej podstawie i Twoich objawach wnioskuję,
                      że dawkę masz za niską.
                      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.11.12, 12:56
                        witam po długiej przerwie w wątku, mam takie pytanie
                        przez okres 3 miesięcy przyjmowała preparat prenatal probaby z jodem w dawce 150 ug to było od maja do lipca dziennie mam dawkę 75 ug euthyroxu dodatkowo brałam kilka leków od ginekologa ( bromergon, duphaston, clostilbegyt, vitaminum b6) i ostatnio miałam w nocy nagły atak podwyższonego pulsu do 140 na minutę i drgawki tak z 15 minut ginekolog powiedział mi że jego leki nie maja związku z tymi objawami czy można winić tarczycę za taki nagły stan rzeczy?


                        wyniki z tarczycy bardzo ładne
                        TSH 1,88 (N: 0,4- 4,0)
                        ft4 na poziomie 48 % normy

                        ciśnienie mam w normie raczej niższe

                        dzięki za jakieś wskazówki
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.11.12, 15:58
      Mój wynik obj tarczycy to 8 ml oba płaty,

      wyniki ze stycznia: dawka 75 Euthyroxu
      TSH 1,61
      ft3: 3,86 90%
      ft4: 1,10 27%

      anty-TPO 0,9 IU/ml ( norma do 12)
      w marcu w innym labie:

      anty-TPO 14,15 IU/ml ( norma ponieżej 34)

      anty_TG 4,7 IU/ml norma do 34

      wynik z listopada:

      TSH 1,88 uIU/ml norma od 0,4 do 4,0
      ft4 1,43 57% normy

      cały czas jestem na dawce 75 euthyroxu

      ale mam strasznie suchą skórę, dużo pije wody, jestem senna, zmęczona, mam zawroty głowy, drażliwość, płaczliwość i problemy ciągle z jelitami ( wzdęcia, gazy) suplementuje tylko magnez z vit. B6, i kwas foliowy 0,4 ug

      czy mogę włączyć coś z selenem, żelazem i jodem??


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka