Dodaj do ulubionych

niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja wynikó

11.01.10, 18:37
Witam! czy mogłabym prosić o interpretację wyników,
tsh 7,58
ft4 1,05 (22% normy)
ft3 3,58 (73% normy)

czekam na wynik antyTPO i usg tarczycy

staramy sie z mężem o potomstwo ponad rok nieskutecznie czy wynik ft3 jest dobry, czy całość wyników może świadczyć o niedoczynności tarczycy, mam parę objawów tj jak senność czy marznięcie rąk, nóg ale pozostałych objawów nie obserwuje u siebie, nigdy nie leczyłam się na tarczycę, jestem osobą szczupłą, pozostałe wyniki krwi, cholesterolu, żelaza są rewelacyjne, czekam na jakieś propozycję jakie dalsze postępowanie przy takich wynikach i staraniach o dziecko
Obserwuj wątek
    • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 11.01.10, 18:45
      szukaj dobrego endokrynologa - najlepiej w wątku o polecanych lekarzach, albo na
      tym forum, albo na forum hashimoto (bo tam też jest bardzo interesujący wątek o
      polecanych endo)
    • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 11.01.10, 23:43
      po wynikach i opisywanym samopoczuciu
      można wnioskować, że masz problem
      z tarczycą. Wyniki, na które czekasz
      wskażą przyczynę.
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 12:12
      Dzisiaj odebrałam wyniki z antyTPO sa w porządku, niska wartość wynik z usg
      tarczycy wyszło że mam jednego guzka na prawym płacie tarczycy lekarz zlecił
      wykonanie biopsji. Moje pytanie czy jest to koniecznie, czy po lekach to się
      wchłonie?
      • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 13:22
        a jakiej wielkości jest Twoja tarczyca? i co napisali poza tym w opisie?
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 13:46
          Opis był krótki, tarczyca nie powiększona, jeden z płatów 10 na 12 mm, i guzek
          na prawym płacie, teraz czekam na wizytę do endo, wogóle to pracuję w aptece i
          zastanawiam się nad wzięciem dawki 25 euthyroxu, bo pewnie od tego i tak się
          zacznie.

Czy wizyty u lekarza są potrzebne? Mogę sama brać sobie różne dawki i robić
          badania czy to jest dobry pomysł? wiadomo jak to jest z dotarcie do lekarza.
          • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 15:17
            ale objętość mieści się w przedziale 13-18 ml?

zdecydowanie prowadzenie przez dobrego endo jest bardzo potrzebne - tak jak i
            diagnoza
          • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 18:07
            karlitos80 napisała:

> Opis był krótki, tarczyca nie powiększona, jeden z płatów 10 na 12 mm, i guzek
            > na prawym płacie,

jeśli to jest pełny opis radiologa,
            to proponuję jeszcze raz wykonać usg u innego.
            Biopsję guzka trzeba wykonać bo może dużo
            wnieść do diagnozy.
            Do czasu wyjaśnienia przyczyn dysfunkcji
            gruczołu tarczowego proponuję, abyś nie korzystała
            z dobrodziejstwa jodidu.
            Jodu wystarczająco dużo spożywamy w codziennych
            posiłkach, a producenci żywności nie ograniczają
            zużycia soli jodowanej.
            • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 18:28
              Dziękuję za poradę dotyczącą jodu, co do wyników usg to faktycznie zrobię
              jeszcze jedno u innego radiologa, może się okazać że żadnego guzka nie ma np,
              poza tym mam pytanie odnośnie wyników ft3 i ft4, skoro brakuje mi tyroksyny to
              skąd mam tyle T3? czy suplementacja T4 zmieni obraz wyników na korzyść tylko T4
              czy T3 też się zmieni?
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.01.10, 17:06
      Mam jeszcze pytanie bo lekarz pierwszego kontaktu po wglądzie na wyniki TSH
      przepisał mi Jodid 100, czy powinna zacząć go brać?
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.01.10, 10:46
      słyszałam że sok z noni wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy, czy to
      prawda i czy ktoś stosował?
      • milaemalka Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.01.10, 13:08
        Suplementacja tyroksyny wpływa i na ft4 i na Ft3.Jezeli tyroksyny jest za mało
        wszystko idzie na bieżące potrzeby.W wynikach mamy wówczas Ft3 wyższe od
        Ft4.Dopiero ,gdy dawka jest wystarczająca jest co odkładac i Ft4 wzrasta. Daj
        sobie spokój z jodem ,joditem.Najpierw zrób usg,najlepiej u lekarza
        endokrynologa. Poniewaz masz wyniki wskazujace na niedoczynnośc na twoim miejscu
        wzięłabym 25 euthyroxu i zapisała się na wizyte prywatnie do endo.
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.01.10, 17:17
          dziękuję za odp, wizytę u endo mam w nast tygodniu więc wtedy będę mogła coś
          więcej powiedzieć
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 19.04.10, 16:46
          witam!
          Mam pytanie czy te wyniki są dobre
          wyniki z 7 kwietnia

TSH 1
          ft4 110% normy
          ft3 70% normy

dawka od 22 stycznia 50 euthyrox....nie zmieniona po ostatniej wizycie

biopsja na sierpień guzek wielkości 1,5 cm

czy te wyniki są dobre na starania o dzidzie?
          • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 20.04.10, 08:52
            a jak Twoje samopoczucie od stycznia? jakieś zmiany?
            zrobiłaś nowe USG?

zbadaj ferrytynę i wit. B12 - coś Ci szwankuje przemiana ft4 w ft3

ze staraniami wstrzymała bym się do biopsji
            • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 20.04.10, 08:53
              badania ft3 i ft4 robiłaś oczywiście na czczo bez tabletki, prawda?
              • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 22.04.10, 09:47
                Witam!

Tak badanie robiłam na czczo, moje samopoczucie jest dobre na pewno czuję się
                lepiej po tabletkach, może tylko dalej mam zimne stopy i jest mi zimno czasem,
                lekarz powiedział że wyniki są dobre

włączyłam jeszcze castagnus dziennie jedna tabletka, mam dość zaznaczone objawy
                PMS głównie bóle głowy i bolące piersi, myślałam że wyrówna się to po l-tyroksynie

a jaki powinien być prawidłowy stosunek ft3 do ft4?

wyniki są przecież lepsze niż te ze stycznia...
                czemu wstrzymać się do biopsji ze staraniami?
                • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 24.04.10, 14:25
                  ft3 i ft4 powinny być mniej więcej na tym samym poziomie % - u Ciebie ft4 (które
                  suplementujesz) jest wysokie, a ft3 niższe o 40% - czyli z jakiegoś powodu ft4
                  nie przekształca się w ft3 - być może z powodu niedoboru żelaza (poza tym
                  skarżysz się na zimno - to może być anemia - dlatego konieczne jest badanie
                  ferrytyny i wit. B12

przed badaniem ferrytyny odstaw żelazo (przynajmniej 2 tyg. wcześniej)

czy robiłaś nowe USG? wiesz jaką masz objętość tarczycy?
                  • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 29.04.10, 14:45
                    Witam!

Badałam żelazo w styczniu i miałam wzorowe wyniki , badanie krwi też wyszło
                    rewelacyjnie więc to raczej to nie anemia zimno mi było zimą bo w domu
                    temperaturę mam między 19-20 stopni więc to nie dużo, badania tarczycy nie
                    robiła nowego ale na ostatnim USG wyszła mi prawidłowa objętość tarczycy,
                    samopoczucie mi się poprawiło po castagnusie i myślę że nadmiar prolaktyny jest
                    przyczyną moich dolegliwości.
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 05.07.10, 13:45
      Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie moich wyników z dzisiaj. Odebrałam wynik TSH i okazało się
      że wynik sugeruje nadczynność tarczycy wynosi 0,004
      Biorę euthyrox 50 wizytę do lekarza mam na 23 sierpnia i nie wiem za bardzo co
      mam w takiej sytuacji zrobić?z góry dziękuje za pomoc
      • marsjanka1999 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 06.07.10, 07:30
        a jakie masz wyniki ft4 i ft3?
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 06.07.10, 11:37
          jutro odbiorę wyniki ft3 i ft4 dzisiaj odebrałam ferrytynę i vit b12

ferrytyna: 19,71 (20,00-300,00) mg/ml
          vit b 12 350 ( 174-860)

ostatnio mam trochę stresów w pracy, pewnie to też ma znaczenie, ale mam takie
          dni że chodzę senna i nic mi się nie chce, kładę się na drzemkę po południu i
          mogę spać 2h, nie wiem jakie mam teraz przyjmować dawki leków, 19 lipca jestem
          umówiona na biopsję dopiero.

• karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.07.10, 15:49
      FT4 132.73% [wynik 2.26, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 160.38% [wynik 5.67, norma (1.5 - 4.1)]

takie są moje wyniki TSH 0,004 norma od (0,4-4)
      • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.07.10, 18:04
        moim zdaniem masz zdecydowanie za dużą dawkę tyroksyny.
        Koniecznie obniż ją do 25mg. FT4 nie powinno przekraczać
        normy, a Ty już w kwietniu miałaś je za wysokie.
        Twoje objawy to anemia z braku ferrytyny, wit.B12 i z nadczynności polekowej.
        Napisz jakie jeszcze bierzesz tabletki.
        Wpisz dokładny opis usg i napisz czy oznaczyłaś
        p/ciała TG.
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.07.10, 19:09
      Dziękuję za radę, co do przeciwciał Tg nie robiłam, 19 lipca mam mieć biosję
      guzka na prawym płacie, wtedy będę widziała jak moja tarczyca wygląda, co leków
      to ostatnio brałam tylko Castagnus z ziolowych leków i piłam Plusss z jodem i
      witaminami, vit b2, vit b6, wiesołek w kapsułkach oeparol, biorę też czasem
      loratadynę na alergię, to by było na tyle specifikówsmileczy ma to jakiś związek z
      tak złymi wynikami??
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 15.07.10, 12:10
      witam ponownie!
      winik tsh z wczoraj to 0,004 euthyrox w dawce 25 mg brałam od 2
      lipca a od 10 lipca nie biorę wogóle a wynik jest dalej zły, co
      powinnam zrobić w takiej sytuacji? czekam na poradę, pozdrawiam
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 06.08.10, 18:22
      wracam ponownie do mojego wątku....
      byłam u lekarza 19 lipca i niestety niczego się nie dowiedziałam
      wynik z ostatniego lipca to dalej nadczynność TSH poniżej 0,004
      lekarz na wizycie zalecił mi branie euthyroxu w dawce 25 mg co drugi dzień przy
      takich wynikach, ja tabletek nie biore już od poczatku lipca a wynik TSH przez
      cąły miesiąc utrzymuje się na tym samym poziomie....w ulotce jest napisane że
      przy nadczynności nie stosuje się euthyroxu.....więc co mam robić?

najpewniej to zmienić lekarza wiem....ale jakieś inne propozycje....widzę już że
      organizm się strasznie rozregulował..okres po 24 dniach przy okrsach po 30
      dniach, cholesterol ponad normę, LDL ponad normę, wysoki poziom cukru, ferrytyna
      poniżej normy, boję się że to nic dobrego dla mojego organizmu

dziękuję za posty
      • madziulaw Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.08.10, 22:03
        aha - jeszcze jedno. napisałaś tylko jakie jest LIPCOWE tsh, a ważniejsze są
        poziomy ft3 i 4. na ich podstawie mozna stwierdzić co sie z tobą aktualnie
        dzieje, nie na podst tsh
      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 04.11.10, 14:19
        witam!

Dzisiaj odebrałam wyniki badań tzn telefonicznie się dowiedziałam, że TSH wynosi 5,83
        a hormony wolne w polowie normy po 50%, ostatnio strasznie nerwowa się zrobiłam, okres co 26 dni bardzo skąpy, uczucie zimna nie zniknęło, senność w ciągu dnia, na przemienie wybuchy nerwowości i złości na wszystko a potem nagle słabość, strasznie mnie to męczy, co można z tym zrobić? PIć melisę? przyjmuję żelazo w preparacie Prenatal classic i euthyrox dawka 25, wizyta 18 listopada zmienić coś czy czekać do wizyty?pozdrawiam
    • madziulaw Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.08.10, 22:01
      witaj, bo nie wolno tak gwałtownie odstawić tyroksyny . organizm będzie ci
      głupiał na wszystkich płaszczyznach. Tess napisał ci abyś dawkę zmniejszyła do
      25. i moim zdaniem byłoby ok. teraz kiedy już odstawiłaś powinnaś wznowić
      przyjmowanie euthyroksu od 12,5 i badać się na tej dawce.

hormony będą ci się obniżały raczej powoli. kiedy mnie lekarka obnizyła dawkę
      tyroksyny z powodu nadczynności --wyniki wróciły częściowo (!) do normy po jakiś
      6 miesiącach. tsh np zmienia się baaardzo powoli.

nie napisałaś czy robiłaś przeciwciała tpg. jaka ci wyszła objętość tarczycy, bo
      nie pamiętam.
      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 19.08.10, 09:12
        Witam!
        Dziękuję za radę, dzisiaj odebrałam wyniki z 17.09.10
        nie biorę dalej tabletek
        tsh 2,12
        ft4 1,2 36% normy

ft3 nie badałam anty TG też nie badałam, objętość tarczycy w normie,
        nie znam dokłądnego wyniku ale lekarz powiedział że jest w normie

wizytę u lekarza mam dopiero na koniec listopada ostatnim zaleceniem
        było 25 mg co drugi dzień i chyba wrócę do tej dawki tak jak piszesz
        zacznę od 12,5 mg dziennie

mam pytanie co jeszcze mogę zbadać, odnośnie planowanego potomstwa?
        • wierka-5 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 19.08.10, 11:37
          Według mnie za szybko odstawiłaś eutyrokx na podstawie jednego przekroczonego
          wyniku, FT4 i FT3. TSH spada powoli wiec trudno sie nim sugerować.
          Twoje TSH wzrosło i nadal będzie rosło jeśli to była niedoczynność, a Twoje
          pierwsze wyniki na to wskazywały.Juz teraz widać,że FT4 bardzo spadło.

Koniecznie badaj razem wszystkie hormony, zrób przeciwciała i powtórz USG.
          • madawi Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 06.09.10, 21:29
            a w kwestii potomstwa to zbadaj jeszcze progesteron zwlaszcza w fazie lutealnej. czesto przyczyna wczesnych poronien albo nieplodnosci jest wlasnie niedobor tego hormonu. to tak przy okazji jak juz sie bedziesz kluc na tarczyce smile
            powodzenia, trzymam kciuki !
            • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.09.10, 21:39
              Witam!
              Zastanawiam się czy nie włączyć do leczenia bromergonu na obniżenie prolaktyny bo ostatni wynik był 29ng/ml a norma jest do 25ng/ml co o tym myślicie? Co do progesteronu to też masz rację bo moje okresy strasznie się skróciły i faza lutealna pewnie ma poniżej 10 dni to na pewno za mało bo powinno być od 12-14 dni, pracuję w aptece więc nie ma problemu żeby sobie zabrać leki, tylko nie wiem czy powinna to robić bez wiedzy mojej lekarki.
              co o tym myślicie?
              • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 07.09.10, 23:04
                karlitos80 napisała:

> Witam!
                > Zastanawiam się czy nie włączyć do leczenia bromergonu na obniżenie prolaktyny

podwyższona prolaktyna wskazuje na niedoczynność tarczycy.
                Branie bromergonu przed ustawieniem poziomów FT4 i FT3
                jest tylko uszczerbkiem dla wątroby.

• karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 04.11.10, 14:27
                  witam!
                  witam!
                  Dzisiaj odebrałam wyniki badań tzn telefonicznie się dowiedziałam, że TSH wynosi 5,83
                  a hormony wolne w polowie normy po 50%, ostatnio strasznie nerwowa się zrobiłam, okres co 26 dni bardzo skąpy, uczucie zimna nie zniknęło, senność w ciągu dnia, na przemienie wybuchy nerwowości i złości na wszystko a potem nagle słabość, strasznie mnie to męczy, co można z tym zrobić? PIć melisę? przyjmuję żelazo w preparacie Prenatal classic i euthyrox dawka 25, wizyta 18 listopada zmienić coś czy czekać do wizyty?pozdrawiam
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.11.10, 09:20
      FT4 43.64% [wynik 1.28, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 48.85% [wynik 2.77, norma (1.5 - 4.1)]

THS 5,32 norma 0,4-4,0

od lipca jestem na dawce euthyrox 25, ogólnie nie za dobrze się czuję, najbardziej dokucza mi nerwowość, wogóle huśtawki nastrojów , napiszcie co myślicie
      • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.11.10, 22:11
        uważam, że masz za niską dawkę tyroksyny.
        proponuję, abyś podniosła ją o 12,5mg
        i po 6 tyg. /3m-ce to za długo/ ponów badania
        hormonów.
        • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.02.11, 11:57
          Witam!
          w tamtym tygodniu odebrałam wyniki

jestem w chwili obecnej na dawce 61,5 euthyroxu, do końca października na dawce 25, potem na dawce 50 do końca grudnia i od stycznia na 61,5 zgodnie z zaleceniem lekarza

na dawce 25 mg miałam tsh ok 5
          w tamtym tygodniu odebrałam wyniki tsh 2,3

antyTG w normie
          ferrytyna 25tys ( norma 20tyś do 200 tyś)

czuję się dobrze nie mam kolatania serca, czuję że obniża się prolaktyna bo mam coraz mniejsze dolegliwości przed okresem wogóle nie mam PMS a kiedyś co miesiąc

mam pytanie do dziewczyny które zaszły w ciąże przy niedoczynności tarczycy, co jeszcze jest nie tak że od ponad roku jestem na tabletkach euthyrox i 2 kresek ciągle nie ma???

jakie powinnam jeszcze brać leki albo co powinna zbadać??

pozdrawiam
          • medeath77 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 24.02.11, 20:58
            Widzę, że zmagamy się z podobnym problemem. Proponuję wykonać poziom prolaktyny po obciążeniu. Lekarz nie proponował rezonansu przysadki? Bromergon to silny lek i ma dużo skutków ubocznych. Z resztą wiesz, bo jesteś z branży farmakologicznej. Na pewno nie zażywałabym go na własną rękę. Jeśli bolą cię piersi spróbuj z Castagnus lub Mastodynon.
            JA zaszłam w ciążę dzięki bromergonowi ale dziś wiem, że raczej powinnam była leczyć się na niedoczynność, którą prawdopodobnie już miałam. Ty się leczysz, ale bez efektów. Może u Ciebie jest odwrotna sytuacja? Dziwi mnie, że lekarz nie zlecił zbadania poziomu prolaktyny po obciążeniu Metoclopramidum.
            • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 10.11.11, 12:25
              Witam wszystkich po długiej przerwie, ostatnia moja wizyta u lekarza była w styczniu wyniki
              TSH- (2,35) norma 0,4-4,0
              wolny testosteron 2,18 (norma 0-4,1 pg/ml)
              androstendion 1,19 ( norma 0,57-2,63) ng/ml)
              prolaktyna 22,1 (norma 1,9-25 ng/ml)
              progesteron 21 dzień cyklu 9,9 (norma 1,2-15,9 ng/ml)
              ferrytyna 25tys (norma od 20 tyś do 300 tyś)
              p/ ciała anty TG 4,70 ( norma od 0-34 IU/ml)
              wysokie ob =17

dzisiaj odebrałam wyniki
              TSH= 2,08 (0,4-4 ) norma
              PROLAKTYNA 22 ( norma od 1,9-25)

mam pytanie czy te wyniki są ok, ciąży nawet nie widać na horyzoncie, samopoczucie w miarę ok, czasem łykam żelazo, kwas foliowy

problemem zaczynają być wypadające rzęsy i przesuszona skóra, ostatnio nawet pojawiają się lekkie stany depresyjne

jestem od roku na dawce 61,5 ug euthyroxu ( dzielę na pół tabletki z dawki 125 ug) wizytę mam dopiero na styczeń luty 2012 czy powinna jeszcze coś zbadać, jakie macie sugestie?
              pozdrawiam
              • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 13.11.11, 21:44
                masz bardzo niską ferrytynę - powinnaś koniecznie
                zażywać żelazo.
                Poza tym nie wiesz jakie masz poziomy FT4 i FT3
                bo oznaczasz tylko TSH. Może zamiast prolaktyny
                choć raz oznacz hormony tarczycy, ale nie przysadki.
                I jeszcze jedno - TSH przy zażywaniu syntetycznej
                tyroksyny masz bardzo wysokie.
                • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.11.11, 10:12
                  Na badanie prolaktyny i innych hormonów dostałam skierowanie od ginekologa, endokrynolog u którego się leczę powiedział że mam bardzo ładny wynik TSH, nie zlecał mi robienia dodatkowych badań ft3 i ft4, bo powiedział że mam uregulowaną tarczycę ( wynik mieści się idealnie w środku zakresu tsh) to jak mogę mieć za wysokie tsh to jest nielogiczne??
                  • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 31.01.12, 17:44
                    witam ponownie wszystkichsmile

chciałabym się dowiedzieć co jest nie tak z moimi wynikami:

TSH 1,61 norma 0,4-4.0

ft3 3,86
                    91 % ( norma od 1.5-4.1)

ft4 1.1
                    27% norma od 0.8 -1.9

jestem na dawce 61,5 euthyroxu 1 raz w tygodniu biorę 75 dawkę,
                    ostatnio zauważyłam że czasem kłuje mnie serce i miewam czasem migreny nigdy tak nie miałam co może być przyczyną?? z góry dziękuję za wpisy
                    pozdrawiam

• hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 01.02.12, 12:36
                      karlitos80 napisała:

> witam ponownie wszystkichsmile
                      >
                      > chciałabym się dowiedzieć co jest nie tak z moimi wynikami:
                      >
                      > TSH 1,61 norma 0,4-4.0
                      >
                      > ft3 3,86
                      > 91 % ( norma od 1.5-4.1)
                      >
                      > ft4 1.1
                      > 27% norma od 0.8 -1.9
                      >
                      > jestem na dawce 61,5 euthyroxu 1 raz w tygodniu biorę 75 dawkę,
                      > ostatnio zauważyłam że czasem kłuje mnie serce i miewam czasem migreny nigdy ta
                      > k nie miałam co może być przyczyną?? z góry dziękuję za wpisy
                      > pozdrawiam
                      >

ujednolić dawkę co 75mg codziennie.
                      Taka suplementacja hormonu nie jest korzystna.
                      FT3 masz bardzo wysokie w stosunku do FT4.
                      Na tej podstawie i Twoich objawach wnioskuję,
                      że dawkę masz za niską.
                      • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 17.11.12, 12:56
                        witam po długiej przerwie w wątku, mam takie pytanie
                        przez okres 3 miesięcy przyjmowała preparat prenatal probaby z jodem w dawce 150 ug to było od maja do lipca dziennie mam dawkę 75 ug euthyroxu dodatkowo brałam kilka leków od ginekologa ( bromergon, duphaston, clostilbegyt, vitaminum b6) i ostatnio miałam w nocy nagły atak podwyższonego pulsu do 140 na minutę i drgawki tak z 15 minut ginekolog powiedział mi że jego leki nie maja związku z tymi objawami czy można winić tarczycę za taki nagły stan rzeczy?

wyniki z tarczycy bardzo ładne
                        TSH 1,88 (N: 0,4- 4,0)
                        ft4 na poziomie 48 % normy

ciśnienie mam w normie raczej niższe

dzięki za jakieś wskazówki
          • hashi-tess Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 24.02.11, 22:28
            w/g mnie to dobrze, że nie jesteś w ciąży z powodu
            niskiej ferrytyny. Powinnaś coś z tym zrobić.
            Najlepiej byłoby gdybyś dostała żelazo sorbifer dulures.

Może poczytaj na forum o anemii z braku żelaza.
            Było dużo postów n/t.
    • karlitos80 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 18.11.12, 15:58
      Mój wynik obj tarczycy to 8 ml oba płaty,

wyniki ze stycznia: dawka 75 Euthyroxu
      TSH 1,61
      ft3: 3,86 90%
      ft4: 1,10 27%

anty-TPO 0,9 IU/ml ( norma do 12)
      w marcu w innym labie:

anty-TPO 14,15 IU/ml ( norma ponieżej 34)

anty_TG 4,7 IU/ml norma do 34

wynik z listopada:

TSH 1,88 uIU/ml norma od 0,4 do 4,0
      ft4 1,43 57% normy

cały czas jestem na dawce 75 euthyroxu

ale mam strasznie suchą skórę, dużo pije wody, jestem senna, zmęczona, mam zawroty głowy, drażliwość, płaczliwość i problemy ciągle z jelitami ( wzdęcia, gazy) suplementuje tylko magnez z vit. B6, i kwas foliowy 0,4 ug

czy mogę włączyć coś z selenem, żelazem i jodem??

• makenai1 Re: niskie ft4 wysokie ft3,prośba interpreatcja w 12.10.17, 18:20
        wywal kwas foliowy i zastap folianem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka