Dodaj do ulubionych

Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie

17.06.10, 09:45
Hej,
Bardzo prosze o rade, jakies sugestie.
Od 10 lat choruje na borelioze, od 4 lat lecze ja niemal ciagla
antybiotykoterapia, a ostatnio odkrylam ze jakies cuda dzieja mi sie z
tarczyca. Ponad 3,5 letnia ciagla antybiotykoterapia nie przyniosla zadnej
poprawy, a nawet jest coraz gorzej. Mysle, ze moze to juz nie tylko borelioza,
ale ze czesc objawow jest od tarczycy?
Moje objawy od 5 lat mocno wykluczyly mnie z zycia, wlasciwie wegetuje.
Moje najgorsze objawy to:
ciagla tachykardia, silne oslabienie, miażdżąca sennosc, bezwlad (zwiotczenie
miesni i umyslu), silne zawroty glowy, problemy z koncentracja i pamiecia,
ciagle przymulenie, "zawiecha", bole miesni, czarne klebuszki latajace przed
oczami, zmeczenie, brak sil.
Objawy te naleza do kanonu objawow boreliozy, ale wiem ze czesc z nich
"pasuje" tez do tarczycy.
W przeciagu ostatnich 4 lat jakos tak intuicyjnie sama na wlasna reke badalam
tarczyce. Ostatnio robilam usg i okazalo sie ze moja tarczyca w ciagu 4 lat
zmalala o polowe. Wyniki z krwi mam w normie. Bylam tydzien temu po raz pierwszy
w zyciu u endokrynologa i nic z tej wizyty nie wyniknelo, oprocz tego ze mila
pani mnie skasowala mowiac ze nie wie co zrobic wrrrrrr...

Ponizej moje wyniki:

USG TARCZYCY Z DNIA 27 maja 2010
Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
wynik opisany jako prawidlowy, ale OBJETOSC CALKOWITA TARCZYCY to 6,85 cm3
(norma dla kobiet ok. 18 cm3)
plat prawy objetosc 3,95 cm3
plat lewy 2,90 cm3
ciesn 5 mm

USG TARCZYCY z 19 stycznia 2006:
Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
wynik opisany jako prawidlowy,, OBJETOSC CALKOWITA 12,7 cm3
plat prawy 8,5 cm3
plat lewy 4,2 cm3

Czyli tarczyca w ciagu 4 lat skurczyla sie o polowe!!!!

Badania z krwi:
7 czerwca 2010
TSH 2,190ulU/ml norma 0,230 - 4,500
anty TPO 17,34 IU/ml norma 0.00 - 35,00

kwiecien 2009
TSH 2,23 uIU/ml norma 0,23 -4,50
wit. B12 405,10 pg/ml normy 200 -900

wrzesień 2009
fT3 5,66 pmol/l norma 3,90 - 7,80
fT4 16,08 pmol/l norma 11,50 - 21,00

wrzesien 2007 roku
FT3 3,53 pg/mL norma 2,50 - 3,90
FT4 0,71 ng/dL norma 0,58 - 1,64

listopad 2005
TSH 2,260 uIU/ml

Bede wdzieczna za jakies sugestie. Sytuacja wydaje mi sie skomplikowana, bo
wyniki z krwi sa ok (ale moze nie wiem o czyms, o czym wy wiecie? )

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • drizle81 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 28.06.10, 15:25
      podbijam, bo jestem ciekawa odpowiedzi..mam nieco podobna sytuacjęsmile
    • hashi-tess Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 28.06.10, 20:20
      welwiczia1 napisała:

Ostatnio robilam usg i okazalo sie ze moja tarczyca w ciagu 4 lat
      > zmalala o polowe.

Ten zanik tarczycy występuje tylko w hashimoto.

Wyniki z krwi mam w normie. Bylam tydzien temu po raz pierwsz
      > y
      > w zyciu u endokrynologa i nic z tej wizyty nie wyniknelo, oprocz tego ze mila
      > pani mnie skasowala mowiac ze nie wie co zrobic wrrrrrr...

dobrze, że chociaż nie owijała w bawełnę
      i nie zwodziła Cię.

>
      > Ponizej moje wyniki:
      >
      > USG TARCZYCY Z DNIA 27 maja 2010
      > Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
      > wynik opisany jako prawidlowy, ale OBJETOSC CALKOWITA TARCZYCY to 6,85 cm3
      > (norma dla kobiet ok. 18 cm3)
      > plat prawy objetosc 3,95 cm3
      > plat lewy 2,90 cm3
      > ciesn 5 mm

opis typowy dla hashimoto.

>
      > USG TARCZYCY z 19 stycznia 2006:
      > Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
      > wynik opisany jako prawidlowy,, OBJETOSC CALKOWITA 12,7 cm3
      > plat prawy 8,5 cm3
      > plat lewy 4,2 cm3

obj. tarczycy na granicy dolnej normy.
      Jakiej jesteś postury?

>
      > Czyli tarczyca w ciagu 4 lat skurczyla sie o polowe!!!!
      >
      > Badania z krwi:
      > 7 czerwca 2010
      > TSH 2,190ulU/ml norma 0,230 - 4,500
      > anty TPO 17,34 IU/ml norma 0.00 - 35,00

Tu pokazują się p/ciała charakterystyczne dla hashimoto.
      Wielka szkoda, że nie oznaczyłaś FT4 i FT3.

>
      > kwiecien 2009
      > TSH 2,23 uIU/ml norma 0,23 -4,50
      > wit. B12 405,10 pg/ml normy 200 -900

to też może być objaw hashimoto.

> wrzesień 2009
      > fT3 5,66 pmol/l norma 3,90 - 7,80
      > fT4 16,08 pmol/l norma 11,50 - 21,00

FT4 48.21% [wynik 16.08, norma (11.5 - 21)]

FT3 45.13% [wynik 5.66, norma (3.9 - 7.8)]

dla zdrowego człowieka te wyniki są ok.
      Ja natomiast byłabym w dużej niedoczynności.

> wrzesien 2007 roku
      > FT3 3,53 pg/mL norma 2,50 - 3,90
      > FT4 0,71 ng/dL norma 0,58 - 1,64
      >

FT4 12.26% [wynik 0.71, norma (0.58 - 1.64)]

FT3 73.57% [wynik 3.53, norma (2.5 - 3.9)]

Tu jest spora niedoczynność.

Proponuję, abyś oznaczyła poziomy FT4 i FT3
      oraz ferrytynę z powodu dość niskiego poziomu
      wit. B12. One/ferrytyna i B12/ z reguły są obniżone z powodu
      ułomnego wchłaniania przy hashimoto.

Pozdrawiam
      Tess

• welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 02.07.10, 19:41
        Dziekuje, Tess.
        Ferrytryne mam wlasnie zrobiona plus kilka innych badan:
        potas 4,30 mmol/l norma 3,5-5,0
        magnez 1,78 mg/dl norma 1,6-2,5
        zelazo 104,6 ug/dl norma 50-155
        ferrytryna 39 ng/ml norma 10-150

FT3 i FT 4 w przyszlym tygodniu.

Do endokrynologa jade dopiero za 3 tygodnie - wczesniej nie dam rady, bo to
        wieksza wyprawa (u mnie w okolicy nie ma zadnego polecanego)

Moja lekarka rejonowa zapisala mi Euthyrox 25 "na spróbowanie, czy bede sie
        lepiej czula".
        Bardzo chcialabym juz od jutra to wziac, bo czuje sie fatalnie (prawie pol dnia
        w lozku niestety), ale troche sie boje.

Czy istnieje mozliwosc, ze mi to moze jakos zaszkodzic? Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam
        Welwiczia

PS. A jesli chodzi o posture to jestem wysoka, bardzo szczupla i wiotka (178 cm,
        56 kg)
        • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 02.09.10, 19:20
          Proszę o pomoc w interpretacji wyników.
          Byłam u endokrynologa polecanego na forum. Na podstawie USG i wynikow z krwi
          (TSH przede wszystkim) stwierdził, że nie ma ani Hashimoto, ani niedoczynności,
          a tarczyca znika mi od boreliozy.

Zapisał mi mimo to Euthyrox w dawce 37,5 miligrama.

Po 6 tyg, zrobilam badania (oczywiscie rano nie bralam Euthyroxu).
          Oto wyniki:

FT4 40.95% [wynik 15.39, norma (11.5 - 21)]

FT3 3.33% [wynik 4.03, norma (3.9 - 7.8)]

TSH 1,660 ulU/ml normy norma 0,230 - 4,500

wit B12 492,10 pg/ml normy 200 -900

Bardzo prosze o pomoc w interpretacji.

Moze jeszcze wspomne, ze po przyjmowaniu Euthyroxu 37,5 miligramow moje
          samopoczucie bez zmian, czyli wciaz tragiczne (mam jeszcze borelioze)

Dziekuje za pomoc!
          Gosia

• devilyn Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 04.09.10, 19:29
            Koniecznie oznacz ferrytynę.
            • milaemalka Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 05.09.10, 15:11
              Myśle ,ze badanie Tsh nie ma sensu jezeli sama za nie płacisz(Tsh pokazuje
              relacje przysadka tarczyca a przecież twoja tarczyca zanika).Dla samopoczucia
              ważne jest Ft3.U Ciebie zjadana tabletka w niewielkim stopniu zmienia się w Ft3
              Dlatego czjhesz sie zle.Zbadaj koniecznie ferrytyne i zacznij jesc
              selen.znajdziesz w wyszukiwarce jaki jest polecany.Jeżeli ferrytyna wyjdzie
              niska musisz brać żelazo w tabletkach.Jeżeli mimo to Ft3 sie nie
              podniesie(różnica między ft3 i ft4 powinna być znacznie mniejsza) będziesz
              potrzebowała recepty na novothyral
              • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 10.09.10, 22:34
                Hej,
                Dziekuje za odpowiedzi.
                Moja ferrytryna:
                ferrytryna 39 ng/ml norma 10-150
                To badanie robilam w czerwcu - tuz przez rozpoczeciem Euthyroxu.
                Novothyral bierze sie solo czy łącznie z Euthyroxem?
                • drizle81 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 19.04.11, 21:41
                  a witamine D robiłaś?Powinnas ja oznaczyć.
                  • ona1.2.3.4.5.6 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 21.04.11, 15:23
                    przynajmniej masz dojscie do euthyroxu, z tego co zrozumialam to od lekarza pierwszego kontaktu.

ferrytyne masz niska, niestety mimo ze poleca sie oznaczanie ferrytyny, a nie zelaza, to czasem ferrytyna jest niska a zelazo wysoko..

jezeli chodzi o wit d3 to jest ona droga do zbadania, u mnie, w tanszym miejscu (przynajmniej niektore hormony byly taniej) 85zl.......
                    • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 21:00
                      W grudniu zeszłego roku, po wizytach u 8 endokrynologów ( w tym 7 polecanych na forum), którzy zgodnie stwierdzili, ze moja tarczyca jest ok i w tej materii nic mi nie dolega (mimo fatalnego samopoczucia) zrezygnowalam (o głupia!!!) z brania hormonów.

Dwa tygodnie temu zrobiłam sobie na własna rekę badania i ....

anty TG H 9608.00 IU/ml norma 0.00-110.00
                      anty TPO H 441.60 IU/ml norma 0.00-35.00
                      TSH 0.959 ulU/ml norma 0.230-4.500

Prosze o jakieś rady! Nie wiem, czy jest sens znów jeździć na wizyte do kolejnego endo - już ręce opadają!!!
                      • hashi-tess Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 21:36
                        fajny rzut choroby sobie zafundowałaś na własne życzenie.
                        Jak się czujesz?

Po pierwesze napisz czy naprawdę chcesz wyjść z niedoczynności,
                        czy za kilka m-cy znów odstawisz l-tyroksynę, swoją protezę
                        tarczycy.
                        Twój krok był trochę nierozważny; dlaczego nie napisałas
                        o swoim zamyśle na forum?
                        Wiele osób napisałoby CI, że to krok prowadzący donikąd.
                        • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:06
                          Hashi-tess,
                          Wściekła jestem na siebie, że uwierzylam lekarzom, a nie doświadczeniu pacjentów. Ale jak idziesz do 8 endo i kazdy mowi, że jest ok, to odpuscilam temat i uznalam, że objawy są od boreliozy, ktora tez lecze (choc teraz to juz sama nie wiem od czego objawy)

Czuję się tragicznie - potworne zmęczenie, osłabienie, odrealnienie, problemy z pamięcią i koncentracją, uczucie senności połączone z totalną bezsennością, trzęsiawka, uczucie zimna, ból i osłabienie mięsni, brak sił, biegunki !

Nie wiem, ile tego eutxyroxu powinnam brać - mam jeszcze jakieś resztki na stanie. Czy w tej sytuacji nie powinnam brać sterydów? Martwię się, bo leczę też boreliozę, a przy niej sterydy są zakazane.

Będę wdzięczna za odpowiedz!
                          • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:09
                            Z objawow jeszcze ciągła tachykardia - biorę propranolol - pomaga.
                            • hashi-tess Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:48
                              z opisu samopoczucia wynika, że masz pełnoobjawową
                              niedoczynność.
                              Proponuję zacząć od malutkiej daweczki 6,25mg euthyroxu
                              bo nie wiem czy 12,5 nie będzie za dużo.
                              Przykro mi, ale wychodzenie z tej niedoczynności będzie
                              dość długo trwało.
                              Zrób badania pod kątem niedokrwistości chorób
                              przewlekłych i znajdź koniecznie endo.
                              Czy on Ci pomoże czy nie to Ty musisz mieć medyka,
                              który Cię zobaczy od czasu do czasu.
                              • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 27.05.11, 20:05
                                Dziękuję Hashi-tess.
                                Dlaczego uważasz, że będę długo wychodziła z tej niedoczynności? Na zdrowy rozum wydaje się to proste - zaczynasz brać hormon i organizm wraca do normy. Chociaż z drugiej strony pamiętam, że w zeszłym roku brałam przez około 3 miesiące 25 mikrogramow Euthyroxu i nie miałam żadnej poprawy. Więc może te moje objawy to jednak nie tarczyca, a jednak ciągle borelioza?
                                Dziś zaczęłam Euthyrox - tak , jak radziłaś małą dawkę. Byłam też dziś na pobraniu krwi - zrobiłam badania FT3, FT4, Wit B12, ferrytryna, kortyzol. Na kwas foliowy już zabrakło mi kaski (50 zł!!!). Jak tylko będę miała wyniki odezwę się.
                                Pozdrawiam

• welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:52
                              Dostalam wlasnie odpowiedz mailowa od endo polecanego na forum, u ktorego bylam na wizycie w marcu (stwierdzil wtedy ze z moja tarczyca ok):
                              "obecnie ma pani ch. Hashimoto ale z prawidlową czynnością tarczycy
                              można właczyć małą dawkę Euthyroxu 25 /dobę rano na czczo, oraz preparaty selenu np Cefasel 100 2 tabletki /dobę"

Dawka wydaje mi się smiesznie mala (bralam juz kiedys taką dawke - nie mialam poprawy w samopoczuciu) a i stwierdzenie "obecnie ma pani ch. Hashimoto ale z prawidlową czynnością tarczycy" raczej nie trzyma się kupy. selen biorę od kilku tygodni jako suplement przy leczeniu boreliozy.

Hashi - tess proszę o radę - po moich doswiadczeniach z lekarzami - obiecuję już teraz sluchać doswiadczonych pacjentow.

• welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:54
                                Dziękuję HASHI-TESS.
                                Mój ostatni post trochę rozminął się z Twoim.
                                • hashi-tess Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 24.05.11, 22:57
                                  Inaczej się wprowadza tyroksynę pierwszy raz,
                                  a inaczej po odstawieniu.
                                  w takiej pełniej niedoczynności
                                  wprowadzenie 25mg l-tyroksyny może być
                                  dla organizmu szokiem.
                                  • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 01.06.11, 10:18
                                    Witam,
                                    Mam resztę wyników:
                                    ferrytryna 22,48 ng/ml norma 10 - 150 ( dokładnie rok temu miałam 39 ng/ml)
                                    FT3 4,52 pmol/l norma 3,90-7,80 (15,90 %)
                                    FT4 15,55 pmol/l norma 11,50-21,00 (42,63%)
                                    kortyzol 8 rano 39,40 ug/dl norma 6,2-19,00
                                    wit. B12 501,30 pg/ml norma 200-900

Wygląda na to, ze mam niedokrwistość. Mysśicie, ze przy takim wyniku powinnam suplementować żelazo? Jeśli tak, to jaką formę żelaza (lub preparat?), w jakich dawkach, czy żelazo jest na receptę? Lekarz rejonowy już mi powiedzial, że ten wynik mieści się w normie i że jest ok.
                                    Nie wiem natomiast jak interpretować wyniki FT3 oraz FT4. Endo twierdzi, że owszem - mam Hashimoto, ale praca tarczycy jest prawidlowa (mimo, że juz prawie jej nie mam)
                                    Proszę o pomoc w interpretacji i porady "żelazowe".

Moje najgorsze objawy to: tachykardia, zmęczenie, zadyszka, osłabienie - czuję ciągły bezwład - jakby zwiotczenie ciała, senność, niewydolność intelektualna, zaburzenia równowagi)

Dziekuję za odpowiedzi.

• welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 02.06.11, 10:22
                                      Poczytałam na forum na temat ferrytryny i już zamówiłam sobie w aptece żelazo dostępne bez recepty. Biorę Euthyrox już tydzień w dawce 25 i żadnej poprawy, cały czas wegetuję jak pół -roślina. Może po żelazie coś ruszy? Pytanie do osób z niską ferrytryną - po jakim czasie od rozpoczęcia suplementacji żelaza mieliście poprawę?
                                      Proszę o pomoc w interpretacji wyników FT3 i FT4 - nie moge znaleźć żadnego wątku na temat jak "odczytywać" i interpretować wyliczone procenty.
                                      Mój endo uważa, że praca mojej tarczycy jest ok, a Euthyrox 25 przepisał mi "trochę na wyrost"
                                      Nie wiem, na ile to słuszne, doświadczenie nauczyło mnie nie ufać lekarzom i sprawdzać, sprawdzać...
                                      • drizle81 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 02.06.11, 19:55
                                        widze, że nei zrobiłas witaminy D, a to też ma duży wpływ na Twoje samopoczucie.....
                                        • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 02.06.11, 21:53
                                          Witaminy D nie zrobiłam, bo od ponad 4 lat ze względu na opłakany stan nie pracuję i po prostu nie mam pieniędzy na tyle badań.
                                          Myślę jednak, że moim problemem nie jest wit. D - suplementowałam ją w zeszłym roku przez kilka miesięcy i nie miałam zadnej poprawy.
                                    • aleksandra_01 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 03.06.11, 19:00
                                      > ferrytryna 22,48 ng/ml norma 10 - 150 ( dokładnie rok temu miałam 39 ng/ml)

z tym wynikiem powinnaś pójść do lek. rodzinnego po receptę na żelazo.
                                      może być sorbifer durules, tradyferon, hemofer
                                      bez recepty raczej mało pomoże. musiałabyś brać bardzo dużo tabletek bez recepty,
                                      żeby uzyskać taką dawkę jak na receptę, a to raczej negatywnie odbije się na Twoim żołądku.

> FT3 4,52 pmol/l norma 3,90-7,80 (15,90 %)
                                      > FT4 15,55 pmol/l norma 11,50-21,00 (42,63%)

z procentami i wynikami jest tak, że:
                                      - jak ft4 jest niższe od ft3 to oznacza, że jest za mała dawka euthyroxu
                                      - jak ft4 jest wyższe od ft3 to oznacza, że jest słaba przemiana z t4 do t3
                                      tak to funkcjonuje, że pod wpływem wielu czynników (w tym żelaza, selenu, wit b12 i innych)
                                      od t4 odrywa się jeden atom jodu i powstaje t3 (3 bo ma 3 atomy jodu).

patrząc procentowo można powiedzieć, że najlepiej jest gdy i ft3 i ft4 są około 70% normy.
                                      patrząc nie procentowo powiemy, że dobrze jest gdy i ft3 i ft4 są bliżej górnej granicy normy, powyżej połowy normy.

> kortyzol 8 rano 39,40 ug/dl norma 6,2-19,00

co z tym kortyzolem? jakiś on dziwnie wysoki. co lekarz na to powiedział?

ja myślę, że jeszcze długo możesz uzupełniać te niedobory i że dla Ciebie lepszym
                                      rozwiązaniem byłoby dodawanie do euthyroxu novothyralu, bo wtedy podniosłoby Ci się
                                      ft3, można by unormować hormony i mogłabyś zacząć znów normalnie funkcjonować,
                                      a niedobory i tak na spokojnie uzupełniać. tym bardziej, że bardzo niskie ft3 masz już
                                      od bardzo dawna.

novotyral różni się od euthyroxu tym, że oprócz t4 ma również w tej samej tabletce t3.

a.
                                      • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 03.06.11, 20:11
                                        Aleksandra - bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje - w końcu dowiedziałam się jak interpretuje się wyniki FT3 i FT4 - jeszcze raz wielkie dzięki!!!
                                        Już kupiłam żelazo bez recepty, więc pewnie je zużyję. Na kolejne wezmę receptę.
                                        Do endokrynologa dopiero się zapisałam, po wizycie się odezwę.
                                        • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 05.06.11, 22:21
                                          Aleksandra, byłabym wdzięczna gdybyś odpowiedziała mi jeszcze na kilka pytań. Z góry dziękuję!

Napisałaś:
                                          "z procentami i wynikami jest tak, że:
                                          - jak ft4 jest niższe od ft3 to oznacza, że jest za mała dawka euthyroxu
                                          - jak ft4 jest wyższe od ft3 to oznacza, że jest słaba przemiana z t4 do t3
                                          tak to funkcjonuje, że pod wpływem wielu czynników (w tym żelaza, selenu, wit b12 i innych)
                                          od t4 odrywa się jeden atom jodu i powstaje t3 (3 bo ma 3 atomy jodu)".

Skoro mam wyższe FT4 (FT3 4,52 pmol/l norma 3,90-7,80 (15,90 %)
                                          > FT4 15,55 pmol/l norma 11,50-21,00 (42,63%) , czy to oznacza, że dawka Euthyroxu 25 jest dla mnie za duża, czyli nie mam niedoczynności, a tylko zaburzenia przemiany z T4 do T3? Czy powinnam w tej sytuacji zrezygnować z Euthyroxu a brać tylko Novothyral skoro, jak piszesz
                                          ma oprócz t4 również w tej samej tabletce t3?

Pozdrawiam!

• aleksandra_01 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 06.06.11, 00:27
                                            > Skoro mam wyższe FT4 (FT3 4,52 pmol/l norma 3,90-7,80 (15,90 %)
                                            > > FT4 15,55 pmol/l norma 11,50-21,00 (42,63%) , czy to oznacza, że dawka Eu
                                            > thyroxu 25 jest dla mnie za duża

za duża by była gdybyś miała ft4 powyżej 100% lub 90% + objawy nadczynności
                                            odpowiednia dawka jest wtedy gdy i ft3 i ft4 są około 60 - 70%

a tylko zaburze
                                            > nia przemiany z T4 do T3?

generalnie masz za małą dawkę t4, ale już widać, że nawet jak ją podniesiesz
                                            i ft4 się podniesie, to ft3 nadal będzie słabe (za duża różnica między nimi już teraz).

Czy powinnam w tej sytuacji zrezygnować z Euthyroxu a
                                            > brać tylko Novothyral skoro, jak piszesz
                                            > ma oprócz t4 również w tej samej tabletce t3?

nie, tego nie wiadomo. chodzi o proporcję t4 i t3 w tabletce.
                                            są osoby którym idealnie odpowiada ilość zawarta w novothyralu,
                                            jednak większość z nas potrzebuje więcej t4 i tylko trochę t3,
                                            dlatego najczęściej bierze się euthyrox/letrox plus trochę novothyralu.
                                            np. ja ostatnio brałam rano 100 letroxu + 25 Novothyralu i po południu 25 Novothyralu,
                                            co dawało mi około 150 t4 + 10 t3 dziennie i w wynikach ft4 88% ft3 77%
                                            dla porównania:
                                            100 letroxu/ euthyroxu = 100 t4 + 0 t3
                                            100 novothyralu = 100 t4 + 20 t3

czyli w Twojej sytuacji, tak czy inaczej należy podnieść ilość t4, tak
                                            żeby ft4 podniosło się przynajmniej do 60% i zastanowić się nad novothyralem,
                                            a jak się na niego zdecydujesz to zamienić część euthyroxu na novothyral.

a.
                                            • kornelcia75 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 06.06.11, 13:16
                                              Witam koleżankę!wink
                                              nie wiem ale pewnie mnie kojarzysz z forum borelioza,tak sobie czytam Twój wątek i jaki on podobny do mojego....
                                              mnie kleszcz ukąsił w 2007 r.leczyłam się u dr Beaty 16 mc,żadnych herxów,wielkiej poprawy,wielkiego pogorszenia.I do tego 7 testów na boreliozę ujemnych,zakończyłam leczenie ponad 2 lata temu.
                                              Moje objawy:zmęczenie,osłabienie,otępienie,zapominalstwo,słabość mięśni,czasami ich drgania,mety w ciele szklistym.U mnie bardzo w kratkę bywają mc kiedy jest naprawdę ok,a potem kilka tyg do du....
                                              Zrobiłam badania,wkleiłam tu wyniki i dowiedziałam się że z moją tarczyca nie jest dobrze,oczywiście zaliczyłam jednego endo który powiedział ze jestem zdrowa a moje objawy nie są od niedoczynności.Znowu dr Beata uważa że bb nie mam,może miałam,może jakaś koinfekcja mnie męczy albo pozostałości po bb.
                                              Zaczęłam się gubić bo jak wiesz objawy bb i niedoczynności bardzo się nakładają.
                                              Po kilku mc wreszcie dostałam się do polecanej endokrynolog no ale jak do trafiłam to byłam w pierwszych tyg ciąży,z jednej strony na szczęście z drugiej trochę to zamazuje obraz bo zaczęłam brać lek i nie wiedziałam czy nie działa i jestem osłabiona czy jestem bo przecież każda kobieta w ciąży jest osłabiona i śpiącatongue_out.
                                              Zapytałam też czy to prawda ze wychodzi się z niedoczynności tyle ile się w nią wchodziło,bo stwierdziłam że mogę poczuć się dobrze za parę lat,ale dr mówi że nie jest tak i że miała pacjenta z mega złymi wynikami i po 2 mc czuł się o niebo lepiej.
                                              No ja niestety nie czuje większej zmiany leczę się już 3 mc,byłam na dawce 25 potem 50 a teraz 75.I nie wiem czy dlatego że jestem w ciąży-co bym wolała,czy dlatego ze te objawy mogą być od boreliozy a nie od tarczycysad
                                              Jedynie jeszcze o czym myślę to to ze jak ukąsił mnie kleszcz moje dziecko miało 3 lata,a on też od 2 lat jest leczony na niedoczynność.Może ma po mnie,może już wtedy przez 2004 rokiem chorowałam na niedoczynność.
                                              Chciałabym wiedzieć co mi jest...trzymam się niedoczynności bo na nią mam chociaż wyniki,a na bb ujemne wszystko...

pozdrawiam Cię i mam nadzieję że będziesz czuła się coraz lepiej czego i sobie życzę
                                              • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 27.06.11, 14:44
                                                Witam,
                                                Nic już nie rozumiem!
                                                W sobotę wypisali mnie ze szpitala - byłam na neurologii, zrobili mi m.in. badanie hormonów tarczycy oraz prolaktynę, no i cuda nad cudami wyszły.

Moje badania wykonane dnia 27 maja 2011:
                                                FT4 42.63% [wynik 15.55, norma (11.5 - 21)]

FT3 15.90% [wynik 4.52, norma (3.9 - 7.8)]
                                                kortyzol 8 rano 39,40 ug/dl norma 6,2-19,00

Od 28 maja do 4 czerwca brałam euthyrox 25, ale odstawiłam bo bardzo źle się po nim czulam, a objawy nasiliły się.

Badania wykonane w szpitalu 21 czerwca są hmmm, chyba dość zaskakujące:
                                                TSH 2,86 uUI/ml
                                                FT4 -109.68% [wynik 1.08, norma (11.5 - 21)]
                                                FT3 -10.00% [wynik 3.51, norma (3.9 - 7.8)]
                                                prolaktyna 38,0 ng/ml

Dzień przed przed pójściem do szpitala byłam u endo i zapisał mi Letrox 25 mikrogramow na dzień? Nie zaczęłam go jednak brać, bo na drugi dzień szłam do szpitala.

W szpitalu zrobili mi rezonans ze szczególnym uwzglednieniem przysadki (ze względu na wysoki kortyzol)- wszystko OK. Równiez na usg jamy brzusznej nie widać było żeby coś się działo z nadnerczami.
                                                Generalnie pomijając hormony wyniki ze szpitala są ok. Oczywiście leczenie neurologiczne zaordynowane w szpitalu nie przynioslo żadnej poprawy samopoczucia.

Moje objawy: tachykardia, zmęczenie, silne osłabienie - bezwład, poczucie senności w dzień a w nocy bezsenność, niewydolność intelektualna, silne zaburzenia równowagi podczas chodzenia, słabe mięśnie).

Nic nie rozumiem, najpierw mialam niedoczynność (maj), brałam Euthyrox tylko 7 dni, potem 2 tygodnie przerwy i nagle wyniki z ktorych wnioskuje (nie wiem czy słusznie) , że mam nadczynność?

Czy może mi ktoś to pomóc rozwikłać?

Na razie nie zaczynam Letroxu, a endo ma urlop do 4 lipca. Czuję się fatalnie!!!

Z góry dziękuję za rady.

PS. Pozdrawiam Kornelcia75 !

• hashi-tess Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 27.06.11, 15:43
                                                  welwiczia1 napisała:

> Witam,
                                                  > Nic już nie rozumiem!
                                                  > W sobotę wypisali mnie ze szpitala - byłam na neurologii, zrobili mi m.in. bada
                                                  > nie hormonów tarczycy oraz prolaktynę, no i cuda nad cudami wyszły.
                                                  >
                                                  > Moje badania wykonane dnia 27 maja 2011:
                                                  > FT4 42.63% [wynik 15.55, norma (11.5 - 21)]
                                                  >
                                                  > FT3 15.90% [wynik 4.52, norma (3.9 - 7.8)]
                                                  > kortyzol 8 rano 39,40 ug/dl norma 6,2-19,00
                                                  >
                                                  >
                                                  > Od 28 maja do 4 czerwca brałam euthyrox 25, ale odstawiłam bo bardzo źle się po
                                                  > nim czulam, a objawy nasiliły się.
                                                  >
                                                  > Badania wykonane w szpitalu 21 czerwca są hmmm, chyba dość zaskakujące:
                                                  > TSH 2,86 uUI/ml
                                                  > FT4 -109.68% [wynik 1.08, norma (11.5 - 21)]
                                                  > FT3 -10.00% [wynik 3.51, norma (3.9 - 7.8)]
                                                  > prolaktyna 38,0 ng/ml
                                                  >
                                                  > Dzień przed przed pójściem do szpitala byłam u endo i zapisał mi Letrox 25 mikr
                                                  > ogramow na dzień? Nie zaczęłam go jednak brać, bo na drugi dzień szłam do szpit
                                                  > ala.
                                                  >
                                                  > W szpitalu zrobili mi rezonans ze szczególnym uwzglednieniem przysadki (ze wzgl
                                                  > ędu na wysoki kortyzol)- wszystko OK.

czy lekarz poinformował Cię jaki zostanie
                                                  podany środek kontrastujący podczas badania,

Równiez na usg jamy brzusznej nie widać b
                                                  > yło żeby coś się działo z nadnerczami.

w naszej przypadłości z reguły nadnercza są leniwe.

> Generalnie pomijając hormony wyniki ze szpitala są ok. Oczywiście leczenie neur
                                                  > ologiczne zaordynowane w szpitalu nie przynioslo żadnej poprawy samopoczucia.

nie mogło być inaczej, przecież Ty jesteś w niedoczynności,
                                                  której nie da się "wypędzić" z dnia na dzień.

>
                                                  > Moje objawy: tachykardia, zmęczenie, silne osłabienie - bezwład, poczucie senno
                                                  > ści w dzień a w nocy bezsenność, niewydolność intelektualna, silne zaburzenia r
                                                  > ównowagi podczas chodzenia, słabe mięśnie).

typowe objawy niedoczynności.

>
                                                  >
                                                  > Nic nie rozumiem, najpierw mialam niedoczynność (maj), brałam Euthyrox tylko 7
                                                  > dni, potem 2 tygodnie przerwy i nagle wyniki z ktorych wnioskuje (nie wiem czy
                                                  > słusznie) , że mam nadczynność?
                                                  >
                                                  > Czy może mi ktoś to pomóc rozwikłać?

Tak, zafundowałaś sobie pewnie przez niewiedzę
                                                  /odstawienie l-tyroksyny/ piękny rzut choroby.
                                                  Ra-odstawiłaś hormon. Brałaś go krótko,
                                                  organizm już już zaczynał się cieszyć,
                                                  a tu raptem otrzymał niespodziankę pod
                                                  postacią braku hormonu.
                                                  Dwa - środek kontrasujący podczas rezonansu?
                                                  podają jod?

>
                                                  > Na razie nie zaczynam Letroxu, a endo ma urlop do 4 lipca. Czuję się fatalnie!!

mogę Ci tylko współczuć.
                                                  Nie wiem czy dostałaś od rodzinnej
                                                  jakiś betabloker. Może poproś o niego.
                                                  On pomoże przetrwać Ci ten niefajny czas.
                                                  Przyznam się, że nie wiem czy powinnaś zażywać
                                                  letrox w tej chwili bo masz b. wysokie FT4.
                                                  Proponuję, abyś napisała czy w szpitalu robili
                                                  Ci badania pod kątem anemii, tj.
                                                  wit. B12
                                                  ferrytynę
                                                  kwas foliowy.
                                                  a może oznaczyli Ci chociaż wit. D.
                                                  Morfologię pewnie Ci oznaczyli, może
                                                  wyczytałaś z niej o anemii?

> !
                                                  >
                                                  > Z góry dziękuję za rady.
                                                  >
                                                  > PS. Pozdrawiam Kornelcia75 !
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                  >
                                                • djpa Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 27.06.11, 19:05
                                                  Welwiczia, ale Ty masz te hormony sporo poniżej normy! Nic Ci nie dali na tę mega niedoczynność?? Cały czas masz fT3 bardzo nisko dolnej granicy normy lub poniżej, jak teraz. Z takim fT3 trudno się czuć dobrze. Bierz E lub L i selen. Jaką dawkę D3 brałaś kiedyś? Bo może witaminę D3 warto też zbadać?
                                                  • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 27.06.11, 21:49
                                                    Dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi.

Hashi-tess - rezonans miałam bez kontrastu, propranolol (betabloker) biorę od 3 lat - pomaga połowicznie,ale bez niego już sobie nie wyobrażam zycia.
                                                    Co masz na myśli pisząc "leniwe nadnercza"? - niski kortyzol???
                                                    Witaminę B12 mam ok, ferrytryna niska - od kilku dni biorę Tardyferon Fol, który zawiera żelazo oraz kwas foliowy.
                                                    Kwasu foliowego oraz wit. D nie badałam, na razie trochę brakuje mi na to funduszy.
                                                    Receptę na wit. D wydębiłam w szpitalu, jutro odbieram z apteki Vigantoletten.
                                                    Od kilku dni biorę wit. D kupioną bez recepty, czyli dawka nie duża - 270 mg/dzień.

Selen biorę 2x100 od około miesiąca.

DJPA w szpitalu nie zapisali mi żadnych hormonów, ponieważ to nie ich branża, taki już psi urok medycyny konwencjonalnej, że każdy zajmuje się tylko swoją działką.

Nie wiem jak interpretować te wyniki FT3 oraz FT4!!! Jeśli chodzi o "tradycyjną" interpretację, czyli wartości podane na wyniku badań to mam sporą niedoczynność. Natomiast z obliczonych procentów wynika, że to nadczynność. Jakoś kupy się to nie trzyma. Jak "tradycyjna" interpretacja może być jednocześnie zaprzeczeniem interpretacji "procentowej"? Jakieś nielogiczne to wg mnie.
                                                    A mój endo dopiero najszybciej po 4 lipca odpowie mi na maila, a ja ledwo zipię i w dalszym ciągu mam mętlik w glowie, czy brać Letrox, czy nie, bo nawet Wasze opinie nie są zbieżne.

Pozdrawiam
                                                  • djpa Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 28.06.11, 17:15
                                                    Dawka D3 270 mg/dzień to końska dawka. Chyba jednostki pomyliłaś...

Niedoczynność masz ogromną w procentach też. Zauważ, że są ujemne, fT4 jest porządnie ujemne! Są MINUSY przed procentami! Tu nic niczemu nie zaprzecza.

Bierz Letrox koniecznie! Nie dziwię się, że ledwo zipiesz, natomiast dziwię się, że z takimi wynikami wypuścili Cię bez recepty i tyroksyny ze szpitala.
                                                  • welwiczia1 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 28.06.11, 20:21
                                                    Djpa, jakoś przegapiłam te minusy smilesmile Dzięki!
                                                    A z witaminą D faktycznie bład - biorę teraz 25 mikrogramów dziennie.
                                                    Pozdrawiam
                                                • pies_z_laki_2 Re: Zanik tarczycy, a wyniki z krwi w normie 05.09.11, 17:04
                                                  No i jak tam, bierzesz w końcu hormon tarczycowy?
                                                  Jeśli tak, to ile? I jaki?

I jak się czujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka