Dodaj do ulubionych

tsh i ft4 pod koniec ciazy niedoczynnosc tarczycy?

08.07.10, 17:27
Mam pytanie do kobitek w ciazy ktore maja niedoczynnosc tarczycy i sa juz w 3 trymestrze.Jakie macie wyniki tsh i ft4 i jakie dawki bierzecie euthoryxu?pytam z ciekawosci.Ja obecnie jestem na dawce 125 moje ostatnie wyniki to ft4 - 15 przy normie (9-21) a tsh 0.04 przy normie (0.35-5.00)tsh mi strasznie opadlo ale moj endo twierdzi ze w ciazy tsh nie bierze sie pod uwage tylko trzeba ft4 utrzymac w normie.
Obserwuj wątek
    • kalinka90 Re: tsh i ft4 pod koniec ciazy niedoczynnosc tarc 08.07.10, 17:31
      troche mnie niepokoilo ze tak mi na koniec ciazy zjechalo tsh az tyle ponizej normy no ale endo twierdzi ze to wskutek euthoryxua nie zmniejszy mi dawki bo i tak ft4 przy dawce 125 mam w polowie normy a najlepiej by bylo by w ciazy bzlo w gornej granicy.No i mowil ze tsh w ciazy nie jest miarodajne i sie na nie nie patrzy oczywiscie przy niedoczynnosci.
      • marsjanka1999 Re: tsh i ft4 pod koniec ciazy niedoczynnosc tarc 08.07.10, 21:34
        tak, tsh nie jest w ciąży miarodajne

ale do precyzyjnego ustalenia dawkowanie potrzebne jest oznaczanie ft4 i ft3 -
        koniecznie
        • kalinka90 Re: tsh i ft4 pod koniec ciazy niedoczynnosc tarc 08.07.10, 21:55
          tzn sie najwazniejsze jest ft4 w ciazy tak mowia endokrynolodzy by zachowac je w normie
          • aleksandra_01 Re: tsh i ft4 pod koniec ciazy niedoczynnosc tarc 08.07.10, 22:27
            > tzn sie najwazniejsze jest ft4 w ciazy

nie, najważniejsze jest ft3, bo ono jest tym aktywnym hormonem,
            który wpływa na człowieka na jego samopoczucie, rozwój, bicie serca itd.
            Ft4 jest magazynem zapasowym i gdy zaczyna brakować ft3,
            to organizm sobie zamienia ft4 na ft3 [przy współudziale żelaza, selenu itd.]
            ale wcale nie musi tak być, że gdy masz dużo ft4 to masz i dużo ft3,
            zazwyczaj mamy w niedoczynności problemy z przemianą ft4 na ft3.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka