Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie i proszę o interpretację wyników

06.10.11, 23:01
Witam,
Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i że mogę do Was zwrócic się z zapytaniem.
Moje wyniki badań są następujące:
TSH < 0,005 (norma 0,27-4,20)
FT4 - 3,33 (0,93-1,7)
FT3 -12,28 (2,50-4,30)
anty TPO - 236 (<34)
anty TG - 381 (<115)
przeciwciała przeciw receptorom TSH - 2,60 (norma 0-1,8)
Czy jest to typowa nadczynnośc Gravesa- Basedova czy inna choroba tarczycy? Czy może iśc w parze z jakąś inną chorobą z autoagresji?
Czy przy odpowiednim leczeniu można starac się o dziecko, a jeśli tak to w jakim terminie - za pół roku, rok? Jakie dodatkowe badania powinnam zrobic?
Ta choroba bardzo mnie zaskoczyła, ponieważ jeszcze dwa miesiące temu miałam świetne wyniki TSH (0,845), FT3, FT4, TRaby(<0,2), Tylko przeciwciała anty TPO (317)i antyTG (492) mialam wysokie. Lekarz - endokrynolog jednak mówił, że samych przeciwciał się nie leczy i że mogę starac się o dziecko. Zdecydowaliśmy się i tak się cieszyłam. Niestety. Czy te przeciwciała mogły by powodem poronienia (puste jajo płodowe)? Nurtuje mnie tyle pytań... Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ewa.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 07.10.11, 08:31
      ewa74555 napisała:

      > Witam,
      > Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i że mogę do Was zwrócic się z zapyta
      > niem.
      > Moje wyniki badań są następujące:
      > TSH < 0,005 (norma 0,27-4,20)
      > FT4 - 3,33 (0,93-1,7)
      > FT3 -12,28 (2,50-4,30)
      > anty TPO - 236 (<34)
      > anty TG - 381 (<115)
      > przeciwciała przeciw receptorom TSH - 2,60 (norma 0-1,8)
      > Czy jest to typowa nadczynnośc Gravesa- Basedova czy inna choroba tarczycy?

      Aby to stwierdzić potrzebna jest dalsza diagnostyka.
      Powinnaś mieć usg tarczycy i ewentualną biopsję.

      Czy
      > może iśc w parze z jakąś inną chorobą z autoagresji?

      Masz jakieś inne dolegliwości, że o to pytasz?


      > Czy przy odpowiednim leczeniu można starac się o dziecko, a jeśli tak to w jaki
      > m terminie - za pół roku, rok? Jakie dodatkowe badania powinnam zrobic?


      Najpierw dokończ diagnozę, a potem wyrównaj pracę
      tarczycy, która ma ogromny wpływ na funkcjonowanie
      wszystkich narządów.


      > Ta choroba bardzo mnie zaskoczyła, ponieważ jeszcze dwa miesiące temu miałam św
      > ietne wyniki TSH (0,845), FT3, FT4, TRaby(<0,2), Tylko przeciwciała anty TP
      > O (317)i antyTG (492) mialam wysokie.

      właśnie te p/ciała mówiły, że toczy się proces zapalny
      Twojej tarczycy. Wpisz wyniki FT4 i 3 z normami.
      Obawiam się, że nie były idealne.


      Lekarz - endokrynolog jednak mówił, że sa
      > mych przeciwciał się nie leczy

      p/ciała zanikają samoistnie po odciążeniu tarczycy
      od pracy. Dopóki tarczyca będzie pracowała,
      dopóty p/ciała będą agresywne.



      > i że mogę starac się o dziecko.

      yyy, zawsze można się starać, ale jaki będzie wynik???
      Wiem, że nie o to Ci chodziło zadając lekarzowi powyższe pytanie.
      Jednak w/g mojej wiedzy odpowiedź nie była profesjonalna.


      Zdecydowaliśmy s
      > ię i tak się cieszyłam. Niestety. Czy te przeciwciała mogły by powodem poronien
      > ia (puste jajo płodowe)? Nurtuje mnie tyle pytań... Będę bardzo wdzięczna za od
      > powiedź. Ewa.

      Niestety bez wyrównania tarczycy starania o maleństwo
      mogą przynieść rozczarowania.
      Nie piszesz o samopoczuciu. Jednak mogę podejrzewać,
      że nie jest idealne.
      Czy podjęłaś już leczenie?
      Mogę Ci tylko napisać, że nadczynność i ciąża nie rokują
      dobrze.
      • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 07.10.11, 09:26
        Witaj, bradzo się cieszę, ze tak szybko odpisałaś.
        Dlaczego tak jest, ze lekarz powiedział mi że nie ma co obawiać się wysokich przeciwcial, skoro Ty to wiesz, że toczył się stan zapalny , to dlaczego lekarz powiedział , ze jest ok? Nie rozumiem tego.
        Podaje FT3 I FT4 sprzed poronienia.
        FT3 - 4,17 (norma 3,1-6,8)
        FT4 - 17,02 (norma (12-22) Mieściły się w normie, więc uwierzylam lekarzowi, że "może tak być" i przestałam się przejmiować. Myślisz, ze to mogło być przyczyną poronienia?
        USG miałam robione, jest stan zapalny. Lekarz jednak nie dał mi żadnych wyników z usg.
        Dostałam Thyrozol i witaminę B6.
        Co do samopoczucia to faktycznie nie czuję sie najlepiej: drżenie rąk, rozdrażnienie, czarne myśli, walenie serca w piersi, szybko się męczę. Objawy zaczęły się w 5 tygodniu ciąży. W 6 tyg. dowiedziałam się, że to pusty pęcherzyk..
        Lekarz kazał mi jednak dopiero w 9 tyg. zrobić badania na tarczycę i wtedy z nim się kontaktować, więc czekałam do 9 tyg.
        Zresztą to i tak nie miało już znaczenia.
        Napisałaś, że p/ciała zanikają samoistnie po odciążeniu tarczycy od pracy? Czy to oznacza, że tarczyca była czymś obciążona, np. ciążą? Czy ma to związek ze wzrostem beta hcg w ciąży?
        Pytałam się o choroby z autoagresji, bo obawiam się kolejnej ciąży i ataku innej choroby? Dokładnie tego nie rozumiem ale lekarz dał mi odczuć , ze tarczyca może ujawnila się wskutek innej choroby i że inne choroby mogą iść w parze zchorobą tarczycy? Trochę mnie to przeraża i nie wiem czego się spodziewać. Stwierdził, żeby sobie dać spokój z planami macierzyństwa, ponieważ to zbyt ryzykowne.
        Plany macierzyńskie "tymczasem" zeszły na drugi plan, thytozol biorę 2X2tabletki przez 2 tygodnie, potem 2x1 tabl. przez 2 tygodnie, a potem 1 tabletka do 1 grudnia, kiedy to z wynikami mam się zjawić u endokrynologa. Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze za rozmowę. Nawet nie przypuszczalam, ze tak bardzo potrzebuję z kimś o tym pogadać. Napisz, jak znajdzioesz trochę czasu.Ewa.
        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 10:28
          Witam,
          te wyniki są sprzed poronienia - podawałam je na początku mojego postu, ale nie wiedziałam jeszcze jak to się przelicza. Zastanawiałam się, czy były one dobre, skoro FT4 wynosiło 50 % a FT3 tylko 28%. Zastanawia mnie to, jaki stosunek powinien byc FT4 do FT3 ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
          • alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 18:53
            Cześć Ewo,

            generalnie masz chyba podobnie jak ja. W połowie czerwca miałam TSH 1,5. a Ft3 i Ft4 na podobnych poziomach jak ty. W połowie sierpnia TSH spadło z 1,5 na 0.45, a Ft4 poszło w górę i wynosiło 17. Czyli jeszcze norma, choć się już źle czułam.
            Pod koniec września TSH 0.027 i Ft4 powyżej normy. Dostałam metizol i go jem 2 tygodnie.
            Endo kazał mi podobnie jak tobie jeść 2 tygodnie 2x2, a potem tydzień 1x1, ale jem cały czas 1x1 z próbą zmniejszenia do jednej tabletki dziennie, ale się nie da, bo od razu mam nasilenie objawów. Obawiam się tego metizolu, bo jeśli to Hashimoto, a wszystko na to wskazuje, to po zbyt dużej dawce metizolu można wpaść szybko w niedoczynność, więc kombinuje.
            aTG mam podwyższone też.Także bardzo podobnie wszystko jak u Ciebie.

            Mimo, że FT4 spadło, bo wczoraj robiłam badania i wynosi ok. 70%, to nadal odczuwam nadczynność.Dziś lekki napad w sklepie znowu miałam, ale do zniesienia, nie było tak drastycznie.TSH nawet nie drgnęło.


              • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 20:01
                Witaj alva_alva ,
                bardzo sie cieszę, że napisałaś. Im dłużej czytam o tarczycy, tym bardziej dziwię się, jak to jest skomplikowana choroba. U mnie dodatkowo są te przeciwciała przeciw receptorom tsh, co wskazuje na Gravesa- Basedova, chociaż lekarz stwierdził, że niekoniecznie , bo anty TPO i anty TG też są za wysokie, więc ocenił to jako zapalenie tarczycy autoimmunologiczne.
                Czy orientujesz się jaki powinien by prawidłwoy stosunek FT4 do FT3 i jak długo wyrównuje się poziomy tarczycy?
                Pozdrawiam serdecznie. Ewa.
                • alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 22:02
                  Wydaje mi się, że Ft4 i Ft3 powinno być najlepiej w połowie, a nie stosunek, ale na pewno Tess ci to wyjaśni dokładnie, bo ja też jestem początkująca.Poza tym myślę, że jeden z 50% będzie się czuł dobrze, a dla innego będzie to za mało. Ja mam teraz Ft4 na 70%, ale nadal sie źle czuję napadowo, bo pewnie zazwyczaj miałam z 30 do 50%, więc 70% już mnie dobija.
                  Co do wyrównania, to pewnie sprawa indywidualna. Jeśli mamy Hasihomoto, to ciągle pewnie będzie trzeba badać te hormony i brać coś albo na zwalczanie nadczynności albo na wyrównanie niedoczynności. Myślę, że ja to mam od lat, tylko, że nie wpadłam na to, że to tarczyca. Myślałam, że krążenie, że nerwica itd., a że teraz nagle się ta nadczynność tak mocno wyrzuciła, to w końcu mnie to zmusiło do poszukiwań, bo nie dało się już funkcjonować.
                  Ja nie mam na szczęście objawów typowo ocznych, poza tym, że jak za dużo oczami poruszam, np. przed kompem, to dostaję ucisku w gardle.To mam od dawien dawna już i myślę, że to ma też jakiś związek z tarczycą chyba.Czasem czuję ucisk na nos i oczy.
    • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.10.11, 20:14
      reasumując Twoje wpisy mogę powiedzieć, że masz problem
      z tarczycą i należy go dalej drążyć.
      Czy to jest powód utraty ciąży - nie wiem i chyba nikt teraz
      nie jest Ci wstanie wskazać powodu utraty.
      Jednak ja osobiście odeszłabym od tego medyka
      bo on niewiele wie n/t tarczycy, a powinien.

      Przeciwciała to takie cuś malutkiego, co niszczy aktywną
      tarczycę. Odciążamy ją od pracy zażywając syntetyczne T4,
      /euthyrox i in./ i p/.ciała zanikają bo w/g nich nie ma już tarczycy.
      Ty zażywając tyroksynę pracujesz zamiast tego gruczołu.
      Chciałabym zwrócić Ci uwagę na podwyższone p/ciała TRAB,
      które atakują hormon TSH.
      Dlatego pisałam wcześniej, że jest potrzebe usg tarczycy i biopsja.
    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 30.03.12, 11:23
      Zrobiłam badnia. Moje wyniki są następujące:
      Witamina B12 - 282,4 (zakres 191-663)
      Kwas foliowy - 11,21 (zakres 4,6-18,7) - łykam codziennie 0,4 mg od dawna
      25-OH Vit. D - 21,9 (zakres 30,0 - 80,0)
      Ferrytyna - 27,21 (zakres 4,63-204,0)
      OB -7 (nie podano norm)
      Zaskoczona specjalnie nie jestem tymi wynikami, wręcz cieszę się, że może to być droga do lepszego samopoczucia, wzrostu FT3 i spadku trabów. Doradź mi proszę co mam dalej zażywać. Pozdrawiam. Ewa.
      • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 30.03.12, 17:02
        Na początku idź po receptę, albo kup w aptece internetowej (w normalnej na ogół nie ma...):
        - wit D3 5000 jednostek i łykaj po jednej dziennie do końca kwietnia, a potem od września. Vigantoletten ma 1000 jednostek, ale to za mało!!! Należy brać 2000-8000, zależy jak wielki jest niedobór.
        - żelazo ponoć najlepszy Tardyferon, Sorbifer, Hemofer, albo Biofer. Pamiętaj, że żelazo utrudnia przyswajanie lewotyroksyny, więc trzeba łykac kilka godzin po hormonie (z jedzeniem)
        - wit. B12 1–2 mg dziennie, można w kroplach, można tabletki rozpuszczać w wodzie, podejrzewam, że nie dostaniesz zastrzyków, bo masz za dobry wynik".

        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 31.03.12, 22:35
          Witaj pies_z_laki_2, bardzo dziękuję za odpowiedź.
          Udało mi się na razie kupic:
          Sorbifer Dulures, Vt D3 (400 jednostek), Vit B 12 (10 ug), falvit bez jodu
          Poza tym brałam do tej pory:
          Kwas foliowy Folik 0,4
          Thyrozol 1/2 tabletki
          Vit B6 50 mg
          Anesteloc Max na ochronę żołądka brałam rano na czczo
          Selen
          Bardzo proszę doradzcie mi jak używac te leki, aby nie kolidowały ze sobą.Pozdrawiam. Ewa.
          • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 01.04.12, 12:16
            Hormon tarczycowy najpierw, na czczo, z wodą.
            Minimum 0,5 godziny później jedzenie, picie i inne suplementy.
            IPP działają całą dobę, więc możesz brać np. na noc.
            Żelazo po kilku godzinach od hormonu tarczycowego i z jedzeniem.
            Selen około dwie godziny po hormonie tarczycowym.
            Kwas foliowy i witaminy D i B można dowolnie.

            Masz bardzo słabą witaminkę D3, to około połowy tej, którą zapobiegawczo biorą niemowlaki...
            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 01.04.12, 16:34
              Witajcie! Mam pytanie odnośnie thyrozolu. Na ulotce mam zapisane, żeby brac rano po śniadaniu popijając wodą. Na czczo brałam IPP - około 30 minut przed śniadaniem. Czy tak będzie dobrze? Czy thyrozol jest hormonem tarczycowym, bo ja nic innego nie zażywam?
              Na Sorbiforze pisze natomiast , żeby przyjmowac 30 minut przed posiłekim, a nie z jedzeniem. Więc nie wiem, czy trzymac się ulotki, czy nie?
              Co do witaminy D3 i B12 to mam zamiar zamówic dzisiaj w internecie (dzięki za podpowiedźsmile
              Czy można jeszcze dołożyc coś na oczyszczanie organizmu z toksyn, np. Linea detox? Jeśli tak, to czy z suplementami razem zażywac?
              Będę wdzięczna za Wasze sugestie, bo mam mieszane uczucia zarówno do tego co brac, jak i w jakich kolejnościach ułożyc sobie to w ciągu dnia, żeby było jak najlepsze działanie leków. Pozdrawiam. Ewa.
              P.S. Moja lekarka powiedziała mi, że mam świetne wyniki, a na braki witaminy D3 mam "wyłożyc ręce do słońca"! Nie wiem czy śmiac się czy płakac na naszych medyków. Dzięki hashi za stworzenie tego forumsmile
    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 08:28
      Witam,
      po 7 tygodniach ponowiłam badania i proszę abyście spojrzały na moje wyniki.
      Oto one:
      TSH 0,708 norma 0,27-4,20
      FT4 54.55% [wynik 1.35, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 43.89% [wynik 3.29, norma (2.5 - 4.3)]
      P/c anty TG 80,58 norma < 115
      P/c anty TPO 14,96 norma < 34
      P/c przeciw receptorom TSH - /niestety/ wynik dodatni 1, 85. (W marcu wynik był 1,53)
      Z leków biorę thyrozol 5 mg co 2 dzień, a codziennie: cefasel 200 nutri. sorbifer, witaminy B6 50 mg, B12 20 ug, kwas foliowy 0,4 mg, calcium 600 mg + Vit D3 10 ug, falvit bez jodu, anasteloc max.
      Napiszcie proszę, czy wyniki są w porządku i czy martwić się tym, ze traby zaczęły wzrastać?
      Czy przy takich wynikach mogę starać się o dziecko?
      Pozdrawiam. Ewa.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka