Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie i proszę o interpretację wyników

06.10.11, 23:01
Witam,
Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i że mogę do Was zwrócic się z zapytaniem.
Moje wyniki badań są następujące:
TSH < 0,005 (norma 0,27-4,20)
FT4 - 3,33 (0,93-1,7)
FT3 -12,28 (2,50-4,30)
anty TPO - 236 (<34)
anty TG - 381 (<115)
przeciwciała przeciw receptorom TSH - 2,60 (norma 0-1,8)
Czy jest to typowa nadczynnośc Gravesa- Basedova czy inna choroba tarczycy? Czy może iśc w parze z jakąś inną chorobą z autoagresji?
Czy przy odpowiednim leczeniu można starac się o dziecko, a jeśli tak to w jakim terminie - za pół roku, rok? Jakie dodatkowe badania powinnam zrobic?
Ta choroba bardzo mnie zaskoczyła, ponieważ jeszcze dwa miesiące temu miałam świetne wyniki TSH (0,845), FT3, FT4, TRaby(<0,2), Tylko przeciwciała anty TPO (317)i antyTG (492) mialam wysokie. Lekarz - endokrynolog jednak mówił, że samych przeciwciał się nie leczy i że mogę starac się o dziecko. Zdecydowaliśmy się i tak się cieszyłam. Niestety. Czy te przeciwciała mogły by powodem poronienia (puste jajo płodowe)? Nurtuje mnie tyle pytań... Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ewa.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 07.10.11, 08:31
      ewa74555 napisała:

> Witam,
      > Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i że mogę do Was zwrócic się z zapyta
      > niem.
      > Moje wyniki badań są następujące:
      > TSH < 0,005 (norma 0,27-4,20)
      > FT4 - 3,33 (0,93-1,7)
      > FT3 -12,28 (2,50-4,30)
      > anty TPO - 236 (<34)
      > anty TG - 381 (<115)
      > przeciwciała przeciw receptorom TSH - 2,60 (norma 0-1,8)
      > Czy jest to typowa nadczynnośc Gravesa- Basedova czy inna choroba tarczycy?

Aby to stwierdzić potrzebna jest dalsza diagnostyka.
      Powinnaś mieć usg tarczycy i ewentualną biopsję.

Czy
      > może iśc w parze z jakąś inną chorobą z autoagresji?

Masz jakieś inne dolegliwości, że o to pytasz?

> Czy przy odpowiednim leczeniu można starac się o dziecko, a jeśli tak to w jaki
      > m terminie - za pół roku, rok? Jakie dodatkowe badania powinnam zrobic?

Najpierw dokończ diagnozę, a potem wyrównaj pracę
      tarczycy, która ma ogromny wpływ na funkcjonowanie
      wszystkich narządów.

> Ta choroba bardzo mnie zaskoczyła, ponieważ jeszcze dwa miesiące temu miałam św
      > ietne wyniki TSH (0,845), FT3, FT4, TRaby(<0,2), Tylko przeciwciała anty TP
      > O (317)i antyTG (492) mialam wysokie.

właśnie te p/ciała mówiły, że toczy się proces zapalny
      Twojej tarczycy. Wpisz wyniki FT4 i 3 z normami.
      Obawiam się, że nie były idealne.

Lekarz - endokrynolog jednak mówił, że sa
      > mych przeciwciał się nie leczy

p/ciała zanikają samoistnie po odciążeniu tarczycy
      od pracy. Dopóki tarczyca będzie pracowała,
      dopóty p/ciała będą agresywne.

> i że mogę starac się o dziecko.

yyy, zawsze można się starać, ale jaki będzie wynik???
      Wiem, że nie o to Ci chodziło zadając lekarzowi powyższe pytanie.
      Jednak w/g mojej wiedzy odpowiedź nie była profesjonalna.

Zdecydowaliśmy s
      > ię i tak się cieszyłam. Niestety. Czy te przeciwciała mogły by powodem poronien
      > ia (puste jajo płodowe)? Nurtuje mnie tyle pytań... Będę bardzo wdzięczna za od
      > powiedź. Ewa.

Niestety bez wyrównania tarczycy starania o maleństwo
      mogą przynieść rozczarowania.
      Nie piszesz o samopoczuciu. Jednak mogę podejrzewać,
      że nie jest idealne.
      Czy podjęłaś już leczenie?
      Mogę Ci tylko napisać, że nadczynność i ciąża nie rokują
      dobrze.
      • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 07.10.11, 09:26
        Witaj, bradzo się cieszę, ze tak szybko odpisałaś.
        Dlaczego tak jest, ze lekarz powiedział mi że nie ma co obawiać się wysokich przeciwcial, skoro Ty to wiesz, że toczył się stan zapalny , to dlaczego lekarz powiedział , ze jest ok? Nie rozumiem tego.
        Podaje FT3 I FT4 sprzed poronienia.
        FT3 - 4,17 (norma 3,1-6,8)
        FT4 - 17,02 (norma (12-22) Mieściły się w normie, więc uwierzylam lekarzowi, że "może tak być" i przestałam się przejmiować. Myślisz, ze to mogło być przyczyną poronienia?
        USG miałam robione, jest stan zapalny. Lekarz jednak nie dał mi żadnych wyników z usg.
        Dostałam Thyrozol i witaminę B6.
        Co do samopoczucia to faktycznie nie czuję sie najlepiej: drżenie rąk, rozdrażnienie, czarne myśli, walenie serca w piersi, szybko się męczę. Objawy zaczęły się w 5 tygodniu ciąży. W 6 tyg. dowiedziałam się, że to pusty pęcherzyk..
        Lekarz kazał mi jednak dopiero w 9 tyg. zrobić badania na tarczycę i wtedy z nim się kontaktować, więc czekałam do 9 tyg.
        Zresztą to i tak nie miało już znaczenia.
        Napisałaś, że p/ciała zanikają samoistnie po odciążeniu tarczycy od pracy? Czy to oznacza, że tarczyca była czymś obciążona, np. ciążą? Czy ma to związek ze wzrostem beta hcg w ciąży?
        Pytałam się o choroby z autoagresji, bo obawiam się kolejnej ciąży i ataku innej choroby? Dokładnie tego nie rozumiem ale lekarz dał mi odczuć , ze tarczyca może ujawnila się wskutek innej choroby i że inne choroby mogą iść w parze zchorobą tarczycy? Trochę mnie to przeraża i nie wiem czego się spodziewać. Stwierdził, żeby sobie dać spokój z planami macierzyństwa, ponieważ to zbyt ryzykowne.
        Plany macierzyńskie "tymczasem" zeszły na drugi plan, thytozol biorę 2X2tabletki przez 2 tygodnie, potem 2x1 tabl. przez 2 tygodnie, a potem 1 tabletka do 1 grudnia, kiedy to z wynikami mam się zjawić u endokrynologa. Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze za rozmowę. Nawet nie przypuszczalam, ze tak bardzo potrzebuję z kimś o tym pogadać. Napisz, jak znajdzioesz trochę czasu.Ewa.
    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 13.10.11, 11:44
      Witam.
      W kalkulatorze wyliczyłam sobie FT3 i FT4, jakie miałam wcześniej.
      FT4 50.20% [wynik 17.02, norma (12 - 22)]
      FT3 28.92% [wynik 4.17, norma (3.1 - 6.8)]
      Napiszcie proszę, czy to był prawidłowy stosunek hormonów?
      Pozdrawiam.
      Ewa.
      • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 14.10.11, 22:34
        ewa74555 napisała:

> Witam.
        > W kalkulatorze wyliczyłam sobie FT3 i FT4, jakie miałam wcześniej.
        > FT4 50.20% [wynik 17.02, norma (12 - 22)]
        > FT3 28.92% [wynik 4.17, norma (3.1 - 6.8)]

z jakiego okresu są te badania?

czy byłaś u lekarza, a on zwrócił uwagę na podwyższone
        p/ciała TRAB?
        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 10:28
          Witam,
          te wyniki są sprzed poronienia - podawałam je na początku mojego postu, ale nie wiedziałam jeszcze jak to się przelicza. Zastanawiałam się, czy były one dobre, skoro FT4 wynosiło 50 % a FT3 tylko 28%. Zastanawia mnie to, jaki stosunek powinien byc FT4 do FT3 ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
          • alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 18:53
            Cześć Ewo,

generalnie masz chyba podobnie jak ja. W połowie czerwca miałam TSH 1,5. a Ft3 i Ft4 na podobnych poziomach jak ty. W połowie sierpnia TSH spadło z 1,5 na 0.45, a Ft4 poszło w górę i wynosiło 17. Czyli jeszcze norma, choć się już źle czułam.
            Pod koniec września TSH 0.027 i Ft4 powyżej normy. Dostałam metizol i go jem 2 tygodnie.
            Endo kazał mi podobnie jak tobie jeść 2 tygodnie 2x2, a potem tydzień 1x1, ale jem cały czas 1x1 z próbą zmniejszenia do jednej tabletki dziennie, ale się nie da, bo od razu mam nasilenie objawów. Obawiam się tego metizolu, bo jeśli to Hashimoto, a wszystko na to wskazuje, to po zbyt dużej dawce metizolu można wpaść szybko w niedoczynność, więc kombinuje.
            aTG mam podwyższone też.Także bardzo podobnie wszystko jak u Ciebie.

Mimo, że FT4 spadło, bo wczoraj robiłam badania i wynosi ok. 70%, to nadal odczuwam nadczynność.Dziś lekki napad w sklepie znowu miałam, ale do zniesienia, nie było tak drastycznie.TSH nawet nie drgnęło.

• alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 18:54
              Nie zauważyłam, że masz jeszcze podwyższone przeciwciała przeciw receptorom TSH.
              • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 20:01
                Witaj alva_alva ,
                bardzo sie cieszę, że napisałaś. Im dłużej czytam o tarczycy, tym bardziej dziwię się, jak to jest skomplikowana choroba. U mnie dodatkowo są te przeciwciała przeciw receptorom tsh, co wskazuje na Gravesa- Basedova, chociaż lekarz stwierdził, że niekoniecznie , bo anty TPO i anty TG też są za wysokie, więc ocenił to jako zapalenie tarczycy autoimmunologiczne.
                Czy orientujesz się jaki powinien by prawidłwoy stosunek FT4 do FT3 i jak długo wyrównuje się poziomy tarczycy?
                Pozdrawiam serdecznie. Ewa.
                • alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 15.10.11, 22:02
                  Wydaje mi się, że Ft4 i Ft3 powinno być najlepiej w połowie, a nie stosunek, ale na pewno Tess ci to wyjaśni dokładnie, bo ja też jestem początkująca.Poza tym myślę, że jeden z 50% będzie się czuł dobrze, a dla innego będzie to za mało. Ja mam teraz Ft4 na 70%, ale nadal sie źle czuję napadowo, bo pewnie zazwyczaj miałam z 30 do 50%, więc 70% już mnie dobija.
                  Co do wyrównania, to pewnie sprawa indywidualna. Jeśli mamy Hasihomoto, to ciągle pewnie będzie trzeba badać te hormony i brać coś albo na zwalczanie nadczynności albo na wyrównanie niedoczynności. Myślę, że ja to mam od lat, tylko, że nie wpadłam na to, że to tarczyca. Myślałam, że krążenie, że nerwica itd., a że teraz nagle się ta nadczynność tak mocno wyrzuciła, to w końcu mnie to zmusiło do poszukiwań, bo nie dało się już funkcjonować.
                  Ja nie mam na szczęście objawów typowo ocznych, poza tym, że jak za dużo oczami poruszam, np. przed kompem, to dostaję ucisku w gardle.To mam od dawien dawna już i myślę, że to ma też jakiś związek z tarczycą chyba.Czasem czuję ucisk na nos i oczy.
    • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.10.11, 20:14
      reasumując Twoje wpisy mogę powiedzieć, że masz problem
      z tarczycą i należy go dalej drążyć.
      Czy to jest powód utraty ciąży - nie wiem i chyba nikt teraz
      nie jest Ci wstanie wskazać powodu utraty.
      Jednak ja osobiście odeszłabym od tego medyka
      bo on niewiele wie n/t tarczycy, a powinien.

Przeciwciała to takie cuś malutkiego, co niszczy aktywną
      tarczycę. Odciążamy ją od pracy zażywając syntetyczne T4,
      /euthyrox i in./ i p/.ciała zanikają bo w/g nich nie ma już tarczycy.
      Ty zażywając tyroksynę pracujesz zamiast tego gruczołu.
      Chciałabym zwrócić Ci uwagę na podwyższone p/ciała TRAB,
      które atakują hormon TSH.
      Dlatego pisałam wcześniej, że jest potrzebe usg tarczycy i biopsja.
      • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.10.11, 07:58
        Odkąd napisałam na tym forum zdałam sobie sprawę, jak niewiele wiem o tarczycy.
        Myślałam, że euthyrox bierze się tylko przy niedoczynności tarczycy i że thyrozol jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Tymbardziej, ze będąc u innego lekarza ( ginekolog-endokrynolog) nie zmienił tego leku ani dawki, tylko kazał za miesiąc zrobić badania i przyjść z wynikami.
        Nie wiem czy dobrze rozumien. Biroąc euthyrox przeciwciała spadną, co odciąży tarczycę?
        W tym tygodniu wybiorę się na usg i na badania tarczycy. Muszę tylko poszukać jakiegoś dobrego lekarza w okolicach Katowic. Napiszę jakie będą wyniki.
        Pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienia.
        Ewa.
        • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.10.11, 13:43
          dobry endo jest w katowicach.
          podobno też przyjmuje w zabrzu, ale tego nie jestem
          pewna. Nazywa się ......... reszta na priva
          • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.10.11, 14:07
            Witaj hashi-tess , będę bardzo wdzięczna za podanie namiarów na specjalistę z Katowic.
            Mój adres: ewa74555@gazeta.pl
            • alva_alva Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.10.11, 23:03
              Jak sie czujesz? Bo mnie nie odpuszcza. Ciśnienie mi skacze, w większych sklepach brakuje mi tchu , bo jest ciepło i duszno. Ostatnia noc kiepsko spałam.Dziś już łyknęłam na spanie pramolan, ale minęły 3 godziny i jakoś nie czuję efektu.Ciekawe kiedy to da wreszcie spokój.
              • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 18.10.11, 07:57
                Witaj Alva. Krótko mówiąc: spalam się. Ręce mi się trzęsą, nie mogę sobie z tym poradzić. Czuję jakbym cała chodziła, serce mi wali po najmniejszym wysiłku, jakbym zaraz miała dostać zawału i tętno skacze. Najgorsze, że każdy to widzi, a nie każdy zna przyczynę. Więc jedni ci się pytają czemu się tak denerwujesz, co się stało? A Ci którzy nie pytają unikają rozmowy. Musiałam zrezygnować z kawy i coli, bo wtedy to już zupelnie nie daje rady. Mam nadzieję, że to nie potrwa zbyt dlugo, czytałam, że tak jest przez pierwsze tygodnie, tylko ile tych tygodni to niewiadomo, bo każdy ma inaczej. Nie jesteś sama, jest nas dużo, choć to niewielkie pocieszenie. Zawsze to jednak sprawia, że wiesz, że to nie kara tylko choroba, którą musimy pokonać. Pozdrawiam serdecznie. Ewa.
                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.12.11, 08:09
                  Witam.
                  Zrobiłam kontrolne badania i oto moje wyniki:
                  TSH - 0,138 (0,27 - 4,20)
                  FT4 - wynik 1.01, norma (0.93 - 1.7)] - 10.39%
                  FT3 - wynik 2.66, norma (2.5 - 4.3)]- 8.89%
                  przeciwciała TPO 132,7 (<34)
                  przeciwciała TG - 332 (<115)
                  Przeciwciała przeciw receptorom TSH - 4,12 (>2 - wynik dodatni)
                  Po wizycie dostałam thiamazol - 1 tabletka, a co drugi dzień 1/2 tabl., Vit B6- 1 tabl., Controloc - 1 tabl., Metypred - 1 tabletka ze wskazaniami jak używać.
                  Moje pytanie dotyczy leku metypred - sterydu, czy to właściwe leczenie? Trochę obawiam się przyjmowania go, ale lekarz uzasadnił to obawą przed rosnącymi trabami. Trzy miesiące temu traby wynosiły 2,60 a teraz (w trakcie leczenia) wzrosły do 4,12. Będę bardzo wdzieczna za Waszą opinię na ten temat. Co do diagnozy, to stwierdził autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Pozdrawiam. Ewa.
                  • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.12.11, 08:27
                    myślałaś nad wycięciem tarczycy?
                    Z tego co wiem to najskuteczniejszy sposób
                    pozbycia się p/ciał.
                    Chyba masz dobrego endo.
                    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.12.11, 09:25
                      Witaj hashi-tess !
                      Nie, nie myślałam nad wycięciem tarczycy. Lekarz też mi tego nie proponował. Czy myślisz, ze to byłoby właśnie najlepsze rozwiązanie?
                      Napisz proszę , co myślisz o tych sterydach przy rosnących trabach.
                      Pozdrawiam. Ewa.
                      • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 19.12.11, 12:47
                        Witaj hashi-tess !
                        Biorę grzecznie leki, czuję się dobrze. Do unormowania tarczycy jednak jeszcze daleko no i oczywiście do unormowania przeciwciał też.
                        Piszę, ponieważ Twoja sugestia odnośnie wycięcia tarczycy nie daje mi spokoju.
                        Napisz proszę, czy z Twojego doświadczenia wynika, że moje leczenie właśnie do tego prowadzi?
                        Pozdrawiam. Ewa.
                        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 22.03.12, 13:25
                          Witam serdecznie,
                          właśnie otrzymałam kolejne wyniki badań.
                          TSH - 1,18 (norma 0,27-4,20)
                          FT4 75.32% [wynik 1.51, norma (0.93 - 1.7)]
                          FT3 25.56% [wynik 2.96, norma (2.5 - 4.3)]
                          p/c anty tg - 98 (norma < 115)
                          p/c anty tpo - 17 (norma < 34)
                          Proszę o interpretację. Czy stosunek FT3 do FT4 jest prawidłowy i czy przy takich wynikach można starać się o dziecko?
                          Pozdrawiam. Ewa.

• ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 23.03.12, 13:36
                            Odebrałam jeszcze dzisiaj przeciwciała przeciw receptorom TSH - 1,53 (>2 - wynik dodatni), norma 0-1,8.
                            Dwa miesiące temu w styczniu wynik ten był na poziomie 1,23 (w XI 20011 - 4,12). Czyli, że zamiast spadać - wzrasta.
                            Czy to oznacza , że mam zbyt małą dawkę metypredu(lekarz zmniejszyła na 1/2 tabletki) , czy że takie wahania przeciwciał mogą mieć miejsce.
                            Bardzo proszę o pomoc przy interpretacji tych wyników i z poprzedniego dnia. Pozdrawiam. Ewa.
                            • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 23.03.12, 21:32
                              A masz dokładną diagnozę co ci dolega?
                              • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 26.03.12, 09:00
                                Witam,
                                Co do diagnozy, to lekarz stwierdził autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Pozdrawiam. Ewa.
                                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 26.03.12, 13:24
                                  Doczytałam w odpowiedziach hashi-tess na post innej osoby, że poziom FT3 i FT4 powinien być około 60 - 70 % normy.
                                  FT4 mam na poziomie 75 % normy. Dlaczego FT3 jest na takim niskim poziomie - 25 % normy i nie wzrosło tak jak FT4.
                                  Im więcej dowiaduję się o tarczycy, tym więcej mam wątpliwości. Jak sprawić , żeby FT3 wzrosło?
                                  Obawiam sie, że ciąża przy takim wyniku może zakończyć się niepowodzeniem. Co o tym sądzicie? Ewa.
                                  • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 26.03.12, 20:29
                                    do konwersji T4 w T3 na pewno potrzebne są:
                                    selen
                                    i brak anemii.
                                    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 27.03.12, 07:56
                                      Biorę codziennie selen(1 tabletkę) . Wyniki z morfologii mam w normie badam co 2 miesiące. Czy mogę coś jeszcze zrobić?
                                      • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 27.03.12, 08:19
                                        poczytaj

anemia/niedokrwistość chorób przewlekłych
                                        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 27.03.12, 09:33
                                          Moja hemoglobina wynosi 13,4 (norma 12-16).
                                          Czy pomimo tego powinnam zrobić badania na poziom wit. B 12 , ferytyny i kwasu foliowego?
                                          Jeśli tak, to OK - zrobię. Może to wyjaśni niskie FT3 i traby.
                                          Czy jeszcze jakieś badania powinnam wykonać?
                                          • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 27.03.12, 22:52
                                            kiedy w morfologii wychodzi anemia,
                                            to poziom ferrytyny b. często jest prawie zerowy.
                                            Dlatego przy schorzeniach przewlekłych, a takim są
                                            choroby tarczycy oznaczamy składniki, o kt. piszesz.

Z dużym prawdopodobieństwem mogę napisać,
                                            że możesz mieć również braki wit. D.
                                            Dlatego proponuję również jej oznaczenie.
                                            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 28.03.12, 07:25
                                              Jutro rano , na czczo idę na badania.
                                              Do zrobienia mam:
                                              poziom ferytyny,
                                              poziom wit. D
                                              poziom wit B 12
                                              poziom kwasu foliowego.
                                              Czy jeszcze coś do tego zestawu dołożyć, czy są to wystarczające badania?
                                              • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 28.03.12, 07:36
                                                Czy badanie na poziom Witaminy D - to mowa jest o badaniu 25 OH? Pani powiedziała, że jest to poziom wit. D3? Napisz proszę czy jest to to samo badanie.
                                                • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 28.03.12, 09:33
                                                  ewa74555 napisała:

> Czy badanie na poziom Witaminy D - to mowa jest o badaniu 25 OH? Pani powiedzia
                                                  > ła, że jest to poziom wit. D3? Napisz proszę czy jest to to samo badanie.

tak
                                                  • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 28.03.12, 09:58
                                                    Jutro rano , na czczo idę na badania.
                                                    Do zrobienia mam:
                                                    poziom ferytyny,
                                                    poziom wit. D
                                                    poziom wit B 12
                                                    poziom kwasu foliowego.
                                                    Czy jeszcze coś do tego zestawu dołożyć, czy są to wystarczające badania?
    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 30.03.12, 11:23
      Zrobiłam badnia. Moje wyniki są następujące:
      Witamina B12 - 282,4 (zakres 191-663)
      Kwas foliowy - 11,21 (zakres 4,6-18,7) - łykam codziennie 0,4 mg od dawna
      25-OH Vit. D - 21,9 (zakres 30,0 - 80,0)
      Ferrytyna - 27,21 (zakres 4,63-204,0)
      OB -7 (nie podano norm)
      Zaskoczona specjalnie nie jestem tymi wynikami, wręcz cieszę się, że może to być droga do lepszego samopoczucia, wzrostu FT3 i spadku trabów. Doradź mi proszę co mam dalej zażywać. Pozdrawiam. Ewa.
      • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 30.03.12, 17:02
        Na początku idź po receptę, albo kup w aptece internetowej (w normalnej na ogół nie ma...):
        - wit D3 5000 jednostek i łykaj po jednej dziennie do końca kwietnia, a potem od września. Vigantoletten ma 1000 jednostek, ale to za mało!!! Należy brać 2000-8000, zależy jak wielki jest niedobór.
        - żelazo ponoć najlepszy Tardyferon, Sorbifer, Hemofer, albo Biofer. Pamiętaj, że żelazo utrudnia przyswajanie lewotyroksyny, więc trzeba łykac kilka godzin po hormonie (z jedzeniem)
        - wit. B12 1–2 mg dziennie, można w kroplach, można tabletki rozpuszczać w wodzie, podejrzewam, że nie dostaniesz zastrzyków, bo masz za dobry wynik".

• ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 31.03.12, 22:35
          Witaj pies_z_laki_2, bardzo dziękuję za odpowiedź.
          Udało mi się na razie kupic:
          Sorbifer Dulures, Vt D3 (400 jednostek), Vit B 12 (10 ug), falvit bez jodu
          Poza tym brałam do tej pory:
          Kwas foliowy Folik 0,4
          Thyrozol 1/2 tabletki
          Vit B6 50 mg
          Anesteloc Max na ochronę żołądka brałam rano na czczo
          Selen
          Bardzo proszę doradzcie mi jak używac te leki, aby nie kolidowały ze sobą.Pozdrawiam. Ewa.
          • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 01.04.12, 12:16
            Hormon tarczycowy najpierw, na czczo, z wodą.
            Minimum 0,5 godziny później jedzenie, picie i inne suplementy.
            IPP działają całą dobę, więc możesz brać np. na noc.
            Żelazo po kilku godzinach od hormonu tarczycowego i z jedzeniem.
            Selen około dwie godziny po hormonie tarczycowym.
            Kwas foliowy i witaminy D i B można dowolnie.

Masz bardzo słabą witaminkę D3, to około połowy tej, którą zapobiegawczo biorą niemowlaki...
            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 01.04.12, 16:34
              Witajcie! Mam pytanie odnośnie thyrozolu. Na ulotce mam zapisane, żeby brac rano po śniadaniu popijając wodą. Na czczo brałam IPP - około 30 minut przed śniadaniem. Czy tak będzie dobrze? Czy thyrozol jest hormonem tarczycowym, bo ja nic innego nie zażywam?
              Na Sorbiforze pisze natomiast , żeby przyjmowac 30 minut przed posiłekim, a nie z jedzeniem. Więc nie wiem, czy trzymac się ulotki, czy nie?
              Co do witaminy D3 i B12 to mam zamiar zamówic dzisiaj w internecie (dzięki za podpowiedźsmile
              Czy można jeszcze dołożyc coś na oczyszczanie organizmu z toksyn, np. Linea detox? Jeśli tak, to czy z suplementami razem zażywac?
              Będę wdzięczna za Wasze sugestie, bo mam mieszane uczucia zarówno do tego co brac, jak i w jakich kolejnościach ułożyc sobie to w ciągu dnia, żeby było jak najlepsze działanie leków. Pozdrawiam. Ewa.
              P.S. Moja lekarka powiedziała mi, że mam świetne wyniki, a na braki witaminy D3 mam "wyłożyc ręce do słońca"! Nie wiem czy śmiac się czy płakac na naszych medyków. Dzięki hashi za stworzenie tego forumsmile
              • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.04.12, 01:10
                Oooops, Thyrozol łyka się przy nadczynności, nie doczytałam! Wybacz, nie wiem jak się go łyka sad

Do słońca to można się wystawiać latem, a nie w marcu tongue_out Poczytaj wątki na temat witaminy D przyklejone na górze głównej strony forum.
                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.04.12, 08:10
                  Podaj mi proszę aptekę internetową, gdzie kupię witaminę D3 w dawce 5000 jednostek i witaminę B12 w dawce 2 mg. Szukam , ale znajduję tylko leki o mniejszych dawkach. Z góry dziękuję. Ewa.
                  • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 02.04.12, 11:03
                    www.iHerb.com

Instrukcja po polsku:
                    - docs.google.com/document/d/13kfoDM-8Z05Avr1wIYbYwDACe2OGEW2KN-2CYMcvpWc/edit?pli=1

Witamina D3
                    - www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335
                    witamina B12
                    - www.iherb.com/Now-Foods-Methyl-B-12-5000-mcg-120-Lozenges/39934
                    - www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-5-000-IU-120-Softgels/10421

Albo
                    - allegro.pl/witamina-d-d3-d-3-5000-iu-100kaps-zdrowe-kosci-i2248029437.html
                    - allegro.pl/witamina-d-przeciwkrzywiczna-5000-iu-250-kaps-i2242843408.html
                    i
                    - allegro.pl/witamina-b-12-w-plynie-pod-jezyk-59-dawek-i2246976744.html
                    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 03.04.12, 07:43
                      Ślicznie dziękuję. Pozdrawiam. Ewa.
    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 08:28
      Witam,
      po 7 tygodniach ponowiłam badania i proszę abyście spojrzały na moje wyniki.
      Oto one:
      TSH 0,708 norma 0,27-4,20
      FT4 54.55% [wynik 1.35, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 43.89% [wynik 3.29, norma (2.5 - 4.3)]
      P/c anty TG 80,58 norma < 115
      P/c anty TPO 14,96 norma < 34
      P/c przeciw receptorom TSH - /niestety/ wynik dodatni 1, 85. (W marcu wynik był 1,53)
      Z leków biorę thyrozol 5 mg co 2 dzień, a codziennie: cefasel 200 nutri. sorbifer, witaminy B6 50 mg, B12 20 ug, kwas foliowy 0,4 mg, calcium 600 mg + Vit D3 10 ug, falvit bez jodu, anasteloc max.
      Napiszcie proszę, czy wyniki są w porządku i czy martwić się tym, ze traby zaczęły wzrastać?
      Czy przy takich wynikach mogę starać się o dziecko?
      Pozdrawiam. Ewa.
      • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 09:17
        ciąża to ogromna burza hormonalna.
        Ty jeszcze zażywasz dość agresywny specyfik.
        Poza tym p/ciała TRAB są dalej aktywne.

Dlatego ciąży mówię NIE.

W/g mnie lepiej poczekać jeszcze trochę
        niż narazić siebie na dodatkowe/niepotrzebne kłopoty,
        które mogą wydłużyć czas na oczekiwaną ciążę.
        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 09:23
          Hashi, a jak walczyć z tymi trabami?
          Czy przyjmować te wszystkie leki co do tej pory?
          • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 09:48
            ewa74555 napisała:

> Hashi, a jak walczyć z tymi trabami?

hmmm, mówią, że najlepiej wyciąć tarczycę,
            ale...........

> Czy przyjmować te wszystkie leki co do tej pory?

masz dobry kontakt z dobrym endo?
            Przy trabach to ważne.
            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 10:01
              Tak, mam dobrego endo. Będę u niego za 4 tygodnie.
              Pozdrawiam i dziękuję. Ewa.
            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.05.12, 09:35
              Czy przy takich wynikach:
              TSH 0,708 norma 0,27-4,20
              FT4 54.55% [wynik 1.35, norma (0.93 - 1.7)]
              FT3 43.89% [wynik 3.29, norma (2.5 - 4.3)] muszę nadal przyjmować selen, czy mogę go odstawić?
              Pozdrawiam. Ewa.
              • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 17.05.12, 23:51
                > muszę nadal przyjmować selen, czy mogę go odstawić?

Ja bym łykała dalej, albo zmieniła na dwa orzechy brazylijskie dziennie smile
                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 18.05.12, 07:22
                  Dzięki, fajny pomysł z tymi orzechami.
            • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 19.06.12, 08:51
              Hashi-tess, a czy to prawda , że po wycięciu tarczycy nadal może utrzymywać się nadczynność?
              Ostatnio dowiedziałam sie od lekarza , że lepszym sposobem leczenia jest podanie jodu.
              Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat.
              Pozdrawiam. Ewa.
              • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 19.06.12, 09:51
                ewa74555 napisała:

> Hashi-tess, a czy to prawda , że po wycięciu tarczycy nadal może utrzymywać się
                > nadczynność?

nie,
                nie masz gruczołu, kt. produkuje hormony T4 i T3
                i niemożliwa jest nadczynność.

> Ostatnio dowiedziałam sie od lekarza , że lepszym sposobem leczenia jest podani
                > e jodu.

bardzo często przy podaniu jodu wzrastają miana p/ciał TRAB.

Nigdy nie napisałaś jaką masz diagnozę.
                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 20.06.12, 07:26
                  Witam,
                  Co do diagnozy, to lekarz stwierdził autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Przy ostatniej wizycie natomiast lekarz stwierdził, że jeśli będzie nawrót choroby to proponować mi będzie leczenie jodem, ponieważ po wycięciu tarczycy zostają jeszcze fragmenty tarczycy, któe mogą być przyczyną nadczynności. Stąd moje pytanie.

Pozdrawiam. Ewa.
                  • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 20.06.12, 07:34
                    ewa74555 napisała:

> Witam,
                    > Co do diagnozy, to lekarz stwierdził autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

przy występujących p/ciałach trab to może być
                    i hashimoto
                    i graves basedov.
                    A to jest zasadnicza różnica.

>
                    > Przy ostatniej wizycie natomiast lekarz stwierdził, że jeśli będzie nawrót chor
                    > oby to proponować mi będzie leczenie jodem, ponieważ po wycięciu tarczycy zosta
                    > ją jeszcze fragmenty tarczycy, któe mogą być przyczyną nadczynności. Stąd moje
                    > pytanie.
                    >
                    Ewo,
                    idź jeszcze do innego medyka i skonsultuj
                    poradę obecnego.
                    Resekcja tarczycy może być totalna jak również
                    częściowa. Skąd p. dr wie jaka będzie decyzja
                    chirurga, kt. będzie wykonywał ten zabieg?
                    • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 20.06.12, 07:40
                      Słusznie. Dzięki i pozdrawiam.
              • pies_z_laki_2 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 20.06.12, 11:04
                ewa74555 napisała:
                > Hashi-tess, a czy to prawda , że po wycięciu tarczycy nadal może utrzymywać się
                > nadczynność?

Się wtrącę smile Nadczynność niekoniecznie, ale p.ciała zanim zanikną utrzymują się jakiś czas. Może endo to właśnie miał na myśli?

> Ostatnio dowiedziałam sie od lekarza , że lepszym sposobem leczenia jest podanie jodu.

Nie tyle lepszym, co mniej ostatecznym, tarczyca po resekcji nie odrasta, a po jodzie nie znika, a powoli wraca do funkcji. Tak miała znajoma ze spacerów z psem, po kilku latach od podania jodu radioaktywnego z powodu trudnej do opanowania nadczynności jej tarczyca działa teraz sprawnie. Tyle, że znajoma nie miała diagnozy choroby autoimmuno...
                • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 08.05.15, 09:55
                  Witam serdecznie. Tak to już chyba jest, ze jak tylko poczujemy się lepiej, to zapominamy o tym forum. Piszę, żeby pocieszyć tych wszystkich, którzy zmagają się z chorą tarczycą i dodać nadziei, ze może być lepiej. Ale przede wszystkim chcę Wam dziewczyny podziękować za Waszą ogromną pracę i wsparcie. Ja dzięki Waszej pomocy , poradom i suplementom jestem od dłuższego czasu w równowadze i świetnie się czuję. Co prawda plany życiowe też musiałam zweryfikować, a tak naprawdę to życie samo je zweryfikowało, jednak zdrowie najważniejsze. Jednak w większości to wasza zasługa za co Wam bardzo dziękuję. Tarczyca to wielka niewiadoma, być może kiedyś znowu się odezwie, ale póki co czuję się dobrze i wyniki też mam dobre. Nie biorę żadnych leków, czego i Wam serdecznie życzę. Pozdrawiam. Ewa.
                  P.S. Niestety życie nie jest do końca takie różowe, dlatego możecie mnie spotkać na forum Hashi, gdzie douczam się jak leczyć dzieci.
        • ewa74555 Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 09:27
          Pisząc o agresywnym specyfiku masz na myśli thyrozol?
          • hashi-tess Re: Witam serdecznie i proszę o interpretację wyn 16.05.12, 09:45
            ewa74555 napisała:

> Pisząc o agresywnym specyfiku masz na myśli thyrozol?

tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka