Dodaj do ulubionych

Cera jak pergamin!

22.12.11, 20:40
Witam, choruję na niedoczynność mam cerę jak papier ścierny, pergamin, suplementacja hormonami tarczycy, nic nie pomaga, co mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Cera jak pergamin! 22.12.11, 22:10
      napisz kiedy ostatnio oznaczałaś FT4 i FT3.
      To co piszesz może sugerować, że masz albo źle dobraną
      dawkę l-tyroksyny, albo możesz mieć anemię, a może masz
      również braki wit. D.
      • tarocistka1970 Re: Cera jak pergamin! 23.12.11, 09:37
        hashi-tess napisała:

        > napisz kiedy ostatnio oznaczałaś FT4 i FT3.
        > To co piszesz może sugerować, że masz albo źle dobraną
        > dawkę l-tyroksyny, albo możesz mieć anemię, a może masz
        > również braki wit. D.

        Dzięki za odpowiedż.
        Zrobiłam sobie badanie jakoś tydzień temu.

        FT4 wynik: 12,5 norma: 9,0 - 20,0 pmol/l
        FT3 wynik: 3,78 norma: 4,0 - 8,2
        TSH wynik: 2,22 norma: 0,24 - 5,00

        Niedoborów witaminy D nie mam, gdyż mam dobrze uregulowany wapń w organizmie: całkowity wapń, wynik: 1,19 norma: 1.0 - 1.30

        Cholesterol LDL - 171,3 ponad norme norma: do 135

        ANTY - TPO wynik: 18,7 norma do 35

        Hematokryt wynik: 38,6 % norma: 38 - 48

        Hemoglobina: wynik: 12,7 norma: 12 - 15

        czerwone krwinki wynik: 4,29 norma: 3,9 - 5,5

        Biorę euthyrox, wcześniej mialam takie same wyniki, dawka: 100. Pozdrawiam.

        • pies_z_laki_2 Re: Cera jak pergamin! 24.12.11, 11:29
          Twoje wyniki wg. kalkulatora:
          FT4 31.82% [wynik 12.5, norma (9 - 20)]
          FT3 -5.24% [wynik 3.78, norma (4 - 8.2)]

          Widzisz sama, że jesteś mocno poniżej średniej, najlepiej byłoby, gdybyś miała wyniki w okolicach połowy normy, albo i powyżej. Ja bym podniosła dawkę hormonu i za kilka tygodni (cały czas na tej podwyższonej) zbadała się jeszcze raz.

          Masz niskie fT4, co mówi nam, że dawka jest za mała, masz bardzo niskie fT3, prawdopodobnie po podniesieniu dawki też się podniesie, na wszelki wypadek łykaj orzechy brazylijskie albo selen (na poprawienie przemiany fT4 na fT3).

          Z witaminą D to u mnie jest tak, że od wiosny mam jej bardzo mało, trzy wyniki poniżej normy, a wapnia mam we krwi za dużo. Dlaczego? Na razie nie wiem, próbuję się dowiedzieć, bo chyba nie jestem jedyna z takim problemem... Tak więc sprawdź następnym razem poziom witaminy D, bo zimą możesz potrzebować suplementacji (kropelki na receptę).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka