Dodaj do ulubionych

Objawy niedoczynności tarczycy pomimo jej braku..?

12.06.13, 14:55
Witam wszystkich, mam 26 lat i następujące objawy: przytyłam w rok 20kg, mam stany depresyjne, chwiejność emocjonalna, brak energii na cokolwiek, ciągła senność, bardzo długie cykle menstruacyjne (34-36 dni + nie mogę zajść w ciążę), sucha skóra, wypadające na potęgę włosy. Zaczęłam podejrzewać niedoczynność tarczycy, ale wyniki badań które zrobiłam na własną rękę mówią co innego:

TSH 2.073 norma [0.35-4.67]
ft3 2.49 norma [1.45-3.48]
ft4 0.87 norma [0.71-1.85]
TPO 0.3 norma [<12]
TG 2.2 norma [<34]

Czy jest możliwość, że pomimo poprawnych wyników występuje niedoczynność utajniona klinicznie? Czy endokrynolog zdecyduje się mnie leczyć? Czuję się fatalnie, najgorsze jest to, że ćwiczę 6 razy w tygodniu, trzymam ścisłą dietę i tyję od powietrza..
Obserwuj wątek
      • natder Re: Objawy niedoczynności tarczycy pomimo jej bra 12.06.13, 19:07
        FT3 jest wyższe niż FT4 co oznacza, że masz niedoczynność tarczycy. Normy dla TSH są zawyżone i poziom większy od 2 kwalifikuje się do leczenia. Do pełnego obrazu brakuje ci badań przeciwciał antyTPO i antyTG i oczywiście usg tarczycy jak najprędzej.
        Jeśli trafisz do endo, który Ci powie, że masz idealne wyniki to znaczy, że na studiach imprezował zamiast się uczyć.
        Skocz na forum Hashimoto, bo to może być Twoje forum.
        Jeśli Cię stać zrób przy okazji badania przeciwciał morfologię, poziom witaminy b12, d3 oraz poziom ferrytyny. Jak dorzucisz jeszcze do tego jonogram, wapń, magnez i parathormon będziesz lżejsza o 250-300 złotych ale będziesz mieć pełny obraz tego, co się z Tobą dzieje.
        • hotaru85 Re: Objawy niedoczynności tarczycy pomimo jej bra 12.06.13, 20:38
          Rok temu powiedziałam o swoich objawach ginekologowi (skojarzyłam to bardziej z "problemami kobiecymi" i tabletkami, wiadomo, hormony) a on powiedział, że nie tyje się od powietrza (czyli, że pewnie się obżeram) i że baby to histeryzują i nic mi nie jest. Boję się, że znowu zostanę tak potraktowana sad
          • natder Re: Objawy niedoczynności tarczycy pomimo jej bra 12.06.13, 20:50
            Nie wszyscy chorujący na Hashimoto mają przeciwciała a jednak endokrynolodzy diagnozują u nich tę chorobę. Zajrzyj na forum Hashimoto, tam jest sporo takich osób. Czasem diagnozę mimo braku przeciwciał potwierdza usg tarczycy a czasem diagnozę stawia się po prostu na podstawie objawów.
            Co do ginekologa - popatrz ile tu wątków, ile osób szuka tu informacji i porady, jak myślisz, dlaczego? Gdyby mieli wsparcie w lekarzach nie szperaliby w internecie. I niestety dotyczy to lekarzy wszystkich specjalności.
    • hotaru85 wizyta u endokrynologa czyli jak poczuć się gorzej 27.06.13, 21:10
      byłam dzisiaj na pierwszej wizycie u pani endokrynolog. powiedziałam o wszystkich swoich objawach, o tym jak męczę się z nadwagą, brakiem sił i całą resztą. pani powiedziała mi, że niektórym ludziom wydaje się, że trzymają ścisłą dietę a zapominają policzyć kalorii z drożdżówki albo słodkich napojów. nie pomogły tłumaczenia, że naprawdę dbam o co jem. dodała jeszcze, że muszę się więcej ruszać. powiedziałam, że biegam 3 razy w tygodniu po 6-12km a ona "to pani jest w stanie z taką wagą biegać?!" .. załamałam się, od powrotu do domu nie mogę przestać ryczeć. oczywiście według niej wyniki są idealne i "nie da się tego zwalić na tarczycę". mam dość..
      • smallfoot7 Re: wizyta u endokrynologa czyli jak poczuć się g 01.07.13, 13:58
        moze sie wtrącam ale ja mam 29 lat i jestem po wywaleniu tarczycy z powodu raka a obecnie lecze sie tonami lekow na borelioze. do boreliozy doszedłem SAM bo pani doktor twierdziła że bole całego ciała to nerwy. Wydałem lekko 700-800 na badania wszystkie jakie mi przyszły do glowy. rzs, tomograf komp glowy, morfologie, przeciwciała wsio co mi przyszło do glowy. Zrobiłem też western-blota na borelioze , oczywiscie prywatnie za 200 zł i wyszła borelioza potwierdzona jeszcze kolejnymi badaniami. Ludzie z tego postu dali Ci mase wkazówek jakie badania robić więc je zrób. Owszem jest to wina lekarki że Ci nie pomogła ale za stan swojego zdorwia za 10 lat sama musisz wiasc odpowiedzialność. Ja na leczenie boreliozy aktualnie musialem wziac pozycke bo miesieczne lecznie kosdztuje mnie ok 1000 zł... a mam jeszcze dziecko małe i inne wydatki jak każdy...

        Mam nadzieje że moj post wplynie pozytywnie na Ciebie... smile
        • hotaru85 Re: wizyta u endokrynologa czyli jak poczuć się g 02.07.13, 22:52
          smallfoot7 napisał(a):

          > Wydałem lekko 700-800 na b
          > adania wszystkie jakie mi przyszły do glowy. rzs, tomograf komp glowy, morfolog
          > ie, przeciwciała wsio co mi przyszło do glowy. Zrobiłem też western-blota na bo
          > relioze , oczywiscie prywatnie za 200 zł i wyszła borelioza potwierdzona jeszcz
          > e kolejnymi badaniami. Ludzie z tego postu dali Ci mase wkazówek jakie badania
          > robić więc je zrób. Owszem jest to wina lekarki że Ci nie pomogła ale za stan s
          > wojego zdorwia za 10 lat sama musisz wiasc odpowiedzialność. Ja na leczenie bor
          > eliozy aktualnie musialem wziac pozycke bo miesieczne lecznie kosdztuje mnie ok
          > 1000 zł... a mam jeszcze dziecko małe i inne wydatki jak każdy...

          wiesz co nie wiem właściwie co mi chciałeś przekazać.. ja w ciągu ostatniego TYGODNIA wydałam 750zł a czuję, że to dopiero początek. Zrobiłam te badania, na które pozwoliły mi finanse, nie chcę dublować postów, wynik jest na forum forum.gazeta.pl/forum/w,94641,145099937,145499477,ferrytyna_b12_wapn_i_HGB_wyniki_badan_02_07_13.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka