now.a7
20.01.14, 08:15
Witam,zwracam się do was z prośbą o zinterpretowanie moich wyników i dolegliwości oraz o wskazówki co mam dalej z tym zrobić?
Jestem młodą osobą mam 28 lat,jakieś 4 laat temu zaczęłam się strasznie pocić,wyczytałam ze może to byc tarczyca,poszłam do lekarzadostałam skier. na tsh które wyszło w normie 1,68 więc temat pocenia został zamknięty ,zresztą pani doktor stwierdziła ze w pewnym wieku zachodzą zmiany w organizmie.Od badania minęły 4 lata ,zapomniałam wspomnieć że od kilku też lat miałam na szyi zgrubienie z przodu które zbagatelizowałam.Pocenie tak mi się daje we znaki i spedza mi sen z powiek ,a w dodatku szyja wydawała mi się ejszcze większa,że postanowiłam powtórzyć badania i ta sama Pani doktor przed usg mówiła że pewnie to nic takiego bo 20 m-cy temu urodziłam dziecko itd po przyłożeniu głowice do lewej strony stwierdziła że naprawde jest bardzo duża a ta strona jest zdecydowanie dużo mniejsza od prawej i teraz napisze co mam na wyniku z usg:
Tarczyca normoechogeniczna,echo jednorodna. W płacie lewym widoczna w biegunie dolnym torbiel o śr.do 4mm. W płacie prawym widoczne w biegunie górnym obszar płynowy o śr.ok7mm z obecnością hyperechogenicznej struktury w środku oraz w biegunie dolnym słabo odgraniczone nieco hypoechogeniczna struktura o wym 12mmx10mm.Naczynia szyjne prawidłowe.Pojedyncze powiększone węzły chłonne o zachowanej strukturze,największy po stronie prawej wzdłuż mięśnia mostkowo-obojczykowo- sutkowego o dł ok20mm w wymiarze poprzecznym ok 7mm ze zwapnieniem w centrum.
płat prawy 20x23x53 obj,12.19cm3
płat lewy 19x19x43 obj.7,76cm3
ciesn 4mm
wniosek:wole guzkowe do dalszej diagn.endo i powiększona tarczyca
tsh 1,25 (0,27 - 4,20) 29,94%
ft3 3,82 (2 - 4,40) 75,83%
ft4 1,26 (0,93 - 1,70) 42,86%
I właśnie tu powstaja moje pytania,skąd bierze się powiększenie tarczycy przy dobrych wynikach?czy to swiadczy,że moja nadpotliwość nie jest spowodowana tarczyca?
Wizyte u endo mam dopiero na koniec maja,mogłabym pojść prywatnie,ale jeśli wszystko jest w normie to czy ma to sens?
z objawów które mi doskwierają to oprócz wspomnianej już nad potliwości to co za tym idzie pogorszenie stanu skóry tzn zawsze miałam tłustą cerę i delikatny trądzić a teraz przez to ,że jestem cały czas spocona to zmian jest więcej i dochodzą do tego plecy,ramiona i dekold.Drżenie rąk,zachodzenie oczu mgłą oraz ogólne zmęczenie aha i jeszcze pogorszenie pamięci (co zawsze tłumaczyłam że nie chodzę już do szkoły i mózg nie jest ćwiczony tak jak podczas nauki).
Wątek został napisany też w innym temacie ale nie dostałam odpwoiedzi dlatego napisałam tutaj.
Z góry dziękuję i pozdrawiam