Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym myśleć

20.01.14, 08:15
Witam,zwracam się do was z prośbą o zinterpretowanie moich wyników i dolegliwości oraz o wskazówki co mam dalej z tym zrobić?
Jestem młodą osobą mam 28 lat,jakieś 4 laat temu zaczęłam się strasznie pocić,wyczytałam ze może to byc tarczyca,poszłam do lekarzadostałam skier. na tsh które wyszło w normie 1,68 więc temat pocenia został zamknięty ,zresztą pani doktor stwierdziła ze w pewnym wieku zachodzą zmiany w organizmie.Od badania minęły 4 lata ,zapomniałam wspomnieć że od kilku też lat miałam na szyi zgrubienie z przodu które zbagatelizowałam.Pocenie tak mi się daje we znaki i spedza mi sen z powiek ,a w dodatku szyja wydawała mi się ejszcze większa,że postanowiłam powtórzyć badania i ta sama Pani doktor przed usg mówiła że pewnie to nic takiego bo 20 m-cy temu urodziłam dziecko itd po przyłożeniu głowice do lewej strony stwierdziła że naprawde jest bardzo duża a ta strona jest zdecydowanie dużo mniejsza od prawej i teraz napisze co mam na wyniku z usg:
Tarczyca normoechogeniczna,echo jednorodna. W płacie lewym widoczna w biegunie dolnym torbiel o śr.do 4mm. W płacie prawym widoczne w biegunie górnym obszar płynowy o śr.ok7mm z obecnością hyperechogenicznej struktury w środku oraz w biegunie dolnym słabo odgraniczone nieco hypoechogeniczna struktura o wym 12mmx10mm.Naczynia szyjne prawidłowe.Pojedyncze powiększone węzły chłonne o zachowanej strukturze,największy po stronie prawej wzdłuż mięśnia mostkowo-obojczykowo- sutkowego o dł ok20mm w wymiarze poprzecznym ok 7mm ze zwapnieniem w centrum.
płat prawy 20x23x53 obj,12.19cm3
płat lewy 19x19x43 obj.7,76cm3
ciesn 4mm
wniosek:wole guzkowe do dalszej diagn.endo i powiększona tarczyca

tsh 1,25 (0,27 - 4,20) 29,94%
ft3 3,82 (2 - 4,40) 75,83%
ft4 1,26 (0,93 - 1,70) 42,86%

I właśnie tu powstaja moje pytania,skąd bierze się powiększenie tarczycy przy dobrych wynikach?czy to swiadczy,że moja nadpotliwość nie jest spowodowana tarczyca?

Wizyte u endo mam dopiero na koniec maja,mogłabym pojść prywatnie,ale jeśli wszystko jest w normie to czy ma to sens?

z objawów które mi doskwierają to oprócz wspomnianej już nad potliwości to co za tym idzie pogorszenie stanu skóry tzn zawsze miałam tłustą cerę i delikatny trądzić a teraz przez to ,że jestem cały czas spocona to zmian jest więcej i dochodzą do tego plecy,ramiona i dekold.Drżenie rąk,zachodzenie oczu mgłą oraz ogólne zmęczenie aha i jeszcze pogorszenie pamięci (co zawsze tłumaczyłam że nie chodzę już do szkoły i mózg nie jest ćwiczony tak jak podczas nauki).

Wątek został napisany też w innym temacie ale nie dostałam odpwoiedzi dlatego napisałam tutaj.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 17:25
      zapomniałam jeszcze dodać,że od pewnego czasu mam ciągle uczucie że mam coś w gardle i muszę non stop odksząkiwać i dodatkowo takie uczucie ciążenia na szyi.
      Czytajac wiele wątków boje się iść do lekarza,który odeśle mnie z kwitkiem,aczkolwiek może i bedzie miał racje i wmawiam sobie chorobę bo przeciez wyniki sa w normie.
    • procesor Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 18:05
      nie zakładaj takiego samego wątku na różnych forach tarczycowych, my tu z reguły chodzimy po wszystkich
      trzymaj się jednego, czasem trzeba cierpliwie poczekać na odpowiedź
      • natder Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 21:01
        Objawy i poziom hormonów wskazują na niedoczynność, może być na tle autoimmunologicznym, należałoby poszerzyć diagnostykę o badania przeciwciał anty-TPO i anty-TG.
        Szukaj dobego endo, powinnaś dostać tyroksynę w tabletkach na podniesienie poziomu hormonów.
        Powodzenia!
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 21:57
          Witaj dziękuję za odpowiedź,na prawdę uważasz że mam niski poziom hormonów?
          a czy na pierwszej wizycie u endo moje wyliczenia procentowe powinnam pokazać czy lepiej się nie wymądrzać? jeśli niedoczynnośc to w takim razie co z nadmiernym poceniem?
          • natder Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 22:28
            FT3 wyższe od FT4 wskazuje na niedobór tyroksyny, hormony powinny być mniej więcej na tym samym poziomie.
            Na Twoje nieszczęście TSH jest ładne i możesz miec problem z uzyskaniem recepty na tyroksynę bo nie każdy endokrynolog chce patrzeć na ft4 i ft3.
            Lepiej się nie wymądrzać, nasi endo mentalnie są jeszcze w tych czasach kiedy lekarz był wyrocznią, posiadał wiedzę absolutną a pacjent nie ma być partnerem tylko petentem-ignorantem wink
            Dlatego jeszcze przed wizytą u endo zrobiłabym przeciwciała, zawsze możesz powiedzieć, że lekarz rodzinny zasugerował a Ty posłuchałaś wink
            Na sąsiednim forum jest fajny test na niedoczynność.
            www.chorobytarczycy.eu/test#0
            Ile punktów nabijasz??
            • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 22:34
              na teście miałam 26pkt,a co myślisz o usg,jest się czym niepokoić oraz tym że tarczyca jest powięksozna?
              • natder Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.01.14, 22:42
                Na pewno trzeba wynik usg pokazać endo, pewnie zleci biopsję.
                Co do objętości to normalnie tarczyca ma ok. 20ml objetości więc jakiegoś dramatu nie ma.
                Jak chcesz szybciej konsultacji co może warto poszukać lekarza w wątkach o polecanych endo?
    • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 00:50
      Hypoechogeniczność oraz powiększone węzły chłonne często dotyczą zapalenia tarczycy typu Hashimoto Zrobiłabym na Twoim miejscu jednak przeciwciała a-TPO, a-TG.
      Rozumiem, ze USg to świeże badanie?
      Przydałaby się ultrasonografia, ale tak w ogóle, to nie zlekceważ tarczycy, szukaj dobrego endo
      • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 11:23
        Witajcie,a czy takie badania są drogie?jaki jest mniej więcej przedział cenowy?Usg jest ze środy także jest świeżutkie.
        Wizyte z nfzu mam na koniec maja,ale co z tego jak jedna kobieta podczas mojej rozmowy w autobusie z inną wtrąciła się i powiedziała żebym sobie szukała kogoś innego bo to nie lekarz tylko konował tak wiec nie ciekawie,a jak dzwoniłam do poradni czy nie dałoby się przyspieszyć troche terminu bo mam guzki to pani mi powiedziała że nie bo tu każdy pacjent ma takie coś i to nie jest nic takiego.Jak dzwoniłam po lekarzach prywatnych to wizyta kosztuje 200 z usg a bez 150,znalazłam jedną lekarkę która przyjmuje za 100 z usg tylko właśnie znów mam wątpliwości bo skoro "tak tanio" to moze nie skuteczna,ah wydaje mi się że dalej bedę się pocić jak świnia.

A czy po tej tyroksynie jest szansa że pocenie unormowałoby się?

I jeszcze jedno pytanie czy macie też uczucie posiadania czegoś w gardle i odksząkiwania co chwile?
        • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 13:25
          > I jeszcze jedno pytanie czy macie też uczucie posiadania czegoś w gardle i odks
          > ząkiwania co chwile?

Przy stwierdzonym Hashimoto, to jest częsty objaw, odksztuszanie wydzieliny. Jak i objaw "ciasnego golfa" smile
          • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 13:49
            ale nad potliwość występuje w nadczynności?więc nie jest to sprzeczne?takie pomieszane objawy?
            • procesor Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 19:32
              oficjalnie to objaw nadczynności
              w rzeczywistości bardzo częsty w niedoczynności
              ja pociłam sie straszliwie a TSH miałam 13,98
              • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.01.14, 20:00
                No to w sumie pozostaje mi zrobić badania o których pisaliście i czekać do 17.02 na wizyte u endo,badania zrobie do 2 tygodni dłużej nie wytrzymam a chce zeby były w miare świeże,chociaż tak nie wiem czy ma to sens robić teraz czy lekarz nie bedzie kazał zrobić nowych,jak myślicie?bo np z usg nie musze przynosić bo lekarka bedzie ja ogladać na wizycie (ale i tak wezne chociażby dla porównania). aha i jeszcze jedno pytanie jeśli bede miala zlecona biopsje to wtedy bedzie ona też do zrobienia prywatnie,tak? aha i jeszcze jedno jak u endo jest rowniez pkt pobierania krwi to za zlecone badania przez lekarke placi się czy nie?
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 12:55
      Witajcie w ten zimowy dzień (nareszcie) smile
      Ciągle czytam i czytam o tarczycy i chyba muszę przestać bo coraz bardziej moja głowa przekonuje się do tego że cos jest nie tak wink
      Mam do was pyatnie jak się ma branie hormonów do osób z grupy ryzyka?Chodzi mi o to,że moja mama jest po usunięciu piersi (rak),jednej, po udarze no i miała/ma chorą tarczyce ale w ogóle jej nie leczy już kupe lat. Ja nigdy nie brałam tabletek anty bo słyszałam że jest to niebezpieczne jak się jest w grupie ryzyka,co o tym myślicie?Jest się czego obawiac?
      • gala_dali83 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 12:59
        Moim zdaniem nie. To zupełnie inny typ hormonu - dla nas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Musisz go uzupełniać, bo inaczej Twój organizm przestaje działać, jak należy. Tabletki anty to zupełnie coś innego.
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 13:39
          Dziękuje bardzo za odpowiedz,dobrze wiedzieć jakby co smile

A czy robiliście test z ciśnieniem?i jak to jest dokładnie z mierzeniem temp rano?jakie wartości świadczą że coś jest nie tak?
          • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 20:41
            Temperatura mierzona rano "zanim otworzysz oczy" jest jednym z mierników niedoczynności, poniżej 36,6 oraz zdarza się w tzw rzutach choroby, u mnie najniższa była 34.9°C smile

A jaki test z ciśnieniem masz na myśli?
            • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 20:54
              Dzięki muktprega1, od jutra zacznę miarzyć ,tak dla sprawdzenia.

A o teście z ciśnieniem wyczytałam na forum,jedna z forumowiczek (zajaco-wa) przetłumaczyła tekst z ksiażki "Diet Cure" a dokładniej 2 rozdziały o tarczycy i pisało w tam o powiązaniu nadnerczy z tarczycyą,wkleję fragment:

Nadnercza sa partnerami tarczycy zasilajacymi ja w energie. Jezeli
              tarczyca nawala, nadnercza biora na siebie prace dodatkowa i niszcza
              sie. Skutek 'tired and wired'( dosl.:zmeczony ale podlaczony)
              powoduje za czeste reakcje typu 'fight or flight'( walcz, albo
              uciekaj). Gdy nadmierny stres powoduje, ze nadnercza "sie
              zajezdzaja", automatycznie zwalnia tarczyca, starajac sie wyciszyc
              system. Cowiecej, w tej sytuacji nadnercza przestaja sprawnie
              regulowac system obronny, skutkiem czego sa
              problemy immunologiczne wlasnie takie jak zapalenie tarczycy. Zobacz
              w Rozdziale 3 i 11 diagnozowanie i testowanie wyczerpania nadnerczy
              i zbadaj je w tym samym czasie co badasz tarczyce.

Czego domagac sie od swojego lekarza?

1. Ponownego sprawdzenia objawow i histori jakie ustaliles, wlacznie
              z ostatnimi trzema wynikami temperatury.

2. Manualnego zbadania twojego gruczolu tarczycy.

3. Testu refleksu, poprzez Sciegno Achillesa.

4. Testow krwi: TSH,T4 poprzez RIA,T3 poprzez RIA, T3 Uptake, FTI,
              Reverse T3, dwa testy na przeciwciala poprzez test FAMA plus
              podstawowych badan krwi(CBC, SMAC panel i ferratyne). Potrzebujesz
              oznaczyc CBC,SMAC i ferratyne, zeby ustalic, czy podobnie jak wielu
              ludzi z problemami tarczycy, masz jakis rodzaj anemii (niskie
              zelazo, niskie B12 czy tez niski Kwas Foliowy). Te testy pokaza tez
              twoj poziom cholesterolu, ktory czesto jest podwyzszony u ludzi z
              problemami tarczycy.

5. Zbadania nadnerczy-testu sliny i badania wyniku cisnienia (moj
              komentarz: bylo o tym w rozdziale 11, ze testuja nadnercza w taki
              sposob ze: normalnie cisnienie wynosi np 120/80 i jezeli cisnienie
              skurczowe-te 120, jest 10 punktow wyzsze, kiedy stoisz od tego kiedy
              lezysz,to znaczy ze nadnarcza zle pracuja. I chodzi o to zeby je
              porownac. Najpierw lezec cichutko przez 5 minut i zmierzyc
              cisnienie. A potem wstac i natychmiast znowu zmierzyc cisnienie, i
              porownac wyniki.Jezeli wychodzi, ze
              masz nizsze cisnienie jak wstaniesz, to mozesz sie spodziewac ze
              nadnercza sa spowolnione. I ze ta roznica jaka wyjdzie jest czesto
              proporcjonalna do stopnia wyczerpania nadnerczy- im wyzsza
              roznica,tym wiekszy problem z nadnerczami. A test slinowy mierzy
              poziomy hormonow nadnerczy, ktore odzwierciedlaja poziom stresu-
              • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 20:57
                Przepraszam,ale zapomniałam się zapytać ta temperaturę mierzymy przez 10 min?
                • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.01.14, 21:11
                  A! Chodziło o test na nadnercza smile

Ja mierzyłam zawsze 5 minut, rtęciowym, chyba starczy
                  • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 23.01.14, 16:00
                    Witam, temperatura z dnia dzisiejszego to 35,5 jutro napisze kolejną, pozdrawiam
                    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 24.01.14, 08:20
                      Witam dziś 35,1
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 25.01.14, 13:24
      Witajcie,dzisiejsza temperatura wyniosła 36,5 więc ok,zresztą dzisiaj rano było mi zdecydowanie cieplej niż przez 2 ostatnie poranki,ale stopy przez większą część dnia dalej są lodowate.

Powiem wam,że im bliżej wizyty u lekarza tym większe obawy czy aby słusznie tam ide?
      Niby tam jakieś zmiany są ale raczej niegroźne,a na innym forum dostałam odpowiedź że wyniki mam super i moja nad potliwość nie jest zwiazana z tarczycą,bo nie mam ani nadczynności ani niedoczynności.

W sumie może wyniki na to faktycznie wskazują,że nic mi nie dolega,a ja "szukam dziury w całym"?

Przepraszam,ze tak trochę marudzę,ale jakoś taki dzień dzisiaj mam,ze muszę z kimś pogadać bo czasami wydaje mi się że w domu nikt mnie nie rozumie. A jeśli lekarka stwierdzi,ze faktycznie nic mi nie jest,to co wtedy?Skąd będę miała pewność,że jest tak jak mówi skoro tyle czytam na temat źle postawionychdiagnoz,długim poszukiwaniu tego właściwego lekarza?

Wybaczcie,że tak troche zanudzam.

Pozdrawiam ciepło w ten mroźny dzień.

• muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 25.01.14, 23:54
        > Powiem wam,że im bliżej wizyty u lekarza tym większe obawy czy aby słusznie tam
        > ide?

Nie lękaj się smile
        Przecież masz prawo iść do endokrynologa z:
        - powiększone węzły chłonne,
        - zwapnienia w tarczycy i
        - torbielki
        Przeczytaj sobie jeszcze raz swój wątek, albo nawet zapisz na kartce objawy o których pisałaś. No ot powodzenia, daj znać po wizycie smile
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 26.01.14, 10:29
          Dziękuję muktprega1 za słowa otuchy , trochę mi głupio iść do lekarza z kartką ale przynajmniej nie zapomnę o niczym smile niie wiem czy już o to pytałam ale % wyliczenia też mogę przedstawić czy nie bardzo?

A następne moje pytanie dotyczy narkozy a wyników badań,od jutra zaczynam poszukiwać chirurga który przyjmie mnie b.szybciutko,bo po drugim porodzie została mi przepuklina i miesiąc temu ona się powiększyła i zaczęła boleć i teraz przez ten tydzień co był bardzo mój stan się pogorszył i mam pytanie czy jeśli w tym tygodniu uda mi się iść na operacje która będzię pod narkozą to po jakim czasie mogę zrobić antyTPO I TG?
          • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 26.01.14, 14:08
            Ja zawsze (!) chodzę do endo z kartką, a na niej mam swoje pytania... Na drugiej mam wszystkie wyniki tarczycowe w tabelce. Dzięki temu nie zapominam o co miałam zapytać, a lekarz ma czytelną historię wyników. To żaden wstyd, a wręcz wielkie ułatwienie dla obu stron.
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 01.02.14, 12:35
      Witajcie,mam pytanie w środę idę na operację a 17.02 mam wizyte u endo czy po wyjściu ze szpitala bedę mogła zrobić atpo i tg czy narkoza i śr.przeciwbólowe zakłócą wyniki?

Dziękuję i pozdrawiam
      • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 09.02.14, 18:35
        Zakłócą.
    • now.a7 i po wizycie... 17.02.14, 17:57
      Witajcie,kurde dziewczyny jestem po wizycie i już mi się odechciało wszystkiego,oczywiście pani doktor powiedziała że wyniki są w normie wiec nic mi nie dolega,przeprowadziła wywiad zrobiła usg z czego powiedziała mi tylko że mam guzka i musze zrobić biopsję,na koniec kazała zrobić badanie "dobowa zbiórka moczu" potem do tego muszę wlać jakiś kwas,nastepnie wapń całkowity,wit d, igf1 czyli jakas insulino cos tam cynk1 i przyjsc z wynikami.

co o tym myslicie?nawet nic nie mówiła ze jest powiekszona.biopsje mam za tydzien i kolejne 150zl a gdzie te wszystkie badania?
      moze faktycznie nic mi nie ma,a ja sie uparłam na ta tarczyce ?
      • now.a7 Re: i po wizycie... 18.02.14, 19:16
        Witajcie,mam do was jeszcze jedno pytanie czy jeśli zdecydowałabym się na tamte badania to czy antytpo i antytg opłaca się robić?bo pani doktor chce znaleźć przyczyne mojej nad potliwości i tarczyce skreśliła więc jak myślicie?
        Z góry dziękuję
        • now.a7 Re: i po wizycie... 27.05.14, 13:24
          Witajcie,chciałam się troszeczke przypomnieć,ponieważ jutro mam swoją pierwszą wizytę u endo z nfz (jestem po 1 prywatnej ) i musiałam zrobić świeże tsh wyszło 1,920 (w styczniu chyba 1,26) z kalkulatora wyszło mi 41,98%.
          Mam do Was pytanie czy wzrost w tak krótkim czasie jest ok?
          Pozdrawiam
          • muktprega1 Re: i po wizycie... 27.05.14, 15:39
            TSH nie przelicza się na % smile tylko hormony Ft4 i Ft3, których nie zrobiłaś...
            • now.a7 Re: i po wizycie... 27.05.14, 16:27
              A to przepraszam,myślałam,że wszystko się przelicza...
              FT3 I FT4 nie robiłam bo krucho teraz umnie z kasa sad
              Czy taki wzrost tsh w krótkim czasie może o czymś świadczyć?
              z tego co pamietam moje pierwsze tsh ok 5 lat temu wynosiło chyba 1,68 ,drugie 1,26 i a teraz 1,9.
              Aha i jeszcze jedno jeśli występują wole guzkowe przy takim wyniku to lekarz może zlecić tabletki?
              Czy to że są wole i guzki a wynik w normie o niczym nie świadczy?
              Dziękuję smile
              • now.a7 Re: i po wizycie... 28.05.14, 20:24
                Witajcie, jestem po wizycie u Endo, tak nie zdenerwowałam się dawno u lekarza.
                Wchodzę do gabinetu a pani doktor, nawet nie zdążyłam dobrze usiąść, mówi mi szybciutko szybciutko proszę dać co pani ma świeżego, pokazałam jej wyniki które odebrałam wczoraj plus wszystko to co robiłam w styczniu, mówi ze wszystko jest idealne więc moja tarczyca pracuje wzorowo, na moje pytanie czy w krótkim czasie jednak tsh się trochę podniosło stwierdziła ze przecież nie zawsze wyniki wychodzą jednakowo i kazała mi spojrzeć na normy jakie są, cos mi tam jeszcze powiedziała na co ja odp ze skoro mam
                jakieś wątpliwości to mam prawo się zapytać i dlatego się zapytałam po to przyszłam,i zaczynam jej mówić o mojej potliwości a ona mi z tekstem ze na skierowaniu pani doktor nic o tym nie napisala tylko o wolach nietoksycznych i tylko na tym się skupi,a jak pani doktor stwierdzi coś jeszcze to ma napisać,a ja jej mówię to do jakiego lekarza mam się jeszcze zgłosić bo każdy twierdzi ze nie wie i odczuwam wrażenie ze każdy patrzy na mój wiek iż góry w ogóle mnie skreśla i czuje się tak jakbym sobie coś wymyślala, no to ona mi mówi ze ona zauważyła ze jestem nerwowa ze może to na tyle nerwowym? Wypisała tylko skierowanie na biopsję i tyle i tak się wkurzylam jak nie wiem.
                Dalej jestem w tym samym punkcie co byłam, ja tego nie rozumie jest tyle różnych badań na które można dać skierowanie,a ona nie dała mi na nic, kurde jestem wściekła .
                Jak myślicie wmawiam sobie chorobę czy nie?
                • muktprega1 Re: i po wizycie... 28.05.14, 20:54
                  Też wyszłabym wściekła,. żadnej pogłębionej diagnostyki, a przecież w pierwszym poście pisałaś o zaleceniach innego lekarza:

>wole guzkowe do dalszej diagn.endo i powiększona tarczyca

> Jak myślicie wmawiam sobie chorobę czy nie?

a wmówiłaś sobie wole??

Przy 26 pn testu i wynikach, gdzie Ft4 jest dużo niższe zdecydowałabym się jednak na tyroksynę:

Nie jesteś pierwszą osobą, która nie otrzymała tego, co jej się należy płacąc składki na NFZ!
                  Tu na forum jest większość osób z problemami tarczycowymi źle lub wcale nie zdiagnozowanych.
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 12.07.14, 20:15
      Witajcie ponownie po krótkiej przerwiesmile
      muktprega1 w przyszłym tygodniu lekarka do kórej chcę się przepisać przychodzi z urlopu także mam nadzieję,że tym razem coś się ruszy,w sumie poleciła mi ją znajoma .
      We wtorek miałam biopsję,nakłócia miałam w oby dwu płatach bo pan doktor najpierw zrobił p.lewy a później zobaczył p.prawy i powiedział że nie dość że jest ogromny to jeszcze ma liczne guzki więc co do wyniku to dowiem się dopiero jak będę miała wizytę u lekarza.
      Ale mam do Was pytania odnośnie miesiączek,czy zmieniły wam się w trakcie choroby?
      Bo mnie tak mniej więcej od pół roku co miesiąc jest coś nie halo,najpierw byłam u gina bo moja miesiączka zaczeła wygladac tak 4-5 dni okres 2 dni przerwy i potem dwa dni plamień wtedy lekarka powiedziała,że to przez tyłozgięcie macicy,później 2 miesiące pod rząd okres stał się tak obfity,że podpasek na dzień zużywałam chyba 7 i do tego zalewało mnie tak w nocy że również trzeba było ja zmienic,bo wszystko było poplamione,w krwi znajdowały się strzępki skrzepów a raz to mi taki skrzep wyleciał jak wątróbka,po tym pani doktor powiedziała ze po wywiadzie spodziewała sie ze endometrioza czy endometrium bedzie wieksze a w sumie chyba było ok,a że byłam wtedy w 13dc to na usg stwierdziła że jest tam coś w lewym jajniku ale wyglada na pecherzyk owulacyjny.Na nastepny okres kazała przyjść żeby pobrać materiał do badania histopatologicznego.No i tak pierwszy dzień się pojawił ale nie był tak obfity wiec poszłam nastepnego dnia do niej i dalej było ledwo ledwo tego okresu,ale kazała usiasc na kozła popatrzała i powiedziała że spróbujemy,przyszła również położna która trzymała mnie za nogi,lekarka powiedziała że to jest bezbolesny zabieg,włożyła wziernik ruszała i ruszała bo ciągle coś było nie tak,jak jej pozycja spasowała to powiedziała że bede czula uszczypniecie,no to te uszczypniecie szyjki było tak bolesne jakby ona mi z niej kawałek urwala,potem wprowadziła takie jakby strzykawki tylko bez igieł i wessała do nich zawartość z mojej szyjki pozniej troche mnie wyczysciła i za miesiac wyniki.Zmierzam juz do sedna bo troche zanudzam,teraz ta miesiączka jest tak skąpa ze na dobrą sprawe nie potrzebuje nawet podpasek sa to 3 kropki na dzień.Czy u was zdarzyly sie jakies zaburzenia miesiaczkowania?Bo nie ukrywam,że troszeczkę zaczełam się martwić,ja jestem w ogóle w grupie ryzyka i rożne mysli mnie nachodzą,chociaż pewnie wyniki beda ok,bo zawsze takie mam.Ach... powiedzcie mi jeszcze które badania zalecałybyście mi jeszcze zrobić ?
      Pozdrawiam Was i dziękuję bo na Was zawsze można liczyć.
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 17.07.14, 09:55
      Witam,wynik z biopsji obu płatów wyszedł taki ,że dalej nic mi nie ma i w sumie nie wiem teraz czy warto w ogóle chodzić daelj do lekarza wyszło że są guzy koloidowe.Zmieniłąm sobie lekarza,wizyte mam pod koniec lipca.Więc tak podsumowując wszystko nic mi nie ma wyniki ok,a pocić i trząść bedę się dalej.
      Już nie wiem co mam robić,już nawet moja mama stwierdziła że szukam sobie choroby,bo skoro 1,2,3 wynik wyszedł dobrze to szukam dziury w całym.Kurde chyba mam coś z głowąsad
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 29.07.14, 13:10
      Witajcie ponownie,ja jestem po kolejnej (3-ciej) wizycie u nowego lekarza,więc tak babka ogólnie nie była zła,bo i mnie zbadała wypytała się o pewne rzeczy,widziała moje tzręsące dłonie i serce uderzające jakbym biegła,spojrzała na biopsje i powiedziała,że się widzimy na wiosne,lekarstw mi nie przepisze,bo tarczyca pracuje normalnie,a na objawy ona mi nie jest w stanie pomóc.
      Powiem tak,nie wiem czy jest sens,wchodzić w koszta i robić badania na własną rękę,bo powiedzmy że coś wyjdzie nie tak,a lekarz mi powie ze to może wynik stresu,albo jeszcze czegoś innego?Czy po prostu zostawic to tak jak jest,z tego wszystkiego zapomniałam jej powiedzieć,że czuje ze tarczyca sie powiększyła bo mam wrazenie że mnie tam coś ciągnie w dól jakbym miała jakiś ciezarek i przy dotyku tarczyca jest bardziej już rozlana.

Nie wiem już na prawde co mam robićcrying
      • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 30.07.14, 08:32
        Twoje objawy niedoczynności:

wi
        > działa moje tzręsące dłonie i serce uderzające jakbym biegła

>pogorszenie stanu skóry
        >zachodzenie oczu mgłą oraz ogólne zmęczenie aha i jeszcze pogorszenie pamięci
        >uczucie że mam coś w gardle i muszę non stop odksząkiwać i dodatkowo takie uczucie ciążenia na szyi.
        >na teście niedoczynności miałam 26pkt
        że czuje ze tarczyca sie powiększyła bo mam
        > wrazenie że mnie tam coś ciągnie w dól jakbym miała jakiś ciezarek i przy doty
        > ku tarczyca jest bardziej już rozlana.

Powiększona tarczyca
        płat prawy 20x23x53 obj,12.19cm3
        płat lewy 19x19x43 obj.7,76cm3
        ciesn 4mm
        wniosek:wole guzkowe do dalszej diagn.endo i powiększona tarczyca

mniejsze Ft4 od Ft3 przeszło 30%:
        ft3 - 75,83%
        ft4 - 42,86%

Hypoechogeniczność oraz powiększone węzły chłonne często dotyczą zapalenia tarczycy typu Hashimoto

No i niestety będziesz się turlać w swojej niedoczynności bo p.dr patrzy niestety tylko na TSH
        tsh 1,25 (0,27 - 4,20) zamiast na całość objawów czyli na człowieka i stąd powiedziała:
        >na objawy ona mi nie jest w stanie pomóc.

Byłabym nieustępliwa, jesteś młoda masz prawo czuć się dobrze i żądać potraktowania zgodnego z rzeczywistością. Walcz o siebie, nie daj się. Jednak zrobiłabym przeciwciała, bo może się zdarzyć, ze je masz i wtedy miałabyś dodatkowy argument, ale trzeba się liczyć z tym, że możesz ich nie mieć.
      • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 30.07.14, 13:25
        Trzęsiawki miałam przy 1) niedoczynności, 2) niedoborach B12, 3) niedoborach magnezu.

Jeśli nie masz tyroksyny, to spróbuj pozostałe, kup cytrynian magnezu i łykaj w dawce 6mg na kg masy ciała (czyli 300-400mg dziennie) oraz B12 w formie tabletek do ssania albo kropelek (chyba nie badałaś poziomu B12 w krwi? jeśli nie, to przy okazji zbadaj).
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 30.07.14, 19:33
          Dziękuję dziewczyny za odpowiedzikiss
          A proszę powiedzcie mi jeszcze takie coś,bo zrobię w przyszłym tygodniu (po wypłacie) na pewno te przeciwciała tylko od razu oby dwa badania czy jedno wystarczy?I czy badanie B12 nazywa się też jakoś fachowo czy jak powiem poziom B12 to bedzie wiadomo o czym mówię?
          Oraz jeśli wyszłoby coś odbiegającego od normy to czy z tym ewentualnie mogę iśc do rodzinnej,bo w sumie do kolejnego endo to pewnie w tym roku się już nie załapie i czy te witaminy które wymieniła pies z laki to czy najlepiej jak kupie po badaniach,żeby nie zaburzyły wyników?
          I przepraszam,ale o jeszcze jedno chciałam zapytać czy czytałyście mój post o dziwnych miesiączkach?co sądzicie o nich?

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiamsmile
          • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 30.07.14, 20:35
            Przepraszam za post pod postem,ale nie wiem jak edytować a czytam o magnezie i chciałam się spytać co sądzicie o tym OLIMP MagMAX B6? I jak miałabym go stosować wink
            Chyba,że wy polecicie mi magnez z którego byłyście zadowolone?
            smile
            • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 31.07.14, 12:52
              > najlepiej jak kupie po badaniach,żeby nie zaburzyły wyników?

B12 tak, bo badanie kosztuje 12 zł. czyli niewiele, jest miarodajne, a nie ma sensu brać B12 jeśli nie ma niedoboru.
              Co innego magnez, nie ma sensu go badać, bo niedobory sa w tkankach, a w krwi jest na ogół ok. To trochę podobnie do żelaza, badamy ferrytynę, czyli magazyn. Ale z magnezem jest ciut gorzej, bo badać powinnyśmy zawartość w tkankach, czyli biopsja np. mięśni, a takie badania to tylko w szpitalu... No i magnez niełatwo przedawkować, bo jak dostaniesz biegunki, to po prostu odstawiasz, albo zmniejszasz dawkę smile (ale jeszcze żadna z Hashimotek znanych mi z forum i z grupy wsparcia na FB nie miała z tym problemów)

> OLIMP MagMAX B6?

Nie, nie jest dobry, bo:
              Magnez 110 mg (29,3%

Czyli bardzo mało, a do tego masz tam witaminy B, czyli jest to mieszaniec. Szukaj pojedynczego magnezu, nie mixu, który trudniej kontrolować.
              Ja kupuję taki:
              - www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Caps-400-mg-180-Capsules/662

> miesiączki

Przy niedoczynności tarczycy zawsze mogą się zdarzyć zawirowania w gospodarce hormonalnej, u jednych słyszę, że są skąpe miesiączki, u innych zlewne... To zależy pewnie od tego, które hormony spadną, a które zwyżkują. Nie znam się na tym, ale przecie człowiek to jedność, czyli naczynia połączone, jak nie ma paliwa (hormony tarczycy), to siada dosłownie wszystko, z poziomem hormonów płciowych włącznie.
              • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 31.07.14, 19:32
                Dziękuję pies z laki a czy jest jakiś polski odpowiednik tego magnezu?i czytałam też o Chela mag b6 forte( wiem że miało być bez wit b) i w sumie zresztą tak jak wszystkie leki maja swoich zwolenników jak i przeciwników.Ehh.. za dużo tego wszystkiego jest,nie wiem co wybrać,a te cyferki wszystkie...
                • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 01.08.14, 09:36
                  Przedtem używałam SlowMag 6 tabletek dziennie, a obecnie:

naturadlapiekna.pl/pl/p/Chlorek-magnezu-szesciowodny-czysty-do-analizy-czda/278
                  na dole są fajne przepisy, jak można używać go zupełnie niekonwencjonalnie smile
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 26.01.15, 15:35
      Witajcie po dłuuuuugiej nieobecności wink
      Dzisiaj byłam u lekarza po pół rocznej przerwie i oczywiście jak zawsze to samo wszystko jest wporządku wynik tsh 1,5, wynik usg
      Płat lewy 60x22x16
      Płat prawy 70x25x20
      W obu płatach są widoczne guzki cystyczno litych,najwiekszy po str prawej 5x4. Poza tym w obu płatach widoczne są pasemka o niskiej echogeniczności lub pasemka płynowe.

Pani doktor stwierdziła,że guzki sa malutkie,a to że tarczyca powiększyła się z 19 do 29 nie robi żadnej różnicy,zapytała się mnie czy jestem nerwusem bo mi się ręcę trzesły i tyle z wizyty następna za rok.

Powiedzcie mi czy to normalne że po roku tarczyca powiększyła swoją objętość,aż o tyle?

Pozdrawiam
      • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 27.01.15, 09:42
        Ostatnie wyniki robiłaś w lipcu, wpisz proszę obecne, bo chyba dr sprawdził?
        rok temu równo w teście na niedoczynność miałaś 26pkt, sprawdź ile masz teraz?

> Powiedzcie mi czy to normalne że po roku tarczyca powiększyła swoją objętość,aż
        > o tyle?

Jest duże prawdopodobieństwo, ze toczy się w niej stan zapalny i stąd "spuchnięcie".
        Prześledziłam Twój cały wątek w poszukiwaniu a-TPO oraz a-TG - nie miałaś? Podstawa diagnostyki...
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 27.01.15, 10:38
          Witaj muktprega ,dziękuje za zainteresowanie smile
          Wynik z testu wyszedł lepiej niż rok temu 20 pkt,to chyba nie jest źle, badania jakie miałam zrobić przed wizytą to było tylko tsh i usg.
          Tsh wyszło 1,5 (nie wiem jakie były normy bo nie dostałam wyniku do ręki)/
          Ani atpo ani atg nie kazano mi robić,jedynie za rok jak mam przyjść do kontroli to mam zrobic usg,tsh i atpo.
          Powiedz proszę, czy skonsultować to wszystko jeszcze u kogoś czy faktyccznie jest wszystko wporządku i ośmieszę się jak pojde do innego lekarza z dobrymi wynikami?
          Pozdrawiam
          • hashitess Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 27.01.15, 11:16
            Nikt Ci nie da rp. na tyroksynę na podstawie powyższych
            wyników badań. Masz początki hashimoto i proponuję,
            abyś zadbała o siebie zmieniając codzienną dietę.
            Wywal z niej wszystkie węglowodany proste; zero cukru,
            ciasteczek, ciast, cukierków i innych takich.
            Pożegnaj się z chlebem. Zamiast kanapek jedz warzywa
            surowe, gotowane i mięso przyrządzane w domu.
            Fast foody omijaj z daleka.
            Zafunduj sobie dobre witaminy i probiotyki.
            Po miesiącu takiej diety odżyjesz i Twoje samopoczucie
            poszybuje w górę.
            • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 27.01.15, 19:16
              Dziękuję za odpowiedź smile
              Tak właśnie myślałam,że to bezsensu iść do innego lekarza,jak wszystko jest ok.
              A jeśli napisałaś,że to są początki hashi to czy to znaczy,że prędzej czy póżniej ta choroba rozwinie się u mnie?

I jeszcze jedno mnie ciekawi do jakicg rozmiarów musi urosnąć tarczyca,żeby się nią zajęli?Ja przez ten rok od ostatniego usg czułam,że mi się powiększyła,ciągle czuje w gardle coś co mi nie do końca spłynęło.
              Według mnie,nie wiem jak to wygląda w teorii,wydaje mi sie ze duzo urosła i jak w takim tempie bedzie dalej rosnąć to będe miała ładną "ozdobe" na szyji. Czy to jest prawidłowe?

Pozdrawiam
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 20.10.15, 20:40
      Witajcie po długiej nieobecności kiss Jak zawsze sprowadzaja mnie do was pewne dolegliwości i proszę o Wasza cenna opinię smile
      Moja ostatnia wizyta była w styczniu (u endo) i tsh wynosiło 1,5 i nastepna wizyta mmiała nastąpić za rok i wszystko było by ok gdyby nie to ze od stycznia do teraz przytyłam już 13-15kg , włosy zaczęły mi wypadać i zawsze miałam tłustą cerę i od czasu do czasu jakieś wypryski,ale teraz co na mojej buzi sie się pojawia to nawet nie miałam tak w okresie dojrzewania.
      Kiedy moja waga nie dochodziła jeszcze do tak wysokiego poziomu postanowiłam zapisac sie do endo,udało mi się na 01.12 ,ale ze moja waga rosła i rosła to postanowiłam isc do lekarza rodzinnego. Spiewka taka jak zawsze ,że to że się je normalnie to nie znaczy ,że z wiekiem nie tzreba zmienić swoich nawyków (zaznaczam ze w styczniu bedą moje 30 urodziny) i ogólnie że powinnam się przyzwyczaić do tego że z wiekiem bedę się zmieniać. Jak ja jej powiedziałam,że jak ja w takim tempie bede tyc to jak ja za dwa lata bede wygladac!Nic mi nie odpowiedziała. Dała badania i od razu zaznaczyła,że nie może mi dać za wielu bo nie ma takiej możliwości m.in dała mi tsh wynik wyszedł w normie ale tak wysokiego jeszcze nie miałam wyszeedł 2,43 (54,96%). Zrobiłam też kortyzol bo coś wspomniała że moze by tak jeszcze to zrobić i tu wyniku nie rozumie bo wynosi 15,08 norma od 7.00- 10.00 6,2-19,4, a w godz 16.00 do 20.00 2,3-11,9 więc nie wiem czy jest od w normie czy nie?Tak ogólne wyniki wyszły w normie tylko cholesterolcałkowity trochę podwyższony 197,1 norma 115-190.
      Co myślicie dziewczyny,czy moje tycie może być spowodowane troche wyzszym niz zwykle tsh? Dziękuję wam za odpowiedź i pozdrawiam smile
    • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.10.15, 09:00
      kochana zrób wreszcie te przeciwciała smile a jak u Ciebie z potliwością? Nadal?
      Podaj jeszcze proszę objętość tarczycy z opisem USG w jednym poście z datami
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.10.15, 09:28
      Witaj muktprega1, wiem że tyle razy mówiłam ze bede musiała je zrobić i Wy mi to też mówiłyście,ale jak ide do lekarza mówie,że coś jest nie tak a on odsyła mnie z kwitkiem i z twierdzeniem że się starzeje to mi się wszystkiego odechciewa.Jak poszłam w połowie roku do lekarki bo mi zaczęły puchnąć kostki to też stwierdziła że taki mój urok i mam tendencję do obrzeków limfatycznych. Potliwość? Lepiej nie pytaj,nawet teraz jak na dworze temperatura nas nie rozpieszcza to najpierw owszem jest mi zimno,ale jak tylko się spiesze,albo wejde do sklepu gdzie jest cieplej to od razu jestem cała mokra. W grudniu jak pójdę na kontrole do endo to dała mi skierowanie na "swieże" badania tsh,anty tpo i usg.

Pierwsze usg robiłam 15.01.2014
      Płat prawy 20x23x53 obj. 12,19
      płat lewy 19x19x42 obj.7,76
      Opis: Tarczyca normoechogeniczna,echo jednorodna. W płacie lewym widoczna w biegunie dolnym torbiel o śr. do 4mm. W płacie prawym widoczne w biegunie górnym obszar płynowy o śr. ok 7mm z obecnością hyperechogenicznej struktury w środku oraz w biegunie dolnym słabo odgraniczone nieco hypoechogeniczna struktura o wymiarze 12x10mm. Naczynia szyjne prawidłowe. Pojedyncze powiększone węzły chłonne o zachowanej strukturze,największy po stronie prawej wzdłuż mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego o dł ok 20mm w wymiarze poprzecznym ok 7mm ze zwapnieniem w centrum.

Drugie usg 26.01.2015
      Płat prawy 60x22x16 obj.11
      Płat lewy 70x25x20 obj 18,3
      W obu płatach widocznych jest kilka cystyczno litych guzków, największy po stronie prawej 5x4mm. Poza tym w obu płatach widoczne są pasemka o niskiej echogeniczności lub pasemka płynowe. Unaczynienie w normie.Wniosek wole guzkowe.
      Dzięuję smile kiss
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 21.10.15, 10:20
      A czy tylko przeciwciała miałabym zrobić czy jeszcze cos, bo jak co to zadzwonie i zapytam o cene smile
      • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 22.10.15, 18:55
        Przez rok czasu płat lewy mocno powiększył swoją objętość. Od lekarza pierwszego kontaktu masz prawo zażądać:
        TSH
        Ft4 oraz Ft3
        USG tarczycy
        a to na podstawie nowego Dziennika Ustaw obowiązującego w tym roku:

dokumenty.rcl.gov.pl/D2014000144001.pdf
        więc dlaczego endokrynolog, który ma jeszcze większy zakres badań diagnostycznych dał Ci tylko na TSH - hormon przysadki mózgowej a na hormony tarczycy (skoro ta właśnie szwankuje - nie??)
        No i potrzebne Ft4 i Ft3 koniecznie, ostatnie miałaś w zeszłym roku chyba?
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 26.10.15, 10:30
      Witaj smile ft3 i 4 miałam robione już prawie 2 lata temu i wyniki wyglądały tak wklejam razem z tsh :
      W takim razie będę dzwonić i pytać .
      Dziękuję kiss
    • martinez1986 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 27.10.15, 12:08
      Witam
      Jeśli chodzi o interpretacje wyników to jest problem, bo w polskim internecie nie ma narzędzia do sprawdzania wyników badań - do czasu Z tego co wiem na znanywynik.pl można wpisać swój wynik i do tego jest interpretacja lekarska i książkowa. To nie jest spam, bo mam pewność że, tam na pewno uzyskasz pomoc. Pozdrawiam.
      • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 29.10.15, 19:37
        martinez1986 wszędzie reklamujesz to samo wink
    • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 02.12.15, 21:41
      Witajcie,jestem po wizycie u endo i jak zawsze wszostko jest moją winą. Po obejrzeniu wyników pani stwierdziła ze mi nic nie ma,"nie widzie u mnie choroby" . A to że przytyłam to wina widocznie mojego odżywiania.TSH wyszło podobnie do tego co ostatnio chyba 2,32 a antytpo 5 więc jestem zdrowa,kazała mi pompki robić.
      Oh powiem wam dziewczyny naprawdę mam serdecznie dość tego wszystkiego,wszyscy mnie zbywają i w zasadzie robią ze mnie idiotkę bo czuje się jakby mnie ośmieszali że po co ja do nich przychodze.
      Czy faktycznie oni mają racje?
      Pozdrawiam
      • muktprega1 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 02.12.15, 22:01
        wyżej napisałaś:
        now.a7 26.10.15, 10:30
        Witaj ft3 i 4 miałam robione już prawie 2 lata temu

2 lata to szmat czasu.......................................................................................................
        • now.a7 Re: prośba o interpretacje,bo nie wiem co o tym m 03.12.15, 10:03
          Witaj,wiem że to szmat czasu,teraz endo powiedziała,ze jak sie nie bedzie nic dzieło to mam przyjsc na wiosne i zrobić ft3 ft4 i antytg. A jakbym jeszcze tyła to mam przyjść wcześniej. Powiem szczerze że jak robiłam antytpo to liczyłam że wynik bedzie większy,a tu zaledwie 5.
          Wiem,że mówiłam już tyle razy że zrobie badania ale jakoś albo nie mam czasu albo nie mam z kim dzieci zostawic,a jak wszystko było ok to też tak nie myslałam o tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka