Dodaj do ulubionych

z nadczynności w niedoczynność?

19.09.14, 17:49
witam, jestem nowa na forum, ponieważ nie daję rady psychicznie i bardzo się stresuję przed kolejną wizytą u lekarza postanowiłam założyć nowy wątek o moim przypadku z prośbą o interpretację wyników. Z góry bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom.
W maju tego roku zrobiłam profilaktycznie badania z krwi, wszystko w normie, cukier, cholesterol, mocz, morfologia tylko TSH wyszło 0,008. Umówiłam się od razu do endokrynologa, kazał zrobić inne badania, i tak:
- FT4 - 1,30 ( w normie 0,93-1,70 )
- anty-TPO 17,60 ( w normie 0,00-35,00 )
- anty-TG 471,60 ( zawyżone norma do 115,00 )
Objawów nadczynności nie zauważyłam u siebie, poza skąpymi miesiączkami i łzawieniem oczu. więcej mam objawów niedoczynności, w tym stałe, odkąd pamiętam uczucie zimna, efekt sinych kolan i łokci, sucha skóra i włosy. Objętość tarczycy prawy płat 5,70, lewy 4ml, struktura niejednorodna, ziarnista, echogenicznośc obniżona, bez zmian ogniskowych, obraz jak w immunologicznych schorzeniach tarczycy. Rozpoznanie - Zapalenie tarczycy autoimmunologiczne. Dostałam metizol 5mg 1 tabletka dziennie przez 6tygodni.
Brałam wedle zaleceń, po tym okresie zrobiłam ponownie TSH i wyszło 8,120 !!!
jestem w szoku, niezbyt dobrze się czuję, od kilku dni boli mnie gardło, pozatym limfocyty znacznie zmalały od zeszłego badania. Jestem w stresie, nie wiem czy dalej brać metizol, wizytę mam dopiero za 3tygodnie. Proszę poradźcie czy takie wyniki świadczą o autoimmunologicznej nadczynności, powiedzieli mi że mam Hashi lub GB ? ale taki nagły skok TSh mnie przeraził. Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie. Ania
Obserwuj wątek
    • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.09.14, 17:50
      zapomniałam napisać że miałam jeszcze TRAb 0,42 ( wynik ujemny ).
      • hashitess Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.09.14, 18:52
        Czy wpisane przez Ciebie wyniki badań tsh i ft4 są oznaczone
        Z jednej próbki krwi?
        Masz niską dawkę metizolu i moźesz, a nawet powinnaś
        ten specyfik niszczący tarczyce odstawić.
        • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 10:30
          > Masz niską dawkę metizolu i moźesz, a nawet powinnaś
          > ten specyfik niszczący tarczyce odstawić.

oczywiście, ze odstawić, przy tarczycy 9 z kawałkiem objętości, czyli przy zbyt małej tarczycy, (norma 13-18 ml) dostać preparat jeszcze niszczący tarczycę to absurd!
          Chyba pan dr brał pod uwagę, nie całość badań a jedynie niepokalane TSH wink

• kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 15:58
            Chyba odstawie metizol bo doczytalam się że skutkiem ubocznym może być ból gardła właśnie i chrypka która mnie dopadła. Na wizycie miałam wszystkie wyniki z jednej próbki krwi jednego dnia oddane. Nie wiem czemu w takim razie dostalam ten metizol. Czy gdy odstawie go tak z dnia na dzień jak może zareagować moja tarczyca? Teraz tsh mam dosyć wysokiesad dziękuję za porady.
            • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 16:04
              A czy ta zbyt mała tarczyca jest groźna dla zdrowia i życia? Czytałam że może mieć związek z hashimoto, czy moje wyniki na to wskazują?
              • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 20:12
                > A czy ta zbyt mała tarczyca jest groźna dla zdrowia i życia? Czytałam że może
                > mieć związek z hashimoto, czy moje wyniki na to wskazują?

Moim zdaniem masz Hashimoto – autoimmunologiczną chorobę tarczycy a przemawiają za tym:
                - przeciwciała:
                - anty-TG 471,60 ( zawyżone norma do 115,00 )
                - anty-TPO 17,60 ( w normie 0,00-35,00 ) niektórzy uważają, że samo ich istnienie świadczy, ponieważ zdrowi nie mają ich wcale, ponadto pojawiają się i znikają jak amplituda

- małą objętość tarczycy - 9ml z kawałkiem (norma 13-18 ml)
                - opis USG - struktura niejednorodna, ziarnista, echogenicznośc obniżona- typowy dla Hashimoto
                - objawy niedoczynności :
                - nie daję rady psychicznie,
                - skąpe miesiączki i łzawienie oczu,
                - odkąd pamiętam uczucie zimna,
                - efekt sinych kolan i łokci,
                - sucha skóra i włosy

TSH - 8,120 teraz Ci tak podskoczyło , bo dostałaś lek niszczący tarczycę, która tłumiona nie wytwarza dostatecznej ilości hormonu T4, więc przysadka mózgowa dostała sygnał, żeby swoim hormonem TSH pobudzić tarczycę do produkcji hormonów.

Ten wynik poniżej to już po metizolu? Czy przed „leczeniem” ?
                FT4 48.05% [wynik 1.3, norma (0.93 - 1.7)]

Nie możesz mieć GB przy wyniku:

TRAb 0,42 ( wynik ujemny )

Zmień czym prędzej endokrynologa, na naszych 3 forach są wątki o polecanych endokrynologach. Błędne diagnozy stawiane tylko na podstawie jednego parametru – niskiego TSH, to już chyba standard, nie jesteś pierwsza wink

> A czy ta zbyt mała tarczyca jest groźna dla zdrowia i życia?

niewłaściwie leczona - tak, obniża jakość życia dramatycznie u osób nieleczonych, chociaż objawy mogą być różne z całego ich zestawu.
                Zawsze rób dwa wyniki dla hormonów tarczycy Ft4 i Ft3
                • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 20:50
                  wynik FT4 jest sprzed leczenia metizolem. Odstawiłam metizol, będę szukać innego endokrynologa, planuję ciążę, chciałabym zajść w następnym roku, a tu takie rzeczy wyskoczyły z tą tarczycą. Jestem już po jednej ciąży i wyniki były ok, nawet dziecku zrobiłam poziom TSh wyszedł w normie, ok. 1,00, bo bałam się że zaraziłam je w trakcie porodu ( córeczka ma już 4latka ).Dziękuję za wszelkie porady, będę czytać o tej chorobie, ale jakie leki się przy niej bierze? też jakieś hormony? najbardziej boję się o tą ciążę, jakiekolwiek komplikacje, muszę znalźść jakąś dobrą lekturę na ten temat. Przeraziłam się jeszcze tą zbyt małą objętością tarczycy sad a na razie walczę z katarem i ogólnym osłabieniem organizmu, to pewnie ze stresusad pozdrawiam
                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 20.09.14, 20:51
                    mam nadzieję, że nie narobiłam sobie więcej szkody przez ten metizol sad
                    • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 21.09.14, 23:15
                      Potrzeba jakiegoś czasu, żeby tarczyca się jakoś uspokoiła po metizolu, nie wiem, 2-3 m-ce?
                      Może odezwą się osoby, które mają jakieś praktyczne doświadczenie z metizolem.
                      Ja na Twoim miejscu za jakiś miesiąc zrobiłabym trójkę (TSH, Ft4, Ft3) oraz tak ważne parametry dla tarczycy (za jednym wkłuciem) jak D3, ferrytyna, B12 niezależnie od poszukiwań sensownego endo.
                      • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 22.09.14, 07:55
                        Źle się wyrazilam, chodziło mi ogólnie o zarażenie dziecka w ciąży a nie podczassamego porodu.
                        Dziękuję za rady, za 2miesiące zrobię te badania i umowie się do innego endokrynologa, chociaż ten jest najbardziej polecany i wychwalany w okolicy... za miesiąc o tej porze chciałabym zacząć starać się o drugie dziecko, mam nadzieję że pomyślnie wszystko się ułoży.
                        Czytałam w googlach i na forach o tej chorobie i rzeczywiście od początku mam dużo objawów niedoczynnosci: zimno, sucha skóra i włosy, szybkie zmęczenie, ogólna niechęć, wagowo stoję jednak w miejscu, nie mam nadwagi, wahania ok.2kg zależy od cyklu. Czytałam też o wysokim cholestetolu przy hashi, z kolei mój wynosi niecałe 100 ( norma 0-200 ). Więc jest bardzo niski.
                    • hashitess Re: z nadczynności w niedoczynność? 21.09.14, 23:24
                      Czy zrobiłaś sobie szkodę stosując się do zaleceń medyka?
                      Ja na pewno juź więcej nie słuchała jego porad.
                      teraz poszukaj takiego, kt. zleci Ci usg tarczycy i oznaczenie
                      trójcy tarczycowej. Ja z wprowadzeniem tyroksyny nie czekała.
                      czas niestety działa na Twoją niekorzyść bo niedoczynność
                      i jej objawy będą się pogłębiały.
                      Napisz czym przy porodzie miałaś zarazić córeczkę?
                      • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 22.09.14, 07:59
                        Czy hashimoto leczy się tylko tyrozyna? Prosilabym jeszcze o poradę osoby które stosowały metizol, po jakim czasie od odstawienia należy/można zrobić badania krwi ?
                        • hashitess Re: z nadczynności w niedoczynność? 22.09.14, 10:38
                          Tyrozyna nie jest tyroksyną,
                          wyjasnienie róźnicy choćby w wujku google.
                  • pies_z_laki_2 Re: z nadczynności w niedoczynność? 21.09.14, 23:26
                    > bo bałam się że zaraziłam je w trakcie porodu

No cóż, nie słyszałam do tej pory o możliwości zarażenia chorobą uwarunkowaną genetycznie, a więc spokojnie smile
                    • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 22.09.14, 15:45
                      O tyroksynie poczytalam, poczekam na wizytę u lekarza. Tylko kiedy mam zrobić badania żeby wyszły w miarę "czyste" po metizolu? Te 2miesiące wystarczą?
                      • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 31.12.14, 14:17
                        wizytę mam na 22 stycznia, za tydzień zrobię badania, od tamtego czasu metizolu nie biorę, zobaczymy co wyjdzie.
                        • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 01.01.15, 21:17
                          Powiem Ci tak, ja miałam bardzo podobną sytuację. Za niskie tsh, lekko ponad normę ft4 (ty miałaś w normie). też mnie nafaszerowano metizolem. Ostawiłam na własną rękę. Bo kazano mi go brać nadal przy tsh ponad 3. Po odstawieniu tsh nadal rosło. Dostałam eutyrox. Po pół roku zaszłam w ciążę. Tsh spadło mi poniżej normy, przy ft3 i ft4 w dolnej granicy normy. W końcu przestałam słuchać lekarzy, którzy straszyli mnie nadczynnością polekową i tym, że dziecko będzie małe, nie będzie się rozwijać itd. Sama dobierałam dawki, przy wielkiej pomocy dziewczyn z forum. Dotrwałam do 41 tygodnia ciąży, urodziłam dużego, zdrowego chłopca. Także głowa do góry smile
                          • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 01.01.15, 21:18
                            Tu masz mój wątek, jakbyś chciała poczytać smile
                            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145360739,145360739,Czy_to_Hashi_Pomoc_w_interpertacji_wynikow.html
                        • bisiek10 Re: z nadczynności w niedoczynność? 02.01.15, 22:27
                          Ja po odstawieniu lekow na nadczynnosci pierwsze badania robilam po 8 tyg .Po kolejnych 8 nastepne.Tylko ze ja niestety mam Gravesa.
                          • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 02.01.15, 23:02
                            Przeczytałam, dziękuje zobaczę po wynikach i wizycie u endo co dalej...na razie zamknęli mi przychodnięsad więc muszę czekać po skierowanie na badania ehhh co za kraj w dodatku mam chyba zapalenie zatoki szczekowej i masakryczny ból kości policzkowej
                            • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 03.01.15, 20:12
                              Też mi dokuczają zatoki. U mnie zawsze kończy sie to niestety antybiotykiem sad
                              • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.01.15, 19:48
                                Czy przed wizytą u endo wystarczy mi wynik tsh, ft 3 i 4? Czy przeciwciała też zrobić? I dodatkowo d3 i ferrytyne? Ktore wyniki nakresla hashi?
                                • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.01.15, 19:55
                                  Poziom prolaktyny zrobić dopiero przybraniu leków czy już teraz? Piszecie że to ważne przy chęci zajscia w ciążę
                                  • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.01.15, 20:11
                                    Najpierw zrób porządek z tarczycą. Przed wizytą oznacz trójkę tarczycową, b12, d3 i ferrytynę. Potem będziesz się martwić ewentualnie prolaktyną. Ona jednak jest w normie przy unormowanej pracy tarczycy. Więc nie ma sensu zamartwiać się na zapas smile
                                    • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.01.15, 20:39
                                      czy te b12, d3 i ferrytyna sa konieczne ? u nas to dość drogo wychodzi, a nie zarabiam zbyt wiele.
                                      • hashitess Re: z nadczynności w niedoczynność? 08.01.15, 09:16
                                        Wszystkie te badania niestety nie są tanie.
                                        Jednak ich niedobory dają paskudne objawy,
                                        a bez ich oznaczenia.......
                                        Spróbuj u rodzinnego. Są tacy co dają skierowania
                                        na badania bo mają trochę empatii, a nie węża w kieszeni.
    • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 09.01.15, 20:31
      A czy przeciwciała też robić? Czy "świeta trojca" wystarczy?
      • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 09.01.15, 22:45
        Można by sprawdzić ewentualnie a-TPO
        • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.01.15, 08:35
          Ostatnio właśnie Tpo mialam w normie a TG dużo ponad normę. Tpo jest ważniejsze?
          • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.01.15, 10:16
            > Ostatnio właśnie Tpo mialam w normie a TG dużo ponad normę. Tpo jest ważniejsz
            > e?

nie tyle ważniejsze, co przeciwciała są jak amplituda, raz zwyżka, raz zniżka, przejrzałam Twój wątek, że masz potwierdzone a-TG, więc jak byś chciała z ciekawości to powtórzyć a-TPO, żeby sprawadzić czy teraz nie są smile
            ale jak oczywiście chcesz, nie jest to absolutnie koniecznością smile
            • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.01.15, 10:50
              a czy obydwa zawyzone, przekroczone przeciwciała uniemożliwiają zajście w ciążę ? te tabletki je również unormują ? mam już mętlik w głowie, za tydzień idę na badania, a za 2 mam wizytę u p. Siemińskiej w Skoczowie, jest polecanym endokrynologiem, więc mam nadzieję że mi pomoże.
              • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.01.15, 10:55
                > a czy obydwa zawyzone, przekroczone przeciwciała uniemożliwiają zajście w ciążę
                > ?
                na to pytanie nie odpowiem, ale np selen 200 przyjmowany odpowiednio długo wpływa wyciszająco na przeciwciała.
                • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.01.15, 16:45
                  Tmam nowe wyniki tsh 2, 56 ft4 1, 27 ft3 3, 26 wszystkie w granucach normy co myślicie?
                  • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.01.15, 18:23
                    Na jakiej dawce? Jakie sa normy dla każdego? Moim zdaniem Ty masz za wysokie tsh, to w pierwszej kolejności. Więc to żadna nadczynność.
                    • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.01.15, 18:28
                      Zapomniała, Ty brałaś metizol. To są wyniki już po odstawieniu?
                      • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.01.15, 19:19
                        Metizol odstawilam we wrześniu przy tsh ponad 8. Teraz mam tsh 2, 56 (0, 27-4, 20), ft3 3, 26 (2, 00-4, 40) i ft4 1, 27 (0, 93-1, 70). Czuję się bardzo dobrze. W piątek mam wizytę u endo.
                        • gala_dali83 Re: z nadczynności w niedoczynność? 19.01.15, 20:20
                          FT4 44.16% [wynik 1.27, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 52.50% [wynik 3.26, norma (2 - 4.4)]

No nie ma tragedii. Ale nic nie podpowiem, bo u mnie było odwrotnie - po odstawieniu metozilu tsh ciągle rosło.
                          • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 23.01.15, 22:52
                            Byłam u endo ale powiedziała że wyniki w normie, szkoda leków, do kontroli za 3ms. Nic już nie rozumiem. ..
                            • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 06.07.15, 17:37
                              Witam ponownie. Od stycznia do teraz wyniki tsh mialam w granicach 2-2, 5, ostatnio w kwietniu 2, 2 jednak teraz bez żadnych leków wzrosło do 3, 2 sad dostałam od rodzinnego receptę na euthyrox 25 1x1 tabletka gdyż wizytę u endo mam dopiero za 3tygodnie uncertain sezon urlopowy. Czy posłuchać rodzinnego i zacząć brać euthyrox? Staramy się z mężem o dziecko, po tym cyklu na pewno w ciąży nie jestem. Mam metlik w głowie czy powtórzyć badania czy zacząć brać leki? Czy poczekac na wizytę u endo. Ta stwierdzila eutyroze hashimoto.
                              • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.07.15, 21:40
                                3,2 to nie jest dobry poziom do zajścia w ciążę. A nie możesz znaleźć endokrynologa i ginekologa w jednym? Mów, że chcesz zajść w ciążę, taka kobieta jest zdecydowanie lepiej traktowana i leczona niż kobieta która ciąży nie deklaruje.
                                • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.07.15, 19:13
                                  Byłam dziś u endykrynologa, ta przepisała mi na początek naprzemiennie raz pół raz całą tabletke żeby nie wejść znowu w nadczynnosc. Za 6tygodni kontrola badań, w razie ciąży zwiększyć od razu dawkę do 1 tabletki e25 dziennie. Co jeśli za 6tyg.wyniki będą w normie? wtedy dalej brać dawkę przepisana? Zapomniałam o to zapytać endo...
                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 13.08.15, 23:20
                                    Up...jest tu ktoś? smile na razie biorę euthyrox od miesiąca, czuję się dobrze tzn.dziś mam akurat dola bo dostałam @ i ze starań nicisad bardzo to przeżywam. Badania tarczycy zrobię za tydzień, trzymajcie kciuki! A końcem sierpnia mam wizytę u endo. Jestem bardzo ciekawa wyników. ..
                                    • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 25.08.15, 11:18
                                      Wczorajsze wyniki tsh 2,270 ( 0, 27-4, 20), ft4 1,45 ( 0, 93-1,71), ft3 3,49 ( 2, 00-4, 40). Co myslicie? Od 6tyg.jestem na dawce euthyroxu 3/4tabl.=18,5.
                                      • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 25.08.15, 22:14
                                        Oblicz proszę na kalkulatorze z 1 strony forum - %-owe wartości hormonów.
                                        TSH jest za wysokie jak na branie tyroksyny, czy w dniu badań odstawiłaś hormon? A wzięłaś PO badaniach laboratoryjnych? Czy badania z tyroksyną?
                                        • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 26.08.15, 10:13
                                          Euthyrox wzięłam po pobraniu krwi. Ft3 62,80% ft4 66,67%.
                                          • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 26.08.15, 10:14
                                            Wynik tsh sprzed brania euthyroxu był 3,12 z 29.06.2015
                                          • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 27.08.15, 21:03
                                            Te wyniki na tak małej daweczce tyroksyny masz bardzo ładne i równe, trochę nieadekwatne TSH, alemoże jeszcze się obniży. a jak się z tym wszystkim czujesz?
                                            • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 21.09.15, 21:07
                                              Czuję się dobrze, nie jestem już tak senna i zmeczona. Obecnie mam dawkę euthyrox 31,5 za 2tyg.kontrolne badania. Dziś miałam usg i wyszło potwierdzone hashimoto. Trochę mnie to podlamalo bo jestem po ciąży biochemicznej.
                                              • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 07.02.16, 22:32
                                                Witam po przerwie. W listopadzie poronilam w 7tc. Przy tsh 2, 11 hormony ft4 70% ft3 40%. Dawka euthyrox56. Po 7tyg.na tej dawce wyniki tsh 1, 86 ft4 bez zmian ft3 też to było miesiąc po poronieniu. Poendo zalecila euthyrox 75.po 6tyg.moje wyniki tsh 0, 149! Ft4 86% ft3 50%. Wizytę mam dopiero za 3tyg.czy zmniejszyć dawkę? O ile? Do tej pory zwiekszalam srednio o 12, 5.czuję się dość dobrze.dziękuję.
                                                • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 08.02.16, 09:54
                                                  >Przy tsh 2, 11 hormony ft4 70
                                                  > % ft3 40%. Dawka euthyrox56.

Zbyt duż różnica pomiędzy hormonami aż 30% to nadal niedoczynność, prawdopodobna przyczyna - niedokrwistość chorób przewlekłych. Jakie zrobić badania - wiedziałaś już w 2014:

muktprega1 21.09.14
                                                  oraz tak ważne parametry dla tarczycy (za jednym wkłuciem) jak D3, ferrytyna, B12 niezależnie od poszukiwań sensownego endo.

gala_dali83 07.01.15
                                                  Przed wizytą oznacz trójkę tarczycową, b12, d3 i ferrytynę.

w watku:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141337627,141337627,Hashimota_i_starania_o_ciaze.html#p141534968
                                                  cytat: Gdzieś wyczytałam na forum, że organizm broni się przed ciążą jeżeli ma jakieś niedobory i tu również się zgadza w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu ale prawie pół roku szybciej brałam regularnie żelazo więc tym byłam dożywiona...

Zrób koniecznie- D3, B12, Kwas foliowy, ferrytyna, uzupełnij braki intensywnie, proporcjonalnie do wyników przez jakieś pół roku i wtedy pomyśl o ciąży smile
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 08.02.16, 13:58
                                                    witaminę d suplementuję wg zaleceń endo dawka 2000, b12 również, kwas foliowy oczywiście biorę. Badań nie robiłam, bo miałam całe mnóstwo pozostałych drogich badań, te witaminowe również do tanich nie należą i zwyczajnie brakło mi kasy. Pozatym ostatnio miałam bardzo częśte wizyty prywatne u gina i endo. Jak tylko coś uszkrobię to oczywiście badania zrobię. Póki co chyba zmniejszę dawkę euthyroxu o 12,5? co myślicie? żeby nie wpaść w nadczynność polekową. Pozatym zawsze hormony miałam ft3 ok.45% ft4 ok.70% teraz ft4 tak skoczyło po podniesieniu dawki.
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 08.02.16, 14:16
                                                    aha zapomniałam napisac że moje przeciwciała AntyTG spadły do poziomu 391, bez diety. Teraz przeszłam na dietę bezglutenową i mocno ograniczyłam nabiał.Doszukałam się też badania ferrytyny, bo w pierwszej ciąży miałam anemię i brałam tardyferon. Wyniki z grudnia po poronieniu ferrytyna 20 ( norma od 10 ), hemoglobina 13,7 ( norma od 12 ). Biorę żelazo 28mg dziennie. Do tego wyszła mi wysoka glukoza 97, oraz insulina 14, dostałam Siofor 2x500 na insulinooporność.
                                                  • laura.phys Re: z nadczynności w niedoczynność? 08.02.16, 17:14
                                                    mysle ze z dieta i metformina i tak bedziesz musiala zmodyfikowac dawke, podejzewam nieco obnizyc. Po obnizeniu insuliny powinna sie poprawic konwersja.
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 10.02.16, 13:46
                                                    czyli insulina może blokować konwersję ft4 do ft3? ft3 utrzymuje mi się na średnim poziomie 44-60%.
                                                  • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 11.02.16, 10:18
                                                    Konwersję przede wszytskim blokuje brak odpowiedniej ilości zelaza, anemia chorób przewlekłych:
                                                    >Wyniki z grudnia po poronieniu ferrytyna 20 ( norma od 10 ), >
                                                    >hemoglobina 13,7 ( norma od 12 )

cytat:
                                                    "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."

W tym wątku poniżej w moim tekście z 02.02.16 masz ważne informacje:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140811062,140811062,zapytanie.html?t=1455182208&s=3#p160335232
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 09.03.16, 18:08
                                                    dziękuję, zapoznałam się ze wszystkim. Dzisiaj zrobiłam test ciążowy i II kreski. Trochę jestem zaskoczona i przerażona w jednym. Boję się powtórki w postaci poronienia. Ostatnio moje TSH bardzo zmalało żobacyzmy jak wyniki wyjdą tym razem, prawdopodobnie badania zrobię w piątek lub poniedziałek. Trzymajcie kciukismile
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 15.03.16, 05:45
                                                    Dzisiejsza beta 1123,tsh 3, 210ft4 70, 5%ft3 39%Bralam euthyrox 62, 5. 5tyg.temu tsh 0, 149 ft4 86% ft3 50% dawka euthyrox 75, endo zmniejszyla o pół tabletki. Boję się poronienia przez to wysokie tsh z drugiej strony ft4 jest chyba nienajgorsze? Wizytę mam 19kwietnia, jutro będę próbować dzwonić.
                                                  • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 15.03.16, 09:34
                                                    Czyli 5 tygodni temu na dawce 75 eutyroxu (pisz w słupkach, bo nieczytelne):
                                                    tsh 0, 149
                                                    ft4 86%
                                                    ft3 50%
                                                    >dawka euthyrox 75, endo zmniejszyla o pół tabletki

czyli 37,5, czy 62,5 o którym pisałaś wyżej? Moim zdaniem w ciąży w ogóle nie było potrzeby zabrania tyroksyny, ale zapewne endo brał pod uwagę tykjo jeden wyilozowany wynik TSH a przecież w "Postępy w laboratoryjnej diagnostyce czynności tarczycy" pisze:

"Leczenie niedoczynności tarczycy u ciężarnej należy rozpoczynać od większych dawek tyroksyny, które pomogą w uzyskaniu stężeń tyroksyny w surowicy bliskiej górnej granicy normy dla ciężarnej"

oraz o spadku TSH w ciąży:
                                                    www.czytelniamedyczna.pl/2806,postepy-w-laboratoryjnej-diagnostyce-czynnosci-tarczycy.html
                                                    cytat:
                                                    U ciężarnych, z powodu tyreotropowego wpływu hCG, dolna granica normy TSH obniża się: w I i II trymestrze wynosi według niektórych autorów 0,03 mIU/L, a w III trymestrze – 0,13 mIU/L. Ocenia się, że obniżone stężenie TSH może dotyczyć ok. 20% zdrowych kobiet będących w I trymestrze ciąży. Zaleca się zatem, aby interpretacja obniżonego stężenia TSH u ciężarnej była rozpatrywana w oparciu o stan kliniczny i wyniki oznaczeń wolnych hormonów tarczycy.

• kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 15.03.16, 12:41
                                                    Endo zmniejszyl dawkę do 62,5. Wtedy nie byłam w ciąży, w tym cyklu zaszlam i tsh tak skoczylo w górę, jednocześnie ft4 ciut spadlo z 86% do 70% i ft3 z 50% do 39%. Teraz wróciłam do dawki sptzed ciąży czyli 75. Boję się jednak czy to nie za mało? Co myślisz o moich obecnych wynikach? Endo póki co nie odbiera tel.
                                                  • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 15.03.16, 19:56
                                                    To dobrze, ze podniosłaś dawkę smile
                                                    Wiesz w ciąży dziewczyny sprawdzały co 2 tyg wyniki, bo tak szybko wzrastało zapotrzebowanie na tyroksynę dwójki i szybko reagowały na spadki Ft4 podnosząc z głową tyroksynę. Sprawdzisz ?
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 16.03.16, 16:32
                                                    Ok czyli powtórzę badania za 2tyg.Póki co euthyrox75 będę brać. Czy dołożyć więcej,?
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 30.03.16, 20:56
                                                    Mam nowe wyniki po 2tyg.na dawce euthyrox75:
                                                    Tsh 1,42
                                                    Ft4 60,2%
                                                    Ft3 32%
                                                    Czy powinnam zwiększyć dawkę? Hormony spadają co mnie martwisad
                                                    2tyg.temu na dawce 62,5 bylo
                                                    Tsh 3,210
                                                    Ft4 70%
                                                    Ft3 39%
                                                    Jutro zaczynam 8tc
                                                  • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 31.03.16, 19:27
                                                    Wiesz, 60% to jest dolna granica na której hashimotki czują się dobrze, a u ciebie jeszcze dzieciątko potrezbuje dodatkowo hormonu, ja podniosłabym myślę o jakąś 12 gdybym była na Twoim miejscu, co Ty na to?
                                                  • kas50 Re: z nadczynności w niedoczynność? 31.03.16, 20:01
                                                    Też myślałam żeby podnieść jeszcze o 12,5 czyli do dawki 87,5 co dałoby zwiekszenie dawki o 30% do tej sprzed ciąży. Boję się tylko że tsh za bardzo poleci w dółuncertain no i w szoku jestem że hormony polecialy aż tyle w zaledwie 2tyg.
                                                  • muktprega1 Re: z nadczynności w niedoczynność? 31.03.16, 20:34
                                                    Spadkiem TSH absolutnie się nie przejmuj, ono może spaść nawet sporo, poniżej masz interesujący Ci cytat z artykułu

www.czytelniamedyczna.pl/2806,postepy-w-laboratoryjnej-diagnostyce-czynnosci-tarczycy.html
                                                    U ciężarnych, z powodu tyreotropowego wpływu hCG, dolna granica normy TSH obniża się: w I i II trymestrze wynosi według niektórych autorów 0,03 mIU/L, a w III trymestrze – 0,13 mIU/L. Ocenia się, że obniżone stężenie TSH może dotyczyć ok. 20% zdrowych kobiet będących w I trymestrze ciąży. Zaleca się zatem, aby interpretacja obniżonego stężenia TSH u ciężarnej była rozpatrywana w oparciu o stan kliniczny i wyniki oznaczeń wolnych hormonów tarczycy.
                                                  • kas50 Wyniki 8tc 01.04.16, 09:46
                                                    Czytalam dużo o niskim tsh,że jest bardziej pożądane w ciąży. Moja endo odpisala mi żeby nie zwiększać dawki,a przed wizytą za 3tyg.zrobić komplet. I mam mętlik teraz,myślę żeby podnieść dawkę chociaż o 6,25 żeby hormony nie leciały w dół?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 10:10
                                                    Słuchaj siebie i swojej intuicji, czyli wyjdzie 5 tygodni razem bez zmian?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 10:21
                                                    Od zmiany dawki z 62,5 na 75 do wizyty będzie 5tyg. Dla mnie to długo i skoro po 2tyg.ft4 polecialo o 10% w dół i to po zwiekszeniu dawki to chyba dziecko dużo mi zabiera i dawka jest potrzebna wieksza? Tak na chlopski rozum.wiem że tsh mam w miarę ok,ale lepiej jakby było niższe,to też o niczym przecież nie świadczy. Zaufam sobie i podniose dawkę tylko dalej eaham się czy o 6,25 czy 12,5? Co myślisz?
                                                  • hashitess Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 10:56
                                                    oznacz ferrytynę, wit. B12 i wit. D3
                                                    one w ciąży są baardzo potrzebne, m.in. do konwersji
                                                    T4 w T3.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 11:41
                                                    Miałam to zrobić już ostatnio,zrobię 15kwietnia razem z pozostalymi badaniami. Teraz mam wit.d 1000j. Czy w ciąży ewentualnie przy niskim poziomie można suplementowac większe dawki żelaza,wit.b12 i wit.d?
                                                  • hashitess Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 12:08
                                                    podobno w I trymestrze żelazo nie jest polecane.

Spróbuj z pyłkiem kwiatowym.
                                                    Ja codziennie piję rozpuszczoną 1 łyżeczkę pyłku
                                                    i moja morfologia jest super, a zawroty w głowie
                                                    minęły.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 12:17
                                                    A ten pyłek to są takie kuleczki? smile ja mam jeszcze insulinoopornoscuncertain ale spróbuję z tym pylkiem. Dziękuję. A co myślisz o mojej tarczycy? Czy zwiększyć dawkę o 6,25/12,5?
                                                  • hashitess Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 12:46
                                                    tak, kuleczki to pyłek pszczeli, kwiatowy z miodem pod postacią pierzgi
                                                    byłby dla Ciebie niepolecany.
                                                    Po podniesieniu przez Ciebie ilości zażywanej l-tyroksyny
                                                    trochę spadły poziomy hormonów tarczycy.
                                                    Dlatego ja osobiście podniosłabym jej dawkę.
                                                    Pytanie tylko dlaczego to FT3 jest ciągle trochę niższe niż FT4.
                                                    Bierzesz jakieś medykamenty, które mają na nie wpływ
                                                    czy to są objawy braku ferrytyny i wit. D3?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 13:03
                                                    Zwykla hemoglobine mam na poziomie 13,7 w normie,biorę Siofor,jod 150uq,kwas foliowy 15mg,wit.d 1000j ( wcześniej bralam 2000j). Ft3 zawsze mialam niższe od ft4.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 15:16
                                                    Aha ostatnio badalam też poziom homocysteiny,który mówi podobno o niedoborach kwasu foliowego,wit.b6 i wit.b12,wynik w normie 7,5 - norma do 10. Być może moim problemem jest niedobor żelaza,w pierwszej ciąży brałam Tardyferon,bo morfologie mialam slaba.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 8tc 01.04.16, 20:37
                                                    D3 1000 to bardzo malutko bierzesz, poniżej opracowany temat przez Pieska w wątku (pies_z_laki_2 21.06.14):

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140811062,140811062,zapytanie.html?s=2#p151597911
                                                    no i selen w ciąży, który również ma wpływ na przemianę T4 w T3:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,56562676,selen_w_ciazy.html
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 03.04.16, 08:35
                                                    Zwiekszylam euthyrox o 6,25 i biorę dawkę 81,25. Za 2-3tyg.przed wizytą powtórzę wyniki.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 10.04.16, 17:31
                                                    Niestety hemoglobina spadła do 11,9. W piątek powtarzam tarczyce i zrobię też ferrytyne.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 15.04.16, 20:31
                                                    Mam nowe wyniki. Na dawce 81,25 od 2tyg:
                                                    Tsh 1,67
                                                    Ft3 40%
                                                    Ft4 50%
                                                    Ferrytyna 39,78 ( 13,00-150,00)
                                                    Ft4 od początku ciąży spadło juz o 20%,czyli wciąż za mała dawka euthyroxu? Ft3 ciut podroslo. Dostalam też Tardyferon na to słabe żelazo. Dziś zaczynam 10tc. We wtorek wizyta u endo. Co sądzicie o tych wynikach?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 8tc 15.04.16, 21:08
                                                    Dobrze, że ostatnio zwiększyłaś dawkę, prawda? Myślę, że o 12,5 możesz śmiało podnieść, bo jak widzisz cały czas zapotrezbowanie wzrasta smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 16.04.16, 07:06
                                                    Dobrze,choć mogłam zwiększyć o 12,5. Teraz na pewno dodam 12,5 i poczekam na opinię endo czy nie zwiększyć do 100. A ta ferrytyna jest bardzo zła? Nie znam się na tym wyniku. Dziekujekiss
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 20.04.16, 17:36
                                                    Niestety trafilam do szpitala z plamieniem i wizyta u endo przepadlauncertain z ciąża wszystko dobrze. Ehh sprobuje dostać się na początek maja. A ta ferrytyna tragiczna?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 24.04.16, 16:05
                                                    Chyba muszę zmienić endouncertain napisalam mejla do endo z aktualnymi wynikami i że hormony lecą w dół a ona:"nie zmieniać dawki,kontrola tsh za 4tyg." I zostalam w czarnej doopie. Wg jej zaleceń mam być cały czas na dawce 75uncertain a ostatnie wyniki byly już na 81,25 i ft4 leci mocno w dółuncertain obecnie zdecydowalam brać dawkę 93,75.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 8tc 24.04.16, 17:52
                                                    Bardzo dobrze, ze podniosłaś dawkę, tego pilnuj, wiesz przecież, ze u ciężarnych powinno trzymać się hormony w górnej połowie norm smile i nawet co 2 tygodnie niektóre sprawdzają poziom.
                                                    Chciałam znależć wątek madzialiw w ciąży ale jakoś nie mogę, za to poczytaj devilyn, niektóre rzeczy mogą być przydatne:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98928825,98928825,Moje_Hashi_i_wyniki_.html
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 24.04.16, 19:28
                                                    Dzięki smile przeczytalam,uwielbiam takie wątki tarczycowo ciążowe smile jak widać,większość endo niestety patrzy na to nieszczesne tsh. Moja nawet słowa nie rzekla żeby skontrolować ft3 i ft4 sad i pomyśleć że jeszcze 120zl bierze za wizytę. Eh. Biorę teraz eurhyrox 93,5, kontroluje wyniki średnio co 2,3tyg.następne badania planuję 06maja i na pewno żelazo od II trymestru.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 27.04.16, 21:26
                                                    Zwiekszylam dawkę do euthyrox100. Jak bralam naprzemiennie 87,5/100, to przy tej mniejszej dawce bylam nie do życia. Teraz czuję się o niebo lepiej. Mam nadzieję,że nie zaszkodze,hormony w połowie normy,powinno być lepiej.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 8tc 28.04.16, 08:16
                                                    i słusznie, skaczące dawki nie są zbyt dobre dla organizmu, co zdecydowanie odczułaś.
                                                    Zuch dziewczynka, radzisz sobie bardzo dobrze smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 8tc 28.04.16, 13:11
                                                    Samopoczucie też od razu lepsze smile zobaczymy po wynikach smile dziękikiss
                                                  • kas50 Re: Wyniki 13tc 05.05.16, 18:58
                                                    Mam dzisiejsze wyniki na dawce euthyrox100 od 3tyg:
                                                    Tsh 1,060
                                                    Ft4 66,67%
                                                    Ft3 48%
                                                    Samopoczucie bardzo dobre. Co myślicie? Zostać na tej dawce czy dodać 6,25?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 13tc 05.05.16, 22:06
                                                    No to się tylko cieszyć, że tak dobrze się czujesz smile
                                                    Nawet Ft3 wzrosło o 8% od ostatnich wyników wraz z Ft4
                                                    Myślę, że możesz śmiało podnieść, skoro w/g oficjalnych zaleceń tyroksynę przyjmuje się w ilości zapewniającej (cytuje) - "uzyskaniu stężeń tyroksyny w surowicy bliskiej górnej granicy normy dla ciężarnej".
                                                    A jak z żelazem? z D3?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 13tc 06.05.16, 07:51
                                                    Ferrytyna 39,78 ( 10-150)
                                                    Wit.d 47 ( 30-100)
                                                    Hemoglobina 11,9( norma od 12,00)
                                                    Dostalam Sorbifer Durules 1x1.
                                                    Myślisz żeby podnieść o 6,25 czy od razu 12,5? Zaczelam 13tc,nie wiem czy w tym okresie płód jeszcze wiekszosc pobiera od matki?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 13tc 07.05.16, 13:18
                                                    D3 ładnie się podnosi, ale kontynuuj nadal, poniżej Piesek tak ładnie kiedyś opracowała temacik:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140811062,140811062,zapytanie.html?s=2#p151597911
                                                    (tj wypowiedż - pies_z_laki_2 21.06.14, 13:56 , daj znać proszę, czy otwiera się tak jak u mnie alurat na tym poście? Czy musisz szukać w wielu?)

Hemoglibina poniżej normy, ferrytyna niziutko, tj niedokrwistość na tle niedoboru żelaza.
                                                    Hm, nie wiem czy 1 tabletka to nie za mało, może lepiej 2 i wtedy na noc dwie tabletki sorbiferu plus vitamina c 1000, co Ty na to?

> Myślisz żeby podnieść o 6,25 czy od razu 12,5?

Myślę ze jak podniesies 6 to będzie na razie ok. smile

• kas50 Re: Wyniki 13tc 07.05.16, 17:03
                                                    Otwiera link na danym poście. Dzięki smile
                                                    Z zelazem mam problem,zaczelam brać i męczą mnie na razie lekkie zaparcia. Wolalabym zostać póki co przy 1tabletce,dodatkowo w witaminach dla ciezarnych mam jeszcze 27mg żelaza,piję też soki z buraków,w 1ciąży pomogly.
                                                    Też myslalam żeby zwiększyć póki co do 106,25, czyli znowu dawka naprzemienna,zobaczę jak będę się czuła i ewentualnie dorzucę kolejne 6,25.
                                                    Dziękuję za wszystkie radykiss
                                                    Muszę się jeszcze pochwalić,wczoraj bylismy na prenatalnych i będzie SYN smile
                                                    Mamy już córkę smile
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 13tc 09.05.16, 08:26
                                                    Oho, ho, gratulacje za synka smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 16tc 25.05.16, 20:04
                                                    Mam dzisiejsze wyniki na dawce 106,25:
                                                    Tsh 0,800
                                                    Ft4 65,38%
                                                    Ft3 45%
                                                    Myślę żeby podnieść dawkę do 112,5?
                                                  • hashitess Re: Wyniki 16tc 25.05.16, 20:22
                                                    oprócz l-tyroksyny jakie inne tabsy zażywasz?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 16tc 25.05.16, 21:03
                                                    Biorę Siofor 500 1x, za tydzień mam odstawić, Sorbifer Durules 1x1, witaminy prenatalne Feminovit Dha,magnez b6 1x1, acard 75mg, duphaston 2x1.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 16tc 27.05.16, 14:55
                                                    Up
                                                  • kas50 Re: Wyniki 16tc 31.05.16, 11:29
                                                    Podnioslam dawkę do 112,5. Badania za 3tyg.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 19tc 14.06.16, 19:05
                                                    Dzisiejsze wyniki na dawce 112,5:
                                                    Tsh 0,671
                                                    Ft4 58,97%
                                                    Ft3 42%
                                                    Tendencja spadkowa,podnieść do 125?
                                                    Pozatym morfologia kiepska hemoglobina 11,4
                                                    Leukocyty 11,7.
                                                    Poradzicie? smile
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 19tc 22.06.16, 12:40
                                                    Hej Kasiu, podniosłaś do 125?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 19tc 22.06.16, 12:56
                                                    Podnioslam do 125,mam nadzieję że to wystarczy,bo nastepne badania będę mogła zrobić dopiero 14.07. Czyli 4tyg.po zmianie dawki,oby ft4 za bardzo nie poszybowalo w dół,gdzieś czytalam że w połowie ciąży tarczyca znowu domaga się wiekszych dawek.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 23tc 14.07.16, 19:46
                                                    Witam,mam nowe wyniki na dawce euthyrox 125 od miesiaca:
                                                    Tsh 0,541
                                                    Ft4 48,72%
                                                    Ft3 42,92%
                                                    Znowu spadek. O ile podnieść? Do 137,5 czy 150,00?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 23tc 14.07.16, 21:37
                                                    Kasiu chyba lepiej do 137,5, bo podniesienie o 25 to może być zbyt dużo na raz. Zauważyłaś, że Ft3 masz prawie cały czas takie samo 40% z kawałkiem bez względu na to czy Ft4 - 48% czy 58% czy 65 %
                                                    Jak tam Twoje żelazo? (ferrytyna) chociaż hemoglobina kiepska ostatnia, bierzesz coś? Nie pamiętam już w którym miesiącu nie można brać żelaza... może ktoś podpowie?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 23tc 14.07.16, 21:40
                                                    Żelazo jest tarogenne w I trymestrze. Teraz hemoglobina 11,6, hematokryt 34%,ferrytyny na razie nie badalam,biorę Sorbifer 2x1.
                                                    Przeważnie podnosilam o 12,5, spadki ft4 nie są duże,sprobuje więc dawkę 137,5. Dziękujękiss
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 23tc 15.07.16, 09:44
                                                    Kasiu a jaki masz plan supli? Tj o której bierzesz tyroksynę i żelazo - skoro 2x dziennie? A jaki poziom B12 - ostatni wynik i z jakiego czasu?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 23tc 15.07.16, 15:19
                                                    6.30 - euthyrox
                                                    Ok.14.00 - żelazo + witaminy prenatalne
                                                    18.30 - żelazo + Acard
                                                    B12 chyba nie badalam długo,muszę poszukać. Od miesiąca biorę Sorbifer 2x1 i hemoglobina ciut urosła.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 23tc 15.07.16, 15:25
                                                    Badalam homocysteine w marcu - wynik 7,5 (norma do 10). To chyba też mówi o niedoborach kwasu fol. i wit.b12.
                                                    Aha,i krzywa cukrowa wyszła ok.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 23tc 15.07.16, 16:39
                                                    No to ja dołożyłabym sobie dodatkowo kwas foliowy i B12, mnie bardzo dobrze służyła Puritan's Pride B-complex z wit. B-12 1200mcg, w kroplach, a nie w tabletkach. Wzrosła mi B12 dość szybko.
                                                    Niska Ft3 pewno będzie problemem związanym z tym wyżej.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 23tc 15.07.16, 21:33
                                                    Kwas foliowy brałam do 15tc w dawce 15mg. Z tą wit.b12 możesz mieć rację,przy najbliższych badaniach oznacze jej poziom. Zaraz zabieram się za czytanie o tych kroplach. Dziękujękiss
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 11.08.16, 16:28
                                                    Hej,mam nowe wyniki na dawce euthyrox137 od miesiąca:
                                                    Tsh 0,166
                                                    Ft4 60,26%
                                                    Ft3 48%

Chyba dalej pozostanę na tej dawce,co myślicie?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 13.08.16, 23:12
                                                    ?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 27tc 14.08.16, 00:06
                                                    A jak Ty się czujesz? Na tej dawce również? Miałaś i 68% Ft4, ale już chyba dzieciątko zaczęło wywarzać własne hormony, znalazłam:

"W pierwszych 10–12 tygodniach ciąży, kiedy tarczyca płodu nie produkuje jeszcze hormonów, jedynym ich źródłem jest tarczyca matki. W późniejszym okresie stopniowo zwiększa się produkcja hormonów tarczycy płodu, jednak praktycznie do końca ciąży korzysta on z hormonów tarczycy matki. "
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 14.08.16, 09:42
                                                    Czuję się dobrze smile Myślę że ta dawka 137 jest ok,taką zostawię i zobaczę za miesiąc jakie będą wyniki smile na początku rzeczywiście hormony leciały w dół,teraz jest stabilizacja powiedzmy. Ale takie wyniki chyba są ok?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 27tc 14.08.16, 10:31
                                                    To chyba słuszne podejście, jak się czujesz ok smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 14.08.16, 13:37
                                                    Dzięki smile pozdrawiam
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 23.08.16, 07:56
                                                    Tak myslalam jeszcze ostatnio czy nie obniżyć dawki o 6,25? Czy na tym etapie raczej nie zalecane jest zmniejszenie dawki?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 24.08.16, 07:37
                                                    ?
                                                  • hashitess Re: Wyniki 27tc 24.08.16, 19:19
                                                    kas50 napisał(a):

> Tak myslalam jeszcze ostatnio czy nie obniżyć dawki o 6,25? Czy na tym etapie r
                                                    > aczej nie zalecane jest zmniejszenie dawki?

po co?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 24.08.16, 20:53
                                                    Żeby tsh nie szło za bardzo w dół,a hormony w górę? Chociaż te 50-60% to chyba wcale nie tak wiele
                                                  • hashitess Re: Wyniki 27tc 24.08.16, 21:27
                                                    przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny TSH nie jest miarodajnym badaniem.
                                                    Kieruj się wynikami FT4 i FT3.
                                                    Jeszcze jedno - obniżanie ilości zażywanego hormonu niesie za sobą
                                                    wiele nieciekawych objawów w samopoczuciu. Dlatego tak często oznaczamy
                                                    poziomy hormonów, aby ustrzec się tego "manewru".
                                                  • kas50 Re: Wyniki 27tc 25.08.16, 22:53
                                                    Ok,to zostaję przy 137 smile dziękuję smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 31tc 09.09.16, 19:17
                                                    Mam nowe wyniki na dawce euthyrox137:
                                                    Tsh: 0,340
                                                    Ft4: 44,87%
                                                    Ft3: 39,21%

Trochę mnie zdziwiły,bo jest dość znaczny spadek ft4sad
                                                    Zupełnie nie wiem co robić. Poradzicie?
                                                    Samopoczucie mam dobre smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 31tc 10.09.16, 18:19
                                                    ?
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 31tc 12.09.16, 10:46
                                                    A jak Ty sama Kasiu uważasz?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 31tc 12.09.16, 13:19
                                                    Mam mętlik w głowie i sama nie wiem.
                                                    Czuję się dobrze i wydaje mi się że nie potrzebuję zwiększać dawki,ale z drugiej strony boję się żeby mi te hormony wystarczyly,jednak w ciągu tego miesiaca ostro poszybowaly w dół.
                                                    Podnioslabym ewentualnie o 6,25,sama nie wiem.
                                                    Myslalam że teraz Maluszek już tak nie ciagnie i spokojnie na tej dawce do porodu dotrwam,ale po ostatnich wynikach mam obawy.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 31tc 13.09.16, 08:09
                                                    Kasiu podniesienie o 6 to myślę, bezpieczne posunięcie, bo w sumie hormony spadają.
                                                  • kas50 Re: Wyniki 31tc 13.09.16, 09:41
                                                    I tak chyba zrobię smile
                                                    Dziękujękiss
                                                  • kas50 Re: Wyniki 35tc 17.10.16, 19:53
                                                    Mam nowe wyniki na dawce 143,5:
                                                    Tsh- 0,21
                                                    Ft4-55,13%
                                                    Ft3-41%

Chyba zostanę już na tej dawce do końca,a jak sprawa się ma po porodzie?
                                                    Przed ciąża bralam euthyrox 62,5.
                                                    Stopniowo schodzic do jakiej dawki i kiedy skontrolować wyniki? smile
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 35tc 18.10.16, 23:09
                                                    zaledwie 14,13 % różnicy pomiędzy, ale tak w przybliżeniu proporcje się utrzymują pomiedzy Ft4 i Ft3.

>Stopniowo schodzic do jakiej dawki i kiedy skontrolować wyniki?

Poczytaj proszę na samym końcu wątku wypowiedź Rostedy :

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,153260377,153260377,zle_wyniki_po_ciazy_pomocy_.html
                                                  • kas50 Re: Wyniki 35tc 19.10.16, 06:34
                                                    Dziękuję smile
                                                  • hashitess Re: Wyniki 35tc 19.10.16, 09:45
                                                    kas50 napisał(a):

> Mam nowe wyniki na dawce 143,5:
                                                    > Tsh- 0,21
                                                    > Ft4-55,13%
                                                    > Ft3-41%

jak się czujesz i kiedy rodzisz?

Dla mnie te wyniki są trochę za niskie,
                                                    ale nic nie piszesz o samopoczuciu.

>
                                                    > Chyba zostanę już na tej dawce do końca,a jak sprawa się ma po porodzie?
                                                    > Przed ciąża bralam euthyrox 62,5.
                                                    > Stopniowo schodzic do jakiej dawki i kiedy skontrolować wyniki? smile
                                                  • kas50 Re: Wyniki 35tc 19.10.16, 22:54
                                                    Termin mam za 3tygodnie smile
                                                    Samopoczucie dobre,może jestem trochę bardziej senna,ale pewnie też zmęczenie obecnym stanem to powoduje. Czuję się o dziwo bardzo dobrze i sama nie wierzę,że to juz końcówka.
                                                    Mam nadzieję że finał będzie szczesliwy i syn zdrowy,bo pewnie euthyrox nie pozostaje bez echa dla dziecka,czytalam m.in.o obnizonym napieciu miesniowym itp.
                                                    Jestem jednak dobrej myśli i bardzo dziękuję Wam dziewczyny za ogromną pomoc smile
                                                    I pomyslec że to wszystko bez ingerencji endo...
                                                  • kas50 Re: Wyniki 38tc 31.10.16, 16:31
                                                    Mam nowe wyniki na dawce 143,50:
                                                    Tsh 0,099
                                                    Ft4 46,15%
                                                    Ft3 38%

Co myślicie? Tsh trochę niskie,hormony teżuncertain
                                                    Do porodu 2tygodnie.
                                                  • muktprega1 Re: Wyniki 38tc 31.10.16, 18:40
                                                    Hm, na pewno hashitess Co odpowie lepiej ode mnie.
                                                    A ja co najwyzej powiem z mojego logicznego pn widzenia, jeśli czujesz się dobrze, masz bardzo nisko TSH oraz rodzisz za 2 tygodnie, a jak wiadomo potem będziesz musiała schodzić z dawki to chyba już nic nie mieszałabym, chyba ze odczuwasz niedoczynność. No właśnie - jak się teraz czujesz?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 38tc 31.10.16, 22:06
                                                    Na tej dawce czuję się bardzo dobrze i na niej pozostanę,bo faktycznie niedlugo będę już zmniejszać.
                                                    Ciekawa jestem jak tarczyca będzie po porodzie się zachowywać,zrobilam zapasy euthyroxu i będę później stopniowo schodzic z dawki. Dziękuje za radykiss
                                                  • hashitess Re: Wyniki 38tc 31.10.16, 22:53
                                                    poród to dość duży wysiłek organizmu, a co za tym idzie zwiększenie
                                                    zapotrzebowanie na hormony tarczycy.
                                                    Rodzisz na "zawołanie" czy czekasz na siły natury?
                                                  • kas50 Re: Wyniki 38tc 01.11.16, 16:37
                                                    Czekam na siły natury smile
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 05.11.16, 08:04
                                                    Syn ur.03.11.2016
                                                    4060g 55cm

Niestety stracilam dużo krwi i mam silną anemie.
                                                    Zapisali mi Tardyferon i tabletki z buraka.
                                                  • muktprega1 Re: urodziłam!!! 06.11.16, 18:09
                                                    Gratulacje kochana!!! brawo
                                                    Duży chłopak!!
                                                    żelazo najlepiej n noc z czymś kwaśnym, po 3 miesiącach suplementacji sprawdziłabym wyniki, czy kontynuować czy zmienić, itp?
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 09.11.16, 17:42
                                                    Hemoglobina 6,8.
                                                    Dziś przetoczyli mi krew.
                                                    Się porobiłouncertain
                                                  • hashitess Re: urodziłam!!! 09.11.16, 19:23
                                                    a synek nie ma anemii?
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 09.11.16, 20:40
                                                    Na szczęście nie ma.
                                                    Miał morfologie,crp i mocz,wszystko ok.
                                                    Przeszedl tylko zoltaczke.
                                                    W szoku jestem z tymi moimi wynikamisad choć samopoczucie dobre.
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 11.11.16, 14:56
                                                    Martwi mnie jeszcze żeby Mały nie miał wrodzonej niedoczynnosciuncertain
                                                  • hashitess Re: urodziłam!!! 11.11.16, 15:19
                                                    po urodzeniu dziecko ma wykonywane badania TSH;
                                                    Spróbuj się dowiedzieć jaki miał wynik.
                                                    Poza tym uważam, że miałaś w ciąży nienajgorsze poziomy
                                                    hormonów i dlatego nie powinnaś się martwić.

Nie pogratulowałam Ci maleństwa i teraz niniejszym to czynię.
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 11.11.16, 18:58
                                                    Hashi bardzo dziękuję smile

Doczytalam w ksiazeczce,że miał rzeczywiście pobrana krew na testy przesiewowe m.in.na wrodzona niedoczynność,wyniki do 2tyg.

• hashitess Re: urodziłam!!! 11.11.16, 21:59
                                                    wróć z wynikiem.
                                                  • kas50 Re: urodziłam!!! 13.11.16, 11:39
                                                    smile

We wtorek idę na kontrolna morfologie,myslicie że jest sens oznaczyc tarczyce 2tyg.po porodzie?
                                                    Czy poczekac?
                                                    Biorę teraz eurhyrox 112,5.
                                                    Samopoczucie dobre.
                                                  • kas50 Re: nowe wyniki po porodzie 21.01.17, 11:43
                                                    Zebralam się wczoraj do labu.
                                                    Oto wyniki na dawce 68,5:
                                                    Tsh 1,66
                                                    Ft4 56%
                                                    Ft3 52%

Chyba calkiem przyzwoicie? smile
                                                    Czuję się bardzo dobrze,może też przez żelazo,bo hemoglobina skoczyla do 14.