Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o interpretację wyników.

03.07.15, 13:16
Witam Wszystkich
Chciałbym prosić o interpretację wyników i poradę, bo już sama nie wiem co mam dalej robić.
W listopadzie 2014 zaczęłam się czuć źle – drętwiały mi ręce, byłam otępiała taka niedotleniona i dostałam skierowanie na badanie USG tętnic szyjnych i kręgowych – wynik w miarę prawidłowy natomiast wypisano – ”Zawraca uwagę hipoechogeniczny, niejednolity gruczoł tarczycowy z licznymi hipoechogenicznymi zmianami ogniskowymi – Ch.Hasimoto?” Na podstawie tego zapisu lekarz rodzinny zlecił mi wykonanie badania TSH– miałam zrobione 26.11.2014 roku – wynik 6,31 przy normie 0,250 - 5,000. Udałam się do endokrynologa, który na podstawie wywiadu i tylko tego badania przepisał mi lek Euthyrox N25. Brałam go codziennie rano na czczo. W lutym 2015 roku miałam kontrolne badanie tylko TSH – wynik 3,83 przy normie 0,250 – 5,000. Lekarz zalecił mi kontynuowanie dawki w wielkości 25. W maju znowu kontrola wyników też tylko badanie TSH – wynik 4,06 przy normie 0,250 – 5,000. Lekarz powiedział, że należy zwiększyć dawkę na 50 – ja wtedy jeszcze dobrze się czułam. I powiem szczerze, ze jakiś czas przyjmowałam małą dawkę ok 4 tygodnie – bo miałam jeszcze lek wiec pomyślałam, że jak skończę to kupie większa dawkę i zacznę przyjmować. I już na początku czerwca zaczęłam się bardzo źle czuć – byłam taka ciągle ospała, skołowana, otępiała – już sobie z tym uczuciem nie radze. Byłam u lekarza rodzinnego, który przepisał mi betaserc 24 i brałam do cały czerwiec. Nie poczułam żadnej poprawy. Myślałam potem, że może przez to , ze brałam tą małą dawkę euthyroxu – ale teraz zwiększyłam już jakiś czas (ok 10 dni) a poprawy nic nie widzę.
Zrobiłam badania na własną rękę – wyniki z 01.07.2015
TSH 3,52 – norma 0,250 – 5,000
FT3 2,63 - norma 2,604 – 5,403
FT 4 1,15 - norma 0,699 – 1,540
a z przeliczenia
FT4 53.63% [wynik 1.15, norma (0.699 - 1.54)]
FT3 0.93% [wynik 2.63, norma (2.604 - 5.403)]

badanie ATPO 68,00 przy normie < 60
witamina 25 (OH) D total 27,4 – przy stężeniu optymalnym 30-50
- stężenie subotymalne 20-30
Cholesterol 5,09 – norma 3,70 – 5,30
HDL 1,13 – norma 0,9 – 1,8
LDL 2,76 – norma 1,7 – 3,4
Triglicerydy 2,64 – norma 0,91 – 1,7

Nie maiłam robionego USG tarczycy więc nie mogę nic tu napisać. Nie wiem czy leczenie przynosi jakieś skutki, czy muszę czekać czy coś jeszcze brać – bo ja codziennie strasznie źle się czuję i nie widzę nadziei na lepszy dzień – mam ciągle słabe ręce, nogi i w ogóle czuje się fatalnie. Bardzo proszę o sprawdzenie wyników i poradę.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 04.07.15, 22:35
      Witaj Gosiu smile
      Jednak proponuję zrobić USG tarczycy, to ważne, w/g nowego DU z 2015 r masz prawo uzyskać skierowanie na USG tarczycy od lekarza ogólnego.
      Ft4 może być, jest w granicach połowy norm, za to Ft3 tragicznie niskie i to ono odpowiada za Twoje kiepskie samopoczucie. Dobrze, że zrobiłaś te badania, szkoda, ze nie zrobiłaś ferrytyny, bo to ona często odpowiada za niskie ft3.
      W suplementacji hormonem i uzupełnianiu niedoborów dążymy do powyżej 60% obu hormonów.
      Poziom D3 masz dosyć niski jak na chorobę tarczycy, potrzebujemy jej dużo więcej:
      "mam mieć min. 50 ng/ml [125 nmol/L], a najlepiej w okolicach 70-80." cytat z:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,145610342,Re_Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html
      Na Twoim miejscu przez 3 m-ce wzięłabym ok 5000 jednostek np Puritans Pride, a potem robiąc 2 tygodniową przerwę sprawdziłabym jej poziom i dostosowała do dawki. Podtrzymująca dawka dobrego poziomu to 2000 jednostek.
      Cytat z angielskiego tłumaczenia przez Harmoniaka:

"W skrócie: jeśli masz niski poziom witaminy D, leczenie hormonami tarczycy może być nieoptymalne lub nie przynosić rezultatów. Poziom wit. D w danej komórce musi być odpowiednio wysoki, żeby hormon tarczycy odpowiednio na nią "zadziałał".

No i koniecznie od jutra magnez, na 70 kg wagi potrzebujemy ok 6 tabletek Slow mag dziennie czyli 4 na wieczór i 2 rano. Żeby się wchłonęła D3 potrzeba magnezu, a tego jak i innych mamy zbyt mało.

ale teraz zwiększ
      > yłam już jakiś czas (ok 10 dni) a poprawy nic nie widzę.
      > Zrobiłam badania na własną rękę – wyniki z 01.07.2015

o widzisz, żeby wynik jakiejkolwiek zmiany był wiarygodny w wynikach potrzeba 4-5 tygodni bo dopiero po tym czasie widać zmianę. Podniesienie samej tyroksyny nie poprawi wyniku Ft3.
      Selen 200 przyjmowany do 4h po tyroksynie odpowiednio długo również wpływa na przemianę Ft4 w Ft3 w organizmie.
      Jakie jeszcze inne leki bierzesz? Wszystkie betablokery zaburzają prezmainę Ft4 w Ft3 niestety, jeśli już taka konieczność zaistnieje, to tylko doraźnie i jak najdalej od tyroksyny.
      • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 05.07.15, 13:59
        Serdecznie dziękuje za wyczepiającą odpowiedź bo wiele mi wyjaśniła i dodała optymizmu. Jeszcze w piątek byłam u rodzinnej lekarki z tymi wynikami - powiedziała, że wszystko OK i ta tarczyca nie daje żadnych takich objawów bo wyniki wg niej są dobre. Wcale mnie to nie pocieszyło bo wiem jak się czyje - że nie jest dobrze i poszłam wieczorem prywatnie do internisty, który też oglądnął wszystkie wyniki i powiedział, że nie ma się do czego przyczepić. Zaproponował lek uspokajający, bo stwierdził u mnie ( na podstawie badania ciśnienia w dwóch rękach - było inne) zaburzenia somatyczne. Przepisał mi Bioxetin 20. Ale jak poczytałam o nim na forum , co się ludziom dzieje to się wystraszyłam i nie zażyłam.
        Kupiłam sobie jeszcze w piątek magnum forte 375 mg z B6, plusz multiwitamina (minerał) i omega3 1000mg - i to zażywam 1 raz dziennie oraz na noc D-vitrum forte 2000 j.m. Dziś czuje się troszkę lepiej, ale nadal w ciągu dnia muszę się położyć na pół godziny, mam takie senne odloty. Prawie codziennie wstaje z bólem głowy, biorę tabletkę i po dłuższej chwili przechodzi.
        A jeszcze mam takie zrobione badania
        sód w surowicy 136 - norma 135 - 145
        potas w surowicy 4,2 - norma 3,5 - 5,3
        glukoza 93 - norma 60 - 99
        mocznik w surowicy 30, 84 - norma 16,70 - 45,90
        ALT 9 - norma <33
        AST 16 - norma <31
        magnez w surowicy 0.92 norma 0,6-1,10
        żelazo w surowicy 109 - norma 37 - 145 - to jest ferrytyna????
        białko C reaktywne 0,55 - norma <5,00

Czy jak zażywam magnum forte i D-vitrum forte raz dziennie to wystarczy? Czy tego magnezu i witaminy D-Vitrum forte też więcej, bo jak powinnam zacząć od 5000 jednostek to może wziąć D-vitrum 2 tabletki? Czy kupić dokładnie to co napisałaś?
        Dodam jeszcze selen 200. Zastosuje się do Twych porad i zrobię jeszcze badanie USG tarczycy. Napisze jak będę miała wynik - poproszę o dokładny opis płatów i objętość. Jejku jak się ciesze, że tu trafiłam dziękuję za porady i ukierunkowanie.
        • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 05.07.15, 23:31
          Co do magnezu, to proponuję zużyj ten co masz i przeczytaj to:

aggic.blog.onet.pl/2014/02/12/preparaty-magnezowe-magnez-w-tabletkach-przyswajalnosc-test/
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,150513480,150513480,magnez_krol_zycia_Julian_Aleksandrowicz.html
          Zaproponował lek uspo
          > kajający, bo stwierdził u mnie ( na podstawie badania ciśnienia w dwóch rękach
          > - było inne) zaburzenia somatyczne. Przepisał mi Bioxetin 20. Ale jak poczytała
          > m o nim na forum , co się ludziom dzieje to się wystraszyłam i nie zażyłam.

przepisał Ci psychotrop.... fluoksetyna inaczej, dobrze, że nie wzięłaś, dodatkowo psychotropy zaburzają prezmianę hormonów, a problem jak już wiesz leży w niskim Ft3.
          Np u mnie ból głowy był spowodowany również niskim ft3 i D3, jak uzupełniłam w prezciągu 1/2 roku, no, powiedzmy całkowicie - roku, to wszystko przeszło.
          Sód masz bardzo niziutko, ale łatwo go uzupełnić smile
          Osoby z niedoczynnością tarczycy z niedoczynnością nadnerczy mogą mieć niski poziom.
          D to brałabym 2 tabletki.

> magnez w surowicy 0.92 norma 0,6-1,10

faktycznie jest mniej , po prostu we krwi jego wynik jest zawyżony

> żelazo w surowicy 109 - norma 37 - 145 - to jest ferrytyna????

nie, ferrytyna jest osobnym i najbardziej miarodajnym badaniem, są osoby, które mają wysokie żelazo (duża zawartość we krwi, a słaba w tkankach) i anemię.
          Między magnezem a wit D zachowa 2 godzinną przerwę

• muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 05.07.15, 23:34
            Niechcący wkliknęłam zbyt szybko i nie uporządkowałam postu,
            skoro ostatnie wyniki masz z lutego (1/2 roku, ho, ho!) to osobiście powtórzyłabym i zobaczyła jak wyglądają obecnie.
            • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.07.15, 08:42
              Dziękuje za odpowiedź.
              Porobię te badania z krwi i badanie USG tarczycy a na razie będę brała ten magnez i wit D oraz selen.
              Pozdrwaiam
      • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 05.07.15, 14:07
        A - te wyniki są z lutego - czy robić teraz też wszystko czy tylko ferrytynę?
        • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 12.07.15, 14:02
          Witam ponownie
          Zrobiłam badania i tak:
          żelazo - 18,7 - norma 6,6 - 26
          ferrytyna - 33 - norma 10 -291
          sód w surowicy - 138 - norma 135 - 145
          magnez w surowicy - 0,93 - norma 0,60 - 1,10
          I już widzę, że ferrytyna jest na niski poziomie.
          Zrobiłam też badanie USG - oczywiście odpłatnie bo ze skierowaniem to długo trzeba czekać i tak:
          płat prawy o wymiarach 16x15x40 mm
          płat lewy 18x16x41 mm
          miąższ gruczołu o obniżonym, niejednorodnym echogramie, bez zmian ogniskowych. Cieśń w normie. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
          Wyliczyłam pojemność i wyszła mi 10,704 - chyba mała.
          Zaczęłam brać witaminę D, selen i magnez i biorę to tak:
          rano na czczo eutyrox 50
          potem po śniadaniu magnez 375 rozpuszczalny, omega 3 i za chwile selen 100
          za jakieś 3 godz. witaminę D 2000, i wieczorem jeszcze raz witaminę D 2000. Proszę doradzić czy dobre dawki i dobrze to biorę? Nie bardzo wiem ile czego i jak brać - jakie odstępy i czy np. można brać dwie tabletki np wit D 2000 na raz? Jakie odstępy między nimi i co z czym łączyć lub nie. Z samopoczuciem się poprawiło ale strasznie wychodzą mi włosy. Kupiłam sobie Vitapil ale on zawiera jod i gdzieś wyczytałam, że nie można go brać przy niedoczynności. Chciałam jeszcze podziękować za dotychczasowe rady muktprega1 bo moje samopoczucie znacznie się poprawiło. Czekam na dalsze rady i pozdrawiam.
          • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 14.07.15, 00:45
            Tak ferrytyna jest zdecydowanie za niska jak dla Hashimotki.
            magnez w surowicy 0,93 - norma 0,60 - 1,10, pomimo wyniku w normie to wynik jest nieadekwatny (podobnie jak żelazo we krwi a ferrytyna)

> rano na czczo eutyrox 50
            > potem po śniadaniu magnez 375 rozpuszczalny, omega 3 i za chwile selen 100

trochę za dużo na raz smile po śniadaniu może być selen lepiej 200, D3 bierz w jednej dawce np w południe czy po z jedzeniem, bo dobrze wchłania się z tłuszczami. Omega 3 wciśnij między obiadem a kolacją, a magnez na samą noc, Jeśli dojdzie żelazo, to najlepiej w okolicach kolacji z zachowaniem 2h od mg.
            > za jakieś 3 godz. witaminę D 2000, i wieczorem jeszcze raz witaminę D 2000

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 19.07.15, 18:17
              Witam ponownie.
              Już się ucieszyłam, że stan mój wraca do normy, ale nic z tego. Od dnia 15.07. wszystko wróciło - całe złe samopoczucie - słabość w nogach, uczucie, ze zemdleje i takie otłumanienie. Dostałam właśnie wtedy miesiączki i przypisałam początkowo ten stan właśnie miesiączce - ale do dziś miesiączka już mi przeszła a ja czuje się fatalnie. Biorę wszystko - euthyrox, selen, magnez i wit D, dołożyłam jeszcze żelazo. Już nie wiem co mam robić, do jakiego lekarza iść, co jeszcze brać, by poczuć się w miarę normalnie. Może ktoś ma pomysł???
              • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.07.15, 09:49
                Jak napisłam wyżej, Twoje samopoczucie zależy od poziomu Ft3, a Ty nie masz go prawie wcale, nie pozostaje nic innego, jak bardzo pilnować suplementów - selenu, mg, żelaza, to wszystko bardzo wolno działa. żelazo podobnie jak i D3 uzupełnia się ok roku, a potem trzeba dbać o dawkę podtrzymującą.
                Na pewno też dieta bezglutenowa wpływa na samopoczucie, rozważ...
                • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 23.07.15, 16:26
                  Wczoraj poszłam do swojego endokrynologa z tymi wszystkimi badaniami. I on nie patrzył tylko słuchał z tym swoim uśmiechem ironicznym tego co mu opowiadam o swoim samopoczuciu. Obejrzał te wyniki po czym powiedział, ze jemu nie jest potrzebny wynik FT3 i FT 4 ani ? żelazo, ferrytyna, wit. D ani USG, poza tym według niego wyniki są dobre. Stwierdził, że wszystko to to wina stresu, mam jechać na wakacjesmile))) Przepisał mi lek ? oczywiście psychotrop. Co za debilny konował. Potraktował mnie jak wariatkę ? oczywiście włosy też wychodzą mi z nerwów. Jak wyszłam to się popłakałam i doszłam do wniosku, że chyba już do niego nie pójdę, szkoda kasy. Jak mu powiedziałam co biorę, to oczywiście ? selen niepotrzebnie, wit. D 5000 ? za dużo i magnezu wystarczy 2 razy dziennie. Powiedział, ze przy Hasimoto nie mam prawa tak się czuć, że ona nie daje takich objawów i niepotrzebnie robię FT 3 i FT 4. Czy ktoś nie ma namiarów do uczciwego lekarza w Krakowie. Bo na razie postanowiłam brać to wszystko jak w pocie powyżej ale potrzebuje kogoś do kontroli ? a to tego de-bila już nie pójdę. Zrobiła sobie jeszcze poziom witaminy B 12 - wynik 217 przy normie 211 - 911 czy tak niski poziom może mieć wpływ na moje słabe samopoczucie? Co powinnam wziąć aby podnieść jej poziom - tabletki czy zastrzyki?
                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 23.07.15, 18:47
                    "Typowy lekarz"......
                    Niska ferrytyna często idzie w parze z niską B12, najszybciej uzupełnia ją zastrzyki oczywiście, ale też dobra jest pod język B12 z Puritans pride.
                    Na Twoje złe samopoczucie ma wszystko wpływ łącznie z niskimi wynikami D3, B12, ferrytyną.

a jak Twój żołądek? Miałaś kiedykolwiek helicobacter?
                    • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 23.07.15, 19:08
                      Nigdy nie miałam problemu z żołądkiem. Jutro idę do lekarza rodzinnego z wynikiem mojej witaminy B12 i wymuszę zastrzyki. Bardzo dziękuję za szybką poradę mimo że się żle czuje to jestem zadowolona że uzyskałam szybką i fachową poradę. Po jutrzejszej wizycie odezwę się. Dziękuje.
                      • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.07.15, 13:17
                        Witam ponownie właśnie wróciłam od lekarza , pokazałam wynik wit. B12 . Pani stwierdziła że rzeczywiście wynik jest niski ale utrzymuje się w dolnej normie. Poprosiłam o zastrzyki , okłamując ją że od tabletek B12 boli mnie żołądek. Długo myślała co mi dać, w jakiej dawce, szukała czegoś na telefonie i po długiej chwili przepisała mi zastrzyki VITAMINUM B12 WZF 500 mikrogramów / ml raz w tygodniu ! Więc na następny pójdę dopiero za tydzień. Bardzo proszę o poradę co mam robić , może dokupić lek doustnie, tylko taki żebym dostała w aptece i jaka dawka i po ile i kiedy przyjmować.
                        • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 28.07.15, 18:25
                          Witam! Zmieniłam endokrynologa , dzisiaj miałam wizyte . Pani doktor wnikliwie przeanalizowała moje wyniki i stwierdziła że moja gospodarka hormonalna jest rozregulowana , zaleciła brać od jutra Euthyrox 75, chyba że będę bardzo pobudzona to na przemian 75, 50. A co do tych wyników D3, ferrytyna, żelazo, magnez to powiedziała że wszystko zażywam bardzo dobrze. Na ostatni wynik wit. B12 zaleciła brać codziennie Vegevit. Co do włosów - to podobno jak wyregulują się hormony to wszystko wróci do normy. Bardzo dziękuję muktpredze za wszystkie drogocenne wskazówki i porady. Proszę o wyrażenie swojej opini. Dziękuję!
                          • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 28.07.15, 22:28
                            FT4 53.63% [wynik 1.15, norma (0.699 - 1.54)]
                            FT3 0.93% [wynik 2.63, norma (2.604 - 5.403)]

Wiesz, przy poziomie Ft4 53% dodawania na raz 25 tyroksyny, może być za dużo, osobiście wzięłabym połowę, czyli 12, a za miesiąc sprawdziłabym poziom hormonów, zeby zobaczyć co dalej.

Twój problem to tragicznie niskie Ft3, a ono nie podniesie się po zwiększeniu tyroksyny, a nawet może pogłębić ten rozrzut i w sumie złe samopoczucie. Pracuj pilnie nad podniesieniem poziomów szczególnie żelaza, bo to od niego najwięcej zależy przemiana hormonów.
                            Jakie żelazo i w jakiej ilości bierzesz? Wiesz, że uzupełnia się ok roku?
                            dostałaś vegevit, ale mam nadzieję, ze nie zrezygnowałaś z zastrzyków B? One najszybciej wyrównają niedobór, a tabletki zostawiłabym sobie na potem, po zastrzykach.
                            • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 28.07.15, 22:55
                              Ale te zastrzyki co mam to tylko jeden raz w tygodniu, czy mogę brać tabletki w te dni kiedy nie biorę zastrzyków? Żelazo biorę raz dziennie Tardyferon, a co do euthyroxu to najlepiej brać codziennie po 62? Czy po takiej dawce mi się samopoczucie nie pogorszy? Bo tego się bardzo boję. Bardzo dziękuję!!!!
                              • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 28.07.15, 23:41
                                > Ale te zastrzyki co mam to tylko jeden raz w tygodniu

no bo tak się bierze zastrzyki z B smile

ja brałam raz na 2 tyg a potem 1x na miesiąc - podtrzymującą dawkę. Co pół roku sprawdzałam poziom i ewentualnie co nieco podnosiłam do połowy norm kropelkami z PP.
                                Taryferon najlepiej na noc z czymś kwaśnym np z kwasem foliowym.

Czy po takiej dawce mi się sam
                                > opoczucie nie pogorszy? Bo tego się bardzo boję.

Ty się tak nie bojaj smile życie to doświadczanie
                                • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 28.07.15, 23:52
                                  A jeszcze zapytam co mi radzisz z tą wit B12 w tabletkach brać teraz? po między zastrzykami? Bo euthyrox będę brać od jutra 62 codziennie przez miesiąc.
                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 29.07.15, 08:05
                                    > A jeszcze zapytam co mi radzisz z tą wit B12 w tabletkach brać teraz? po międz
                                    > y zastrzykami?

absolutnie nie, bo możesz przedawkować smile spokojnie weź te zastrzyki, a poziom możesz sprawdzić gdzieś za 2 m-ce, B12 utrzymuje się długo w organizmie w porównaniu z fe i D3, które to dość szybko spadają w chwili zaprzestania suplementacji.
                                    • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 03.08.15, 16:40
                                      Witam ponownie! Dzisiaj byłam na kolejnym zastrzyku wit.B12, od tygodnia biorę Euthyrox w dawce 62 i można powiedzieć że czuję się bardzo dobrze. Mam bardzo ważne pytanie, chcę kupić Biotyne Puritan s pride ponieważ wychodzą mi bardzo włosy. Wiem ,że jak nie ustabilizuje mojej gospodarki hormonalnej to tak będzie, ale chcę wykorzystać wszystkie szanse bardzo proszę o poradę. Proszę mi jeszcze napisać czy brać dalej selen bo lekarka odradziła. Bardzo proszę o odpowiedz bo dzięki tej stronie czuję się naprawde dobrze. Dziękuję!!!!
    • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 31.03.16, 17:41
      ass
      • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 31.03.16, 18:02
        Witam ponownie!!! Od sierpnia jestem pacjentką bardzo dobrej pani endokrynolog moje ostatnie wyniki z końca lutego to: TSH- 0.760 przy min- 0.250 max-5.000, a FT4- 1.32 przy min-0.70 max-1.54. Wit B12 360 przy 180-914. Cały czas biorę VEGEVIT . Rano euthyrox 62,5 po półtorej godziny wit B12, magne B6 max, omega3, po obiedzie D3 na wieczór slow mag 2 tabletki . Od tygodnia czuję się niezbyt dobrze mam zawroty głowy , osłabione nogi, ręce, w głowie otępienie . Do tej pory czułam się super!!!!! czy moje dolegliwości mogą być związane z tarczycą? Błagam o szybką odpowiedż.
        • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 31.03.16, 19:42
          > Witam ponownie!!! Od sierpnia jestem pacjentką bardzo dobrej pani endokrynolog
          > moje ostatnie wyniki z końca lutego to: TSH- 0.760 przy min- 0.250 max-5.000,
          > a FT4- 1.32 przy min-0.70 max-1.54.

W Twoim przypadku jak miałaś tak niziutkie Ft3 nie zrobiłaś tego badania? Zawsze badamy oba hormony tarczycy Ft4 i Ft3, tym bardziej jak był z nim problem.
          • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 31.03.16, 22:08
            To zrobię to badanie Ft3 , Ft4 i nie wiem jakie jeszcze? Proszę o podpowiedz przestałam brać żelazo 4 miesiące temu ( miałam przez jakiś czas biegunki, pieczenie) i może to też ma wpływ na moje złe samopoczucie brak żelaza. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz , pozdrawiam.
            • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 01.04.16, 10:12
              Ja dołożyłabym ferrytynę, kwas foliowy a brałaś zelazo z dużą ilością mg? On neutralizuje w jakiś sposób dolegliwości po Fe.
              • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 01.04.16, 15:08
                Cały czas biorę rano magne B6 max a wieczorem slow mag 2 tabletki. Wczoraj dołożyłam Tardyferon . Czy ta ilość magnezu jest wystarczająca, żebym nie odczuwała skutków ubocznych żelaza. Bardzo proszę o odpowiedz.
                • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 01.04.16, 20:52
                  Dla nas polecane jest ok 400 mg mg na dobę, przeważnie bierzemy 2 rano i 4 wieczorwm slow magi, co daje 384 jednostki, Ty bierzesz 228, napisz proszę plan dnia co do supli.
                  Brałam kiedyś Swansona cytrynian po 2, bo ona ma większą gramaturę. Niektórzy Mg przyjmuję przez skórę np w czasie kapieli smile tu na tej stronce na dole są fajne przepisiki:

naturadlapiekna.pl/pl/p/Chlorek-magnezu-szesciowodny-czysty-do-analizy-czda/278
                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 01.04.16, 22:24
                    Ja do tej pory brałam o 5h euthyrox 62.5 po 1.5h Vegevit B12, omega3, magne B6 max, około 13h D3 mono 2000j.m i Biotin firmy Swanson na włosy i wieczorem slow mag 2 tabletki a od wczoraj dołożyłam jeszcze wieczorem żelazo Tardyferon. Swansona cytrynian nigdy nie brałam. Bardzo proszę o rozpisanie planu dnia co powinnam brać i w jakich ilościach bo moje samopoczucie jest kiepskie zawroty głowy, otępienie, senność. Może powinnam w poniedziałek zrobić jakieś badania np: Ferrytyne............? Proszę Cię muktprega 1 o pomoc dzięki twoim wskazówką czułam się bardzo dobrze przez tamte miesiące .
                    • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.04.16, 12:11
                      > Ja do tej pory brałam o 5h euthyrox 62.5 po 1.5h Vegevit B12, omega3, magne B6
                      > max,

ojej - wszystko za blisko tyroksyny, zasadą jest co najmniej 4h po, zasada nie dotyczy tylko selenu, z którym musimy się zmieścić w tych 4 godzinach, a który przyjmowany dość długo podnosi przemianę.
                      Vegevit B12 - bierzesz 2 czy 1? zwróć uwagę w ulotce na to, że zawiera 5 µg witaminy B12, co stanowi 500% ZDS, więc jeśli nie zrobiłaś przerwy w suplementacji, to twój wynik
                      >Wit B12 360 przy 180-914
                      może być niewiarygodny.
                      Zmodyfikuj swoją suplementację, ja mam w komórce nastwione godziny i zawsze przy sobie dzienne dawki w pudełeczku smile
                      Tłuszcze wzmacniają przyswajalność D3, więc można razem z omega.
                      Żelazo na noc z czymś kwaśnym. Ile ma aktywnego Fe Twoja dawka?
                      • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.04.16, 14:14
                        Do połowy września nie brałam wit.B12 bo w sierpniu chodziłam na zastrzyki raz w tygodniu więc lekarka powiedziała że za trzy miesiące mam zrobić badanie kontrolne wit.B12 i nie zażywać doustnie. Zrobiłam w grudniu wynik wit.B12 - 216 zakres 180 - 914. Więc od grudnia zażywam 1 tabletkę rano Vegevit . W lutym zrobiłam ponownie badanie wit.B12 i wynik to 360 zakres 180 -914 więc od września do grudnia nie zażywałam vegevitu. Tardyferon-Fol na noc 80mg + 0,35mg.
                        • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 04.04.16, 09:06
                          >Tardyferon-Fol na noc 80mg + 0,35mg.

przypomnij proszę wynik ferrytyny ostatni z datą

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 04.04.16, 10:23
                            Ferrytyna z dnia 9.07.2015 - 33 zakres 10 - 291 . Robiłam tylko raz. Czy mam powtórzyć?
                            • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 04.04.16, 15:52
                              Dobrze byłoby sprawdzić po tych kilku miesiącach, tylko przerwę trzeba zrobić ok 2 tygodniową czy 10 dni przynajmniej w suplementacji, bo nie wiadomo czy branie 80 w dodatku w kratkę coś dało smile i wtedy dawkowanie sumienne i proporcjonalne do braku.
                              • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 05.04.16, 18:00
                                Odebrałam dzisiaj wynik:
                                FT 3 - wynik 2.51 - zakres : min - 2.60 max - 5.40
                                FT 4 - wynik 1.09 - zakres : min - 0.70 max - 1.54
                                Bardzo proszę o wskazówki co brać i w jakich dawkach. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
                                • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 09:27
                                  Gosiu przelicz proszę h.t na %
                                  Zweryfikowałaś plan (odległosci czasowe) w suplementacji?
                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 10:16
                                    FT 4 46.43% wynik 1.09 norma 0.7 - 1.54
                                    FT 3 -3.21% wynik 2.51 norma 2.6 - 5.4
                                    Tak, odległość czasowa jest zmieniona.

5h euthyrox 62.5
                                    9h vegevit , 2 tabl. slow mag,
                                    13h wit. D3, omega3,
                                    18h tardyferon - fol,
                                    21h slow mag 4 tabl.
                                    Pozdrawiam!
                                    • hashitess Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 13:43
                                      Masz cały czas problem z wchłanianiem.
                                      Miałas gastroskopię?
                                      Uważam, że należy porozmawiać jakimś medykiem
                                      n/t.
                                      Poza tym potrzebny Ci hormon T3.
                                      • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 17:55
                                        No właśnie ma problemy z wchłanianiem, ale też miała nisko
                                        ferrytyna - 33 - norma 10 -291
                                        witamina B 12 - 217 przy normie 211 - 911

Zadałam pytanie czy nie ma problemów z żołądkiem w lipcu ubiegłego roku (helicobakter??) ale Gosia wykluczyła.
                                        A może w kierunku celiakia? Ale miałaby jakieś objawy...
                                        Myślisz Hashitess, ze już kwalifikowałaby sie do T3? Bez wyrównania żelaza i B12?
                                        Wyżej opisała problem z endo..... nie sądzę, żeby coś go skłoniło do zapisania T3 (Novothyral)
                                        Gosiu spróbuj znaleźć jakiegoś sensownego endo, był taki wątek - polecani endokrynolodzy- może tam?
                                        wyniki na 50 tyroksyny:
                                        TSH 3,52 – norma 0,250 – 5,000
                                        FT4 53.63%
                                        FT3 0.93%

wyniki na 62,5:
                                        FT 4 46.43% wynik 1.09 norma 0.7 - 1.54
                                        FT 3 -3.21% wynik 2.51 norma 2.6 - 5.4

jednak podniosłabym i tak dawkę tyroksyny o jakąś 12, to oczywiście nie rozwiąże problemu niskiego Ft3, ale mam nadzieję, ze choć trochę również się podniesie.

Część przemiany zachodzi w wątrobie - może to jest jakiś trop do sprawdzenia?
                                        • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 20:11
                                          Dziękuje za wskazówki. Co co wątroby - nigdy nie odczuwałam jakiegoś złego jej funkcjonowania więc nawet nie maiłam potrzeby robić badań w kierunku wątroby. Co do endo - na samym początku chodziłam do Pana, który wogóle nie zlecał badania FT3 i FT4 i strasznie się wkurzył jak mu wspomniałam o innych badaniach (słabe wyniki ferrytyny, wit. b). Do Pani endo chodzę od zeszłego roku - po waszych zaleceniach zaczęłam suplementację Mg, Fe i D3 i jakiś czas Selen. Pani endo po obejrzeniu wyników i wysłuchaniu co przyjmuję powiedziała, że dobrze robię, kazała tylko odstawić selen powiedziała, ze na jakimś szkoleniu była i teraz się nie zaleca selenu. Więc go odstawiłam i jak już pisałam do tej pory czułam się bardzo dobrze. Na ostatnią wizytę Pani endo kazała zrobić tylko TSH i Ft4 i powiedziała, że wynik jest dobry. Ale ja teraz czuje się źle i nie wiem sama może faktycznie powinnam brać ten selen.

Zwiększę dawkę o 12 tyroksyny i może powinnam zażywać ten selen - do 4 godzin po tyroksynie?

Czy iść do niej - powiedzieć o złym samopoczuciu i pokazać wyniki z Ft3? Ale martwi mnie to że ona sama mi nie zleciła - jakby nie widziała takiej potrzeby.
                                          A jeszcze znalazłam wynik z lutego wit b -
                                          witamina B 12 - 360 przy normie 211 - 911 więc wzrosło do grudnia wtedy było 216.
                                          Jeszcze raz bardzo dziękuje za zainteresowanie.
                                        • hashitess Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 20:42
                                          celiakia daje objawy w dzieciństwie.
                                          W dojrzałym wieku jemy gluten nie wiedząc,
                                          że nam szkodzi.
                                          Ja osobiście spróbowałabym najpierw wyjaśnić powód
                                          braku wchłaniania, a potem podjęła decyzję dotyczącą T3,
                                          które można kupić za granicą bez rp.

nie zapytałyśmy autorki wątku o wagę.
                                          • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.04.16, 21:08
                                            czytałam jakie objawy daje celiakia, w dzieciństwie nie miałam żadnych takich dolegliwości do dnia dzisiejszego jem produkty które zawierają gluten. Moja waga wynosi 67 przy wzroście 164.
                                            • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 15.04.16, 12:34
                                              Witam ponownie!
                                              We wtorek byłam u endokrynolog pokazałam moje wyniki Ft3, Ft4 , powiedziałam jej że zwiększyłam dawkę euthyroxu 75 codziennie i dołożyłam żelazo. Zaleciła mi brać od poniedziałku do piątku dawkę 75, a w sobotę i w niedzielę 62,5. Proponowała zamiast slow mag 6 tabletek dziennie 1 chella magnez , czy ta jedna tabletka to nie za mało? Proszę o opinię. Pozdrawiam.
                                              • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 15.04.16, 19:26
                                                > Zaleciła mi
                                                > brać od poniedziałku do piątku dawkę 75, a w sobotę i w niedzielę 62,5.

Pomyśl logicznie - czy w sobotę i w niedzielę Twoja tarczyca potrezbuje mniej hormonu? smile

> Propono
                                                > wała zamiast slow mag 6 tabletek dziennie 1 chella magnez , czy ta jedna tablet
                                                > ka to nie za mało?

po prostu sobie oblicz - ile jest mg w 6 tabletkach słow mag a ile w jednej chela magnez, czy chodzi o Chela-Mag B6 Olimpu??
                                                • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 15.04.16, 19:46
                                                  Tak, dokładnie chodzi jej o chela-mag B6 Olimp. A jeśli chodzi o euthyrox to mówiła że TSH jest bardzo dobre i jak będę brać cały tydzień dawkę 75 to się może obniżyć a jego wynik z 19.02.2016r. to 0.760 zakres 0.250-5.000. Za dwa miesiące kazała zrobić: TSH, Ft4, morfologia, ferrytyna,anty TPO. Proszę o poradę.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 19.04.16, 16:55
                                                    Witam! Muktprega bardzo proszę odpisz mi w wolnej chwili na moje pytanie z dnia 15.04.16r. Chciałam Ci się jeszcze poradzić od czwartku brałam antybioryk Sumamed 500mg raz dziennie więc na ten czas odstawiłam Tardyferon dzisiaj wzięłam ostatnią tabletkę antybiotyku. Kiedy mogę zacząć brać żelazo? A jeśli chodzi o magnez to biorę tak jak mi poleciłaś 2 rano,4 na noc slow mag. Pozdrawiam.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.04.16, 15:23
                                                    Jak bierzesz tyroksynę - syntetyczny hormon tarczycy - T4, to hormon przysadki mózgowej - tSH całkowicie zmienia swoje wydzielanie, bo w zdrowej tarczycy ma za zadanie pobudzić niedoczynną tarczycę do wydzielania jej hormonów, a przy syntetycznym hormonie ten proces jest zaburzony i TSH spada, wiec wybór zależy ZAWSZE do Ciebie.
                                                    Co do żelaza - nie wiem dokładnie, po prostu na logikę może poczekaj z tydzień, dwa?

• xworstx Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.16, 16:34
                                                    Witam ponownie !
                                                    W czerwcu mam sobie zrobić badanie kontrolne : Tsh, ft3, ft4, morfologie, ferrytynę, anty TPO, anty TG, a cały czas biorę euthyrox, slow mag, b12, d3, omega3, żelazo . Czy przed tym badaniem należy coś odstawić? A tak poza tym to od tygodnia się żle czuję boli mnie głowa, jestem senna i mam dziwne otępienie ,co mam zrobić? Proszę odpiszcie! Pozdrawiam.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.16, 17:06
                                                    To ja gosia.m1 wyżej wymienionym wpisie wystąpił błąd ponieważ zalogowałam się na konto pod inną nazwą.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.16, 17:27
                                                    aha smile przed badaniem poziomu ferrytyny , D3 odstawiamy preparaty na ok 2 tygodnie. No i badania ht na czczo czyli bez hormonu, ale to wiesz.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.16, 20:23
                                                    Dziękuję za każdą Twoją odpowiedż jest ona dla mnie bardzo cenna i wiem że nie zostanę bez pomocy. Nie wiem czym może być spowodowany ten mój tępy ból głowy i senność . Może jak zrobię te badania to się wyjaśni bo mam takie dziwne zawroty a przecież wszystko biorę tak jak trzeba . Proszę wyraż swoje zdanie. Dziękuję.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.16, 14:21
                                                    Mam ważne pytanie - cały czas biorę wit. d3 2000 IU codziennie po 1 kapsułce i przebywam dość dużo na słońcu może to być przyczyna mojego bólu głowy , senność , osłabienie, tępota w głowie?
                                                  • hashitess Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.16, 14:44
                                                    przy Twoich niedoborach ból głowy i inne objawy to nic nowego
                                                    i trudno powiedzieć co jest główną przyczyną. Ja jednak obstawiałabym
                                                    brak hormonu T3.
                                                    Twoja waga i wzrost jest niemal identyczna jak moja przed odstawieniem
                                                    glutenu i prostych węglowodanów.
                                                    Teraz bez jedzenia powyższych waga spadła 0 20kg, a wzrost pozostał
                                                    ten sam.

I jeszcze jedna uwaga odnośnie podnoszenia dawki T4.
                                                    Przy braku konwersji T4 w T3 dodawanie T4 mija się z celem
                                                    bo i tak nie będzie przemiany, niestety.

Czy będąc na ostatniej wizycie u endo lekarz odniósł się do wyniku FT3?
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.16, 15:01
                                                    Nic nie powiedziała odnośnie wyniku FT3 kazała brać euthyrox 5x w tygodniu po 65 i 2x w tygodniu po 62,5 plus te witaminy, przyjść na wizytę w czerwcu . Co ja mam teraz zrobić bo jeszcze w zeszłym tygodniu czułam się dobrze a teraz masakra!
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.16, 15:27
                                                    Przepraszam pomyliłam się 5x w tygodniu 75 i 2x w tygodniu 62,5 . Mam pytanie czy jak pójdę do endo nalegać o danie hormonu T3? bo się do mojego wyniku Ft 3 nie odniosła.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.16, 22:32
                                                    Gosiu czekamy na te nowe wyniki a wyżej pisałam co myślę o skaczących dawkach smile
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 26.05.16, 00:23
                                                    Wczoraj odstawiłam żelazo i d3 - będę robić za 10 dni badania . Po wynikach zaraz się odezwę . Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 18:33
                                                    Witam ponownie!
                                                    Odebrałam dzisiaj wyniki:
                                                    ferrytyna 62 zakres 11 - 306
                                                    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) wynik 43,76 zakres 0,00 - 34,00
                                                    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) wynki 193,5 < 115
                                                    witamina 25 (OH) D wynik 43,2 niedobór<20 górna granica >100
                                                    TSH 1,610 zakres 0,250 - 5000
                                                    Ft3 2.30[-] zakres 2,60 - 5,40
                                                    Ft4 1,21 zakres 0,70 - 1,54
                                                    Bardzo proszę o opinię. Dziękuję.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 19:20
                                                    Zapomniałam obliczyć:
                                                    Ft4 60,71%
                                                    Ft3 -10,71%
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 20:43
                                                    Brałaś przed badaniem hormon?
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 21:09
                                                    Nie.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 22:12
                                                    Nie na badanie poszłam bez brania hormonu wzięłam dopiero po pobraniu krwi, nie wiem co się dzieje bo te wyniki są dziwne. Zawsze pilnuje zażywania leków biorę regularnie w odpowiednich odstępach czasowych. Czy mam wrócić do żelaza,wit d ?
                                                  • sw.stefan Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.06.16, 22:54
                                                    Musisz podnieść b12 do przyzwoitego poziomy, przynajmniej 500,jak nie zastrzykami to kup sobie jakąś przyzwoitą 1000 mikrogramów,a nie 5 i ładuj to w siebie.
                                                  • hashitess Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.06.16, 10:34
                                                    czy bierzesz jakieś psychotropy, czy inne specyfiki, np. nasercowe?
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.06.16, 17:28
                                                    Nie nigdy nie brałam takich leków. Od dzisiaj wprowadzam znowu wit. d3 mono 2000j.m. tardyferon . Proszę mi coś napisać o tych moich wynikach co robić dalej . Do endokrynolog idę we wtorek.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.06.16, 17:36
                                                    Zapomniałam dopisać, że ze trzy miesiące zażywam tabletki antykoncepcyjne "Kontracept" nie wiem czy one mogą mieć wpływ na te wyniki?
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.06.16, 12:39
                                                    Ft3 2.30[-] zakres 2,60 - 5,40
                                                    Ft4 1,21 zakres 0,70 - 1,54
                                                    Ft4 60,71%
                                                    Ft3 -10,71%

U Ciebie totalny brak przemiany hormonów, Ft4 bezpośrednio zależne od przyjmowanej tyroksyny jest na dobrym poziomie, czyli ilość hormonu jak na razie ok, natomiast na minusie Ft3- hormon od którego zależy głównie nasze samopoczucie do zużycia natychmiast.
                                                    Stąd pytania o przyjmowane leki, które mogą zaburzać przemianę.
                                                    Niski poziom ferrytyny często powoduje właśnie brak przemiany, żelazo musi być odpowiednio wysoko, żeby następowała przemiana z T4 na T3. selen 200 przyjmowany jakiś czas DO 4h po tyroksynie również wpływa na przemianę
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.06.16, 17:03
                                                    Wczoraj byłam u lekarza endo powiedziała że wyniki są bardzo dobre. Zadałam jej pytanie dlaczego moje Ft3 jest na minusie powiedziała że przy niedoczynności nie interesuje nas Ft3 my na ten wynik nie patrzymy drążyłam temat dłuższą chwilę ale nie uzyskałam odpowiedzi a moja ferrytyna jest na rewelacyjnym poziomie i żelazo kazała zażywać tylko przy miesiącze bo mogą przedawkować. D3 jest super i wszystko rewelacyjnie ! A ja jej mówię że mam otępienie w głowie, słabe nogi to mi powiedziała że są takie ciężkie dni. Zmieniła mi hormon na Letrox 75 przez 6 dni i 62.5 w niedzielę i mam się czuć super. Bardzo, bardzo proszę o opinię co brać .
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.06.16, 13:43
                                                    > Wczoraj byłam u lekarza endo powiedziała że wyniki są bardzo dobre. Zadałam jej
                                                    > pytanie dlaczego moje Ft3 jest na minusie powiedziała że przy niedoczynności n
                                                    > ie interesuje nas Ft3

taaaaa...

>Zmieniła mi hormon na Letrox 75 prz
                                                    > ez 6 dni i 62.5 w niedzielę i mam się czuć super.

wyjaśniła dlaczego w jeden dzień w tygodniu - niedzielę Twój organizm potrzebuje mniej o 12 tyroksyny? wink

>a moja ferrytyna jest na rewelacyjnym poziomie i
                                                    > żelazo kazała zażywać tylko przy miesiącze bo mogą przedawkować.

jeden z ulubionych cytatów:
                                                    "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.06.16, 22:47
                                                    Nie wyjaśniła dlaczego mam tak brać w niedzielę, dla mnie też to jest dziwne. Żelazo będę zażywać codziennie, jak myślisz ,kiedy powtórnie sprawdzić ferrytynę? I mam jeszcze pytanie:czy zmiana na Letrox jest dobra? Witamine B12 mam jeszcze 5 tabletek zrobie przerwę i za 10 dni sprawdzę wynik. A witaminę D biorę co trzeci dzień 2000 ( dobrze? ) . Bardzo dziękuję za odpowiedż.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 26.06.16, 09:53
                                                    W,g mojej wiedzy dawka 2000 IU wit D3 to jest dawka codzienna podtrzymująca już dobry poziom...
                                                    Sama ferrytyna podobnie jak i D3 uzupelnia się bardzo długo ok roku, półtora, a potem tylko podtrzymywać dobry jej poziom, najwcześniej po 3 m-cach możesz sprawdzić poziom Fe, ale zachowując przerwę w suplementacji ok 2 tyg.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 26.06.16, 16:21
                                                    Bardzo dziękuję za odpowiedż czyli codziennie będę zażywać D3 2000 i żelazo sprawdzę wynik za trzy miesiące.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.07.16, 22:32
                                                    Witam muktprega1 mam do Ciebie ważne pytania a wiem, że zawsze mogę na Ciebie liczyć. Od piątku biorę antybiotyk Zamur 500 dwa razy dziennie miałam początek zapalenia płuc więc brałam go o 13 i o 1 w nocy, w tym czasie odstawiłam żelazo. Moje samopoczucie jest kiepskie od wczoraj biorę raz dziennie antybiotyk bo byłam u kontroli i jest ok. Od jutra bez antybiotyku . Cały czas myślę nad tym moim FT3 i przyznam się szczerze że nie biorę selenu bo rozmawiałam z endo o tym leku i powiedziała że selenu się nie powinno brać zanim się nie zrobi szczegółowego USG piersi bo selen może uaktywnić komórki rakowe. Ja czytałam żeby FT3 było na dobrym poziomie to trzeba brać selen i cynk. Błagam doradz mi bo się wykończe, to nie jest życie cały czas ból głowy, otępienie dziwne uczucie w uszach, senność. Może rzeczywiści brać te dwa leki i będzie efekt, doradz wszystko to co mi pisałaś tak biorę, ale salenu nie bo mnie rakiem wystraszyła. Po niedzieli robię badania: TSH, FT3(zdaniem p. endo niepotrzebnie),FT4, B12, morfologię, keratyninę, cholesterol.....Ciekawe co powie na wyniki zmiana na Letrox pewnie powie że super, więc ja się nie będę pytać dlaczego moje samopoczucie jest do d.... bo mi odpowie jak ostatnio, że taka pogoda!!!! Bardzo proszę odpisz mi na te wszystkie pytania!!! Dziękuje.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.07.16, 12:27
                                                    >Od piątku biorę antybiotyk Zamur 500 dwa razy dziennie miałam początek z
                                                    > apalenia płuc więc brałam go o 13 i o 1 w nocy, w tym czasie odstawiłam żelazo.
                                                    > Moje samopoczucie jest kiepskie od wczoraj biorę raz dziennie antybiotyk bo by
                                                    > łam u kontroli i jest ok. Od jutra bez antybiotyku .

Ja też jestem po antybiotyku, i po 1- dbam o przywrócenie flory bakteryjnej w jelitach, idę kupić zaraz probiotyki, ponadto kefiry, jogurty dobrej jakości bez wspomagaczy chemicznych (czytam skłąd) sok z kiszonej kapusty, sok z ogórków kiszonych. I proponuję, żebyś też się tym zajęłą. Mam zamiar tak z miesiąc intensywnie się wyrównać.

Dobrze ,że odstawiłaś żelazo na czas infekcji.

Co do selenu - nie trafiłam na taką drastyczną informację, ja zapytałabym o żródło, mam inne wieści na temat selenu:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,56562676,selen_w_ciazy.html
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147332454,147332454,hashimoto_watek_kiki.html#p147561303
                                                    portalwiedzy.onet.pl/92570,,,,selen,haslo.html
                                                    www.cyberbaba.pl/odzywianie/11-skladniki-odzywcze/1696-mineraly?showall=&start=15
                                                    ZAWSZE Ty wybierasz co i jak przyjmujesz. Lekarz to nie wyrocznia. Teraz zagryzam sobie 2-3 orzechy brazylijskie z Rossmana.

>to nie jest życie cały czas ból głowy, otępienie dziwne uczucie w uszach,
                                                    > senność.

to mogą być objawy niskiej D3, braku Fe, jak i niskiego Ft3 - myślę, ze wszystko się zazębia. Miałam wiele lat bóle głowy nieustające z którymi żyłam. W ostatnim pół roku znowu do mnie powróciły, okazało się, że mam tak położoną prawie poziomo przegrodę nosową, która całkowicie zasłaniała ujście zatoki. Jestem po operacji stąd antybiotyk.
                                                    Daj znać jakie wyniki będą.

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.07.16, 12:59
                                                    Jak zrobię badania zaraz napiszę wyniki. Co do selenu organiczny wzięłam dzisiaj 200ug i będę brać 3 miesiące może moje samopoczucie się poprawi, a dawka 3- miesięczna nie zaszkodzi . Jak pójdę do niej to będę naciskać na zastrzyki B12 bo te tabletki vegevit co brałam codziennie cały rok to wynik jest słaby. A może zaproponowałabyś mi B12 dobrej firmy które w miarę szybko się uzupełniają. 25 lipca wybieram się z rodziną na 5 dni do Gdańska nad morze proszę mi napisać czy na moją tarczycę jest wskazane, czy te 5 dni mi zaszkodzi? Bardzo proszę o odpis na moje pytania bardzo dziękuję. Życzę dużo, dużo zdrówka!!!
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 08.07.16, 13:07
                                                    Gosiu ja B12 bardzo ładnie uzupełniłam sobie kropelkami Puritans Pride - B-COMPLEX W PŁYNIE B-12 1200mcg B12
                                                    Najbardziej przyswajalne moim zdaniem nie obciążajace tabletkami żołądka są formy olejowe właśnie (podobnie jak D3 - niejedna osoba narzekałam na żoł. po tabsach) Wydajne opakowanie.

Wiesz, sama mam syna w Gdańsku i też jeżdżę nad morze smile nie dajmy się zwariować, ale unikam tzw owoców morza z dużą zawartością jodu. Faktem jest, że niektóre osoby odczuwają zmiany w samopoczuciu, jak nie sprawdzisz na sobie, to nie będziesz wiedziała wink
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 08.07.16, 16:43
                                                    Witam muktprega!
                                                    Chyba żle zrobiłam, bo poszłam zrobić badania a ostatni antybiotyk wzięłam w środę a chodziło mi bardzo o sprawdzenie wyniku b12 gdzie okazało się że będzie dopiero po niedzieli a pozostałe są dzisiaj:
                                                    TSH 2.790 zakres 0.250 - 5000 (wysoki???)
                                                    FT4 46,43%
                                                    FT3 -7.50%
                                                    Glukoza 5.40 zakres 3.60 - 6.40
                                                    Cholesterol 5.20 do 5.2 pożądane
                                                    5.2 - 6.21 graniczne
                                                    Trójglicerydy 1.80 do 1.7 prawidłowe
                                                    1.7 - 2.25 graniczne
                                                    Cholesterol HDL 1,22 do 0.91 wysokie ryzyko choroby wieńcowej
                                                    od 1.56 pożądane
                                                    Bardzo proszę napisz mi czy to TSH może być po krótkim odstępie po antybiotyku, czy nie służy mi Letrox?
                                                    Powtórzyć te badania za tydzień? TSH, FT4, FT3. Co robić. Dziękuję.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 09.07.16, 11:47
                                                    Czuję do dwóch dni taką gulę w przełyku, co to może być?
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 10.07.16, 23:21
                                                    Witam!
                                                    Dzisiaj moje samopoczucie było gorsze tzn.bardzo suchy kaszel,przeszkoda w przełyku, a w nocy nie mogłam spać bo miałam wrażenie że to coś mnie udusi,nawet miała myśli że to ta moja tarczyca . Zadzwoniłam do znajomego laryngologa po zbadaniu powiedział, że mam infekcje gardła, jest czerwone, suchy, uporczywy kaszel. Dostałam znowu antybiotyk może dlatego mi dał że mówiłam o tych dusznościach , syrop nawilżający gardło, tabletki do ssania, specyfik do płukania gardła, więc moje badania pójdą w odstawkę . Kupiłam sobie orzech brazylijskie i jam drugi dzień po 3 sztuki, b12 w kropelkach zamówiłam ale były dostępne SWANSON 1000 proszę napisz po ile kropli dziennie. A moje żelazo też pójdzie na jakiś czas w odstawkę. Boże kiedy ja dojdę do siebie. Dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 11.07.16, 11:40
                                                    >FT4 46,43%
                                                    >FT3 -7.50%

Ft3 masz na minusie?? Sprawdź proszę
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 06.08.16, 21:28
                                                    Takie właśnie były,
                                                    Teraz mam wynik z 18 lipca,
                                                    TSH - 1,290 - w zakresie 0,250 - 5,000
                                                    FT3 - 2,94 - z kalkulatora - 12,14%
                                                    FT4 - 1,45 - z kalkulatora 89,29%.
                                                    Jak wcześniej wspomniałam, ma ciągle uczucie guli w gardle, tak mnie to wkurzało, że zrobiłam gastroskopię - nic tam nie wyszło. Biorę wita B - przez 10 zastrzyki B12 - 100 i do tego milgamma 500 przez 5 dni. Teraz krople pod język - raz dziennie z witaminy B12 - Witamina B-12 (cyjanokobalamina) 25µg. Ogólnie czuje się dobrze -byłam nad morzem pare dni - i tam uczucia guli nie miałam, wróciłam parę dni temu i uczucie guli w gardle wróciło, do tego dziś wydaje mi się, że nie może mi się odbić. Czy to uczucie guli może być przy haschimoto? Czy może powinnam wykonać znów gastroskopię - jakoś nie mam przekonania do tego poprzedniego badania - niby żołądek mnie nie boli - ale sama nie wiem już co jest? Jem orzechy po 3 dziennie, wyczytałam, że na żołądek pomaga żurawina, więc zjadam parę owoców. Bardzo wkurza mnie ta gula, czy ma ktoś radę, albo pomysł co to może być?
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.08.16, 09:27
                                                    Jeśli znowu masz Ft3 na minusie (FT3 - 2,94 - z kalkulatora -12,14%)
                                                    to Tobie do dobrego samopoczucia jest potrezba na gwałt dostarczenie tego hormonu, bo inaczej z tymi objawami, jakie masz bedziesz się długo męczyła. Przy zbyt niskim Ft3 ma się tak samo objawy niedoczynności (gula, ból żołądka jak i wiele innych)
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.08.16, 09:43
                                                    Przepraszam pomyliłam się ft3 mam na plusie 12,14% i się pomału podnosi chyba to zasługa orzechów bo poprzedni wynik był na minusie. Proszę napisz mi co z tą gulą jak ci się wydaje od czego może to uczucie takie być. Jest to cholernie uciążliwe. Bardzo proszę odpisz.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.08.16, 10:16
                                                    No to ładnie, że się podnosi, dobrze reagujesz na selen w orzechach, miałaś zbyt nisko Ferrytynę, a ona bezpośrednio ma wpływ na przemianę Ft4 na Ft3 w organizmie, uzupełniasz?
                                                    Ta gula w gardle to typowy objaw niedoczynności, którą jednak cały czas masz a to z powodu zbyt niskiego Ft3, różnica pomiędzy obydwoma powyżej 30% daje takie objawy, masz o wiele więcej.
                                                    Jak wygląda Twój plan dnia - suplementy czas brania?
                                                    Czy ten wynik nadal na 75?
                                                    miesiąc tyemu miałaś Ft4 ok 56% a teraz 89% - czy w tym samym laboratorium?
                                                    Chociaż brałaś antybiotyk, który mógł zaburzyć przemianę, zaprzestałaś brać antyk co mogło spowodować lekki wzrost Ft4.
                                                    Wiesz zrobiłabym jeszcze raz wyniki za miesiąc i jeśli utrzymywać się będzie nadal wysoko Ft4, to wtedy trzeba byłoby rozważyć lekkie zejście z dawki, bo na razie za wcześnie. Trzeba dać organizmowi czas na równowagę, a jak wiesz to trochę trwa.

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.08.16, 22:14
                                                    Witam!
                                                    Po kilku dniach brania antybiotyku Zamur 500 miałam gule i bóle żołądka, zrobiono mi gastroskopie, lekarz stwierdził stan zapalny żołądka (powiedział ze stąd uczucie tej guli) dostałam kolejny antybiotyk. Brałam go przez 5 dni ale dół brzucha był tak duży że sama to świństwo odstawiłam, więc dopiero od dwóch dni biorę żelazo.
                                                    o 5 rano letrox 75 ( 7 dni w tygodniu)
                                                    o 9 po śniadaniu slow mag 2 tab.
                                                    za pól godziny 1 kropla wit b12
                                                    o 11 trzy orzech brazylijskie
                                                    o 14 wit d3 mono 2000 j.m
                                                    o 20 slow mag 4 tab. i żelazo
                                                    I tak naprawdę to co rozpisałam od godz.9 do godz.20 biorę od kilku dni bo lekarz kazał odstawić te wszystkie witaminy żeby żołądek odpoczął i ja głupia kretynka go posłuchałam.
                                                    Tak więc od 6.07 do 20.07 byłam na dwóch antybiotykach i specyfikach na żołądek. Wszystkie świństwa wyrzuciłam żołądek nie boli ale gula jak była tak jest. Proszę mi odpisać. Bardzo dziękuję.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 07.08.16, 22:55
                                                    wszystkie badania robię zawsze w jednym labolatorium
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 09.08.16, 15:20
                                                    Myślę, że ta gula to po prostu objaw niedoczynności z powodów o których pisałam wyżej.
                                                    Magnez i żelazo razem to nie jest dobra kombinacja. Zachowaj pomiędzy nimi te 4 h, a żelazo na noc z czymś kwaśnym albo kwasem foliowym.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 09.08.16, 16:37
                                                    Bardzo dziękuję za radę, zachowam odległość między magnezem a żelazem. Żelazo które zażywam jest z kwasem foliowym. To co pisałam w niedziele ( moją rozpiskę o suplementacji) nie będę zmieniać , wszystko to będę w siebie pakować, a we wrześniu zrobię badania Tsh, Ft3, Ft4. Mam jeszcze jedno pytanie bo biorę od ponad dwóch tygodni jedną kropelkę b12, a mam jeszcze do wybrania zastrzyki 1000 co drugi tydzień proszę mi coś poradzić. Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 13.08.16, 17:23
                                                    Muktprega1 mam do ciebie pytanie:
                                                    bardzo proszę poradż mi co mam zrobić nadal biorę Letrox 75 a od dwóch dni czuję się słabo, słabe ręce, nogi, w głowie się kręci i ból głowy taki z uciskiem . Boję się żebym nie doprowadziła do nadczynności jak myślisz , zejść jutro na dawkę 62,5 bo badania dopiero mogę zrobić we wtorek. Uczucie guli w gardle przeszło. Bardzo dziękuję
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 13.08.16, 23:56
                                                    Jeśli badania masz we wtorek, to wytrwaj, bo potem po kilku dniach zmiany i tak te badania nic nie dadzą, a to tylko 3 dni. Przynajmniej będzie wiadomo o co chodzi.
                                                    Czy miałaś a-TPO oraz a-TG? Jeśli możesz przypomnij ich stan
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 14.08.16, 09:22
                                                    wyniki z dnia 13.06.2016
                                                    Ferrytyna 62 ng/mL zakres 11- 306,8
                                                    a-TPO 43,76 IU/ml 0,00-43,00
                                                    a-TR 193,5 IU/ml <115
                                                    wit. 25(OH)D Total 43,2 ng/ml niedobór<20 górna granica
                                                    bezpieczeństwa > 100

a w lipcu 2015 robiłam tylko i nie wiem dlaczego tylko a-TPO to wynik miałam: a-TPO 68,00 U/ml <60,00

zrobię badania we wtorek rano i popołudniu napiszę wyniki. Bardzo dziękuję za zainteresowanie i czekam na odpowiedż.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 14.08.16, 10:30
                                                    Gosiu za 3 m-ce sprawdź poziom żelaza, trzeba sprawdzić jak się wchłania, masz swoją tabelkę z wynikami? Jeśli nie - załóż, to bardzo przydatne narzędzie.
                                                    Trzeba wtedy odstawić Fe na jakieś 10 dni - 2 tygodnie i wtedy zbadać.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.08.16, 20:36
                                                    Witam ponownie,
                                                    zrobiłam dziś znów badania TSH, FT 4 i FT 3. Z tego co widzę, dalej mam problem z Ft 3 i nie wiem jak sobie z tym poradzić – jem po 3 orzechy dziennie - może to za mało. Jak już wcześniej mówiłam, podpytałam swoją lekarkę o te złe wyniki Ft 3 ale ona powiedział, że nie bierze się przy Hashimoto tego badania pod uwagę- więc pewnie nie wypisze mi hormonu na to Ft3. Czy powinnam zacząć suplementację selenem 200? Czy jest jeszcze inny sposób na poprawę tych wyników. Wkleję tabelkę z wynikami moich badań od 04.09.2015 do dziś - i jak widać ciągle są problemy z Ft 3 - nawet była ponad 170% na minusie. I druga rzecz - czy nie za szybko obniża się tsh? Może powinnam zmniejszyć dawkę do 62,5?

Czy jest jakieś narzędzie tu na forum do wpisywania wyników -jakaś tabelka, bo z arkusza excel nie chciała mi się wkleić.

Data badania__THS norma 0,250 – 5,000________Ft 4 %_____Ft 3 %
                                                    4.09.2015 __________________ 1,56__________ 66,67______8,93
                                                    4.12.2015___________________ 2,20__________58,33______nie robiłam
                                                    19.02.2016__________________0,76___________73,81______nie robiłam
                                                    5.04.2016________________nie robiłam_________46,43______-3,21
                                                    13.06.2016__________________1,61____________60,71_____-175,00
                                                    8.07.2016___________________2,79____________46,43_____-178,21
                                                    18.07.2016__________________1,29____________98,29______11,79
                                                    16.08.2016__________________0,80____________76,19_______1,07
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.08.16, 21:21
                                                    powyższy post jest z błędem - źle policzyłam na kalkulatorze wartości ujemne - to poniżej jest dobrze smile
                                                    Witam ponownie,
                                                    zrobiłam dziś znów badania TSH, FT 4 i FT 3. Z tego co widzę, dalej mam problem z Ft 3 i nie wiem jak sobie z tym poradzić – jem po 3 orzechy dziennie - może to za mało. Jak już wcześniej mówiłam, podpytałam swoją lekarkę o te złe wyniki Ft 3 ale ona powiedział, że nie bierze się przy Hashimoto tego badania pod uwagę- więc pewnie nie wypisze mi hormonu na to Ft3. Czy powinnam zacząć suplementację selenem 200? Czy jest jeszcze inny sposób na poprawę tych wyników. Wkleję tabelkę z wynikami moich badań od 04.09.2015 do dziś - i jak widać ciągle są problemy z Ft 3 - nawet była ponad 10% na minusie. I druga rzecz - czy nie za szybko obniża się tsh? Może powinnam zmniejszyć dawkę do 62,5?

Czy jest jakieś narzędzie tu na forum do wpisywania wyników -jakaś tabelka, bo z arkusza excel nie chciała mi się wkleić.

Data badania__THS norma 0,250 – 5,000________Ft 4 %_____Ft 3 %
                                                    4.09.2015 __________________ 1,56__________ 66,67______8,93
                                                    4.12.2015___________________ 2,20__________58,33_____nie robiłam
                                                    19.02.2016__________________0,76___________73,81_____nie robiłam
                                                    5.04.2016________________nie robiłam_________46,43______-3,21
                                                    13.06.2016__________________1,61____________60,71_____-10,75
                                                    8.07.2016___________________2,79____________46,43_____-7,86
                                                    18.07.2016__________________1,29____________98,29______11,79
                                                    16.08.2016__________________0,80____________76,19_______1,07
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.08.16, 23:14
                                                    No teraz to bardziej pasuje niż te wyzej wink

Gosiu,
                                                    1 - czy te 3 ujemne wyniki robiłaś w tym samym laboratorium?
                                                    2- czy w tym czasie - kwiecień, czerwic, lipiec brałaś jakieś leki, które mogły zaburzać przemianę?
                                                    3 - nie pomyliłaś się we wpisach:
                                                    8.07.2016________________2,79____________46,43_____-7,86
                                                    18.07.2016________________1,29____________98,29______11,79

Zaledwie 10 dni różnicy a Ft3 z minusa skoczyło na + 11,
                                                    a Ft4 gwałtownie podskoczyło z 46 na 98??? W tym wypadku, to jakieś mało prawdopodobne.
                                                    4 - Czy oba wyniki robiłaś na czco bez hormonu?
                                                    czy może różne laboratoria? Sprawdź proszę

5 - Czy może miedzy 8 a 18 lipcem zwiększyłaś dawkę?
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.08.16, 00:20
                                                    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż.
                                                    Pomyliłam się tylko przy wyniku z dnia 18.07 Ft4 89,29%
                                                    a tak to wszystko jest dobrze przeliczone i wpisane sprawdzałam jeszcze raz dokładnie. Zawsze badania były robione na czczo i w tym samym laboratorium nie wiem czemu mi takie wyniki wyszły. A od 8 do 18 lipca byłam na antybiotykach , lekach przeciw alergicznych i lekach na żołądek ja wtedy w tak krótkim okresie nabrałam tyle świństwa. Bardzo Cię proszę napisz mi co brać i co z tą dawką hormonu - zmniejszyć na 62,5 ? Wiem że mogę zawsze na Ciebię liczyć. Bardzo dziękuję.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.08.16, 00:32
                                                    I te wyniki z kwietnia, czerwca, lipca jak odbierała to Ft3 było zaznaczone tłustym drukiem na minusie. Hsh , Ft4 normalną czcionką .
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.08.16, 13:36
                                                    Gosiu, myślę, ze jeszcze poczekać z m-ąc, wiesz hormony działają jak żółw opieszale, lepiej dać organizmowi trochę czasu na wyrównanie, wypłukanie leków itp. Może sprawdź jeszcze pod koniec września?
                                                    Chociaż i tak wydaje mie się, ze jesteś w "kolejce" do dodatkowego T3, ale jeszcze trzeba poczekać na ferrytynę, niektórym przywraca przemianę z T4 na T3
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.08.16, 17:30
                                                    muktprega1 chciałam Ci bardzo podziękować za każdy dla mnie bardzo pomocny wpis, jakby nie Ty nie wiem jakbym na tą porę funkcjonowała myślę że było by tragicznie. Zamówiłam sobie na jutro Cefasel 100 nutri selen tabs będę zażywać po 2 tabletki i przez miesiąc dalej będę brać Letrox 75. Proszę odpisz mi czy to dobry krok. Bardzo dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.08.16, 08:39
                                                    Pamiętasz że DO 4 h po tyroksynie cefasel? Np po 2
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.08.16, 16:21
                                                    Tak pamiętam, biorę po śniadaniu po 2 h po letroxe 75. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wpisu z dnia 9.08.2016 bo nadal biorę 1 kroplę B12. proszę napisz mi co z zastrzykami 1000 bo mam wykupione, co zrobić. Dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.08.16, 22:00
                                                    Dostałaś od lekarza? Jaki miałaś poziom b12? Jeśli przepisał, to warto wziąć bo w ten sposób najszybciej uzupełnisz niski poziom, a kropelki potem na podtrzymanie dobrego wyniku w jakiejś niedużej dawce.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.08.16, 22:59
                                                    Tak dostałam od lekarza chociaż powiedziała że wynik jest wg niej dobry. Z dnia 8.07.2016 wit B12 217 zakres 180 - 814
                                                    Tych zastrzyków mam 5 po 1000. Na zleceniu napisała żeby brać po jednym co drugi tydzień.
                                                    Proszę o podpowiedż. Dziękuję!!!
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.09.16, 18:20
                                                    Witam ponownie!
                                                    Zrobiłam dzisiaj badania i tak:
                                                    TSH 0.550
                                                    FT3 2.90 zakres 2.60 - 5.40 po obliczeniu 10.71%
                                                    FT4 1.09 zakres 0.70 - 1.54 po obliczeniu 46.43%
                                                    Miesiąc temu był gorszy wynik wpis dnia 16.08.2016
                                                    widzę że ft3 opornie ale się podnosi a to zasługa CEFASELU 200 nutri od miesiąca zażywam rano 2 godziny po lertoxie . Kochana muktrega1 bardzo proszę napisz mi czy dalej zażywać letrox 75? bo cały go biorę w takiej dawce . Ferrytyny na razie nie sprawdzałam bo tardyferon fol biorę systematycznie od miesiąca. Ogólnie czuję się dobrze co prawda od tygodnia czuję delikatną gulę w gardle ale się nie nakręcam muszę zażywać leki i myślę że z czasem ta gula przejdzie. Dziękuję za każde twoje cenne wskazówki. Pozdrawiam.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.09.16, 00:18
                                                    > widzę że ft3 opornie ale się podnosi a to zasługa CEFASELU 200 nutri od miesiąc
                                                    > a zażywam rano 2 godziny po lertoxie .

czyli lekko ale jednak drgnęło smile

>Ferrytyny na r
                                                    > azie nie sprawdzałam bo tardyferon fol biorę systematycznie od miesiąca.

I słusznie, myślę, że najwcześniej po 3 m-cach suplementowania jest sens sprawdzić, ferrytyna podobnie jak D3 niesłychanie wolno się podnosi, ok roku, półtora a potem trzeba dbać o dobry jej poziom na stałe.

> i czy dalej zażywać letrox 75? bo cały go biorę w takiej dawce.

I tu na dwoje babka wróżyła wink
                                                    Masz za niski poziom T4 w sumie, najlepiej czujemy się w okolicach 60% ale podniesienie tyroksyny MOŻE spowodować jeszcze większy rozdźwięk pomiędzy Ft4 i Ft3.
                                                    Tylko, że nie u wszystkich, pamiętam, ze u kilku osób samo podniesienie tyroksyny spowodowało nie tylko wzrost Ft4 ale też pogoniło Ft3, jak będzie u Ciebie? Nie wiadomo, gdybym była na Twoim miejscu to jednak spróbowałabym trochę podnieść o 6 czy 12, a Ty jak czujesz?
                                                    Piszesz:
                                                    >Ogólnie czuję się dobrze
                                                    więc może warto zobaczyć jak będzie?
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.09.16, 00:21
                                                    Co do B12 - pamiętaj, że zawsze TY decydujesz, ale gdybym była na Twoim miejscu to podniosłabym poziom B, tym bardziej, ze dla nas w ogóle "niedobory" są zalecane co najmniej w połowie norm.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.09.16, 13:16
                                                    B12 podnoszę - biorę zastrzyki 1000 co tydzień po jednym mam ich 5 sztuk. A co do Letroxu to bym podniosła o 6 ale się boję czy TSH drastycznie nie zmaleje bo teraz wynosi 0,550 a powiem szczerze że się nie znam bardzo na tym jakie powinno być TSH żeby było dobrze ( żeby nie weszło w nadczynność). 125 podzielić na cztery części i jedną ćwiartkę dodać do 50 to będzie dobra dawka ( 81?). A co do mojego samopoczucia to mam wrażenie delikatnej guli w gardle z delikatnym uciskiem, dusznością w klatce piersiowej. Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedz i bardzo cenną poradę . Pozdrawiam serdecznie.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.09.16, 18:55
                                                    TSH nie jest miarodajnym wynikiem w czasie suplementacji syntetyczną tyroksyną, TSH inaczej na nią reaguje i rzadko się zdarzają osoby u których TSH jest "sztandarowe" tylko hormony tarczycy (skoro ta niedomaga wink) wraz z oceną smaopoczucia czyli objawami - mają znaczenie.
                                                    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC143526/

ale z uporem maniaka większość lekarzy (poza tymi światłymi ) obstaje przy tym jednym parametrze. Ja wcale nie badam TSH, bo u mnie jest nieoznaczalne a to ze względu na to, ze przyjmuje dodatkowy hormon T3 smile
                                                    Co do podziału - tak, wyjdzie 81 z kawałeczkiem. objawy o których piszesz mogą być związane jednak z niedoczynnością a to ze wzgledu na niskie Ft3
                                                  • black_kat Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 08.11.16, 17:27
                                                    Gratulacje! 20 kg to mega duzo.
                                                    Sprobuje calkowicie odstawic gluten, bo tez mam nadprogramowe kg.
                                                    A po glutenie puchne.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 15.12.16, 17:39
                                                    Witam Muktprega1
                                                    zrobiłam sobie dzisiaj badania bo od trzech dni się żle czuję ( ból głowy,otępienie, ogólnie jestem słaba) . Biorę cały czas Letrox 75, po dwóch godzinach Selen (cefasel 100 nutri) po 2 tabletki, następnie 2 tab.slow mag, popołudniu Molekin D3+K2 i na noc 4tab. slow mag . Od miesiąca nie zażywam Tardyferon-Fol i kropli B12 (jedna kropla dziennie firmy SWANSON) bo dzisiaj robiłam badania i mam tylko wyniki z TSH, FT3, FT4
                                                    TSH 1.250 zakres 0.250 - 5.000
                                                    FT3 2.68 zakres 2.60 - 5.40 2.86%
                                                    FT4 1.08 zakres 0.70 - 1.54 45.24%
                                                    Powiem szczerze że jestem podłamana tymi wynikami ! Proszę o pomoc. Jutro jak odbiorę pozostałe wyniki to napiszę. Bardzo dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.12.16, 23:17
                                                    co do wyników to nadal obowiązuje wink druga połowa wpisu z 22.09.16, 00:18

> TSH 1.250 zakres 0.250 - 5.000
                                                    > FT3 2.68 zakres 2.60 - 5.40 2.86%
                                                    > FT4 1.08 zakres 0.70 - 1.54 45.24%

zwróć uwagę, że w ogóle nie zachodzi przemiana hormonu T4 w T3 i tak niskie Ft3 jest przyczyną:
                                                    >od trzech dni się żle czuję ( ból głowy,otępi
                                                    > enie, ogólnie jestem słaba)

a w jakim odstępie od tyroksyny:
                                                    >następnie 2 tab.slow mag

a poniżej masz przyczyny braku konwersji Ft4 na Ft3 (przeanalizuj pod swoim kątem, zobacz co jesteś w stanie zrobić, zmienić, ale też nie wykluczone, że należeć będziesz do osób, którym potrzebne jest T3):

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106499337,106499337,Zmniejszona_synteza_T4_do_T3_przyczyna.html#p106519150

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.12.16, 23:46
                                                    Bardzo dziękuję za poradę jutro zażyję Letrox 81 tylko proszę napisz mi czy brać tą dawkę codziennie czy na przemian 81, 75 a co do wyników z B12, D3, Ferrytyny to jeszcze nie było. Letrox zażywam o 5 rano o 7 cefasel a o 9-10 slow mag, między 13 a 14 D3 o 18 slow mag a od wczoraj o 21 tardyferon.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 16.12.16, 23:56
                                                    Codzienna jednakowa dawka jest bardziej sensowna niż skaczące, zobaczysz przynajmniej czy coś podniesienie da, jak nie zaeksperymentujesz to nic się nie zmieni smile
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 20.12.16, 20:26
                                                    Witam muktprega1
                                                    Odebrałam dzisiaj wyniki kolejnych badań z dnia 15.12.2016
                                                    ferrytyna 81 ng/mL zakres 11-306,8
                                                    wit B12 641,4 pg/ml zakres 118-814
                                                    wit D3 36 ng/ml niedobór<20<30 wystarczający>30
                                                    100 górna granica

wyniki z dnia 13.06.2016
                                                    rerrytyna 62 zakres 11-306,8
                                                    wit D3 42,2 niedobór <20 <30 wystar.>30
                                                    100 górna granica bezpieczeństwa
                                                    Od niedzieli 18.12.2016 letrox biorę 81 codziennie proszę napisz mi w jakiej dawce brać D3 bo jest trochę nisko. Proszę o kilka zdań na temat moich wyników. Dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.12.16, 12:31
                                                    Ferrytyna obecna:
                                                    23.66% [ wynik 81, norma (11 - 306.8)]

poprzednia:
                                                    17.24% [ wynik 62, norma (11 - 306.8)]

dla hashimotek musi być co najmniej w połowie norm, żelazo jest bardzo potrzebne tarczycy, od niego zależy przemiana hormonów.

Na Twoim miejscu brałabym D3 - 5000 jednostek codziennie, a poi 3 miesiącach sprawdziłabym stan i dostosowała dawke.
                                                    Warunek zrobić przerwe ok 2 tyg od suplementacji przed badaniem
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.02.17, 12:23
                                                    Witam Muktprega 1
                                                    Proszę o pomoc, od trzech dni czuję się żle : ból głowy z otępieniem,dziwne zawroty, jestem słaba, senna, dziwna lekka duszność bolą mnie stawy w palcach u dłoni. Nie sprawdzałam od 15.12.2016 Tsh i Ft3, Ft4 wyników a jestem na zwiększonej dawce letroxu 81 czy to by miało wpływ na te moje dolegliwości?
                                                    Codzienne dawkowanie:
                                                    5h rano letrox 81
                                                    7h cefasel nutri 200
                                                    9.30 - 10 slow mag 2tab.
                                                    13h d3 4000 jednostek
                                                    17 - 18h slow mag 4tab
                                                    21h gyno- Tardyferon
                                                    tak zażywam codziennie leki i coś jest nie tak ze mną od trzech dni .Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 03.02.17, 16:36
                                                    Zrobiłam dzisiaj badania :
                                                    Tsh 1.350 zakres 0.250 - 5000
                                                    Ft3 2.58[-] zakres 2.60 - 5.40 to - 0.71%
                                                    Ft4 1.16 zakres 0.70 - 1.54 to 54.76%
                                                    co robić czy zażywać letrox dalej w tej dawce 81? Proszę o pomoc.
                                                  • magdalenkaa35 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 03.02.17, 17:12
                                                    Gosiu co z Twoim ft3?Badałas niedobory?Uzupelniasz?Musisz cos z z tym zrobic koniecznie.Długo sie juz leczysz i szkoda czasu bys wegetowala.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 03.02.17, 21:24
                                                    To są wyniki z grudnia. Teraz robilam tylko tsh, ft3 i ft4

Odebrałam dzisiaj wyniki kolejnych badań z dnia 15.12.2016
                                                    ferrytyna 81 ng/mL zakres 11-306,8
                                                    wit B12 641,4 pg/ml zakres 118-814
                                                    wit D3 36 ng/ml niedobór<20<30 wystarczający>30
                                                    100 górna granica

wyniki z dnia 13.06.2016
                                                    rerrytyna 62 zakres 11-306,8
                                                    wit D3 42,2 niedobór <20 <30 wystar.>30
                                                    100 górna granica bezpieczeństwa

Nie są chyba najgorsze. Dalej biorę wszystko: magnez, wit. D, wit. B12, selen 200, żelazo. Widzę, że mimo suplementacji konwersja ft4 w ft3 jest coraz gorsza. Czy powinnam myśleć o T3? Co jeszcze moge poprawić by zwiększyć ft3?
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 03.02.17, 21:40
                                                    Nie masz w ogóle przemiany hormonów, tak niskie Ft3 odpowiada za Twoje samopoczucie, coś mocno zaburza przemianę, trzeba znależć przyczynę. Tzn przynajmniej jedna jest wiadoma, to niska ferrytyna

> 5h rano letrox 81
                                                    > 7h cefasel nutri 200
                                                    > 9.30 - 10 slow mag 2tab.
                                                    > 13h d3 4000 jednostek
                                                    > 17 - 18h slow mag 4tab
                                                    > 21h gyno- Tardyferon

plan wydaje się być dobry smile
                                                    przeczytaj z tego wątku odp harmoniaka
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96938158,96938158,jaka_dawka_zelaza_biofer_i_kiedy_powtorka_badan_.html?so=1
                                                    harmoniak 23.06.09, 21:20 albo zacytuję:

Suplementację żelaza zaczęłam w lutym. Brałam przez 10 tygodni Sorbifer Dulures x2 + Biofer Folic x2. Po ponad 3 tygodniach zrobiłam wyniki.

Jak dobrze policzyłąm to wyszło, ze brała 240 przez 10 tygodni...
                                                    Przed kuracją ferrytyna wynosiła 1 (15-150).
                                                    Wynik z 11/05/2009: 27,4 (6-159)

Od ponad miesiąca biorę SD x3 + BF x2.

Ciekawostka: od swojej endo usłyszałam, że u niektórych chorych na Hashimoto ferrytyna lubi spadać, dlatego co roku trzeba przez jakiś czas suplementować żelazo.

Może warto poeksperymentować z żelazem? Spróbować Szukałam poziom B12 i znalazłam- wit B12 641,4 pg/ml zakres 118-814 to całkiem łądny wynik po suplementacji.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.04.17, 10:37
                                                    Witam
                                                    Ostatnio trochę się u mnie w wynikach pozmieniało i znowu chce się poradzić. Zrobilam sobie badania 03.02.2017:
                                                    TSH 1,350 norma 0,250 - 5,000
                                                    FT3 2,58 (-) norma 2,6 - 5,4 na procenty -0.71 %
                                                    FT4 1,16 norma 0,7 - 1,54 na procenty 54,76%.
                                                    Jak widać FT3 poniżej normy jak zreszta od dawna tak wychodziło. Postanowilam zadzialac z dietą bo już nie wiedziałam jak poprawić konwersję hormonu. Odstawiłam chleb, makarony pszenne itp. i do selenu cefalsen 200 dodałam witamina E Swanson. Biorę to wszystko w następującej kolejności:
                                                    5.00 letroks 81
                                                    6.00 cefasel 200 i witamina E na czczo 9.30 slow-mag dwie tabletki
                                                    13.00 -13.30 witamina D3 4000 plus K2 i omega 3
                                                    18.00 slow mag
                                                    21.00 Tardyferon fol
                                                    Ponownie zrobilam badania i to wyniki z 30.03.2017
                                                    TSH 0,470 norma 0,250 - 5,000
                                                    FT3 3,27 norma 2,6 - 5,4 na procenty 23,93 %
                                                    FT4 1,42 norma 0,7 - 1,54 na procenty 85,71%
                                                    Poprawiła się konwersja hormonu ale trochę martwi mnie wysoki poziom ft4. Czy powinnam zmniejszyć dawkę przyjmowanego hormonu na 75? Mimo poprawy tych wyników Ja nie czuję się najlepiej cały czas jestem otępiała, czuję się senna boli mnie głowa i wydaje mi się, że dziwnie widzę na oczy może powinnam się wybrać też do okulisty.
                                                    Może cos jeszcze mozna zmienić zebym poczuła się lepiej.
                                                    Pozdrawiam i z gory dziękuję za rady.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.04.17, 11:16
                                                    Czyli zeszłabyś o 6 oczek z tyroksyny, tak?
                                                    Możesz śmiało, skoro przemiana ruszyła bardzo ładnie, mam nadzieję, że będzie ten proces nadal postępował i Twoje samopoczucie ulegnie radykalnej zmianie.
                                                    Jednak różnica pomiędzy hormonami jest nadal duża - 50%, a powyżej 30% już odczuwa się objawy niedoczynności pomimo dobrego wyniku Ft4 i prawidłowej dawki tyroksyny.
                                                    Przypomnij proszę jaki miałaś poziom B12?
                                                    Jeśli chodzi o oczy jestem okularnica od dawna, biorę duże dawki A+E na rcpt bo bez są tylko kosmetyczne dawki. Zawsze poprawia mi się wzrok, widzę lepiej, ostrzej, widzenie o zmroku też się poprawia.
                                                    Widzisz brak hormonu tarczycy to całe spectrum niedoborów, na nfz niestety nie można dostać wyników badań, któe uważam powinny być standardem przy jakichkolwiek problemach z t.
                                                    Nic innego nie przychodzi mi na razie do głowy poza kontynuowaniem i sprawdzeniem za kolejny miesiąc, czy nadal będzie wzrastała konwersja i powiększał się poziom Ft3, mam nadzieję, ze tak będzie, bo jeśli nie to trezba rozpatrzyć suplementację dodatkowo T3.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 02.04.17, 14:03
                                                    Od dzisiaj biorę letrox 75 a jeśli chodzi o wit B12 to w grudniu 15.12.2016 miałam wynik :
                                                    641,4 zakres 180 - 814 i od tej pory nie brałam ( mam w kroplach Swenson ) ale w piątek jak robiłam sobie badania z Tsh, Ft3, Ft4 to też sobie robiłam z B12 ale wynik będzie dopiero po niedzieli. We wtorek idę do endokrynolog po receptę na Letrox 75 i zrobię sobie usg tarczycy na wieczór wszystko opiszę. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję !
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.05.17, 22:14
                                                    Witam ponownie !
                                                    Od kwietnia jestem na Letroxie 75 i od 4 dni żle się czuję
                                                    - boli mnie głowa, jestem otępiała, mam ucisk w klatce piersiowej i takie dziwne mrowienie na głowie. Wszystko biorę cały czas tak samo:
                                                    5.00 letrox75
                                                    6.20 cefasel nutri 200 z wit E na czczo
                                                    9.30 slow mag 2 tab.
                                                    13.00 wigantolette 1000 od 1 maja i omega 3
                                                    18.00 slow mag 4 tab.
                                                    21.00 albion chelated Ferrochel Iron - żelazo
                                                    A wynik z B12 z 31.03.2017 to 551,3 zakres 180 - 814
                                                    Nie wiem czy moje samopoczucie moze być spowodowane zmianą dawki letrox z 81 na 75 ?
                                                    Bo dawkę 81 brałam kilka miesięcy .
                                                    Przy kwietniowej wizycie miałam robione USG tarczycy.
                                                    Tarczyca położona prawidłowo o obniżonym i jednorodnym echogramie miąższu. Przepływ nad tarczycą nieznacznie wzmożony zwłaszcza w płacie prawym.
                                                    Wymiary:
                                                    Prawy płat : 13x13x38mm obj.3,5 ml
                                                    Lewy płat : 12x16x38mm obj.3,7 ml
                                                    Proszę o opinię i poradę .
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 19.05.17, 23:44
                                                    Witam ponownie!
                                                    Zrobiłam sobie dzisiaj badania bo moje samopoczucie jest koszmarne !!!
                                                    Tsh 0.870 zakres 0.250 - 5.000
                                                    Ft3 2.96 zakres 2.60 - 5.40 12.86%
                                                    Ft4 1.18 zakres 0.70 - 1.54 57.14%
                                                    A wyniki przypomnę z 31.03.2017
                                                    Tsh 0.470 zakres 0.250 - 5.000
                                                    Ft3 3.27 zakres 2.60 - 5.40 23.93%
                                                    Ft4 1.42 zakres 0.70 - 1.54 85.71%
                                                    A tylko przez ten czas zmieniłam tylko dawkę Letrox z 81 na 75 resztę biorę witamin tak jak napisałam 17 maja.
                                                    Od dwóch dni znowu zaczęłam zażywać Letrox w dawce 81 proszę o pomoc czy dobry zrobiłam krok bo nic innego nie przychodzi mi do głowy jaki może być inny powód mojego koszmarnego samopoczucia. Dziękuję.
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 21.05.17, 01:15
                                                    7,2 ml obj i obniżona echogeniczność to typowy objaw przy Hashi, a norma obj dla kobiet to 13-18 ml

> moje samopoczucie jest koszmarne !!!

ile czasu trwa?

Dobrze, że podniosłaś dawkę, niestety Hashimotki miewają takie "jazdy" od czasu do czasu, opisz co się dzieje? Miałaś dość wysoką glukozę, może warto byłoby zrobić całość - krzywą cukrowo insulinową ??
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 21.05.17, 17:15
                                                    Badałam cukier raz do roku. I wyniki były zawsze w normie, i tak
                                                    20.01.2015 - wynik 5,17 norma 3,33 - 5,50 ( tu był wynik w mg przeliczyłam na mmol)
                                                    08.07.2016 - wynik 5,40 norma 3,60 - 6,40
                                                    31.03.2017 - wynik 5,54 norma 3,60 - 6,40.
                                                    Jak widać wynik w normie - chociaż co roku trochę wyższy. Zrobię to badanie w środę to podzielę się wynikami.
                                                    Moje złe samopoczucie trwa już tydzień - od czwartku biorę 81 letoxu i nie zapeszając dziś czuje się odrobinę lepiej. Chyba jakiś czas pozostanę na stałej dawce 81 a może raz w tygodniu 75?
                                                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.05.17, 11:46
                                                    Wiesz sam cukier nie wnosi wiele, jesli tylko będziesz mogła, zrób krzywą cukrowo - ilnsulinową - 2 w jednym,trezba na to badanie na czczo poświecić ze 3 h,żebyś była na to przygotowana.
                                                    Przyjrzałam się jeszcze raz Twoim wynikom:
                                                    z marca na 81
                                                    Ft3 - 23.93%
                                                    Ft4 - 85.71%

z kwietnia:
                                                    Ft3 - 12.86%
                                                    Ft4 - 57.14%

spadło dość szybko jedno i drugie, wiesz myślę, że przechodziłaś tzw rzut choroby, najpierw hormony idą do góry a potaem spadają, biorąc pod uwagę Twoje samopoczucie, to może tak być. Wtedy po prostu trezba przeczekać niestety ten stan.
                                                    Ale ciesz się, ze od lutego gdzie miałaś Ft3 poniżej normy:
                                                    FT3 - -0.71 %
                                                    FT4 - 54,76%.

to systematycznie wzratsa, znaczy przemiana ruszyła. Co konkretnie Ci jest? Kołatania serca, lęki? Jakiego typu to "złe samoppoczucie"

• gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.05.17, 15:12
                                                    Co do mojego samopoczucia - to boli mnie głowa, jestem otępiała, chce mi się spać, słabe mam nogi - jak z waty. Ściska mnie w klatce - taka duszność.
                                                    Byłam zapytać się o to badanie trochę jestem w kropce, bo pani laborantka powiedziała, że należy zbadać cukier na czczo i potem wypić tą glukozę i mierzy jeszcze 2 razy z odstępach godzinnych i każde to badanie jest płatne. To nie wiem czy takie zrobić, czy tylko 2 próby - na czczo a potem po godzinie (czy dwóch) od wypicia tego roztworu?
                                                    I jeszcze jedno - najważniejsze - czy brać rano przed badaniem ten letrox?
                                                  • laura.phys Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.05.17, 18:14
                                                    Petrox weź ale zrób badanie 3 punktowe, lepiej pokaże jak tolerujesz glukozę. Zrób tez rownolegle badanie insuliny przy każdym wkłucia.
                                                  • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.05.17, 18:34
                                                    Letrox po badaniu czy przed badaniem ???????
                                                  • laura.phys Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 22.05.17, 19:05
                                                    Możesz wziąć przed.
    • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.17, 21:17
      Witam, no i zrobiłam to badanie
      GLUKOZA (nie ma norm tylko wyniki)
      na czczo - 5,65 mmol/l
      po 1 h - 6.08 mmol/l
      po 2 h - 5,07 mmol/l
      INSULINA (L97) - (norma tylko do wyniku na czczo)
      na czczo - 9,6 uU/mL norma 2,6 - 25,0
      po 1 h - 108,3 uU/mL
      po 2 h - 51,5 uU/mL

Nie bardzo się znam - ale po tym co trochę popatrzyłam w necie - to glukoza nie najgorzej. Natomiast chyba za duży ten poziom insuliny po 1h i po 2h. Bo niby nie ma norm ale gdzieś wyczytałam ze po godzinie dobrze jak nie przekracza pięciokrotności poziomu na czczo a po 2h trzykrotności. Ale może dla osób z hasi jest jeszcze inaczej. Nie wiem co mam o tym myśleć.
      • laura.phys Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 24.05.17, 21:32
        insulina ogromna, rowniez na czczo, powinna byc mniejsza niz 6. Krzywa cukrowa wydaje sie byc plaska, chociasz nie ma norm. Ale widzisz ze cukier po 2h jest nizszy niz na czczo czyli zaczynasz wpadac w hipoglikemie, bo wyrzuty insuliny sa ogromne.

Problem jest dosc duzy i powinnnas sie skonsultowac z diabetologiem, informujac ze leczysz tarczyce. Moze tez endokrynolog bedzie wstanie pomoc w kwestii IO. Konieczna jest tez dieta.
        • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 25.05.17, 23:22
          >Co do mojego samopoczucia - to boli mnie głowa, jestem otępiała, chce mi się spać, słabe mam nogi - jak z waty. Ściska mnie w >klatce - taka duszność.

No to Twoje objawy "pasują" do hipoglikemii, dobrze że zrobiłaś to badanie. Daj znać jak się lekarz ustosunkował do Twoich wyników.
          • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 08.06.17, 21:59
            Witam!
            Byłam dzisiaj u diabetologa ( w naszej miejscowości uchodzi za bardzo dobrego lekarza ) z tymi wynikami i powiedział,że tu się nie ma do czego przyczepić. Można by zmienić dietę żeby wyregulować cukier poranny . Obejrzał moje wyniki z tarczycy i zwrócił uwagę na moje cały czas niskie Ft3 on mi radzi abym brała letrox 81 przez 5 dni a przez 2 dni podniosła dawkę na trochę wyższą i wit. d3 z 1000 podniosła na 2000. Proszę odpiszcie mi i wyrażcie swoją opinię. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
            • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 14.07.17, 20:28
              Witam!
              Proszę o poradę, przypomnę moje wyniki bo od kilku dni bardzo bolą mnie stawy: palce u rąk u nóg kolana i od tygodnia od południa takie dziwne otępienie .
              od 31.03.2017
              Tsh - 0.470
              Ft3 - 23.93%
              Ft4 - 85.71%
              przy dawce letrox 81 - póżniej zmniejszyłam na dawkę 75 bo się bardzo obniżyło Tsh

od 19.05.2017
              Tsh - 0.870
              Ft3 - 12.85%
              Ft4 - 57.14%
              przy dawce 75
              ale jak już w poprzednim wpisie wspomniałam lekarz diabetolog mówił żeby podnieść dawkę letrox

od 18.05.2017
              Tsh - 0.710
              Ft3 - 13.21%
              Ft4 - 60.71%
              przy dawce letrox 81
              ale od 1 lipca zmieniłam dawkę bo bardzo bolą mnie stawy , endokrynolog mówiła ,że po 40 najlepiej mieć
              Tsh między 1 a 2 a ja mam 0,710
              poniedziałek letrox 81
              wtorek letrox 81
              środa letrox 75
              czwartek letrox 81
              piątek letrox 81
              sobota letrox 75
              niedziela letrox 81
              Od 4 dni dołożyłam cynk - chela olimp 75 podobno podnosi ft3 a w przyszłym tygodniu idę do dietetyka może w moim żywieniu jest główny problem może ona mi poradzi.
              Pozostałe suplementy biore tak jak wcześniej.
              Boję się podnieść dawkę letrox bo się obniża Tsh proszę o pomoc.
              • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.07.17, 10:59
                przypomnij proszę jaki miałaś poziom ferrytyny i D3 z datami? Wątek jest zbyt rozbudowany, żeby szukać smile
                Problem nadal leży w przemianie hormonów przeanalizuj ten problem (dobry poziom Ft4 a zbyt niski Ft3 wyżej podałam link przyczyn złej przemiany)
                • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.07.17, 14:51
                  Wyniki z dnia 15.12.2016
                  Ferrytyna 81.1 zakres 11 - 306.8
                  Wit. B12 641.4 zakres 180 - 814
                  Wit. D 36 zakres niedobór< 20< 30 wystarczający> 30-100,górna granica 100
                  i cały czas suplementuje Albion Chela Żelaza Ferrochel
                  wit. B12 co trzeci dzień jedną kropelkę pod język
                  wit. D 1000 vigantoletten raz dziennie
                  Bardzo proszę mi napisać czy dobrze że zażywam Chela - Cynk i że skakam z dawkami letrox ?
                  • muktprega1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.07.17, 15:16
                    Jestem zwolennikiem równych codziennych dawek, ale i też w Twoim przypadku, ta 6 różnicy to nie jest wiele, więc chyba jakiegoś zawirowania w związku z tym nie powinno być.
                    15 grudnia to baaardzo dawno, ja na Twoim miejscu PO zaprzestaniu D3, żelaza na jakieś 2 tyg, sprawdziłabym ferrytynę, D3 żeby sprawdzić czy taki schemat ma sens, co podwyższyć?
                    Dobrze jest kontrolować 1 raz na pół roku jak to wygląda.
                    Wątpię, żeby dawka 1000 vigantoletten w jakikolwiek sposób podniosła Ci D3.
                    Pamiętasz, ze wszystkie suple co najmniej 4h po tyroksynie? Ja ustawiłam sobie w komórce alarmy i też trzymam je w jakiejś odległości pomiędzy sobą, bo niektóre są antagonistami, choć w internecie sprzeczne informacje.
                    • gosia.m1 Re: Bardzo proszę o interpretację wyników. 17.07.17, 15:26
                      Dziękuję za szybką odpowiedż, dzisiaj odstawię żelazo i D3 na dwa tygodnie i sprawdzę wyniki.
                      Pozdrawiam!