Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretaje moich wynikow...

20.07.15, 14:54
Witam,
Temat tarczycy jest dla mnie nowy, badania zostaly wykonane przy okazji staran o dziecko. Prosze o pomoc w interpretacji moich wynikow:

fTSH2: 2,496 (0,00-1,00)
TPO: 7 (<34.0 kIU/l)
FT3: 2,9 (2,0-4,4 pg/ml) 37,5%
FT4: 14 (9,3-17 ng/l) 61,04

Lekarka przepisala Euthyrox 50 na obnizenie TSH, ktore wg niej przy staraniach powinien byc w okolicach 1. Slusznie czy nie?
No i zastanawiam sie, czy FT3 i FT4 sa ok... Wartosci procentowe chyba nie sa takie, jakie powinny byc... Ale co dalej?
Dzieki!
Obserwuj wątek
      • azja_pl2 Re: Prosze o interpretaje moich wynikow... 21.07.15, 12:18
        Hej!
        TPO AK = 7 to wlasnie przeciwciala, zle przepisalam oznaczenia.
        TG nie robiono.
        A na USG ide w czwartek.
        Dodam jeszcze, ze Euthyrox zaczynalam przez tydzien od 25, a potem podwyzszylam. Po kilku dniach zaczelam sie strasznie czuc, nie moglam spac, bylam caly czas bardzo zdenerwowana. Lekarka po konsultacji telefonicznej kazala mi wrocic do 25, bo moze mi tyle wystarczy. Wlasnie czekam na wyniki ponownych badan.
        Ale po tym, co przeczytalam na tym forum o wprowadzaniu Euthyroxu, to moze powinnam bardzo stopniowo i powoli podwyzszac do 50?
            • azja_pl2 Re: Prosze o interpretaje moich wynikow... 24.07.15, 22:32
              No i mam opis usg, wolne tlumaczenie z j. obcego smile
              Prawy plat: 1,4*1,2*4 cm = 3,5 ml
              Lewy plat: 1,5*1,4*3,8 = 4 ml
              Mala tarczyca o przewazajaco jednorodnej strukturze, prawidlowa echogenicznosc. Brak widocznych guzkow i cyst. Brak zmian zapalnych.
              Zalecenie: stopniowe zwiekszenie dawki Euthyroxu, kontrola usg po roku, oznaczenie przeciwcial TG.

              Lekarka wydala mi sie sensowna, sporo mi wytlumaczyla. Co do rozmiaru mojej tarczycy, to byc moze taka moja uroda, ale moze tez byc juz pomniejszona. Kilka lat temu robilam juz usg, pamietam, ze tarczyca tez byla mala, ale nie kazali mi nic z nia robic i o temacie zapomnialam. Sprawdze u rodzinnej, jakie byly wtedy wymiary.
              Przeciwciala TG dzis zrobilam. Wyniki napisze niebawem...

              No i co sadzicie, drogie ekspertki? Dzieki za pomoc!
              • muktprega1 Re: Prosze o interpretaje moich wynikow... 25.07.15, 18:56
                No tak, gdybyś USG robiła w Polsce, to raczej rzadkością byłoby określenie "Mala tarczyca ". miałabyś opis "tarczyca w normie" wink
                Gdybyś była w Polsce, nigdy z takimi wynikami nie dostałabyś tyroksyny:

                TSH2: 2,496 (0,00-1,00)
                FT3: 2,9 (2,0-4,4 pg/ml) 37,5%
                FT4: 14 (9,3-17 ng/l) 61,04 %

                sama jestem ciekawa jak się będziesz po niej czuła? Bo Ft4 w zasadzie w dobrej normie, ale niskie Ft3 może być przyczyną niziutkiej ferrytyny, warto ją zrobić, jak i B12 oraz D3.

                Objętość tarczycy obliczona ze stronki:

                www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                objętość całej tarczycy: 7.35 ml

                norma dorosłej kobiety, to w/g niemieckich endokrynologów z książki "Jak żyć z Hashimoto" - 13-18ml, więc wychodzi mniej więcej, ze masz połowę.

                >Sprawdze u rodzinnej, jakie byly wtedy
                > wymiary.

                o, to byłoby ciekawe porównać
                • azja_pl2 Re: Prosze o interpretaje moich wynikow... 13.08.15, 15:56
                  Czesc,
                  przeciwciala TG mam 15,7 kIU/l, przy normie <115. Czy to oznacza, ze Hashi mozna wykluczyc?

                  Weszlam na dawke 50 Euthyroxu, czuje sie bardzo dobrze. Gin-edno powtorzy badania za kilka tygodni. Nie robilam jeszcze ferrytyny, B12 i D3, musze sie zastanowic, jak wydebic skierowanie, bo prywatnie tu nie mam chyba mozliwosci. Jeszcze nie dotarlam do rodzinnej w celu porownania obrazow USG.
    • azja_pl2 Aktualizacja... 02.02.16, 12:41
      Witam Was i prosze o rade,

      od mojego ostatniego wpisu minelo nieco czasu, TSH wahalo sie od 1,215 do 2,180, wiec lekarz ginekolog-endokrynolog zwiekszyl dawke Euthyroxu do 75. Mialam tez troche podwyzszona prolaktyne i dostalam na nia Bromocriptin. Pod koniec listopada zastala potwierdzona u mnie ciaza (!), odstawilam leki na prolaktyne, a wyniki TSH byly takie:
      27.10. 0,864
      30.11. 1,357
      15.12. 0,597
      W polowie grudnia ginekolog-endokrynolog (od leczenia nieplodnosci) przekazal mnie pod opieke mojej "normalnej" ginekolog z zaleceniem, zeby zachowac na razie dawke Euthyroxu 75, bo TSH w ciazy niebawem powinno wzrosnac i ustabilizowac sie na poziomie ok. 1.

      Najnowsze wyniki w 10. tyg. ciazy, niestety po porannej tabletce Euthyroxu, bo nie wiedzialam, ze beda oznaczane parametry tarczycowe, 4.01.:
      TSH 0,107
      FT3 4,75 (norma 2,63-5,7) - 69,06%
      FT4 18,4 (norma 9,01-19) - 93,99%
      Dopiero w tym tygodniu omawialam te wyniki z lekarzem rodzinnym, ktory zalecil redukcje dawki Euthyroxu do 50 i kontrole za 3 tygodnie.
      Dodam, ze lekko ponizej normy sa tez:
      hemoglobina: 7,40 (norma 7,45-9,57)
      hematokryt: 0,35 (norma 0,36 - 0,46)
      poziom sodu: 135 (norma 136-145)

      Powiedzcie, czy rzeczywiscie zmniejszyc dawke Euthyroxu, czy lepiej nie kombinowac? Czuje sie dobrze, czasem mam bole glowy i bywam zmeczona, ale daje rade... Wizyta u ginekologa 22.02.
      Dzieki za porady!!
      Azja
      • hashitess Re: Aktualizacja... 02.02.16, 19:56
        proponuję, abyś szczególnie w ciąży nie zmieniała dawki l-tyroksyny
        tylko na podstawie TSH.ZAWSZE oznaczaj całą trójcę tarczycową
        i pilnuj jej poziomów oraz relacje pomiędzy FT4 i FT3.
        Teraz ponownie oznacz bez zażycia euthyroxu FT4, FT3 i TSH.
        I na ich podstawie będzie można zdecydować czy podnieść dawkę.
        Przy okazji możesz sprawdzić czy nie masz anemii oznaczając
        poziom ferrytyny, wit. B12, kwas foliowy i poziom wit. D3.

        Wpisz je, a my pomożemy Ci je zinterpretować.
        • azja_pl2 Re: Aktualizacja... 02.02.16, 20:32
          A jaki wplyw na wyniki ma to, ze zazylam tabletke w dniu badania?
          Czy aktualne wyniki trojcy tarczycowej sa na tyle ok, ze nie musze jutro gnac do lekarza? Jak pisalam, nastepna wizyta u gina za trzy tygodnie, a i tak nie jestem oewna, czy zrobia mi wszystkie badania, jakie sobie zazycze... Prywatnych labow tu nie ma (DE).
          Dzieki wielkie!
          • laura.phys Re: Aktualizacja... 02.02.16, 21:24
            jesli te ostatnnie wyniki ft3 i ft4 sa po tabletce to nie zmienialabym dawki, tylko powtorzyla badania bez tabletki, bo z duzym prawdopodobienstwem dawke trzeba bedzie podwyzszyc, a nie obnizyc.
          • muktprega1 Re: Aktualizacja... 03.02.16, 19:16
            > A jaki wplyw na wyniki ma to, ze zazylam tabletke w dniu badania?

            Taki, że podskoczyło Ft4 na 93,99%, masz dobry poziom Ft3 za to. No to czekamy na następne wyniki na czczo za 3 tyg smile

            >FT3 4,75 (norma 2,63-5,7) - 69,06%
            >FT4 18,4 (norma 9,01-19) - 93,99%

      • azja_pl2 Re: Kolejna aktualizacja... 01.03.16, 12:17
        Czesc dziewczyny,

        mam wyniki kolejnych badan, tym razem bez porannej tabletki:
        TSN 0,366
        FT3 4,53 (norma 2,63-5,7) - 61,89%
        FT4 16,4 (norma 9,1-19) - 73,74%
        Hemoglobina: 7,5
        Ferrytyna: 50,6 (norma 15-160).

        To chyba dobrze wyglada, prawda? Czy moze mam zmienic dawke?
        Przypomne, ze jestem w ciazy (18 tydz.) i biore Euthyrox 75. Czuje sie dobrze, czasem mam tylko bole glowy.
        Pielegniarka, z ktora rozmawialam odbierajac wyniki, zasugerowala tabletki z zelazem ze wzgledu na niska hemoglobine. Nastepna wizyte u gina mam w polowie marca, ale z tego, co zauwazylam, pani doktor kieruje sie glownie TSH, wiec chetnie uslysze Wasze zdanie.
        Dzieki i pozdrawiam...
        Azja
        • hashitess Re: Kolejna aktualizacja... 01.03.16, 13:15
          Poziomy hormonów masz super. Proponuję ponowić badania po 2 tyg.
          z powodu ciąży, rozwijającego się płodu.
          Zgadzam się z p. pielęgniarką, że potrzebne jest Ci żelazo.

          Pozdrawiam i życzę brylantowego samopoczucia.
            • azja_pl2 Najnowsze badania 30.06.16, 14:03
              Dzien dobry!
              Jestem juz w 35 tyg ciazy i tydzien temu powtorzylam badania:
              TSH 0,447
              FT3 4,77 (2,63-5,7) - 69,71%
              FT4 14,9 (9,1 - 19) - 58,59%
              Ferrytyna 28,8 (15 - 160)

              Zakladam, ze dawka Euthyroxu 75 jest nadal prawidlowa? Ostatnio troche zaczely mi wypadac wlosy, od poczatku ciazy w ogole nie bylo z tym problemu... Ale wyniki wygladaja ladnie.
              Dzieki za porade!
              Malazja
              • muktprega1 Re: Najnowsze badania 01.07.16, 00:16
                Cześć
                Zarysowuje się różnica ok 11% pomiędzy Ft3 a Ft4 na niekorzyść tego ostatniego, co świadczy o ciutę za małej ilości tyroksyny. Włosy mogą wypadać i z tego powodu, ale głównie myślę, ze z powodu braków żelaza.
    • azja_pl2 Kolejna aktualizacja 04.01.17, 17:38
      Czesc!

      Dziecie jest juz od prawie 5 miesiecy na swiecie smile

      Moja ginekolog poradzila mi odstawic Euthyrox i po 5 tygodniach zrobila badania:

      TSH: 1,16 (0,35-4,94)
      Hb: 8,1 (7,45-9,57)
      FT3: 3,69 (2,63-5,7) 34,53%
      FT4: 13,5 (9,01-19) 44,94%

      Wg niej jest wszystko w normie i tabletek nie przepisze.
      Dobrze mowi?
      Dzieki za porady!!
      • muktprega1 Re: Kolejna aktualizacja 04.01.17, 23:16
        Gratuluję dziecięcia smile

        > Moja ginekolog poradzila mi odstawic Euthyrox i po 5 tygodniach zrobila badania
        > TSH: 1,16 (0,35-4,94)
        > Hb: 8,1 (7,45-9,57)
        > FT3: 3,69 (2,63-5,7) 34,53%
        > FT4: 13,5 (9,01-19) 44,94%

        Hm... mam mieszane uczucia, powiedz jeszcze czy dobrze rozumiem - 5 tygodni jesteś bez hormonu czy 5 miesięcy po porodzie bez h.t. ?
          • muktprega1 Re: Kolejna aktualizacja 06.01.17, 17:09
            Twoja tarczyca ma 7,5 ml, a więc jest mała, ale skoro dobrze się czujesz, a w końcu to jest miernikiem "leczenia" to ok, ale gdybyś odczuła znane Ci wcześniej objawy to szybciutko zrób wyniki trójki tarczycowej, a niezależnie od wszystkiego sprawdziłabym za jakieś 2 m-ce jak się mają wyniki Szczęśliwego mamusiowania smile
            • azja_pl2 Re: Kolejna aktualizacja 26.02.21, 17:37
              Pisze tu po paru latach, moze mi ktos pomoze zinterpretowac aktualne wyniki...
              Moja aktualna ginekolog uwaza, ze wszystko jest ok. Ale ja wole sie skonsultowac z wami smile
              Biore Euthyrox 75 w zwiazku z probami zajscia w druga ciaze; proby niestety nieskuteczne.

              W dzien badania (chyba) tez wzielam tabletke…
              TSH: 0,36 (0,25-3,5)
              FT3: 3,4 (2,0-4,2) 63,64%
              FT4: 14,6 (7,7-15,3) 90,79%

              Mam takie sobie objawy:
              ogólne zmęczenie, senność,
              czesto mi zimno,
              niskie cisnienie,
              utylam jakies 8 kg w ciagu 2 lat, ale bardzo malo sie ruszam i jem za duzo slodyczy sad

              Co o tym sadzicie?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka