Dodaj do ulubionych

nadczynność w ciąży - ktoś się zna?

13.09.16, 15:41
Jestem w 13 tc. W zeszłym tygodniu zrobiłam tsh (tak profilaktycznie dla sprawdzenia czy wszystko OK, bo na tarczycę nie chorowałam). Wynik 0,001 (norma 0,300-4,500) czyli praktycznie go nie ma sad
Dziś odebrałam kolejne wyniki
TSH nadal 0,001
FT3 5,81 (norma 2,30-4,20)
FT4 2,11 ( norma 0,89-1,76)
Jestem już umówiona z endokrynolgiem ale do czasu wizyty chyba osiwieję. Czy to są bardzo złe wyniki?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 13.09.16, 19:30
      Witaj
      Hormony tarczycy masz podwyższone, trochę ponad normę :
      FT3 5,81 (norma 2,30-4,20)
      FT4 2,11 ( norma 0,89-1,76)

a TSH - hormon przysadki mózgowej hamuje wydzielanie Ft4, stąd jego spadek. Na kiedy masz termin u endo? Dobrze byłoby iść z gotowymi wynikami od razu, za całym pakietem potrzebnym do diagnozy, są to:
      - USG tarczycy (masz prawo dostać od lekarza ogólnego) z dokładnym opisem i trzema wymiarami obu płatów
      - przeciwciała - a-TPO, a-TG, TRAB (na to niestety skierowanie od endo, ewentualnie za własną kasę już do endo co skróci Ci znacznie czas streu wink)
      - zawsze warto zbadać poziom - D3, ferrytyny, B12, kwas foliowy, bo one często idą w parze z problemami tarczycowymi.
      W artykule poniżej:
      www.termedia.pl/Thyroid-diseases-before-pregnancy-in-the-pregnant-state-and-postpartum,4,18538,1,1.html
      to zdanie:
      "Jednak w pierwszym trymestrze jeszcze częściej mamy do czynienia z tzw. przejściową nadczynnością tarczycy, powodowaną obecnością hCG o właściwościach tyreotropowych"

więc na razie się nie stresuj, ale oczywiście działaj smile powodzenia
      Daj znać co potem u Ciebie
      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 11:01
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam dziś rano a-TPO i a-TG na TRAB czeka się 2 tygodnie więc zrezygnowałam. Wizytę mam jutro. Lekarza znalazłam przez internet bo wszyscy polecani przez koleżanki mają długie terminy. Opinie ma OK, zresztą nie mam wyjścia, czekanie jest najgorsze.
        Po południu jestem umówiona na usg tarczycy.
        • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 19:34
          Szkoda ze zrezygnowalas z TRAB bo przy nadczynnosci zbadanie ich jest bardzo wazne.Da to obraz czy jest nadczynnosc spowodowana Basedowem czy poprostu ciaza.Na Twoim miejscu zrobila bym je mimo wszystko.
          • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 19:49
            Pomyślałam, że skoro wyniku na jutro mieć nie będę to poczekam, może lekarz będzie miał pomysły na inne badania wink Skoro to bardzo ważne to zrobię w piątek.
            USG wyszło OK. Przynajmniej tak lekarz mówił. Zobaczymy co powie endokrynolog. Ciężko się było dostać na to USG, normalnie cud, że lekarz się zlitował.
            Wszędzie na TRAB tak długo się czeka, może spróbować w innym laboratorium?
            • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 20:09
              Chyba wszedzie.Mozesz popytac w innym labie ale z tego co pamietam to ja tez dlugo czekalam.Przy nadczynnosci oprocz USG TRAB jest jak by podstawa smile
            • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 21:26
              Mimo wszystko podaj proszę wymiary tarczycy z USG
              • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 15.09.16, 16:50
                płat prawy 17x12x52
                płat lewy 16x11x50
                cieśn 3-4 mm

No i krew
                a TG 14,2 (norma do 18)
                A TPO 68,9 (norma do 8) -straszny ten wynik

Dostałam lek ale mąż wziął receptę i nie pamiętam nazwy na "T"
                Czy mogę zrobić TRAB jutro jeśli dziś wezmę już lek?

Lekarz nie wzbudził we mnie zaufania. Lek będę brać bo i moja gin. o mim mówiła. Jestem umówiona do naprawdę dobrego lekarza za nieco ponad 2 tygodnie, będę mieć już wyniki TRAB. Wtedy zobaczymy co dalej.
                • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 00:42
                  www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc

objętość całej tarczycy: 9.704 ml

u dorosłej kobiety norma 13-18 ml, więc Twoja pomniejszona, masz przeciwciała a-TPO odpowiedzialne za autoimmunologiczną chorobę tarczycy, które mogą występować zarówno w Hashimoto jak i w GB.
                  Zdarza sie, że tarczyca aktywizuje się w ciąży, być może, że Twoje nadczynne wyniki są związane z tzw wybuchowym początkiem Hashimoto, bo w sumie tarczycę masz małą.
                  WAŻNE - jak nazywa się ten lek na "T" - thyrozol (przy nadzcynności, ma za zadanie zablokować tarczycę) czy tyroksyna (przy niedoczynności, wspiera hormony)?
                  Osobiście radzę - nie bierz leku na "T" dopóki nie zbadasz TRAB-ów
                  Na razie Twoja sytuacja jest nie dokońca jasna, żeby zastosować jakiekolwiek leczenie, skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem.
                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 08:28
                    Dzięki dobra kobieto! Lek to Thyrosan. Nie wzięłam wczoraj bo w aptece nie było i mi sprowadzą na dziś. Zrobiłam TRAB. Pani z lab. powiedziała, że akurat dziś zawożą próbki, nie będę czekać 2 tygodnie bo wynik może być już po weekendzie smile
                    Czyli znów szukam endo który mnie przyjmie w przyszłym tygodniu.
                    Kurcze, ten wczorajszy nawet nie powiedział, że tarczyca jest mała sad

Co radzisz z lekiem. Brać, czy się wstrzymać. Boję się że moja nadczynność zaszkodzi dziecku sad
                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 13:02
                    Odebrałam thyrosan 50mg. Lekarz zalecił mi 1 tabletkę na dobę. W ulotce jest napisane 2 tab co 8 godzin czyli 6 na dobę. Hmmm....
                    • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 14:44
                      Ja bym go do odbioru wynikow TRAB jeszcze nie brala.Wydaje mi sie ze nie powinnas sie sugerowac ulotka tylko zaleceniami lekarza jesli juz.Ja mialam maksymalna dawke tyreostatyku 20mg na dobe nie bedac w ciazy.
                      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 07:55
                        Dziękuję smile

Jeszcze mam kilka pytań wink
                        Jeśli mój TRAb będzie w normie to co to znaczy? Że przyczyną jest ciąża?
                        A jeśli normy nie będzie to znaczy, że chorowałam przed ciążą i o tym nie wiedziałam?
                        Czy moja wręcz zbyt mała tarczyca nie wskazuje na to, że to początek choroby?
                        Macie jakiś pomysł dlaczego aTG jest w normie a aTPO 10 krotnie normę przekracza?
                        Lekarz mi kazał kontrolować TSH, FT4 i a TPO, czemu nie zwrócił uwagi na FT3 choć też przekracza normę? Czy dlatego, że a TG jest w normie?

Sorki za tą litanię pytań ale jestem jeszcze zielona w kwestii chorób tarczycy sad
                        • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 09:59
                          Ja osobiście też poczekałabym na wynik TRAB zanim zacznę brać chemię,

>Jeśli mój TRAb będzie w normie to co to znaczy? Że przyczyną jest ciąża?

Nie przyczyną TRAB-ów nie jest ciąża smile a nadczynnosć w przebiegu Graves- Basedow

>A jeśli normy nie będzie to znaczy, że chorowałam przed ciążą i o tym nie wiedziałam?

Na razie poczekaj na wynik smile często w początkowej fazie Hashimoto z niedoczynnoscią występuje niewielki wzrost TRAB, często błędnie rozpoznawany jako nadczynność przez wielu lekarzy niestety, dlatego potrezbna jest szeroka diagnostyka a nie skupienie się na 1 czy 2 parametrach. Małą bjętość Twojej tarczycy raczej nie sugeruje nadczynnosci, więc branie czegoś co hamuje dodatkowo tarczycę jest dość problematyczne.

>Macie jakiś pomysł dlaczego aTG jest w normie a aTPO 10 krotnie normę przekracza?

Można mieć obydwa prezciwciała powyzej lub 1 lub wcale, akurat przy Hashimoto najczęściej występuje a-TPO.

>Lekarz mi kazał kontrolować TSH, FT4 i a TPO, czemu nie zwrócił uwagi na FT3 choć też przekracza normę?

Ale Ty już masz wiedzę i wiesz, że potrezbne są oba przeciwciała a nie kawałek diagnostyki wink
                          www.prawomedycyna.pl/jakie-badania-moze-zlecac-lekarz-poz-od-1-stycznia-2015-r/
                          Wg nowego Dziennika Ustaw nie endo ale już ogólny ma prawo na nfz wypisać badania na TSH, Ft4 oraz Ft3 (chyba nie bez znaczenia te dwa wink) oraz USG tarczycy
                          • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 11:24
                            To wszystko jest bardzo skomplikowane wink
                            >Małą bjętość Twojej tarczycy raczej nie sugeruje nadczynnosci, więc branie czegoś co hamuje dodatkowo tarczycę jest dość problematyczne.

Rozumiem, ale jednak tych hormonów jest za dużo i do tego wywalone w kosmos przeciwciała. Przecież to nie jest całkiem obojętne dla dziecka (choć z tego co czytałam bardziej niebezpieczne dla mnie). Nie trzeba koniecznie zbić tych wyników?
                            Umówiłam się do innego endo w czwartek. I znowu nie wiem do końca czy trafię na kogoś logicznego sad Do bardzo dobrego lekarza mam termin dopiero na 4 października.
                            • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 11:50
                              Poczytałam o hashimoto. W obrazie usg nie mam stanu zapalnego. No i w hashimoto wyniki TSH FT3 FT4 miały by wartości odwrotne niż u mnie. Chyba, że początek hashimoto może dawać obraz jak w nadczynności. Chyba zwariuję.
                              • hashitess Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 12:31
                                wysokie poziomy hormonów i p/ciał mówią o aktywnej
                                chorobie hashimoto. Branie tyreostatyków ze względu na dziecko
                                i Twoje uważam za przedwczesne.
                                Co mówi gin?
                                • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 12:55
                                  Gin. mnie wysłał do endo. Endo zdiagnozował nadczynność i przepisał Thyrosan.
                                  Hashimoto jest związane z niedoczynnością, TSH jest wysokie a FT3 i FT4 niskie (tak wujek google podaje) U mnie jest odwrotnie.
                                  Przyznam, że nic z tego nie rozumiem. Może mi to ktoś wyjaśnić.
                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 13:03
                                    Dobra doczytałam, ze przy hashimoto mogą być okresy nadczynności. Wszystko jasne. Czekam na wyniki TRAb. Przyznam, że jestem coraz bardziej zaniepokojona sad
                                    • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 17:57
                                      Poczytaj tez o wplywie bhcg na tarczyce w ciazy.
                                      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 18:20
                                        Dzięki, czytałam co udało mi się wygooglać wink
                                        Beta wpływa na TSH ale chyba nie ma związku z przeciwciałami sad
                                        Już coraz bardziej wierzę w to Hashimoto. Tylko z tego co czytałam wynika, że to początek choroby (początkowa nadczynność). Ale może się mylę. Oświećcie mnie czy przy hashimoto bez leków może pojawiać się na zmianę niedoczynność i nadczynność?

• muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 21:05
                                          Wyżej napisałam o tzw wybuchowym początku Hashimoto który może dawać dokładnie takie wyniki jak masz czyli wysokie hormony, lekko ponad normę i aktywne przeciwciała, a nawet lekko podniesione TRAB-y.
                                          Ja prowadzę w moim Hashimoto tabelkę od wielu lat i w czasie aktywności przeciwciał (u mnie tylko a-TPO) wolne hormony tarczycy zawsze windowały do góry. Czyli tak jak piszesz, w niedoczynności zdarzają się okresy nadczynności.
                                          O HCG pisałam wyżej, ale one nie podnoszą przeciwciał a-TPO.
                                          • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 21:10
                                            Nie byłabyś pierwsza wink
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146744411,146744411,zmniejszyc_dawke_prosze_o_interpret_wynikow.html
                                            • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 21:25
                                              Dzięki, wiele mi się już rozjaśniło.
                                              To się teraz zaczęłam stresować, że może na początku ciąży miałam niedoczynność sad
                                              • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 21:42
                                                Czy to jest możliwe żeby w ciągu 10 tygodni organizm przeszedł z niedoczynności do nadczynności?
                                                To się dzieje gwałtownie czy jest jakiś okres "normy" hormonalnej?
                                                • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 22:32
                                                  Teraz juz nie dojdziesz do tego czy mialas przed ciaza problemy z tarczyca czy nie skoro jej nie badalas, wiec niepotrzenie sie nakrecasz. Poczekaj na wynik przeciwcial a w tym czasie poczytaj watek u gory o polecanych endo.Moze znajdziesz kogos w swojej okolicy.
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 18.09.16, 07:49
                                                    Tak, tak wiem, że już po ptokach wink
                                                    Ale jakbym była pewna, że organizm tak szybko nie przejdzie od niedoczynności do nadczynności to bym była spokojniejsza, że młode miało potrzebne hormony gdy zaczął kształtować się mózg. Nadczynność mnie mniej przeraża niż niedoczynność w przypadku ciąży.
                                                    Badałam TSH 1,5 roku temu albo 2,5 (pamiętam miesiąc, rok mi z głowy wyleciał). Było OK. Wcześniej w poprzedniej ciąży też badałam i wynik był dobry 1,17.
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 18.09.16, 19:47
                                                    Witaj. Śledzę od kilku dni ten wątek, bo jestem w takiej samej sytuacji, moje wyniki prawie identyczne. Na TRAB czekam jeszcze. W poprzedniej ciąży miałam wyniki tarczycy ok , w styczniu tego roku też były dobre, a teraz nagle nadczynność. Jestem w 9 tygodnu ciąży.
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 11:49
                                                    Cześć smile
                                                    Ja się właśnie dowiedziałam,ze u mojej bratowej zdiagnozowano Haschimoto. Normalnie czuję się jak w jakimś koszmarze.
                                                    Mierzysz ciśnienie? Mnie niepokoi tętno. Niby od czasów nastoletnich mam wysokie 89-90 ale w ostatnich dniach skoczyło na ponad 100 a mierzę po odpoczynku. Ciśnienie rozkurczowe nawet sporo spadło.
                                                    Już mam w nocy koszmary wink Dziś śniło mi się że odebrałam wynik TRAbu a tam jakiś kosmiczny wynik 2000.

Jeszcze takie pytanie mam do bardziej doświadczonych wink Jak robiłam TSH, FT3 FT4 i przeciwciała w zeszłym tygodniu to jest sens zrobić je jeszcze raz przed kolejną wizytą u drugiego endo (wizyta w czwartek).
                                                    Wyniki mogą się bardzo zmienić z tygodnia na tydzień czy raczej taki krótki okres czasu nie ma znaczenia?
                                                  • bisiek10 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 12:09
                                                    Przeciwcial moim zdaniem nie ma sensu robic jeszcze raz.A co do reszty. Nie bedac w ciazy bym ich nie powtarzala ale przy ciazy w sumie nie zaszkodzilo by powtorzyc.Tak mysle smile
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 12:12
                                                    Dzięki, to jeszcze zrobię smile Pani w laboratorium chyba z krzesła spadnie jak mnie zobaczy. W zeszłym tygodniu pobierała mi krew co drugi dzień big_grin
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 12:42
                                                    Moje tętno zawsze było w granicach 90, a teraz to nie wiem. A ciśnienie zawsze miałam niskie, ostatnio 105/? (nie pamiętam dolnego).
                                                    Ja gdybym mogła to teraz codziennie badałabym TSH, żeby tylko mieć aktualne wyniki.
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 13:09
                                                    Czytałam że poziom TSH w badaniach zmienia się wolno. Nawet do tego stopnia, że wynik z dziś pokazuje jak było m-c temu. Ale nie wiem czy to prawda.
                                                    Napisz jakie miałaś wyniki.
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 14:04
                                                    O tym nie słyszałam więc też nie wiem czy to prawda.
                                                    Moje wyniki wyglądają następująco:
                                                    TSH 0,116
                                                    Ft3 5,36 (norma 3,5-6,5)
                                                    Ft4 20,23 (norma 11,5-22,7)
                                                    Anty Tpo 64,78 (norma 0-5,61)
                                                    Anty TG 117,13 (norma 0-4,11)
                                                    Przed ciążą w styczniu miałam TSH 1,9
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 14:58
                                                    FT3 i fT4 masz właściwie w normie. Kurcze, ja na Twoim miejscu uznałabym, że TSH spadło przez betę i nie robiłabym przeciwciał. Jak widać to błąd bo przeciwciała wyszły obydwa.
                                                    Robiłaś USG?
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 15:42
                                                    Pojechałam zapytać czy są już moje TRAby. Pani powiedziała, że w laboratorium już 4 raz nastawiają moją surowicę bo nie mogą określić wyniku.
                                                    Chyba mam pecha. Kiedyś 2 laboratoria nie umiały określić mojej grupy krwi. Serio.
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.09.16, 16:21
                                                    tak robiłam usg, wymiary tarczycy mam prawidłowe, stanu zapalnego nie widać, tylko struktura niejednorodna. Pan który robił USG powiedział że może coś się dopiero zaczyna, na razie nic poważnego nie widać.
                                                    No właśnie przeciwciała wyszły obydwa.
                                                    Jutro jadę do dwóch endokrynologów. Jedną wizytę mam rano, na NFZ to bez kolejki mnie przyjmą bo w ciąży jestem, a drugą mam po południu u innego endokrynologa prywatnie jeśli mnie przyjmie bo dzwoniłam ale terminy dopiero na pazdziernik, ale miła Pani w rejestracji mówiła że mogę przyjechać to być może Pani dr mnie przyjmie jak jestem w ciąży.

Może masz jakąś bardzo gęstą krew albo sama nie wiem, skoro nie chce wyjść wynik.

• mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 20.09.16, 08:38
                                                    Napisz potem jak po wizytach.
                                                    Ja jestem umówiona w klinice endokrynologiczej. Terminy na październik ale też powiedziałam że jestem w ciąży i jadę w czwartek. Mam nadzieję, że w końcu czegoś konkretnego się dowiem.
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 20.09.16, 11:17
                                                    Byłam dzisiaj rano na wizycie u endokrynologa i Pani dr powiedziała że być może mam Hashimoto, ale wyniki nie są tragiczne, mam się nie przejmować, za 3-4 tyg mam zrobić jeszcze raz badania. Leczenia farmakologicznego nie mam. I tyle się dowiedziałam.
                                                    Ciekawe co powie mi druga Pani dr., po południu jadę, to wieczorem napiszę co i jak.
                                                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 20.09.16, 11:47
                                                    No tak, FT3 FT4 masz w normach, na przeciwciała nie ma lekarstwa. U mnie chyba bez leków się nie obejdzie sad
                                                  • joannabg1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 20.09.16, 16:43
                                                    Jestem już po drugiej wizycie, na razie też bez leków, i kazała się nie przejmować bo nie jest tak źle, za dwa tygodnie kazała powtórzyć Ft3 i Ft4 i zobaczymy jak zmienił się wynik, no i jeszcze TRAb jest ważny, ale nie mam jeszcze wyniku.
    • mamapierwszaka3 TRAb 20.09.16, 14:01
      Dzwoniłam czy już jest mój wynik TRAb -ów.
      Jest i wyszedł bardzo wysoki - tyle się póki co dowiedziałam sad Szczegóły napiszę jak będę mieć wynik w ręku.
      Chyba jednak nie Hashimoto? Jak myślicie?
      • bisiek10 Re: TRAb 20.09.16, 14:37
        No wysokie Traby to raczej GB.Tylko ta Twoja tarczyca jakas mala.Chociaz z ta objetoscia to tez jest dziwna sprawa.Mnie lekarz od usg powiedzial ze tarczyca powiekszona,endo tez.A tarczyca w dolnej granicy normy wg roznych zrodel podawanych przez dziewczyny tu.Chcesz to poszukaj mojego watku.Ja tez zaczynalam z wysokimi trabami i nadczynnoscia.Tyle ze bez ciazy.Teraz jestem w niedoczynnosci i w zeszlym roku oba przeciwciala odpowiedzialne za Hashi bardzo wysoko.Traby wynik ujemny.
        • mamapierwszaka3 Re: TRAb 20.09.16, 16:22
          Poszukam wątku smile
          Mam wynik 121,4 (od 2,0 wynik dodatni). Ponoć bezpiecznie dla dziecka jak norma nie jest przekroczona 5 krotnie po 20 tc.
          Da się to jakoś zbić? Wujek google podaje, że zażywanie selenu jest wskazane i dieta bezglutenowa i bezmleczna. Ma to sens czy bzdura jakaś?
          • joannabg1 Re: TRAb 20.09.16, 17:22
            Ciekawe jak u mnie wyjdzie TRAb, i czy FT3 i FT4 nie wzrośnie.
          • bisiek10 Re: TRAb 20.09.16, 18:26
            Ponoc selen pomaga.Ale to juz nt dawkowania itd musza wypowiedziec sie dziewczyny, ktore mialy z nim stycznosc.No i odpowiednio dlugo musi byc brany.Ja podjadalam orzechy brazylijskie,ktore sa bogate w selen.Ale to jak mi sie przypomnialo wink
            • joannabg1 Re: TRAb 20.09.16, 18:48
              Wszystko możliwe że selen jest dobry, warto jeść, na pewno nie zaszkodzi a może pomoże. A o diecie bezglutenowej kiedyś coś słyszałam, ktoś się wypowiadał że miał problemy z tarczycą i zrezygnował z glutenu, to było już dawno chyba w "pytaniu na śniadanie" albo w jakimś innym porannym programie, ale coś o tym było
              • mamapierwszaka3 Re: TRAb 21.09.16, 12:53
                Mimo tragicznych wyników (odebrałam wczorajsze badania FT3, FT4- jeszcze wzrosły w ciągu tygodnia) staram się nie załamywać wink Kupiłam selen i rozpoczęłam dietę bezglutenową. Muszę się wybrać do jakiegoś dietetyka bo właściwie nie wiem co mam jeść, żeby sobie jeszcze bardziej nie zaszkodzić.
                • joannabg1 Re: TRAb 21.09.16, 13:07
                  Myślę że gluten dobrze tak stopniowo odstawiać, nie z dnia na dzień, tak mi się przynajmniej wydaje, bo organizm zwariuje. Dieta bezglutenowa działa dobrze podobno na wiele chorób. Po ilu dniach miałaś wynik TRAb?
                  • mamapierwszaka3 Re: TRAb 21.09.16, 13:55
                    To jeszcze poczytam o tym glutenie.
                    TRAb miałam szybko ale zupełnie przez przypadek. Wcześniej mi powiedziano że czeka się 2 tygodnie. Ale jak poszłam w piątek na pobranie krwi to się dowiedziałam, ze akurat tego dnia będą zawozić próbki i wynik będzie po weekendzie. Byłby już w poniedziałek ale chyba przez tą kosmiczną wartość nie byli pewni i powtarzali badanie co najmniej 4 razy.
                    Po prostu mało które laboratorium to robi, zawożą pewnie dopiero jak im się uzbiera takich nietypowych badań.
                    • joannabg1 Re: TRAb 21.09.16, 14:24
                      To szybko, ja robiłam TRAB w sobotę i mam nadzieję że niedługo będzie wynik, bo takie czekanie to tez jest stresujące.
                      • joannabg1 Re: TRAb 23.09.16, 17:40
                        A co Twój dr mówił na podwyższone a-TPO i a-TG w ciąży? czy ma to jakiś wpływ na dziecko? Ja odebrałam dzisiaj wynik TRAb, wyszedł 0,23 (norma do 1) więc u mnie prawdopodobnie jest to Hashimoto tylko na początku wpadłam w nadczynność.
    • hashitess czyj jest ten wątek?! 20.09.16, 20:06
      nie wiem komu mam odpowiedzieć!
      • bisiek10 Re: czyj jest ten wątek?! 20.09.16, 20:24
        No mamapierwszaka chyba tu tylko pytania zadaje.
        • muktprega1 Re: czyj jest ten wątek?! 21.09.16, 23:53
          Wynik TRAB wyjaśnił sytuację, masz jednak nadczynność GB, tylko ta mała objętość tarczycy jakoś mi nie pasuje.
          Selen w ciąży jak najardziej wskazany:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,56562676,selen_w_ciazy.html

Dieta bezglutenowa to właściwie "norma" dla tarczycówek smile gluten jest podejrzewany o zapalnik chorób z worka autoimmunologicznego.
          • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 22.09.16, 08:06
            Od wczoraj żyję bez glutenu smile Wieczorem zaczęła mi się migrena, nie bardzo nasilona ale jednak. A ja w ciąży migren nie miewam big_grin Chyba to przez odstawienie glutenu. Czytałam że on silnie wpływa na układ nerwowy i po odstawieniu może być początkowo ciężko.
            Dziś wizyta u endo. Mam nadzieję, że się dowiem co dalej.
            • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 22.09.16, 19:39
              Dostałam thyrosan 50 mg 3X1 przez 2 tyg, potem 2X1, badania i wizyta za miesiąc. Generalnie pani doktor mnie uspokajała, że dużo kobiet w ciąży jest w podobnej sytuacji a dzieci zwykle rodzą się zdrowe. Podniosła mnie na duchu. Już nie będę szukać w necie czarnych scenariuszy. Leki, dieta i planuję więcej o tarczycy nie rozmyślać.
              • joannabg1 Re: czyj jest ten wątek?! 22.09.16, 20:39
                To dobrze że już wszystko jasne, leczenie podjęłaś to teraz już tylko będzie coraz lepiej. Pozytywne nastawienie najważniejsze i masz rację nie ma co za dużo czytać w internecie.
                • joannabg1 Re: czyj jest ten wątek?! 23.09.16, 17:44
                  A co Twój dr mówił na podwyższone a-TPO i a-TG w ciąży? czy ma to jakiś wpływ na dziecko? Ja odebrałam dzisiaj wynik TRAb, 0,23 (norma do 1) więc u mnie to prawdopodobnie jest to Hashimoto tylko na początku wpadłam w nadczynność.
                  • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 24.09.16, 08:37
                    Joanna Ty się w ogóle nie przejmuj. Wyniki masz dobre, w normie. Niepotrzebnie się nakręcasz. Nie szukaj w internecie informacji. Wyluzuj. Sprawdzaj co kilka tygodni TSH FT3 FT4 i starczy.
                    Ja się dziś czuję wspaniale. Pierwszy raz od tygodni rozpiera mnie energia. To na pewno nie sprawka leku bo za krótko go biorę. Może gluten? Po 3 dniach bez glutenu czuję się świetnie. Polecam spróbować.
                    • joannabg1 Re: czyj jest ten wątek?! 24.09.16, 10:23
                      Masz całkowitą rację, niepotrzebnie czytam i tylko nakręcam się . Też myślałam o odstawieniu glutenu i chyba tak zrobię. To super że Ty czujesz się świetnie smile
    • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 28.10.16, 07:54
      Wracam po 5 tygodniach leczenia.
      Odebrałam wczoraj wyniki i znowu szok sad
      Tak skutecznie zbiłam FT3 i FT4 że teraz jest ich mało.

TSH 0,038 (norma 0,300-4,500)
      FT3 2,45 (norma 2,30-4,20)
      FT4 0,86 (norma 0,89-1,76)
      Lekarz zmniejszył mi wczoraj dawkę leku z 2 tabletek thyrosanu 50 mg na pół tabletki. Ale wróciłam do domu, przemyślałam sprawę i boje się brać nawet te pół tabletki. Wszak w ciąży FT4 powinno być bliżej górnej normy sad
      Można odstawić thyrosan z dnia na dzień czy lepiej nie ryzykować i słuchać lekarza.
      Sama nie wiem co robić. Buuu sad
      • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 28.10.16, 14:06
        > TSH 0,038 (norma 0,300-4,500)
        > FT3 2,45 (norma 2,30-4,20)
        > FT4 0,86 (norma 0,89-1,76)

Tak działa thyrosan, hamuje tarczycę a ściślej wydzielanie hormonów tarczycy, co widać. No i masz odpowiedź na Twoje zastanawianie się wyżej :

Czytałam że poziom TSH w badaniach zmienia się wolno. Nawet do tego stopnia, że wynik z dziś pokazuje jak było m-c temu. Ale nie wiem czy to prawda.

Przy niedoczynności, a w taką się wchodzi biorąc laki hamujące t. TSH - hormon przysadki wzrasta bo próbuje pobudzić do działania tarczycę, a u Ciebie TSH jakby wskazuje na nadczynność jeszcze, w której sądząc po wolnych hormonach - nie jesteś. Czyli pokazuje wynik sprzed jakiegoś czasu.
        > Lekarz zmniejszył mi wczoraj dawkę leku z 2 tabletek thyrosanu 50 mg na pół tab
        > letki. Ale wróciłam do domu, przemyślałam sprawę i boje się brać nawet te pół t
        > abletki. Wszak w ciąży FT4 powinno być bliżej górnej normy sad
        > Można odstawić thyrosan z dnia na dzień czy lepiej nie ryzykować i słuchać leka
        > rza.

myślę, że stopniowo, ale cały czas pilnować hormonów, bo być może będzie Ci jednak potrzebna tyroksyna - syntetyczny hormon T4. Hashimotki standardowo robią badania hormonów co 2 tygodnie, bo tak lawinowo spadają hormony i podnoszą dawkę, aby utrzymać wyniki w drugiej połowie norm.
        Proponuję zrobić trójkę tarczycową za 2 tyg nie dłużej.
        • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 04.11.16, 20:44
          Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Odstawiłam thyrosan bo poziom FT 4 mnie załamał. Zrobiłam badanie po tygodniu i FT4 rośnie (skoczyło przeszło 11%), będę robiła badania co tydzień.
          Jestem rozgoryczona, że na lekarzy nie można liczyć. Płacę 200 zł za wizytę u endo. Nie rozumiem dlaczego nie usłyszałam, że powinnam badać hormony co 2 tyg i jak spadną poniżej jakiegoś poziomu to mam zmniejszyć dawkę leku. Byłam pewna że zbicie hormonów z poziomu 160-180% zajmie ze 3 miesiące bo lekarka mówiła że zmienimy lek z thyrosanu na metizol na kolejnej wizycie. Lekarz nie powinien dopuścić do takiej sytuacji, że teraz dziecko ma hormonów za mało sad
          I na koniec optymistycznie smile Byłam dziś na usg połówkowym, małe wygląda na zdrowe (bałam się wady serca od nadczynności) smile
          • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 06.11.16, 19:22
            No tego się trzymaj (ostatnia informacja smile)
            Ale nie lekceważ tych TRAB- ów, osobiście powtórzyłabym jeszcze w innym laboratorium (te problemy z określeniem itp)
            Musisz też wiedzieć, ze czasami bywają (rzadko) mixy - Hashimoto i GB w jednym.
            • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 07.11.16, 10:00
              Umówiona jestem jeszcze na echo serca płodu. Mam nadzieję, że będzie OK.
              TRABy mam zbadać po kolejnej wizycie u endo. Przynajmniej taka była rozmowa z lekarzem. Ale teraz to już w sumie chyba sama się będę leczyć bo lekarze mnie rozczarowują wink
              Z tego co wiem to w kwestii TRABów nic się nie da zrobić lekami. Trzeba tylko mieć nadzieję, że spadają albo dziecku nie zaszkodzą. W czwartek idę na badanie FT4, tak dla siebie chcę sprawdzić czy rośnie, to i TRABy zrobię. I faktycznie teraz zrobię w laboratorium szpitalnym.
              > Musisz też wiedzieć, ze czasami bywają (rzadko) mixy - Hashimoto i GB w jednym.
              Wcale bym się już nie zdziwiła jakbym to miała uncertain

• mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 30.11.16, 15:56
              Wyniki po przeszło 4 tygodniach od odstawienia leków
              TSH 0,011 (czyli znowu spada) norma 0,300-4,500
              FT3 3,37 norma 2,30-4,20 nieco pond 56% czyli OK
              FT4 1,20 norma 0,89-1,76 to tylko 35 % z haczykiem
              Martwi mnie niski poziom FT4. Przez pierwsze 2 tygodnie po odstawieniu leków rosło dość szybko 11% i 15 % na tydzień a teraz przez 18 dni w sumie tylko 12 %.
              Proszę o jakieś sugestie. Do endo jadę w przyszłym tygodniu ale po tym jak zbyt szybko zbiła mi hormony już jej nie ufam sad
              • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 30.11.16, 20:36
                Szkoda, ze nie zrobiłaś TRAB-ów ostatni wynik z września?
                Ale Ft4 wzrosło od poprzedniego razu. Proponuję zrobić za 2 tygodnie następne wyniki.
                To TSH może jeszcze być po reakcji na tyrosan i spadku Ft4
                • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 30.11.16, 21:53
                  TRABy będą czekam na wynik z innego lab.

• polalola22 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 07.02.17, 13:46
                    HEJ HEJ ... CZYTAŁAM CAŁĄ HISTORIĘ ... I CHCĘ WIĘCEJ ! JAK TE TRABY ?? OGÓLNIE JAK SIĘ WSZYSTKO UŁOŻYŁO ?
                    • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.02.17, 15:46
                      Ojej nie zauważyłam, że mój wątek odkopany i założyłam nowy.

FT3 i FT4 w normie ale od dłuższego czasu FT3 jest dwa razy więcej (procentowo) niż FT4.
                      TSH nadal nie ma. Co do TRABu, pierwszy wynik, przypomnę 121,4 (przy wyniku ujemnym do 1,8). Laboratorium miało problem z oznaczeniem poziomu przeciwciał ale w końcu dostałam wynik z uwagą "oznaczenie wykonano dwukrotnie, wynik potwierdzony".
                      Po paru miesiącach powtórka z TRABu w innym laboratorium i wynik 0,8 (osoby zdrowe do 1,22). Szok!!!!
                      W poniedziałek mam konsultację u jakiejś bardzo dobrej endo (czekałam na wizytę 2 m-ce). Ciekawe co powie bo ja, przyznam, nic z tego nie rozumiem wink
                      Leki brałam tylko 5 tygodni.
                      Co do ciąży. Już się zaczyna 36 tydzień. Dziecko przebadane pod kątem wad serca (2 razy echo) i jest bez OK. Do tego usg pod kątem tarczycy- też OK, wola brak smile
                      Teraz się boję porodu bo naczytałam się o przełomie tarczycowym ale mam nadzieje że mnie endo w poniedziałek uspokoi smile
                      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.02.17, 15:47
                        >Dziecko przebadane pod kątem wad serca (2 razy echo) i jest bez OK.

Rany, co ja napisałam wink Miało być "jest OK"
                        • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.02.17, 18:40

FT3 i FT4 w normie ale od dłuższego czasu FT3 jest dwa razy więcej (procentowo) niż FT4.

napisz proszę wynik wraz z normami
                          • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.02.17, 18:48
                            TSH 0.0016
                            FT3 3,33 (1,71-3,71)
                            FT4 1,00 (0,70-1,48)
                            • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 19.02.17, 10:42
                              FT4 38.46% [ wynik 1, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 81% [ wynik 3.33, norma (1.71 - 3.71)]

dla mnie to Ty jesteś w niedoczynności, Ft4 jest stanowczo za nisko, dlatego winduje Ft3 do góry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka