Dodaj do ulubionych

nadczynność w ciąży - ktoś się zna?

13.09.16, 15:41
Jestem w 13 tc. W zeszłym tygodniu zrobiłam tsh (tak profilaktycznie dla sprawdzenia czy wszystko OK, bo na tarczycę nie chorowałam). Wynik 0,001 (norma 0,300-4,500) czyli praktycznie go nie ma sad
Dziś odebrałam kolejne wyniki
TSH nadal 0,001
FT3 5,81 (norma 2,30-4,20)
FT4 2,11 ( norma 0,89-1,76)
Jestem już umówiona z endokrynolgiem ale do czasu wizyty chyba osiwieję. Czy to są bardzo złe wyniki?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 13.09.16, 19:30
      Witaj
      Hormony tarczycy masz podwyższone, trochę ponad normę :
      FT3 5,81 (norma 2,30-4,20)
      FT4 2,11 ( norma 0,89-1,76)

      a TSH - hormon przysadki mózgowej hamuje wydzielanie Ft4, stąd jego spadek. Na kiedy masz termin u endo? Dobrze byłoby iść z gotowymi wynikami od razu, za całym pakietem potrzebnym do diagnozy, są to:
      - USG tarczycy (masz prawo dostać od lekarza ogólnego) z dokładnym opisem i trzema wymiarami obu płatów
      - przeciwciała - a-TPO, a-TG, TRAB (na to niestety skierowanie od endo, ewentualnie za własną kasę już do endo co skróci Ci znacznie czas streu wink)
      - zawsze warto zbadać poziom - D3, ferrytyny, B12, kwas foliowy, bo one często idą w parze z problemami tarczycowymi.
      W artykule poniżej:
      www.termedia.pl/Thyroid-diseases-before-pregnancy-in-the-pregnant-state-and-postpartum,4,18538,1,1.html
      to zdanie:
      "Jednak w pierwszym trymestrze jeszcze częściej mamy do czynienia z tzw. przejściową nadczynnością tarczycy, powodowaną obecnością hCG o właściwościach tyreotropowych"

      więc na razie się nie stresuj, ale oczywiście działaj smile powodzenia
      Daj znać co potem u Ciebie
      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 11:01
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam dziś rano a-TPO i a-TG na TRAB czeka się 2 tygodnie więc zrezygnowałam. Wizytę mam jutro. Lekarza znalazłam przez internet bo wszyscy polecani przez koleżanki mają długie terminy. Opinie ma OK, zresztą nie mam wyjścia, czekanie jest najgorsze.
        Po południu jestem umówiona na usg tarczycy.
          • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 14.09.16, 19:49
            Pomyślałam, że skoro wyniku na jutro mieć nie będę to poczekam, może lekarz będzie miał pomysły na inne badania wink Skoro to bardzo ważne to zrobię w piątek.
            USG wyszło OK. Przynajmniej tak lekarz mówił. Zobaczymy co powie endokrynolog. Ciężko się było dostać na to USG, normalnie cud, że lekarz się zlitował.
            Wszędzie na TRAB tak długo się czeka, może spróbować w innym laboratorium?
              • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 15.09.16, 16:50
                płat prawy 17x12x52
                płat lewy 16x11x50
                cieśn 3-4 mm

                No i krew
                a TG 14,2 (norma do 18)
                A TPO 68,9 (norma do 8) -straszny ten wynik

                Dostałam lek ale mąż wziął receptę i nie pamiętam nazwy na "T"
                Czy mogę zrobić TRAB jutro jeśli dziś wezmę już lek?

                Lekarz nie wzbudził we mnie zaufania. Lek będę brać bo i moja gin. o mim mówiła. Jestem umówiona do naprawdę dobrego lekarza za nieco ponad 2 tygodnie, będę mieć już wyniki TRAB. Wtedy zobaczymy co dalej.
                • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 00:42
                  www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc

                  objętość całej tarczycy: 9.704 ml

                  u dorosłej kobiety norma 13-18 ml, więc Twoja pomniejszona, masz przeciwciała a-TPO odpowiedzialne za autoimmunologiczną chorobę tarczycy, które mogą występować zarówno w Hashimoto jak i w GB.
                  Zdarza sie, że tarczyca aktywizuje się w ciąży, być może, że Twoje nadczynne wyniki są związane z tzw wybuchowym początkiem Hashimoto, bo w sumie tarczycę masz małą.
                  WAŻNE - jak nazywa się ten lek na "T" - thyrozol (przy nadzcynności, ma za zadanie zablokować tarczycę) czy tyroksyna (przy niedoczynności, wspiera hormony)?
                  Osobiście radzę - nie bierz leku na "T" dopóki nie zbadasz TRAB-ów
                  Na razie Twoja sytuacja jest nie dokońca jasna, żeby zastosować jakiekolwiek leczenie, skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem.
                  • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 16.09.16, 08:28
                    Dzięki dobra kobieto! Lek to Thyrosan. Nie wzięłam wczoraj bo w aptece nie było i mi sprowadzą na dziś. Zrobiłam TRAB. Pani z lab. powiedziała, że akurat dziś zawożą próbki, nie będę czekać 2 tygodnie bo wynik może być już po weekendzie smile
                    Czyli znów szukam endo który mnie przyjmie w przyszłym tygodniu.
                    Kurcze, ten wczorajszy nawet nie powiedział, że tarczyca jest mała sad

                    Co radzisz z lekiem. Brać, czy się wstrzymać. Boję się że moja nadczynność zaszkodzi dziecku sad
                      • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 07:55
                        Dziękuję smile

                        Jeszcze mam kilka pytań wink
                        Jeśli mój TRAb będzie w normie to co to znaczy? Że przyczyną jest ciąża?
                        A jeśli normy nie będzie to znaczy, że chorowałam przed ciążą i o tym nie wiedziałam?
                        Czy moja wręcz zbyt mała tarczyca nie wskazuje na to, że to początek choroby?
                        Macie jakiś pomysł dlaczego aTG jest w normie a aTPO 10 krotnie normę przekracza?
                        Lekarz mi kazał kontrolować TSH, FT4 i a TPO, czemu nie zwrócił uwagi na FT3 choć też przekracza normę? Czy dlatego, że a TG jest w normie?

                        Sorki za tą litanię pytań ale jestem jeszcze zielona w kwestii chorób tarczycy sad
                        • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 17.09.16, 09:59
                          Ja osobiście też poczekałabym na wynik TRAB zanim zacznę brać chemię,

                          >Jeśli mój TRAb będzie w normie to co to znaczy? Że przyczyną jest ciąża?

                          Nie przyczyną TRAB-ów nie jest ciąża smile a nadczynnosć w przebiegu Graves- Basedow

                          >A jeśli normy nie będzie to znaczy, że chorowałam przed ciążą i o tym nie wiedziałam?

                          Na razie poczekaj na wynik smile często w początkowej fazie Hashimoto z niedoczynnoscią występuje niewielki wzrost TRAB, często błędnie rozpoznawany jako nadczynność przez wielu lekarzy niestety, dlatego potrezbna jest szeroka diagnostyka a nie skupienie się na 1 czy 2 parametrach. Małą bjętość Twojej tarczycy raczej nie sugeruje nadczynnosci, więc branie czegoś co hamuje dodatkowo tarczycę jest dość problematyczne.

                          >Macie jakiś pomysł dlaczego aTG jest w normie a aTPO 10 krotnie normę przekracza?

                          Można mieć obydwa prezciwciała powyzej lub 1 lub wcale, akurat przy Hashimoto najczęściej występuje a-TPO.

                          >Lekarz mi kazał kontrolować TSH, FT4 i a TPO, czemu nie zwrócił uwagi na FT3 choć też przekracza normę?

                          Ale Ty już masz wiedzę i wiesz, że potrezbne są oba przeciwciała a nie kawałek diagnostyki wink
                          www.prawomedycyna.pl/jakie-badania-moze-zlecac-lekarz-poz-od-1-stycznia-2015-r/
                          Wg nowego Dziennika Ustaw nie endo ale już ogólny ma prawo na nfz wypisać badania na TSH, Ft4 oraz Ft3 (chyba nie bez znaczenia te dwa wink) oraz USG tarczycy
    • mamapierwszaka3 TRAb 20.09.16, 14:01
      Dzwoniłam czy już jest mój wynik TRAb -ów.
      Jest i wyszedł bardzo wysoki - tyle się póki co dowiedziałam sad Szczegóły napiszę jak będę mieć wynik w ręku.
      Chyba jednak nie Hashimoto? Jak myślicie?
      • bisiek10 Re: TRAb 20.09.16, 14:37
        No wysokie Traby to raczej GB.Tylko ta Twoja tarczyca jakas mala.Chociaz z ta objetoscia to tez jest dziwna sprawa.Mnie lekarz od usg powiedzial ze tarczyca powiekszona,endo tez.A tarczyca w dolnej granicy normy wg roznych zrodel podawanych przez dziewczyny tu.Chcesz to poszukaj mojego watku.Ja tez zaczynalam z wysokimi trabami i nadczynnoscia.Tyle ze bez ciazy.Teraz jestem w niedoczynnosci i w zeszlym roku oba przeciwciala odpowiedzialne za Hashi bardzo wysoko.Traby wynik ujemny.
        • mamapierwszaka3 Re: TRAb 20.09.16, 16:22
          Poszukam wątku smile
          Mam wynik 121,4 (od 2,0 wynik dodatni). Ponoć bezpiecznie dla dziecka jak norma nie jest przekroczona 5 krotnie po 20 tc.
          Da się to jakoś zbić? Wujek google podaje, że zażywanie selenu jest wskazane i dieta bezglutenowa i bezmleczna. Ma to sens czy bzdura jakaś?
          • bisiek10 Re: TRAb 20.09.16, 18:26
            Ponoc selen pomaga.Ale to juz nt dawkowania itd musza wypowiedziec sie dziewczyny, ktore mialy z nim stycznosc.No i odpowiednio dlugo musi byc brany.Ja podjadalam orzechy brazylijskie,ktore sa bogate w selen.Ale to jak mi sie przypomnialo wink
            • joannabg1 Re: TRAb 20.09.16, 18:48
              Wszystko możliwe że selen jest dobry, warto jeść, na pewno nie zaszkodzi a może pomoże. A o diecie bezglutenowej kiedyś coś słyszałam, ktoś się wypowiadał że miał problemy z tarczycą i zrezygnował z glutenu, to było już dawno chyba w "pytaniu na śniadanie" albo w jakimś innym porannym programie, ale coś o tym było
              • mamapierwszaka3 Re: TRAb 21.09.16, 12:53
                Mimo tragicznych wyników (odebrałam wczorajsze badania FT3, FT4- jeszcze wzrosły w ciągu tygodnia) staram się nie załamywać wink Kupiłam selen i rozpoczęłam dietę bezglutenową. Muszę się wybrać do jakiegoś dietetyka bo właściwie nie wiem co mam jeść, żeby sobie jeszcze bardziej nie zaszkodzić.
                • joannabg1 Re: TRAb 21.09.16, 13:07
                  Myślę że gluten dobrze tak stopniowo odstawiać, nie z dnia na dzień, tak mi się przynajmniej wydaje, bo organizm zwariuje. Dieta bezglutenowa działa dobrze podobno na wiele chorób. Po ilu dniach miałaś wynik TRAb?
                  • mamapierwszaka3 Re: TRAb 21.09.16, 13:55
                    To jeszcze poczytam o tym glutenie.
                    TRAb miałam szybko ale zupełnie przez przypadek. Wcześniej mi powiedziano że czeka się 2 tygodnie. Ale jak poszłam w piątek na pobranie krwi to się dowiedziałam, ze akurat tego dnia będą zawozić próbki i wynik będzie po weekendzie. Byłby już w poniedziałek ale chyba przez tą kosmiczną wartość nie byli pewni i powtarzali badanie co najmniej 4 razy.
                    Po prostu mało które laboratorium to robi, zawożą pewnie dopiero jak im się uzbiera takich nietypowych badań.
                      • joannabg1 Re: TRAb 23.09.16, 17:40
                        A co Twój dr mówił na podwyższone a-TPO i a-TG w ciąży? czy ma to jakiś wpływ na dziecko? Ja odebrałam dzisiaj wynik TRAb, wyszedł 0,23 (norma do 1) więc u mnie prawdopodobnie jest to Hashimoto tylko na początku wpadłam w nadczynność.
        • muktprega1 Re: czyj jest ten wątek?! 21.09.16, 23:53
          Wynik TRAB wyjaśnił sytuację, masz jednak nadczynność GB, tylko ta mała objętość tarczycy jakoś mi nie pasuje.
          Selen w ciąży jak najardziej wskazany:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,56562676,56562676,selen_w_ciazy.html

          Dieta bezglutenowa to właściwie "norma" dla tarczycówek smile gluten jest podejrzewany o zapalnik chorób z worka autoimmunologicznego.
          • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 22.09.16, 08:06
            Od wczoraj żyję bez glutenu smile Wieczorem zaczęła mi się migrena, nie bardzo nasilona ale jednak. A ja w ciąży migren nie miewam big_grin Chyba to przez odstawienie glutenu. Czytałam że on silnie wpływa na układ nerwowy i po odstawieniu może być początkowo ciężko.
            Dziś wizyta u endo. Mam nadzieję, że się dowiem co dalej.
            • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 22.09.16, 19:39
              Dostałam thyrosan 50 mg 3X1 przez 2 tyg, potem 2X1, badania i wizyta za miesiąc. Generalnie pani doktor mnie uspokajała, że dużo kobiet w ciąży jest w podobnej sytuacji a dzieci zwykle rodzą się zdrowe. Podniosła mnie na duchu. Już nie będę szukać w necie czarnych scenariuszy. Leki, dieta i planuję więcej o tarczycy nie rozmyślać.
                • joannabg1 Re: czyj jest ten wątek?! 23.09.16, 17:44
                  A co Twój dr mówił na podwyższone a-TPO i a-TG w ciąży? czy ma to jakiś wpływ na dziecko? Ja odebrałam dzisiaj wynik TRAb, 0,23 (norma do 1) więc u mnie to prawdopodobnie jest to Hashimoto tylko na początku wpadłam w nadczynność.
                  • mamapierwszaka3 Re: czyj jest ten wątek?! 24.09.16, 08:37
                    Joanna Ty się w ogóle nie przejmuj. Wyniki masz dobre, w normie. Niepotrzebnie się nakręcasz. Nie szukaj w internecie informacji. Wyluzuj. Sprawdzaj co kilka tygodni TSH FT3 FT4 i starczy.
                    Ja się dziś czuję wspaniale. Pierwszy raz od tygodni rozpiera mnie energia. To na pewno nie sprawka leku bo za krótko go biorę. Może gluten? Po 3 dniach bez glutenu czuję się świetnie. Polecam spróbować.
    • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 28.10.16, 07:54
      Wracam po 5 tygodniach leczenia.
      Odebrałam wczoraj wyniki i znowu szok sad
      Tak skutecznie zbiłam FT3 i FT4 że teraz jest ich mało.

      TSH 0,038 (norma 0,300-4,500)
      FT3 2,45 (norma 2,30-4,20)
      FT4 0,86 (norma 0,89-1,76)
      Lekarz zmniejszył mi wczoraj dawkę leku z 2 tabletek thyrosanu 50 mg na pół tabletki. Ale wróciłam do domu, przemyślałam sprawę i boje się brać nawet te pół tabletki. Wszak w ciąży FT4 powinno być bliżej górnej normy sad
      Można odstawić thyrosan z dnia na dzień czy lepiej nie ryzykować i słuchać lekarza.
      Sama nie wiem co robić. Buuu sad
      • muktprega1 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 28.10.16, 14:06
        > TSH 0,038 (norma 0,300-4,500)
        > FT3 2,45 (norma 2,30-4,20)
        > FT4 0,86 (norma 0,89-1,76)

        Tak działa thyrosan, hamuje tarczycę a ściślej wydzielanie hormonów tarczycy, co widać. No i masz odpowiedź na Twoje zastanawianie się wyżej :

        Czytałam że poziom TSH w badaniach zmienia się wolno. Nawet do tego stopnia, że wynik z dziś pokazuje jak było m-c temu. Ale nie wiem czy to prawda.

        Przy niedoczynności, a w taką się wchodzi biorąc laki hamujące t. TSH - hormon przysadki wzrasta bo próbuje pobudzić do działania tarczycę, a u Ciebie TSH jakby wskazuje na nadczynność jeszcze, w której sądząc po wolnych hormonach - nie jesteś. Czyli pokazuje wynik sprzed jakiegoś czasu.
        > Lekarz zmniejszył mi wczoraj dawkę leku z 2 tabletek thyrosanu 50 mg na pół tab
        > letki. Ale wróciłam do domu, przemyślałam sprawę i boje się brać nawet te pół t
        > abletki. Wszak w ciąży FT4 powinno być bliżej górnej normy sad
        > Można odstawić thyrosan z dnia na dzień czy lepiej nie ryzykować i słuchać leka
        > rza.

        myślę, że stopniowo, ale cały czas pilnować hormonów, bo być może będzie Ci jednak potrzebna tyroksyna - syntetyczny hormon T4. Hashimotki standardowo robią badania hormonów co 2 tygodnie, bo tak lawinowo spadają hormony i podnoszą dawkę, aby utrzymać wyniki w drugiej połowie norm.
        Proponuję zrobić trójkę tarczycową za 2 tyg nie dłużej.
        • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 04.11.16, 20:44
          Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Odstawiłam thyrosan bo poziom FT 4 mnie załamał. Zrobiłam badanie po tygodniu i FT4 rośnie (skoczyło przeszło 11%), będę robiła badania co tydzień.
          Jestem rozgoryczona, że na lekarzy nie można liczyć. Płacę 200 zł za wizytę u endo. Nie rozumiem dlaczego nie usłyszałam, że powinnam badać hormony co 2 tyg i jak spadną poniżej jakiegoś poziomu to mam zmniejszyć dawkę leku. Byłam pewna że zbicie hormonów z poziomu 160-180% zajmie ze 3 miesiące bo lekarka mówiła że zmienimy lek z thyrosanu na metizol na kolejnej wizycie. Lekarz nie powinien dopuścić do takiej sytuacji, że teraz dziecko ma hormonów za mało sad
          I na koniec optymistycznie smile Byłam dziś na usg połówkowym, małe wygląda na zdrowe (bałam się wady serca od nadczynności) smile
            • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 07.11.16, 10:00
              Umówiona jestem jeszcze na echo serca płodu. Mam nadzieję, że będzie OK.
              TRABy mam zbadać po kolejnej wizycie u endo. Przynajmniej taka była rozmowa z lekarzem. Ale teraz to już w sumie chyba sama się będę leczyć bo lekarze mnie rozczarowują wink
              Z tego co wiem to w kwestii TRABów nic się nie da zrobić lekami. Trzeba tylko mieć nadzieję, że spadają albo dziecku nie zaszkodzą. W czwartek idę na badanie FT4, tak dla siebie chcę sprawdzić czy rośnie, to i TRABy zrobię. I faktycznie teraz zrobię w laboratorium szpitalnym.
              > Musisz też wiedzieć, ze czasami bywają (rzadko) mixy - Hashimoto i GB w jednym.
              Wcale bym się już nie zdziwiła jakbym to miała uncertain

            • mamapierwszaka3 Re: nadczynność w ciąży - ktoś się zna? 30.11.16, 15:56
              Wyniki po przeszło 4 tygodniach od odstawienia leków
              TSH 0,011 (czyli znowu spada) norma 0,300-4,500
              FT3 3,37 norma 2,30-4,20 nieco pond 56% czyli OK
              FT4 1,20 norma 0,89-1,76 to tylko 35 % z haczykiem
              Martwi mnie niski poziom FT4. Przez pierwsze 2 tygodnie po odstawieniu leków rosło dość szybko 11% i 15 % na tydzień a teraz przez 18 dni w sumie tylko 12 %.
              Proszę o jakieś sugestie. Do endo jadę w przyszłym tygodniu ale po tym jak zbyt szybko zbiła mi hormony już jej nie ufam sad

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka