Dodaj do ulubionych

powrót do tematu tarczycy prośba o int. wyników

06.11.18, 09:28
Witam po paru latach. Parę lat temu bywałem tutaj, ponieważ na usg wyszło, że mam małą tarczycę a i wyniki były takie sobie. Byłem parę razy u endo i po ponownych badaniach i usg orzekła, że jestem zdrowy. Poza wynikami miałem i mam całe spektrum objawów które mogą świadczyć o problemach z tarczycą ale jak to bywa mogą też świadczyć o innej chorobie.
Teraz wracam do tego tematu po zrobieniu badań. Od mojej lekarki rodzinnej, która notabene ma problemy z tarczycą dostałem skierowanie do endokrynologa, natomiast lekarz (pediatra) który potem oglądał wyniki powiedział, że są dobre. No w sumie w normie są ale pamiętam z dawnych czasów, że norma to nie wszystko.
Wyniki takie:
TSH III gen 1,92 ( 0,38 -5,33) 31,1%
FT3 3,51 (2,5 - 3,9) 72,14%
FT4 0,71 (0,61 - 1,12) 19,6 %

Co sądzicie? Jest szansa, że zwykły endokrynolog pochyli się nad moimi wynikami czy też uzna, że są w normie?
Obserwuj wątek
    • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 08.11.18, 09:57
      dopiszę co mi dokucza i co mnie charakteryzuje, jedne od lat inne od jakiegoś czasu:
      - wieczne zmęczenie, senność i brak energii
      - stany depresyjne i lękowe
      - neuropatia ( mrowiemie i pieczenie stóp, dłoni oraz twarzy)
      - szum uszny
      - śnieg optyczny
      - wieczne rozwolnienia
      - wyraźne żółto- pomarańczowy odcień skóry ( od bardzo dawna i nie jakoś bardzo widoczny)
      - wczesna utrata włosów na głowie, wczesne siwienie ( jestem teraz przed 50 )
      - szybkie męczenie się
      - deficyt uwagi, problemy z pamięcią
      - otyłość, nalana twarz
      - problem z bolącymi stawami ( umiarkowany)
      - przeważnie niski poziom B12, sporo uzupełniałem i po tym wyniki nieznacznie przekraczające minimum normy

Pare lat temu odwiedzałem neurologów, psychiatrów, laryngologów i endokrynologa też. Nic to nie dało, borelioza po wstępnych badaniach negatywnie ale i bardzo objawy nie postepują to może nie ona. Sporo badań neurologicznych, na tężyczkę również i bez odpowiedzi. Celiakia wykluczona. Krzywą cukrowa parę lat dobra, wyniki cukru z krwi teraz dobre.
      Złożyłem wkońcu broń, staram się nie zwracać uwagi, próbuje być aktywny - uwielbiam biegać ale sił i energii brakuje.
      Teraz profilaktycznie zrobiłem komplet badań z tych co ogólna chciała mi przepisać i wszystko dobre i w miarę dobre. Tylko FT3 i FT4 takie sobie choć w normie.
      • laura.phys Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 08.11.18, 17:39
        Poszłabym do neurologa na badanie emg w kierunku tezyczki a wcześniej oznaczylabym z krwi poziom d25oh, b12, ferrytyny, wapnia zjonizowanego. Z kompletem badań do neurologa i endokrynologa.
        Jesli b12 masz ciagle niskie to udaj się do neurologa pędem, bo niektóre zmiany w układzie nerwowym mogą być nieodwracalne. A przedewszystkim zbadaj się w kierunku przyczyny niskiej b12- choroby autoimmunologicznej - ch. Adisona-biermera tzw anemii złośliwej. Badania w tym kierunku możesz wyprosić u rodzinnego.

Dobrze jest tez zrobić badanie krzywej insulinowej i glukozowej. Udaj się do endo na leczenie bo ft4 masz bardzo niskie.
        • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 09.11.18, 10:47
          badania na tężyczkę miałem dwa razy, neurolog niskie b12 olewa i jest przeciwna suplementacji - zastrzyki przepisywał mi internista. Stąd też miałem wykonana gastroskopię, żeby wykluczyc celiakię. Krzywą glukozową miałem a na insulinową jakoś wtedy wszędzie robili duże oczy co to jest.
          Niedługo oznaczę jeszcze 3 tarczycową i zbadam b12 w innym labie.
          Wracając do B12 to przy normie bodaj do 192 przy pierwszym oznaczeniu miałem 120 coś. Potem ostatnio najwięcej 300 coś i to w innym labie i się zastanawiam, czy problemem nie jest słabe laboratorium gdzie ląduje moja krew pobrana w moim POZ-cie.
          • laura.phys Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 09.11.18, 15:20
            Szukaj lekarza bo z b12 nie poradzisz nic bez pomocy lekarza. Czasem lepiej dojechać na drugi koniec polski 2 razy do roku a mieć pomoc.
            • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 15.11.18, 13:42
              hmmm, odstawiłem witb12 gdzieś z pół roku temu po po dobrym wyniku b12 i teraz się łapię na tym, że czuję się coraz gorzej (a i żeby nie było, witaminę b12 załatwiałem u lekarzy sam, nikt mi jej nie zlecał a jak napisałem wyżej nawet byłem za to "opieprzany" przez neurologa)

rbc mam 4,77 przy normie 4,63-6,08
              podobnie hemoglobina 14,5 przy 13,7 do 17,5
              hematokryt troche lepiej 43,1 -40,1 do 51 - szału też nie ma
              mcv świadczące o chorobie Addisona-Biermera mam skolei też w normie ale górnej a przy tej chorobie ma byc powyżej normy 90,4 przy 79 do 92,2
              Generalnie morfologia w normie i tylko podwyższony % LYM - procent limfocytów 43,88 przy normie 20 do 40 tysięcy

No i powróciłem do tematu, do jakiego lekarza się udać. Czy endokrynolog pochyli się nad tematem niedoboru B12 i moich wyników. Nic z nich oczywistego nie wynika
              • hashitess Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 16.11.18, 09:56
                Twoim problemem jest niskie FT4.
                W przypadku niedoczynności tarczycy, a Ty obecnie jesteś w takim stanie,
                uzupełnianie niedoborów bez zażywania hormonu T4,
                niewiele wpłynie na Twoje zdrowie.
                Znajdz medyka, który wręczy Ci rp. na letrox, euthyrox czy inne T4.
                • agnieszka_ania1975 Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 16.11.18, 10:17
                  jeśli faktycznie winna jest tarczyca i niedoczynność to:
                  podwyższone MCV może być również z niedoczynności (oraz braku kw.foliowego, a nie tylko b12)
                  badania z krwi B12 ponoć nie odzwierciedlają faktycznego stanu - można sprawdzić homocysteinę
                  a podwyższone limfocyty - mogą wskazywać m.in. na aktywne zapalenie tarczycy
    • hashitess Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 09.11.18, 20:45
      kyrob napisał:

> Wyniki takie:
      > TSH III gen 1,92 ( 0,38 -5,33) 31,1%
      > FT3 3,51 (2,5 - 3,9) 72,14%
      > FT4 0,71 (0,61 - 1,12) 19,6 %
      >
      > Co sądzicie? Jest szansa, że zwykły endokrynolog pochyli się nad moimi wynikami
      > czy też uzna, że są w normie?

Trzeba pamiętać, że nie tylko poziomy hormonów świadczą
      o chorobie tarczycy, ale i Twoje samopoczucie, które jak piszesz
      są paskudne.
      Poza tym kilka lat temu Twoja tarczyca była mała.
      Miała objętość poniżej normy.
      Sprawdż teraz czy znów zmalała.
      Sprawdz też poziomy p/ciał TPO i TG.
      • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 19.11.18, 10:00
        czy poziomy p/ciał mogę zrobić bez FT3 i 4 ? Zamierzam zrobić badanie na B12 i coś jeszcze?
        • hashitess Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 19.11.18, 22:47
          kyrob napisał:

> czy poziomy p/ciał mogę zrobić bez FT3 i 4 ?

zdecydowanie tak

Zamierzam zrobić badanie na B12 i
          > coś jeszcze?

proponuję ferrytynę i wit. D3 oraz kwas foliowy
          • facet699 Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 03.12.18, 16:27
            zrobiłem badania
            anty tg i anty tpo oba po 0,3 przy normie do 9
            witamina b12 141 ( 180-914)
            magnez całkowity 0,95 (0,73-1,06)
            białko crp 5,1 (0,0 -5)
            ferrytyna 205,30 (22 -322)

B12 tylko raz mi wyszła kiedys mniej, specjalnie wybrałem teraz inne labo niż zawsze
            anty na takim poziomie, że hashi chyba nie wchodzi w grę ale to chyba nie wyklucza niedoczynności.
            Z CRP mam trop, że może od stanu zapalnego zęba ( wyszło na rtg), który mam od lat i się wybieram wyleczyć i wybrac nie mogę
            kwasu foliowego ten lab nie oznacza. Co teraz robić?
            • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 05.12.18, 18:48
              i powyższe to moje wyniki, więc w dalszym ciągu proszę o poradę co dalej
              • laura.phys Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 05.12.18, 20:55
                pędem do swiatłego medyka po b12! bo niedobór sieje spustoszenie w układzie nerwowym. Byłeś u neurologa z wynikiem?
                • hashitess Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 05.12.18, 21:58
                  jeśli nie uzupełnisz hormonów tarczycy przez suplementację T4,
                  to po kolei będzie Ci wszystko padało.

Poniżej link o wit. B12
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24776,23993052,23993052,B_12.html
                  • kyrob Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 06.12.18, 19:59
                    jaką ścieżką iść, do którego lekarza? Bo do endo idę na dniach prywatnie, do tego myślę nad innym neurologu tylko czy wizyta u niego coś jeszcze wniesie? No i mogę iść do mojej internistki i jestem prawie pewny, że bez oporów tak jak do tej pory przepisze mi iniekcje wg tego co będę chciał. Tylko czy przywalić 10 x 1000mcg codziennie i potem raz na miesiąc czy może ta seria przy moim poziomie to za dużo? Lepiej zapytać lekarza powiecie, ale co lekarz to inaczej powie a w pamięci mam niechęć do B12 mojej obecnej neurolog oraz problemy jakie maja ludzie piszące na forach by wyżebrać jakiekolwiek iniekcje.
    • paulakrawczykk Re: powrót do tematu tarczycy prośba o int. wynik 07.12.18, 22:51
      Wspomagawczo świetnie działa Thyrolin, który wspiera działanie tarczycy. U mnie jak na razie działa zobaczymy jak będzie później. Jest to suplement oparty na naturalnych składnikach. Tu go kupuje: nplink.net/er6pfIdU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka