Dodaj do ulubionych

Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Pomocy!

11.11.18, 12:45
Witam, może jest tu ktoś, kto mi pomoże, bo już w depresję popadam. Mam zdiagnozowaną nadczynność tarczycy, ale zaczynam wątpić czy dolega mi tylko to, oraz czy w ogóle mam nadczynność. Objawy takie jak duszności, przyspieszona akcja serca, problemy ze wzrokiem, towarzyszyły mi od jakiś 6 lat. Wówczas tsh wyszło w normie, i byłam diagnozowana u endokrynologa, kardiologa, pulmunuloga, wkoncu padło że mam po prostu nerwice.... W między czasie urodziłam syna, znacznie przybrałam na wadze w ciąży, a nigdy najszczuplejsza nie byłam (wazylam zawsze około 70kg przy wzroście 165), po porodzie miałam 80kg i nic nie szło w dół. Od początku 2017roku byłam na specjalnej diecie, w pół roku schudłam około 10kg, po pół roku trzeba wyjść z diety wg tego programu i można powrócić na niego po około 2-3mcach. Tak też zrobiłam. W 3 miesięcznej przerwie przytyłam 1kg, ale po powrocie na dietę znowu schudłam. Stosowałam ten program do zadowalającej mnie wagi i figury tj 57kg. Po wyjściu w diety w czerwcu 2018, nie tylami i nie chudlam, waga waha się plus minus o 1kg. Takie było założenie, dieta bez efektu jojo. We wrześniu zaczęłam mieć problem z jednym okiem, rozmazany obraz, lekka orbitopatia, okulista stwierdzil że jest wszystko ok, ale mam zbadać tarczyce. No i wyszło że mam nadczynność. Co nie ukrywam bardzo mnie zdziwiło gdyż zawsze miałam problem z waga tzn, tym że łatwo przybieram i ciężko mi schudnąć, będąc na tej diecie, też wiem, że inne osoby miały szybsze efekty niż ja. Moje wyniki z września Tsh 0,0003µIU/ml norma 0,350 - 4,940 FT3 7,05pg/ml norma 1,88 - 3,18 FT4 2,13ng/dl norma 0,70 - 1,48. Dostałam Thyrozol i Propranolol. W między czasie miałam jeszcze badanie P/c. p. receptorom TSH (TRAb) Wynik badania:11,30IU/L norma 0,00 - 1,22, oraz usg tarczycy, na nim u radiologia wyszedł guz o strukturze ezoichogennej, ale moja endokrynolog po ponownym badaniu stwierdziła, że to jest porostu powiększone wole tarczycy, stan zapalny. Po kilku kontrolach i badaniach moje wyniki dzisiaj to
Tsh 0,6477µIU/ml norma 0,350 - 4,940 FT4 0,57ng/dl norma 0,70 - 1,48. Więc wpadłam w niedoczynność i obecnie biorę Euthyrox, Thyrozol i Propranolol. Wszystko w małej dawce tylko dla podtrzymania kuracji. Co mnie najbardziej boli to tempo przybierania na wadze, obecnie mam 5kg na plus, znacznej poprawy nie widzę zwłaszcza jak chodzi o oko, strasznie puchnę, oczy wieczorem mam jak królik, jedynie serducho się uspokoiło, a tak to same minusy... Zastanawiam się, czy jestem dobrze zdiagnozowana i czy to w ogóle możliwe, żebym mając wcześniej nadczynność nie mogła schudnąć? Teraz już sama nie wiem, czy robić jeszcze jakieś badania, szukać przyczyn spowolnionego metabolizmu. Czytałam, że przy jakichkolwiek problemach z tarczyca powinno się badać dużo więcej hormonów, estradiol, testosteron, progesteron, itp. Przepraszam za tak długi post, ale chciałam wszystko zobrazować, bo moja lekarka mnie za bardzo nie słucha i twierdzi, że schudłam tylko przez nadczynność a nie dietę, i to że wcześniej bez diety nic nie chudlam, to dla niej żaden argument. Ehhh ręce opadają. Dalej jestem na zrównoważonej dacie, ćwiczę, a waga codziennie pokazuje więcej... Czy można coś zrobić żeby zatrzymać proces tycia? uncertain Bądź kiedy on się zazwyczaj normuje? Na prawdę dieta mi duuuzo pomogła a teraz dostaje depresji jak mam wejść na wagę i zobaczyć kolejne kg na plus... Może jest coś, co mogę zrobić, oprócz rzeczy które robię od momentu diety, czyli jem żywność mało przetworzona, kcal dzienne to 1100-1500, dużo warzyw owoców, białka wszystko zrównoważone, no i ruch.... Może coś jeszcze mogę zrobić... A może jednak to błędna diagnoza? Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
      • lazer-vertigo Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 11.11.18, 21:39
        Nie nikt mi jeszcze tego nie proponował. Szczerze, nie wiem czy bym się zdecydowała na tak drastyczny krok ledwo dwa miesiące po diagnozie... Chodziło mi bardziej o rady odnośnie tycia i dalszego diagnozowania... Kiedy reguluje się waga, jeśli wprowadzono mnie już lekami, czy to nie hashimoto a nie nadczynność GB, etc...
        • hashitess Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 11.11.18, 21:57
          GB potwierdzają dość wysokie p/ciała TRAB.

          Piszesz:
          Po kilku kontrolach i badaniach moje wyniki dzisiaj to
          Tsh 0,6477µIU/ml norma 0,350 - 4,940 FT4 0,57ng/dl norma 0,70 - 1,48

          Nie masz oznaczonego FT3, a to ten hormon jest odpowiedzialny
          za wagę, samopoczucie.

          Dalej piszesz:

          Więc wpadłam w niedoczynność i obecnie biorę Euthyrox, Thyrozol i Propranolol

          Napisz w jakiej dawce zażywasz euthyrox i jak długo.

          Thyrozol i Propranolol to duet, który stosuje się w nadczynności.
          Podejrzewam, że w krótkim czasie lekarz poradzi je odstawić.








          --
          Sentencja Hipokratesa:

          Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
    • hashitess Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 11.11.18, 22:12
      lazer-vertigo napisał(a):


      > . We wrześniu zaczęłam mieć problem z jednym okiem, rozmazany obraz, lekka orbi
      > topatia, okulista stwierdzil że jest wszystko ok, ale mam zbadać tarczyce. No i
      > wyszło że mam nadczynność. Co nie ukrywam bardzo mnie zdziwiło gdyż zawsze mia
      > łam problem z waga tzn, tym że łatwo przybieram i ciężko mi schudnąć, będąc na
      > tej diecie, też wiem, że inne osoby miały szybsze efekty niż ja. Moje wyniki z
      > września Tsh 0,0003µIU/ml norma 0,350 - 4,940 FT3 7,05pg/ml norma 1,88 - 3,18 F
      > T4 2,13ng/dl norma 0,70 - 1,48. Dostałam Thyrozol i Propranolol. W między czasi
      > e miałam jeszcze badanie P/c. p. receptorom TSH (TRAb) Wynik badania:11,30IU/L
      > norma 0,00 - 1,22,

      szkoda, że nikt nie zlecił oznaczenia p/ciał TPO.


      Po kilku kontrolach i ba
      > daniach moje wyniki dzisiaj to
      > Tsh 0,6477µIU/ml norma 0,350 - 4,940 FT4 0,57ng/dl norma 0,70 - 1,48. Więc wpad
      > łam w niedoczynność i obecnie biorę Euthyrox,

      w jakiej dawce?

      Thyrozol i Propranolol. Wszystko
      > w małej dawce tylko dla podtrzymania kuracji. Co mnie najbardziej boli to tempo
      > przybierania na wadze, obecnie mam 5kg na plus, znacznej poprawy nie widzę zwł
      > aszcza jak chodzi o oko,

      a jaki jest teraz poziom TRAB-ów?


      strasznie puchnę, oczy wieczorem mam jak królik, jedyn
      > ie serducho się uspokoiło, a tak to same minusy... Zastanawiam się, czy jestem
      > dobrze zdiagnozowana i czy to w ogóle możliwe, żebym mając wcześniej nadczynnoś
      > ć nie mogła schudnąć? Teraz już sama nie wiem, czy robić jeszcze jakieś badania
      > , szukać przyczyn spowolnionego metabolizmu.


      Nie oznaczałaś p/ciał TPO?!

      One są odpowiedzialne za hashimoto.
      Z Twojego opisu samopoczucia można wnioskować, że
      one też występują. Dlatego proponuję je oznaczyć.


      Czytałam, że przy jakichkolwiek pr
      > oblemach z tarczyca powinno się badać dużo więcej hormonów, estradiol, testoste
      > ron, progesteron, itp.

      tylko po co skoro wiadomo, że głównym graczem w gospodarce hormonalnej jest tarczyca.
      U Ciebie ta gospodarka jest jeszcze niestabilna.
      Ustaw poziomy FT4 i FT3, a wszystko powinno wrócić do normy.


      Przepraszam za tak długi post, ale chciałam wszystko zob
      > razować, bo moja lekarka mnie za bardzo nie słucha i twierdzi, że schudłam tylk
      > o przez nadczynność a nie dietę, i to że wcześniej bez diety nic nie chudlam, t
      > o dla niej żaden argument.

      tu chyba zgodziłabym się z p. dr.

      Ehhh ręce opadają. Dalej jestem na zrównoważonej dac
      > ie, ćwiczę, a waga codziennie pokazuje więcej... Czy można coś zrobić żeby zatr
      > zymać proces tycia? uncertain

      wyrównać niedobory hormonów FT4 i FT3
      oraz oznaczyć niedobory ferrytyny, wit. B12 i wit. D3.



      Bądź kiedy on się zazwyczaj normuje? Na prawdę dieta mi
      > duuuzo pomogła a teraz dostaje depresji jak mam wejść na wagę i zobaczyć kolejn
      > e kg na plus... Może jest coś, co mogę zrobić, oprócz rzeczy które robię od mom
      > entu diety, czyli jem żywność mało przetworzona, kcal dzienne to 1100-1500, duż
      > o warzyw owoców, białka wszystko zrównoważone, no i ruch.... Może coś jeszcze m
      > ogę zrobić... A może jednak to błędna diagnoza? Pozdrawiam wszystkich.

      Dieta jest ogromnie ważna w tym schorzeniu.
      Jeśli masz profesjonalną pomoc w tym zakresie,
      to korzystaj aż uznasz, że już jest niepotrzebna
      bo radzisz sobie sama.



      --
      Sentencja Hipokratesa:

      Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
      • lazer-vertigo Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 11.11.18, 22:44
        Teraz dziękuję za szersze odpowiedzi big_grin generalnie już trzy razy prosiła o tpo ale moja endokrynolog twierdzi, że na pewno będą lekko podwyższone i nie warto ich robic... Więc chyba zrobię sama, o traba kolejnego nie pytałam, ft3 miałam też badane tylko na początku nie wiem czemu teraz nie zlecila uncertain Euthytox 25, 1/2tabletki na czczo, później jakoś po godzinie jem śniadanie i dopiero thyrozol 5tke i propranolol 10, trzy razy na dobę, do tego lykam witaminy d3 K2, A i E no i ostatnio C, bo trochę przeziębienie mnie brało. Z tymi pozostałymi badaniami na inne hormony, to już po prostu parę razy czytałam że należy zbadać wszystko co produkuje przysadka i nadnercza, aby poprawnie zdiagnozować wszystkie choroby, zastanawiam się też nad insulinoodpornoscia, czy warto przeprowadzać takie badanie? Czy to pic na wodę..
    • arthur1010 Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 05.12.18, 19:21
      Nadal masz zbyt niskie tsh. Przez leki puchnie się i tyje, trzeba to znosic, rady na to chyba nie ma. Przy G-B schudłam rozmiar do 34, podczas zażywania leków przytyłam do 38. Brzuch mi urósł podczas zazywania leków. Alew tym samym czasie dostawałam olbrzymie dawki sterydów na alergie... Nawyki zywieniowe trzeba zmienic: bez cukru, bez smazonych, duzo warzyw najlepiej surowych. Możesz zjeść dużo warzyw ale surowych! kiszonki wlasne lub ekologiczne. kapusta kiszona nawet codziennie. plus spacery. mnie to pomogło. Z ruchem nie przesadzaj, bo nie wolno sie przemęczać przy chorobach tarczycy - nie wolno uprawiać biegów, sportów siłowych... nalezy unikac stresu, a papierosy są wykloczone! wdychać biernie dymu tez nie można. bo to wszystko ma duży wpływ na rozwój choroby! Nie wiem czy ty możesz, ale ja juz suplementuje naturlane wit c, witaminy z grupy B, magnez (nie te z apteki), omega i wit D, selen... I w końcu czuję się ok.
    • paulakrawczykk Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 07.12.18, 22:45
      Świetnie działa Thyrolin, który wspiera działanie tarczycy. Jedno z jego działań jest właśnie zwiększenie uczucia sytości. Ło matko wcześniej przytyłam 7 kg w ciągu pół roku a teraz waga idzie powoli w dół. Nie załamuj się będzie dobrze. U mnie jak na razie działa zobaczymy jak będzie później. Tu go kupuje: nplink.net/er6pfIdU
          • hashitess Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 30.12.18, 13:59
            cena /159- zł/ tego pseudo specyfiku powala!!!
            A skład jeszcze bardziej!!!!!!

            60 kapsułek
            SKŁAD:
            L-tyrozyna; ekstrakt z morszczyna pęcherzykowatego (Fucus vesiculosus) [0,1% jodu]; otoczka kapsułki – żelatyna; ekstrakt z liści lucerny siewnej (Medicago sativa L.); ekstrakt z korzenia ashwagandhy (Withania somnifera) [7% witanolidów]; ekstrakt z kłącza imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) [5% gingeroli]; substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych; cytrynian cynku; cyjanokobalamina (witamina B12); D-pantotenian wapnia (kwas pantotenowy); chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6); L-selenometionina – Selenium SeLECT®; ryboflawina; ekstrakt z owoców pieprzu czarnego – BioPerine® (Piper nigrum L.) [95% piperyny]; barwnik – dwutlenek tytanu; D-biotyna (biotyna).

            skuteczność ZEROWA.

            tO PRZYKŁAD NA DRENOWANIE KIESZENI KUPUJĄCYCH
            i nauka jak można zrobić kasę na niczym.



            --
            Sentencja Hipokratesa:

            Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
    • lazer-vertigo Re: Czy to nadczynność? Co zrobić aby nie tyć? Po 23.12.18, 21:01
      Witam, trochę mnie nie było, moje obecne wyniki : TSH 8,4027µIU/ml norma 0,350 4,940
      FT3 1,65pg/ml norma 1,88 3,18
      FT4 0,59ng/dl norma 0,70 1,48 więc teraz to już duża niedoczynność, moja lekarka twierdzi, że teraz jest ok... Zapisane mam 25 euthyrox, 5 thyrozol i propranolol jeśli poczuje, że potrzebuję tzn kolotanie itp. Sama nie wiem co o tym myśleć, a tym bardziej że z oczami mam masakre, rozmazany obraz, powieki jak bańki spuchniete, nogi to samo... Czy powinnam jeszcze w ogóle lykac ten Thyrozol? Nie ukrywam że zrobiłam sobie ostatnio 2dni przerwy od Thyrozol i opuchlizny trochę zeszły... Nie wiem czy sobie krzywdy tym Thyrozolem już nie robię, ale nie chce wchodzić w kompetencje lekarza, tym bardziej że kolatania i duszności jeszcze mi się przydarzaja...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka