Dodaj do ulubionych

Czy ktow wie?

16.09.19, 13:40

Mam usunięta połowę tarczycy, 4 lata temu. Czy z tego powodu mogę miec TSH 7,2 i nie wymaga to zadnego postępowania? Tak dzis usłyszalam o lekarza. Mam objawy niedoczynnosci...
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 05:19
      Normy TSH są różne w różnych laboratoriach to zależne na jakich odczynnikach pracują , w moim są następujące
      TSH uIU/ml / 0,27-4,20 / czyli Twój wynik przekracza znacznie tę normę , zmień lekarza zrób jeszcze raz TSH z normami oraz ft3 i ft4 ido endokrynologa koniecznie
      pozdrawiam
    • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 05:19
      Normy TSH są różne w różnych laboratoriach to zależne na jakich odczynnikach pracują , w moim są następujące
      TSH uIU/ml / 0,27-4,20 / czyli Twój wynik przekracza znacznie tę normę , zmień lekarza zrób jeszcze raz TSH z normami oraz ft3 i ft4 ido endokrynologa koniecznie
      pozdrawiam
    • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 05:19
      Normy TSH są różne w różnych laboratoriach to zależne na jakich odczynnikach pracują , w moim są następujące
      TSH uIU/ml / 0,27-4,20 / czyli Twój wynik przekracza znacznie tę normę , zmień lekarza zrób jeszcze raz TSH z normami oraz ft3 i ft4 ido endokrynologa koniecznie
      pozdrawiam
    • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 05:19
      Normy TSH są różne w różnych laboratoriach to zależne na jakich odczynnikach pracują , w moim są następujące
      TSH uIU/ml / 0,27-4,20 / czyli Twój wynik przekracza znacznie tę normę , zmień lekarza zrób jeszcze raz TSH z normami oraz ft3 i ft4 ido endokrynologa koniecznie
      pozdrawiam
    • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 05:19
      Normy TSH są różne w różnych laboratoriach to zależne na jakich odczynnikach pracują , w moim są następujące
      TSH uIU/ml / 0,27-4,20 / czyli Twój wynik przekracza znacznie tę normę , zmień lekarza zrób jeszcze raz TSH z normami oraz ft3 i ft4 ido endokrynologa koniecznie
      pozdrawiam
      • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 20:04
        Sorry że moja odpowiedź się powieliła kilku krotnie , ale to były kłopoty z netem
        dobrze że idziesz do lekarza
        jeśli FT3 jest większe od FT4, to masz objawy niedoczynności.
        Jeśli masz FT4 większe od FT3, to zazwyczaj jest brak konwersji
        T4 do T3 z powodu niedoborów takich jak:
        ferrytyna
        wit. B12
        czy wit. D3.
        Zawsze najlepiej jest kiedy poziomy FT4 i FT3 są na zbliżonym poziomie
        i FT4 jest wyższe od FT3 o kilka % normy lub obydwa są na tym samym
        poziomie.
        Oczywiście, że to FT3 odpowiada za nasze samopoczucie"
        www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
      • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 20:13
        Sorry że moja odpowiedź powieliła się kilkukrotnie , ale to kłopoty z netem
        bardzo dobrze że idziesz do lekarza
        jeśli FT3 jest większe od FT4, to masz objawy niedoczynności.
        Jeśli masz FT4 większe od FT3, to zazwyczaj jest brak konwersji
        T4 do T3 z powodu niedoborów takich jak:
        ferrytyna
        wit. B12
        czy wit. D3.
        Zawsze najlepiej jest kiedy poziomy FT4 i FT3 są na zbliżonym poziomie
        i FT4 jest wyższe od FT3 o kilka % normy lub obydwa są na tym samym
        poziomie.
        Oczywiście, że to FT3 odpowiada za nasze samopoczucie
        pozdrawiam
        • mamabianusi Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 21:06
          Mieszkam w UK a tutaj nie tak prostosmile Na razie mam poczekac 3 tygodnie i powtorzyc badania. Uslyszalam ze skoro ft4 jest w normie to wyniki badan sie wykluczaja( TSH podwyzszone, ft4 w normie).a skoro tak to hormony raczej sa ok. Niewazne ze nie mam polowy tarczycy i mase objawow(ale nie mam wszystkich) Dostalam skierowanie na antyTPO z informacja z e jesli okaza sie w normie to nie ma czego leczyc...a ja czytam co innego...moze faktycznie przesadzam?
          • ashleigh41 Re: Czy ktow wie? 23.09.19, 15:22
            mamabianusi napisała:

            > Mieszkam w UK a tutaj nie tak prostosmile Na razie mam poczekac 3 tygodnie i powto
            > rzyc badania. Uslyszalam ze skoro ft4 jest w normie to wyniki badan sie wyklucz
            > aja( TSH podwyzszone, ft4 w normie).a skoro tak to hormony raczej sa ok. Niewaz
            > ne ze nie mam polowy tarczycy i mase objawow(ale nie mam wszystkich) Dostalam s
            > kierowanie na antyTPO z informacja z e jesli okaza sie w normie to nie ma czego
            > leczyc...a ja czytam co innego...moze faktycznie przesadzam?
            >

            Zdecydowanie przesadzasz. Akurat endokrynologia w UK jest na bardzo dobrym poziomie wiec raczej sluchalabym tamtejszych lekarzy. Wielkosc tarczycy nie ma znaczenia. A TSH moze sie wahac wiec tak, nalezy powtarzac testy krwi.
            • bisiek10 Re: Czy ktow wie? 01.10.19, 13:51
              Akurat podejzewam ze prowadzi ja zwykly GP nie endo wiec raczej nie ma tu mowy o wysokim czy niskim poziomie endokrynologii...A tsh powyzej 7 to nie jest norma nawet przy usunietej czesciowo tarczycy.
      • m1-66 Re: Czy ktow wie? 17.09.19, 20:21
        w moim laboratorium normy są następujące :
        TSH uIU/ml /0,35-4.5/
        fT3 pg/ml /2.57-4.43/
        fT4 ng/dl /0.8-1.7/
        Ferrytyna ng/ml /30-400/
        Wit.B12 pg/ml /197-866/
        i do tego zrobić USG tarczycy i już wszystko będzie wiadomo
        pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka