Dodaj do ulubionych

bardzo proszę o interpretacje badań.

11.01.21, 17:28
Tsh 3,80 mlU/l. FT 3 3,02 pg/ml (2,57-4,43) i FT 4 - 1,20 ng/dl (0,93-1,70) . Prolaktyna 461 ,00 mlU/l . Mam 47 lat nieregularne okresy , tyje od patrzenia na jedzenie ,podwyższony cholesterol pomimo diety i niską temperature ciała rano. Rzadko kiedy przekracza 36 st. Mam również problem z tętnem.Czy mogłabym prosić o interpretacje tych wyników czy powinnam się udać do endokrynologa czy jednak szukać problemu gdzie indziej.
% ---FT4-35,06% FT3-24,19%
Obserwuj wątek
          • oola722 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 01.03.21, 18:23
            Zrobiłam usg- płat prawy 15x14x48 mm obj 5,5 ml płat lewy - 12x15x50 mm obj. 4,3 ml . Cieśn 3 mm. Echostruktura tarczycy jednorodna. Echogenicznosc tarczycy prawidłowa. Miąższ tarczycy bez cech wzmożonego ukrwienia oraz bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne szyi bez cech podejrzanych. Tchawica nieprzewężona i nieprzemieszczona. Mogę prosić o ocenę
              • oola722 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 04.03.21, 11:57
                Bardzo dziękuje . Byłam właśnie u endokrynologa dostałam Solderol x w tyg i euthyrox 50 mg . Szkopuł w tym że odkąd go biorę dziś 3 tabletka czuje się fatalnie bardzo boli mnie głowa czuje że cała drżę , mam zawroty głowy. Jutro mam dzwonić do lekarza ..
                • hashitess Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 05.03.21, 18:00
                  żle się czujesz bo wzięłaś na pierwszy rzut dość dużą ilość hormonu.
                  Należało zacząć od 1/4 tabletki przez kilka dni i dokładać następną
                  ćwiartkę też przez kilka dni aż doszłabyś do 50.
                  Teraz niestety musisz to przeczekać i wspomóc się magnezem,
                  który zmniejszy powyższe objawy.
                      • oola722 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 08.03.21, 12:27
                        Nic nie powiedział 😕 dała Solderol + 50 euthyroxu , mam brać kontrola za 6-8 tyg. Dodam że to endo który ma dobre opinie 😡 dwa dni temu odstawiłam euthyrox Solderu wzięłam 1/2 tabletki i praktycznie wszystkie objawy ustąpiły . Zostało tylko lekkie drżenie czasami. Ból głowy po tygodniu minął a dosłownie chodziłam po ścianach. W czwartek dzwoniłam do lekarza kazała odstawić euthyrox na 3 dni i zacząć od dawki 25. Ale odstawię aż do ustąpienia objawów i zacznę od minimalnej dawki nawet 6,5 co dwa tyg zwiększajac o trochę . Chyba dobrze kombinuje?
                        • dzosz88 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 08.03.21, 15:58
                          Na forum, zbytnio nie można udzielać porad odnośnie stosowania leku przepisanego przez lekarza,bo jak sam widzisz leki to nie suplementy, możesz sobie tym zaszkodzić. Raczej i tak 50 nie podzielisz na równe części po 6,5. Hashitness dobrze Ci napisała, jak powinno wyglądać stosowanie tego leku.
                          Lekarz nic nie powiedział, tylko przepisał leki, brak słów. Moim zdaniem wyniki nie były złe i obraz tarczycy również. Może przechodzisz trudny okres w życiu lub nieprawidłowo się odżywiasz i stąd pogorszenie wyników.
                          • oola722 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 08.03.21, 20:33
                            Właśnie o to chodzi że nic się nie dzieje , przeszłam na dietę od dietetyka po której od pół roku nie schudłam kilograma w zw z tym zaczęłyśmy szukać . We wrześniu ub roku tsh było 3,66 w grudniu powtórzyłam było już ponad 4. Teraz zrobiłam i wynik znowu dużo wyższy już ponad 5. Do tego ból kolan kości puchnięcie . Endo stwierdziła że tarczyca bardzo mała że z moim wzrostem powinnam mieć w górnej granicy normy jeżeli chodzi o mililitry. Ft4 tez co badanie było niższe . Zła jestem bardzo na tą lekarkę bo już wiem z tego forum że branie od razu 50 euthyroxu jest chore i lekarz powinien stopniowo wprowadzić lek.
                          • oola722 Re: bardzo proszę o interpretacje badań. 08.03.21, 20:33
                            Właśnie o to chodzi że nic się nie dzieje , przeszłam na dietę od dietetyka po której od pół roku nie schudłam kilograma w zw z tym zaczęłyśmy szukać . We wrześniu ub roku tsh było 3,66 w grudniu powtórzyłam było już ponad 4. Teraz zrobiłam i wynik znowu dużo wyższy już ponad 5. Do tego ból kolan kości puchnięcie . Endo stwierdziła że tarczyca bardzo mała że z moim wzrostem powinnam mieć w górnej granicy normy jeżeli chodzi o mililitry. Ft4 tez co badanie było niższe . Zła jestem bardzo na tą lekarkę bo już wiem z tego forum że branie od razu 50 euthyroxu jest chore i lekarz powinien stopniowo wprowadzić lek.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka