Dodaj do ulubionych

Dieta w nadczynności tarczycy

10.04.06, 13:36
kopiuję za zyjmydluzej.pl/art.php?id=118&ctgid=713

Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, białka i
witamin.

Tarczyca jest jednym z największych i najważniejszych gruczołów wydzielania
wewnętrznego. Wydziela hormony tyroksynę i trójjodotyroninę, które wywierają
silne działanie na wiele przemian ustrojowych: regulują metabolizm, wzrost,
dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia.

Zaburzenia pracy tarczycy mogą być bardzo groźne dla zdrowia.

Jednym z nich jest nadczynność tarczycy, która powoduje:

- zwiększenie zużycia tlenu,

- zwiększenie produkcji ciepła,

- zwiększenie przemian białek, tłuszczów i węglowodanów.

Objawia się to najczęściej utratą wagi, wzmożonym apetytem, kołataniem
serca, lękiem, drżeniem ciała, nietolerancją ciepła i nadmierną potliwością.
W cięższych przypadkach występują również biegunki i obrzęk kończyn.


Leczenie

Podstawą leczenia tej choroby jest leczenie farmakologiczne, a stosowanie
diety ma jedynie znaczenie wspomagające.

Głównym zadaniem diety jest dostarczenie zwiększonej ilości energii, aby
pokryć wzmożone zapotrzebowanie organizmu. Energetyczność diety zależy od
stopnia nasilenia nadczynności tarczycy.

Zaleca się więc, aby przy:

- średnio nasilonej nadczynności ilość energii zwiększyć o 15-25% w stosunku
do norm przeznaczonych dla osób zdrowych;

- w silnej nadczynności energetyczność diety musi zostać zwiększona aż o 50-
80%. W niektórych przypadkach trzeba więc dostarczyć z dietą nawet 5000 kcal!

Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 5-6 posiłków. Pierwsze
śniadanie powinno dostarczać 25% energii, II śniadanie - 10%, obiad - 30%,
podwieczorek - 15%, a kolacja - 20%.


Najważniejsze zasady diety

1) Z powodu nasilonego rozpadu białka konieczne jest stosowanie diety
bogatobiałkowej.

Zaleca się, aby w ciągu doby dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co
daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Dla porównania: zdrowe osoby
dorosłe potrzebują 0,8 g/kg/dobę.

Większość białka (około 2/3) powinna być pochodzenia zwierzęcego.

W diecie należy zwiększyć ilość takich produktów, jak: mleko, kefiry, jogurty
i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki,
indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Dobrym
źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak.
Produkty bogatobiałkowe zaleca się spożywać w każdym posiłku.

2) W diecie konieczne jest ograniczenie tłuszczu.

Jego ilość w dziennej racji pokarmowej nie może przekraczać 70 g na dobę.

Większość tłuszczu powinna pochodzić z olejów roślinnych.
Zrezygnować należy z takich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak: smalec,
łój, bekon, boczek, wędliny podrobowe, konserwy.

3) W nadczynności tarczycy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki
mineralne,

zwłaszcza na witaminę A, C, B1 oraz wapń.

Najlepszymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100
g produktu), papryka czerwona (144 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg),
cytryna i pomarańcza (49-50 mg), truskawki (66 mg).

Witamina A ma wpływ na zmniejszenie nadczynności tarczycy. Produkty
pochodzenia roślinnego dostarczają prowitaminy A (beta-karotenu, z którego w
organizmie powstaje witamina A). Należą do nich marchew, papryka, pomidory,
brokuły, morele, brzoskwinie. Mimo dużej zawartości witamin ilość warzyw i
owoców w diecie, zwłaszcza surowych, nie powinna być zbyt duża. Zawierają one
bowiem duże ilości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie
niektórych składników i zmniejsza przyswajanie energii z diety.

Źródłem witaminy B1 powinny być przede wszystkim produkty zbożowe, mleko i
jego przetwory, jaja, ryby. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również
wapnia, na który również wzrasta zapotrzebowanie.

4) Istotne znaczenie w tej diecie ma sposób przyrządzania posiłków.

Z powodu możliwości występowania biegunek konieczne jest przestrzeganie
zaleceń diety lekko strawnej. Unikać należy potraw tłustych i smażonych.

Spośród metod kulinarnych zalecamy gotowanie w wodzie i na parze, duszenie
bez obsmażania, pieczenie w folii.

5) Niepożądane są również produkty obciążające przewód pokarmowy, mające
działanie drażniące lub wzdymające.

Należą do nich: kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze
gruboziarniste.

6) Warto również zrezygnować z ostrych przypraw,

takich jak papryka, pieprz, chili. Zaleca się przyprawy łagodne:
wanilię, koper, kminek, pietruszkę, sok z cytryny, cynamon.

7) Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykluczyć
należy te produkty, które są w nie ubogie i dostarczają tylko "pustych
kalorii",

takich jak: słodycze, ciasta, chipsy, słone paluszki, snacki. Zamiast
nich na deser można podawać budynie, galaretki z owocami, przeciery i sałatki
owocowe.

8) Osoby chore na nadczynność tarczycy skarżą się na ciągłe uczucie gorąca.

Często stwierdza się u nich stany podgorączkowe lub zwyżki temperatury
nawet do 38 oC. Aby tych objawów nie pogłębiać, warto zrezygnować z gorących
napojów i potraw, zwłaszcza zup.

9) Picie kawy i herbaty, nawet zimnej, powinno być ograniczone

z powodu niekorzystnego wpływu kofeiny na układ krążenia (zwiększa
liczbę skurczów serca) i układ nerwowy.

10) W przypadku nasilenia biegunek należy zastosować dietę półpłynną, opartą
na kleikach.

Przyrządza się je z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie lub na
mleku z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie
większej od objętości kaszy i następnie gotuje przez 2-3 godziny, dolewając
wody w miarę jej wygotowywania. Następnie kaszę należy przecedzić. Tak długie
gotowanie kaszy ma na celu rozgotowanie skrobi i jej przemianę w klej
skrobiowy.

Następnie można urozmaicić jadłospis, włączając: jajko na miękko, gotowane
ziemniaki pure, gotowane tradycyjnie lub na parze rozdrobnione mięso. Z mięs
należy wybierać chude i delikatne gatunki: cielęcinę, chudy drób - kurczak
lub indyk bez skóry.


Jadłospis

I śniadanie

Zupa mleczna
z lanymi kluskami
Chleb zwykły
z margaryną
Jajo na twardo
z majonezem i rzodkiewką

II śniadanie

Bułka pszenna
z margaryną i polędwicą
Sałatka z pomidorów
bez skórki
Jogurt naturalny

Obiad

Zupa jarzynowa z ryżem
Kurczak gotowany
Ziemniaki puree
Buraczki
Sok owocowy

Podwieczorek

Pierogi z białym serem
Sok wyciśnięty
z marchwi i jabłek

Kolacja

Ryba po grecku
Chleb zwykły
Banan
Woda mineralna
Obserwuj wątek
      • rosteda Re: Dieta w nadczynności tarczycy 10.04.06, 21:31
        Mariolkax ma racje, ta dieta jest nie dla wszystkich.
        Ryby morskie przy chorobach autoimmunologicznych (Basedow, Hashimoto)powinno sie
        jesc nie czesciej niz 1x w tygodniu (jesli ktos je dobrze toleruje ze wzgledu na
        jod). Ja osobiscie wole ryby slodkowodne, bo czuje sie po nich lepiej, niz po
        morskich.
        Nietolerancja mleka tez wystepuje u doroslych dosc czesto.
        Nie wiem kto z nas potrafil wyleczyc biegunki towarzyszace przy nadczynnosci czy
        niedoczynnosci kleikiem.
        Mnie przy takich biegunkach pomaga tylko uregulowanie hormonow. Kleik mi nigdy
        nie pomogl.
        Martunia - to nie sa uwagi skierowane do Ciebie, bo ty nie pisalas tego
        artykulu. A autor piszacy na ten temat powinien wiedziec, ze jest wiecej chorob
        z nadzynnoscia.
        Pozdrawiam Rosteda

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka