Dodaj do ulubionych

czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc?

04.11.06, 14:51
Możecie mi powiedzieć cos o objawach niedoczynności przytarczyc?Rok temu
usunięto mi prawie cała tarczyce(strumectomia subtotalis) z powodu gruczolaka
pęcherzykowego.Jestem pod kontrolą endokrynologa ale niestety należy on do
tych osób które niczego nie tłumacza a jedynie wypisują recepte.Do tej pory
nie wiedziałam wielu rzeczy na temat mojej choroby i powikłań
pooperacyjnych.Ale kiedy wiem więcej coraz bardziej sie martwię.proszę
żebyście rozwiali moje wątpliwości iokazali wyrozumiałość.Otóż od dłuższego
czasu mam dziwne kurcze a raczej drżenia mięśni całego ciała.Miałam je już
przed operacją ale wtedy były sporadyczne i tylko w niektórych partiach
ciała.Teraz są bardziej nasilone i obejmują całe ciało.Myślałam że to
niedobory magnezu więc brałam jakis czas magnez w tabletkach ale nie było
żadnej najmniejszej poprawy.Takie dolegliwości są dość uciążliwe bo zdarzają
się codziennie po kilka razy.Martwię sie ze może coś jest nie tak z moimi
przytarczycami.Nigdy nie miałam robionych badań na parathormon ani na jony
magnezu.proszę o opinie.
Mam też inne pytanie do ludzi cięrpiących na hoshimoto.Powiedzcie mi proszę
czy to możliwe że mnie tez to dotyczy?Przed operacją stwierdzono u mnie
subkliniczną niedoczynność tarczycy oraz wole guzowate z powodu których
zakfalifikowano mnie do operacji.Teraz biorę euthyrox 100 i moje hormony są
raczej na stałym poziomie.Nigdy też niemiałam robionych badań w kierunku
przeciwciał.Z góry dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • jadwiga_r Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 20:25
      W niedoczynności przytarczyc/po radykalnym usunięciu tarczycy/ przyjmuję węglan
      wapnia /calcium carbonicum/- 1.0, węglan magnezu/magnezum carbonici/-0.3 i sól
      magnezową/magnezum sulforiici/-0.3.
      Myślę, że chyba dobrze napisałam po łacinie nazwę powyższych preparatów.
      Sąto robione proszki/w opłatku/ na receptę.
      Przyjmuję je w ilości 3x1 w trakcie posiłku.
      Może na początek kup sobie najmniejsze opakowanie CALPEROSU 500 mg.i weź 1x1
      lub 2x2 tabletki.
      Zobaczysz, czy szarpania,pulsowanie mięsni ustapiło.
      U mnie przy niedoborze wapnia drętwiały w nocy ręce, budziłam się tak jakbym
      nie miała ręki.
      Może z czasem po operacji przytarczyce zwapniały i nie spełniaja swojej funkcji.
      Czy byłaś leczona jodem promieniotwórczym J131?

• neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 20:33
        nie, nigdy nie byłam leczona jodem.czy myślisz że powinnam powiedzieć o tych
        objawach endokrynolodowi?jak już napisałam miałam takie objawy wczesniej przed
        operacją dlatego stwierdziłam że nie mogą być one związane z usunięciem
        tarczycy.właśnie teraz kiedy zaczęłam trochę czytać na ten temat pojawiły sie
        wątpliwości.Mnie czasem też ale sporadycznie drętwieją ręce w nocy.Nawet nie
        skojarzyłam tych dwóch faktów.Dlaczego przytarczyce mogą zwapnieć?Pewnie bym
        kupiła dany specyfik o którym piszesz ale sama mówisz że jest na receptę więc
        czy tak czy siamuszę to powiedzieć jakiemuś lekarzowi.
        • jadwiga_r Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 20:49
          Wapń CALPEROS kupisz bez recepty.
          Moje proszki robione są na receptę, bo wtedy płacę za 20 sztuk 5 złotych, a
          bez recepty byłyby znacznie droższe.
          Myślę, że przed operacją mogłaś mieć problemy z niedoczynnością przytarczyc.
          Może lekarz endokrynolog skieruje Cię na badanie PARATHORMONU.
          Jeszcze nasunęła mi się taka myśl, że w czasie operacji wszczepili Ci na swoje
          miejsce przytarczyce, ale nie wszystkie udało się przeszczepić lub zwapaniały.
          Popytaj o to endokrynologa i bezwzględnie powiedz mu o drętwieniach rąk i
          szarpaniu mięśni.
          Jak juz będziesz coś nowego wiedziała, to napisz na Forum, to pozostali chorzy
          będziemy się edukować lub pisz na priva, bo nie zawsze tu zaglądam.
          • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 21:02
            dzięki wielkie za odpowiedź.Dzięki tobie nie zbagatalizuje tej sprawy.Niestety
            teraz wiem że czas w tych kwestiach jest niezwykle ważny.Zamierzam iść w
            poniedziałek do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić o skierowanie na badania
            poziomu Mg,Ca i K.Moze to przynajmniej jakoś naświetli sytuacje.Wizytę u endo
            mam na początek grudnia.Powiedz jakie badania powinnam zrobić w przypadku moich
            podejrzeń.Chodzę do endo prywatnie i on nie daje skierowań na bezpłatne badania
            więc dla mnie jest lepiej zrobic badania (nawet odpłatne) wcześniej przed
            wizytą.Bo idę wtedy do endo tylko raz a nie dwa(po zlecenie badań a później z
            wynikami)i co za tym idzie płace tylko raz.I jescze czy ten CALPEROS jest drogi?
            • jadwiga_r Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 21:33
              CALPEROS 500 mg najmniejsze opakowanie około 10.00 złotych.
              Możesz zrobić Ca,Mg,K o ile rodzinny będzie chciał Ci dać skierowanie.
              Poproś rodzinnego o skierowanie do endokrynologa na NFZ, to wtedy za badania
              tarczycowe nie będziesz płacić,o ile endokrynolog uzna za stosowne robić
              badania.
              Najlepszym i miarodajnym badaniem będzie PARATHOPRMON,o ile wiążę się to z
              niedoczynnością przytarczyc.
              Jest to drogie badanie, kosztuje około 50.00 złotych i nie wszystkie
              laboratoria to robią.
              Wiem, że robią w Łodzi na ulicy Szterlinga w Klinice Endokrynologii.
              Z jakiego rejonu Polski jesteś?
              Ja jestem po nowotworze tarczycy i nie chodzę do endokrynologa.Mam dobrą lekarz
              rodzinnną i przepisuje mi ELTROXIN i inne leki zwiazane z chorobą tarczycy.
              Raz w roku mam wizytę w Instytucie Onkologii w Warszawie w Poradnii Chorób
              Tarczycy.
              Rodzinna może też dać na badanie hormonów, ale chyba tylko TSH.
              • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 21:54
                jestem z woj.lubelskiego ale mieszkam tymczasowo we Wrocławiu.pierwsze
                skierowanie do endo dostałam 3 lata temu we wrocławiu ale wtedy nie było
                miejsca a ja nie czułam sie źle i nie podejrzewałam ze to coś poważnego więc
                nawet nie interesowałam sie później czy sa wolne miejsca.półtora roku temu
                (lubelskie) kiedy czułam sie juz naprawde fatalnie dostałam skierowanie do
                endo ale tam tez trzeba było długo czekac a ja już nie miałam na to
                czasu.Zaczęłam sie leczyc prywatnie w Lublinie i to juz trwa półtora
                roku.Niestety same dojazdy są bardzo uciążliwe a wizyty i badania bardzo drogie
                dlatego teraz pokornie czekam na wolne miejsce do endo we Wrocławiu.Dopiero na
                początku grudnia mam zadzwonic i zapytać czy są już zapisy na styczeń.W tym
                roku nie ma szans żeby mnie ktoś przyjął w ramach nfz.Czy zrezygnuję z mojego
                lekarza w Lublinie to jescze nie wiem.Ale przynajmniej bedę miała darmowe
                badania we Wrocławiu.Do tej pory chodziłam do rodzinnych po skierowania i nawet
                niektorzy dawali mi na wszystkie 3 hormony skierowania ale po pewnym czasie
                zaczęło ich to irytowac i zaczęli mi mówic ze dają mi skierowanie na badania
                ostani raz bo przeciez mam skierowanie do endo i tam powinnam załatwiać takie
                sprawy.Więc aby uchronić i moje i tak zszarpane nerwy zaczęłam robic te badania
                odpłatnie.Chodzę jednak do rodzinnego kiedy skóńczy mi się uthyrox a nie mogę
                pojechac w danym momencie do łublina i recepte daje mi od ręki.
    • rosteda Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 21:53
      Witaj Neredica
      Lecze sie juz od dosc dawna na Hashimoto, a ze prosisz tez o odpowiedz na temat
      tej choroby to postaram sie to zrobic.
      Najwiekszym Twoim problemem sa "skurcze a raczej drzenia miesni calego ciala"
      jak piszesz.
      Dolegliwosci ze strony miesni ma wiele osob z Hashimoto jak sa w niedoczynnosci,
      a nawet po wyrownaniu hormonow tez moga sie one utrzymywac. Co jest zwiazane u
      nas jednak z niedoborami magnezu.
      Niestety w laboratoriach robia badania poziomu magnezu tylko w surowicy.
      Jak sa niedobory to powinno sie oznaczac jego poziom w komorce (w krwince), a
      tego wlasnie nie robia. Wiec to badanie ktore jest robione i tak nic nie wnosi
      bo ono nie pokaze czy ma sie za malo magnezu w komorce, co jest najbardziej istotne.
      Jak chcesz sprawdzic poziom wapnia to mozesz zrobic badanie poziomu wapnia
      calkowitego we krwi (to jest robione w laboratoriach).
      Ale jak mialas operacje subtotalna to troche tarczycy Ci zostalo i przytarczyce
      napewno tez.
      Piszesz ze przed operacja stwierdzona mialas subkliniczna niedoczynnosc tarczycy.
      A czy mialas robione badania w kierunku autoimmunologicznego tarczycy?
      Jak nie to warto abys zrobila badanie przeciwcial anty-TPO i anty-Tg.
      Rok po operacji tarczycy warto tez zrobic USG aby zobaczyc co porabia ta resztka
      tarczycy ktora zostawiono i tym badaniem tez mozna zobaczyc czy nie ma stanu
      zapalnego. To badanie najlepiej zrobic u doswiadczonego endokrynologa ktory ma
      aparat USG. Radiolodzy tez robia, ale malo ktory ma duze doswiadczenie w ocenie
      tarczycy.
      Piszesz ze bierzesz teraz Euthyrox 100µg i hormony masz raczej na stalym poziomie.
      A ja zapytam jakie badania robilas?
      Powinnas miec zrobione badanie TSH, fT3 i fT4. Te wolne hormony sa tez bardzo
      istotne bo przeciez resztka Twojej tarczycy tez jeszcze jakies produkuje, ale
      czy wystarczajaco?
      I dopiero na podstawie tych badan mozna powiedziec czy masz dobra dawke tyroksyny.
      Te hormony na stalym poziomie to wyglada czasami tak ze lekarz mowi choremu -
      wszystko w porzadku - a jednak ich poziom jest za niski (tak bylam wlasnie
      leczona przez wiele lat). Tak ze aby byc pewnym jakie sa wyniki to mozesz od
      lekarza za odplatnoscia poprosic o xero tych wynikow i sama je sprawdzic.
      Tak wiec jak widzisz troche sie tych badan nazbieralo. Ale jesli chcesz byc
      pewna co wlasciwie jest to tylko w ten sposob.
      Jeszcze jedno. Nie licz zeby Ci jakis lekarz dal skierowanie na te wszystkie
      badania. Uslyszysz zaraz odpowiedz ze jak jestes po operacji to musisz sie
      dobrze czuc. Jesli jednak masz mozliwosci to oplaca sie te badania zrobic.
      Pozdrawiam Rosteda
      • rosteda Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 21:57
        Przy Hashimoto jak sie ma niewyrownane hormony to tez bardzo dretwieja rece.
        O tym mozesz poczytac na forum Hashimoto.
        A czy to beda przytarczyce czy Hashi to mozna jedynie poznac po wynikach.
        Rosteda
        • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 22:12
          hejka rosteda
          przed operacjąmiałam robione TSH,FT3iFT4.scyntygrafię,USG i biopsję.Teraz po
          operacji robię USG i TSH z FT4.Moje ostatnie wyniki USG nie wskazywały na
          zmiany zapalne ale po operacji(po badaniu histopatologicznym) napisano że
          miałam przewlekłe zapalenie tarzcycy.Czyli z tego wynika że przed operacją
          mialam zapalenie a teraz juz nie mam.Limfocyty też wychodzą w normie.Nigdy nie
          miałam robionych przeciwciał.Lekarz nigdy nie wspomniał mi o chorobie
          hoshimoto.A ja się teraz pogrążam w domysłach.Moje badania hormonów z lipca:TSH
          0,01 ulU/mL(norma 0,4-4,0) a FT4 1,58 ng/dl(norma 0,8-1,9)>Wieć wszystko jest
          niby ok.Niby.
          • rosteda Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 22:42
            W USG nie zawsze musza byc widoczne zmiany zapalne tarczycy. Ale w biopsji to
            juz powinno byc rozpoznane.
            Jak w USG nie widac zmian zapalnych to robi sie tez przeciwciala zeby nie
            przeoczyc Hashi.
            Limfocyty we krwi tez moga byc prawidlowe.
            Ale jesli w badaniu histopatologicznym stwierdzono przewlekle zapalenie tarczycy
            to witam w klubie (w pierwszym postcie nie pisalas o tym).
            To ze przed operacja mialas zapalenie tarczycy to jasne. Ale niestety teraz tez
            je jeszcze masz bo pozostal kawalek tej chorej tarczycy.
            I jak choc troche tarczycy jeszcze zostaje to przeciwciala nadal sie tworza bo
            maja swoja ofiare (tarczyce) ktora staraja sie zniszczyc do ostatniej komorki i
            dlatego te objawy.
            Aby moc powiedziec ze juz nie mam stanu zapalnego tarczycy to operacyjnie
            powinna byc usunieta cala tarczyca zeby te przeciwciala mogly sie uspokoic.
            Teraz jeszcze raz co do twoich dolegliwosci.
            Te skurcze miesni i dretwienie rak to moze byc jak juz pisalam niedobor magnezu,
            albo wit.B12(ja tak mialam) ktore czesto wystepuja przy Hashi.
            A przeciwciala przeciwtarczycowe tez maja powinowadztwo do miesni i tez moga byc
            przyczyna dolegliwosci.
            To ze masz czesciowo usunieta tarczyce naprawde nie oznacza ze jestes wyleczona.
            I nawet teraz po operacji mozesz miec takie same objawy choroby immunologicznej
            tarczycy jak i przed.
            Poczytaj troche forum Hashimoto co inni pisza na temat swoich dolegliwosci to
            zrozumiesz.
            Rosteda
            • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 22:54
              to się zmartwiłam.Dlaczego mój lekarz nic mi o tym nie powiedzał?kurczę!czy to
              że moge miec hoshimoto zmienia coś w moim leczeniu?czy w takim przypadku będę
              musiała zmienić leki?co to w moim przypadku zmienia?
              nie pisałam o tym że miałam to zapalenie bo zapomniałam uncertain
              Ale przypomniało mi się ze moja ostatnia morfologia wykazała coś dziwnego:za
              duże krwinki czerwone których jest liczebnie za mało.może to ma jakis
              zwiazek.och czyli zostałam przeklasyfikowana na forum hoshimoto.musze poczytac
              • rosteda Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 23:33
                Nie, leczenie hormonami sie nie zmienia. Tez Hashi leczy sie tyroksyna.
                Tylko trzeba wiedziec o tych dodatkowych rzeczach jak niedobory czy inne choroby.
                Tak ze ze wzgledu na te zmienione krwinki zrob moze pozim wit.B12 i ferrytyny we
                krwi. To czesto wystepuje przy Hashi.
                Reszte poczytaj na tamtym forum.
                A te przeciwciala to jednorazowo ja osobiscie bym sprawdzila. Tak dla pewnosci i
                z ciekawosci ile ich bedzie.
                Magnez ja musze uzywac regularnie (duzo osob z Hashi ma bole miesnowe). A to mi
                lepiej pomaga (i nie niszczy watroby)niz tabletki p/bolowe.
                Rosteda
                • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 04.11.06, 23:47
                  No i wszystko układa się w logiczną całość.Plus jeszcze moje torbiele na
                  jajnikach dla potwierdzenia wysnutej tezy.Pewnie teraz do ethyroxu dołożą mi
                  jakies preparaty na niedobory pierwiastków i dodatkowe badania .A ja powoli mam
                  już tego dość.Najbardziej w świecie pragnę o tym wszystkim zapomnieć.Nie brać
                  proszków,nie jeździć na kontrole, nie robić badań.Wiesz jednak mam trochę
                  nadzei a może niewiary jak św.Tomasz.Dopiero jak zrobie te badania o których
                  mówiłaś będę pewna.Za kilka tygodni opowiem wam co wyrosło z tego zasianego
                  ziarna niepewności.
                  • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 08.11.06, 21:45
                    witam
                    byłam u lekarza rodzinnego w poniedziałek i dosc zaniepokojona moimi
                    podejrzeniami wszystko po kolei mu powiedzialam .lekarz powiedzial ze bez endo
                    to sie nie obedzie.ale dał mi skierowanie na badania:sód,potas,wapn całkowity w
                    surowciy,fosfor całk. w surowicy i fosfataze alkaliczna.Dzis odebrałam wyniki i
                    co sie okazalo:wszystko ok.wiec skad sa te drzenia miesni?mimo ze wyniki sa
                    dobre ja nadal sie niepokoje bo nie mam pewnosci ze jest wszystko ok.a moze to
                    juz hipochondria?a może powinnam zrobic jakies inne badania?
                    wyniki:
                    Ca 9,2(8,4-10,4)
                    P 3,28(2,5-5,00)
                    fosfataza 47(42-130)
                    Na 140(136-145)
                    K 3,9(3,5-5,1)
                    • kaczka78 Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 09.11.06, 10:39
                      Poszukaj inf. na temat drżenia rąk, kończyn, drżenia samoistne. Może masz
                      stresy? Zobacz jak u ciebie z cukrem. - Nie ma oby skoków? Już pisałam o tym,
                      że drżały mi ręce od zawsze no i co wykrył neurolog -drżenia samoistne i tak
                      dalej. Psychiatra ( znerwicowana chwytałam się wszystkiego) wysłał mnie na
                      uporządkowanie tarczycy. Ciągle próbuje połapać się o co chodzi. Mam całkowicie
                      wyciętą tarczycę bo było wole guzowate. Jakiś czas miałam hormony ok potem
                      niedoczynność - czyli huśtawkę. Sytuacja podobna trzęsły się nie wiadomo od
                      czego. Przed operacją kilka lat temu myślę, że miałam depresję. Dzisiaj wiąże
                      ten fakt również z chorą tarczycą.

Po operacji i uregulowaniu chormonów drżenia powoli zaczynały się zmniejszać
                      ale całkowicie jak dotąd nie ustały. Jestem spokojniejsza ale świadomie też
                      wyeliminowałam wiele czynników stresogennych. Zmieniłam sposób odrzywiania.
                      Mniejsze zdrowe posiłki co jakieś 3, - Wzmacniało się jak byłam głodna i przed
                      okresem. Na moją nielekarską wiedzę to kwestia emocji, poziomu elektrolitów,
                      cukru, hormonów no i tej tarczycy. Może guzy uciskały na jakiś nerw.

Więc niby ok a jednak coś.Przybliż temat twojej przypadłości może wpadniemy na
                      coś jeszcze.

Pozdrawiam
                      • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 09.11.06, 18:40
                        czytałam o przyczynach neurologiczbych ale nie podeszłam do tego zbyt
                        powaznie.Dlatego ze ponoc te doniesienia te nie sa naukowo potwierdzone.Lekarze
                        nie znaja dokladnej przyczyny drzen(po wykluczeniu m.in, tarczycy i
                        hipoglikemii i innych)wiec biorą pod uwage kazde podejrzenie.A cukier robilam
                        jakies 3 miesiace temu i wyszedl w normie.co do wahan to nie wiem czy sa.ALe
                        moje objawy wystepuje bez wzgledu na głod.Do tej pory moje hormony byly na
                        dobrym poziomie(ustabilizowane od 3 miesiaca po operacji wiec juz prawie
                        rok.Ale te drzenia byly juz wczseniej przed operacja.
                        Jesli chodzi o sprawy neurologiczne i psychiczne to....Och.Ciągłe stany
                        depresyjne od kilku lat.Teraz po tej całej operacji znacznie sie
                        pogorszylo.Stresów tez mam niemało.Wiec moze taka jest przyczyna.Ale zamierzam
                        pojsc do endo i drązyc temat.Moze powinnam zrobic ten parathormon.ale przeciez
                        jesli elektrolity wyszly dobrze to i parathormon jest chu\yba ok.juz nie wiem.
                        • rosteda Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 09.11.06, 23:06
                          Witaj Neredica
                          Jestes po operacji tarczycy gdzie w badaniu pooperacyjnym stwierdzono ze masz
                          przewlekle zapalenie tarczycy (=Hashimoto).
                          Juz Ci pisalam ze jak sie wytnie tylko czesc tej tarczycy to niestety to
                          zapalenie w tym pozostawionym kawalku tarczycy nadal sie toczy.
                          W nastepnym postcie pisalas ze masz za malo krwinek czerwonych.
                          A czy mialas robione inne badania dlaczego masz ich za malo?
                          Moze masz za malo zelaza? Co czesto wystepuje przy Hashi.
                          Dalej pisalas ze masz wyniki hormonow w normie, ale te wyniki ktore podalas sa
                          juz stare z lipca. Moze teraz juz twoje hormony sa za niskie?
                          Warto to sprawdzic.
                          Stany depresyjne to tez jest czesty objaw przy Hashi.
                          To twoje Hashi nie zniklo po operacji i dlatego masz nadal te same dolegliwosci
                          co przed operacja.
                          A niestety choroba Hashimoto daje bardzo duzo roznych objawow (naliczylam ich
                          okolo 40) i to nie tylko objawy spowodowane niedoczynnoscia, ale tez
                          przeciwciala moga dawac rozne dolegliwosci (czego niestety lekarze nie biora pod
                          uwage).
                          Teraz zrobilas badania i wyszla Ci bardzo niska fosfataza.
                          Podam Ci kiedy moze byc obnizona fosfataza zasadowa.
                          - po operacji bajpasow - Ciebie nie dotyczy
                          - odzywianie z niedoborem bialek - mysle ze sie dobrze odzywiasz
                          - niedobor magnezu - przy Hashimoto taki niedobor czesto wystepuje
                          - niedoczynnosc tarczycy
                          - ciezka anemia
                          - choroba Wilsona - Ciebie nie dotyczy
                          - niedobor cynku - niedobory przy Hashi moga byc
                          - niedobor wit.C
                          Zrodlo:
                          www.med4you.at/laborbefunde_alkalische_phosphatase.htm
                          Zanim zaczniesz pielgrzymke po roznych specjalistach szukajac przyczyny Twoich
                          dolegliwosci poczytaj forum Hashimoto. Poznaj troche ta chorobe.
                          Tam mozesz znalezc kogos kto mial lub ma podobne dolegliwosci do Twoich.
                          To Hashimoto jest taka choroba, ze czasami samemu sie nie wierzy ze ona moze
                          dawac tak dziwne dolegliwosci. Ale niestety tak jest.
                          A ja z powodu skurczy i boli miesni juz od dawna (ponad 2 lata napewno) biore
                          magnez regularnie co dzien. I bardzo mi pomaga.
                          A jak zapomne to na drugi dzien nie moge sie ruszac.
                          Pozdrawiam Rosteda
                          • neredica Re: czy mogę mieć niedoczynność przytarczyc? 11.11.06, 18:18
                            Kiedy zrobiłam morfologie i te erytrocyty wyszly tak dziwnie do tego nawet
                            granulocyty byly zmniejszone to of corse poszłam w poanice do lekarza.obieta
                            powiedzóala ze z tymi erytrocytami jest wszystko w jak najlepszym porzadku,i
                            taki wynik jest skutkiem tego ze przyjmuje za mało płynow.Powiedziala ze
                            dlatego jest ich za duzo i sa za male (objetosc) ze musza nadrabiac iloscia
                            swoja wielkosc.A z limfocytami tez jest wszystko ok bo ogolna liczba jest w
                            porzadku a to ze mam za malo granulocytow w tym przypadku nie ma znaczenia.Cóz
                            poszlam do innego lekarza takiej babki zaraz po studiach i ta powiedziala ze to
                            bardzo dziwne miec za duzo erytrocytow ktore sa za male i zebym zrobila znowu
                            badania.nie zrobiłam.stwierdzilam ze szukam dziury w calym.
                            Rzeczywiscie i hormonow moze mam mniej bo od kilku miesiecy biore tabletki anty
                            ktore ponoc osłabiaja dzialanie euthyroxu i do tego przeciez jest zima.Pójde
                            niedługo zrobic te badania ale musze poczekac az mi sie reka wygoi z siniaka po
                            ostatnim wkłuciu.Dzieki ze piszecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka