Dodaj do ulubionych

jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie czuj

03.04.08, 12:09
napiszcie jak dlugo bede sie tak czuc
Obserwuj wątek
    • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 08.04.08, 14:24
      jestem zalamana osoba mi bliska [maz] powiedzial mi ze sie teraz
      mnie bzydzi dopuki nosilam opatrunek nic mu nie przeszkadzalo mam
      sie nad soba nie uzalac .
      jak przyszlam ze szpitala to na drugi dzien zrobilam pranie [we
      frani]i wszystko robie w domu boli placze ale robie
      aby was to nie spodkalo sam kazal isc na operacie pozdrawiam
    • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 08.04.08, 22:03
      hashi-tess czy jestes lekarzem ? czy kazdy po operacj ma jod
      podawany?ja jestem rolnikiem wiec wiekszosc dnia bede musiala
      spedzac na polu jak poczuje sie lepiej czy bede mogla przebywac na
      slonku? okropnie wypadaja mi wlosy boje sie ze niedlugo zostane
      łysa , biore odżywką ale to nic nie daje. prosze odp . pozdrawiam
      wszystkich
      • milaemalka Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 08.04.08, 22:19
        Madziu to bardzo przykre,że mąż nie jest Ci oparciem.Spróbój inaczej Postaraj
        się uspokoic może jakąs apaszke albo golf ubierz.On żle znosi Twój płacz
        ,postaraj sie nie płakać.Moja babcia mówiła ,że wiecej much łapie się na miód
        niz na ocet.Jeżeli mieszkasz z teściami postaraj się nie okazywać że coś ci w
        nich nie odpowiada .
      • maniazwarszawy Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 09.04.08, 13:30
        o włosy sie tak bardzo nie martw, bo to efekt przejściowy, po
        wyrównaniu hormonów wszystko wróci do normy. Odzywka moim zdaniem
        nic tu nie pomoże, raczej kup w aptece jakieś tabletki typu Merz
        lub polski skrzyp (zapytaj). Ja wcierałam specjalny preparat na
        wypadanie włosów i po 2-3 tygodniach przestały wypadać. Do dzis nie
        wiem czy to był efekt wcierania czy to własnie przyszedł czas, że
        same przestały wypadać. Jesteś jeszcze bardzo wczesnie po operacji.
        Czas pracuje codziennie dla ciebie.
    • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 11.04.08, 08:44
      prosze o pomoc od kilku dni pije duzo bardzo .Kilka lat [10] temu
      urodzilam syna z ciazy cukrzycowei od tamtej pory robie badania, i
      staram nie jesc za duzo slodyczy.A teraz jest to mozliwe aby gdy
      zaczelam przyimowac Euthyrox N75 mogl mi skoczyc cukier.Prosze o
      pomoc ma niewiem czy mam isc do lekarza. Pozdrawiam
    • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 18.04.08, 12:22
      zrobiłam badania TSH 7 mam MAGNEZ 1.80 ( norma 1.90 -2.50) ide
      chyba ku lepszemu ,czuje sie lepiej ale nie jestem jeszcze w
      formie. mam jeszcze zawroty głowy ,mrowienie rak i nog ijeszcze
      odbia mi się od żolatka tak na wymioty. Mam koszmarne sny . I
      utrzymuje mi sie obrzęk nod blizną , czy to jest dobrze? pozdrawiam
      życze wszystkim zdrowka !!!
      • sylwia280679 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 18.04.08, 12:47
        WitaJ Madzia
        Ciesze sioe,że czujesz się juz lepiej ja też czuję sie dobrze,tylko ciągle senna
        jestem albo już sobie wmawiam kontrola u lekarza dopiero w czerwcu.Jak na razie
        wszystko jest dobrze.Tylko niepokoi mnie jedna rzecz na końcu szewka w miejscu
        gdzie był dren wyczuwam pod skórą taki maleńki guziczek jak naciągne skórę to
        widac go przez skóre ale rana wygląda ładnie nie ma obrzęku ni nic,żadnych
        niepokojących objawów tak sobie myślę ,że to może byc koniec szwa podskórnego a
        może jakis mały ropniczek nie wiem poczekam jeszcze troche i jak nic się nie
        zmieni pójde do chirurga.Życzę Ci zdrówka,jeżeli chodzi o obrzęk to niestety nic
        Ci nie powiem ja nie mam nic takiego a dzisiaj mija 3 tygodnie od mojej operacji
        i zaczynam juz normalnie funkcjonowac do tej pory była u nas siostra ale
        niestety juz wyjechała ,mąż w pracy więc wszystkie rzeczy w domu robię sama z
        wyjątkiem ciężkich zakupów,które mi przywozi .Dobra kończe bo moje gadulstwo
        jest okropne ...pozdrawiam Cię Madzia
      • sakis Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 19.04.08, 11:19
        Hej!
        pisalas, ze masz jakies problemy zolądkowe - tylko to odbijanie czy
        cos jeszcze?bo mnie ciagle boli brzuch - co prawda jestem dopiero 3
        dni po operacji, ale niedobrze mi i czuje, ze mam podrazniony
        zołądek (jak po antybiotykach). czy to jest od operacji - narkozy,
        czy moze od lekow, ktore podawali?
        mam nadzieje, ze wkrótce bedziesz czula sie juz calkowicie dobrze.
        pozdr.
      • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 25.04.08, 08:06
        wczoraj bylam u end nawet poni doktor nie oglądała moich wynikow a
        mam tsh 7 wapno 8.50(8.10-10.40) magnez 1.80 (1.90-10.40) zlecila
        tylko tsh.Mam obrzęk obok krtani ,ale to, bo ja robie w domu . A do
        3 miecięcy niewolno mi robić.Czuje się , już lepiej.Ale nadal
        niemam siły i szybko się męcze,boli mnie szyja. Niewiem co mam
        robić ,czy zmienić lekarza ? A do pracy muszę wrócjć 1 maja . Bo
        niemoge znajśc nikogo do pracy .pozdrawiam
          • sylwia280679 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 05.05.08, 23:49
            Witaj Madziasmilenie wiem dlaczego tak bardzo zle sie czujesz...ja jestem niecałe 6
            tygodni od zabiegu ,czuje sie dobrze bywam zmeczona ale ogólnie nie mogę
            narzekac może poszukaj innego endo..nie wiem co Ci doradzic.Mam nadzieję,że
            wkrótce poczujesz się lepiej pozdrawiam Cie i zycze zdrówka pa
            sylwia
            • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 07.05.08, 19:37
              WITAJ SYLWIU smileBoli mnie prawa strona ponieważ ,miałam usunięty cały
              płat ,a lewy został mi kikut .Jestam po operacji już 2 miesiące .Od
              1 maja wróciłam do pracy . Dom ,praca , dzieci i dla tego jestem
              zmęczona .Oprócz tego mam problemy z ciśnieniem .W pracy staram się
              nie dzwigać poprostu uważam .Wizytę u end mam 19 maja ,zmienić
              lekarza poprostu nie do się , bo w mojej okolicy niema wyboru.
              pozdrawiam wszystkich.
                • duzooka Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 19.05.08, 22:02
                  madzia masz prawo źle sie czuć, bierz hormon i cierpliwie czekaj,
                  oszczedzaj się, jesli moge cos poradzic, to polecam branie - selenu,
                  magnezu, i falvitu, poczujesz sie lepiej po tym napewno.
                  Ale i tak na pełne wyzdrowienie to musisz jeszcze jakis czas
                  zaczekać.
                  pozdrowiam i zycze wytrwałosci
                  • violka1909 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 19.05.08, 23:15
                    Madziu
                    Operację miałam 29-01-2008, całkowite usunięcie tarczycy. Po
                    miesiącu miałam tsh 21, po dwóch 9,5, też czułam się okropnie, w
                    dodatku zaczął mi się robic bliznowiec (nie wiadomo skąd po 3
                    miesiącach od operacji). Od tygodnia czuję poprawę, wyniki robię co
                    miesiąc od podniesienia dawki i mam nadzieję, że wszystko zaczyna
                    wracac do normy... Tylko czas, regularne wyniki bi dobrze dobrana
                    dawka leku w przypadku tarczycówek dają nadzieję na poprawę. Będzie
                    dobrze, przyjmuj leki, kontroluj wyniki i będzie dobrze smilesmile
                    Pozdrawiam serdecznie
      • myfta Blizna 20.05.08, 19:08
        Wszelkie dotychczasowe rany, skaleczenia goją się jak na przysłowiowym psie tyle
        tylko,że bardzo długo są brzydkie i sine. Trzy lata temu miałam operację a
        blizna do dziś jest okropna.U innych zaobserwowałam, że blizny bledną i odbywa
        się dość szybko.Może ktoś z forum mógłby mi poradzić jakąś maść, krem, którą
        mogłabym zastosować po wygojeniu się rany.
        • violka1909 Re: Blizna 20.05.08, 20:22
          Myfta,
          jeżeli chodzi o maśc, to nie ma na nią recepty, która jest dobra
          czy skuteczna- to zależy od osobniczych cech skóry. Ja np. zakupiłam
          polecaną na forum maśc dermatix (dośc droga ok 120zł)- miała byc
          rewelacyjna, nie uczulac i zapobiegac tworzeniu się bliznowca.
          Niestety, mi okazało się nie służy, tak jak innym. Od trzech tygodni
          stosuję cepan i widzę wyraźną poprawę w wyglądzie blizny. Także
          pozostaje eksperymentowac...
          Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka smilesmile
        • madzia2031869 Re: Blizna 21.05.08, 08:02
          Myfta
          ja od początku stosuje maść cepan i jestem zadowolona .Pomaga
          mi .Co prawda blizna jest jeszcze lekko czerwona ,ale ja operacje
          miałam w marcu 2008 .
      • madzia2031869 Do hashi- tess 28.10.08, 11:53
        co mam robić wapno (4.10-10.40) ja mam 7.60 mam drentwienie rąk i
        nóg ,łamonie w kościach i szczęke mi wykrzywiło boli mnie od 2
        tygodni głowa leki od cisnienia przyjmuję dr rodzinna kazała mi
        wziąść tabletkę przeciw bólową ,ale to mi wcale nie pomaga , a ból
        jest dokuczliwy bo mi tak jak by uszy przytykalo.Badania zrobiłam
        prywatnie bo pani dr rodzinna nie dala mi skierowania.Od wczoraj
        biorę wapno rano i wieczorem , bo tyle wiem już sama .Co mam dalej
        robić?
        • jurmik Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 29.10.08, 10:33
          Po operacji tarczycy nie bierze sie samego wapna, tylko razem z
          witaminą D3, bo samo wapno sie nie przyswoi. moja ciocia przez kilka
          miesiecy po operacji miała problemy z wapniem i brała Calperos 1000
          2 razy dziennie i Alfadiol 1 też 2 razy dziennie, potem tylko raz
          dziennie, jak się poprawiły wyniki wapna, a potem już nie musiała
          nic brać i ma stale dobre wapno - tak bywa po operacji. A jeśli
          puchniesz, to zanim zrobisz wyniki FT4 i FT3 mozesz sama zwiększyć
          dawkę do 100 - lepiej mieć TSH trochę za niskie niż za wysokie.
          Pozdrawiam i głowa do góry, wszystko da sie ustawic tak, by było
          dobrze, zobaczysz!
          • madzia2031869 Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 29.10.08, 14:37
            Ja biorę calcium 1250+VITAMINUM D3 .Eutyrox biorę 100 . A wynik FT4
            I FT3 i TSH mam mieć jutro bo dziś zrobilam . I to prywatnie bo mi
            dr nie dała skierowania . Spadł mi cukier mam 70 (75-115).Czy ja aby
            nie mam ,poczatku tężyczki.Bo pielęgniarka powiedziala ,że to
            będzie chyba tężyczka,bo obiawy na to wskazują.Sama nie wiem .
        • madzia2031869 Re: 31.10.08, 20:38
          Po czy poznalaś się że moja niedoczyność się pogłębia .Ja tego nie
          mogę pojąć ,czytam i wszystko mi się plącze .Próbowałam to
          przeliczyć na procenty i też skopałam .Ja biorę obecnie euthyrox
          100.A I-tyroksyny nigdy nie brałam .Co ja powinnam teraz brać i
          jakie dawki ,bo w czwartwk mam wizyte u endo .Będe się o swoje
          upominać , może mi się uda .Pozdrawiam
          • hashi-tess Re: 31.10.08, 23:05
            madzia2031869 napisała:


            Ja biorę obecnie euthyrox
            > 100.A I-tyroksyny nigdy nie brałam .


            nie gniewaj się; nie odpowiem Ci na Twoje
            stwierdzenie.
            odsyłam Cię do ulotki o euthyroxie.


            Tess
    • madulon Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 31.10.08, 08:50
      Madziu!
      Przeczytalam twoje posty- najwazniejsze zebys sie nie poddawala!Ja
      mialam operacje 9go pazdziernika- na poczatku czulam sie fatalnie-
      rece drzaly, bezsennosc, uderzenia goraca i uczucie jakby mi sie
      wmozgu gotowalo...Szybciutko odwiedzialm endokrynologa i wlaczyl mi
      Euthyrox- 75.Z koncem listopada zrobie po raz pierwszy
      badania...boje sie ale musze byc dobrej mysli- po to byla operacja
      zeby czuc sie lepiej.
      Nie zalamuj sie, nie poddawaj sie chorobie i nie pozwol zeby to
      tarczyca okazala sie Pania Twojego losu...!Podjelas juz walke-
      poddals sie operacji i teraz moze byc juz tylko lepiej!Bede trzymac
      za Ciebie kciuki...a Twojemu mezowi tylko pozazdroscic ze ma taka
      cudowna zone!!!Oby zrozumial bo jego tez kiedys, jakies chorobsko
      dopadnie i kto bedzie stal obok...?Bedzie mogl liczyc tylko na
      Ciebie!
      Pozdrawiam i tzrymam kciuki!
        • jurmik Re: jestem po operacj tarczycy juz 3tyg i zle sie 02.11.08, 08:54
          Madziu, nie denerwuj się, skoro 6.10.2008 miałaś TSH 5,1,
          zwiększyłaś dawkę najpierw do 75/100, a teraz bierzesz 100, to i
          niedoczynność zaczęła się z m n i e j s z a ć i masz już TSH tylko
          nieco ponad 1. Natomiast FT4 i FT3 nie są jeszcze idealne, więc może
          trzeba będzie jeszcze troszkę zwiększyć dawkę, do 125? Ale najpierw
          bierz tę 100 Eutyroxu czyli L-tyroksyny (pewnie już sprawdziłaś w
          ulotce, jak Ci radziła Tess, że Eutyrox to właśnie tyroksyna) czyli
          bierz taką dawkę przez 5 tygodni i wtedy powtórz FT4 i FT3 i podaj
          nam, poradzimy. A czy nie masz niedoborów żelaza? Zrób dla pewności
          poziom żelaza i poziom ferrytyny we krwi - niedobór żelaza też
          potrafi nieźle pogorszyć samopoczucie! Nie matrw się, będzie dobrze,
          tylko trochę cierpliwości!
          • madzia2031869 co mam robić 06.11.08, 20:49
            Dzisiaj bylam u endo ,pani doktor powiedziała że mam wyniki w
            porzątku.Moje wyniki podałam wcześniej.Niewiem może ja się nie
            znam , ale wyniki mówią co innego.Powiedziałam że mnie niepokoją
            mrowienia w dłoniach i nogach ,że wykrzywiło mi szczękę bol głowy i
            tak mam już trzeci tydzien .Nie kazała mi przyjmowac już calcium
            +witamina d3 ,ponieważ nie ma takiej potrzeby .Dawkę Eutyroxu
            zostawiła 100 .Mam takie uczucie ,jakbym w gardre miała
            ziemniaka.Zwiększyla mi leki na ciśnienie ,serce i tak mi wali, aż
            boli.Już sama nie wiem co mam robić ?
            • madzia2031869 co mam robić 07.11.08, 19:49
              Proszę o pomoc ,co muszę zrobić, jakie badania aby dostać się do
              Gliwic ?Jak długo się czeka? Czy jest blisko jakiś hotel ?itp .Czy
              wie ktoś, co dzieje się z mariolkax ?
              • madzia2031869 Re: co mam robić 10.11.08, 17:02
                Miewam od jakiegoś czasu depresie , w mojm przypadku to możliwe samo
                życie...Zaóważylam że leki ziołowe działają ale krótko. Może ktoś z
                was poradzi mi jakieś leki ,do psychologa mam iść ?Boje się że sama
                nie dam chyba sobie rady.Ta tarczyca po mału mnie wykańcza , może
                nie ona ,tylko lekarze którzy nie znają się na leczeniu i dr która
                powiedziała że nie umie mnie leczyć.To i po co oni tam siedzą ,i
                mówi mi że mam wyniki w normie . Chyba ślepa nie jestem i widzę że
                tak dobrze to nie jest , a i czuje się jakbym w kamieniołomach
                robiła.Czy ktoś z was ma takie depresie?
                • hashi-tess Re: co mam robić 10.11.08, 17:50
                  napisz czy zwiększyłaś euthyrox?
                  Deprecha będzie Cię gniotła do
                  czasu wyrównania hormonów.
                  Jest wiele osób na forum, które cierpią
                  z tego powodu.
                  Naprawdę musisz się skupić na tarczycy.
                  Żadne antydepresanty Ci nie pomogą,
                  no chyba, że masz jakieś inne powody do
                  depresji.
                  Nadmienię jeszcze, że antyki zaburzają
                  przemianę T4 w T3, poza tym zwiększają
                  zapotrzebowanie na tyroksynę.
                  Jeśli zaczniej je brać dopiero
                  poziomy hormonów zaczną szaleć.

                  Pzdr
                  Tess
                  • madzia2031869 Re: co mam robić 11.11.08, 13:20
                    Endo kazała mi brać euthyrox 100,i powiedziała że mam wyniki
                    wporządku, wapno ok .Drentwienie w rękach , nogach i w koncikach ust
                    to nic takiego.Nie mam pracy (straciłam )i to też może byc
                    przyczyną deprechy też , a na moją druga połówkę nie moge
                    liczyć .Już mam tego dość.Mam zwiększyć sama dawkę euthyrox ,acha
                    przez tydzień przytylam znowu koleine kilo.
                    • hashi-tess Re: co mam robić 11.11.08, 18:45
                      po pierwsze pod słowem antyki rozumiem
                      tabl. psychotropowe.
                      Na Twoje codzienne kłopoty one i tak
                      Ci nie pomogą.
                      koniecznie podnieś euthyrox
                      o 25mg.
                      Z pracą nie powinnaś mieć większych kłopotów,
                      musisz tylko jej szukać.

                      pzdr
                      Tess
                    • anowaczewska Re: co mam robic 11.11.08, 18:57
                      Wiatam!Jestem po operacji 6 miesięcy.Samopoczucie
                      nieciekawe,podobnie jak u Ciebie
                      drętwienia,drżenie,bezssennośc,nadmierna potliwosc.Chociaż u Ciebie
                      przyrost wagi wskazywałby na niedoczynnośc czyli za malo
                      euthyroxu.Może spróbuj zwiększyc na 112,5 i zobaczy jak będzie.Życzę
                      zdrowia!
                      • madzia2031869 Re: co dalej 18.11.08, 08:31
                        Od tygodnia biorę większą dawkę eutyroxu 125 ,zwiększyłam oczywiście
                        sama.Lepiej zaczełam się czuć,ale drętwienie w rekach i nogach
                        mam ,mniejsze.I jestem mniej nerwowa .Co mam dalej robić ?
                        • hashi-tess Re: co dalej 18.11.08, 09:28
                          to dobrze, że tak się czujesz.
                          wszystko turla się w dobrym kierunku.
                          po 4 tyg. od zwiększenia dawki
                          powtórz badania.
                          a te mrowienia nie zmniejszają się
                          po zażyciu magnezu? suplementujesz go?
                            • hashi-tess Re: co dalej 09.12.08, 23:15
                              wiesz, nie możesz schudnąć bo cały czas jesteś
                              w niedoczynności. Musisz koniecznie
                              dojść do swojej optymalnej dawki.
                              Jeśli nie zaczniesz chudnąć będziesz musiała
                              dalej drążyć co z tym fantem zrobić.
                              Jednak podstawa, to hormony tarczycy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka