Dodaj do ulubionych

Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ?

30.08.09, 17:35
Proszę mi wytłumaczyć jak jest z tym wytrzeszczem oczu? Czy występuje zarówno przy niedoczynności i jak i przy nadczynności?
Internista stwierdził u mnie niedoczynność. Natomiast panie pielęgniarki w rejestracji powiedziały mi, że mi się już zaczyna wytrzeszcz. Ja co prawda mam inne zdanie na ten temat. Teraz mam opuchniętą twarz, a oczy zawsze miałam takie same...
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 30.08.09, 18:31
      Mój tatko miał chorobę Graves Basedova w przebiegu niedoczynnośi
      (wytrzecz w granicy 30-32 wg. lekarskich pomiarów). Wszystko możliwe
      w życiu.
      • johny_73 Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 00:06
        Ja mam od Graves -Basedova, czyli nadczynność, ale często dostaje się po
        jodowaniu, jak jest niedoczynność. Poza tym moja okulistka jak mi robiła
        operację odbarczania oczodołów to zawsze powtarzała, że dla wytrzeszczu niedobre
        jest wysokie tsh, czyli znowu niedoczynność.
        • hashi-tess Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 07:49
          johny_73 napisał:

> Ja mam od Graves -Basedova, czyli nadczynność, ale często dostaje się po
          > jodowaniu, jak jest niedoczynność.

w tym momencie mylisz powody wytrzeszczu.

Poza tym moja okulistka jak mi robiła
          > operację odbarczania oczodołów to zawsze powtarzała, że dla wytrzeszczu niedobr
          > e
          > jest wysokie tsh, czyli znowu niedoczynność.

chyba, żle "zakodowałaś" odp. p. dr.
    • kasiaogo Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 07:06
      Cóż, trochę to skomplikowane.
      • bilba44 Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 12:09
        Wytrzeszcz, choć nie zawsze, występuje przy chorobie Basedova ( nadczynność
        tarczycy ) Czytałm też w necie, że może wystąpić po jodowaniu.
        Ja, jak się dowiedziałam , że mam nadczynność i przeczytałam, że może byc
        wytrzeszcz oczu, od razu ten wytrzeszcz zobaczyłam u siebie. Na nic się zdały
        zapewnienia męża, że wytrzeszczu nie mam. Ja go po prostu widziałam , jak
        patrzyłam w lustro. To tak jak anorektyczka widzi siebie grubą.
        Uspokoił mnie dopiero ujemny wynik na przeciwciała tarczycy. Jeśli chcesz być
        pewna, zrób sobie to badanie. Daje ono 100%-tową pewność.
        • hashi-tess Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 12:28
          bilba44 napisała:

> Uspokoił mnie dopiero ujemny wynik na przeciwciała tarczycy.

to są p/ciała TRAB.
          • bilba44 Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 14:04
            Tak , TRAb, a dokładnie, przeciwciała przeciwtarczycowe TRAb
            • apraw Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 16:43
              Miałam wytrzeszcz przy Graves Basedowie, który ustąpił w trakcie
              leczenia. Teraz mam niedoczynność przy Hashimoto. Od wielu lat
              jednak obserwuję różnicę w wyglądzie oczu zaraz po obudzeniu; to
              kiedyś "wytrzeszczone" jest mocno rozwarte na początku dnia, ale po
              kilku chwilach dochodzi do normy. Przy rzucie choroby czuję ucisk w
              tej właśnie gałce ocznej "z wytrzeszczem". Może taka moja uroda, a
              może tak po prostu jest - nie wiem.
            • hashi-tess Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 22:43
              bilba44 napisała:

> Tak , TRAb, a dokładnie, przeciwciała przeciwtarczycowe TRAb

Przeciwciała TRAb - przeciwko receptorowi dla TSH
    • kasiaogo Re: Wytrzeszcz oczu - przy niedo- czy przy nad- ? 31.08.09, 21:32
      przepraszam johny_73, ale nie wiem o co chodzi Ci z tym Hashi?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka