Dodaj do ulubionych

wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. wyniki

08.10.09, 19:36
Witam, nie moge sie na niczym skoncentrowac.jakby proznia w
mozgu.nie mam sily na nic. to sie potocznie okresla lenistwem. w
domu mam balagan a nie mam sily sprzatac. sama jestem na siebie
wsciekla.ale nie mam sily. Od ponad 2lat biore euthyrox 150.Właśnie
odebrałam wyniki badan.A teraz nie wiem co o nich mysleć.
ferrytyna 38.53 (norma 15 - 250)ferrytyna 10,01%
potas 4,9 (norma 3,5 - 5.1)
magnez 2,23(1,58 -12.55)
tsh 0,684 (0,27 - 4,20) tsh 10,53%
ft3 4.4 (norma 3,13 - 6,76) ft3 34,99%
ft4 19,52 (norma 12-22) ft4 75,20%
żelazo 62 (49-151)

Selen kiedys balam. zwykly walmarku.do niemieckiego nie mam
dostepu.moze teraz mozna juz taki kupic w Polsce - tego nie
wiem.napiszcie mi prosze co mi radzicie.mam novothzral. czy mam go
wlaczyc do euthyroxu. czy wlosy wypadaja mi od niedoboru ferrytyny
czy niskiego ft3.co o tym myslicie. PS mam problem z klawiatura. nie
stawia znaku zapytania. ale ja was pytam i prosze odpowiedzcie co o
tym myslicie.pozdrawiam



Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. w 08.10.09, 21:17
      Witaj

      ferrytyna nie jest dobra, powinna być w połowie normy
      a nie na dolnej granicy. może jakieś żelazo ?
      nawet takie bez recepty.

      co do hormonów to faktycznie ft3 jest za niskie.
      ja bym włączyła Novothyral. na początek 1/4 tabletki,
      choć to może być za mało. zaczynając brać Novotyhral
      trzeba troszkę odjąć Euthyroxu. zatem jak masz
      tabletkę 50, to zamiast 150 możesz wziąć 125 + 1/4 Novo.

      włosy zapewne wypadają i od jednego i od drugiego.

      a.
      • rosteda Re: wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. w 08.10.09, 21:33
        Witaj Ambr-ela
        Jesli przez dwa lata na tej samej dawce czulas sie dobrze a teraz od wrzesnia
        znowu zle to nalezy myslec o "rzucie choroby" ktory masz (albo go mialas).
        Ten rzut choroby w wynikach moze wygladac tak ze TSH sie obniza, a fT4 i fT3
        moga sie podwyzszac.
        Natomiast po "rzucie choroby" zwykle sa podwyzszone przeciwciala i obnizaja sie
        fT3 i fT4.
        TSH reaguje z opoznieniem i po pewnym czasie sie podwyzsza.
        Sprawdz i porownaj te wyniki z poprzednimi.
        A jesli masz mozliwosc to zrob jeszcze raz badania za okolo miesiac i wtedy
        powinna byc widoczna niedoczynnosc.

        Jestem calkiem przeciwna wprowadzaniu po pierwszych takch wynikach Novothyralu.
        Novothyralem mozna dopiero sobie pogorszyc i trudno ustalic pozniej dawke.
        Na Novothyral zawsze jest czas.
        • ambr-ela wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. wyniki 08.10.09, 21:47
          WItaj Rostedo, tak naprawdę to lepiej czuję się tylko latem, ogólnie
          to od 3- 4 lat czuję się źle.tylko zaciskam zeby i się zmuszam do
          wszystkiego. wkleję teraz moje wyniki ze stycznia tego roku i opis
          tego jak sie wtedy czułam:
          "ciągle mi zimno, mam problemy z sucha skórą, nie moge spać w nocy.
          postanowiłam zrobic wyniki. 07.01.2009r. Oto one:
          TSH 0,49 norma 0,27- 4,2 (5,59%)
          ft4 17,97 norma 12,0 - 22,0 (59,7%)
          ft3 4,16 norma 3,1 - 6,8 ( 28,64%)".
      • ambr-ela wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. w 08.10.09, 21:53
        kupiłam już żelazo i od dziś solidnie będę niedobór uzupełniać.
        Jesli przez 3 lata na dawce euth.150 czuję się bez siły i napędu
        życiowego, to może czas włączyć novothyral. Kiedys go brałam chyba
        100 ale to chyba była za duza dawka i wróciłam do euthytoksu 150.
        Może wystarczy maleńkie wspomożenie ft3. Tak bym chciała mieć powera!
        Jak kiedyś w sobotni poranek zerwać się z pogoda ducha, energią,
        Wyskoczyć po bułki, wysprzatać mieszkanie, iśc na długi spacer a
        wieczorem mieć siłę iśc jeszcze na tańce smile Gdzie dawna ja??
    • hashi-tess Re: wypadaie wlosow, apatia, brak koncentracji. w 09.10.09, 00:22
      masz niską ferrytynę powinnaś ją uzupełniać.
      Możemy przypuszczać /po wynikach/, że masz
      cały czas anemię, co wcale nie oznacza,
      że nie powinnaś zaopatrzyć się w selen.
      Na forum jest link do apteki internetowej,
      która wysyła selen do Polski.
      Szkoda, że tak długo zwlekałaś z powrotem
      na forum, pewnie wcześniej zaczęłabyś uzupełniać
      niedobory.
      A bierzesz jakieś inne tabl.?
      Może one utrudniają przemianę T4 w T3?
      • ambr-ela straszne wypadanie włosów :( 09.10.09, 10:46
        biorę jeszcze potas i co jakis czas na odwodnienie. Dziś sie
        przeraziłam że zostanę bez włosów. Przy myciu i potem przy czesaniu
        wypadło ich tyle, że wpadłam w panikę sad((
        Żelazo łykam półtorej godziny po euthyroksie.To wystarczy??
          • ambr-ela straszne wypadanie włosów :( 09.10.09, 15:45
            ok to będę robić większe odstępy w braniu żelaza po euthyroksie. a
            po jaki czasie mam łykać cynk? Matko do czego ja doszłam sad dnia mi
            zabraknie sad Woda mi się zatrzymuje w organiźmie. Jak co kilka dni
            nie połknę tabletki to nie moge nałożyć pierścionka, nałożyć butów
            (lub nie mogę ich dopiąć). Twarzy opuchniętej nie mam.

            W celu odwadniania zalecono mi też picie zielonej herbaty. Ale skoro
            herbata utrudnia wchłanianie żelaza to nie bedę jej pić?
            • rosteda Re: straszne wypadanie włosów :( 14.10.09, 21:05
              Witaj Ambrela

              ambr-ela napisała:

              > ok to będę robić większe odstępy w braniu żelaza po euthyroksie. a
              > po jaki czasie mam łykać cynk?

              Odstep od zelaza musi tez byc 4 godziny.
              Najlepiej rano tyroksyne, w obiad zelazo i przed pojsciem spac cynk.

              > Matko do czego ja doszłam sad dnia mi
              > zabraknie sad Woda mi się zatrzymuje w organiźmie. Jak co kilka dni
              > nie połknę tabletki to nie moge nałożyć pierścionka, nałożyć butów
              > (lub nie mogę ich dopiąć). Twarzy opuchniętej nie mam.
              >
              > W celu odwadniania zalecono mi też picie zielonej herbaty. Ale skoro
              > herbata utrudnia wchłanianie żelaza to nie bedę jej pić?

              Czy Ty wiesz ze leki odwadniajace wyplukuja wszytko z organizmu?
              Uzupelniasz je - zelazo, cynk, hormony - a lekiem odwadniajacym powiekszasz ich
              niedobor.
              Nic dziwnego ze sie tak zle czujesz.
              Ile masz lat ze juz sie odwadniasz?
              Przed miesiaczka kazda kobieta ma obrzeki i to jest przemijajace.
              A przy Hashimoto obrzeki to tez normalan sprawa. Ale to nie sa az tak duze
              obrzeki zeby sie odwadniac przeciez.
              Tez mam dni ze nie moge ubrac wszystkich butow ktore normalnie nosze, ale wtedy
              biore takie ktore sa najobszerniejsze a nie odwadniam sie.
        • coldsong Re: straszne wypadanie włosów :( 09.10.09, 17:30
          No niestety ja też mam poważne problemy z wypadaniem włosów. Hormony od
          dłuższego czasu wyrównane, żelazo w porządku, ferrytyna również i inne
          ogólne badania, a włosy stały się nagle bardzo cieniutkie i coraz mniej
          ich mam.

          Na stronie angielskiej, na którą zaglądam jest dość przystępnie
          napisany artykuł o 10 krokach, które można wykonać w takiej sytuacji.
          Niestety nie mam czasu, by ją w całości tłumaczyć.
          Napisane jest tam m.in., że u niektórych osób wydłużająca się w czasie
          i nadmierna utrata włosów może być efektem ubocznym lewotyroksyny,
          która jest w tabletce z różnymi wypełniaczami (tam akurat mowa jest o
          leku o nazwie Synthroid). Wielu lekarzy nie ma o tym pojęcia, pomimo że
          w literaturze są doniesienia na ten temat.
          No ale nie wiadomo, jak to jest - musiałaby sie znaleźć u nas na forum
          osoba, która była w eutyreozie, miała ten problem, zmieniła lek i włosy
          przestały wypadac.

          Jest tam jeszcze wiele innych informacji, m.in. ta, że za wypadanie
          włosów odpowiada nie tylko niedobór żelaza, ale bardzo często
          towarzyszący mu niedobór aminokwasu o nazwie lizyna.

          thyroid.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=thyroid&cdn=health&tm=22&gps=607_266_1225_595&f=11&su=
          p284.9.336.ip_p726.5.336.ip_&tt=2&bt=1&bts=0&zu=http%3A//www.thyroid-
          info.com/articles/hairloss.htm


          • ambr-ela Coldsong bardzo Ci dziękuję 11.10.09, 13:18
            Witaj Coldsong,bardzo Ci dziękuję za link z artykułem
            www.thyroid-info.com/articles/hairloss.htm .
            Autorka pisze, że na niektóre wypadanie włosów dobrze robi zmiana
            leku z składającego się wyłącznie z T4 na lek łączony T4 z T3 - (u
            nas dostępny jet novothyral-o innym nie wiem). I że w Angli już w
            1999r.England Journal of Medicine opublikował raport o tymże na
            niektórych pacjentów lepiej działa lek złożony z dwóch hormonów.
            Poza tym pisze, że wspomagająco przy wypadanu włosów dobrze robi
            stosownie olejku z wiesołka dawka 1300mg 2 razy dziennie.Słyszałam
            kiedyś dobre słowa o olejku z wiesiołka,nawet od dietetyka,ale to
            zbagatelizowałam. Jutro zaraz zakupię i zacznę stosować. Poza tym
            często u "tarczycowców" występują niedobory aminokwasu Lizyny co
            powoduje złe przyswajanie żelaza przez organizm.I że przydatne w
            leczeniu wypadania włosów są Lizyna, Arginina ,Cysteina ,Zielona
            Herbata ,Witamina B6 i Cynk.I, że niektórym pomogłaby kuracja
            progesteronowa. O lizynie też od dietetyka słyszałam i nic z tym nie
            zrobiłamsad Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad włączeniem
            novothyralu bo wszsystko za tym przemawia... Pójdę z wynikami do
            polecanego tu endo i jak powie że mam wziąc Novo to jej posłucham
            bo i apatia i wypadanie włosów i ciągłe zmęczenie -mimo dawki 150 T4
            świadczy o tym że lecznie nie idzie dobrym-w chwili obecnej -torem.
            a to link do info o badaniach o leku złożonym
            content.nejm.org/cgi/content/short/340/6/424
            może go ktoś przetłumaczy .
            • gakam1 tłumaczenie linku 11.10.09, 19:39
              Wpływ tyroksyny w porównaniu z Tyroksyna plus Trójjodotyronina u
              chorych z Niedoczynność tarczycy



              ABSTRACT

              Tło Pacjenci z niedoczynnością tarczycy są zwykle traktowane z
              tyroksyny (lewotyroksynę) tylko, choć obie tyroksyny i
              trójjodotyroniny są wydzielane przez normalny tarczycy. Czy tarczyca
              wydzielanie trójjodotyroniny jest fizjologicznie ważne jest
              nieznany.

              Metody Porównaliśmy wpływ tyroksyny tylko z tymi tyroksyny oraz
              trójjodotyroniny (liothyronine) u 33 pacjentów z niedoczynnością
              tarczycy. Każdy pacjent był badany przez dwie pięciodniowego
              tygodnia okresy. Podczas jednego okresu, pacjent otrzymał jej
              Zazwyczaj stosowana dawka tyroksyny. W drugiej, pacjent otrzymał
              schematu, w którym 50 μg zwykłej dawki tyroksyny został zastąpiony
              przez 12,5 μg na trójjodotyroniny. Zamów w którym każdy pacjent
              otrzymał dwa zabiegi było randomizowanych. Biochemiczne,
              fizjologiczne, psychologiczne i testy zostały przeprowadzone na
              koniec każdego okresu leczenia.

              Wyniki Pacjentów niższe w surowicy wolnej i całkowitej tyroksyny
              stężenia całkowitego w surowicy i wyższe stężenie trójjodotyroniny
              po leczenia tyroksyny oraz trójjodotyroniny, niż po tyroksyny
              samodzielnie, natomiast stężenia tyreotropiny w surowicy były
              podobne po obu zabiegów. Wśród 17 wyniki na testach poznawczych i
              wyników oceny nastroju, 6 było lepiej lub bliżej normalnego po
              leczeniu tyroksyny oraz trójjodotyroniny. Podobnie, wśród 15-
              wizualnej skali analogowej służy do wskazania nastroju i stanu
              fizycznego, wyniki na 10 były znacznie lepiej po leczeniu tyroksyny
              oraz trójjodotyroniny. Tętno i hormonów płciowych w surowicy
              globuliny wiążącej Stężenia te były nieco wyższe po leczeniu
              tyroksyną oraz trójjodotyroniny, ale ciśnienie tętnicze, stężenie
              lipidów w surowicy, i wyniki były podobne badania neurofizjologiczne
              po dwa zabiegi.

              Wnioski U pacjentów z niedoczynnością tarczycy, częściowe
              zastąpienie z trójjodotyroniny do tyroksyny może poprawić nastrój i
              neuropsychologiczne funkcji; wynik ten sugeruje, szczególnego wpływu
              trójjodotyroniny zazwyczaj wydzielane przez tarczycę.


              Źródło informacji

              Od Instytut Endokrynologii Uniwersytetu Medycznego w Kownie, Kowno,
              Litwa (RB, GK, RZ) oraz Katedra i Klinika Psychiatrii, Akademia
              Medyczna, Uniwersytet Północnej Karoliny w Chapel Hill (AJP).

              Adres wydrukować wnioski o dopuszczenie do dr Prange na wydziale
              psychiatrii, School of Medicine, University of North Carolina w
              Chapel Hill, Campus Box 7160, sala 254, Wing D - Medical School,
              Chapel Hill, NC 27599-7160
            • coldsong Re: Coldsong bardzo Ci dziękuję 12.10.09, 21:36

              Cieszę się, że link się przydał. Widać po wynikach, że dobrze zrobi Ci
              zmiana na Novothyral. Wspominałas coś w wątku o selenie nieorganicznym
              z Niemiec, nie mam pewności, ale mam wrazenie, ze po nim właśnie
              najbardziej polecialy mi włosy.

              Z tym wiesiołkiem jest coś na rzeczy. Przez długi czas zażywałam duże
              jego ilości (nie 1300, ale ok. 500-600) i było ok. Od ok. poł roku nie
              zazywam no i włosy polecialy. Muszę do niego wrócić. Co do lizyny, to
              tez musze jej miec malo, jem bardzo mało jajek, rzadko mięso drobiowe.
              No cóż, trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

              Pozdrawiam i życzę nam wszystkim pięknych i bujnych loków na głowie!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka