Dodaj do ulubionych

Witam ponownie( córka z cukrzycą)

25.11.09, 20:42
Jakiś czas temu pisałam na forum o mojej córce.
W wieku 2,9 lat zdiagnozowano u niej cukrzycę oraz Hahimoto.
Teraz córka ma 7,5 lat i do tej pory Hahimoto nie wymagało leczenia,
bo wyniki były doskonałe.
Dziś poraz pierwszy była wizyta u endokrynologa( do tej pory były
kontrole w poradni diabetologicznej) i po obejrzeniu wyników przez
lekarke córka dostała lek.
TSH-3,82 mIU/ml
fT4- 16,2pmol/l
Euthyrox N - dawka:12,5 to na poczatek bo TSH od kwietnia wzrosło.
I tu moje pytania:
1.Jakich objawów mogę się spodziewać (tycie, jakieś bóle itp).
2.Czy cukry mogą wzrosną?
3.Czy na kolejne badania mamy zgłosić się po łyknięciu tabletki?
4.Kolejne badania mamy robić dopiero 20 kwietnia, czy to nie za
długa przerwa?
5.Czy na badania córka ma być na czczo?
6. Acha wyczytałam o badaniach na ferrytyny i B12, kiedy mam
poprosić o skierowania na te badania?
Na razie tyle pytań mi się nasówa.
Na razie wstrzymuje się z podaniem leku do weekendu, bo nie wiem
jakie będzia miała po tym leku cukry.
Pozdrawiam Betina

Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: Witam ponownie( córka z cukrzycą) 26.11.09, 05:08
      > Teraz córka ma 7,5 lat i do tej pory Hahimoto nie wymagało leczenia,
      > bo wyniki były doskonałe.

      widać, że bardzo mało wiesz o chorobie Hashimoto,
      ono zawsze wymaga leczenia, a już szczególnie u małych dzieci,
      gdzie potrzeba dużo hormonów tarczycy dla normalnego rozwoju.

      > TSH-3,82 mIU/ml
      > fT4- 16,2pmol/l

      zawsze podawaj normy do wyników.
      i zawsze wykonuj ft3 i ft4 ! tsh nie jest potrzebne, bo nie jest
      hormonem tarczycy.

      > 1.Jakich objawów mogę się spodziewać (tycie, jakieś bóle itp).

      takich jak do tej pory, bo za pewne Twoja córka ma pełno
      objawów niedoczynności tarczycy, których nie zauważasz,
      a ona sama Ci o nich nie opowie, bo nie zdaje sobie sprawy z tego
      że to co czuje to objaw jakiejś choroby - zwłaszcza że od zawsze
      się tak czuje.

      > 2.Czy cukry mogą wzrosną?

      hormony tarczycy mają "działanie diabetogenne" cokolwiek ten mądry
      zwrot znaczy.

      > 3.Czy na kolejne badania mamy zgłosić się po łyknięciu tabletki?

      skąd przyszło Ci coś takiego do głowy ? badania
      robi się przed wzięciem hormonów tarczycy inaczej ich poziom we
      krwi byłby zafałszowany.

      > 4.Kolejne badania mamy robić dopiero 20 kwietnia, czy to nie za
      > długa przerwa?

      badania wykonuje się po 4-6 tyg na danej dawce.
      a skoro Twoja córka ma jeszcze inną chorobę to myślę,
      tym bardziej powinnaś pilnować jej wyników.

      > 5.Czy na badania córka ma być na czczo?

      skoro ma być przed tabletką, a tabletkę bierze się pół godziny
      przed śniadaniem, to znaczy że tak - ma być na czczo.

      > 6. Acha wyczytałam o badaniach na ferrytyny i B12, kiedy mam
      > poprosić o skierowania na te badania?

      poprosić o skierowanie możesz, ale bardzo niewielu lekarzy
      je daje. oczywiście im szybciej tym lepiej.

      dużym błędem jest myślenie, że choroba Hashimoto to taka
      miła i dobra choroba, która nie daje żadnych objawów
      i można jej nie leczyć. to jest choroba równie poważna
      jak cukrzyca, tylko mniej przy niej roboty. różni się
      również tym, że jej negatywne skutki wychodzą po latach
      i często tego czasu już nie da się cofnąć.

      a.
      • betina_t Re: Witam ponownie( córka z cukrzycą) 26.11.09, 21:59
        aleksandra_01 napisała:

        > > Teraz córka ma 7,5 lat i do tej pory Hahimoto nie wymagało
        leczenia,
        > > bo wyniki były doskonałe.
        >
        > "widać, że bardzo mało wiesz o chorobie Hashimoto,
        > ono zawsze wymaga leczenia, a już szczególnie u małych dzieci,
        > gdzie potrzeba dużo hormonów tarczycy dla normalnego rozwoju."

        Ale to nie mój wymysł żeby nie leczyć dziecka. Co 3-4 miesiące mamy
        wizyty w poradni cukrzycowej,a co 6 miesięcy kontrolę TSH i Ft4 lub
        FT3. Za każdym razem gdy robiliśmy badania kontrolne wyniki były
        konsultowane przez naszego diabetologa u endokrynologa i córka nie
        wymagała leczenia. Nawet dopytywałam się czy córka na pewno jest
        chora skoro wyniki ma dobre i nie wymaga leczenia. Za każdym razem
        słyszałam to samo że takie przypadki się zdarzają.
        >
        > > TSH-3,82 norma 0,350-4,940
        > > fT4-16,2 norma 11,6-21,5 46,46%
        >
        > "zawsze podawaj normy do wyników.
        > i zawsze wykonuj ft3 i ft4 ! tsh nie jest potrzebne, bo nie jest
        > hormonem tarczycy"

        Córka co roku jest hospitalizowana na jeden dzień żeby zrobić
        kompleksowe badania w tym również hormony tarczycy.
        Według naszego lekarza co pół roku musimy robić właśnie TSH i Ft3,
        Ft4 nie jest konieczne.
        A norm nie podałam bo w wypisie szpitalnym nie ma norm, ale własnie
        znalazłam na forum więc uzupełniłam. Jutro muszę tylko zadzwonić że
        nie uzupełnili wyniku z FT3.
        >
        > > 1.Jakich objawów mogę się spodziewać (tycie, jakieś bóle itp).
        >
        >" takich jak do tej pory, bo za pewne Twoja córka ma pełno
        > objawów niedoczynności tarczycy, których nie zauważasz,
        > a ona sama Ci o nich nie opowie, bo nie zdaje sobie sprawy z tego
        > że to co czuje to objaw jakiejś choroby - zwłaszcza że od zawsze
        > się tak czuje."

        Właśnie nie widzę u niej żadnych objawów, jednym z objawów
        uaktywnienia się choroby miały być skoki cukrów, ale takowe nie
        wystąpiły. A cokolwiek ją bolało od razu zgłaszałam naszemu
        lekarzowi.
        U dzieci z cukrzycą dokładna obserwacja dziecka to podstawa.

        >
        > > 2.Czy cukry mogą wzrosnąć?
        >
        > "hormony tarczycy mają "działanie diabetogenne" cokolwiek ten mądry
        > zwrot znaczy."

        Wyczytałam to w ulotce, tylko ciekawiło mnie czy ktoś z cukrzycą
        bierze ten lek i może mi powiedzieć jak u niego zachowywały się
        cukry.


        >
        > > 3.Czy na kolejne badania mamy zgłosić się po łyknięciu tabletki?
        >
        > skąd przyszło Ci coś takiego do głowy ? badania
        > robi się przed wzięciem hormonów tarczycy inaczej ich poziom we
        > krwi byłby zafałszowany.

        Pytam o to bo endokrynolog nic nie mówił na ten temat, a to była
        pierwsza wizyta u niej i tak na szybko bo lekarka się spieszyła.
        A przeglądałam kilka postów, w których właśnie pisano że na badania
        bez tabletki, dlatego chce się upewnić.

        >
        > > 4.Kolejne badania mamy robić dopiero 20 kwietnia, czy to nie za
        > > długa przerwa?
        >
        > "badania wykonuje się po 4-6 tyg na danej dawce.
        > a skoro Twoja córka ma jeszcze inną chorobę to myślę,
        > tym bardziej powinnaś pilnować jej wyników."

        Wyniki córki w cukrzyce są zadowalające i tam badania robi się co
        rok. Chcę się upewnić jak często są badania bo lekarz zaplanował nam
        wizytę na 20 kwietnia i w ten dzień mamy mieć USG.
        Czyli będę musiała jej robić badania prywatnie.

        Jutro jeszcze zadzwonię do naszego lekarza diabetologa, przekażę co
        zlecił endokrynolog i czy się zgadza z jego opinią.
        Dziekuję za odpowiedzi
        Betina
    • betina_t Re: Witam ponownie( córka z cukrzycą) 01.12.09, 11:56
      Dzwoniłam do naszej doktor diabetolog i okazało się że FT3 nie było
      robione.
      Następne badanie powinnam zrobić po 2 miesiącach a nie dopiero w
      kwietniu.
      Badanie powinnam zrobić TSH i wtedy może córka łyknąć tabletkę, no
      chyba że zrobię jej dodatkowo płatnie FT4 to wtedy bez tabletki.
      W szpitalu wyznacznikiem Hashimoto dla lekarzy sa wyniki z TSH i FT4.
      Witamin nie musi łykać.
      Cukry prze pierwsze dni nie były najlepsze ale teraz wróciły do
      normy, złe samopoczucie utrzymywało się tylko jeden wieczór a było
      to:
      płaczliwość, drgawki, napady gorąca, osłabienie, tem. 35,1 stopni,
      pragnienie.
      Teraz żeby córka nie czekała 30 minut na śniadanie przed szkołą,
      tabletkę podaje jej na śpiąco o 5:30.
      No i jak jest zagrożenie życia ze względu na niski cukier to
      oczywiście najpierw podaje glukozę a później tabletkę.

      Co do mnie, to ja od 2005 mam nadczynność tarczycy.
      Ostatnio się źle czuję i zrobiłam już badania wstępne.
      Teraz tylko musze znaleść czas żeby z wynikami do ogólnego podejść.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka