mariaelenaa 08.12.09, 19:14 występuje tylko przy Hashimoto? czy tez przy zwykłej niedoczynnosci? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 08:25 No to extra! moja kumpela leczy sie 6 lat (u tego samego lek) i nigdy nie usłyszała diagnoza HASHIMOTO a z tarczycy juz nic nie zostało. Notabene chodze do tego samego lekarza i juz na 2 wizycie usłyszałam dgn. mam jeszcze pytanie, moja inna znajoma tez miała swego czasu niedoczynnosc i brała leki. Potem to magiczne TSH zaczeło jej samo spadac po odstwaieniu leków. lekarz powiedział, ze nie ma juz nieodczynnosci. teraz stara sie o dziecko bez rezultatów. poleciłam jej przeliczenie hormonów na procenty. i wyszło jej FT4-56% a FT3-7% przy okazji ma jakies dusznosci, ataki serca i lęki i pewnie jeszcze inne o które nie zdąrzyłam zapytać. lekarz gin dał jej bromergon. czy uwazacie ,ze powinna to brac czy regulowac hormony? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: zanik tarczycy 09.12.09, 09:16 mariaelenaa napisała: Notabene chodze do tego samego lekarza i juz na 2 wizycie > usłyszałam dgn. mając wszystkie badania pod kątem tarczycy diagnozę można postawić nawet na pierwszej wizycie. Podstawą są badania. > > poleciłam > jej przeliczenie hormonów na procenty. > i wyszło jej FT4-56% a FT3-7% FT4 jest na przyzwoitym poziomie, gorzej z ft3. Poproś, aby koleżanka wykonała badanie ferrytyny. Ona może mieć anemię, która zaburza przemianę FT4 w FT3. A może bierze jakieś leki, które "zjadają" jej to FT3??!! > przy okazji ma jakies dusznosci, ataki serca i lęki i pewnie jeszcze > inne o które nie zdąrzyłam zapytać. > lekarz gin dał jej bromergon. czy uwazacie ,ze powinna to brac czy > regulowac hormony? Mówił z jakiego powodu przepisał jej ten wcale nieobojętny lek? > > Odpowiedz Link
mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 09:51 bierze tylko vit C. a bromergon i clostilbegyt bierze bo chce zajsc w ciążę. moze na prolaktyne, pewnie stymuluje tym owulację. kurcze dziewczyna ma 21 lat wiec nie wiem czy lekarz ginekolog zleca jej odpowiednią kurację. powinna wykonac usg? TPO? ferrytynę? zasugerowac jej? niby miała guzki niby potem nie? jakas metafizyka.... Odpowiedz Link
mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 10:00 czy to niskie FT3 moze byc odpowiedzialne za trudnosci z zajsciem? dzięki w imieniu kolezanki za odpowiedzi, myslę,ze polece jej to forum by sama sie dopytywała w razie czego. )) Odpowiedz Link
hashi-tess Re: zanik tarczycy 09.12.09, 10:10 mariaelenaa napisała: > czy to niskie FT3 moze byc odpowiedzialne za trudnosci z zajsciem? > zdecydowanie tak. Odpowiedz Link
mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 10:20 Tess, czyli ma nadal niedoczynność? powinna ciągnąć wątek w kierunku hashi? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: zanik tarczycy 09.12.09, 11:55 wiesz, w jednym wątku napisałaś o trzech osobach. Chyba będzie prościej, abyście wszystkie trzy założyły własne wątki. Nie wiem jak Ty, ale ja się pogubiłam , co której jest. Odpowiedz Link
mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 12:13 Hashi-tess, zagmatwałam ale pisze w zasadzie jednej koleżance tylko. o tej z zanikiem tylko wspomniałam. w reszcie piszę tylko o jednej osobie tzn ,że: podałam jej wyniki bierze ten bromergon i clost. chce zajsc w ciąże pytałam czy jej niskie ft3 ma wpływ na zajscie -odpowiedziałas ze tak no i pytałam czy ona ma niedoczynnosc nadal bo lekarz mówi, ze nie. postaram sie juz nie pisac w kogos imieniu Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: zanik tarczycy 09.12.09, 16:40 > pytałam czy jej niskie ft3 ma wpływ na zajscie -odpowiedziałas ze > tak przy takim ft3 to ona nigdy nie zajdzie w ciąże, bo nie ma szans na jej donoszenie. popatrz na to logicznie, jak dziecko bierze od matki w pierwszych tygodniach hormony, to jak ona mam tylko 7% to dziecko weźmie całe te 7% - weźmie wszystko i będzie mu mało, a ona jak będzie żyć bez hormonów ? nie da się. dopóki jej ft3 nie będzie tak wysokie jak ft4 to lepiej niech sobie tą ciążę daruje. oczywiście jak poprawi hormony to może spokojnie zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko. > no i pytałam czy ona ma niedoczynnosc nadal bo lekarz mówi, ze nie. z tak szczątkową historią choroby nie da się jednoznacznie stwierdzić, natomiast wiadomo że ma problem z hormonami. powinna zrobić usg tarczycy i to o czym pisała Hasi-Tess. a. Odpowiedz Link