Dodaj do ulubionych

zanik tarczycy

08.12.09, 19:14
występuje tylko przy Hashimoto? czy tez przy zwykłej niedoczynnosci?
Obserwuj wątek
      • mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 08:25
        No to extra! moja kumpela leczy sie 6 lat (u tego samego lek) i
        nigdy nie usłyszała diagnoza HASHIMOTO a z tarczycy juz nic nie
        zostało. Notabene chodze do tego samego lekarza i juz na 2 wizycie
        usłyszałam dgn.


        mam jeszcze pytanie, moja inna znajoma tez miała swego czasu
        niedoczynnosc i brała leki. Potem to magiczne TSH zaczeło jej samo
        spadac po odstwaieniu leków. lekarz powiedział, ze nie ma juz
        nieodczynnosci. teraz stara sie o dziecko bez rezultatów. poleciłam
        jej przeliczenie hormonów na procenty.
        i wyszło jej FT4-56% a FT3-7%
        przy okazji ma jakies dusznosci, ataki serca i lęki i pewnie jeszcze
        inne o które nie zdąrzyłam zapytać.
        lekarz gin dał jej bromergon. czy uwazacie ,ze powinna to brac czy
        regulowac hormony?

        • hashi-tess Re: zanik tarczycy 09.12.09, 09:16
          mariaelenaa napisała:


          Notabene chodze do tego samego lekarza i juz na 2 wizycie
          > usłyszałam dgn.


          mając wszystkie badania pod kątem tarczycy
          diagnozę można postawić nawet na pierwszej wizycie.
          Podstawą są badania.



          >
          >
          poleciłam
          > jej przeliczenie hormonów na procenty.
          > i wyszło jej FT4-56% a FT3-7%


          FT4 jest na przyzwoitym poziomie,
          gorzej z ft3.
          Poproś, aby koleżanka wykonała badanie
          ferrytyny. Ona może mieć anemię, która
          zaburza przemianę FT4 w FT3.
          A może bierze jakieś leki, które
          "zjadają" jej to FT3??!!



          > przy okazji ma jakies dusznosci, ataki serca i lęki i pewnie jeszcze
          > inne o które nie zdąrzyłam zapytać.
          > lekarz gin dał jej bromergon. czy uwazacie ,ze powinna to brac czy
          > regulowac hormony?


          Mówił z jakiego powodu przepisał jej ten wcale
          nieobojętny lek?
          >
          >
          • mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 09:51
            bierze tylko vit C.
            a bromergon i clostilbegyt bierze bo chce zajsc w ciążę. moze na
            prolaktyne, pewnie stymuluje tym owulację. kurcze dziewczyna ma 21
            lat wiec nie wiem czy lekarz ginekolog zleca jej odpowiednią kurację.
            powinna wykonac usg? TPO? ferrytynę? zasugerowac jej?
            niby miała guzki niby potem nie? jakas metafizyka.... smile
          • mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 10:00
            czy to niskie FT3 moze byc odpowiedzialne za trudnosci z zajsciem?

            dzięki w imieniu kolezanki za odpowiedzi, myslę,ze polece jej to
            forum by sama sie dopytywała w razie czego. smile))
                • hashi-tess Re: zanik tarczycy 09.12.09, 11:55
                  wiesz,
                  w jednym wątku napisałaś o trzech
                  osobach.
                  Chyba będzie prościej, abyście wszystkie trzy
                  założyły własne wątki. Nie wiem jak Ty,
                  ale ja się pogubiłam , co której jest.
                  • mariaelenaa Re: zanik tarczycy 09.12.09, 12:13
                    Hashi-tess, zagmatwałam ale pisze w zasadzie jednej koleżance tylko.
                    o tej z zanikiem tylko wspomniałam.
                    w reszcie piszę tylko o jednej osobie tzn ,że:
                    podałam jej wyniki
                    bierze ten bromergon i clost.
                    chce zajsc w ciąże
                    pytałam czy jej niskie ft3 ma wpływ na zajscie -odpowiedziałas ze
                    tak smile
                    no i pytałam czy ona ma niedoczynnosc nadal bo lekarz mówi, ze nie.

                    postaram sie juz nie pisac w kogos imieniu smile
                    • aleksandra_01 Re: zanik tarczycy 09.12.09, 16:40
                      > pytałam czy jej niskie ft3 ma wpływ na zajscie -odpowiedziałas ze
                      > tak smile

                      przy takim ft3 to ona nigdy nie zajdzie w ciąże, bo nie ma szans
                      na jej donoszenie. popatrz na to logicznie, jak dziecko bierze od matki
                      w pierwszych tygodniach hormony, to jak ona mam tylko 7% to dziecko
                      weźmie całe te 7% - weźmie wszystko i będzie mu mało, a ona jak będzie
                      żyć bez hormonów ? nie da się. dopóki jej ft3 nie będzie tak wysokie
                      jak ft4 to lepiej niech sobie tą ciążę daruje.
                      oczywiście jak poprawi hormony to może spokojnie zajść w ciążę i urodzić
                      zdrowe dziecko.

                      > no i pytałam czy ona ma niedoczynnosc nadal bo lekarz mówi, ze nie.

                      z tak szczątkową historią choroby nie da się jednoznacznie stwierdzić,
                      natomiast wiadomo że ma problem z hormonami. powinna zrobić usg tarczycy
                      i to o czym pisała Hasi-Tess.

                      a.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka