Dodaj do ulubionych

planowanie ciąży

28.12.09, 23:18
Witam i dziękuję za przyjęcie na forum! Moje wyniki to:
TSH 1,42 (eutyreoza 0,25-5,0)
FT4 44.30% [wynik 16.43, norma (12 - 22)]
FT3 27.86% [wynik 4.68, norma (3.9 - 6.7)]
anty-TPO <5.00 (wart.min 0 wart.max 34)
W połowie grudnia dowiedziałam się od endokrynologa, że mam Hashimoto, usg pokazało, że mam przewlekłe zapalenie tarczycy (i tylko tyle mogę o tym usg napisać, bo lekarz nie dał mi żadnego opisu sad(). TSH miałam zawsze w normie, więc nie robiłam usg (ostanie 15 lat temu nic nie wykazało) i taka zielona poszłam do lekarza niestety i o nic się nie dopytywałam sad
Piszę ponieważ planuję zajść w ciążę, lekarz kazał mi brać Euthyrox 25 przez 2 tygodnie, a potem 50 (teraz już biorę tą dawkę) i na nastepne badanie dopiero za 3 miesiące (!) Szkoda, że nie później sad z tego, co juz wyczytałam w necie badania w ciąży trzeba robić co 4 tygodnie.
Obserwuj wątek
    • madzialala Re: planowanie ciąży 28.12.09, 23:23
      Jakie jeszcze badania powinnam wykonać i co możecie powiedzieć o moich wynikach? z góry dziękuję smile aha, jeszcze napiszę o samopoczuciusmile (hmm miło, że pytacie wink) zawroty głowy, problemy z koncentracją, pamięcią, trądzik (straszny!), wypadające włosy, skóra na pewno nie sucha, po Euth dobrze śpię i codziennie coś mi się śni.
    • madzialala Re: planowanie ciąży 28.12.09, 23:31
      zapomniałam dodać, że biorę Cilest (czy dawka Euth nie jest za mała?), antykoncepcję biorę, bo oprócz tarczycy mam oczywiście podejrzenie pcos i jest to częścią leczenia niepłodności (po odstawieniu anty będę brać Clostylbegyt).
    • rosteda Re: planowanie ciąży 28.12.09, 23:59
      madzialala napisała:

> Witam i dziękuję za przyjęcie na forum! Moje wyniki to:
      > TSH 1,42 (eutyreoza 0,25-5,0)
      > FT4 44.30% [wynik 16.43, norma (12 - 22)]
      > FT3 27.86% [wynik 4.68, norma (3.9 - 6.7)]
      > anty-TPO <5.00 (wart.min 0 wart.max 34)
      > W połowie grudnia dowiedziałam się od endokrynologa, że mam Hashimoto, usg poka
      > zało, że mam przewlekłe zapalenie tarczycy (i tylko tyle mogę o tym usg napisać
      > , bo lekarz nie dał mi żadnego opisu sad().

A to zle ze nie dostalas opisu USG do reki.
      Wyniki naleza do pacjenta.
      Te wyniki nie sa najgorsze.

> TSH miałam zawsze w normie, więc nie
      > robiłam usg (ostanie 15 lat temu nic nie wykazało) i taka zielona poszłam do l
      > ekarza niestety i o nic się nie dopytywałam sad

Moje TSH podczas rozpoznania Hashimoto tez bylo w normie - nieznacznie ponad 2.
      TSH przy chorobach autoimmunologicznych jest malo znaczacym badaniem.

> Piszę ponieważ planuję zajść w ciążę,

Nie moglas zajsc w ciaze albo milas poronienia ze robilas te badania?

> lekarz kazał mi brać Euthyrox 25 przez 2
      > tygodnie, a potem 50 (teraz już biorę tą dawkę)

50µg tyroksyny przy wynikach ktore tutaj podalas (przyjmuje ze sa to wyniki z
      przed leczenia) wydaje mi sie za duzo.
      No, ale ja nie jestem lekarzem.

>i na nastepne badanie dopiero za 3 miesiące (!)
      Szkoda, że nie później sad
      Ja bym sprawdzila po 4-6 tygodniach.

> z tego, co juz wyczytałam w necie ba
      > dania w ciąży trzeba robić co 4 tygodnie.

Jak sie jest w ciazy. Zrozumialam ze sie dopiero starasz.

Mysle ze ten Cilest nie bierzesz rano rownoczesnie z tyroksyna?
      Powinnas go brac wieczorem.
      To masz to PCOs czy tylko podejrzenie?
      Przeciez podejrzenia sie nie leczy.
      Jakie badania mialas robione w tym kierunku?

Co do rozpoznania Hashimoto bez opisu USG tez nie bylabym pewna po zrobieniu
      tylko jednych wynikow.
      Przy nastepnej kontroli warto powtorzyc tez badanie krwi na przeciwciala TPO i Tg.
      Przed kontrolnym badaniem krwi na fT3 i fT4 nie wolno brac rano tyroksyny.
      Tyroksyne bierze sie dopiero po badaniu.

• madzialala Re: planowanie ciąży 29.12.09, 00:18
        Dziękuję za ekspressową odp smile nie starałam się zajść w ciążę jeszcze tak "bez wspomagania". Na badaniu usg ginekologicznym (tu wydruk dostałam do domu) mam pełno zatrzymanych pęcherzyków no i inne objawy pcos. Za tydzień idę do lekarki (gin-endo) i zapytam czy mam ten pcos czy nie. To ona mnie wysłała do endo, bo nie podobała jej się moja tarzcyca (bo duża). Ta duża dawka euth może wynika z tego, że biorę właśnie ten Cilest, na ulotce Euth jest napisane że anty zmniejszają wchłanianie Euth. Nie jestem teraz w ciąży, ale lekarz kazał mi zrobić nastepne badania i wizyta dopiero za 3 miechy nawet jak uda się zajść w ciążę.(czyli np. zajdę teraz to przez 2 miesiące wg niego mam nie robić ze soba nic sad)
        Nie brałam Euth przed badaniami, zrobiłam je po 2 tygodniach przyjmowania Euth 25.
        >Co do rozpoznania Hashimoto bez opisu USG tez nie bylabym pewna po zrobieniu
        > tylko jednych wynikow. -> tu masz na myśli, że powinnam iść do innego lekarza?
        dziękuję jeszcze raz!
        • rosteda Re: planowanie ciąży 29.12.09, 00:42
          madzialala napisała:

> Ta duża dawka euth może wynika z
          > tego, że biorę właśnie ten Cilest, na ulotce Euth jest napisane że anty zmniejs
          > zają wchłanianie Euth.

Ta dawka wynika z tego ze wyniki z przed leczenia byly inne niz te ktore podalas.
          Zaznaczylam to w nawiasie ze przyjmuje te wyniki jako z przed leczenia.
          Bardzo duzo znaczy jaka sie dostaje odpowiedz od tego jak sie dokladnie opisuje
          i jak sie dokladnie czyta.
          Ty nie napisalas w pierwszym poscie nic ze sa to wyniki w trakcie leczenia
          dopiero teraz zaznaczylas ze po dwoch tygodniach na dawce 25µg.

> Nie jestem teraz w ciąży, ale lekarz kazał mi zrobić nas
          > tepne badania i wizyta dopiero za 3 miechy nawet jak uda się zajść w ciążę.(czy
          > li np. zajdę teraz to przez 2 miesiące wg niego mam nie robić ze soba nic sad)

Przeciez bierzesz leki antykoncepcyjne to jak zajdziesz w ciaze?

> Nie brałam Euth przed badaniami, zrobiłam je po 2 tygodniach przyjmowania Euth
          > 25.

Blad. Wyniki kontrolne podczas leczenia robi sie conajmniej 4-6 tygodni od
          zaczecia leczenia albo po zmianie dawki.
          Wyniki zrobione po dwoch tygodniach sa niemiarodajne.

> >Co do rozpoznania Hashimoto bez opisu USG tez nie bylabym pewna po zrobien
          > iu
          > > tylko jednych wynikow. -> tu masz na myśli, że powinnam iść do innego
          > lekarza?

Nic nie sugerowalam tylko glosno myslalam. A Ty nie doczytalas wlasnie mojej
          uwagi tej w nawiasie ze te wyniki ktore przedstawilas uwazalam ze sa z przed
          leczenia. Twoje wyjasnienie dopiero w ostatnim poscie zmienilo caly sens tego co
          napisalas we wczesniejszych postach.
          Musisz wiedziec jak wazne jest podawanie daty przy wynikach oraz jaka dawke sie
          wczesniej bralo i od kiedy.
          Inaczej moga powstac nieporozumienia.

> dziękuję jeszcze raz!
          Pozdrawiam.
          • madzialala Re: planowanie ciąży 29.12.09, 01:07
            O kurde, ale nawaliłam! Czyli te wyniki mogę wywalić do kosza? sad czy Euth bardzo mógł wpłynąć na to, że te poziomy są tak dobre? na wizytę u lekarza poszłam tylko z wynikiem tsh 1,98, jeszcze wtedy nie wiedziałam o ft3 i4. W ciąży mogę być, bo odstawiam Cilest i biorę lek na wywołanie jajeczkowania.
            Dziękuję za info, będę wpisywać wszystko wg wskazówek!
            pozdrawiam!
            • madzialala Re: planowanie ciąży 30.12.09, 20:48
              Dziś zrobiłam badania na b12 i ferrytynę:
              wit B12 313,6 (200-900)
              Ferrytyna 21,56 (13-150)
              Co o tym myślicie? Chyba trochę za mało kiedy planuje się ciążę? uncertain od dwóch dni strasznie boli mnie głowa i mam niezłe zawroty.
              • madzialala Re: planowanie ciąży 02.01.10, 19:08
                up
              • kkaska27 Re: planowanie ciąży 03.01.10, 12:12
                Faktycznie troche popracuj nad wynikami nim zdecydujesz sie na ciaze. Chociaz jak by co to dzidzia zabierze co jej potrzebne i odbije sie to na twoim zdrowiu.A jaka masz dawke hormonu?smile
                • madzialala Re: planowanie ciąży 03.01.10, 13:20
                  dzięki za odp! biorę od tygodnia euthyrox50, a wczesniej 25 przez 2 tygodnie, czyli dopiero od niecałego miesiąca się leczę (4h po euth biorę selen) uncertain od wczoraj biorę Biofer 2 tabl po obiedzie, a wieczorem Vegevit (witamina b12) i kwas foliowy.
                  • aleksandra_01 Re: planowanie ciąży 03.01.10, 22:12
                    przy takim wyniku b12 przydałyby się zastrzyki.
                    poza tym, co jeśli za np. miesiąc to b12 jeszcze spadnie
                    a Ty akurat będziesz w ciąży. dziecko też potrzebuje b12.

myślę, że powinnaś jak najszybciej upewnić się, że nie jesteś
                    w ciąży i wtedy szybko przyjąć zastrzyki z b12. niestety tabletki
                    nie pomogą.

a.
                    • madzialala Re: planowanie ciąży 04.01.10, 21:15
                      Dzięki! pójdę do rodzinnego po receptę.
                      • rewolka404 Re: planowanie ciąży 04.01.10, 21:48
                        też planuję ciążę, mój wynik wit b12 to niecałe 0,4% normy. W czwartek idę do
                        rodzinnego i ginekologa, może ktoś się nade mną zlituje? wink
    • madzialala Re: planowanie ciąży 04.03.10, 10:29
      Bardzo proszę o interpretację dzisiejszych wyników! Najpierw przypomnę jednak wyniki sprzed 2 miesięcy, po 2 tygodniach na Euth 25 (tak, wiem ze za wczesnie je wtedy zrobiłam, ale jeszcze nie byłam tak "w temacie")
      To są moje wyniki z dzisiaj (po 2 miesiącach na Euth50):
      FT4 110.18% [wynik 21.12, norma (9 - 20)]
      FT3 99.53% [wynik 8.28, norma (4 - 8.3)]
      Badania na czczo, bez Euth50
      anty TPO < 5.00 (norma do 34)
      anty TG 125.00 (norma do 34)

Nie udało mi się zajść w ciążę. Jestem po 1 terapii Clostilbegytem (wzrost pęcherzyka). Pęcherzyk pękł, a mimo to nie udało się. Potem próbowałam bez leków i też pękniety pęcherzyk i brak ciąży.
      Mam jeszcze jedno pytanie:
      Jaki jest związek między tarczycą a poziomem prolaktyny?
      • hashi-tess Re: planowanie ciąży 04.03.10, 10:50
        jak się czujesz?
        W niedoczynności prolaktyna jest wysoka.
        • madzialala Re: planowanie ciąży 04.03.10, 11:00
          Przez 2 tygodnie brałam Tardyferon, teraz juz mijają dwa tygodnie od odstawienia i zaczynam się czuć coraz gorzej mimo, że biorę Biofer (żelazo bez recepty). Wracaja zawroty głowy i splątanie-nie moge znaleźć słowa,albo nie rozumiem czegoś, co ktoś do mnie mówi uncertain
          Tardyferon brałam, bo Ferrytyna wyszła 21,56 przy normie 13-150
          A co powiesz o wynikach? Mam się martwić tymi 110 procentami?
          • hashi-tess Re: planowanie ciąży 04.03.10, 11:29
            zmniejsz dawkę o 12,5mg.
            A śpisz bez żadnych wybudzeń?
          • madzialala Re: planowanie ciąży 04.03.10, 11:34
            "taki stosunek hormonów (% FT4 > FT3) oznacza zazwyczaj problem z "przemianą" T4 (prohormon) w T3 (aktywna postać hormonu tarczycy); słaba "przemiana" może być spowodowana przez niedobór żelaza lub selenu." to znalazłam przy kalkulatorze smile czyli brakuje mi (być może) jeszcze żelaza? Selen biorę 100 dziennie, codziennie od 2 miesięcy. Czy żeby zrobić Ferrytynę muszę odstawić też ten Biofer i za dwa tygodnie zrobic badanie?
            • madzialala Re: planowanie ciąży 04.03.10, 11:36
              No właśnie od tygodnia mam problem ze wstawaniem "z kurami" smile o 6 się budzę i koniec, nie usnę, a wieczorem padam o 22 (zazwyczaj kładłam się o 24). Ależ Ty masz wiedzę! Chylę czoła! (naprawdę!)
            • hashi-tess Re: planowanie ciąży 04.03.10, 12:04
              Ty masz przemianę dobrą, nic dodać nic ująć.

Biofer ma tak małą ilość żelaza, że zapewne nie zafałszuje badania.
              A ferrytynę miałaś b. niską. Dlatego wykonując te badanie będzie widać czy
              tardyferon zdziałał swoje.
              Oczywiście sprawdź też B12, która też ma wpływ na anemię.
              • madzialala Re: planowanie ciąży 04.03.10, 12:18
                Mój wynik wit B12 313,6 (200-900), to też 2 miesiące temu. Wczoraj lekarz rodzinny powiedział mi, że nie da zastrzyków B12, bo jak mam w normie, to mogą mi rozwijać komórki rakowe jesli mam w organiźmie (?). Zrobię tą ferrytynę i b12 wkrótce.dzięki za odp!
                • madzialala Re: planowanie ciąży 12.10.10, 20:30
                  Dziewczyny, tragedia, moje wyniki dzisiejsze:
                  FT4 33.18% [wynik 12.65, norma (9 - 20)]
                  FT3 -13.72% [wynik 3.41, norma (4 - 8.3)], to po 10 miesiącach na Euthyroxie 50
                  poprzednie wyniki:
                  (styczeń 2010)
                  (marzec 2010)
                  FT4 110.18% [wynik 21.12, norma (9 - 20)]
                  FT3 99.53% [wynik 8.28, norma (4 - 8.3)]
                  Badania na czczo, bez Euth50
                  anty TPO < 5.00 (norma do 34)
                  anty TG 125.00 (norma do 34),
                  Ratunku! doradździe, co zrobić: zwiększyć dawkę? zrobić badania ferrytyny?
                  • madzialala Re: planowanie ciąży 12.10.10, 20:34
                    No i jeszcze samopoczucie: dość silne zawroty głowy, senność, łatwo się denerwuję, obżeram, wyskakują pryszcze, no i, co do tytułu wątku, ciąży brak sad
                • rosteda Re: planowanie ciąży 12.10.10, 23:12
                  madzialala napisała:

> Mój wynik wit B12 313,6 (200-900), to też 2 miesiące temu. Wczoraj lekarz rodzi
                  > nny powiedział mi, że nie da zastrzyków B12, bo jak mam w normie, to mogą mi ro
                  > zwijać komórki rakowe jesli mam w organiźmie (?).

A ty masz komorki rakowe w organizmie? Widzial je ten lekarz?
                  Nie wiem co lepsze - zyc z dolegliwosciami z powodu niedoboru wit.B12 zeby sie te komorki o ktorych nic nie widomo czy je masz nie rozwijaly, czy tez wzisc wit.B12 i pozbyc sie dolegliwosci.
                  > Zrobię tą ferrytynę i b12 wkr
                  > ótce.dzięki za odp!
                  • rosteda Re: planowanie ciąży 12.10.10, 23:22
                    Twoj ostatni wynik to nie "tragedia" tylko efekt rzutu choroby ktory mialas w marcu i od wprowadzenia leczenia w grudniu zdolalas zrobic badania tylko dwa razy i do teraz sobie odpuscilas.
                    Aby zajsc w ciaze trzeba byc ustawionym dobrze na hormonach tarczycy i na poczatku lecznia sa najwazniejsze czestsze kontrole a nie dopiero co wprowadzalas leczenie obnizalas dawke i kontrola za 7 miesiecy.
                    Masz dosc duza niedoczynnosc i radze isc do lekarza po ustalenie dawki.
                    Jednorazowo to nie wystarczy.
                    Przy takim pilnowaniu swojej choroby nie jest zaskoczeniem brak ciazy.
                    • madzialala Re: planowanie ciąży 13.10.10, 14:52
                      Dzięki Rosteda! Wiem, że pokpiłam sprawę i wiem, że powinnam iść do lekarza. Cały dzień dziś czuję się jakby mnie ktoś ochrzanił, słusznie zresztą smile. Co jednak jeśli wizytę mam za miesiąc, co mogę zrobić sama, teraz?
                      • madzialala pomóżcie, proszę 15.10.10, 17:46
                        up
                        • madzialala Re: pomóżcie, proszę 17.10.10, 19:40
                          Zwiekszyłam o 25 Euthyrox w oczekiwaniu na wizytę pod koniec listopada (czyli teraz biorę 75).
                          • madzialala wyniki z listopada 09.11.10, 21:17
                            Po miesiącu na Euthyroxie 75 zrobiłam badania:
                            listopad 2010
                            FT4 42.18% [wynik 13.64, norma (9 - 20)]
                            FT3 1.16% [wynik 4.05, norma (4 - 8.3)]
                            Wyniki z października 2010:
                            FT4 33.18% [wynik 12.65, norma (9 - 20)]
                            FT3 -13.72% [wynik 3.41, norma (4 - 8.3)], to po 10 miesiącach na Euthyroxie 50

Oprócz tego ferrytyna 34.05 (norma 13-150) i B12 442.7 (norma 197-946)
                            B12 wzrosło o 100 w porównaniu z grudniem 09. Zacząć przyjmować żelazo?
                            Dzięki z góry za odp!
                            • madzialala wyniki ze stycznia i marca 10.04.11, 10:42
                              Po 1,5 miesiąca na Euthyrox 75 i 100 (styczeń 2011):
                              FT4 35.09% [wynik 12.86, norma (9 - 20)]
                              FT3 6.74% [wynik 4.29, norma (4 - 8.3)]

i marzec 2011, po 1,5 mca na dawce 100:

FT4 64.63% [wynik 17.64, norma (11.5 - 21)]
                              FT3 21.05% [wynik 4.55, norma (3.95 - 6.8)]
                              Miałam też zbadane TRAK: 0,12 Iu/L norma (1-2)
                              Prolaktyna 62.27% [wynik 344 ulU/ml norma (70 - 510)]
                              TSH 0,07 uU/ml (0,27-4,20)

• madzialala Re: wyniki ze stycznia i marca 10.04.11, 10:48
                                USG tarczycy:
                                Płat prawy: 27 X 32 X 45 mm
                                Płat lewy: 28 X 31 X 44 mm
                                Echogenność w obu: niejednorodna (i tu nie mogę się rozczytać-dużawa?)
                                USG rok temu, w marcu:
                                PP: 25 X 18 X 46 mm
                                PL: 23 X 17 X 44,4 mm
                                Dlaczego tarczyca się powiększa?
                                Dziekuję Wam z góry za odpowiedzi i pomoc w interpretacji moich wyników!
                                • djpa Re: wyniki ze stycznia i marca 10.04.11, 14:26
                                  Eeee, tarczyca się zmniejsza, a nie powiększa, spójrz dokładnie na wymiary. One są tylko różnie "posortowane" w obu wynikach.
                              • aleksandra_01 Re: wyniki ze stycznia i marca 10.04.11, 14:38
                                od listopada minęło 5 miesięcy, to najwyższy czas by znów
                                zbadać ferrytynę i wit b12 - oczywiście robiąc 2 tygodniową
                                przerwę w suplementacji przed badaniem. do tego dorzuć badanie witaminy D.

to jest ważne, gdyż widać, że masz bardzo słabą przemianę
                                z t4 do t3 i jak tak dalej pójdzie będziesz musiała dodać
                                Novothyralu, a zawsze lepiej jak ma się swoją własną przemianę dobrą.
                                Ft3 i Ft4 powinny być na zbliżonym poziomie, czyli Ft3 powinno
                                podciągnąć się do 60%.

>Dlaczego tarczyca się powiększa?

to chyba pytanie do radiologa, który robił usg, a nie do nas na forum,
                                po tak krótki opisie usg ciężko cokolwiek wywnioskować.

a.
                                • madzialala Re: wyniki ze stycznia i marca 11.04.11, 14:34
                                  dziekuję!
                                  wybieram się na badania ferr i b12. Nie mogę tylko znaleźć laboratorium w Poznaniu, które robi wit.d, może ktoś z Was robił je gdzieś w P?
                                  • madzialala wyniki z końcówki kwietnia 28.04.11, 21:38
                                    Po ponad 1,5 miesiąca na dawce 112,5 zrobiłam badania:
                                    FT4 72.18% [wynik 16.94, norma (9 - 20)]
                                    FT3 27.67% [wynik 5.19, norma (4 - 8.3)]

1 marca, na dawce 100 wyglądało to tak:

Zrobiłam też ferrytynę:
                                    32.01% wynik 56.86, norma (13 - 150)
                                    Co myślicie o wynikach? Czy nadal potrzebny jest Novothyral? Żelazo mogłoby być wyższe uncertain
                                    • madzialala Re: wyniki z końcówki kwietnia 01.05.11, 09:16
                                      up
                                    • aleksandra_01 Re: wyniki z końcówki kwietnia 01.05.11, 13:40
                                      > Co myślicie o wynikach? Czy nadal potrzebny jest Novothyral? Żelazo mogłoby być
                                      > wyższe uncertain

a jak się czujesz?
                                      wiesz ja przy takich wynikach brałabym novothyral, ale nie oznacza, że Ty też tak musisz.
                                      Jak czujesz się dobrze to możesz poczekać i spróbować pouzupełniać niedobory
                                      i może wtedy i przemiana z t4 do t3 się poprawi.

co do ferrytyny to możesz brać żelazo bez recepty.

nadal nie wiadomo co z b12 i wit d?

a.
                                      • madzialala Re: wyniki z końcówki kwietnia 01.05.11, 19:53
                                        Dzięki Aleksandro! smile
                                        Czuję się nieźle, o wiele lepiej niż na początku roku na przykład, a w porównaniu z początkiem jesieni to już w ogóle. (wtedy wyniki byly na minusie)
                                        > co do ferrytyny to możesz brać żelazo bez recepty
                                        To w takim razie będę brać Biofer.
                                        Przestałam brać selen na kilka miesięcy (teraz już biorę od jakiegoś 1,5 mca). Może to mi zaszkodziło na przemianę. uncertain
                                        > nadal nie wiadomo co z b12 i wit d?
                                        Witaminy chcę zrobić razem, nadal szukam laboratorium, które robi d.
                                        Dziękuję i fajnie że mogę liczyć na Twoje odpowiedzi smile
                                        • madzialala Re: wyniki czerwcowe 10.06.11, 17:34
                                          Witajcie!
                                          Moje wyniki po ok. 4 miesiącach na dawce 112,5
                                          FT4 96.25% [wynik 1.67, norma (0.9 - 1.7)]
                                          FT3 52.50% [wynik 3.26, norma (2 - 4.4)]

Poprzednie wyniki z kwietnia, też na dawce 112,5:
                                          FT4 72.18% [wynik 16.94, norma (9 - 20)]
                                          FT3 27.67% [wynik 5.19, norma (4 - 8.3)]

1 marca, na dawce 100 wyglądało to tak:

Myślicie, że powinnam zmniejszyć dawkę, żeby ft4 nie przekroczyło setki?

Zrobiłam też ferrytynę i vit b12:
                                          ferrytyna: 32.59% [wynik 59, norma (15 - 150)]
                                          Poprzedni wynik z kwietnia:
                                          32.01% wynik 56.86, norma (13 - 150)
                                          Poprzedni wynik był po suplementacji Tardyferonem, teraz dwa tygodnie przed badaniem skończyłam brać Biofer. Chyba będę brać nadal, bo kiepska ta moja Ferr.

Witamina b12:
                                          47.79% [wynik 417, norma (190 - 665)]
                                          Poprzedni wynik z listopada 2010:
                                          32.80% [wynik 442.7, norma (197 - 946)]

Witaminy d nadal nie zrobiłam. uncertain Czekam na urlop, bo te wyniki powyższe zrobiłam w laboratorium, które nie prowadzi wit d, ale ma niskie ceny (stąd różne normy, niestety).
                                          • aleksandra_01 Re: wyniki czerwcowe 12.06.11, 15:28
                                            > Moje wyniki po ok. 4 miesiącach na dawce 112,5
                                            > FT4 96.25% [wynik 1.67, norma (0.9 - 1.7)]
                                            > FT3 52.50% [wynik 3.26, norma (2 - 4.4)]

moim zdaniem dobrze by było wprowadzić, zamienić część euthyroxu na novothyral,
                                            gdyż widać, że przemiana Ci się nie poprawia i zwiększanie lub zmniejszanie dawki
                                            nic tu już nie pomoże.
                                            jeśli chcesz, to możesz zmniejszyć ale nie więcej jak do 100.

> aniem skończyłam brać Biofer. Chyba będę brać nadal, bo kiepska ta moja Ferr.

też tak myślę

> Witamina b12:
                                            > 47.79% [wynik 417, norma (190 - 665)]
                                            > Poprzedni wynik z listopada 2010:
                                            > 32.80% [wynik 442.7, norma (197 - 946)]

może mogłabyś popracować nad dietą, żeby spożywać więcej produktów bogatych w b12?

a.
                                            • madzialala Re: wyniki czerwcowe 04.08.11, 20:37
                                              Witajcie!
                                              Zrobiłam badania po dwóch miesiacach na dawce 100 i miesiącu na "niedrożdżowym" cynku, niemieckim:
                                              FT4 80% [wynik 1.54, norma (0.9 - 1.7)]
                                              FT3 22.50% [wynik 2.54, norma (2 - 4.4)]
                                              w moim laboratorium, na podstawie poprzednich wyników podaja, że ft4 spadło o 8%, a ft3 o 22%. sad
                                              A te poprzednie wyniki,czerwcowe na dawce 112,5 to:
                                              FT4 96.25% [wynik 1.67, norma (0.9 - 1.7)]
                                              FT3 52.50% [wynik 3.26, norma (2 - 4.4)]

Zrobiłam badanie witaminy d3-termin oczekiwania na wyniki-3 tygodnie uncertain
                                              Idę w przyszłym tygodniu do endo. Mam nadzieję, że przepisze mi Novo, bo tak jak pisała Aleksandra-przemiana leży.
                                              • madzialala dieta 05.08.11, 12:00
                                                Mam jeszcze pytanie dotyczace diety: Nie powinnam jeść za dużo ryb morskich, a co z rybami z rzek i jezior? Taki np. szczupaczek ma dużo witaminy b12 smile
                                                • rosteda Re: dieta 05.08.11, 23:47
                                                  Dlaczego nie powinnas jesc ryb morskich?
                                                  Przeciez w ksiazce "Leben mit Hashimoto" (mozesz kupic polskie wydanie) jest wyraznie napisane ze conajmniej 1x w tygodniu powinno sie jesc ryby i to morskie.
                                                  Przy naszej chorobie nie potrzeba zadnej specjalnej diety jedynie wykluczenie soli z dodatkiem jodu, czyli kupuj sol bezjodowa.
                                                  A ten Novothyral w bardzo malej dawce (25µg zamieniajac zamiast 25µg euthyroxu) to by ci sie przydal.
                                                  Leczysz tez PCO czy tylko zostala postawiona diagnoza?
                                                  • madzialala wyniki witaminy d 17.08.11, 20:37
                                                    Dzięki Rosteda za odpowiedź smile)
                                                    Ulżyło mi z rybami, soli używam już tylko niejodowanej.

> A ten Novothyral w bardzo malej dawce (25µg zamieniajac zamiast 25µg
                                                    > euthyroxu) to by ci sie przydal.
                                                    Byłam u lekarza, nie chciał mi jeszcze dać Novo. Mam dawkę 112 (nowa "dziwna" dawka, jak to stwierdził pan w aptece) i za 3 tygodnie robię i idę do endo z wynikami. Jeśli nadal będzie kiepsko, mam dostać Novo. Oby uncertain

> Leczysz tez PCO czy tylko zostala postawiona diagnoza?
                                                    W tej kwestii zmieniło się tyle, że pęcherzyki rosną (kiedyś w ogóle nie rosły same z siebie), ale nie chcą za bardzo pekać-raz pekną, w nastepnym miesiącu nie- bo mam za mały poziom progesteronu. Biore luteinę i tyle uncertain

Mój wynik witaminy d3 to 24.63% [wynik 24.2, norma (7.6 - 75)]
                                                    Co o nim sądzicie?
                                                  • madzialala Re: wyniki witaminy d 19.08.11, 12:38
                                                    up
                                                  • alekxandra123 Re: wyniki witaminy d 22.08.11, 11:00
                                                    madzialala - plsss podaj maila do siebie mam pytanko do ciebie wink
                                                  • madzialala19 Re: wyniki witaminy d 22.08.11, 12:10
                                                    madzialala19@gazeta.pl
                                                  • madzialala19 Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 12:04
                                                    no i co z tym pytaniem? smile
                                                  • bebelu Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 12:24
                                                    Co do witaminy D to ten wynik nie jest jakiś szałowy. Podaję stronę, na której można sobie wyliczyć dawkę jaka należy przyjmować, jak znasz ang. to gdzieś w połowie strony są tabelki i informacje jak to skalkulować. Jak bedziesz miała problem to podaj swoją wagę, to Ci pomogę.

Na podniesienie progesteronu/śluz dobry jest wiesiołek w kapsułakach. Ja biorę Oeparol 2x3 przez pierwsze dwa tyg cyklu, a potem oeparol femina 2X1, też chcę mieć jeszcze dziecko, ale podstawą są porządnie wyregulowane hormony tarczycy.
                                                  • bebelu strona :) 24.08.11, 12:24
                                                    www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-deficiency.htm
                                                  • madzialala19 Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 12:36
                                                    Dzieki Bebelu!
                                                    Poczytam ten artykuł, spróbuję wyliczyć i poproszę Cię o interpretację, ok?
                                                    Wiesiołek piję przez pierwsze dwa tyg cyklu (mniam wink), ale o tej oeparol feminie nie słyszałam. To się bierze przez pozostałe dwa tygodnie, aż do okresu?
                                                  • bebelu Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 12:52
                                                    Pijesz, czyli ziółko.
                                                    Ja biorę kapsułki przez pierwsze dwa tygodnie cylku - do owulacji, jeśli w ogóle się pojawia, a potem to już sama sobie biorę ten o. femina - ma mniej oleju z wiesiołka a dodstkowo jeszcze lniany, ale tylko dlatego, że mam w domusmile. Rozmawiałam też z babką w aptece, która była zdziwiona, że wiesiołek powinno sie brać tylko do owulacji, chociaż tak piszą w internecie. Sama już nie wiem co o tym myśleć, ale na wszelki wypadek nie biorę samego wiesiołka.
                                                  • madzialala19 Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 13:15
                                                    Mi ginekolog kazał pić wiesia do owulacji, no i tak jak piszesz w necie są info, żeby później już nie. "...gdyż wiesiołek może powodować mikroskurcze macicy a w związku z tym mógłby niekorzystnie działać w przypadku gdyby doszło do zagnieżdżenia." To info z adonai.pl
                                                    Co do tej witaminy d
                                                    4125 IU wyszło mi na masę 60kg, dobrze? smile
                                                    czyli przez dwa miesiące powinnam brać taką dawkę? (60 days)
                                                  • bebelu Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 13:41
                                                    No właśnie z tak z tym wiesiołkiem jest. Dzięki za informację.
                                                    Witaminę d dobrze wyliczyłaś, pod warunkiem, że wynik masz w jednostce ng/ml i że odjęłaś 150 IU pochodzące z jedzenia i te z witamin, i tak trzeba tyle brać przez 2 miesiące, potem przerwa i badanie. Nie można brać witaminy d, jeśli planuje się pobyt na słońcu, można wtedy łatwo przedawkować. W połowie strony masz jeszcze informacje o magnezie i wpaniu, kiedy i ile trzeba przyjmować, chociaż lepiej ich poziomy najpierw sprawdzić w badaniu. I na początek dobrze jest zaczynać od mniejszych ilości, a potem zwiększać do dawki docelowej. Preparat: devikap, w miarę tani i w płynie więc pewnie lepiej przyswajalny, na receptę.
                                                    www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-supplementation.htm
                                                  • madzialala19 Re: wyniki witaminy d 24.08.11, 13:51
                                                    smile uprzedziłaś moje pytanie o najlepszy preparat
                                                    Nie odjęłam jeszcze tych wartości, czyli będzie poniżej 4000 dawka
                                                    Muszę nad tym wszystkim jeszcze przysiąść i poczytać.
                                                    Dziekuję Ci bardzo bebelu! smile miłego popołudnia!
                                                  • madzialala19 suplementacja d3 31.08.11, 13:25
                                                    Mam już Devikap, zrobiłam badania na wapń i magnez we krwi, w moczu wyniki dopiero w piątek. Wpiszę sobie wyniki w watku i schowam karteczkę smile
                                                    Wapń 12.07% [wynik 2.09, norma (2.02 - 2.6)]
                                                    Magnez 14.29% [wynik 1.8, norma (1.6 - 3)]
                                                    Tragedia smile
                                                    magnez biorę, a wapń jaki polecacie?
                                                    Kierując się linkami Bebelu www.vitamind3-cholecalciferol.com/index.html i Wierki www.grupy.senior.pl/vit-D3,t,373477,p,4,2.html, mam zamiar suplementować 4000j.m. przez dwa miesiące, za 3 tygodnie powtórzę badanie Mg i Ca. Boję się trochę za dużo brać wapnia. Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami?
                                                  • madzialala19 Re: suplementacja d3 16.09.11, 13:56
                                                    Odpowiem sobiesmile :kupiłam doppelHerz magnez+wapń w zalecanej dawce 2:1, ale nie biorę, bo boję się tego za dużego wzrostu wapnia.
                                                    Zrobiłam ft3 i ft 4 po 4 tygodniach na dawce 112:
                                                    FT4 91.25% [wynik 1.63, norma (0.9 - 1.7)] wzrost o 9%
                                                    FT3 37.92% [wynik 2.91, norma (2 - 4.4)] wzrost o 15%
                                                    Biorę selen niemiecki, witaminę d 4000, zmniejszyłam biofer do 1 tabletki, odstawiłam heviran, który biorę przeciwopryszczkowo, bo czuję ucisk wątroby sad
                                                    Włosy mi lecą garściami, ogólnie od jakiś dwóch tygodni kiepsko się czuję-zawroty głowy, kiepski humor, rozdrażnienie. Jedyny plus: piękna cera, wyskakują tylko malutkie pryszcze gdzieniegdzie. smile
                                                    Chcę się umówić do lekarza po ten Novo, ale to dopiero w październiku (kasa). Wydaje mi się, że ft3 nie rosnie tj powinno, mimo selenu, co myślicie?
                                                  • devilyn Re: suplementacja d3 16.09.11, 21:22
                                                    Dlaczego zmniejszyłaś żelazo? Jaką masz obecnie ferrytynę?
                                                  • bebelu Re: suplementacja d3 16.09.11, 22:33
                                                    A ja też z pytaniem o ferrytynęsmile. Ostatnio, dawno temu miałaś ją na poziomie niewiele ponad 30%. Na Twoim miejscu brałabym Srobifer lub inne żelastwo na receptę, żeby podnieść ją do 50-60% i dopiero wtedy, jeśli przemiana się nie poprawi, pomyślałabym o Novothyralu.

Co do dawki, to wszystko zależy jak bardzo źle się czujesz, po 4 tygodniach wyniki mogą być jeszcze za świeże na podejmowanie konkretnych decyzji. Jeśli samopoczucie jest do wytrzymania to na dawce 112 pozostałabym przez 2 tygodnie lub dłużej - w zależności od samopoczucia i zbadałabym Ft3 i Ft4, jeśli Ft4 przekroczyłoby normę to obniżyłabym, jeśli nie zostawiła.
                                                    A druga wersja to już teraz obniżyłabym o 6,25, ale to już sama musisz zdecydować.
                                                    Najważniejsza jest wg mnie ferrytyna.
                                                  • madzialala19 ferrytyna 17.09.11, 08:10
                                                    Dziekuję Wam za odpowiedzi!
                                                    Zmniejszyłam Biofer, bo czuję ucisk na wątrobie, chyba jest powiększona uncertain
                                                    Najlepiej toleruję Tardyferon z żelastwa wink są jeszcze zastrzyki z żelaza, ale kto mi to wypisze sad rodzinna patrzy tylko na żelazo (które mam wysokie, no ale nie ma się co dziwić skoro biorę Biofer), a na ferrytynę moją stwierdziła, że jest w normie przecież. We wrześniu na prywatne wizyty np. u hematologa mnie nie stać, potem musiałabym płacić za każdy zastrzyk. Dolina sad
                                                    Najbardziej boję się o tą wątrobę. Devikap raczej nie ma takiego wpływu na nią, to może ten heviran? odstawiłam 2 dni temu, mam nadzieję, że przestanie "boleć" i będę mogła brać Tardyf.
                                                  • bebelu Re: ferrytyna 17.09.11, 12:31
                                                    Doczytałam w poprzednich Twoich postach wyniki badań i faktycznie chyba jednak Novothyral by Cię poratował, przynjamniej dopóty, dopóki po podniesieniu ferrytyny i innych mikroelementów przemiana sama się nie poprawi Z drugiej strony miałaś też Ft3 na poziomie 50% - kojarzysz wyniki innych parametrów z tego okresu? Może coś wpłynęło na podniesienie poziomu?

Co do Twoich obaw przed wapnem, to ostatnie badanie pokazuje 12% - więc ja bym się nie bała, tylko jadłasmile; zgodnie z tym co piszą na stronie o wit.d, suplementacja w określonych ilościach jest potrzebna tylko przez jakieś dwa, trzy tygodnie - jesli dobrze pamiętam, potem należy zmniejszać.
                                                  • madzialala19 Re: ferrytyna 26.09.11, 14:57
                                                    bebelu napisała:

> Doczytałam w poprzednich Twoich postach wyniki badań i
                                                    Dziękuję smile
                                                    > łaś też Ft3 na poziomie 50% - kojarzysz wyniki innych parametrów z tego okresu?
                                                    > Może coś wpłynęło na podniesienie poziomu?
                                                    Brałam wtedy selen drożdżowy, to było na początku leczenia, rosło samo smile Moja siostra bierze Euthyrox i Novo, bo nie ma tarczycy (miała Gravesa-Basedowa), a właśnie ft3 nie chciało jej rosnąć. Myślicie, że to może być "rodzinne"?
                                                    > Co do Twoich obaw przed wapnem, to ostatnie badanie pokazuje 12% - więc ja bym
                                                    > się nie bała, tylko jadłasmile; zgodnie z tym co piszą na stronie o wit.d, supleme
                                                    > ntacja w określonych ilościach jest potrzebna tylko przez jakieś dwa, trzy tygo
                                                    > dnie - jesli dobrze pamiętam, potem należy zmniejszać.
                                                    Dzięki Bebelu! jem wapno z magnezem i witaminę, troszkę lepiej się też czuję.
                                                  • devilyn Re: ferrytyna 17.09.11, 16:35
                                                    U mnie w mieście np. zastrzyki są nie do zdobycia...50 szt za ok.300zł...

Hematologa szukaj na nfz

A rodzinnej powiedz, że poziom żelaza we krwi (nie ferrytyny) pokazuje jedynie ile go dostarczasz w codzienniej diecie.

Na wątrobę skoro Cię uciska zacznij brać ostropest.
                                                  • madzialala19 Re: ferrytyna 26.09.11, 14:51
                                                    devilyn napisała:

> U mnie w mieście np. zastrzyki są nie do zdobycia...50 szt za ok.300zł...
                                                    uncertain to jednak zdobędę tardyferon

> Na wątrobę skoro Cię uciska zacznij brać ostropest.
                                                    przestała boleć po odstawieniu Heviranu, ale następnym razem skorzystam, dzięki! smile

• madzialala19 wyniki Mg i Ca po mcu 05.10.11, 20:06
                                                    Witajcie!
                                                    Zrobiłam wyniki magnezu i wapnia we krwi po miesiacu przyjmowania wit d. Poprzednie wyniki:
                                                    Wapń 12.07% [wynik 2.09, norma (2.02 - 2.6)]
                                                    Magnez 14.29% [wynik 1.8, norma (1.6 - 3)]
                                                    Przez miesiąc przyjmowałam dawkę ok 4000 j.m. witaminy d i tabletkę dziennie przez dwa tygodnie doppelHerz magnez+wapń w zalecanej dawce 2:1. No i teraz wyglada to tak:
                                                    Wapń 31.03% [wynik 2.2, norma (2.02 - 2.6)]
                                                    Magnez 0% [wynik 1.6, norma (1.6 - 3)]
                                                    Magnez po prostu tragedia sad kupiłam filomag b6

Mam do Was pytanie-czy zmniejszyć dawkę witaminy, czy ten wapń nie jest aż tak zły (ten wynik)?
                                                  • bebelu Re: wyniki Mg i Ca po mcu 05.10.11, 21:08
                                                    No jak za dużo nie piszę a forum, atk na Twój post zawsze trafię smile. Mam nadzieję, że nadal lepiej się czujesz. Magnez faktycznie średnio, pewnie wit. D Ci go zabiera. Ile ten filomag ma jonów magnezu, ja w nagłych sytuacjach, np. takch jak Twoja aplikuję sobie bluemag -ma ponad 300 jonów magnezu, a jak czasem mi serducho daje czadu to do tego potrafię dołożyć jeszcze jakiś inny z 50 jonami (jedną lub dwie tabletki) na noc, ale to rzadko, żeby nie przedobrzyć. A wapń jak dla mnie ok, nawet do 50 % normy nie dochodzi. Jeśli jesz nabiał, to może odstaw tabletkowy. A wit. d w tej dawce długo bierzesz, jak to wyglądalo z wyliczeń? ile czasu miałaś brać?
                                                  • madzialala19 Re: wyniki Mg i Ca po mcu 07.10.11, 11:39
                                                    > No jak za dużo nie piszę a forum, atk na Twój post zawsze trafię smile.
                                                    smile
                                                    Filomag ma w tabletce 40mg Mg i 5mg witaminy B6. Biorę trzy dziennie, czyli 120mg. Ale jak to przeliczyć na jony? smile
                                                    Odstawiłam ten wapń plus magnez, bo tj pisałaś, jem dużo nabiału.
                                                    > staw tabletkowy. A wit. d w tej dawce długo bierzesz, jak to wyglądalo z wylicz
                                                    > eń? ile czasu miałaś brać?
                                                    Witaminkę d piję w dawce 4000j.m. od prawie miesiąca, pewnie bez tygodnia, bo zwiekszałam stopniowo. Wg strony miałam pić przez 2 miesiące (60 days) i zrobić badanie witaminy.
                                                    Biorę też Tardyferon Fol, żeby poprawić ferrytynę. Od tej mieszanki leków boli mnie niestety żołądek (wątroba już nie uciska). Tardy biorę na noc, bo gryzie się z magnezem. Magnez biorę dwie rano i po południu jedną z selenem. Może coś zmienić?
                                                  • coldsong Re: wyniki Mg i Ca po mcu 07.10.11, 11:56
                                                    Przepraszam, że się wtrącam do wątku, którego nie przeczytałam dokładnie. Ale jeśli starasz się o ciążę już od ponad roku i nadal nie ma rezultatów, zrobiłabym na Twoim miejscu LAPAROSKOPIĘ. Nie wiem ile masz lat, ale takie czekanie bez pełnej diagnozy nie jest najlepszym wyjściem.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    C.
                                                  • bebelu Re: wyniki Mg i Ca po mcu 07.10.11, 14:07
                                                    te 40 mg to pewnie jony, na Magne B6 u mnie jest napisane to samo (tyle że 48 mg). Kiedyś sobie szczegółowo poczytałam o magnezie i wyszło, że dzienne zapotrzebowanie to około 375 j. magnezu, więc przy niedoborach, takie 50 czy 100 jonów to niewiele, a jeszcze przy zwiekszonym zapotrzebownaiu przy okazji suplementacji wit. D to prawie nic. Blumag ma właśnie te przepisowe 375 jonów, ale za to ma tylko 5 mg wit.B6 i bądź tu człowieku mądry, czy brać te 375 jonów + tylko 5 mg czy może 7 tabletek po 50 jonów + 5 mg wit. B 6 każda. Jeszcze żaden lekarz nie rzucił się na pomoc z wyjaśnieniami wink.
                                                    Tę wit.D to jeszcze musisz pobrać tak jak zaplanowałaś, bo inaczej nic z tego nie będzie.
                                                    Z rozkładem leków w ciągu dnia nie pomogę, bo sama mam z tym problem smile. Tylko selen proponuję tak z godzinkę po tyroksynie, bo po 2/3 h jest jej najwięcej we krwi i wtedy łatwiej o przemianę Ft4 do Ft3.
                                                  • madzialala19 wyniki po ... poronieniu :( i pytanie do Bebelu-d 04.11.11, 14:26
                                                    Hej,
                                                    dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że poroniłam swoją pierwszą ciążę :,(
                                                    Nie była zbyt zaawansowana. Tak naprawdę, jakbym miała nieregularne cykle, to nawet bym się nie zorientowała, że byłam w ciąży. Okres spóźnił mi się kilka dni, zrobiłam test (pozytywny), zrobiłam BHCG, po dwóch dniach kolejne (rosło) i jeszcze po dwóch (zaczęło spadać), lekarz położył mnie do szpitala i okazało się, że mam zakrzepicę. Potem poronienie w 40 dniu cyklu, a właściwie ciąża biochemiczna (niewidoczna na usg).

Trzy dni temu, czyli trzy tygodnie po poronieniu zrobiłam badania:
                                                    FT4 51.25% [wynik 1.31, norma (0.9 - 1.7)] spadek o 20%
                                                    FT3 10.83% [wynik 2.26, norma (2 - 4.4)] spadło o 22%
                                                    Cały czas na dawce 112.
                                                    Wyniki z września, prawdopodobnie przed zajściem w ciążę:
                                                    FT4 91.25% [wynik 1.63, norma (0.9 - 1.7)]
                                                    FT3 37.92% [wynik 2.91, norma (2 - 4.4)]

Czy te fatalne wyniki to skutek poronienia?

Dodam jeszcze, że tsh to 0,05 (norma 0,27 do 4,2)
                                                    O dziwo nie czuję się źle, może trochę kręci mi się w głowie i zasypiam wcześnie, ale nie mam objawów nadczynności.
                                                    Jedyny plus to ferrytyna:
                                                    42.22% [wynik 72, norma (15 - 150)], wzrosła o 22%, biorę Bioferx2 codziennie, włosy przestały tak wypadać.
                                                    Niestety, witamina b12 spadła o 17%, ale podejrzewam, że to skutek diety-zaniedbałam mięsko.
                                                    32.84% [wynik 346, norma (190 - 665)].

I pytanie do Bebelu: Niedługo kończę spuplementację witaminą d, czy zrobić przerwę całkowitą w przyjmowaniu i zrobić badanie? Widzę, że pomaga mi ta witamina na odporność, ale wybiórczo-wokół wszyscy kaszlą i kichają, boli gardło, a ja... mam opryszczkę wink (znowu sad ), ale nie łapię przeziębienia. Bebelu, dzięki Ci też za info, żeby selen brać godzinę po Euth!

• bebelu Re: wyniki po ... poronieniu :( i pytanie do Bebe 04.11.11, 19:18
                                                    Czesc madziu-lalo, bardzo mi przykro z powodu Twojej straty sad Trudno mi jest teraz odnieść się do Twoich wyników tarczycowych, ktoś inny bardziej znający temat na pewno się odezwie.

A witamina d też mi pomaga na odporność, ale przed badaniem, którego wynik mam mieć za kilka dni, odstawiłam ją na prawie trzy tygodnie i nic się nie zmieniło w kwestii odporności. U Ciebie opryszczka jest raczej wynikiem poziomu hormonów, gdybyś nie suplementowała wit.d pewnie byłoby gorzej, a tak to 'tylko' opryszczka.
                                                    Za info o selenie możesz podziękować forum smile, sama ją gdzieś tutaj znalazłam, zresztą chyba mi ostatnio pomógł, bo przemiana bardzo mi spadła, a według ostatniego badania znowu jest dobra.
                                                    Trzymaj się ciepło.
                                                  • madzialala19 Novothyral-zerknijcie, proszę! 19.11.11, 17:55
                                                    Trzy tygodnie po poronieniu robiłam badania (na początku listopada) :
                                                    FT4 51.25% [wynik 1.31, norma (0.9 - 1.7)] spadek o 20%
                                                    FT3 10.83% [wynik 2.26, norma (2 - 4.4)] spadło o 22%
                                                    Cały czas na dawce 112.
                                                    Wyniki z września, prawdopodobnie przed zajściem w ciążę:
                                                    FT4 91.25% [wynik 1.63, norma (0.9 - 1.7)]
                                                    FT3 37.92% [wynik 2.91, norma (2 - 4.4)]

Lekarz przepisał mi Novothyral 75 i mam brać tylko Novo, czy to wystarczy? Teraz biorę cały czas 112 i selen niemiecki godzinę po Euth.
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral-zerknijcie, proszę! 20.11.11, 21:25
                                                    Pomóżcie proszę, chciałabym juz zacząć przyjmować ten Novo.
                                                  • katis1 Re: Novothyral-zerknijcie, proszę! 21.11.11, 18:08
                                                    Czesc ja mialam podobne wyniki jak Ty przed ciażą.Ft4 bardzo wysokie na dawce 100 euthyroxu ft4 ponad 100%a ft3 40%-50% .Ja stopniowo zmienialam dawke z euthyroxu rezygnowałam a wlanczalam novo. Naipierw cwiartke novo wprowadzilam, potem połowke novo i niby wyniki były ok,tsh 0,7 ft3- 70% i ft4 tez tak podobnie ale do tego dobieralam euthyrox ,w sumie 1/2 Novo i 50 euthyrox , czyli razem ft3-7,5 mg i 87,5 mg ft4 potem mi spadło ft3 do 60 %, i tsh spadło ,a lekarz mi kazał zmniejszac leki, na co sie nie zgodziłam.
                                                    Nowy lekarz niekazał sie bawić w takie dzielenie i dał mi tez całe 75 novo .Po tej dawce, tsh zrobiło sie bardzo niziutkie, a ft3 50 % i ft4 tez 50%, lekarz uznał,ze jest ok,ale ja sie nie czulam za dobrze, ale on to olał Na nastepnej wizycie po 3 miesiacach lekarz powiedzial, ze moge dzielic tabletke novo na pol i brac rano i przed obiadem, pomoglo na bol głowy, ktory zniknał ale dalej nie czulam sie dobrze,wypadały mi włosy i mialam zaparcia, dodalam wiec sama 12, 5 euthyroxu i poszybowało w gore ft3 do 65 %( zdziwilam sie, ) bo z reguly to ft4 mi rosło , ale mila niespodzianka a ft4 dalej 50 %, dolozylam wiec znow 12, 5 euthyroxu do tych 75 novo i wyszlo 65% FT3 i 75% ft4 , czuje sie lepiej ,prawie normalnie tylko z chudnieciem mam nadal problem.Ale nie mam zaparc i włosy w koncu przestały wypadac, ale to po paru miesiacach dopiero i ogolnie funkcjonuje dobrze. Opislalam Ci to tak szczegołowo , żeby Ci powiedziec,że novo to silny lek, mi sie wydaje ze on jest jak narkotyk, owszem na dobrze dobranej dawce dziala super, po nim pracuje mi sie rewelacyjnie, mozg mysli jak nigdy, wysoka koncentracja,energia do wieczora, czego nie miałam bedac na samym Euthyroxie .Ale zwiekszanie dawki novo w moim przypadku to niestety koszmar - 2 tygodnie migrnenowego bolu glowy, czego po zwiekszaniu euthyroxu nie mam,potem boł znika, z tym że ja nie daje rady wziąść rano całej dawki, bo mialam bole glowy od rana do południa-dziele novo na pół i biore rano i koło 14.00. Chcę Cie przestrzec, żebys nie popełniła błedu i z dnia na dzień nie zaczeła łykać całej tabletki Novothyralu, bo mozesz sie bardzo źle czuc, moze walić serce, drzec rece i organizm moze przezyc szok.Badż ostrozna i zacznij od małych dawek.Dziewczyny Ci pewnie napisza jakie dawki dobrac, ja sie tak do konca nie znam wiec nie chce ci mieszać.Sama wtedy zobaczysz ile ci potrzbe novo a ile Euthyroxu.
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral-zerknijcie, proszę! 21.11.11, 20:23
                                                    Dziękuję Ci bardzo Katis! smile
                                                    Poczytam jeszcze na forum, porobię notatki (z Twojego przypadku już mam) i spróbuję wpisać schemat. Mam nadzieję, że ktoś mi jeszcze coś podpowie.
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral-do Aleksandry_01 21.11.11, 21:26
                                                    Poczytałam troszkę i postanowiłam wziąć 1/4 tabletki Novo i 3/4 tabletki Euth 112, czy tak będzie ok?
                                                    Pytanie to kieruję głównie do Aleksandry, bo wycztałam w czyimś wątku, że bierze novo.
                                                  • migotka.s Re: Novothyral 21.11.11, 21:44
                                                    Co to za lek ? czy on jest lepszy od eutyroxu ?
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral 22.11.11, 10:36
                                                    Novothyral zawiera 37,5 t4 i 7,5 t3. W Euthyroksie masz tylko t4. Przeczytaj też, co wyżej napisała Katis nt. działania.
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral 22.11.11, 10:42
                                                    Przepraszam, podałam Ci dawkę połowy tabletki N 75. smile
                                                    Dziewczyny, obliczyłam, że z Novo i 3/4 Euth wyjdzie:
                                                    85,5 t4 + 18,75 t4 =104 t4 (teraz biorę 112), nie będzie za mało?
                                                    i 3,75 t3
                                                  • migotka.s Re: Novothyral 22.11.11, 11:42
                                                    kurde, jak Wy sie znacie - az mi wstyd jak mało wiem o tym wszystkim ...

mnie by sie przydał taki dopalacz bo ostatnio wolniej działam szybciej chce mi sie spac i czesciej mi sie po prostu NIC nie chce
                                                  • rosteda Re: Novothyral 26.11.11, 00:01
                                                    Madzialala
                                                    napisz prosze ile bierzesz aktualnie tyroksyny i od kiedy jestes na stalej dawce.
                                                    Przebrnac caly ten watek aby znalezc twoje dawkowanie jest ciezko.
                                                    Napisz tez czy dostalas Novothyral 100 czy Novothyral 75.
                                                  • madzialala19 Re: Novothyral 26.11.11, 09:30
                                                    Dostałam Novothyral 75. Wg zaleceń lekarza mam od razu przyjmować samo Novo, a odstawić Euth. Jestem na dawce Euthyrox 112 od mw 20 sierpnia (czyli mw 3 miesiące).
                                                    Wyniki na tej dawce, wrzesień: FT4 91.25%, FT3 37.92%, potem, na początku listopada: FT4 51.25%, FT3 10.83% (po poronieniu/ciąży biochemicznej).
                                                    Od czterech dni biorę 1/4 Novo75 i 3/4 Euth112. Na razie jest nieźle, nie boli mnie nic, odrobinę więcej energii, starcza mi na cały dzień, zawroty głowy w dalszym ciągu.
                                                    A może założę nowy wątek dotyczący tylko Novo, bo ten jest rzeczywiście trudny do przejścia. smile
                                                  • rosteda Re: Novothyral 26.11.11, 23:17
                                                    Przez 2 tygodnie bierz tak dawke tyroksyny i Novo bez jakichkolwiek zmian i za 2 tygodnie zrob ponownie badania fT3 i fT4.
                                                    Badania mozesz zrobic bo nie zmienialas dawki tyroksyny i one beda wiarygodne.
                                                    Szkoda ze jednak nie masz novothyral 100µg bo te tabletki dzieli sie lepiej i latwiej manewruje przy zamianie z euthyroxem a poza tym pol tabletki 75µg zawiera T3 7,5µg co obawiam sie ze dla ciebie moze byc za duzo.

Co do witaminy D to powinno sie ja brac przez okres calej zimy az do maja kiedy to dopiero bedziesz mogla wyjsc na slonce bo inaczej jej poziom po paru tygodniach znowu bardzo spadnie.
                                                    4000j to nie jest duzo jak sie ma niedobor tej witaminy.
                                                    2000j to dawka zapobiegawcza ktora moga brac osoby bez niedoborow.
                                                    Ja tak biore.

Wspomnialas we wczesniejszym watku cos o zakrzepicy.
                                                    Bylas przebadana w kierunku zespolu fosfolipidowego?
                                                    Jesli ginekolog o tym nadmienial to powinien byl dac ci skierowanie na te badania.

Mozesz zalozyc nowy watek ale w pierwszym poscie podaj link do tego aby byla ciaglosc.
                                                  • rosebush Re: Novothyral 27.11.11, 10:43
                                                    madzialala19 napisała:
                                                    > Jestem na dawce Euthyrox 112 od mw 20 sierpnia (czyli mw 3 miesiące). (...)
                                                    > Od czterech dni biorę 1/4 Novo75 i 3/4 Euth112.

rosteda napisała:
                                                    > Przez 2 tygodnie bierz tak dawke tyroksyny i Novo bez jakichkolwiek zmian i za
                                                    > 2 tygodnie zrob ponownie badania fT3 i fT4.
                                                    > Badania mozesz zrobic bo nie zmienialas dawki tyroksyny i one beda wiarygodne.

rostedo, jeśli madzialala19 zamieniła 1/4 Euthyroksu 112 na 1/4 Novothyralu 75, to czy nie bierze teraz 102.75 mcg tyroksyny zamiast 112 mcg, czyli o 9.25 mcg mniej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka