03.02.10, 19:37
dziś dołączyłam do Waszego grona. Problemy z tarczycą pojawiły się
po ciąży, najpierw wyniki wskazywały na nadczynność, potem na
niedoczynność, następnie myślałam, że sa w normie (tak jak tym
razem) ale dziewczyny z forum Choroby tarczycy poradziły mi żebym
udała się do lekarza. Wczoraj byłam u endokrynologa i stwierdził, że
mam zapalenie tarczycy. Przepisał dawkę Euthyroxu N25 i za 6 tyg ma
przyjśc do kontroli. Bardzo chciałabym w tym roku zajść w ciążę ale
boję się, ze ta tarczyca pokrzyżuje mi plany.
Tak wyglądają moje wyniki:
TSH: 2.69 ulU/mL - norma: 0.35-5.50
FT3: 3.89 pmol/l - norma: 3.5-6.50
FT4: 13.40 pmol/l - norma: 11.50-22.7.
Czy ten lek rozregulowuje cykle miesiączkowe? Czy ma wpływ na
nadciśnienie? Męczą mnie te pytania....
Obserwuj wątek
    • owieczka_pl Re: witajcie! 03.02.10, 20:06
      mam jeszcze kilka pytań:
      - czy dawka którą przepisał lekarz nie jest za mała?
      - jakie badania powinnam jeszcze zrobić, widziałam, że innym
      dziewczyną radzicie sprawdzić prolaktyne, B12, żelazo
      - czy Euthyrox N25 podwyższa ciśnienie? Mam lekkie nadciśnienie i
      biore słabe leki i teraz nie wiem jaka powinna być kolejność ich
      brania?
      Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuje
      • milaemalka Re: witajcie! 03.02.10, 23:25
        Ft4=17% a Ft3=13% dawka jest mała.Mozesz po kilku dniach zwiekszyc o pół
        tabletki.Po min 4 tygodniach na tej samej dawce sprawdz Ft4 i Ft3. A jaka masz
        pojemność tarczycy? bo pisałas ze miałaś zdiagnozowane hashimoto.Radzimy
        sprawdzac ferrytyne i wit b12 bo bardzo czesto mamy niskie poziomy.Euthyrox
        musisz brac na czczo min pół godz przed jedzeniem.Jak to sie ma do leków na
        nadciśnienie nie wiem.
    • jestemeco Re: witajcie! 03.02.10, 23:21
      owieczka_pl napisała:

      > dziś dołączyłam do Waszego grona.


      witaj!!!!

      Przepisał dawkę Euthyroxu N25 i za 6 tyg ma
      > przyjśc do kontroli.

      Ta dawka jest wielkoącią wprowadzającą syntetyczną tyroksynę do organizmu. A
      patrząc u Ciebie na ilość hormonów, dawka ta jest zdecydowanie za niska. Ja
      osobiście sukcesywnie doszłabym do 50mg.


      Bardzo chciałabym w tym roku zajść w ciążę ale
      > boję się, ze ta tarczyca pokrzyżuje mi plany.


      w takim tempie jak proponuje Ci endo, to w przyszłym roku nie wiem czy będziesz
      miała wyrównane hormony.


      > Tak wyglądają moje wyniki:
      > TSH: 2.69 ulU/mL - norma: 0.35-5.50
      > FT3: 3.89 pmol/l - norma: 3.5-6.50
      > FT4: 13.40 pmol/l - norma: 11.50-22.7.


      trochę niskie.


      > Czy ten lek rozregulowuje cykle miesiączkowe?

      tyroksyna to hormon tarczycy i niemożliwe, aby miała takie działanie. To tak
      jakbyś powiedziała, że tarczyca jest be bo miesza w cyklach miesiączkowych.




      Czy ma wpływ na
      > nadciśnienie? Męczą mnie te pytania....
      >


      Zresztą w ulotce
      jest wszystko napisane.
    • owieczka_pl Re: witajcie! 04.02.10, 08:06
      dziękuję za dobre rady. Dodatkowo zrobie sobie B12 i ferretyne.
      co do dawki leku to mam mieszane uczucia ale nie wiem czy sama mogę
      sobie podnieść dawke. Wiem pytałam się Was co sądzicie i dziękuję za
      rady. Najpierw zobaczę jak się czuję po takiej dawce, zrobie sobie
      usg tarczycy i wtedy zobaczę.
      Pozdrawiam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka