Dodaj do ulubionych

3 lata branie hormonów, poziom FT4 nie podnosi się

27.05.10, 19:18
Witam, mam problem na który ani ja ani mój lekarz nie znamy odpowiedzi.

Mam kłopoty z tarczyca.

Moje wyniki:

Ft3 - 1,59. norma: 1,50 - 3,48
Ft4 - 0,80. norma: 0,71 - 1,85
TSH - 2,156 norma: 0.480 - 4,670

Objawy niedoczynności u mnie cały czas od 3 lat się utrzymują:

-zimne dłonie, zaparcia, wysoki cholesterol, kłopoty z pamięcią, nadwaga,
melancholia, itp.

Biorę teraz euthyrox 125.

Brałem też Eltroxin 100.

Mimo, że biorę taką dawkę, poziom FT4 się wogóle nie podnosi, sprawdzam co pół
roku - robie badania. Już od trzech lat.

A gdy próbuje lekarz jeszcze zwiększyć dawkę to mam mocne kołatania serca, i
mimo to nadal się poziom nie podnosi FT4 ani FT3.

Proszę o poradę doświadczonych. Czy są inne przyczyny, że tyroksyna się nie
wchłania w organizmie moim? Jakie? niedobory witamonowe? i co jeszcze?
Dziękuję za odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: 3 lata branie hormonów, poziom FT4 nie podnos 27.05.10, 22:19
      piotr34_2 napisał:

      > Witam, mam problem na który ani ja


      Tobie się nie dziwię, że nie wiesz.


      >ani mój lekarz nie znamy odpowiedzi.
      >

      ale dlaczego lekarz nie wie, że masz za niską
      dawkę l-tyroksyny i dlatego poziomy Twoich
      hormonów są tak niskie.

      Napisz o ile podniosłeś dawkę,
      że kołatało Ci serce.
      > Biorę teraz euthyrox 125.
      >
      > Brałem też Eltroxin 100.
      >
      > Mimo, że biorę taką dawkę, poziom FT4 się wogóle nie podnosi, sprawdzam co pół
      > roku - robie badania. Już od trzech lat.


      w takim tempie ustalania dawki nie zdążysz
      chyba ustawić jej do emerytury.
      Badania należy wykonywać co 4-6 tyg.



      > Proszę o poradę doświadczonych. Czy są inne przyczyny, że tyroksyna się nie
      > wchłania w organizmie moim?


      co Ci się ma wchłaniać jak jej nie zażywasz!?


      Jakie? niedobory witamonowe? i co jeszcze?


      nic, musisz tylko podnieść dawkę.\
        • maheda Re: 3 lata branie hormonów, poziom FT4 nie podnos 29.05.10, 06:17
          Hm, skoro są kołatania serca, to się wchłania.
          Być może złe samopoczucie masz z powodu niskiego poziomu nie fT4 (która tak
          naprawdę jest tylko paliwem do wytworzenia odpowiedniej ilości T3), ale z powodu
          złej przemiany fT4 w fT3? To właśnie fT3 głównie wpływa na stan organizmu.
          U dzieci, które mają sprawniej funkcjonujące organizmy, fT4 może być śladowe, a
          fT3 jest bardzo wysokie, bo organizm w ten sposób broni się przed
          niedoczynnością. Twój się nie broni, bo przy fT4 na poziomie 8% fT3 masz na
          poziomie 5%.

          Zażywasz selen?
          Masz badania ferrytyny i witaminy B12 we krwi?
        • aleksandra_01 Re: 3 lata branie hormonów, poziom FT4 nie podnos 29.05.10, 11:53
          > Jak to nie zażywam, przecież zażywam dawkę 150, FT4 stoi, cały czas niska, już długo.

          dobieranie dawki to rzecz bardzo indywidualna.
          Inną ilość będzie brało dziecko, inną dorosły człowiek.
          Ważnym elementem przy ustalaniu dawki jest jeszcze waga.
          Jeśli jesteś wysokim, dobrze zbudowanym mężczyzną,
          a do tego prowadzisz normalny aktywny tryb życia to te 150
          może być dla Ciebie za mało. I jest jak widać po wynikach.

          Użyję takiego porównania: Norma jest jak szklanka,
          a hormony jak woda w niej. W Twoim przypadku to jest tylko
          kilka kropelek wody na dnie szklanki - nie wystarczy by się na pić.
          A organizm cały czas i do wszystkiego wykorzystuje hormony tarczycy.
          Ta dawka jest dla Ciebie po prostu za niska. Hormony powinny być
          przynajmniej w połowie normy, a nawet nieco więcej jak w połowie.

          Poza tym, uważam jak Maheda że powinieneś zbadać ferrytynę, b12 i brać selen.

          a.
          • piotrr34_2 Re: 3 lata branie hormonów, poziom FT4 nie podnos 17.06.10, 20:21
            aleksandra_01 napisała:

            > > Jak to nie zażywam, przecież zażywam dawkę 150, FT4 stoi, cały czas niska
            > , już długo.
            >
            > dobieranie dawki to rzecz bardzo indywidualna.
            > Inną ilość będzie brało dziecko, inną dorosły człowiek.
            > Ważnym elementem przy ustalaniu dawki jest jeszcze waga.
            > Jeśli jesteś wysokim, dobrze zbudowanym mężczyzną,
            > a do tego prowadzisz normalny aktywny tryb życia to te 150
            > może być dla Ciebie za mało. I jest jak widać po wynikach.
            >
            > Użyję takiego porównania: Norma jest jak szklanka,
            > a hormony jak woda w niej. W Twoim przypadku to jest tylko
            > kilka kropelek wody na dnie szklanki - nie wystarczy by się na pić.
            > A organizm cały czas i do wszystkiego wykorzystuje hormony tarczycy.
            > Ta dawka jest dla Ciebie po prostu za niska. Hormony powinny być
            > przynajmniej w połowie normy, a nawet nieco więcej jak w połowie.
            >
            > Poza tym, uważam jak Maheda że powinieneś zbadać ferrytynę, b12 i brać selen.
            >
            > a.

            Mam 165 cm wzrostu, z lekką nadwagą (z powodu niedoczynności). Biorę obecnie letrox 180, żle go znoszę (kołatania serca), a poziom FT4 nadal nie podnosi się.
            Byłem ostatnio u 4 innych endokrynologów prywatnie, nikt nie wie dlaczego od 3 lat, mimo brania hormonów, poziom FT4 nie podnosi się w ogóle. Wcześnniej, nie było z tym problemów, szybko poziom wzrastał.

            Nie wiem co o tym już myśleć. Pozdrawiam, Piotr.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka