Dodaj do ulubionych

wszystkie możliwe objawy hashimoto

17.11.10, 11:53
Wiem ze ten temat byl juz wiele razy walkowany itd ale bardzo Was prosze wymiencie mi jakie macie wszystkie objawy tej choroby...prosze Was bardzo bo ja juz sama nie wiem co jest od hashimoto a co nie. Lekka bola mnie stawy troszke mi puchna tak jakos dziwnie bo palce i opuszki mam dziwne uczucie ciepla rozbicia oslabienia zmeczenia pieczenia oczu oczywiscie puchnie mi tez od czasu do czasu twarz i powieki,albo takie uczucie ciezaru na klatce piersiowej i jakbym miala cos w gardle dziwnie tak jakos...dziasla mi tez puchna zwariowac mozna ile objawow. Ogolnie robilam badania reumatologiczne przeciwciala ANA i anty CCP wiec mysle ze choroby reumatologiczne moge jak na razie wykluczyc ale nie wiem sama...czy hashimoto moze naprawde dawac tak porzadnie popalic?? ze zyc sie odechciewa??? Ide w ten piatek jeszcze do reumatologa ale wolalabym nie miec zadnej 2 chorobysadsad
Obserwuj wątek
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.11.10, 11:56
      oczywiscie dodam jeszcze ze mam bardzo sucha skore szczegolnie na stopach kolanach lokciach brodzie , na twarzy nie bo regularnie nawilzam ja kremem ,aha no i mam brazowe zabarwienei na zgieciach palcow...nie wiem juz sama co myslec. Coraz czesciej mysle ze to nie tylko hashimoto i ze to cos mnie wykonczy ostatecznie...
      • aleksandra_01 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.11.10, 14:32
        > mam brazowe zabarwienei na zgieciach palcow

to nie jest od Hashimoto,
        zbadaj kortyzol w dziennej zbiórce moczu.

co do objawów przy hashimoto:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88508490,88508880,Re_Rozdz_4_cd.html
        a.
        • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.11.10, 15:09
          a mozesz mi cos wiecej o tym kortyzolu powiedziec o co z tym chodzi??
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.11.10, 15:12
      ja juz nie mam sily ani nadziei na to ze moj stan sie poprawi dzisiaj czuje sie tragiczniesad nie mam na nic sily jestem totalnie slaba zmeczona w dodatku ta sztywnosc miesni mnie dobija , Mam wrazenie jakbym to nie byla ja .
      • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.11.10, 15:26
        cos takiego znalazlam: Nadmiar kortyzolu może powodować podwyższenie ciśnienia, wzrost poziomu glukozy we krwi, otyłość, ścieńczenie skóry, fioletowe rozstępy na brzuchu, osłabienie mięśni i osteoporozę.
        U kobiet mogą występować nieregularne miesiączki oraz owłosienie na twarzy, a u dzieci - opóźnienie rozwoju i niski wzrost. Ja nic z tych rzeczy nie mam. To mozesz mi wytlumaczyc o co chodzi z tym bo nie bardzo rozumiem??
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 23.11.10, 20:34
      a gdzieś tutaj na forum natknęłam się że ktoś z Was ma też odkąd ma hashimoto problemy z dziąsłami mi od czasu do czasu puchna dziąsła szczególnie lewe dolne ale ja jeszcze 8 nie mam więc nie wiem sama...co stosujecie na takie problemy??
      • kaskanow-70 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 23.11.10, 20:48
        Witaj,
        mam hashi, ale nie zauważyłam, aby puchły mi dziąsła. Proponuję, abyś posmarowała opuchnięte dziąsł SACHOL-em- jest to żel stomatologiczny. Powinien pomóc.
        • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 25.11.10, 21:31
          Kasik.85 napisala:

"09.11.10, 10:55 Odpowiedz
          ok to badania mam z wrzesnia 2010

TSH 1,39 ( 0,27-4,20 )
          FT3 3,23 ( 2,04- 4,40 )
          FT4 1,25 ( 0,93-1,71)

A pozostale sa z konca pazdziernika 2010 wiec w sumie dosyc swieze

Żelazo 145 ug/dl ( 50-170)
          Wapń całkowity 9,14 mg/dl ( 8,4-10.2 )
          Sód 140 mEq/1 ( 135-148)
          Potas 4,5 mEq/1 ( 3,9 - 5,6)
          Chlorki 105 mEq/1
          Magnez 1,97 mg/dl ( 1,58- 2,55)

i jeszcze cos takiego jak calkowita zdolnosc wiazana zelaza w organizmie to w skrocie jest jakos tak TIBC 314ug/dl ( 228-428)

Ferrytyne i wit B12 robilam ale te wyniki mam u lekarza musze zrobic ksero wiem jedynie ze wit B12 byla w normie ale w dolnej granicy i lekarka stwierdzila ze powinno byc jej wiecej."

Szkoda ze zakladasz tyle watkow i to ciagle na jeden temat zadajac tysiace pytan a tylko w jednym podalas te wyniki.
          Juz we wrzesniu nie mialas idealnych wynikow tarczycowych(poczytaj o przeliczaniu wynikow i przelicz je na procenty, wszystko masz na gorze pierwszej strony forum) i bylby juz czas aby te wyniki powtorzyc.
          Pozostale wyniki z pazdziernika sa dobre.
          Moze zacznij brac dodatkowo na noc cynk na te wlosy.
          Mialam obrzeki dziasle i pieczenie jak uzywalam paste aronal i elmex, jak zmienilam paste to przeszlo.
          Objawy twoje pokazuja ze masz zla dawke tyroksyny i nie szukaj nic w nadnerczach tylko najpierw sprawdz fT3 i fT4.
          Pisanie w jednym watkow wszystkiego o sobie pomaga nam i tobie.

• milaemalka Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 26.11.10, 00:44
            Ft3=50% Ft4=41% wyniki wskazywały ,że jestes w niedoczynności.Nie musisz robic Tsh ,sprawdz Ft3 i ft4
            • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 26.11.10, 16:02
              dzięki wielkie dziewczyny smile i przepraszam że tak w różnych wątkach pisałam. Ciągle jestem na tej dawce 50 euthyrox a badania dopiero ft3 i ft4 zrobie w poniedzialek to Wam napisze na we wtorek jak odbiore wyniki. Najgorsze jest to złe samopoczucie sad ciągle jestem senna ale to jeszcze da sie przeżyć kiedy mam gorsze dni to czuję ból uszu szyi i ogólnie bolą mnie sama nie wiem czy to stawy czy mięśnie i czuję się taka rozbita oslabione nogi lydki sad Co mnie jedynie dziwi to to że często jest mi gorąco zamiast zimno tak jak powinnam mieć niby w niedoczynnośći. Wiem że wątek z objawami jest gdzie indziej ale jak ktoś mi z Was napisze że ma podobne objawy to na pewno poczuje się lepiej wink Ostatnio szukając różnych informacji na temat hashimoto natknęłam się na coś takiego :

Do typowych objawów choroby Hashimoto należą wieczne marznięcie, kłopoty z pamięcią, kłopoty z koncentracją, niesamowicie wolne tempo chudnięcia, nawet przy stosowaniu diety i ćwiczeń, wypadanie włosów, sucha skora (zwłaszcza łokcie i stopy), obrzęk twarzy... no i senność! Można spać zawsze i wszędzie! Powiększenie, tkliwość i bolesność tarczycy, gorączka, ból żuchwy lub uszu, kołatanie serca, chudnięcie, drżenie rąk, biegunki lub zaparcia, depresja.

A ja mam tak że co jakiś czas raz mi jest zimo a za parę dni znów zimno dziwne to jest sad Badania na przeciwciała ANA i anty CCP robiłam i u reumatologa byłam i na razie pani doktor stwierdziła że wszystkie moje dolegliwości związane są z tarczycą i nie widzi ona tutaj żadnej choroby reumatologicznej. Napiszcie że chociaż któraś z Was ma podobnie to na pewno poczuje się lepiej w ogóle dziękuje Wam bardzo za wsparcie smilesmile naprawdę dużo to dla mnie znaczy smile
              • aleksandra_01 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 26.11.10, 16:13
                > i to to że często jest mi gorąco zamiast zimno tak jak powinnam mieć niby w nie
                > doczynnośći.

moja koleżanka tak właśnie ma, że zawsze było jej bardzo gorąco
                a mimo to ma niedoczynność,
                w czasie leczenia, może hmm jakby to ująć jej temperatura zrobiła się bardziej stabilna.
                także, to jest możliwe. każdy człowiek jest trochę inny i objawy też bywają różne,
                dlatego tak ciężko jest zauważyć, że coś się dzieje nie tak z organizmem.

a.
                • milaemalka Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 26.11.10, 21:48
                  Jeśli ma Ci to pomóc ,to miałąm objawy o których piszesz +bóle oczu (ucisk,uczucie piasku w oczach),wysypki(jak zaczynałąm drapac to do krwi) okropne piski i szumy w uszach(przeszły częściowo),rozchwianie emocjonalne,kłopoty z podjęciem decyzji.lęki,niskie cisnienie ,wysoki cholesterol.
              • ania1729 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 24.01.15, 19:22
                Od prawie dwóch lat oprócz typowych objawów mam silne piszczenie w uszach, czy ktoś tez to ma a może miał i jakos się tego pozbyl?
                • ilaila33 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 24.01.15, 21:44
                  Ja od jakiegoś czasu zauwazylam i nie mija /hashi 8lat/
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 30.11.10, 13:33
      mnie martwi fakt ze puchna mi doslownie leciutko opuszki palcowsad zreszta same palce tez puchna ale nie jakos strasznie, moj endokrynolog powiedzial ze przy hashimoto moze tak byc...ale te opuszki ? nie wiem co o tym myslecsad
      • milaemalka Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 30.11.10, 21:04
        Podasz wyniki to zobaczymy czy dawka nie jest za małą .Zeby wszystko sie uspokoiło,.musz byc odpowiednie (dla każdego inne) poziomu hormonów
        • kusia40 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.12.10, 03:39
          dodam cos od siebie (odnosnie objawow):
          zawroty glowy ( ale takie inne dziwne, dla mnie koszmarne, nie to ze niby kreci sie w glowie podczas chodzenia , tylko uczucie spadania w dol, naglej ciezkosci takiej ze ciagnie w dol az do takich mdlosci, uczucie spadania w dol, w przepasc podczas lezenia)- nie zycze nikomu, mialam przez kilka miesiecy , ale juz przeszlo ..czy ktos mial cos takiego??

bole oczodolow, stan zapalny czesci miekkich oczodolow , uczucie ucisku za oczami, lekkie pogorszenie widzenia( brak wytrzeszczu, niestety lekarz nie znalazl wyjasnienia tego stanu, w zwiazku z tym brak leczenia tego). obecnie lekka poprawa po 2 ! latach, mniejszy dyskomfort, nie ma potrzeby okularow.
          • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.12.10, 16:08
            kusia40 co do tych zawrotow glowy to znam to uczucie bo tez cos podonego mialam takie uczucie jakby nie wiem jak to okreslic "zapadania sie" czlowiek nie wie o co chodzi wtedy...a ma ktos bole miesni?? mnie bola w zgieciach rak i nog teraz tak pobolewaja lekko i sa oslabione nogi sad no ale slyszalam ze przy hashimoto czesto bola stawy sad
            • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 04.12.10, 00:08
              no i pucha mi tez palce same palce u rak i noguncertain
              • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 10:27
                moje wyniki i co dalej
                Autor: kasik.85 02.02.11, 00:44

moje dzisiejsze badania

TSH 0,44 ( 0,27-4,20)

FT3 3,31 ( 2,04-4,40)

FT4 1,22 ( 0,93-1,71)

wg procentow wyszlo mi FT4-37,18% a FT3 53,81 % moze mi ktos wytlumaczyc czy to jest dobrze czy zle??
                Poza tym robilam usg tarczycy i objetosc wyszlo mi 13ml ( norma do18) ale pojawilo sie bardzo duzo guzkow po obu stronach i to dosyc duzych. Czy kazda z Was miala robione biopsje? bo ja nie i lekarka ktora robila mi usg zaleca to ale moj ednokrynolog nie kazal robic wiec jak powinno byc? a ogolnie ostatnio czuje sie koszmarnie bola mnie miesnie jestem oslabiona nie mam na nic sily mam sucha skore i w dodatku ciagle mi goraco a nie zimno. Lekarka po tym jak zobaczyla wynik usg nie jest pewna czy to jest hashimoto tylko moze jakas inna choroba tarczycy...moze ktos cos pomoze??
                • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 10:29
                  aleksandra_01 02.02.11, 01:05 Odpowiedz
                  Witaj
                  dopisz swoje wyniki do swojego poprzedniego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,111193901,121199347,Re_Hashimoto_i_bardzo_dziwne_objawy_co_robic_.html
                  a.
                  • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 10:33
                    "dopisz swoje wyniki do swojego poprzedniego wątku:"

A po co?
                    Przeciez inni moga to tez zrobic, nie.

• rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 10:40
                      Latwiej dopisywac sie do kazdego innego watku i robic balagan niz poszukac swojego.

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,111193901,111193901,Hashimoto_i_bardzo_dziwne_objawy_co_robic_.html
                      Kasik.85 robisz to z premedytacja.
                      Powtorzy sie to jeszcze raz zostaniesz wykluczona z forum.
                      Upominam cie trzeci raz, czwarty juz nie bede.
                      • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 16:23
                        dokleilam to watku ale do innego zobacz dobrze rosteda a ze nie dalam do tego co chcialas to mi przykro bardzo skoro chcesz mnie wykluczyc to prosze bardzo!
                        • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 16:25
                          i nie robie niczego specjalnie tylko szukam pomocy bo juz nie wiem do kogo sie zwrocic !!!! tak mi dala popalic ta tarczyca ! nie jest moim celem szkodzenia tutaj na forum jak ktos zle cos zrozumial to przepraszam bardzo ze szukalam tylko pomocy bo to forum jest tak strasznie polecane ale jak widac mylilam sie chyba...
                • hashi-tess Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.02.11, 18:24
                  Czy przyjmujesz dalej euthyrox w dawce 50mg?

Poziomy hormonów nie są najlepsze.
                  FT3 jest wyższe od FT4 i to ono wskazuje,
                  że masz za niską dawkę.
                  Jeśli nie masz problemów z wprowadzaniem
                  euthyroxu, to od jutra śmiało możesz zacząć zażywać
                  75mg, a po 6 tygodniach ponów badania FT4, FT3 i TSH.
                  Twoja tarczyca jest na dolnej granicy normy dla kobiet.

Na bóle mięśni i stawów zaserwuj sobie magnez
                  z dużą zawarością jonów magnezowych.
                  Ja zażywam slowmag+wit. B.

Poza tym proponuję, abyś oznaczyła wit. B12
                  bo to ona odpowiada za powyższe objawy.

Zakup też sobie falvit - witaminy, których
                  w niedoczynności często brakuje.
                  Ja jestem w euthyreozie od kilku lat i cały czas
                  go zażywam.
                  • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.02.11, 11:21
                    tak wlanie nadal przyjmuje tylko 50sad a dzis ide jeszcze do endokrynologa jak on mi nie zwiekszy tej dawki to sama ja zwieksze tak jak pisalassmile dzieki. A jeszcze mam pytanie czy przy naszej chorobie wskazana jest biopsja? i czy taka ilosc guzkow rozsianych ze moja tarczyca wyglada jakby ktos ja podziurawil jest normalna??
                    • hashi-tess Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.02.11, 11:27
                      pytanie czy to są guzki czy zwapnienia.
                      Czasami zwapnienia przez radiologów/lekarzy
                      są nazywane guzkami.
                      Zwapnienia są typowe przy hashi i biopsja
                      jest niepotrzebna.
                      • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.02.11, 11:40
                        wlasnie nie wiem z tego co mam napisane to niby sa guzki...zobaczymy co dzis powie endokrynolog ale zastanawia mnie jedna rzecz znam pare osob ktore maja hashimoto i one w ogole nie narzekaja na zadne objawy na poczatku choroby ale znam tez takie ktore maja bardzo wiele objawow i zle sie czuja z czego to wynika?? czy jest w ogole szansa ze jak zwieksze to dawke to w koncu sie lepiej poczuje i zapomne ze na to choruje?? i jeszcze ostatnie pytanko biore lek witaminy na wypadajace wlosy co sie nazywa Vitapil ale zobaczylam ze on zawiera jod i przestalam brac bo nie wiem czy powinnam jednak przy mojej chorobie a on faktycznie mi na wlosy pomagal...
                        • wierka-5 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.02.11, 18:50
                          W hashimoto tylko część ludzi odczuwa dolegliwości, a cała reszta bierze rano eutyrox i na tym się kończy. Nie wiem dlaczego tak jest. Przy dobranej dawce na pewno będzie lepiej.
                          Witamin z jodem raczej nie polecam zastąp je innymi o podobnym składzie.
                          • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 12.02.11, 11:16
                            i byłam u lekarza i wiecie co z dawki 50 euthyroxu zwiekszy mi tylko na 62,5 !!!! to troche smieszne co?? ja chyba sama przejde na 75 bo tak to nigdy nie odczuje poprawy i kazal mi dopiero przyjsc do siebie w maju !!!! co Wy o tym mysliscie?? zwiekszyc sobie dawke na 75?? ja juz totalnie nie wiem kiedy bedzie tak ze poczuje sie lepiej sad juz coraz mniej w to wierze, dzisiaj wstalam i buzia nalana oczu podpuchniete boli szyja i jestem totalnie oslabiona oczy lzawia tylko zyc nie umieracsad
                            • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 18.02.11, 20:48
                              a dzisiaj daja mi czadu stawy miesnie i ogolnie jestem oslabiona sad mowie Wam za chwile zaczne myslec ze to co innego sad jak mnie tak boli to od razu mysle ze moze to toczen rzs albo borelioza? do tego bola mnie plecy i sa takie sztywne ogolnie moje samopoczucie jest takie jakbym miala grypesad sad
                              • aleksandra_01 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 18.02.11, 21:00
                                a sprawdzałaś jaki masz poziom witaminy D?

a.
                                • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 18.02.11, 22:46
                                  wlasnie nie sad a niedobor tej witaminy moze powodowac takie objawy??
                                  • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 20.02.11, 19:02
                                    hej dziewczyny od ponad tygodnia biore euthyrox 75 i nic a nic nie jest lepiej powiedzialabym ze wrecz gorzej sad bola mnie ostatnio stawy miesnie goraco mi czuje pieczenie i zaczerwienienie oczu sad mam oczy zalzawione jakbym plakala i czerwone sad nie mam sily palce mi puchna i sa sztywne w stopach tez mnie bola stawy i coraz czesciej mysle ze to nie tylko hashimoto ale jakies rzs albo toczen sad Ogolnie jest tak ze robilam ostatnio podstawowe badania OB i morfologie i jest wszytko super ale to pewnie za malo. Chcialabym tylko zeby to bylo samo hashimoto a jak toczen to juz wiem ze po mniecrying szukalam jakis watkow gdzie by ktoras dziewczyna napisala jakie miala najgorsze objawy zanim sie podleczyla ale nic takiego nie znalazlam chyba ja mam tylko tak przewalone sad poradzcie cos prosze dodatkowo jeszcze mam tego calego raynaudasad raz mi goraco a raz zimno i czuje palenie w oczach i uszach. Czy jest tu ktos kto ma hashimoto i tocznia i miewa sie dobrze?? czy to regula ze od razu po hashimoto musi cos byc predzej czy pozniej??nie wiem juz do kogo sie zwrocic do jakiego lekarza pojsc i z kim o tym pogadac gdzie szykac pomocy sad prosze Was o pomoc.
                                    • aleksandra_01 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 20.02.11, 19:33
                                      zbadaj wit d3
                                      ona ma bardzo duży wpływ na kości i nie tylko.
                                      a większość naszej populacji ma jej niedobory, więc my tym bardziej.
                                      Nie widziałam jeszcze na żadnym z forów poświęconych tarczycy,
                                      żeby ktoś napisał, że ma dobry poziom tej witaminy.
                                      Ja miałam/ mam sporo poniżej normy.

zanim zaczniesz doszukiwać się innych chorób, miej pewność,
                                      że uzupełniłaś wszystkie niedobory witamin i mikroelementów
                                      i że hormony tarczycy są na wystarczająco dobrym poziomie.
                                      Wiele objawów na prawdę jest od niedoborów, choć lubią
                                      udawać wszystkie inne choroby.

a.
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 20.02.11, 19:24
      i czy ktos mi moze polecic dobrego lekarza z podkarpacia???
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.03.11, 19:46
      dziewczyny a powiedzcie mi czy macie jakies objawy typu dretwienia mrowienia albo zaburzenia czucia?? czy moze byc jakas neuropatia albo cos w tym stylu? czy da sie to naprawic??? czy sama wit b12 pomoze mi??
      • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 04.03.11, 00:35
        Kasiu, na forum bylo duzo pisane o bolach miesni, kosci i stawow.
        Nalezy tylko uzyc wyszukiwarke, bo wiele watkow jest juz w archiwum.
        Radze poczytaj te watki ktore tez moga ci pomoc.

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,23660380,23679109,do_poczytania_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,57705158,,kusia.html?v=2
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52189196,52189196,Niedobor_zelaza_ferrytyna.html
        Poczytaj tez watki ktore sa przypiete u gory pirwszej strony forum.

Tutaj masz watek na temat lekarza z Krakowa.
        Nie znam tego lekarza bo nie mieszkam w Krakowie ale od niejednej osoby z forum slyszalam dobre opinie o tym lekarzu. Moze sprobuj.
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,106839605,,dr_Bobrowski_krakow.html?v=2
        Czytanie jest wazna rzecza na forum, ale wazniejsza jest zrobienie badan o ktorych tu duzo piszemy.
        Przy bolach kosci, miesni i stawow wazne jest sprawdzenie (oznaczenie we krwi):
        - wit.B12 (krew w probowce musi byc owinieta folia bo pozostajac kilka godzin na swietle zawyza wynik)
        - wit.D (25-OH) (tez probowka musi byc zawinieta w folie)
        - ferrytyna
        - CCP (badanie w kierunku chorob reumatycznych)
        Wazne jest abys przed pobraniem krwi na te badania odstawila witaminy jesli jakies bierzesz na tydzien.

Inne niedobory witamin z grupy B tez moga dawac duze dolegliwosci bolowe, ale innych witamin raczej w normalnym laboratorium nie oznaczysz.
        Teraz zanim to zrobisz to zacznij juz brac regularnie magnez, rozluznia miesnie i tez w ten sposob pomaga przy naszych bolach.
        Tabletki przeciwbolowe raczej mnie nie pomagaja.
        Zwiekszylas przed tygodniem dwke tyroksyny, poprawa moze byc dopiero za nastepny tydzien.
        Pamietaj aby za 4 tyg od zwiekszenia dawki zrobic badania (przed pobraniem krwi nie wolno lykac tyroksyny).
        Jak dlugo sie juz leczysz? Nigdzie nie napisalas.
        • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 04.03.11, 10:27
          lecze sie jakos 7 miesiecy wyjdzie z czego to byly 3 wizyty u mojego lekarza.
        • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 04.03.11, 11:10
          dzięki rosteda za wszystkie informacje smile poczytalam sobie i wiele rzeczy mi to wyjasniło smilesmile a w najbliższym czasie idę zrobić wit b12 i ferrytyne na pewno. A lekarze chętnie dają skierowanie na zastrzyki z wit b 12?? czy ciężko z tym?
          • edith311 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 19.03.11, 23:09
            witaj Kasia! MIlo mi Cie poznac .Jak sie czujesz obecnie? Ja przerabialam wszystkie objawy o ktorych piszesz, kilka lat temu pomoglo mi to forum sie pozbierac obecnie jest niezle, na pewno wyszlam z niedoczynnosci a to podstawa zanim sie zacznie szukac innych chorob i przyczyn zlego samopoczucie , jakie masz teraz wyniki?
            • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 22.03.11, 10:55
              Hej Edith311 smile dobrze wiedziec ze nie bylam jedyna, ja wlasnie jutro ide zrobic tsh ft3 i ft4 i sie okaze co sie tam dzieje smile wyniki napisze w moim posciesmile ale ogolnie cos czuje jakby lekka poprawe, na pewno musze tez oznaczyc wit b12 bo wiem ze mam jej niedobor . I jak zaczynam sie lepiej czuc to wtedy tak sobie mysle ze moze faktycznie to tylko jest hashimoto i niedobory roznych witamin.
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 14.04.11, 10:28
      dziewczyny przez jakies 2 miesiace bylo super smile czulam sie lepiej prawie w ogole zapomnialam o chorobie a teraz znow wrocilo calkiem niespodziewanie sadsad najgorzej ze nie robilam ostatnio badan wiec nie wiem na czym stoje musze je zrobic jak najszybciej. Poza tym bralam dawke 75 ale mialam niestety bardzo duzo stresow w zyciu osobistym czy to moglo mi wszystko rozwalic? stres ma jakies znaczenie??? i czy moze byc tak ze faktycznie potrzebna mi jest wieksza dawka?? jak to jest wlasnie na wiosne i w lecie powinno sie brac wieksze dawki czy wrecz odwrotnie??
      • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 11.08.11, 00:22
        Dziewczyny od jakiegos czasu ciagle mam niskie cisnienie najwieksze to 100/70 i ciezko je w ogole podwyzszyc a zazwyczaj to jest 98/60 przy czym jestem slabsza spac mi sie chce i nie mam na nic sily. Czy moze tak byc przy hashimoto. Zaznaczam tez ze od dawna jestem na dawce 75 euthyrox i dopiero jutro ide zrobic badania. Chwilami mi sie wydaje ze dawka jest zbyt mala ale wizyte mam dopiero 1 wrzesnia. Wyniki bede miec w piatek to napisze ale czy jest opcja taka ze moja dawka jest za mala i ze powinnam ja zwiekszyc? W ogole to jaka dawka jest po 75??
        • aleksandra_01 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 11.08.11, 00:30
          > Dziewczyny od jakiegos czasu ciagle mam niskie cisnienie najwieksze to 100/70 i
          > ciezko je w ogole podwyzszyc a zazwyczaj to jest 98/60 przy czym jestem slabsz
          > a spac mi sie chce i nie mam na nic sily.

może to być związane z poziomem kortyzolu. Badałaś go kiedyś?

> wrzesnia. Wyniki bede miec w piatek to napisze ale czy jest opcja taka ze moja
          > dawka jest za mala i ze powinnam ja zwiekszyc?

zawsze istnieje taka możliwość ale jak jest na prawdę okaże się dopiero po badaniach.

> W ogole to jaka dawka jest po 75
          > ??

można np przejść na 100

a.
          • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 11.08.11, 10:20
            to jutro zrobie ten kortyzol ale co on w ogole oznacza? ze czegos mi brakuje czy raczej ze wyjdzie mi jakas 2 choroba?
    • kasik.85 dzisiejsze wyniki badan proszę mi doradzić 12.08.11, 15:42
      A więc tak dzisiaj zrobilam badania i juz mam wyniki

ACTH 57,69 pg/ml ( 7,20-63,30)

Kortyzol 23,50 ug/dl ( wartosci norma godzi. 7-10 - od 6,20-19,40)
      ( godzina 16-20 od 2,30-11,90)

ale podobno w niedoczynnosci mozna miec podwyzszony kortyzol zreszta wydaje mi sie ze on nie jest jakos duzo podwyzszony...

FT3 3,10 pg/ml ( 2,04-4,40)
      FT4 1,34 pg/ml ( 0,93-1,71)
      TSH 0,650 ( 0,27-4,20)
      Potas 3,9 ( 3,5-5,1)
      Wit B12 197,0 ( 193-982)
      OB 6 ( 0-12)
      i ogolna morfologie robilam to wszystko wyszlo w normie dobrze.

I teraz mam pytanie czy ktos mi moze policzyc z tymi hormonami jak to jest czy jest dobrze czy nie?? obecnie jestem na dawce 75 eythyrox czy powinnam zwiekszyc?
      I ta wit B12 przerazilo mnie to co zobaczylam w wynikach...
      no i ten kortyzol i to ACTH chyba chorobe addisona moge wykluczyc co?? bo tego sie balam...
      A z objawow to mam teraz straszne oslabienie takie ogolne zmeczenie oslabienie miesni i nie mam na nic sily i psychicznie tez jestem jakas taka odrealniona ...poradzcie cos dziewczyny co teraz zrobic...
      • aleksandra_01 Re: dzisiejsze wyniki badan proszę mi doradzić 12.08.11, 22:24
        cóż nie zawsze jest czas, żeby pisać na forum.

> ACTH 57,69 pg/ml ( 7,20-63,30)

jest ok

> Kortyzol 23,50 ug/dl ( wartosci norma godzi. 7-10 - od 6,20-19,40)

rozumiem, że badałaś go rano? wtedy jest najwyższy w ciągu dnia
        i myślę, że mimo wszystko jest to dobry wynik.

> FT3 3,10 pg/ml ( 2,04-4,40)
        > FT4 1,34 pg/ml ( 0,93-1,71)

wyniki nie są złe, chociaż mogłyby być lepsze. Jeśli nadal masz jakieś objawy niedoczynności
        to możesz jeszcze spokojnie zwiększyć o 25.

> Wit B12 197,0 ( 193-982)

zdecydowanie jest za niska. poczytaj o objawach niedoboru wit b12. czy któreś z nich u siebie widzisz?
        musisz poszukać co jest przyczyną tego niedoboru. na forum jest przypiętych dużo informacji, poszukaj, poczytaj.
        oczywiście przydałoby się również uzupełnić ten niedobór i to zastrzykami, bo tabletki
        nic tu nie pomogą. tzn gdyby tabletki mogłyby Ci pomóc, to i normalne jedzenie, które jesz również.
        No chyba, że jesteś wegetarianką. po zastrzyki pójdź do lekarza rodzinnego.

a.
        • kasik.85 ciągle mi wypadają włosy 06.10.11, 20:19
          mam pytanko czy któraś z Was w końcu odzyskała piękne mocne i gęste włosy? ja odkąd mam zdiagnozowane hashi to włosy strasznie mi wypadały potem na chwilke byla poprawa ale to juz nie te wlosy co kiedys... sadi teraz znow zauwazylam ze mam ich zdecydowanie mniej sad i to mnie zmusza do tego zeby ciagle miec krotkie wlosy a chcialabym troszke zapuscic ale takie straczki to masakra przeciez...sad zawsze wlosy szybko mi rosly i mialam ladne geste a to co teraz jest to jest tragedia...czy przez niedobor wit b12 tez moga wypadac wlosy?? i w ogole czy dermatolog moze pomoc cos na to?? cokolwiek moze pomoc? czy juz nalezy sie pogodzic ze taka uroda tej choroby i ze juz tak bedziesad. prosze o radesmile
          • aleksandra_01 Re: ciągle mi wypadają włosy 06.10.11, 21:19
            > mam pytanko czy któraś z Was w końcu odzyskała piękne mocne i gęste włosy?

ja i dodatkowo zaczęły się kręcić, choć wcześniej nigdy tego nie robiły.

> agedia...czy przez niedobor wit b12 tez moga wypadac wlosy??

oczywiście, że może. a coś wreszcie zrobiłaś z tą witaminą?
            bo tamten wynik to bardzo zły był.

i w ogole czy derm
            > atolog moze pomoc cos na to??

wątpię, raczej mam negatywne zdanie o lekarzach tej specjalności,
            jako o takich, którzy nie wybiegają swoimi myślami poza własną dziedzinę i do głowy
            im raczej nie przyjdzie, żeby zapytać pacjenta czy badał wit b12.
            oczywiście nie dotyczy to wszystkich, chociaż ja jeszcze nie trafiłam
            na sensownego dermatologa.

cokolwiek moze pomoc? czy juz nalezy sie pogodzic
            > ze taka uroda tej choroby i ze juz tak bedziesad. prosze o radesmile

zamiast lamentować nad włosami, które wypadły trzeba konkretnie
            zabrać się za siebie. i hormony tarczycy i ferrytyna i b12 muszą być
            powyżej 60% i to przez dłuższy czas - inaczej nie ma o czym dyskutować.
            w dalszym czasie można rozważać niedobory innych rzeczy.

a.
            • kasik.85 Re: ciągle mi wypadają włosy 07.11.11, 21:47
              ostatnio w sumie to od 2 miesiecy biore dawke 87,5 euthyroxu bo tak zalecil mi lekarz ale od paru dni znow czuje rzut choroby czy to moze oznaczac ze dawka jest za mala? bo moj lekarz stwierdzil ze spokojnie moge przyjsc do niego zeby zwiekszyc dawke dopiero w kwietniu 2012... dla mnie to troche szok. Czy moge sobie sama zwiekszyc do 100 ten euthyrox? czy bedzie to za duzo??
              • kasik.85 nowe wyniki i dziwne objawy ... 14.04.12, 18:55
                Aż do wczoraj byłam na dawce 87,5 euthyroxu ale od jakiegos miesiaca juz zle sie czulam i w sumie zrobiłam badania. Najpierw je wkleje a potem napisze dalej co i jak mam nadzieje ze ktos na nie spojrzy i cos mi doradzi bo nie wiem do kogo sie zwrocic juz...

TSH- 0,351 ( norma 0,27-4,2)
                FT3- 4,63 ( norma 2,04-4,4)
                FT4- 1,39 ( norma 0,93-1,71)

CPK-30 ( norma 30-135)
                CRP- 5,0(norma do 10)
                RF- 8,6 (norma do 12)
                OB-2 (norma do 12)

Oprócz tego robiłam wiecej badan bo moja pani doktor raz na rok daje mi bez problemu sama takie badania morfologie,mocz,mocznik,kreatynine,kwas moczowy,sód, potas, magnez,chlorki,wapn,cholesterol,enzymy wątrobowe i wyniki mam idealne do niczego nie mozna sie przyczepic. Jedynie cikier wyszedl mi ponizej normy i zelazo ponad norme...
                Zelazo 206,0 norma ( 37,0-145,0)
                Glukoza 69,00 norma (74,00-106,00)

Lekarz po objerzeniu tych wynikow szczegolnie FT3 stwierdzil ze wpadlam w nadczynnosc i zmniejszyl mi dawke z 87,5 do 50. I po miesiacu mam przyjsc zrobic znow badania i zobaczymy jaka dawke powinnam miec. Zastanawia mnie jeszcze co oznacza ten podwyzszony poziom zelaza?? Ferrytyny nie badalam. Biore obecnie zastrzyki z witB12 bo mialam bardzo niska ale zostalo mi jeszcze 7 zastrzykow. No i te zle samopoczucie ktore mi dokuczalo to byly napady goraca oslabienie bole miesni puchniecie na twarzy wiec niby by sie zgadzalo z nadczynnoscia ale oprocz tego od miesiaca mam bole krzyzy czuje wnich taka sztywnosc ze az mi promieniuje ten bol do posladka i do biodra a nawet bym powiedziala do stopy chwilami nawet nie mgoe sie schylic tak mnie boli w sumie to krzyz i jakby kregoslup w dole ale z rana budze sie taka sztywna i w nocy nie moge spac jedynie jak sie ruszam to jest lepiej w ogole czuje sie taka sztywna nawet plecy powiedzialabym ze sa sztywne i przez to wszystko jestem podenerwowana i zmeczona nie moge spac ...i czy to ma cos wspolnego z hashimoto?? czy szukac przyczyny gdzies indziej?? Niby wyniki wykluczaja jakis stan zapalny ale nie wiem juz co zrobic...prosze WAs bardoz o rade.
                • kasik.85 Re: nowe wyniki i dziwne objawy ... 14.04.12, 18:59
                  Myslala o RZS ale to raczej wyniki bylyby gorsze... tak mysle no a o innych gorszych chorobach to wole nie myslec bo chodzi o to ze czuje sztywnosc i bol i to mnie tak meczy psychicznie sad tymbardziej ze przez ostatni rok naprawde mialam poprawe z hashimoto i super sie czulam. Czytalam tez gdzies ze hashimoto tez moze powodowac bole kregoslupa ale czy az calego? ja czuje czasem jakby on calkiem byl sztywny ... sad niecale 2 lata temu mialam rezonans kregoslupa piersiowego i ledzwiowego i nic tam nie wyszlo oprocz lekkiego skrzywienia i przeciazenia dolnego odcinka.
                  • kasik.85 Re: nowe wyniki i dziwne objawy ... 14.04.12, 20:11
                    hmm jak bym nawet nazwala to co mi sie dzieje takim pieczeniem calego ciala nieraz takie cos dziwnego rwacego w tych miesniach?? i w ogole uczucie jakby w pewnych czesciach mojego ciala byla opuchnieta i czuje taka sztywnosc w przedramionach i mam takie wrazenie ze niektore miesnie mojego ciala sa takie sztywne i nie moge ich rozluznic dziwne to wszystko jest...przepraszam ze to takie chaotyczne nie wiem jak to opisac w poniedzialek ide do lekarza rodzinnego ale szczerze mowiac nie wiem nawet jak mu to wszystko opisac ...
    • kasik.85 kalkulator hormonow krwi 14.04.12, 20:41
      wyszlo mi tak ...

FT4 58.97% [wynik 1.39, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 109.75% [wynik 4.63, norma (2.04 - 4.4)]

Czy ktos mi to moze bardziej wytlumaczyc?
    • kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 17.04.12, 12:06
      czy mozna liczyc na to ze ktos jednak zajrzy tutaj i cos mi doradzi??
      • rosteda Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 24.04.12, 10:27
        Kasiu,
        te wszystkie objawy o ktorych piszesz moga byc od tarczycy i u ciebie prawdopodobnie tak jest.
        Obrzeki - sa spowodowane reakcja organizmu spowodowana choroba Hashimoto albo tez Basedowa i sa to obrzeki sluzowate ktore sa do zlikwidowania tylko i wylacznie dobrym ustawieniem dawki tyroksyny i powrotem do eutyreozy. Zadne inne leki nie likwiduja obrzeku sluzowatego
        pl.wikipedia.org/wiki/Niedoczynno%C5%9B%C4%87_tarczycy
        "obrzęki podskórne (tzw. obrzęk śluzowaty – skutek nagromadzenia glikozaminoglikanów (kwas hialuronowy) zatrzymujących wodę (dotyczą twarzy, zwłaszcza powiek), których syntezę hamuje T3)"

Inne twoje dolegliwosci - bole miesni, kregoslupa, sztywnosc poranna - tez sa od tarczycy.
        Kup ksiazke -forum.gazeta.pl/forum/w,24776,119351539,119351539,Polskie_wydanie_Leben_mit_Hashimoto_.html
        i poczytaj na ten temat.
        Mysle ze dlatego tak zadko dostajesz odpowiedzi poniewaz sa one na forum jak i tez w tej ksiazce.
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,119351539,119351539,Polskie_wydanie_Leben_mit_Hashimoto_.html
        14.kwietnia napisalas ze lekarz zalecil ci zmniejszenie dawki na 50µg (ale nie napisalas czy to zrobilas?). Moje zdanie jest jednak takie ze podwyzszylabym dawke na 100µg przynajmniej dlatego zeby sprawdzic czy na tej wyzszej dawce cos sie poprawi.
        A takze dlatego ze podwyzszone fT3 we krwi (wystepujace czesto zwlaszcza u mlodych osob- bylo o tym na forum) wskazuje jednak na niedobor T4 we krwi a tym samym na za niska dawke.
        T4 nie powstanie z nadmiaru T3 a tym samym nie podniesie sie od tego fT4 we krwi, przeciwnie, po zmniejsz7eniu dawki wejdziesz w niedoczynnosc.
        Z powodu boli miesni proponuje zaczac brac magnez regularnie na noc, a takze sprawdzic poziom wit.D (25-OH).
        Co do wit.B12 - to z doswiadczenia moge powiedziec ze zastrzyki z polskich aptek
        www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2302
        jest malo skuteczna w uzupelnianiu niedoborow poniewaz jest ona forma nieaktywna .
        W innych krajach Europy jest ona juz dawno wycofana ze sprzedazy a zastapiona innymi.
        Bralam ja regularnie co miesiac przez 5 lat i poziom we krwi ciagle byl niezadawalajacy a nawet raz wyszla mi ponizej normy (w trakcie brania zastrzykow)
        Kupilam hydroxycobaltamine i 5 zastrzykow wzielam co miesiac a 3 nastepne co kwartal i po tej witaminie dopiero poziom we krwi sie podniosl i utrzymuje.
        de.wikipedia.org/wiki/Cobalamine.
        Jesli po wyrownaniu niedoborow wit.B12, ewentualnie tez wit.D, braniu magnezu i selenu jak tez po zwiekszeniu dawki nadal bedziesz miala obrzeki i bole to mozna sprobowac mala dawke T3 (2,5µg) co u niektorych osob jest duza pomoca.
        Niektorzy lekarze uwazaja ze ta mala dawka T3 jest potrzebna do zainicjowania przemiany T4 w T3 i jest konieczna dla niektorych chorych.
        Zycze szybkiej poprawy.

• kasik.85 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 24.04.12, 12:44
          Dziękuje Ci bardzo rosteda za odpowiedz smile Jesli chodzi o dawke to teraz jestem na 5o euthyrox i zaraz w 2 tygodniu maja mam wizyte u endokrynologa. Ja tez myslalam o dawce 100. Sama sie juz gubie w tym wszystkim. Na ta wizyte kazal mi lekarz zrobic badania TSH Ft3 Ft4 usg tarczycy i przeciwciala. No a teraz to mam tak dziwnie bo mam wrazenie ze mam objawy nadczynnosci i niedoczynnosci. Magnezu nie bralam ale teraz zaczne brac. A o wit D tez myslalam tylko ze u mnie w miescie nie robili tego dopiero od niedawna sie pojawilo wiec pewnie zrobie tez to badanie. Mam jeszcze takie pytanie jak to jest z tym puchnieciem twarzy? bo kiedys mi puchly powieki teraz z tym jest okey ale mam spuchniete policzki zaraz tak przy nosie i brode tak troche wygladam jak ksiezyc okragla a ogolnie jestem szczupla wiec to smiesznie wyglada czy to tez z tarczycy?? Ja po tych zastrzykach widze poprawe we wlosach sa gesciejsze i mniej mi wypadaja ale dalej mam problemy z cera nieraz jest tak sucha i taka jakby napieta ze wygladam duzo starzej i nic sie z tym nie da zrobic...choc wiem ze potem to mija jak sie wszystko unormuje, przez dluzszy czas mialam spokoj z tarczyca a teraz znow od poczatku kurcze...
    • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 31.01.13, 00:06
      Witam zaczne od poczatku moje dolegliwosci zaczęły sie jakies 4lata temu zrobilam mase badan, podstawowe badania krwi do tego rezonans magnetyczny, tomografie glowy, przeswietlenie klatki piersiowej, kregow szyjnych gastroskopie, usg brzucha, echo serca do tego okulista, laryngolog, wiem, ze ta ilosc badan przeraza wielu, glownie lekarzy, ale ja poprostu szukalam przyczyny, niestety wszystkie wyniki wyszly dobrze, udalam sie do neurologa zapisal leki ktore nie pomagaly, wiec skierowal do psychoneurologa, ten dalej do psychiatry u ktorego leczylam sie dwa lata na niby depresje maskowana jednak bez rezultatów, zmienilam psychiatre jednak nic sie nie zmienilo, powiedzial ze leki tu nie pomoga,ze to nerwica i tylko terapie na ktora chodze narazie bez zmian... Objawy tak jak byly tak sa, nawet po odstawieniu tych wszystkich psychotropow sie nasilily... Cos mnie pokusilo zeby zrobic tsh i wyszlo prawie 12 gdzie norma wynosi 4,20 udalam sie do endykrynologa dostalam skierowanie na usg i wszystkie badania w tym ATPO, ft3, ft4 i inne wszystko ok poza TPO gdzie norma wynosi 60,a ja 1300 doktorka stwierdzila niedoczynnosc tarczycy i hashimoto, dostalam leki biore od tygodnia, wszystko byloby ok, chcialam w koncu zebys cos konkretnego mi bylo, zeby nie wmawiali tej nerwicy,ale dowiedziałam sie ze to choroba bezobjawowa wiec skad to wszystko? crying
      • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 31.01.13, 00:19
        Zapomnialam o najwazniejszym moje objawy dosc dziwne...
        -drzenie miesni, ale tak dziwne wewnetrzne nie jak od zimna atakuje mi to rece brzuch, twarz, a raczej szczeke
        -kolysanie na boki wewnetrzne calodobowo, nawet jak spie i sie przebudze
        -kolatanie serca, czasem jakby wcale nie bilo, utrata tchu, ucisk w gardle i na zoladek bardzo uciazliwy (te objawy budza mnie w nocy)
        -niestabilnosc ruchowa jak leze zapadanie jak siedzepomimo tego ze usiade wygodnie nie czuje jakby oparcia boje sie, ze przelece przez nie, moze to glupio brzmi, ale mnie przeraza
        -do tego poca mi sie dlonie i stopy sa zimne, a mi ogolnie jesr raz zimno raz cieplo
        -dziwne widzenie nie lubie swiatla sztucznego, czuje sie obco wtedy, dziwnie,tak samo jak patrzw przez okno i sie odwroce robi mi sie dziwnie slabo
        -czuje sie jakbym nie byla soba, patrze w lustro i nie poznaje siebie czesto czuje jakbym miala zaraz zemdlec umrzec do tego jestem placzliwa, ale to tylko z tej bezsilnosci, te objawy naprawde nie daja zyc, pomozcie co to moze byc, jakie Wy macie objawy?
      • muktprega1 do Klaudusss88 31.01.13, 00:57
        Kochana przenieś te 2 posty do nowego - swojego wątku proszę. Klikasz w "Rozpocznij nowy wątek"
        • klaudusss88 Re: do Klaudusss88 31.01.13, 23:00
          ok sorki wink
    • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 12:31
      Witam jestem zalamana dzisiaj odebralam wyniki zrobilam tsh i ft4 dla endo i te zalecane przez Was i prawie wszystko w normie, a czuhe sie o wiele gorzej... sad
      Wyniki:
      Ferrytyna-6 norma 10-291
      Witamina B12- 534 norma 211-911
      Sód- 142 norma 136-145
      Potas 3,71 norma 3,5-5, 1
      Zelazo- 67 norma 59-158
      Magnez -2,01 norma 1,6-2,6
      Tsh-4, 53 norma 0,27-4,2
      Ft4-1, 4 norma 0,93-1, 71

Myslalam, ze mam chociaz niedobory magnezu, bo wszystkie objawy mam no i ta powieka codziennie drga, sama juz nie wiem pogubilam sie, jeszcze go uzupelniam wlacznie z wapnem witaminami z grupy B, nie wiem czy jest sens jak wyniki w normie.
      No i kolejna rzecz ktora mnie zalamala, ze miesiac biore euthyrox i to 50,wynik juz sie prawie unormowal, a czuje sie fatalnie... Jeszcze gorzej niz przedtem zaczynam watpic w ta chorobe czy naprawde ja mam pomozciecrying((
      • procesor Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 12:48
        masz tsh powyżej normy nadal
        ferrytynę poniżej normy
        i dziwisz się że źle sie czujesz??????

trzeba zwiększać powoli dawkę tyroksyny i uzupełnić żelazo dobrze przyswajalnym lekiem np. sorbiferem bo większości tutaj on ładnie pomógł
        ty nawet żelazo masz niskie a nie tylko ferrytynę

a te badania tsh i ft4 były robione PRZED wzięciem tabletki?
        i dlaczego hurtem nie zrobiłaś ft3? to błąd bo zależności między ft4 i ft3 dużo mówią
        • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 13:29
          Ok kupie ten preparat z zelazem wtedy, a ten magnez i complex wit. B nadal powinnam zazywac, pomimo tego, ze wyniki dobre, bo zglupialam... ;/ te wyniki tsh i ft4 byly na czczo robione., a nie robilam ft3 bo endo nie chcial tego, wiec stwierdzilsm, ze niepotrzebne... Zobaczymy co doktorka powie we wtorek,bo mam wizyte, pewnie stwierdzi, ze wyniki idealne...heh... czemu lekarze nie pomagaja, nie podpowiadaja co powinnismy dostarczyc organizmowi czego mozemy miec niedobory, do wszystkiego trzeba dochodzic samemu, ja czuje sie bezsilna jestem zalamana..... sad Juz przestaje wierzyc w niedoczynnosc i hashimoto, moze przyjmowane przez lata antydepresanty zaburzyly tak wyniki, a tak naprawde jestem zdrowa, albo mam poprostu wmawiana od zawsze nerwice, co robic, jak sobie w koncu pomoc ..... sad
          • procesor Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 14:30
            rozumiem że jak na czczo byłaś to tabletki euthyroksu nie łykałaś przed badaniem?

skoro tsh jest POWYZEJ normy to czemu uważasz że lekarz stwierdzi że jest OK?
            sorbifer jest na receptę i widząc twoją ferrytynę lekarka nie powinna robić problemu tylko wypisać receptę

jak pytasz nas na forum o radę to nie dziw sie że pytam o wynik ft3 - poczytaj trochę tego co w nagłówku forum
            - badanie trójki tarczycowej czyli tsh ft4 i ft3 to podstawa nawet jeśli lekarz nie zleca
            niektóre z nas nie badają nawet tsh tylko samo ft4 i ft3

lekarze bywają różni
            a pacjenci też bywają ciekawi, nie słuchają lekarza, nie słuchają dobrych rad doświadczonych Hashimotek - a potem dziwia się że nic im nie lepiej... smile

jeszcze bardzo krótko sie leczysz, cierpliwości, poczytaj na temat swojej choroby i załóż włąsny wątek i w nim wszystko wpisuj, potem łatwiej ogarnąć to i tobie i radzącym ci
            • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 14:45
              Tak, nie bralam nic przed badaniem... ft3 robilam miesiac temu,jeszcze nim zaczelam brac lek, teraz doktorka nie zalecila wiec nie robilam, nie wiedziałam, ze to wazne, myslalam ze lekarz wie najlepiej .... tak apropo, nie bede zakladac nowego watku, bo to jest wlasnie moj watekwink) Nie chodzilo mi, ze lekarz powie, ze jest ok patrzac na tsh tylko inne wyniki zlekcewazy, bo dla nich tylko tsh jest wazne, tak bynajmniej czytalam na forum, zobaczymy co moja doktorka na to powie, bo to pierwsza moja wizyta u niej podczas brania leku... Dziekuje za rady, napisze we wtorek jak bede po lekarzu.
              • procesor Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 18:51
                ty jesteś kasik.85 ???
                bo to ona ten watek założyła i miała być o objawach Hashimoto? hm?
                • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 19:45
                  Kurcze przepraszam pisze z telefonu i jak sie logowalam to zawszevprzerzucalo mnie na moj watek wiec myslam ze pisze na swoim, sorki, za godzine bede na kompie przeniose swoje wypowiedzi do swojego watku, a tutaj pousuwam, zeby nie robic balaganusmile
                  • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 20:00
                    oki przeniesione,jednak nie potrafie usunac swoich wpisow tutaj ...
                    • muktprega1 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 01.03.13, 23:34
                      > oki przeniesione,jednak nie potrafie usunac swoich wpisow tutaj ...

Bo się nie da, można co najwyżej zgłosić do Moderatorów w wątku:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,139214722,139214722,Prosba_do_Moderatorow.html
                      • olinka733 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.03.13, 22:58
                        Mnie ostatnio bardzo bolą kolana. To chyba tez objaw tej choroby.
                        • nebiru Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.03.13, 23:40
                          Kolana to tez hashi. Mnie bardzo boli prawe kolano gdy mi ft3 i ft4 leca na łeb a właściwie gdy ft4 leci a fT3 jest trochę wyższe. I co jakis czas mi wracają te bole a potem odchodza jak mi sie poprawia (ft leci w górę ale zawsze to uzupełnianie troche trwa. ostatnio ze 4 miesiące. teraz czuję sie fatalnie ale na razie kolano własdciwie nie dokucza na razie
                        • muktprega1 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 03.03.13, 09:33
                          > Mnie ostatnio bardzo bolą kolana. To chyba tez objaw tej choroby.

O tak, gdzieś miałam artykulik o obrzękach typu naciekowego w okolicy stawów właśnie przy Hashimoto, ale nie mogę teraz znaleźć.
    • caaaroline Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 22.06.13, 17:09
      Ja tez tak mialam jak bralam tylko euthyrox, na szczescie zmienilam lekarza i szybko dodal do leczenia noc=vothyral wiec teraz biore dwa razem i czuje sie naprawde dobrze, na poczatku bralam dawke 175 euthyroxu i 150 novothyralu i nadal bylam ospala! po kilku miesiacach coraz mniejsze dawki i po dwoch latach udalo mi sie zejsc do 50 euthyroxu i 25 novothyralu! czuje sie o niebo lepiej! Trzymaj sie i pomysl o zmianie lekarzasmile
      • hashi-tess Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 22.06.13, 17:27
        takiej końskiej dawki hormonów " 175 euthyroxu i 150 novothyralu"
        jeszcze na tym forum nikt nie zażywał.
        Nie rozumiem dlaczego schodziłaś z dawki. Przy wprowadzaniu
        syntetycznego hormonu "wchodzi się" na wyższe dawki, tzn.
        zaczyna się od najmniejszej, aby na podstawie wyników FT4 i FT3
        ewentualnie podnieść ilość l-tyroksyny.

Napisz kto tak dawkuje hormony.
        Dla mnie ten lekarz jest do odstrzału.
        • muktprega1 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 24.06.13, 09:18
          >175 euthyroxu i 150 novothyralu

To chyba zwyczajna literówka: 175 euthyroxu (i) na 150 novothyralu
          myślę smile
          • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 31.08.13, 00:35
            Hej postanowilam poradzic sie Was poniewaz ostatnio robilam badania.
            ft3- 42.50%
            ft4-79.49%
            wydaje mi sie,ze jest lepiej niz ostatnio ft4 maleje a ft3 idzie w gore,a wiec czyzby obecna dawka byla wlasciwa jak myslicie przyjmuje teraz 63,5
            robilam takze PTH -22,20 przy normie 14,0-72,0 jednak nie wiem czy to dobrze,poniewaz pierwszy raz to badalam.
            dodatkowo:
            potas-4,11 norma 3,5-5,1
            magnez- 2,05 norma 1,6-2,6
            wapń-9,73 norma 8,6-10,0
            Moja obecna suplementacja :
            na czczo tyroksyna
            godzine pozniej do sniadania calperos 1000 (wapn) 1 tabl. +witamina D 2000j
            pol godziny pozniej leki przeciwdepresyjne setaloft i sulpiryd
            po obiedzie 2 tabletki slow mag +1 tab.katelin(potas)
            pól godziny przed kolacja tardyferon (żelazo)
            do kolacji calperos 1000+witamina D 2000j
            z dwie godzinki pozniej hydroxzyzyne
            krotko przed snem4 tabletki slow mag +1 tab.katelin(potas)
            przeraza mnie ta ilosc tabletek,ale coz,mam nadzieje,ze w koncu zwroci sie to w postaci dobrego samopoczucia jedne objawy znikaja drugie sie pojawiaja,a jeszcze inne trzymaja sie mnie uparcie...jednak czuje mala poprawe mam wiecej energii jestem mniej senna i bardziej optymistycznie nastawiona do zycia nie wiem czy to zasluga uzupelnianych niedoborow czy antydepresantow,dlatego boje sie zrezygnowac z jakies tabletki...
            patrzac na wyniki i w porozumieniu z pewna kolezanka z forum stwierdzilam ze przestane brac wapn...boje sie przedawkowania a wynik w gornej granicy juz...jak myslcie z czego zrezygnowac co mozna zmienic?
            Co do proby tezyczkowej neurolog mnie zlekcewazyl u nastepnego wizyta 9 wrzesnia wymusze na nim badanie bo objawy pomimo brania magnezu nadal sa m.in.drgajaca powieka,nasila sie to podczas reakcji na nagly halas, gdy ziewam (co robie nonstop) .

z gory dziekuje za wszystkie wasze rady,w Was moja silasmile
            zapomnialam dodac niedobory uzupelniam od poltora miesiaca zelazo samo od miesiaca.
            • muktprega1 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 31.08.13, 22:13
              > patrzac na wyniki i w porozumieniu z pewna kolezanka z forum stwierdzilam ze pr
              > zestane brac wapn...boje sie przedawkowania a wynik w gornej granicy juz

Z tym wapnem to jest przerost formy nad treścią, nie ma się czego bać:
              forum.gazeta.pl/forum/w,246288,146409888,146414406,Re_czy_to_tezyczka_.html
              sama aktualnie biorę Osteogenon i wapń w ilości 534 dziennie jeszcze przez tydzień a to ze względu na złamania.

> ft3- 42.50%
              > ft4-79.49%
              Ft4 masz na fajnym poziomie, ale Ft3 trochę mniej, zapewne jedna z przyczyn kiepskiej przemiany, to wpływ trzech psychotropów, które zażywasz:
              - setaloft
              - sulpiryd
              - hydroxzyzyne
              No nie wiem, sama mam doświadczenie 3 letniego leczenia psychotropami, które odrzuciłam, bo czułam, ze to nie od tego problem. W ciągu mniej więcej roku z tyroksyną jakoś wyszłam na prostą. Dlaczego bierzesz aż trzy leki z tej samej półki?
              Jak wpiszesz w wyszukiwarkę - psychotropy i Hashimoto, to znajdziesz mnóstwo wątków na ten temat:

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=psychotropy+i+Hashimoto&author=&title=&forum=
              a w styczniu napisałaś, cytuję:
              " Cos mnie pokusilo zeby zrobic tsh i wyszlo prawie 12 gdzie norma wynosi 4,20 udalam sie do endykrynologa dostalam skierowanie na usg i wszystkie badania w tym ATPO, ft3, ft4 i inne wszystko ok poza TPO gdzie norma wynosi 60,a ja 1300 doktorka stwierdzila niedoczynnosc tarczycy i hashimoto"

Byłaś w tak ogromnej niedoczynności a jeszcze na dodatek z objawami tężyczki - to tu leży Twój problem. Miałaś bardzo niską ferrytynę, niskie D3 - nie sprawdziłaś ale to przypomniałam z Twojego wątku:
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,142220947,145964499,Re_Hashimoto_uciazliwe_objawy_.html

• klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 31.08.13, 23:41
                Znowu napisalam nie w swoim watku,przepraszam... nie mam pojecia, dlaczego przy logowaniu automatycznie przenosi mnie tutaj.... ;/
              • klaudusss88 Re: wszystkie możliwe objawy hashimoto 02.09.13, 22:58
                muktprega1 dziekuje za odpowiedz co do tych lekow od psychiatry sama pytalam czemu az tyle czemu nie jeden konkretny,niby kazdy dziala na cos innego, teraz zamiast hydroxzyzyny dostalam jakis tianesal mial byc na te moje wewetrzne drgania,dzisiaj bralam pierwszy raz,ale boje sie ,bo juz sie naczytalam skutkow ubocznych... ale zobaczymy jak to bedzie...uzupelniam dodatkowo to co nalezy,a jaka ilosc orzechow brazilijskich nalezy zjadac dziennie,nie chcialam selenu w tabletkach,bo juz wystarczajaco duzo ich jem...pozdrawiam i dziekuje za rady
                P.S prosze o odp. w moim watku jak co smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka