Dodaj do ulubionych

Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora...

01.08.11, 17:33
Witam, mam niedoczynność tarczycy od kilku lat. Zbadane że niby HASHIMOTO nie ma, gdyż anty TPO w normie.

Niedawno robiłem badania:
TSH - 1,21 (0,4-4,0) Wg kalkulatora.
FT3 - 3,24 (1,71-3,71) - 76,50 %
FT4 - 1,08 (0,70-1,48) - 48,72 %
Czyli zdecydowanie dużo wyższe FT3 od FT4 (FT3>FT4).
Mam bardzo złe samopoczucie, senność, znużenie, nadwaga, infekcje dróg oddechowych, brzydkie paznokcie, depresje, zawroty głowy...ehhh
Czy to może być powodem tej różnicy FT3 do FT4 ??
Ponadto mam niską Ferrytyne, ale w granicach normy: 69.78 (norma 30.0 - 400). Hemoglobina ok.
Co w tym w tym wypadku robić żeby powrócić do normalnego życia ?? Proszę o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 18:24
      Czy przyjmujesz hormony tarczycy?
      • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 18:30
        Tak, oczywiście przyjmuje od paru lat Letrox 150 (pół tabletki) Czyli 75.
        • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 19:16
          A badania oczywiście bez tabletki były robione?

Na moje oko trzeba zwiększyć dawkę.
          • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 19:37
            Oczywiście badania były robione na czczo, bez tabletki.
            Te objawy mnie już dobijają...
            Myślałem że to może być spowodowane niską Ferrytyną (10,75%) ale raczej nie, gdyż zacząłem brać żelazo i poprawy brak.
            Czyli zwiększyć dawkę z 75 na 100 letroxu ??
            • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 22:05
              > Myślałem że to może być spowodowane niską Ferrytyną (10,75%) ale raczej nie, gd
              > yż zacząłem brać żelazo i poprawy brak.

przy takiej ferrytynie to przynajmniej 3 miesiące musiałbyś brać żelazo żeby była poprawa
              i jeszcze pytanie jakim żelazem ją uzupełniasz?

> Czyli zwiększyć dawkę z 75 na 100 letroxu ??

tak

co z wit b12 i wit d?
              jeśli nigdy ich nie sprawdzałeś to sprawdź je teraz

a.
              • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 22:26
                Witamine B12 zażywam codziennie wieczorem, ale jej nie sprawdzałem, zacząlem zażywać wtedy co żelazo. A witaminy D nie sprawdzałem.
                • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 23:07
                  > Witamine B12 zażywam codziennie wieczorem,

to ją odstaw na 2 tyg, a później idź do laboratorium.

a.
                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 01.08.11, 23:36
                    Ok, tak zrobie smile
                    A czy te wyniki tarczycy wskazują na niedoczynność tarczycy?? FT3>FT4 ??
                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 02.08.11, 17:15
                    Zasoby żelaza uzupełniam się Tardyferon Fol. Wieczorem.

Zwiekszyłem dziś rano dawkę Letroxu z 75 na 100 ii cieeezkooo.....zamulony siedze...

A brać selen przy niedoczynności ? Czy to zmieni jakoś wuniki FT3 FT4 ?? Czy jest wskazane brać selen ?
                    • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 02.08.11, 18:14
                      > Zasoby żelaza uzupełniam się Tardyferon Fol. Wieczorem.

to dobrze, ale i tak potrzeba czasu, aż się uzupełni

> Zwiekszyłem dziś rano dawkę Letroxu z 75 na 100 ii cieeezkooo.....zamulony sied
                      > ze...

zawsze tak reagujesz na zwiększenie dawki? można zwiększać wolniej np. o 12,5

> A brać selen przy niedoczynności ? Czy to zmieni jakoś wuniki FT3 FT4 ?? Czy je
                      > st wskazane brać selen ?

selen pomaga, gdy ft4 jest wyższe od ft3 i ewentualnie na wysokie przeciwciała.
                      w Twojej aktualnej sytuacji, ja bym nie proponowała. mogłoby to spowodować jeszcze
                      wyższe ft3 i jeszcze niższe ft4, a najlepiej jak są na zbliżonym poziomie.

a.

• krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 02.08.11, 23:54

> zawsze tak reagujesz na zwiększenie dawki? można zwiększać wolniej np. o 12,5

> Raczej tak, kiedys porbowalem też zwiekszyc dawke, i tak mialem, potem powrocilem po 2 dniach do wczesniejszej dawki.. Teraz poczekam z tydzien na rezultat.

A co z jodem ? Brać czy nie brać ??? Też ma jod związek z FT3 i FT4???

Dzisiejsze samopoczucie jest nie za dobre, jest mi gorąco, takie lekkie uderzenia ciepła po zwiekszeniu dawki, ponadto jestem taki otępiały i troszke sie pocę.. Może to tylko tak pare dni i wszystko wroci do normy... Zobaczymy czy mi gardło popuści, bo straaasznie mnie boli od paru dni..
                        • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 03.08.11, 11:19
                          > A co z jodem ? Brać czy nie brać ??? Też ma jod związek z FT3 i FT4???

w moim przekonaniu nie powinno się brać. Zauważ, że obecnie sól jodowana jest dodawana
                          do wszystkiego i nie żyjemy już na "terenach" ubogich w jod, więc nie można mówić o niedoborze jodu.
                          U niektórych osób jod wywołuje wzrost ilości przeciwciał i szybsze niszczenie tarczycy.
                          chora tarczyca też nie umie dobrze wykorzystywać tego dodatkowego jodu.

oprócz tego, zauważ, że tyroksyna (hormon, który codziennie bierzesz) ma w każdej swojej
                          cząsteczce 4 atomy jodu. tak jak u zdrowego człowieka potrzeba jodu i tarczycy by wyprodukować hormony,
                          tak my nie mamy jodu i "nie mamy" tarczycy i nie produkujemy hormonów - bierzemy je z tabletki.

> .. Może to tylko tak pare dni i wszystko wroci do normy... Zobaczymy czy mi gar
                          > dło popuści, bo straaasznie mnie boli od paru dni..

z Twojego opisu wnioskuję, że to zapewne rzut choroby. niestety nie wiele można z tym zrobić.

a.
    • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 03.08.11, 11:17
      Dziś jeszcze gorzej... wstałem z lekkim bólem głowy, zawrotami, podkrążonymi oczami, gorzej widze, drgają mi mięśnie, mocny ból gardła, jestem osłabiony, zmęczony i otępiały.
      Ponadto mam odczucie że mam lekkie duszności, mniejszy zakres objętości płuc i ciężej się oddycha..

Wydaje mi się że ta dawka 100mg Letroxu będzie za duża..zdecydowanie.
      Muszę chyba wrócić do poprzedniej ???? Dziś już zażyłem 100mg.
      • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 03.08.11, 15:23
        > Muszę chyba wrócić do poprzedniej ????

to wróć do poprzedniej. a następnym razem zwiększaj o 6,25mcg na tydzień.
        niektórzy tak mają.

bierzesz jakieś inne leki?

a.
        • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 03.08.11, 15:40
          No na razie wróce do normalnej...75mg. A potem zobacze.

Jutro zrobie badanie witaminy B12 i witamine D.

Biore Tardyferon Fol, chyba moge zrobić badanie tych witamin ??

> bierzesz jakieś inne leki?

>Nie biore żadnych innych leków, co jakiś czas jakąś witaminke tylko.
          • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 04.08.11, 13:38
            Zrobiłem rano badania wit. B12, kwas foliowy i witamine D.
            Odstawiłem na razie Tardyferon Fol, zeby nie zakloził badan.

Wróciłem dzis rano do dawki 75mg Letroxu i czuje sie duuuuzo lepiej, tylko jestem troszke senny ale przynajmniej nie chodze "pijany" jak po 100mg... : )
            Zobaczmy co wyjdzie z wyników badań.
            • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 04.08.11, 14:08
              Z ciekawości pytam ile zapłaciłeś za poszczególne badania?
              • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 04.08.11, 19:44
                Witamina B12 - 32zl
                Kwas foliowy - 38zł
                Witamina D - 62zl

Baaardzo kosztowne, ale wolałem mieć spokój i sprawdzić to.
                • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 19:22
                  Mam wyniki !!!

WITAMINA B12 - 267 (norma 191 - 663) - 16,10 %
                  KWAS FOLIOWY - 6,38 (norma 3,1 - 17,5) - 22,78 %

Czy niska Witamina B12 lub Kwas Foliowy może dawać objawy senności, znużenia, zmęczenia, podkrążonych oczów itp ????????
                  • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 22:02
                    > WITAMINA B12 - 267 (norma 191 - 663) - 16,10 %

za niska! rozumiem, że nie jesteś alkoholikiem ani wegetarianinem,
                    więc dobrze by było abyś poszukał przyczyny tego stanu.
                    A w ostateczności, żebyś chociaż powtórzył to badanie za 1, 2 lub 3 miesiące,
                    aby sprawdzić czy spada dalej i jak szybko.
                    Najlepiej by było uzupełnić jej poziom zastrzykami,
                    szczególnie, że pisałeś, że bierzesz tabletki z b12 - widać one nie pomagają.

do poczytania:
                    www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart5996.html
                    www.abbottdiagnostics.pl/assets/pdf/voice/14.pdf
                    > KWAS FOLIOWY - 6,38 (norma 3,1 - 17,5) - 22,78 %

też niski i również przydałoby się go uzupełnić, nawet preparatami bez recepty.

> Czy niska Witamina B12 lub Kwas Foliowy może dawać objawy senności, znużenia, z
                    > męczenia, podkrążonych oczów itp ????????

może

a.
                    • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 23:18
                      Dzieki Aleksandra wink

Nie jestem alkoholikiem i nie jestem wegetarianinem, jem duużo mięsa wink Raczej dobrze się odżywiam.
                      Właśnie dziś poszedłem do lekarza i zapisał mi zastrzyki Witaminy B12 na 5 dni wink Już mam za sobą jeden zastrzyk wink Ja to wszystko załatwie od razu hehe smile Kwas foliowy od dziś przyjmuje smile

Mam pytanie: od kiedy będzie widoczna poprawa samopoczucia po zastrzykach witaminy B12(o ile to jest tym spowodowane) ??
                      • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 23:31
                        > Właśnie dziś poszedłem do lekarza i zapisał mi zastrzyki Witaminy B12 na 5 dni
                        > wink Już mam za sobą jeden zastrzyk

to dobrze

> Mam pytanie: od kiedy będzie widoczna poprawa samopoczucia po zastrzykach witam
                        > iny B12(o ile to jest tym spowodowane) ??

drugim, może trzecim. Zależy w jakiej dawce są te zastrzyki. chociaż taka duża zmiana,
                        to pewnie po pół roku regularnego przyjmowania zastrzyków, tzn kiedy poziom b12 będzie wyższy,
                        a niedobory zdążą się uzupełnić.
                        to pozostaje Ci wybrać się na gastroskopię z pobraniem wycinków.

a.
                        • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 07.08.11, 14:58
                          Lekarz uznał że mój poziom witaminy B12 jest ok, i nie chciał za bardzo zapisywać zastrzyków, ale wypisał tylko na 5 dni i raczej więcej już nie dostane.. Potem bede uzupełniał tabletkami.
                          Jestem po 2 zastrzyku, dziś wieczór trzeci będzie, a ja na razie poprawy nie czuje.
                          Wkurza mnie to że znów przeziębienie mnie zbiera..

Do pies_z_laki_2 - Takie ceny są w Laboratorium Medyczne Fryda Bielsko-Biała.

• krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 10.08.11, 16:07
                            Uzupełniłem witamine B12 - 5 zastrzyków po 2ml, kwas foliowy tabletkami uzupełniam, żelazo też. Na razie poprawy raczej nie ma.

Ale coś mi się tu wydaje że ta tarczyca coś nie prawidłowo funkcjonuje !!

Jeżeli FT3 (głowny hormon) mam 76,50 %,
                            a FT4 - 48,72 % to chyba wskazuje na niedobór jodu ??
                            Jak zwiększe tabletke letroxu to parametry FT3 i FT4 bedą rosły.. a wtedy FT3 wyjdzie poza norme.
                            Po za tym przy zwiększeniu tabletki nawet o 12.5 cały dzien mam zmarnowany - po prostu źle toleruje i chodzę jak pijany
                            (zawroty głowy, senność itp)

Czy można to tak interpretować ??
                            • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 11.08.11, 00:07
                              > Uzupełniłem witamine B12 - 5 zastrzyków po 2ml,

to jest takie bardzo małe uzupełnienie. szukaj przyczyny spadku b12.

nie wiem jak z kwasem foliowym, ale żelazo trzeba czasem uzupełniać przez kilka miesięcy.

> Jeżeli FT3 (głowny hormon) mam 76,50 %,
                              > a FT4 - 48,72 % to chyba wskazuje na niedobór jodu ??

na niedobór jodu wskazuje wole tarczycy, gdy komórki tarczycy powiększają się,
                              aby wyłapać możliwie jak najwięcej jodu z pożywienia. a dwa, obecnie w naszym kraju
                              nie ma możliwości aby ktoś miał niedobór jodu. wszędzie masz dodawaną sól jodowaną
                              w półproduktach, a i sam też z pewnością solisz solą jodowaną, lub też do tej pory soliłeś.

ft4 niższe od ft3 mówi o tym, że jest za mała dawka euthyroxu/ letroxu w zależności co się bierze,
                              gdyż euthyrox to T4, które później przekształca się w t3 (ft3).
                              masz większe zapotrzebowanie na hormony (wysokie ft3) niż tarczyca (kartonik z tabletkami)
                              jest w stanie aktualnie Ci je dostarczyć (niższe ft4). inaczej mówiąc całe t4, które
                              dostarczyłeś z tarczycy i tabletki zostało przemienione w ft3, żeby przeciwdziałać niedoczynności
                              w komórkach.

> Po za tym przy zwiększeniu tabletki nawet o 12.5 cały dzien mam zmarnowany - po
                              > prostu źle toleruje i chodzę jak pijany
                              > (zawroty głowy, senność itp)

niektórzy tak mają i dlatego muszą zwiększać bardzo ostrożnie. może warto abyś spróbował
                              innego preparatu z tyroksyną.

u niektórych osób problemy z kortyzolem nie pozwalają na zwiększanie dawki hormonów tarczycy.

a.
                    • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 23:38
                      > Najlepiej by było uzupełnić jej poziom zastrzykami,
                      > szczególnie, że pisałeś, że bierzesz tabletki z b12 - widać one nie pomagają.

Hihihi smile A skąd wiesz, co by było, gdyby ich nie brał? Może miałby jeszcze niższy poziom we krwi?

Krzyś, a w jakim labie są takie ceny? Możesz napisać coś więcej?
                      • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.08.11, 23:59
                        > > szczególnie, że pisałeś, że bierzesz tabletki z b12 - widać one nie pomag
                        > ają.
                        >
                        > Hihihi smile A skąd wiesz, co by było, gdyby ich nie brał? Może miałby jeszcze niż
                        > szy poziom we krwi?

tak, myślę, że miałby jeszcze niższy poziom, ale ten który ma teraz też zadowalający nie jest.
                        zresztą specyfika niedoboru b12 (problemy z wchłanianiem z przewodu pokarmowego)
                        wskazuje na lepsze działanie zastrzyków niż tabletek.

a.
                        • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 06.08.11, 13:47
                          Ojtam, ojtam, żartowałam smile Wybacz smile

Jasne, że w zastrzykach, szkoda jedynie, że nie każdy lekarz ma podobne zdanie, nie każdy uzna, że przy takim poziomie w ogóle należy zlecić suplementację.

Mój endo nie zalecił... a mam 245,5 pg/ml (197 - 866)...

Zacytuję z forum:
                          "Osoby z chorobami auto powinny mieć B12 okolo 1000. "

"Witamina B12 wystepuje w wiekszosci pokarmow. Jej niedobor jest niemal wylacznie nastepstwem zaburzen wchlaniania lub braku bialka osocza - transkobalaminy I lub II.
                          Zaburzenia wchlaniania witaminy B12 wystepuja w niedoczynnosci tarczycy, w chorobach autoagresyjnych (przy wystepowaniu przeciwcial przeciw czynnikowi wewnetrznemu), po resekcji dolnego odcinka jelita cienkiego."
                          • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 10.08.11, 16:09
                            Lekarz uznał że mój poziom witaminy B12 jest ok, i nie chciał za bardzo zapisywać zastrzyków, ale wypisał tylko na 5 dni i raczej więcej już nie dostane..

Uzupełniłem witamine B12 - 5 zastrzyków po 2ml, kwas foliowy tabletkami uzupełniam, żelazo też. Na razie poprawy raczej nie ma.

Ale coś mi się tu wydaje że ta tarczyca coś nie prawidłowo funkcjonuje !!

Jeżeli FT3 (głowny hormon) mam 76,50 %,
                            a FT4 - 48,72 % to chyba wskazuje na niedobór jodu ??
                            Jak zwiększe tabletke letroxu to parametry FT3 i FT4 bedą rosły.. a wtedy FT3 wyjdzie poza norme.
                            Po za tym przy zwiększeniu tabletki nawet o 12.5 cały dzien mam zmarnowany - po prostu źle toleruje i chodzę jak pijany
                            (zawroty głowy, senność itp)

Czy można to tak interpretować ??

Do pies_z_laki_2 - Takie ceny są w Laboratorium Medyczne Fryda Bielsko-Biała.
                            • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 11.08.11, 11:15
                              A jakie inne dobre preparaty są na niedoczynność tarczycy??

Ja brałem Euthyrox ale po nim bardzo zle sie czułem, Letrox teraz biore i brałem jeszcze Eltroxin wczesniej, troszke ma inne działanie ale lepiej tolerowałem, tylko znów czesto spałem.

Jakie są inne preparaty? Może Novothyral ?
                              • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 11.08.11, 11:55
                                > Ja brałem Euthyrox ale po nim bardzo zle sie czułem, Letrox teraz biore i brałe
                                > m jeszcze Eltroxin wczesniej,

to właśnie o nich myślałam, ale widzę, że już wszystkie sprawdziłeś.

> Jakie są inne preparaty? Może Novothyral ?

są jeszcze inne preparaty ale nie dla Ciebie na tym etapie.

a.
                                • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 13.08.11, 11:14
                                  Witamina D3 w środkowej normie. 50%.

Zrobiłem wczoraj TSH, FT3, FT4. Dziś mam już wyniki !!

TSH - 1,88 ( 0,27 - 2,57 )

FT3 - 3,55 (2,57 - 4,43 ) - 52,69 %
                                  FT4 - 1,48 (0,9 - 1,7 ) - 72,50 %

Wynik z wczoraj, ale 2 dni wczesniej zwiększyłem dawke o 12,5. i brałem 2 dni Jod.
                                  Czy to może wpłynąć na wynik badań ?? Badania robione były na czczo bez tabletki.
                                  Normalnie biorę 75 Letroxu a 2 dni zwiększyłem do 87,5.

Co w tym wypadku robić ?? Coś za słabe FT3... ??
                                  • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 13.08.11, 21:12
                                    > Czy to może wpłynąć na wynik badań ??

2 dni to za krótko na efekt w wynikach, zwłaszcza, że bierzesz tylko T4.

> i brałem 2 dni Jod.

czy jesteś przekonany, że to dobry pomysł?
                                    napisałeś w pierwszym poście:

> Witam, mam niedoczynność tarczycy od kilku lat. Zbadane że niby HASHIMOTO nie ma, gdyż anty TPO w normie.

atg nie badałeś? czasem nie da się uchwycić przeciwciał, ale obraz usg wskazuje na hashimoto,
                                    jeśli chce się mieć jeszcze większą pewność można wykonać biopsję tarczycy.
                                    jaki masz opis usg? jaka jest struktura gruczołu i jaka jest jego wielkość?
                                    przy niedoborze jodu jest wole, czyli tarczyca będzie znacznie powiększona, w ekstremalnych
                                    niedoborach może nawet wykraczać znacznie poza obrys szyi.

z jodem na prawdę trzeba uważać, bo można sobie wywołać rzut choroby przykry w skutkach. może zanim zaczniesz brać jod wykonaj dodatkowe badania, aby sprawdzić,
                                    że faktycznie Ci go brakuje. np. wspomnianą biopsje, żeby wiedzieć czy to hashimoto,
                                    albo badanie zawartości jodu w moczu.

obecnie w Polsce na prawdę nie występuje już niedobór jodu. i jest to wielce nieprawdopodobne,
                                    abyś go miał. Musiałbyś chyba spożywać produkty wyłącznie ze swojego przydomowego
                                    ogródka i używać sól niejodowaną i zero ryb, alg, tranu. i żyć na glebach ubogich w jod, których w Polsce
                                    jest mało. Zawsze skądś ten jod dociera do Twojego pożywienia, choćby w małych ilościach,
                                    ale zawsze. A te choćby minimalne ilości jodu w Twoim pożywieniu nie pozwolą, abyś
                                    miał tak duży niedobór jodu, że można by go w badaniach zobaczyć.
                                    Zwróć uwagę na zdjęcia ludzi z krajów gdzie niedobór jodu jest częsty, oni mają zazwyczaj
                                    bardzo widoczne wole, co odzwierciedlają wyniki badań, a nie trochę obniżony zapas jodu.

a.
                                    • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 14.08.11, 16:21
                                      Czyli wyniki takie jak podałem to będą miarodajne.

TSH - 1,88
                                      FT3 - 52,69%
                                      FT4 -72,50%.

Czyli wynika z tego że 75 Letroxu to prawidłowa dawka??
                                      Jak zwiększyć to FT3 aby poziom był mniej więcej równy do FT4 ? Brać selen??
                                      • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 14.08.11, 16:27
                                        > Jak zwiększyć to FT3 aby poziom był mniej więcej równy do FT4 ? Brać selen??

zapoznaj się tym artykułem:

www.imcmed.co.za/articals/craige/Hypothyroidism.doc
                                        a.
                                        • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 14.08.11, 16:35
                                          Niestety nie znam angielskiego...;/
                                          • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 19.08.11, 15:36
                                            > Niestety nie znam angielskiego...;/

zawsze można pomóc sobie np automatycznym tłumaczem google,
                                            który tłumaczy zarówno dokumenty jak i całe strony internetowe.
                                            Niestety w polskim internecie jest mniej ciekawych artykułów na temat hashimoto.

co do artykułu, który ci podałam. Jest w nim wyszczególnione co potrzeba do przemiany t4 do t3.
                                            są to: selen, cynk, chrom, jod (który jest dla nas niewskazany), żelazo, miedź, witamina a,
                                            witamina b2, witamina b6, witamina b12 oraz witamina e.
                                            a także wiele innych czynników negatywnie wpływających na przemianę jak np niektóre leki.

warto rozważyć, czy nie ma się niedoboru któregoś z w/w.

a.
                              • arronia Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 16.08.11, 11:37
                                > Ja brałem Euthyrox ale po nim bardzo zle sie czułem, Letrox teraz biore i brałe
                                > m jeszcze Eltroxin wczesniej, troszke ma inne działanie ale lepiej tolerowałem,
                                > tylko znów czesto spałem.

"Często spałem" to może być źle dobrana dawka, nie złe znoszenie leku.
                                Ale jak Ci Letrox służy, to okej smile (Mi też się sprawdza, ale nie brałam nigdy innych.)
                                • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 17.08.11, 21:13
                                  Ale co mnie najbardziej denerwuje ?? Że mam ciągłe infekcje, osłabienie odporności, ból gardła.
                                  Przez to sie tak źle czuje !!
                                  Gdyby tylko mi odporność wróciła do normy to juz bym nie narzekał.
                                  Próbowałem już różne suplementy, cynk, magnez, wapń, omega 3, selen i zero poprawy.

Czy osłabienie odporności jest przy niedoczynności tarczycy czy nadczynności ??
                                  Może jednak nie uniknione jest zwiększyć dawke z 75 do 100 ?
                                  • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 18.08.11, 11:32
                                    A jak teraz stoisz z ferrytyną? Ja jak miałam niską to ciąglę zasmarkana, kaszląca, chora, co róż zapalenie oskrzeli gardła.

Sprawdź.
                                  • arronia Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 18.08.11, 11:41
                                    Dawno, dawno temu wink tzn. zanim stwierdzono, że mam Hashimoto, i zanim zaczęłam brać tyroksynę, chorowałam na różne "gardłowe" choroby bardzo regularnie. Przeziębienia, zapalenia gardła itd. Czasem to był tydzień chorowania na 3 tygodnie zdrowia... Pamiętam tę masę zwolnień ze szkoły (bo to tak dawno było), próbowanie, czy nie pomoże wycięcie migdałków (nie pomogło).

Wszystko przeszło jak ręką odjął, jak zaczęłam przyjmować Letrox. Nie bardzo widzę inne możliwe przyczyny, ale oczywiście to nie badanie naukowe, więc nie wiem. W każdym razie różnica była ogromna i nagła. Od chorowania jakoś tak co miesiąc, do jakiegoś tam lekkiego podziebienia jednodniowego raz na rok, No, dwa razy.W sumie tak jest nadal. Jak tej wiosny złożył mnie mocno wirus, to byłam zbulwersowana wink
                                    • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 25.09.11, 15:37
                                      Zwiększyłem daweczke do 100mg. Na razie czuje ttylko wiecej energii, ale ogolnie to zle sie czuje.

Ferrytyne mam uzupelnianą strzalami wink)) Na razie poprawy brak.
                                      • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.10.11, 18:24
                                        Zwiekszyłem ta dawke do 100mg z tydzien temu wink I poprawa jest, nie ma juz raczej wysypki na klatce piersiowej, jest wiecej energii ale wkurza mnie że teraz to juz choruje non stop... Czemu tak jest? Nie moge sie wyleczyc, ciagle cos mnie infekuje.. i Stan panokci sie jeszcze nie porpawił. Przy 75mg mniej chorowałem, szybkio sie wyleczyłem a teraz taki problem..Pomoze ktos?
                                        • bebelu Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 05.10.11, 20:59
                                          Przychylam się do posta devilyn wyżej, co z ferrytyną? Ja musze ją mieć an poziomie 60% i wyżej, wtedy żegnajcie katary i gardła. Zbadaj też poziom wit. D, niskie wartości też zaburzają odporność.
                                          • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 06.10.11, 12:39
                                            Ferrytyne mialem na poziomie prawie 11 % smile Uzupełniłem domięśniowo zastrzykami, ale na razie poprawy brak. Witamine D mam w normie i to tak dobrze w normie wink
                                            No ale infekcje łapie teraz czeeesto jak zwiekszyłem dawke.. Przedtem raz za czas cos zlapalem a teraz w ogole sie nie moge wyleczyc!! sad
                                            • bebelu Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 06.10.11, 12:55
                                              Tej poprawy to brak w lepszym wyniku ferrytyny, czy stanie zdrowia? Po podniesieniu dawki do setki Ft4 pewnie poszło w górę a Ft3 jest niżej i stąd te kłopoty, przy dużej różnicy procentowej pomiędzy wolnymi h. mogą pojawić się objawy niedoczynności. Może całe 25 mg tyroksyny więcej to za dużo, może wystarczyłoby 12,5? Bierzesz jakieś witaminy bez jodu? - to tak a propos braku innych wit. i mikroelementów.
                                              • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 19.10.11, 13:07
                                                Dawka zwiększona do 100mcg letroxu.

TSH - 0,722 norma (0,27-4,20)
                                                FT4 - 1,52 norma (0,9-1,7) - 77.50% normy
                                                FT3 - 3,61 norma (2,57-4,43) - 55.91% normy
                                                Mam więcej energii, schudłem, ale wciąż nie jest ok. Stan paznokci zły, rozdwajają mi się, bardzo mało jem, stan skóry nie za dobry, rano wstaje bardzo zmęczony, ciągłe infekcje..

Chyba trzeba zwiększyć FT3?? Jak zwiększyć??

Witaminy czasem jakieś biorę, jodu nie biorę, ale chyba zacznę.
                                                Czym mam się suplementowac żeby dobrze się czuć??
                                                • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 19.10.11, 16:28
                                                  Po co jod? Przy haszi?

Żelazo i selen bierz.
                                          • devilyn Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 19.10.11, 16:26
                                            Ja muszę mieć ferrytynę powyżej 70 przy normie 15-150 by nie chorować, smarkać i muszę miec dobry poziom b12.
                                            • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 20.10.11, 23:34
                                              Ja nie mam hashimotosmile Przeciwciała mam oksmile
                                              Dlatego nie wiem, czy jod przyjmować??
                                              a Żelazo uzupełniałem zastrzykami bo miałem na poziomie 20%.
                                              Witamina B12 była w normie ale też czasem łykałem. Ale dalej choruje sad
                                              Czyli zażywać selen??
                                              • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 28.10.11, 12:23
                                                Łykam już długo żelazo i witamine B12, ale dalej choruje i pękają mi paznokcie od wewnątrz... ;/
                                                Co mam zrobić aby stan moich paznokci się poprawił ??
                                                Czy mam coś jeszcze suplementować??
                                                • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 26.01.12, 11:32
                                                  Witam.
                                                  Przy zażywaniu 100mcg Letroxu mam wyniki następujące:

TSH - 1,45 (0,4 - 4,0 )
                                                  FT3 - 3,26 (2,57 - 4,43) 37.10%
                                                  FT4 - 1,41 (0,9 - 1,7 ) 63.75%

Czyli FT3 jest niższe niż FT4. Co mam zrobić żeby podwyższyć FT3??
                                                  Czy wynik FT4 jest dobry?? Mam problemy zdrowotne, źle sie czuje, paznokcie brzydkie, nastrój depresyjny. Co mam dale robić ??? sad(((
                                                  • hashi-tess Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 26.01.12, 12:07
                                                    krzyss00 napisał:

> Co mam dale robić ??? sad(((

może zastanów się nad niedoborami?
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,127547224,128063667,Re_Niedoczynnosc_tarczycy_wyniki_wg_kalkulatora.html
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 26.01.12, 13:14
                                                    selen, cynk, chrom, jod (który jest dla nas niewskazany), żelazo, miedź, witamina a,
                                                    witamina b2, witamina b6, witamina b12 oraz witamina e.

Selen, cynk, jod probowalem.., żelazo witamine a, b complex, b12 oraz e też probowalem. Zero poprawy. Może chrom lub miedz teraz????
                                                  • bebelu Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 26.01.12, 14:01
                                                    Napiszę tylko z własnego doświadczenia. Mi w przemianie pomaga selen, ale naturalny, cefasel lub niemiecki i dopiero jak biorę 200 przez około 3 miesiące (wcześniej nie) + odpowiednia dieta, mało nabiału, węglowodanów, dużo chudego mięsa, ryby, warzywa, owoce i orzechy. Same orzechy brazylijskie mi nie pomogły, chociaż innym wystarczą jeden/dwa dziennie.
                                                    Może do selenu dołóż jakiś suplement wielowitaminowy? i pobierz przez 2 - 3 miesiące, może coś się poprawi.
                                                  • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 28.01.12, 15:30
                                                    Jak próbujesz brać coś przez 2 tygodnie i oczekujesz spektakularnej zmiany,
                                                    to niedziwne, że jej nie ma. 2 tygodnie to stanowczo za krótko. nawet miesiąc to byłoby za krótko.

także ja bym proponowała, żebyś wrócił do selenu, dodatkowo możesz brać b complex,
                                                    cynk właściwie też byś mógł. co do miedzi to lepiej jej nie przedawkować, więc najrozsądniej
                                                    byłoby sprawdzić jej poziom przed suplementacją. natomiast jeśli chodzi o chrom,
                                                    to czy masz nagłe potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego? jeśli tak to chrom też możesz spróbować brać.
                                                    tylko poczytaj na opakowaniu co z czym można brać.

przypomnij mi jaki masz poziom witamin d?

a.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 27.01.12, 01:50
                                                    Czy robiłeś usg tarczycy? P.ciała mogą być w normie, a obraz usg w tym samym czasie mogą pokazać Hashi...

Zacznij łykać selen (do dwóch godzin po hormonie tarczycowym) i jakieś witaminy.
                                                    A jak wygląda twoja dieta? Co jesz, co pijesz?
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 28.01.12, 12:37
                                                    USG mialem robione i nic nie wskazuje na Hashimoto.

Selen łykałem w dawce 100 ale przez 2 tygodnie, nie zauwazylem poprawy wiec odstawiłem.

Ja nie stosuje specjalnie diety. Unikam tylko produktów hamujących funkcje tarczycy, brokuły etc.
                                                    Nie mam peoblemów z wagą, tzn waże 100kg ale mam 190cm wzrostu więc waga jak najbardziej ok i jestem z niej zadowolony wink Tylko samopoczucie jest złe...pofałdowane paznokcie, problem ze skórą(zaczerwienienia itp ), depresyjne nastawienie, nerwy czasami, senność, podkrążone oczy..

• krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 08.02.12, 00:03
                                                    Na dodatek kompletny brak popędu seksualnego.. Czym to cholera może byc spowodowane???
                                                    Od niedawna mi sie ten problem pojawił... wrrr.... Prosze o odpowiedz.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 08.02.12, 19:08
                                                    Nie pamietam jaki mialem poziom witaminy D. Ale mialem ją w normie.

Niby hormony mam w normie, a ja sie zle czuje, brak totalnie popędu seksualnego !! Skóre mam bladą, zaburzenie koncentracji, osłabienie, słabe trawienie, itp.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 09.02.12, 11:44
                                                    Selen - 100 to za mało, no i za krótko, już Aleksandra ci to opisała.
                                                    Przemiana w T3 - jaki masz poziom ferrytyny?
                                                    Paznokcie, zaczerwienienie skóry - badałeś się w kierunku pasożytów?
                                                    Libido, nastrój pod psem - równie dobrze spadają z powodu choroby (istniejącej albo jeszcze niezdiagnozowanej), jak nerwów spowodowanych chorobą albo szukaniem diagnozy. A może to tylko nerwy bez choroby ciała? Może za bardzo się przejmujesz i to wpływa na twoje samopoczucie?
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 09.02.12, 13:22
                                                    No a pękające paznokcie od wewnątrz???
                                                    Poniżej link do fotki paznokcia. Każdy paznokieć mi zaczyna pękać.

fotoo.pl/show.php/83669_09022012318.jpg.html
                                                    Żelazo i Ferrytyne i B12 mam w normie.
                                                    (Ferrytyna na poziomie 15% )
                                                    Pasożytów nie mam, zostałem przebadany pod tym kontem.
                                                    A czy ja sie tym przejmuje? Wydaje mi sie ze nie az tak bardzo, ale chcialbym byc zdrowy w koncu...

Chyba że zwiekszyć dawkę letroksu do 125 ??????? Może jest jescze wciaz za niska??

Przypominam wyniki przy zażywaniu 100mcg.
                                                    TSH - 1,45 (0,4 - 4,0 )
                                                    FT3 - 3,26 (2,57 - 4,43) 37.10%
                                                    FT4 - 1,41 (0,9 - 1,7 ) 63.75%

Hmmm ???

• pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 11.02.12, 00:00
                                                    A żelazo łykasz? Ferrytyna 15% normy to bardzo mało! Musisz podnieść, wtedy fT3 też ci się podniesie, a wtedy być może będziesz musiał podnieść dawkę hormonu tarczycowego. Ferrytyna poprawia nieco przemianę, toz raczej jeśli masz ją nisko, to przemiana jest słabsza.

Pasożyty - co badałeś? Co dokładnie, jakim badaniem i co ci dokładnie wyszło.

Chyba zaczynam mieć trochę dość wyciągania z ciebie każdego słowa, nie możesz wpisać wyników badań z normami? Cykasz po kawałku, zamiast wykazać trochę własnej inicjatywy tongue_out
                                                  • hashi-tess Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 11.02.12, 10:50
                                                    dla mnie /ale ja się nie znam/ to typowy objaw grzybicy.
                                                    wizyta u dermatologa jest nieodzowna.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 16.02.12, 11:33
                                                    Zacząłem łykać żelazo z 2 tyg temu. Wynik na poziomie 15 % był przed łykaniem żelaza. Surbifer łykam teraz. O godzinie 15 i 22 wink Po jednej tab.
                                                    Pasożyty badałem w klinice specjalistycznej i zostałem przebadany na wszelkie sposoby i zawsze wynik ujemny mialem, pasożytów brak. Nie mam tutaj tych badań przy sobie ale na pewno są wykluczone pasożyty.

WITAMINA B12 - 267 (norma 191 - 663) - 16,10 %
                                                    KWAS FOLIOWY - 6,38 (norma 3,1 - 17,5) - 22,78 %
                                                    To wczesniejsze badanie. Musze teraz znów sprawdzić poziom tych witamin. Być może za mało.
                                                    HGB i Płytki krwi mam OK, Morfologia cała dobra.
                                                    Magnez - 31,43 %
                                                    Potas - 21,5 %
                                                    Wapń całkowity - 45, 7 %
                                                    Bilubiryna całkowita 27,9 (0-17,1) Podwyzszona.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 17.02.12, 10:22
                                                    Zażywam to żelazo i hmmm...czuje sie coraz gorzej zamiast coraz lepiej!!!
                                                    Drętwieją mi ręce i cierpną, jestem bardziej osłabiony, senny, zmęczony, i zaczyna mnie boleć gardło !! Co jest grane ???
                                                  • hashi-tess Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 17.02.12, 10:54
                                                    Może to być rzut choroby.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 17.02.12, 13:39
                                                    Co to znaczy rzut choroby ??? Można jaśniej ? smile
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 19.02.12, 12:00
                                                    Po prawej stronie ekranu masz wyszukiwarkę, wpisz w okienko hasło "rzut choroby" i samo ci pokaże co to oznacza. Wykaż trochę inicjatywy...
                                                  • rosebush Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 20.02.12, 08:16
                                                    Albo po prostu przeczytaj nagłówek tego forum. Znajdziesz w nim m.in. link zatytułowany "RZUT CHOROBY - autor Rosteda".
                                                  • klymenystra Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 20.02.12, 13:57
                                                    A na jakim tle masz niedoczynnosc? Co jest jej powodem?
                                                  • adula118 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 21.02.12, 19:50
                                                    Jeśli wklejam w złym miejscu, to przepraszam,ucze się dopiero obsługiwać forum.

Witam! Jestem nowa na forum, mam nadzieje,że mi coś doradzicie. Na Hashi choruje już od 11lat. Ciągle wyniki były w miare ok, jednak od jakiegoś czasu, wyniki wskazują na wysoką nadczynność. W trakcie leczenia były różne dawki, nawet i N150. Brałam wtedy letrox 50, kiedy coś się zaczęło dziać. Jestem już załamana. Wklejam wyniki:

03.01.2012 r
                                                    TSH ---> 0,002 [n. 0,4 - 4,0] -11,06%
                                                    Lekarz zmienił dawkę na N 25

06.02.2012 r
                                                    TSH ---> 0,010 [n. 0,4 - 4,0]
                                                    Odstawiono letrox

20.02.2012r.
                                                    TSH ---> 0,049 [n.0,4 - 4,0]
                                                    FT3 ---> 2,41 [n.1,8-4,2] 25,42%
                                                    FT4 ---> 0,815 [n. 0,89 - 1,76] - 8,62 %

Czuje się fatalnie. Ze starchu pojechałam dziś do lekarza i powiedział,żeby narazie nie brać leków i za jakieś 2,5-3 miesiąca zrobić ponowne badania. Czuje się fatalnie, nie mam na nic siły, jestem obolała i bardzo słaba. Włosy lecą mi garściami. Co o tym sadzicie? Co powinnam w takim przypadku zrobić? Poczekać te 3 miesiące? Chyba ft3 i ft4 są za niskie, prawda? W szpitaliu na endokrynologii byłam już 2 razy, ale wtedy tarczyca była ok. Lecze się we Wrocławiu. Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedź co powinnam zrobić.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 22.02.12, 10:52
                                                    adula118 - koniecznie załóż swój własny wątek, bo łatwiej będzie znaleźć cała historię twojej przypadłości.

Na początek zmieniłabym endo, skoro ten nie widzi bardzo niskiego poziomu wolnych hormonów, to jest natychmiast do wymiany!

Po drugie - czy robiłaś też inne badania ostatnio? Usg tarczycy? Badałaś przysadkę? Morfologię plus poziom wit. B12, D3 i ferrytyny?

Po trzecie - jak znosisz podnoszenie dawki hormonów? Jeśli dobrze, to biegiem zacznij podnosić po 12, 5 na tydzień, nie przejmując się tsh. Tsh jest ważne, na pewno, skoro lekarze się nim posługują, ale inne wyniki i objawy są ważne nie mniej! Samo tsh nie wystarcza!
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 22.02.12, 17:37
                                                    Nowe wyniki mam, dalej przy dawce 100mcg ale z braniem żelaza. (2 tygodnie)

TSH - 0,794 norma (0,27-4,20)
                                                    FT3 - 3,20 norma (2,57-4,43) 33.87%
                                                    FT4 - 1,40 norma (0,9-1,7) 62.50%

Witamina B12 - 454,6 norma (191-663) 55.85%

Jak widać Witamina B12 jest dobra, a nie uzupełniałem braków.

Co sądzicie o tych wynikach?? Ja dalej źle sie czuje. Zwiększyć dawe?? do 125??
                                                  • adula118 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 22.02.12, 20:38
                                                    Dzięki za odpowiedź. A jak mam założyć nowy wątek? To będzie tam gdzie jest załóż nowe forum? A co do odpowiedzi na twoje pytania to usg było robione 2 tygodnie temu, obraz wskazuje na typowe hashi z malutką tarczycą, jednak wyniki wskazują chyba na coś innego?? Witamin i ferrytyny nie robiłam, nikt o tym nie wspominał. Na oddziale też mi ich nikt nie robił. A co do lekarza to właśnie mam lekki problem, bo dopiero go miesiąc temu zmieniłam. Poprzednia lekarka tak mnie leczyła,że przez nią mam teraz wszystkie te problemy. Ten lekarz do którego teraz chodze, pracuje na endokrynologii więc chyba??? sie na tym zna. Był on moim lekarzem prowadzącym.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odp
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 22.02.12, 23:19
                                                    Nowe wyniki mam, dalej przy dawce 100mcg ale z braniem żelaza. (2 tygodnie)

TSH - 0,794 norma (0,27-4,20)
                                                    FT3 - 3,20 norma (2,57-4,43) 33.87%
                                                    FT4 - 1,40 norma (0,9-1,7) 62.50%

Witamina B12 - 454,6 norma (191-663) 55.85%

Jak widać Witamina B12 jest dobra, a nie uzupełniałem braków.

Co sądzicie o tych wynikach?? Ja dalej źle sie czuje. Zwiększyć dawe?? do 125??
                                                  • hashi-tess Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.02.12, 00:16
                                                    nie podnoś dawki tyroksyny tylko zajmij się
                                                    podniesieniem FT3 bo to ono odpowiada za Twoje samopoczucie,
                                                    kt. ciągle jest nienajlepsze.
                                                    Czy w menu tabletkowym masz selenit sodu?
                                                  • rosebush Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.02.12, 00:31
                                                    adula118 napisał:

> Dzięki za odpowiedź. A jak mam założyć nowy wątek?

Na pierwszej stronie forum, bezpośrednio nad lista wątków, jest link "Rozpocznij nowy wątek". Kliknij go, to otworzy się okienko do wpisania wiadomości.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.02.12, 13:41
                                                    Jak mam podnieść to FT3??? ;//
                                                    W moim Menu tabletkowym juz nie mam nic oprocz żelaza...
                                                    Juz mnie to powoli wszystko drażni ;>
                                                  • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.02.12, 18:51
                                                    > Juz mnie to powoli wszystko drażni ;>

to może czas pomyśleć o Novothyralu?

a.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 24.02.12, 21:12
                                                    > Drętwieją mi ręce i cierpną, jestem bardziej osłabiony, senny, zmęczony, i zaczyna mnie boleć gardło !! Co jest grane ???

Masz niskie fT3, niskie elektrolity i objawy niedoczynności. A lekarz mówi, że jest ok? Nie jest ok. Zmień lekarza.

Badasz poziom żelaza w czasie suplementacji? I co chcesz znaleźć w wynikach, że suplementacja działa i poziom się podnosi? No jasne, że się podnosi, ale to nie znaczy, że jest w porządku, bo jak przestaniesz łykać żelazo, to jego poziom we krwi znowu spadnie. To samo z witaminą B12, czy hormonami tarczycy, jak zrobisz przerwę z łykaniu, to ich poziom w organizmie spadnie, tak? Jesteś chory i twoje ciało działa inaczej niż ciało człowieka zdrowego.
                                                  • adula118 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.02.12, 17:17
                                                    wątek już założyłam: tu jest adres forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133637752,133637752,Hashi_a_kiepskie_wyniki_pomozcie.html

Odezwij się tam to pogadamy. Dzięki za rade
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 24.02.12, 11:17
                                                    Jak ten Novothyral dziala??
                                                    Bylem dzis u Endokrynologa prywatnie i mowil, ze wyniki sa dobre, nalezy dalej zazywac 100mcg, zrobic tsh znow za 3 miesiace. Nic sie nie dzieje mowi, Żelazo nie ma tu kompletnego wpływu na wynik TSH ble ble ble. Co za tempy lekarz;////
                                                    Jak wyniki TSH, FT3, FT4 sa w normie to znaczy ze wszystko jest dobrze, nie wazne czy w gornej czy dolnej granicy. Takie zdanie lekarza.
                                                  • aleksandra_01 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 25.02.12, 02:02
                                                    > Jak ten Novothyral dziala??

zawiera syntetyczne t4 oraz syntetyczne t3.
                                                    dla porównania euthyrox zawiera tylko syntetyczne t4.
                                                    napisałam o tym ponieważ Ty masz problem z niskim ft3.
                                                    oczywiście podniesienie poziomu ft3 za pomocą t3 z novothyralu
                                                    nie spowoduje, że braki żelaza same się uzupełnią, ale może poprawić Twoje samopoczucie.
                                                    tylko czy uda Ci się znaleźć lekarza, który umie leczyć novothyralem,
                                                    który nie wpadnie w panikę, gdy Twoje tsh spadnie do poziomu 0,0000..

> Jak wyniki TSH, FT3, FT4 sa w normie to znaczy ze wszystko jest dobrze, nie waz
                                                    > ne czy w gornej czy dolnej granicy. Takie zdanie lekarza.

czyli jak sobie zwiększysz dawkę i wyniki się podniosą, a nadal będą w normie,
                                                    to lekarz nie będzie miał nic przeciwko.

a.
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 22.05.12, 18:45
                                                    Nic z tą tarczycą nie robilem. Dalej źle sie czuje.
                                                    Jak podnieść FT3 tym Novothyralem ? Zażywam aktualnie 100mcg Letrox.
                                                    Czy zażywać 75mcg Letroxu i 25mcg Novothyral ?? Sprobowac tak??? smile
                                                  • krzyss00 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 23.05.12, 18:48
                                                    Witam. Zrobilem nowe wyniki dalej przy zazywaniu 100mcg LETROX.

TSH 0,621 µIU/ml norma 0,350- 4,940

FT3 3,10 pg/ml normna 1,71-3,71 69.50%

FT4 1,16 ng/dl norma 0,70 - 1,48 58.97%

Ferrytyna 166,95 ng/ml norma 21,81-274,66 57.40% takze tu jest dobrze.

Widać że FT3 jest wyższe od FT4. Czuje sie nadal źle. Jest mi ponadto gorąco, poce sie, jestem senny, zmęczony.. Co mam robić w tym wypadku ??
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Niedoczynność tarczycy, wyniki wg kalkulatora 24.05.12, 12:14
                                                    Ja bym podniosła dawkę o 12,5 jednostki, odczekała miesiąc i sprawdziła wyniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka