matyldzia38
19.12.11, 16:38
Witajcie, jestem nowa z hashi i na tym chyba nie koniec...ale od poczatku...w styczniu 15.01.2011 urodzialm synka , moje trzecie ..nieplanowane wprawdzie ale zdrowe sliczne dziecko i fajnie ze jest
No i jak to po porodzie , zmeczenie , sennosc i oczywista anemia...Myslalam ze to normalne ze przejdzie.. ale nie przechodzilo....bylo coraz gorzej, doszly uczucie zimna w gorace dni , trzesienie sennosc okropne kolatanie serca , glownie w nocy , ataki paniki, bole nog kosci...cos strasznego wiedzialam ze cos nie tak i to bardzo nie tak..zrobilam badania 16.08.2008
wynik
TSH 17, 580 norma 0,25-4,2
FT3 2, 71 norma 3,5 - 6,5
FT4 10,84 norma 11,5-22,5
diagnoza w przychodni rodzinnej niedoczynnosc tarczycy.
Na wlasna reke draze dalej i robie przeciwciala
ATPO powyzej 1000 norma 0,1- 35
ATG w normie
Przyjmuje euthyroks w dawce najpierw 25 , pozniej 50 , dochodze do 75 .
TSH szybko spada , w miedzyczasie robie badanie USG tarczycy
Opis
Tarczyca o wymiarach
PL 18x18x46
PP 19X12X42
Hypoechogeniczna , liczne zwloknienia,o wzmozonym przeplywie w naczyniach opis USG przy zgodnosci danych klinicznych moze odpowiadac chorobie hashimoto
Zakladalam ze mam niedoczynnosc i do konca zycia bede leczona euthyroksem ...ale moje zalozenia okazaly sie bledne
Kolejne badania w pazdzierniku 15.10.2011
TSH 1,483 normy jak wyzej
FT3 5,81 normy jak wyzej
FT4 19,21....czulam sie bardzo dobrze, zaczelam szczuplec bo od porodu zostalo mi jakies 18 kg nadwagi...teraz wiem ze nie od samej tylko ciazy
Kolejne badanie
7.11.2011
TSH 0,062
FT3 6.91
FT 4 19,80
wpadam w nadczynnosc, bardzo pieka mnie i bola oczy, lzawia i wali serducho...cisnienie podwyzszone, robie przeciwciala TRAB
wynik
4,1 norma 0-1 , czyli wynik dodatni
i zglupialam, znaczy to ze mam mixa? basedov- hashimoto?
caly czas czuje sie lekko nadczynnie, obraz usg wskazuje ze mam niedoczynnosc ..czy dawka 75 byla za duza?
Lekarz kaze odstawic euthyroks, ale nic to nie pomaga ...nadal wali serce i cisnienie jest za wysokie, wlacza wiec metizol 5 mg, biore 10 dni i robie badanie
wynik TSH
0,511 normy jak wyzej
FT3 5,39 normy jak wyzej
FT4 16,20
szukam dobrego endokrynologa , ktory postawi wlasciwa diagnoze i zastosuje wlasciwe leczenie, jestem z okolic Lublina
Dodam ze wydaje mi sie ze z nadczynnoscia zyje juz od lat a epizod tak uchwytnej niedoczynnosci dopadl mnie po porodzie
Po drugim dziecku strasznie schudlam ale skladalam to na karb stresu , zmeczenia, i nerwicy ktora od lat wmawial mi psychiatra u ktorego sie leczylam , myslalam ze kolatania serca i drzenia rak sa od nerwicy..
Co o tym myslicie tarczycowe dziewczyny...w jakim kierunku zmierza moja choroba ??
Czy mozecie cos doradzic z doswiadczenia??
Pozdrawiam serdecznie wszystkie hashimotki i basedovki
matyldzia