Dodaj do ulubionych

ważne pytanie tsh

13.08.12, 17:34
Bardzo prosze powiedzcie mi co moze wpływać na to, że tsh jest w normie a ft4 w dolnej granicy lub nawet lekko poniżej.Wiem, ze trzeba wtedy leczyc tarczycę.Ale chciałbym wiedziec jakie moga byc powody że tsh nie reaguje na spadek hormonów tarczycy???Bardzo proszę o pomoc.Co można przebadać.
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 17:40
      TSH reaguje z dużym opóźnieniem. Mój rodzinny się upiera że nie ma sensu go robić częsciejh niż co 3 miesiące a nawet rzadziej (ostatnio nie chciał mi dac skierowaniam bo powiedziałam ze robiłam w maju. w końcu wymusiłam, oczywiście robiłam w lipcu ale wolalm tego nie zdradzać bo znam pogląd lekarzy).
      Ja nawet w najgorszym stanie miałam TSH 1,8, wielu ludzi tak miewa. Przy hashi raczej TSH niczego nie mówi dlatego zrób USG tarczycy oraz fT3 i fT4. Te dwa ostatnie mówią o Twoim stanie.
          • coldsong Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 20:58
            Jeśli TSH jest poniżej 2,5 to rzeczywiście można uznać, że jest to TSH w normie. Jeśli masz powyżej 2,5, hormon przysadki jednak zareagował na obniżone fT4.

            Jak wytłumaczyć TSH w normie (poniżej 2,5) i obniżone fT4?

            A) Jeśli masz objawy kliniczne niedoczynności, to taki wynik oznacza (wg algorytmu z podręcznika S.Zgliczyńskiego) wtórną lub trzeciorzędową niedoczynność tarczycy.

            B) Jeśli nie masz objawów niedoczynności, ale masz fT4 obniżone/poniżej normy, trzeba skontrolować T3, - jeśli T3 będzie obniżone, możesz mieć zespół niskiej T4 i niskiej T3 - sick euthyroid syndrome) - en.wikipedia.org/wiki/Euthyroid_sick_syndrome
            (przyczyn jest b. dużo, m.in. głodówki, przedłużające się diety, ale też poważniejsze choroby)

            C) Jeśli nie masz objawów niedoczynności (kliniczna eutyreoza)/nie masz Hashimoto, a masz fT4 obniżone lub poniżej normy oraz T3 podwyższone lub w normie, oznacza to niedobór jodu.

            Na TSH hamująco działają też pewne leki, m.in. glikokortykoidy. Z drugiej strony pobudzająco na TSH (zwiększone wydzielanie) może działać też niedobór glikokortykoidów/ też niektóre leki.

            I oczywiście, jak już wspomniano, należy pamiętać o tym, że TSH reaguje z opóźnieniem (poza tym nie wiadomo, czy te wyższe parametry fT4 utrzymywały się u Ciebie stale przez dłuższy czas, czy był to tylko krótki epizod i zaraz potem nastąpił spadek, wtedy TSH raczej się nie zmieni - tzn. może być nadal wysokie, nawet jeśli w jakimś badaniu wyszło Ci raz czy dwa nieco wyższe fT4).
            • aneteczek Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 21:27
              DZiękuje pięknie.Nie u mnie własnie nigdy ft4 nie bylo wyższe.Zawsze jest w dolnej granicy oi to na samym dole jak norma od 0,7 ja mam 0,8.Ale tsh miałam epizody ze bylo w granicach 3 ale dzisiaj np po badaniu mam 1,9.I własnie tego nie rozumiem.Moj endo też się dziwi.Dlatego pytam tutaj na forum.Dziękuję
              • nebiru Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 21:52
                A Ty masz hashi czy nie? Leczysz to hormonem (euthyroxem lub innym ) czy nie?
                z mojego doświadczenia;
                Rok temu przy TSH 1,8 miałam bardzo cięzkie objawy niedoczynności (fT3 i fT4 nie badałam), po 4 miesiącach brania euthyroxu 25 TSH poszybowało prawie na 4 a fT3 miałam 15 %, fT4 5% samopoczucie nadal fatalne ale o niebo lepsze jak przed leczeniem. Od tego czasu regularnie spada mi TSH a rośnie fT3 i fT4.
                Podobno na początku leczenia bywają takie anomalie z TSH, więc według mojej całkowicie prywatnej opinni (nie musisz się sugerować) na poiczątku leczenia nie ma sensu badac TSH
                  • nebiru Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 22:21
                    jak się czujesz? Ja przy Twoim TSH oraz fT4 chyba na zerze (skoro po 4 miesiącach brania euthyroxu miałam tylko 5%) prawie chodziłam po ścianach tak się strasznie męczyłam. Jak zrobiłam tu test na niedoczynnośc to miałam chyba ponad 40 punktów. Jesli masz masę objawów niedoczynności, to po prostu zmien lekarza i nie niszcz swojego organizmu cekając aż TSH poszybuje, bo może nigdy nie poszybować lub poszybuje gdy już szkody wyrządzone w organizmie będa nie do naprawienia.
                    Mnie pierwsze 25 euthyroxu przepisał lekarz USG, który wykryl całkiem przypadkowo moje hashi gdy poszłam zbadać tętnice szyjne (bo oprócz innego dokuczły mi straszliwe zawroty głowy). Oczywiście najpier zlecił TSH oraz przeciwciała (miałam je ok 500).
                    Jeśli nie masz objawów niedoczynności to może słuchaj lekarza, jesli masz duzo, to uciekaj do innego
                      • coldsong Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 23:21
                        Czyli tak jak się domyślałam Twoje TSH wcale nie jest niskie/nie jest w normie. Leczenie powinnaś była dostać, od razu wtedy gdy TSH przekroczyło 2,5. Wg niektórych źródeł naukowych ta granica jest jest jeszcze niższa (2,0).
                        • coldsong Re: ważne pytanie tsh 13.08.12, 23:24
                          Jeśli jesteś młodą kobietą w wieku rozrodczym to takie czekanie na wysokie TSH jest b. szkodliwe. Jeśli starałabyś się o dziecko to przy TSH powyżej 2,0 nie miałabyś żadnego problemu z receptą na tyroksynę. Endokrynolodzy w takich przypadkach chcą trzymać TSH na poziomie nie większym niż 1,0-1,5 i chętniej przepisują leki.
                          • neluta Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 07:42
                            Ciekawa sprawa, ale piszę na pocieszenie bo mam podobnie. Też nie mogę tego ogarnąć. Tsh 1,7 a oba hormony poniżej normy miałam przed leczeniem. Euthytox 50 wtedy dostałam od rodzinnego. Po podciągnięciu hormonów na ok 60% normy tsh ok 1,2 -1,3 się utrzymywało, więc nie zmalało jakoś intensywnie. Takie mam wrażenie, że Moje TSH żyje swoim własnym życiem, bo ostatnio jak miałam hormony w połowie normy % a ono wynosiło 1.9, po czym po 2mcach hormony spadły na 11%ft3 i 44%ft4 a tsh piękne - "idealne" 1.0 a ja ledwo żywa.
    • nebiru Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 08:47
      Skoro prawie wszyscy chorzy na hashimoto mają niskie TSH (w normie) to być może albo tarczyca albo przeciwciała dają jakiś inny mylny sygnał przysadce i ta nie reaguje.
      No ale jak mogą znaleźć ten sygnał konserwatywni lekarze, którzy uważają TSH za bożka a leczyć człowieka chcieliby zacząć dopiero wtedy jak jest już jedną nogą w grobie, czyli tak jak leczenie serca zaczynają w chwili zawału lub tuz przed nim.
      Ten głupi upór nie pozwala im zrobić postępów w diagnozowaniu hashimoto. Bawią się z naszym hashimoto jak idiota który wpuści psychopatę do pomieszczenia pełnego ludzi i zareaguję jak dopiero któryś z nich się wykrwawia z poowodu odniesionych ran
      • eremka Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 12:49
        święte słowa
        ja mam TSH od jakiegoś czasu notorycznie ponizej norm, co lekarze interpretują jednoznacznie jako nadczynność i przepisują mi coraz nizsze dawki euthyroksu, mimo że poziom ft3 i ft4 wisi tuż nad dolną granicą (a jak przyjmowałam ok. 70 mg, to ft3 spadło ponizej normy).
        Przeciwciał już nie mam (od 2007), a tarczyca 3,5 ml.
        Teraz na dodatek mam trudną sytuację, bo za 2 tygodnie czeka mnie operacja i chirurga kazała przynieść od endokrynologa informację, że mimo TSH poniżej normy mogę mieć znieczulenie przewodowe, a ta kretyna smętna każe mi na gwałt podwyższać to TSH, zmniejszając dawkę of course, bo jak pare tygodni będe przyjmowała mniej hormonu, to nic takiego się nie stanie. Coś czuję, że rozstaniemy się z wielkim hukiem. A to jedna z nielicznych która daje skierowanie na badanie TSH, ft3 i ft4, tylko co z tego? kiedy nie umie tego zintepretować?! ech...
        ----------------------------------------
        People often claim to hunger for truth, but seldom like the taste when it's served up.
        George RR Martin
        • hashi-tess Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 12:53
          proponuję, abyś specjalnie dla anestezjologa oznaczyła
          same hormony tarczycy bez TSH.
          Jest już wielu światłych anestezjologów, którzy patrzą
          na FT4 i FT3.
          Nie daj się wprowadzić w niedoczynność bo musisz mieć siły
          do rekonwalescencji po zabiegu.
          • eremka Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 15:19
            dziękuję za radę. Tak zrobię, chociaż w lipcu, jak trafiłam pod nóż "na ostro", to własnie anestezjolog mocno narzekała, że takie TSH niskie i żeby nie było z tego jakichś kłopotów.
            ----------------------------------------
            People often claim to hunger for truth, but seldom like the taste when it's served up.
            George RR Martin
        • nebiru Re: ważne pytanie tsh 14.08.12, 22:56
          Moja endo jak zobaczyła moje TSH 0,25 to natychmiast nakazała obniżenie euthyroxu ze 120 na 100 i wizyta za pół roku. Ale figa, przecież miałam objawy niedoczynności. Biorę obecnie 125 i zero objawów nadczynności a raczej nadal odczuwam niedosyt hormonu.
          Ja w sumie tych endokrynologów zaczynam rozumieć. Nie każdy chory jest rozsądny i nie każdy robi tak często badania jak częśc z nas. Skoro wizyty sa tak rzadko to wola nie ryzykować że chory wpędzi się w problemy i dawki serwuja ostrożnie. Mała dawka nie zabije co najwyżej chory czuje się jak zombi, a duża zabić może uparciucha biorącego za dużo nawet gdy organizm wrzeszczy że nie chce i że mu szkodzi.
          Musimy słuchać swojego organizmu i często się badać. Jak my o siebie nie zadbamy to nikt to za nas nie zrobi.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka