muktprega1
27.12.12, 11:14
Ponieważ mam potrzebę przeanalizowania tematu, więc zakładam ten wątek i pozwolę sobie wkleić wypowiedź alva-alva na moją;
sara-ok napisała:
> lekarz zwiększył mi dawkę na 75 a w wekend 50.
> Dodam że od dzisiaj (22.12.2012r) zwiększyłam sa
> ma dawkę w tygodniu tak samo czyli eutytox 75 a w wekend 100.
Kochana tyle razy mówiono i tłumaczono, że takie skakanie po dawkach nie jest naturalne dla tarczycy, czy zdrowa tarczyca wyrzuca o 25 więcej hormonu w weekend?
Czytajcie podstawowe rzeczy niebieską kursywą na początku stronki Hashimoto.
alva-alva:
> A można zapytać się o medyczne źródło , w którym jest napisane, że np. zwiększenie > dawki w sobotę i niedzielę z 75 na 100 może wpływać jakoś na samopoczucie czy na > cokolwiek?Owszem, że łykanie jeden tydzień 100, a drugi tydzień 50, nie jest ok, bo > okres półtrwania to 7 dni, więc musi być stała dawka w okresie 7-dniowym średnio, a > nie 14 dniowym.
> Czy naturalna tarczyca wydziela w weekend 25 mg tyroksyny więcej? Nie, nie
> wydziela, ale nie jest tez tak, że dzień w dzień, minuta , za minutą wydziela
> identyczną dawkę tyroksyny. Generalnie kompletnie nie ma przełożenia naturalna
> tyroksyna wydzielana przez zdrową tarczycę na syntetyczną tyroksynę, którą łykamy, > gdyż ta ma okres półtrwania 7 dni. To oznacza, że dopiero po 7 dniach odczuwa
> organizm skumulowaną dawkę 7- dniową, a nie dawkę pojedyncza, łykniętą danego
> dnia.Na forum jest mania upominania wszystkich o łykanie jednakowych dawek, bo
> zdrowa tarczyca wydziela podobno stałe dawki tyroksyny. Takiego uzasadnienia się
> przynajmniej doczytałam w kilku postach na forum.Można zapytać z jakiego źródła
> medycznego jest ono niezaczerpnięte?, bo nikt nie podaje źródła, w którym to
> wyczytał.