Dodaj do ulubionych

potworne swędzenie skóry,co robić?

11.03.13, 21:02
Witam,od czerwca ubiegłego roku wiem,że choruję na Hashimoto.Brałam Eutyrox ,ostatnio w dawce 87,5.Samopoczucie było niezłe,poprawił się stan włosów,wróciły chęci do życia.Oczywiście zdażały się fatalne dni kiedy nie byłam w stanie sie podnieść z łóżka,ale i tak było o niebo lepeij niż na początku leczenia.Na początku stycznia tego roku zachorowałam na grypę i od tamtej pory nie mogę sie pozbierać.Potwornie wypadają mi włosy,mam kiepską pamięć,brakuje mi słów,cały czas jestem zmęczona.Miałam takie dwa tygodnie,które przespałam.Do tego zawroty głowy,otępienie umysłowe,przytyłam.Skóra zrobiła się szorstka,piecze i swędzi.Zrobiłam wyniki i pokazały:tsh 0,34(norma od 0,4-4,0),fT3 3,81(1,8-4,2),fT4 0,88(0,58-1,64).Parę osób na tym forum poradziło mi wówczas zmianę diety,próbe poprawy przemiany ale nic to nie dało.Po miesiący zrobiłam wyniki tsh to 0,16(norma od 0,4-4,0),fT3 3,57(1,8-4,2),fT4 0,94(0,58-1,64).byłam u endo i ta chwyciła się za głowę,zmieniła mi eutyrox na letrox dawka 75,po miesiącu mam zrobić kontrolne tsh,żeby sprawdzić czy dalej nie spada,poza tym nadal selen plus magnez i wit.b6,wit d3.Nie mogę poradzić sobie ze swędzeniem skóry,jest potworne,skóra na udach i plecach jest rozdrapana,nie moge tego opanować.Najgorzej jest po kąpieli,nawilżam ciało,mam balsamy mocno nawilżające,myję się tylko białym jeleniem,próbowałam leków antyhistaminowych(myślałam,że to alergia) ale nic nie pomaga.Dziewczyny,czy to swędzenie skóry to objaw niedoczynności?jak sobie pomóc?iść do ogólnego?do dermatologa?dzwonić do endo?przepraszam,że tak chaotycznie ale ostatnio cała jestem jednym chodzącym chaosem.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: potworne swędzenie skóry,co robić? 11.03.13, 22:20
      dermatolog pewnie tylko da ci maść na natłuszczanie bo uzna że to sucha skóra w niedoczynności

      u mnie takie objawy ustępowały z miarę poprawy wyników
      przelicz ft4 i ft3 na %
      bo widac że tsh spada poniżej normy ale wolne hormony masz niskie tak na oko
      • agcerz Re: potworne swędzenie skóry,co robić? 11.03.13, 22:32
        Napiszę, jak jest u mnie:
        - sucha skóra, gdy spada FT3 i wit. D. Biorę 25 tys. jednostek D jednorazowo i na drugi dzień jest nieco lepiej;
        - do smarowania używam tylko olejków - migdałowy, malinowy i właściwie dowolnie każdy inny, kupuję na stronie pt. "Zrób sobie krem" (wpisz łącznie w wyszukiwarkę, rozszerzenie pl), pomaga.
    • nebiru Re: potworne swędzenie skóry,co robić? 12.03.13, 22:44
      Nie strasz jej. U mnie był straszliwty świąd który potem zniknął na jakies chyba pól roku lub więcej. Znów mam problemy ze skórą bo od pól roku atakuja mnie przeciwciała i spadł poziom hormonów. Jak sie poprawiają wyniki to znikaja problemy ze skóra, jak się pogarszają to problem powraca.
    • pies_z_laki_2 Re: potworne swędzenie skóry,co robić? 12.03.13, 23:28
      > fT3 3,81(1,8-4,2),
      > fT4 0,88(0,58-1,64).
      > Parę osób na tym forum poradziło mi wówczas zmianę diety,próbe poprawy przemiany ale nic to nie dało.

      Przy takim wyniku ft4 nie ma sensu doradzanie poprawy konwersji, bo masz za mało fT4, a dużo więcej ft3, w drugim kierunku to nie działa, więc poprawienie przemiany podwyższałoby poziom ft3 i tak już wysoki... to bez sensu... a dietę przy Hashi należy zmienić na stałe, czyli na całe życie smile U ciebie wchodzi w grę zmiana tłuszczów nasyconych na nienasycone, produktów z glutenem na produkty ze zbóż bez glutenu (a najlepiej w ogóle ograniczyć węglowodany ze zbóż) i zmiana słodyczy na zdrowe źródła witamin. A do tego dieta wspierająca detoksykację, bo skóra swędzi m.inn. z powodu problemów z wątrobą i z wydzielaniem żółci. To nie tylko sama powłoka, ale i wnętrze smile

      Skóra -
      - jedz siemię lniane 1-2 łyżki stołowe dziennie (podzieloną na trzy posiłki), posypuj surówki, zupki, kanapki, dodawaj do pulpetów, kotletów, naleśników, czy tp.
      - pij łyżkę dobrej oliwy z sokiem cytrynowym dziennie.
      - mocz się w kisielku z siemienia albo mąki ziemniaczanej, ostatecznie kup w necie (bo taniej) to: - www.cefarm24.pl/1239,oilatum-emulsja-do-kapieli-500-ml.html
      - kup krem z mocznikiem - najsłabszy, spytaj w aptece - smaruj najbardziej wysuszone fragmenty skóry, typu łokcie, pięty itd.
      - reszta skóry - kup emolient (czyli krem do skóry atopowej) taki najbardziej delikatny (a nie cięzki)
      - kup Essentiale forte i Sylimarol, i łykaj zgodnie z ulotką.
      - dużo pij (woda mineralna, zielona czy czerwona herbata),
      - zamień tłuszcze nasycone na oliwę.
      - zapytaj w aptece o jakieś wspomagacze dla wydzielania zółci, jakieś herbatki, czy kropelki ziołowe. powinno pomóc.
      Zbadaj witaminę D3 i uzupełniaj w trybie leczenia, a nie profilaktyki. Nie tranem, a mocną witaminą w kroplach czy kapsułkach. I dbaj o poziom hormonów tarczycy, a nie przejmuj się hormonem przysadki smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka